2006-04-03 319 views
經過雪園門口,見到匯豐咭的優惠發現幾抵,加上未諗到去邊度食晚飯,便幫襯唔知係咪預早整好的關係菜極速送上拼盤-幾多海哲,唔錯生煎包-表面太濕,唔好食花膠雲吞雞-花膠算多,但不用津白/白菜而用菠菜令到湯無咁甜松子黃魚-黃魚一般,松子幾多毛豆竹苼(?)-“獻”太多,麻麻酒釀湯丸-不是丸子,友人有點失望,酒釀煮得太耐,有點酸味,芝麻湯丸皮太厚,一般四人套餐三個人食,當然飽到暈,但價錢依然好抵不過質素比以前差左(定係套餐不是即叫即造??)
經過雪園門口,見到匯豐咭的優惠
發現幾抵,加上未諗到去邊度食晚飯,便幫襯

唔知係咪預早整好的關係
菜極速送上

拼盤-幾多海哲,唔錯
生煎包-表面太濕,唔好食
花膠雲吞雞-花膠算多,但不用津白/白菜而用菠菜
令到湯無咁甜
松子黃魚-黃魚一般,松子幾多
毛豆竹苼(?)-“獻”太多,麻麻
酒釀湯丸-不是丸子,友人有點失望,酒釀煮得太耐,
有點酸味,芝麻湯丸皮太厚,一般

四人套餐三個人食,當然飽到暈,但價錢依然好抵
不過質素比以前差左
(定係套餐不是即叫即造??)

2006-02-28 155 views
今天仔仔生日,他最愛吃清湯翅,特別是銅鑼灣民安廣場的雪園飯店。因為想在尖沙咀購物,一行七人便到海港城的雪園食晚飯,環境清靜,衹見到侍應生三五成群聊天,我點了八個餸,其中有肘子雞燉翅、炒鱔糊、清炒蝦仁等。不知是否厨房清閒,所有餸一下子送哂出來,每個餸上枱時,都是兩位侍應生一面講一面送到枱上去,跟著又一面講一面行,如此服務態度又怎可接受。肘子雞燉翅端上面前時,一點煙也沒有,衹得和暖的感覺。既然是招牌菜,又豈能值那麽貴的價錢呢?其餘的餸都是一般味道。
2006-02-25 106 views
星期日晚本約了一起唱K開心下,點知表哥突然由外地返港,要取消節目和他一起食飯.突然間不知去那間食肆.初時選了鹿鳴春,七點去到竟然full booking,環境不好的情況下亦咁旺場,下次一定要試試.最終穩穩陣陣選了雪園.小籠包12隻---水準很好,不再評了雙拼冷盤(鴨舌,醉雞)---鴨舌份量足夠,很爽但沒甚味道,令喜歡食鴨舌的我很失望.而醉雞肉嫩,酒味夠,好味糖醋肉塊---酸酸甜甜,很開胃砂窩津白---湯很清甜,津白淋淋地,全家人都很喜歡上海炒年糕---本以為沒有特別,只當填肚的.原來年糕很入味,不像一般店舖淡淡的.配上茹和菜的配料,味道相當不俗.擔擔麵---辣油另上,花生味夠,但味道只屬一般,覺得黃大仙詠藜園較好食蔥油鴨(半隻)---唔太記得個名.等了最耐的一味,之前的菜食完還未到.這味得兩個字,差和咸.太多醬汁了,鴨肉又鞋.不叫也罷香蕉高力豆沙(八隻)---不太甜,趁熱吃,味道不俗.Ttl:$850總括:來過雪園兩次,總覺得上次較好吃.不知是不是分店不同的關係.但服務仍是很好.另外,找完數出到門口才看到用某信用咭簽帳滿三佰元送一碟,雖不清楚它的條款,但心情是沉一沉
小籠包12隻---水準很好,不再評了
糖醋肉塊---酸酸甜甜,很開胃
砂窩津白---湯很清甜,津白淋淋地,全家人都很喜歡
香蕉高力豆沙(八隻)---不太甜,趁熱吃,味道不俗.
Ttl:$850
2005-12-10 67 views
2005年10月23日晚上和朋友Lion King 到尖沙咀看九點場電影,於是晚飯也理所當然地在尖沙咀吃。請朋友隨意選擇晚飯地方,他便選了「鴻星」和「雪園」。我沒去過「雪園」,於是最後便選了雪園。1. 雙式拼盆(花彫醉雞+ 海蜇皮) $100 花彫醉雞- 雞肉嫩滑,但略嫌酒味不夠。 海蜇皮- 比一般吃到的爽口。2. 高湯鮑翅$330 (一位) 朋友提議每人一碗翅,心想:「睇場戲,食餐便飯,唔駛叫翅呀嘛,仲要三舊水一碗,我唔係好識食架,也不是特別喜歡,會不會有點浪費呢?」最後,我當然尊重朋友的選擇啦! 高湯味濃,那排翅又粗又彈牙,好鬼富貴。3. 糟溜魚片$120 魚片表面很有光澤,入口有淡淡的米酒香味,我沒有吃過像這裡煮得魚肉嫩滑而完好無缺的魚片。4. 嫲婆豆腐$80 味道很濃,要配白飯吃才好吃。
2005年10月23日

