2022-11-08 746 views
心之食堂 LOVE CAFE銅鑼灣耀華街3號百樂中心12樓1203室Room 1203, 12/F, Bartlock Centre, 3 Yiu Wa Street, Causeway Bay呢排腸胃唔好, 少了去食生冷野, 刺身生蠔都無去食成個月啦, 本身約了朋友去食日本菜, 佢就我去生熱同熟的食身, BOOK 了心之食堂居酒屋,食下日本串燒。$88 心之蛋卷架賣點是好大份好長, 卷起切開看到一層層,上面擠了KETCHUP 與MAYO, 味道主要都靠醬汁而來。$68 蒜香烤焗茄子, 大條又飽肚, 面層舖滿了蒜,重蒜香, 也不理吃完會好重口氣。$40 京蔥雞肉串 (2串) 及 $38 燒雞腎 (2串) 雞腎一粒粒好爽口, 唔會有內藏的壓味, 京蔥雞肉串簡單調味, 食火燒那陣香氣。$78 汁燒白鱔, 燒白鱔真是抗拒唔到, 皮肉燒完好有彈性, 皮口感脆身有股焦香, 是含好高骨膠原的。沒有點串燒蔬菜, 要了$58日式炒野菜好似無咁乾身。叫個飯食這頓晚餐便完滿又飽肚啦, $68 燒鲭魚飯幾抵食, 個飯就簡單淋上豉油汁, 重點在於鯖魚吧, 即場燒製, 魚油迫出魚皮燒至水份蒸氣白脆。一邊燒一邊食
心之食堂 LOVE CAFE
銅鑼灣耀華街3號百樂中心12樓1203室

沒有點串燒蔬菜, 要了$58日式炒野菜好似無咁乾身。

一邊燒一邊食, 空檔時就同朋友交流一下生活同家庭近況。
2022-11-08 67 views
今次收工同同事嚟到呢間人氣嘅樓上日式居酒屋 #心之食堂 食宵夜🥰 餐廳主打串燒、壽司、魚生同各樣特色小食,裝修充滿日式風格,幾有心思。-❤️🍳心之蛋卷($88)首先我哋即刻order左呢個人氣嘅玉子燒,每個都係即叫即做😍 玉子燒材料好豐富,有流心芝士、三文魚同蟹籽,加埋蕃茄醬同沙律醬,入口嫩滑,好好食,嚟到真係必食🤤-🔥火焰鐵板牛柳串($88)店員呈上牛柳串時燃起火焰,好eye catching 😍 牛柳串份量十足,幾惹味👌🏻-🌮邪惡包($78/2件)呢個邪惡包係全晚最鍾意嘅食物,將紫菜包住蔬菜、厚切既帶子及煎香既鵝肝,鮮甜嘅帶子配搭入口即溶嘅鵝肝,好食到不得了🤤🤤絕對想encore再encore😍-❤️🐟心之魚生飯($98)見到好多人都有叫呢個魚生飯,用心形砌成嘅魚生飯,賣相好靚,仲可以用來做生日蛋糕🤣 用上不同種類嘅魚生切成粒狀,非常豐富。-其他小食方面,我哋仲叫咗海膽蟹籽杯($78)、厚燒牛舌心($58)、汁燒白鱔($78)、鹽燒雞翼($50)及燒雞皮($38),大部份食物都處理得唔錯,最鍾意係牛舌心同埋白鱔,牛舌肉味濃厚,入口爆汁勁Juicy🤤🤤 白鱔燒得外脆肉嫩,好香口好好味🤤-

❤️🍳心之蛋卷($88)

🔥火焰鐵板牛柳串($88)

🌮邪惡包($78/2件)

❤️🐟心之魚生飯($98)

