2021-01-09 342 views
今日突然好想食台灣野,知道呢間餐廳好出名一於嚟朝聖下🥰見到好多食評都讚皮蛋豆腐讚不絕口,於是就叫咗一份,仲有牛肉麵同麻辣乾拌麵。  見到皮蛋豆腐嘅賣相都真係忍唔住要食一啖啦🤤食落去好香口,木魚碎同燒汁配上皮蛋同滑滑嘅豆腐真係正到爆💛  牛肉麵嘅湯底好特別,我估計應該係用藥材再加豉油提煉出嚟嘅🤤飲落口唔會覺得好味精feel,個牛肉好淋呀🤤真係抵食!相比起牛肉麵,麻辣乾拌麵就比較遜色。佢嘅麻辣都幾好食,但係就覺得有少少普通,可能因為冇其他餸配搭,感覺上食落去就乾咗少少。  唯一我個人唔太鍾意嘅就係環境太細🙁,坐落去有啲窄,整體嚟講95分!🥰

麻辣乾拌麵
2021-01-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
麻辣乾拌麵
2021-01-03 435 views
純粹行過搵食撞入咗呢間台式店,我中意滷肉飯、👦🏻就中意牛肉麵,一人試一款加小食😋 本身有啲可惜冇滷肉飯加鹽酥雞呢類配搭👀 食落就明!因為佢個滷肉飯 $28就咁已經好好食😋 唔駛加其他餸都KO成碗🍚川味紅燒三寶牛肉麵 $88🍜 面底湯頭牛肉味濃,而三寶就指牛腱、牛筋、牛肋條😗 我自己中意牛腱同牛肋條多啲,本身偏向淋身嘅牛筋,而佢就係比較有咬口彈性嗰種😛皮蛋豆腐 $38個皮蛋幾好食,豆腐都正常👀 佢落咗啲木魚碎同燒汁,我覺得呢個口味同章魚燒就夾,唔難食嘅,只係我麻麻呢個配搭😂環境就係一般小店嘅細長方枱,疫情期間兩個人坐四人枱都OK,個飯同麵都會encore😋

滷肉飯

川味紅燒三寶牛肉麵

Type of Meal
Lunch
滷肉飯
川味紅燒三寶牛肉麵
2020-12-30 204 views
呢間餐廳一直都好似好出名咁,成日想去試佢D牛肉麵,但又覺得有D貴,等到疫情外賣自取,去睇下有冇特價先。外賣自取得9折,真係少左D,不過都好過冇,即刻買番碗牛肉麵試下。川式紅燒牛肉麵有牛肉麵牛筋麵牛展麵,湯底可以揀川式紅燒或者麻辣我就揀左川式紅燒牛肉麵外賣既牛肉麵同湯底會分開裝首先個湯底並唔係想像中咁香牛肉味個D唔知係咪因為川式紅燒,都有少少辣,有少少辣喉嚨不過都香牛肉味的個麵就有少少似烏冬,似烏冬撈個種烏冬,而唔係平時食開既台灣麵不過D麵都幾彈牙有口感,還好啦牛肉方面有4舊,望落有D似牛展不過食落好淋,好軟熟,冇筋,好香牛肉味,浸埋D湯仲正個牛肉好味碗牛肉麵睇落唔係好大碗,但估唔到都食得幾飽另外仲叫左個青瓜估唔到又幾好食,酸酸甜甜但又未至於太酸

