喺中環街市行完街🏺,少不免要食個lunch。去咗價錢相對富貴嘅Food Court搵食,呢間港式餐廳價錢算係相宜少少🤌🏻,畢竟坐開放式座位嘅Omakase都要價幾百蚊一位。搵個開揚嘅露天位坐低🌳,喺櫃檯叫完嘢食等一等就攞得,望落唔錯,味道就空有其表,起碼都俾啲正常嘅食物質素掛⋯————————————————👅酥炸雞扒擔擔麵($78)👎🏻 擔擔面湯底水汪汪,開頭有少辣,但中間有好突出嘅酸味😨,完全同上海擔擔面掛唔上關係。酥炸雞扒好似港女一樣咁厚粉,雞扒細細件,脆漿炸得偏硬,食完仲剩低半碟殼😵‍💫⋯ 面對食物我從來都好少浪費,今次係第一次想放棄唔食,雖然最後都勉強食晒🤢⋯———————————————— 🚩總結:簡單三個字:唔建議⋯———————————————— 🌟注意:午市套餐加$10先有熱飲,凍飲再加多$2————————————————📍 一喜地址:中環皇后大道中93號中環街市地下G11號舖.🗺地區:#bem 中環📥分類:#bem港式💰人均消費:#bem_51至100蚊

————————————————
👅酥炸雞扒擔擔麵($78)

🚩總結:簡單三個字:唔建議⋯
🌟注意:午市套餐加$10先有熱飲,凍飲再加多$2
📍 一喜
地址:中環皇后大道中93號中環街市地下G11號舖
🗺地區:#bem 中環
📥分類:#bem港式
💰人均消費:#bem_51至100蚊
2022-01-10 609 views
中環街市地下,有好幾家酒吧餐廳,與及食店。晚飯聚無望,唯有與朋友HH。無理由齋飲酒咁寡,要些佐酒小吃,才是真正的歡樂時光。意猶未盡,決定走在場內兜個圈,再來點什麼小吃。結果在一喜取來了炸豆腐、黃金魚皮、孜然牛舌,以及蝦多士,全部都係熱氣嘢,豁出去了。豆腐外脆內嫩,牛舌屬偏軟腍的口感,魚皮咬落脆得發出咔嚓聲響,還有咸香的咸蛋黃,愈邪惡愈美味。鬆脆的蝦多士,是上酒家吃晚餐常點的項目,能在HH遇上,感恩。六點前食飽飽,又解決了一夜無堂食之煩惱。

無理由齋飲酒咁寡,要些佐酒小吃,才是真正的歡樂時光。

六點前食飽飽,又解決了一夜無堂食之煩惱。
2022-01-09 404 views
疫情走進第5波的同時又再次經歷沒堂食的晚餐,可幸在這日之前相約到一班知心好友到中環街市來一場暫別夜蒲聚,總算是不幸中的小確幸吧!!光是芝士當然未能滿足饞嘴的我們,於是走到同層中的一喜 Lottajoy 點多數款小食佐酒,餐廳用了廣東麻雀鋪滿外牆很有東方色彩。我們在一喜掃了4款小食來佐酒,當中包括有黃金炸魚皮、脆皮黃金豆腐、孜然蝦多士及孜然牛舌粒,估不到份量竟然那麼多很抵吃喔。脆皮黃金豆腐$48外皮炸得乾脆內裡豆腐嫩滑,配上香口蒜蓉好好味啊。孜然蝦多士$68一客有6件之多,每件也附有一隻爽口大蝦口感大滿足。而我最喜歡的是這碟黃金炸魚皮$48,輕脆炸魚皮香而不油沾上目香的鹹蛋黃,隨即變成邪惡得可以的佐酒小食,最後還有好友的孜然牛舌粒$88叫我們吃得滿足非常。

2022-01-05
Type of Meal
Other
2021-12-22 793 views
六點後,只要坐在白蘭樹下飲野,你就可以叫其他餐廳嘅嘢食過嚟,當晚選擇一喜,主要吃中式嘅小炒,基本上你講得出嘅嘢都有。 當然其實係白蘭樹下都可以叫其他嘢食,薯條漢堡都平到傻,不過今晚想食中式嘢。  豉椒炒蜆,完全同平時喺大排檔食到嘅風味差唔多,有鑊氣而且粒粒都都炒得好好。  H小姐點的黃金炸魚皮同和牛粒,兩樣都係送酒之選,喺嗰刻我已經想去麥子叫啤酒。  我們也愛好辣,喺水煮魚同肉之間,食左水煮牛肉,牛肉當然幾好,用上鮮牛,完全同水煮味道融為一體,仲要有寬粉,$108一碗,平時茶餐廳個價錢都唔得,仲要呢度係中環街市,又有得飲酒又有得坐低舒舒服服咁食,夫復何求。  我愛澱粉質,當然要叫多個煲仔飯食,點了個梅菜排骨飯,如果話俾你聽佢質素超越坤記就當然無可能,但一百蚊內咁平,絕對收貨,特別係肉多過飯。 食飽意猶未盡,再去下場,係wine同啤酒之間,我都係prefer啤酒,點了個甘蔗黑啤,朋友點了經典的手工啤,走出去大堂原來有我有得坐,enjoy聖誕燈飾,都唔錯。 就這樣連環試,就結束是次中環街市之旅,感覺不錯,特別係好似我哋呢類乜酒都好嘅人,不停試就最好

就這樣連環試,就結束是次中環街市之旅,感覺不錯,特別係好似我哋呢類乜酒都好嘅人,不停試就最好,下次再試飲wine同上去食意大利菜ION,當然仲有叻沙。

中環街市Central Market 中環皇后大道中93號
2021-12-16
中環街市 ,活化之後多咗好多唔同嘅小食肆 ,中西各國東南亞食品都有, 今日到訪剛好係下午茶時間, 有啲肚餓所以想食飽肚啲嘅下午茶 ,揀咗呢一間一喜, 下午茶嘅選擇算豐富,價錢四五十蚊至六七十蚊, 揀咗食神叉燒湯瀨粉, 同吉列豬扒擔擔麵, 碗叉燒湯瀨真係唔錯, 首先湯熱贏咗三分, 飲落夠味又唔覺得有味精,煎蛋有燶邊效果, 叉燒鬆軟亦係燶邊, 份量亦不少,問佢攞咗自家製辣椒醬, 加咗落去湯又香又好食, 非常唔錯。 擔擔麵方面, 就略嫌湯底太濃味, 亦偏鹹, 但麵質爽滑, 吉列豬扒外脆內軟, 算係整體都可以。
。 擔擔麵方面, 就略嫌湯底太濃味, 亦偏鹹, 但麵質爽滑
, 吉列豬扒外脆內軟, 算係整體都可以。
  • 食神叉燒套餐