飲品叫了一杯藍蝶花白桃乳酸($48),成杯飲品紫色好靚,但估唔到又幾好飲,香濃嘅白桃配上酸酸甜甜嘅乳酸,幾開胃。整體餐廳食物質素唔錯,熟食令人驚喜,值得一試🤓
2022-11-07 67 views
♧ 心之食堂記得幾年前都食過呢間喺銅鑼灣嘅樓上居酒屋,對佢印象都唔錯,今日舊地重遊,又來返呢度,決定試一試佢嘅水準有冇同以前唔同😹呢度雖然位於銅鑼灣鬧市,但係成間餐廳都好寧靜,俾食客一個好舒適嘅感覺🫶♡心之魚生飯($98)外型係一個心型 幾特別 刺身有三文魚吞拿魚油甘魚等等 飯中間有一層薄薄的蟹籽 令飯口感更豐富 🥳♥︎蒜片炒牛柳粒($88)加咗嘅蒜片炒得好入味,而且牛柳本身又夠腍身易入口,佢嘅大細重切得啱啱好係一啖嘅size,好方便😜♡火焰鐵板牛柳串($88)見到火焰呢個字已經忍唔住一定要嗌,果然冇令到我哋失望,佢嘅火焰真係啱晒我哋打卡!🤭而且火焰熄咗之後又唔會有浸酒精味,不過佢嘅口感就相對靭一啲,要有返啲牙力😌😌♥︎ 邪惡包($78)外邊係紫菜 入邊係帶子夾住大大塊燒過嘅鵝肝 味道濃郁 食完一啖鵝肝味道仲係口中徘徊🤣 ♡海膽蟹籽杯($78)海膽鮮甜 夾埋蟹籽撈壽司飯味道好夾 👍🏻 ♥︎心之蛋卷($88)好鍾意佢嘅賣相,有個心型喺度,而且佢裏面仲有啲唔會太漏嘅芝士味,配合埋上面嘅沙律醬同埋茄汁,感覺好夾☺️🍹巨峰提子梳打($58)🍸藍蝶花白桃乳酸($48)💰人均消費:約$350
♧ 心之食堂

♡心之魚生飯($98)

♥︎蒜片炒牛柳粒($88)

♡火焰鐵板牛柳串($88)

♥︎ 邪惡包($78)

♡海膽蟹籽杯($78)
海膽鮮甜 夾埋蟹籽撈壽司飯味道好夾 👍🏻

♥︎心之蛋卷($88)

🍹巨峰提子梳打($58)
🍸藍蝶花白桃乳酸($48)

💰人均消費:約$350
2022-11-01 98 views
換季了, 抽時間去了趟銅鑼灣shopping。到飯點覓食, 今次也是去了百樂中心, 吃的是日式屋酒屋,輕鬆自在點。餐廳不是很大,但座位都幾舒適,服務員都好友善。QR Code下單, 方便快捷,而且更多私人空間,讓我們可以慢慢挑。我地點了原條日本燒魷魚、蒜香燒蠔、彩虹卷、海膽蟹籽杯、鹽燒雞翼、鹽燒三文魚頭。份量不多,但都是我們今晚最想吃的,再配杯汽水,快樂吧。上次食日本野跟朋友提過想吃魷魚, 今晚他特意點了原條燒魷魚給我真貼心。魷魚新鮮,質地Q彈, 醬汁帶甜,如果加點辣就更完美了。海膽杯是吸晴食物,海膽鮮甜,令人想吃更多。鹽燒雞翼大兩串,每串有三隻雞翼,燒得內脆內軟,乾身不膩。但今晚我覺得最讚的竟然是鹽燒三文魚頭。魚頭非常新鮮,肉厚,燒得香口。食材唔新鮮絕對做唔到這效果的,所以愛魚頭或常頭痛的可以點吃。

2022-10-25
Dinner
銅鑼灣近時代廣場日本餐廳/居酒屋My friend and I went to a Japanese restaurant called "Love Cafe" (心之食堂) located in Room 1203, 12/F, Bartlock Centre, 3 Yiu Wa Street, Causeway Bay銅鑼灣耀華街3號百樂中心12樓1203室Asparagus Shrimp and Beef Wrap 蘆筍海老牛肉卷 HKD$58/(2 skewers)(2串)The asparagus provides crunchiness and crispness to the rollsThe beef renders out luscious grease.The shrimp addes umami flavourdelish,healthy highly recommended!!Stir Fried Diced Beed Filet with Garlic蒜片炒牛柳粒HKD$88The beef is tender and soft. large portion!
銅鑼灣近時代廣場日本餐廳/居酒屋

蘆筍海老牛肉卷
HKD$58/(2 skewers)(2串)

蒜片炒牛柳粒
HKD$88

The beef is tender and soft. large portion!value for money

Grilled Asparagus
燒BB蘆筍
HKD$38/(2 skewers)(2串)

The Asparagus is fresh,green crisp and crunch!!Yummmmm

Stir Fried Diced Beef with Rice in Stone Pot+
蒜片牛柳粒石鍋飯
HKD$108

smoking hot stone bowl keeps the rice warm through out the dinner.

generous portion of beef on top of the rice.

part of the rice become brown and crispy!!Yummm

Rice with Eel in Stone Pot

HKD$58

Taro balls
香芋丸子
HKD$38

Golden crispy on the outside.soft and chewy with sweet taro paste on the center!!