川式紅燒牛肉麵
有牛肉麵牛筋麵牛展麵,湯底可以揀川式紅燒或者麻辣
我就揀左川式紅燒牛肉麵
外賣既牛肉麵同湯底會分開裝

首先個湯底並唔係想像中咁香牛肉味個D
唔知係咪因為川式紅燒,都有少少辣,有少少辣喉嚨
不過都香牛肉味的

不過D麵都幾彈牙有口感,還好啦

牛肉方面有4舊,望落有D似牛展
不過食落好淋,好軟熟,冇筋,好香牛肉味,浸埋D湯仲正
個牛肉好味

碗牛肉麵睇落唔係好大碗,但估唔到都食得幾飽

另外仲叫左個青瓜
估唔到又幾好食,酸酸甜甜但又未至於太酸
2020-12-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$92 (Dinner)
聖誕節約咗男朋友出街梗係要幫襯返💛店依家六點後冇得堂食所以四點鐘就去咗排隊等咗半個鐘多啲就有得食啦🥳🥳🥳兩個人叫咗兩碗面一齊share一碗係半筋半肉面另一碗係牛腱牛肋條好好味😍😍😍湯底味道濃郁,有少少藥材嘅味道面底唔算太淋,咬落口有韌性,個人鍾意食硬啲所以勁like 牛肉軟淋淋唔痴牙牛筋好彈牙,咬落好似有啲膠質黐住個口咁😂😂牛腱層次分明不過個人最鍾意都係牛肋條😋😋食到差啲連湯都飲晒呀!!!完美晚餐嘅最後最後梗係要加番罐蘋果西打唔知點解就係好鍾意佢酸酸甜甜嘅味道不過呢罐野堅係好多氣飲完滯左成晚😅食完之後我好想去台灣呀🥲🥲🥲
聖誕節約咗男朋友出街
兩個人叫咗兩碗面一齊share

一碗係半筋半肉面

另一碗係牛腱牛肋條

好好味😍😍😍
湯底味道濃郁,有少少藥材嘅味道
面底唔算太淋,咬落口有韌性,個人鍾意食硬啲所以勁like
牛肉軟淋淋唔痴牙
牛筋好彈牙,咬落好似有啲膠質黐住個口咁😂😂
牛腱層次分明
不過個人最鍾意都係牛肋條😋😋
食到差啲連湯都飲晒呀!!!

完美晚餐嘅最後最後梗係要加番罐蘋果西打
唔知點解就係好鍾意佢酸酸甜甜嘅味道
不過呢罐野堅係好多氣
飲完滯左成晚😅
食完之後我好想去台灣呀🥲🥲🥲
2020-12-25
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
2020-12-25 215 views
知道佢地牛出名,而且假日會好多人排隊,雖然唔食牛,但佢地都有其他台灣食品可以一試,今次就平日去試下,無旅行去,唯有以食物嚟一解台灣之行吧。防疫都做得好足,因為疫情關係只有大概75分鐘用餐時間。魯肉飯:魯肉肥瘦均勻,飯香氣撲鼻,撈埋嚟食一流。細碗分量岩岩好。素麵:淡淡麵香,加上紫菜,可一解魯肉既香氣,麵好彈牙爽口。皮蛋豆腐:涼伴小食,豆腐滑,皮蛋香,分量足夠2個人食。鴨血配冬粉:必食推介,久違了的台灣鴨血,唔太辣,配上冬粉嚟食真係好好食,而冬粉唔會因為個湯而好辣。

素麵:淡淡麵香,加上紫菜,可一解魯肉既香氣,麵好彈牙爽口。
皮蛋豆腐:涼伴小食,豆腐滑,皮蛋香,分量足夠2個人食。
魯肉飯,素麵,皮蛋豆腐
鴨血配冬粉
2020-12-14
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
魯肉飯,素麵,皮蛋豆腐
鴨血配冬粉
  • 麻辣鴨血配冬粉
  • 冬瓜茶
  • 皮蛋豆腐
2020-12-24 166 views
第一次食呢間台灣嘢,味道唔錯,主打冇味精,但冇落味精都仍然好好食,叫咗滷肉飯拌面,同牛肉面,滷肉飯好味,唔會食幾啖就好咸好膩,滷肉好香夠淋,牛肉面個湯底好好味,面質亦剛剛好,整體來說係值得推薦既台灣餐廳。
2020-12-22 154 views
看这家最近很红所以来试一下,但发现牛肉面汤只有咸味没有牛味,外卖自己加了一汤匙豆瓣酱和一些水好很多,不如茶木的牛肉面。卤肉饭ok但肉有点柴。下次还是吃回茶木比较稳阵呢
看这家最近很红所以来试一下,但发现