1. 雙式拼盆(花彫醉雞+ 海蜇皮) $100
花彫醉雞- 雞肉嫩滑,但略嫌酒味不夠。
海蜇皮- 比一般吃到的爽口。

2. 高湯鮑翅$330 (一位)
高湯味濃,那排翅又粗又彈牙,好鬼富貴。

3. 糟溜魚片$120

4. 嫲婆豆腐$80
味道很濃,要配白飯吃才好吃。
2005-08-02 60 views
上半場小嚐個粉同粥,下半場轉戰尖咀另一邊。大熱天時仲係食蟹粉,邊有咁多蟹啊?唔夠位,就住食,蟹粉粉皮,醉鴨…好似講緊我喎…包仔同甜品豆沙。唔係唔好食,可能我嘴刁,唔覺特別好食。普通貨色only。
上半場小嚐個粉同粥,下半場轉戰尖咀另一邊。
大熱天時仲係食蟹粉,邊有咁多蟹啊?
唔夠位,就住食,蟹粉粉皮,醉鴨…好似講緊我喎…
包仔同甜品豆沙。
唔係唔好食,可能我嘴刁,唔覺特別好食。
普通貨色only。
2005-07-18 6 views
夜宴親朋, 吃的都是大路菜式,例如, 燒肉, 清炒蝦仁, 紅燒元碲雞鮑趐, 醬燒雞, 扣烏參, 花生糊質素尚可,唯獨一味酒糟鰣魚卻獲得全場掌聲,鰣魚肉質幼細, 而且表皮滲出魚油,酒糟的微酸卻驅走膩感,好吃到不得了.
夜宴親朋,
吃的都是大路菜式,
例如, 燒肉, 清炒蝦仁, 紅燒元碲
雞鮑趐, 醬燒雞, 扣烏參, 花生糊
質素尚可,

唯獨一味酒糟鰣魚卻獲得全場掌聲,
鰣魚肉質幼細, 而且表皮滲出魚油,
酒糟的微酸卻驅走膩感,
好吃到不得了.

2005-05-12 206 views
5月9號,補祝母親節,因為大家都覺得次次食日本野好悶,所以今次轉左食上海野~~我上黎睇左好耐,發覺L汨4好似幾好咁,就打電話去BOOK 位啦~~我BOOK8:30,但係8點已經去到,間野好靜,無咩人,所以我地就早D食飯啦~~我地4個大人,一個小朋友叫左....小籠包(5隻)咸肉炒菜飯蔥油淋雞(半隻)北菇面根津白生煎包(5隻)高力豆沙香蕉(6大粒)小籠包好好味,好多汁,又吾太油菜飯比較普通,味道都可以雞雞好夠味,我重覺得咸左DD,但係好香,連媽咪都讚GOOD北菇好入味,不過我地全家都覺得好咸,菜菜就OK既,無咩特別生煎包都可以,不過我覺得太多肉,可能係我吾太喜歡食肉既關係啦~~甜品,嫂嫂話好好味,佢一個都食左2粒半啦~~入面有豆沙同香蕉肉,吾太甜,我都覺得幾好味~~一共食左500 幾蚊,算OK啦~~還有服務員態度好好~~有笑容~~^^讚呀!!

我地4個大人,一個小朋友叫左....
小籠包(5隻)
咸肉炒菜飯
蔥油淋雞(半隻)
北菇面根津白
生煎包(5隻)
高力豆沙香蕉(6大粒)

小籠包好好味,好多汁,又吾太油
菜飯比較普通,味道都可以
雞雞好夠味,我重覺得咸左DD,但係好香,連媽咪都讚GOOD
北菇好入味,不過我地全家都覺得好咸,菜菜就OK既,無咩特別

一共食左500 幾蚊,算OK啦~~

還有服務員態度好好~~有笑容~~^^讚呀!!
(Non-member)
2005-01-22 7 views
好耐無是過上海野﹐今次夜晚黎食﹐樣樣野都唔錯~雪菜毛荳炒百葉﹐D 毛荳好好味﹐百葉都唔錯。同埋唔會過鹹清炒蝦仁﹐每粒蝦都好爽﹐撈埋醋一齊食真係好正拆骨魚頭﹐第一次食﹐連個名我都唔知有無打錯﹐哈~ 呢樣野都幾特別﹐好似一個湯咁﹐不過料都幾多下炒鱔糊﹐好普通﹐唔係咩特別好好食既野蒸銀絲卷﹐同鱔糊一齊食就唔會覺得淡啦嫩雞燴麵﹐可能我地隔左好耐先食﹐D 麵太過腍啦﹐所以唔係咁好味。下次都係即刻食好D
好耐無是過上海野﹐今次夜晚黎食﹐樣樣野都唔錯~