Grilled Japanese scallops with garlic
蒜燒日本大扇貝
HKD$68/2 pcs
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
  • Grilled Asparagus 燒BB蘆筍
  • Asparagus Shrimp and Beef Wrap 蘆筍海老牛肉卷
2022-10-27 116 views
依家仲未有得去日本旅行,就喺香港搵吓日本嘅感覺啦🙆🏻‍♀️✨ 今日就過咗嚟銅鑼灣一間樓上嘅日本料理嗰度體驗下日本菜嘅滋味😛 首先餐廳地理位置好易搵,好近銅鑼灣時代廣場,同朋友行完街過嚟好方便,而且餐廳環境闊落乾淨,職員嘅態度亦都好moce同熱情❤️‍🔥全程食得好開心🥳加上價錢超平,性價比好高!有幾樣嘢食係必食推介,一定要過嚟食💓首先係壽司刺身類,推介吞拿魚腩卷同埋心之魚生飯,呢度嘅刺身好新鮮同埋香滑😛吞拿魚腩同埋魚生份量好足✨ 每一啖都好香濃嘅脂肪同埋魚香味😛短襪方便就有蘆筍海老牛肉卷🫔 估唔到蘆筍同埋牛肉嘅味道好夾,味道勁match!牛肉亦都好嫩滑最後仲叫咗一杯颶風提子梳打,清新又解渴🙆🏻‍♀️

加上價錢超平,性價比好高!

有幾樣嘢食係必食推介,一定要過嚟食💓

最後仲叫咗一杯颶風提子梳打,清新又解渴🙆🏻‍♀️
2022-10-27 57 views
心之食堂 Love CafeCWB美食攻略 #銅鑼灣美食  今期好人氣既日本居酒屋,樓上鋪坐位少,一定要訂位啊~超人氣串炸物,仲有牛肉飯同唔同既日式美食今次試左牛肉粒飯,加埋蒜片食一流,味濃汁甜似燒汁石鍋上碟,飯底仲有飯焦,好食呢,牛柳粒份量超多,十幾粒,軟嫩入味好食平均消費$200一個人,抵食仲有燒扇貝同串燒,呢2樣都好食,燒扇貝好乾淨,重蒜肉鮮味甜,好食牛肉卷,係包蝦肉,同平時食到唔同質地,幾特別壽喜燒鍋,有各種新鮮蔬菜,加上石鍋一齊煮,牛肉味特別突出帶點甜既汁味道好豐富,食材夠新鮮牛肉好嫩滑 銅鑼灣耀華街3號百樂中心12樓1203室#心之食堂 Love Cafe
心之食堂 Love Cafe
CWB美食攻略 #銅鑼灣美食
今期好人氣既日本居酒屋,樓上鋪坐位少,一定要訂位啊~
超人氣串炸物,仲有牛肉飯同唔同既日式美食
今次試左牛肉粒飯,加埋蒜片食一流,味濃汁甜似燒汁
平均消費$200一個人,抵食