2020-12-22
TakeAway
$50 (Dinner)
2020-12-11 415 views
🙋🏻‍♂️餓底探員今日去咗尖沙咀調查呢間台灣牛肉麵🥩🍜 川味紅燒三寶牛肉麵 $93📸表示見到碗麵嚟到時有啲疑惑,明明嗌咗三寶,但睇嚟睇去好似少咗一寶,之後向店員詢問後先知道最中間俾啲蔥花遮住嘅係牛筋,其餘兩條係牛肋條,店員唔講真係會誤會咗條牛筋係牛肋條😂😂😂🙋🏻‍♂️表示未食已經聞到個湯有淡淡嘅藥膳味,先試飲啖湯,牛骨湯底無味精仲帶有微微辛辣,藥膳味又唔算好重,反而充滿咗濃郁嘅牛味,麵嘅質地軟硬適中,口感煙韌彈牙,至於三寶方面,牛腱軟腍,但唔知係咪腍得滯,一夾起嚟就散咗,牛筋同樣好軟腍,充滿膠質,牛肋條雖然係厚切,但食落口感唔會好硬好實,反而煮得幾腍又有咬口,整體都好滿意,如果連埋啲蔥花一齊食係會令到個湯底更加突出,成碗麵個層次會大大提升,可以媲美喺台灣食嘅牛肉麵📈吃貨指數😋好味度 9/10🔙返啅度 9/10
🙋🏻‍♂️餓底探員今日去咗尖沙咀調查呢間台灣牛肉麵
🥩🍜 川味紅燒三寶牛肉麵 $93

📈吃貨指數
😋好味度 9/10
🔙返啅度 9/10
2020-12-11 397 views
今日約咗朋友係尖沙咀行街買嘢,於是乎我約咗佢係下午茶時段到「六兩三」食野 食飽然後再行街。下午時分人流比較多需要排隊一段時間才可以進入內,而且必須要等齊人先可以入座,如果想食嘅朋友記得要早啲去到排隊特別係假期。落單係自助落單用電話掃描QR code既方便又環保亦都符合衛生。店舖不算大但係都有好多人光顧,我哋一行兩人叫了一個牛肉麵以及一個滷肉拌麵以及兩杯台式飲品我哋點了兩杯冬瓜茶 。牛肉麵嘅湯底係用牛骨熬制而成並且沒有添加任何味精所以味道不算好濃郁,適合一啲健康嘅人士,食完亦唔會感到好口渴。牛肉嘅份量十分之足夠另外面底亦都可以免費加大適合我呢啲比較大食嘅人士冬瓜茶係我推介大家一定要飲呢個炎熱嘅夏天冬瓜茶嘅可以消暑可以解渴。

2020-10-10
2020-12-10 212 views
星期日大概7:30開始排隊,排半個鐘先入到去座位比較逼,播放嘅音樂好啱我聽但係台式餐廳播英文歌有D搞笑~百頁豆腐好食,甜不辣唔似平時食開個種煙煙韌韌嘅感覺,有D奇怪,無建議叫。滷蛋無咩特別。牛肉麵嘅湯底亦都一般般,但我鍾意佢地嘅三寶,三寶包括有牛腱肉、牛筋、牛肚 - 應該係成餐最好食嘅嘢。滷肉飯都唔錯,不過要食到好食嘅滷肉飯唔需要排咁耐隊自己掃電子碼落單,上菜時間好快,基本上排隊仲耐過你叫野食+食完埋單。順帶一提:店員態度好好,只係覺得地方真心淺窄,坐得好唔舒服,好快就想離開🙈總括而言,都算抵食,但唔會因為咁而再次排咁耐隊來食。都係個句:香港太多正野食,無謂浪費時間排隊食一樣野,為咗一棵樹放棄整個森林
星期日大概7:30開始排隊,排半個鐘先入到去
座位比較逼,播放嘅音樂好啱我聽
但係台式餐廳播英文歌有D搞笑~