雪菜毛荳炒百葉﹐D 毛荳好好味﹐百葉都唔錯。同埋唔會過鹹

清炒蝦仁﹐每粒蝦都好爽﹐撈埋醋一齊食真係好正

炒鱔糊﹐好普通﹐唔係咩特別好好食既野

蒸銀絲卷﹐同鱔糊一齊食就唔會覺得淡啦

2004-12-27 4 views
呢度D擔擔麵好好味呀有辣有唔辣我最鐘意就辣果隻,因為夠辣但係唔辣果隻就咸DD小籠包、山煎包都好好食,最近又有八五折掂!!!又乾淨,服務態度又好
呢度D擔擔麵好好味呀
有辣有唔辣
我最鐘意就辣果隻,因為夠辣
但係唔辣果隻就咸D
D小籠包、山煎包都好好食,最近又有八五折
掂!!!
又乾淨,服務態度又好
(Non-member)
2004-10-29 9 views
今日嚟下午茶醉雞,花雕幾好,夠濃,雞係冰鮮嚟講唔差小籠包,皮薄餡嫩,略少汁合桃露,不俗
今日嚟下午茶
醉雞,花雕幾好,夠濃,雞係冰鮮嚟講唔差
小籠包,皮薄餡嫩,略少汁
合桃露,不俗

2004-09-30 8 views
首先,要講明個標題,並唔係話d 野唔好食,而係話食野時的心情。要同一d 你好唔鍾意的人食飯,又要全程裝作若無其事,有講有笑,呢d就係出來社會工作要學的其中一樣野,可惜我學極都唔識,唯有少講說話為妙。Lunch在這裡五個人叫了個套餐,五一羹加個擔擔麵。分別有:咸鴨肉海踅頭-個鴨肉幾爽口不肥、海踅頭夠彈牙大隻。洋蔥開邊蝦- 每人一隻,蝦的size 適中,鮮味仍在,蝦頭兼且略有羔,幾好食。腰果雞丁- 這個就略嫌d 腰果炒得過了火,開始有d。北菇菜膽- d 菜好新鮮,芡汁調得剛剛好,東菇煮得夠晒淋。魚翅羹- 鹹左d,但d料算幾足。仲有一個好似係賽榜蟹的,冇乜點食,唔講喇!但個擔擔麵就差左d,比起上次我去吳越之間食,吳越之間d 麵就好食d了。 唉,對住d 你唔想見的人一齊食飯,胃口都差d,就算d 野有幾好食,都想盡快離開,好讓背脊骨的菜走回腸中吧!
咸鴨肉海踅頭-個鴨肉幾爽口不肥、海踅頭夠彈牙大隻。
腰果雞丁- 這個就略嫌d 腰果炒得過了火,開始有d。
北菇菜膽- d 菜好新鮮,芡汁調得剛剛好,東菇煮得夠晒淋。
魚翅羹- 鹹左d,但d料算幾足。
仲有一個好似係賽榜蟹的,冇乜點食,唔講喇!

五個人...食左:蝦子海参...百頁小棠菜...清炒蝦仁...松子雞米...生煎飽...一個冷盤(唔記得個名...有D海哲有D鴨舌之類既野)....同埋高力豆沙香蕉....每份份量份都唔少...食到勁飽.....味道都唔錯....最欣賞佢地既service....冇得頂....人人都好好笑容....令人覺得舒服....P.S. 唔知點解星期一至日都會有八五折....
P.S. 唔知點解星期一至日都會有八五折....
2004-06-25 5 views
去得雪園,唔該食好D。人多最好試試火瞳翅(要訂),再加上獅子魚兩味,簡直係"莫再起世做,咀巴要搵"定"蒲..."星期五放工,同家人一齊食,肯定可以忘記50%該星期返工D衰野!!!
2002-11-23 8 views
好殷勤的服務,真係抵讚,絕唔係敷衍扮野既行為,如果全香港人都有佢地既服務態度就想瓜都難。我地試左醉鴿,嫩滑有鴿味,好!洋蔥炒牛柳絲,簡單得黎都好惹味。雲吞就差d,有幾大既疏打味。擔擔麵唔錯。最正係個雞火魚肚,真係鮮味~~~~正到想lem埋隻碟,埋單500多,值租!
我地試左醉鴿,嫩滑有鴿味,好!
洋蔥炒牛柳絲,簡單得黎都好惹味。
雲吞就差d,有幾大既疏打味。
擔擔麵唔錯。
2002-06-12 8 views
我始終認為去酒樓要有番咁上下人數才有氣氛。我有一次星期二去就只是少貓三四個人食飯十分冷清。<br>服務很好,不知是否因為佢地太清閒,扮都要扮下樣。食物真是一般,唔特別,友人話味道亦略鹹。其實尖沙咀仲有好多中菜選擇。
<br>