牛肉卷,係包蝦肉,同平時食到唔同質地,幾特別
壽喜燒鍋,有各種新鮮蔬菜,加上石鍋一齊煮,牛肉味特別突出
帶點甜既汁味道好豐富,食材夠新鮮牛肉好嫩滑
#心之食堂 Love Cafe
2022-10-27 41 views
<樓上日式居酒屋>🤩位於銅鑼灣鬧市中的這間上樓日式居酒屋, 環境寧靜, 門口更裝修得好有日本feel, 令你可以在鬧市中好relax 咁enjoy 食日本菜.😎食物種類選擇多, 前菜沙律, 壽司, 鍋物, 串燒, 小食等... 今次我主力食串燒, 分別有大大條燒茄子, 蟶子, 雞翼, 煙肉荔枝等. 每樣都熱辣辣好惹味. 尤其係燒海鮮, 加埋蒜頭一齊, 好好味. 另外亦叫了壽喜鍋, 份量足夠二人食. 有約6塊牛, 亦有雜菜 & 菇. 超滿足. 湯底亦好濃好入味😋 牛肉入口好有口感好味, 只需放入湯碌- 碌大約一分鐘左右, 已經可以即刻放入口食!整體餐廳食物價錢合理, 而且種類選擇多👍🍲餐廳 : 心之食堂🧇地址 : 銅鑼灣耀華街3號百樂中心12樓1203室
<樓上日式居酒屋>🤩

整體餐廳食物價錢合理, 而且種類選擇多👍

🍲餐廳 : 心之食堂
🧇地址 : 銅鑼灣耀華街3號百樂中心12樓1203室
2022-10-26
$200 (Dinner)
位於銅鑼灣耀華街百樂中心12樓,非常容易到達,由銅鑼灣時代廣場開始行大約3分鐘左右,就可以到達餐廳。原本對於在商廈內的餐廳嘅裝修都沒有抱太大期望,但一出lift,便見到日式木系裝修。餐廳雖然少,但係裝修別緻,餐廳有一幅大大嘅櫻花樹下鳥居,適合打卡用,而位於窗邊的座位,在窗台上放置大大小小不同的清酒,令人懷念日本旅行嘅回憶。掃了掃QR code,便開始落單了。蒜燒蟶子皇(2隻)$98蟶子皇10分巨型,肉質鮮嫩多汁,口感彈牙!原條鰻魚石鍋飯$118鰻魚非常大條,肉質豐厚,而石鍋有飯焦, 10分脆口。邪惡包(兩件) $78紫菜包住帶子刺身和燒過的鵝肝,一啖入口,帶子新鮮,鵝肝入口即溶,香味充滿住口腔,好耐都唔散, 10分回味。海膽蟹籽杯$78海膽同埋蟹籽嘅份量適中,海膽鮮甜,孩子一啲都唔腥,入口脆卜卜,入口有層次。火焰鐵板牛柳串(兩串) $88侍應在牛柳串上枱後,點火及淋上一小杯酒,令成串牛柳串立即充滿火焰,因為燒過嘅關係牛柳粒嘅肉汁被鎖着,外香內嫩。巨峰提子梳打$58味道清甜解渴,食完燒或鐵板之後飲一啖,超爽。

掃了掃QR code,便開始落單了。
蒜燒蟶子皇(2隻)$98
蟶子皇10分巨型,肉質鮮嫩多汁,口感彈牙!