2020-11-08
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)
  • 三寶麵
  • 滷肉飯
  • 百頁豆腐
  • 紅燒牛肉麵
  • 三寶牛肉麵
2020-12-07 193 views
.🍜川味紅燒牛肉麵 - $𝟽𝟾湯底係好正宗嘅台灣藥膳味因為店舖主打唔落味精😍所以飲落去唔會話好重味個麵係手打嘅 係比較硬身嘅質地牛肉份量好多 差啲食唔哂😂🍚滷肉飯 - $𝟸𝟾滷肉飯係細細碗 味道不過不失~🐂牛三寶拼盤(金錢腱、牛筋、牛肋條) - $𝟿𝟶呢個好出色 每樣都好入味🤤有牛味得嚟又唔會好咸金錢肚煮得啱啱好 夠林(利申平時係咬唔郁雞腎/太韌嘅嘢)🥤^_^冬瓜茶(𝙼𝚎𝚍𝚒𝚞𝚖 𝚂𝚒𝚣𝚎) - $𝟷𝟻甜度啱啱好 如果再少啲冰就好啲店鋪裝修好別緻 好多打卡位,留意餐廳比較少位 等位係會耐啲咖
.🍜川味紅燒牛肉麵 - $𝟽𝟾
🐂牛三寶拼盤(金錢腱、牛筋、牛肋條) - $𝟿𝟶
呢個好出色 每樣都好入味🤤
有牛味得嚟又唔會好咸
金錢肚煮得啱啱好 夠林
(利申平時係咬唔郁雞腎/太韌嘅嘢)
🥤^_^冬瓜茶(𝙼𝚎𝚍𝚒𝚞𝚖 𝚂𝚒𝚣𝚎) - $𝟷𝟻
甜度啱啱好 如果再少啲冰就好啲

2020-12-07 166 views
尖沙咀美食,鋪頭細細間,所以位就唔多,午飯時間去確定等幾個字。-魯肉飯 (大)肉碎好好味,可以撈哂成碗飯。呢個份量女仔食就夠飽。價錢仲好抵,如果加多幾塊醃黃瓜就好啦。-皮蛋豆腐有點過咸,而且成磚豆腐都幾大件,可以撈白飯或素麵,如果一個人就唔好輕易嘗試。-葱油拌麵 味道ok,不過成碗麵得葱油醬味,食到飽飽地果陣就會覺得dry.-川味紅燒三寶牛肉麵 好大碗,有牛腱、牛筋、牛筋條,湯味好濃郁。-百頁豆腐呢個好味,食完仲想食多兜👍

-魯肉飯 (大)

-皮蛋豆腐

-葱油拌麵

-川味紅燒三寶牛肉麵
好大碗,有牛腱、牛筋、牛筋條,湯味好濃郁。

-百頁豆腐
呢個好味,食完仲想食多兜👍

2020-12-01
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
  • 滷肉飯
  • 百頁豆腐
2020-12-03 184 views
住大西北嘅我難得出城見時間尚早 冇乜人排隊 就嗱嗱臨入去試下😚.🍜紅燒三寶牛肉麵🍜 -$88牛肉份量唔少 件件都大大塊噴曬煙😚「三寶」即是牛腱,牛筋,牛筋唔同部位嘅牛肉均被滷至軟腍 絲毫不帶韌🤍唔洗花費牙力就可以輕鬆咬開牛肉🤍牛筋軟得黎仲有少少膠質漿口嘅感覺😚非常出色🤍麵條火喉控制得宜😚每條都滑溜彈牙🤍每啖麵都均匀掛上麵汁湯底牛味香濃😚 調味恰到好處😚主打冇味精 所以飲落好順口🤍.🐟甜不辣 (細)🐟 -$10食開炸甜不辣😗 見佢咁嘅樣 仲以為店員上錯😂味道同普通甜不辣一樣但質地就大有分別😗食落似硬身嘅年糕🤓都可以一試 不過真係食得唔多慣😂_______________店內裝潢以木為主 有居酒屋嘅感覺🏮店員有講有笑 都幾温馨熱鬧😂
住大西北嘅我難得出城
見時間尚早 冇乜人排隊 就嗱嗱臨入去試下😚