原條鰻魚石鍋飯$118
鰻魚非常大條,肉質豐厚,而石鍋有飯焦, 10分脆口。

邪惡包(兩件) $78

海膽蟹籽杯$78

火焰鐵板牛柳串(兩串) $88

巨峰提子梳打$58
味道清甜解渴,食完燒或鐵板之後飲一啖,超爽。

2022-10-26 30 views
店子的門面充滿日式風味,甫入店內一份很Chill的感覺,不但窗明几淨,而且襯色及佈置和諧,店員的殷勤招待,再襯上招牌美食,實在是大滿意。首先來一個帆立貝蟹籽杯,四片厚厚鮮帶子伴著蟹籽粒連寿司飯團,絕配,另一彩虹卷,果然色彩繽紛內包著脆脆大蝦,一口一件剛剛好,它的招牌菜心之魚生飯,賣相已超贊,鮮海老及各款魚生粒堆砌成心形寿司飯'正',也試了它串燒白鱔,香口肉肥,熱食叫了火焰鉄板牛柳串,熊熊烈火除了牛肉味濃外,燒過的硬切菠蘿超甜。另一香葱石板牛舌,沸騰的豉油汁帶出香噴噴的牛舌味道。
2022-10-26
2022-10-20 106 views
🔺海膽蟹籽杯$78✻ 海膽份量適中而且新鮮,不會有股腥味✻ 大量蟹籽配上壽司飯帶來口感的享受🔺邪惡包$78✻ 紫菜包著燒過的帶子和鵝肝很特別✻ 紫菜不會變軟保持脆口✻ 帶子不會燒得過熟,鮮甜不過會有點被鵝肝蓋住✻ 煎鵝肝份量一口size剛好,鵝油香味搭配帶子很搭🔺胡椒豬骨湯煮蜆$78✻ 胡椒豬骨湯清甜也沒有味精的感覺,黑胡椒香風味十足✻ 蜆肉份量蠻多,肉質飽滿🔺蒜燒蟶子皇$98✻ 表面的蒜蓉就是精華,蒜香十足又不會很油✻ 蟶子皇很大,肉質非常多汁,口感彈牙🔺汁燒白鱔$78✻ 雖然只有一串有點可惜,但也吃得滿足✻ 白鱔魚油味香,肉質鮮嫩🔺蟹肉忌廉餅$38✻ 作為小吃份量蠻好的,一小口止癮✻ 不會炸得很油,裡面的蟹肉也能吃得到,也不會炸粉太多的感覺🔺心之魚生飯$98✻ 鎮店招牌之一打卡一流的心型魚生飯✻ 刺身有三文魚、吞拿魚、油甘魚等,被醬油醃過有味又不會很鹹✻ 壽司飯醋香剛好,中間夾著一層蟹籽,碟子上還有一圈甜甜的梅粉,味道很特別

🔺海膽蟹籽杯

✻ 海膽份量適中而且新鮮,不會有股腥味
✻ 大量蟹籽配上壽司飯帶來口感的享受

🔺邪惡包

✻ 紫菜包著燒過的帶子和鵝肝很特別
✻ 紫菜不會變軟保持脆口
✻ 帶子不會燒得過熟,鮮甜不過會有點被鵝肝蓋住
✻ 煎鵝肝份量一口size剛好,鵝油香味搭配帶子很搭

🔺胡椒豬骨湯煮蜆

✻ 胡椒豬骨湯清甜也沒有味精的感覺,黑胡椒香風味十足
✻ 蜆肉份量蠻多,肉質飽滿

🔺蒜燒蟶子皇

✻ 表面的蒜蓉就是精華,蒜香十足又不會很油
✻ 蟶子皇很大,肉質非常多汁,口感彈牙

🔺汁燒白鱔

✻ 雖然只有一串有點可惜,但也吃得滿足
✻ 白鱔魚油味香,肉質鮮嫩

🔺蟹肉忌廉餅

✻ 作為小吃份量蠻好的,一小口止癮

🔺心之魚生飯

✻ 鎮店招牌之一打卡一流的心型魚生飯
刺身有三文魚、吞拿魚、油甘魚等,被醬油醃過有味又不會很鹹
2022-10-19 68 views
天氣突然轉冷又下雨,本來戶外活動的我們改為飯聚。朋友提議往居酒屋,可以慢慢食慢慢傾。入座時見到有幾位美少女在這裡影相,於是人影我又影!朋友點了梅酒,我則專注食!先來的是螢光魷魚,以酒杯上菜,賣相靚,魷魚的汁味偏濃,佐伴碟的青瓜食便夾。燒烤食物好像與居酒屋掛鉤,我們點了蒜燒日本大扇貝,好味到連汁都要飲清。燒魚乾是飲酒必點的小食,冷冷的天氣,要吃飽一點,我們點了熱辣辣的蒜片牛柳粒石鍋飯:帶點甜味的醬汁配上啖啖肉的牛柳粒,讚!蟹籽沙律!蟹籽的份量之多,令人高興!脆脆吞拿魚腩卷也好味!也推介「邪惡包」,只是聽到這個名已知道好味!是紫菜包著鵝肝和帶子!超!好!味!店員有禮,食物味美,飲飲酒(我飲茶),這就是一個愉快的晚上!
天氣突然轉冷又下雨,本來戶外活動的我們改為飯聚。
朋友提議往居酒屋,可以慢慢食慢慢傾。

入座時見到有幾位美少女在這裡影相,於是人影我又影!

朋友點了梅酒,我則專注食!

蟹籽沙律!蟹籽的份量之多,令人高興!