🍜紅燒三寶牛肉麵🍜 -$88
牛肉份量唔少 件件都大大塊噴曬煙😚
「三寶」即是牛腱,牛筋,牛筋
唔同部位嘅牛肉均被滷至軟腍 絲毫不帶韌🤍

_______________

店內裝潢以木為主 有居酒屋嘅感覺🏮
店員有講有笑 都幾温馨熱鬧😂
2020-11-29 277 views
是日晚餐:-甜不辣-百頁豆腐-牛肉麵-阿宏蔥油拌麵行過好幾次都排長龍, 今次係突登早D去!!-甜不辣估唔到份甜不辣係咁細份...甜不辣食開都係炸的, 但呢個係唔知係蒸定煮...完全食唔出係裡面係咩, 唔知自己食緊咩...甜不辣其實係"Tempura"的台灣譯音, 已經係魚蓉炸完配醬, 咁樣唔炸好不知所謂-百頁豆腐一樣好細份...就係一份硬豆腐...配醬-牛肉麵裡面有多塊牛𦟌, 好軟淑,一咬就散散地麵彈牙, 無煮過; 湯頭好濃牛肉味, 略略有少少辣-阿宏蔥油拌麵真係淨係得蔥油同蔥...成個麵都好dry, 因為真係得蔥油+蔥+麵; 雖然嗌的時候都預左係素麵,但落單個時會期望個蔥油/拌麵醬會比較惹味 但食的時候完全唔係同一回事!而且食晒成個麵都唔夠飽總結:兩個小食要加$10/份, 份量少, 唔好食, $10俾得好唔抵...而且舖頭真係好迫...最緊要係價錢其實係偏貴, 但野食唔值得相對價錢!
是日晚餐:
-甜不辣
-牛肉麵
-阿宏蔥油拌麵

行過好幾次都排長龍, 今次係突登早D去!!

-甜不辣
完全食唔出係裡面係咩, 唔知自己食緊咩...

一樣好細份...就係一份硬豆腐...配醬

-牛肉麵
裡面有多塊牛𦟌, 好軟淑,一咬就散散地
麵彈牙, 無煮過; 湯頭好濃牛肉味, 略略有少少辣

-阿宏蔥油拌麵
而且食晒成個麵都唔夠飽

總結:
甜不辣
百頁豆腐
阿宏蔥油拌麵
2020-11-22 242 views
本身抱住食黃店嘅決心,去到見到超級多人排隊,我哋差唔多排咗半個鐘頭至45分鐘(^_^*)入到去其實地方都比較逼夾,而且一坐低就同我哋講得一個鐘頭時限,都可以理解嘅因為好多人排隊,但係個感覺上個Staff都幾Rush, 好似想趕我哋走咁樣。。本身以為咁多人排隊去到會有少少特色嘅招牌菜,睇返其實Menu都非常普通滷肉拌麵/ 飯 —— $46一上枱其實第一個感覺就係份量少,可能係因為隻碗都好細隻(*´Д`*)因為我哋嗰陣時都幾肚餓,食完係真係唔算飽同其他我食過嘅台灣菜相比,佢個份量到唔算太過分,但係佢又冇任何配菜只係得滷肉而且重點係其實唔係特別好食,甚至乎同其他餐廳的滷肉比較,覺得味道有少少怪添整體來講雖然佢價錢唔算貴,係以排咗咁耐隊來講其實我都幾失望甜不辣——- $22 本人我未食過甜不辣,但係我個朋友好鍾意食呢道菜,佢同我第一句講好難食。。。我自己都覺得唔好食,但因為我自己未食過無得作比較,但係朋友成餐飯都食得唔開心。。推薦值: ⚜️⚜️/5第一個關係係因為佢係黃店,值得支持嘅但係如果要排45分鐘去食,真係完全冇呢個必要,大可以行去船皇或者嗰條街,嗰度都有好多黃店我見到佢仲有其他菜式都有人推

滷肉拌麵/ 飯 —— $46

整體來講雖然佢價錢唔算貴,係以排咗咁耐隊來講其實我都幾失望

甜不辣——- $22

推薦值: ⚜️⚜️/5
第一個關係係因為佢係黃店,值得支持嘅
我見到佢仲有其他菜式都有人推薦嘅,可能咁啱我就係食咗最難食嗰啲,但係以上經驗令我唔會再特登去,可能經過太肚餓都可以食

滷肉拌麵
2020-06-29
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$60 (Dinner)