脆脆吞拿魚腩卷也好味!
2022-10-18
2022-10-18 180 views
雖然日本開關,但機票又難搶又貴,還是先留在香港吧… 不要緊,在港也可以在不同地方感受到日本風情,就如這天跟友人去銅鑼灣的心の食堂,就是一家相當cozy的居酒屋。用QR code下單。餐點基本上以不同種類小食及飲品為主,人數小也可一次品嚐多款菜式。跟友人點了數款燒物、炸物、料理及飲品都足夠了。全店食物即叫即製,所以基本上是逐一上菜,拍這照片等了一會。蒜燒蟶子皇 $98這道是推介之選就毫不猶豫下單。兩隻又大又長的開邊蟶子皇肉十分厚,咬下去立即爆汁、爆出鮮甜滋味,口感又爽脆,就知道用料非常新鮮。頂部蒜蓉的鹹鮮味使它的味道更豐厚。芝士燒蠔 $58嚐過蒜燒來個芝士燒。蠔的頂部滿佈烤香的芝士,夾起有拉芝效果。香軟的芝士皮底下除了半融芝士,還鎖住了清澈鮮味的蠔汁,還有肥美的大粒蠔肉,口感柔軟,也是超鮮甜的原汁原味。厚燒牛舌心 $58牛舌是我的至愛,去到哪都要吃。它燒得剛剛好,厚身牛舌咬下去質地既爽又軟,充滿濃郁牛汁,好正。心之蛋卷 $88心之蛋卷是十分厚又爆餡的玉子燒,是這裡的必點名物。柔軟蓬鬆的蛋內塞好塞滿啖啖肉的三文魚、爆汁蟹籽及半融芝士,每一口的味道口感都非常豐富,吃得滋味。彩虹卷 $68色彩

全店食物即叫即製,所以基本上是逐一上菜,拍這照片等了一會。

蒜燒蟶子皇 $98

厚燒牛舌心

心之蛋卷 $88
心之蛋卷

彩虹卷 $68
色彩繽紛的彩虹卷,真身是香脆天婦羅海老及爽口青瓜卷。壽司飯的四面都黏著不同的食材如蟹籽、魚子及海苔等,吃的時候每一口的味道都不同,有驚喜。
彩虹卷

蟹肉忌廉餅 $38
金黃色的炸物炸漿層算薄,咬下去嚓嚓聲很酥脆。中心的蟹肉忌廉平均地混合起來,奶滑creamy又帶有鮮味蟹肉絲,是外脆內軟的組合。
蟹肉忌廉餅

心之梅酒 $58
來居酒屋怎麼可以不喝酒?金銅色的梅酒顏色清澈通透,酸甜的味道容易入口,到後段在舌後方才開始感受到酒精的微微辛辣感,不小心就會喝多了呢。
心之梅酒

藍碟花白桃乳酸 $48
友人不能喝酒就點了賣相超美的乳酸。雖然蝶豆花本身的味道偏淡,但它的紫藍色又美又打卡able已經足夠。白桃乳酸味道香甜,吃完炸物燒物喝很合適。
藍碟花白桃乳酸

我和友人比較晚才來,兩個人休閒地吃喝、聊天,甚是寫意。
2022-10-12
$285 (Dinner)
蒜燒蟶子皇
芝士燒蠔
厚燒牛舌心
心之蛋卷
彩虹卷
蟹肉忌廉餅
心之梅酒
藍碟花白桃乳酸
成日都話一字記之曰係個心字,我就諗唔明啦,人地又係用個心我夠係用個心點解人地就得到讚賞我就9下9下?呢個年代已唔係簡單一個有心就得,仲要夾雜天時地利人和,簡單講,「心之食堂」已經就係人版,開業多時,仲仍然咁旺埸,有d野唔到係恨唔到咖啦。👇📌前 菜 - ▪️ 吉 列 炸 蠔 - $68▪️ 蒜 香 燒 蠔 - $48/2只▫️ 我真係愛蠔者,一次過分別試左又炸又燒既「吉列炸蠔」同埋「蒜香燒蠔」,炸蠔炸得非常乾身,入口完全唔油膩,裡面肉質肥美,一啖咬落去仲好juicy,好食;而燒蠔亦唔差,蠔味香濃,配搭蒜蓉黎燒,食起上黎濃香惹味,兩者各有千秋,正! 📌一 品 料 理 -▪️ 原 條 日 本 燒 魷 魚 - $98▪️ 火 焰 鐵 板 牛 柳 串 - $88/2串  ▫️ 呢個「原條日本燒魷魚」誠意十足,淨計個size都有我一隻手板咁長,而食落質感好有咬口,但又唔會太韌,面頭仲有自家製醬汁,份外有風味;而「火焰鐵板牛柳串」一上枱staff先幫我地點火,牛柳賣相好靚仔,加上插住個菠蘿,幾有特色,而食落牛柳唔會太乾身,仲保留到肉汁,連埋紅椒一齊食,成個口感更加夾。📌人 氣 招 牌 - ▪️ 心 之 魚 生 飯
成日都話一字記之曰係個心字,我就諗唔明啦,
人地又係用個心我夠係用個心點解人地就得到讚賞我就9下9下?
心之魚生飯
呢個年代已唔係簡單一個有心就得,仲要夾雜天時地利人和,
簡單講,「心之食堂」已經就係人版,開業多時,
仲仍然咁旺埸,有d野唔到係恨唔到咖啦。👇
📌前 菜 -
▪️ 吉 列 炸 蠔 - $68
▪️ 蒜 香 燒 蠔 - $48/2只
原條鰻魚石鍋飯
▫️ 我真係愛蠔者,一次過分別試左又炸又燒既「吉列炸蠔
同埋「蒜香燒蠔」,炸蠔炸得非常乾身,入口完全唔油膩,
📌一 品 料 理 -
▪️ 原 條 日 本 燒 魷 魚 - $98
▪️ 火 焰 鐵 板 牛 柳 串 - $88/2串
火焰鐵板牛柳串
而食落質感好有咬口,但又唔會太韌,面頭仲有自家製醬汁
蒜香燒蠔
仲保留到肉汁,連埋紅椒一齊食,成個口感更加夾。
📌人 氣 招 牌 -
▪️ 心 之 魚 生 飯 - $98
▪️ 原 條 鰻 魚 石 鍋 飯 - $118
原條日本燒魷魚
▫️ 點少得唔試埋呢個人氣招牌「心之魚生飯」,以心形賣相非常吸晴,
裡面夾雜三文魚油甘魚吞拿魚蟹籽,連埋醋飯wasabi一齊食,
口感相當豐富,而最觸目係面頭甜蝦入口爽彈,果然夠經典;
火焰鐵板牛柳串
第二個「原條鰻魚石鍋飯」成條鰻魚好震撼,肉質肥美嫩滑,
配搭石鍋一齊上夠哂熱辣辣,我好鍾意。
📌飲 品 -
▪️ 巨 峰 提 子 梳 打 - $58
▪️ 威 士 忌 梳 打 - $58
巨峰提子梳打 、威士忌梳打
▫️ 最後飲品嗌左杯「巨峰提子梳打」、「威士忌梳打」,
巨峰提子梳打
前者甜得黎夠清爽,後者好易入口,酒味唔會太重,唔錯。
2022-10-13
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
巨峰提子梳打 、威士忌梳打
  • 威士忌梳打
2022-10-17 39 views
好耐之前已經想黎食銅鑼灣旺中帶靜既地方百樂中心一向好多野食今日終於黎試心之食堂成間舖頭都好有日本風味仲有好多好靚既富士山邪惡包$ 78⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️聽聞依個係必試既邪惡包,真係無介紹錯鵝肝,帶子,紫菜,三樣野都勁好食原條鰻魚石鍋飯$ 118⭐️⭐️⭐️⭐️個飯真係無呃人,同張圖畫一樣咁滿,勁多飯焦,好好食海膽蟹籽杯$78⭐️⭐️⭐️⭐️原條日本燒魷魚$ 98⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️好食😋彩虹卷$ 68⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️蟹肉忌廉餅$ 38⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
好耐之前已經想黎食
銅鑼灣旺中帶靜既地方
百樂中心一向好多野食
今日終於黎試心之食堂
成間舖頭都好有日本風味
仲有好多好靚既富士山

邪惡包$ 78
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
聽聞依個係必試既邪惡包,真係無介紹錯
鵝肝,帶子,紫菜,三樣野都勁好食

原條鰻魚石鍋飯$ 118
⭐️⭐️⭐️⭐️
個飯真係無呃人,同張圖畫一樣咁滿,
勁多飯焦,好好食

海膽蟹籽杯$78