2022-07-06 49 views
近來發現愛上米線在短時間內已經開了5間分店,果然米線在香港的市場需求真的很高,相信不少港人在一個月內也會吃幾次米線作為午餐或晚餐。最近想要吃得健康一點,試了他們的酸菜脆鯇魚湯米線套餐,包括一款小食和餐飲。酸菜魚湯不算油膩,酸菜份量亦很多,但脆鯇魚有點腥和帶有魚骨,吃的時候要非常小心🫤 話梅小蕃茄亦過於甜,沒有了蕃茄的原味。整體來說,米線和小食的配搭是挺創新的,但質量一般,可能下次試食其他食物會好一點🤔

2022-07-06 48 views
明明貼住咁大張告示,話九點前落單有優惠,職員都可以八點幾就收晒檔,仲同我講截咗單~如果餐廳真係喺某一個時間截單,我好明白了解,亦都尊重,但真係好不滿員工成日喺預訂時間之前就收檔等收工。我指住出面張告示問:「九點前落單有優惠,即係未到九點都仲可以落單啦?」職員居然解釋都唔解釋就講話截咗㗎啦咁究竟係員工唔理公司指示,定係集團管理失當?一係你就改返張告示,唔好咁大張癡喺門口話九點前都有得落單喇~好易令人誤會㗎嘛~

TakeAway
2022-07-04 35 views
已經唔係第一次食呢間米線主打冇味精,用海鹽,兼堂食仲可以無限添加飯同米線見好掛住佢地個蔥油餅,就入黎食下招牌脆炸蛋肉沬拌飯第一次食呢到個拌飯,估唔到勁有驚喜!大量既肉碎,香菇,木耳製成肉醬,加埋炸到流心的蛋口感極豐富,下次我都會再叫!火爆肥腸拌米線套餐加入了少許炸黃豆,口感更多重每條米線都沾上了醬汁搭配香麻微辣嘅醬料真係好開胃升級套餐加$18麻辣豬耳,豬耳好脆口 麻辣味出剁椒皮蛋皮蛋是糖心的,好味在於蒜茸及剁碎的辣椒,又不會太辣另外叫左兩樣小食炸蝦醬雞翼(三隻)呢個真係每次過到嚟都必食 蝦醬味好香好出 蔥油餅新鮮熱辣,口感薄脆,又香口凍玫瑰咖啡咖啡同鮮奶層次感分明,加上玫瑰甜香,好飲凍檸茶,夠哂解渴店員個個都非常有禮貌同殷勤
已經唔係第一次食呢間米線
主打冇味精,用海鹽,兼堂食仲可以無限添加飯同米線
見好掛住佢地個蔥油餅,就入黎食下

招牌脆炸蛋肉沬拌飯
第一次食呢到個拌飯,估唔到勁有驚喜!
大量既肉碎,香菇,木耳製成肉醬,加埋炸到流心的蛋
口感極豐富,下次我都會再叫!

火爆肥腸拌米線套餐
加入了少許炸黃豆,口感更多重
每條米線都沾上了醬汁
搭配香麻微辣嘅醬料真係好開胃

升級套餐加$18
麻辣豬耳,豬耳好脆口 麻辣味出

剁椒皮蛋
皮蛋是糖心的,好味在於蒜茸及剁碎的辣椒,又不會太辣

另外叫左兩樣小食

炸蝦醬雞翼(三隻)
呢個真係每次過到嚟都必食 蝦醬味好香好出

蔥油餅新鮮熱辣,口感薄脆,又香口

凍玫瑰咖啡
咖啡同鮮奶層次感分明,加上玫瑰甜香,好飲
凍檸茶,夠哂解渴

店員個個都非常有禮貌同殷勤
2022-07-03 449 views
愛上米線 地址: 北角書局街1-25號美輪大廈地下12, 12A及14號舖好野又點會只食一次~今日我又去幫襯呢間主打本地口味既米線啦~辣椒炒肉拌米線 🍜 $58辣椒炒肉爆得好香口又唔會太油膩,五花肉片薄薄地辣辣地超入味😋,口感油潤配埋炸黃豆、芫荽等好香好惹味😌,而且米線加入特調醬汁攬拌好,啖啖米線都口感清爽又彈牙又夠份量,就算唔夠​​飽都可以免費再添🤩,啱晒大胃王嘅你。酸菜排骨湯米線🍜 $58酸菜湯米線湯底用天然海鹽調味,味道夠天然夠酸夠開胃,而且湯底唔會讓人越食越飲越口乾,不錯🥰。米線質地滑溜溜軟硬適中,條條都掛湯力強吸滿酸菜湯味道😎,加上排骨肉份量多,肉質軟熟,好淋好入味,正🤪~刴椒皮蛋 🥚 (跟餐+$18)面頭有份量驚人既剁椒醬,而且皮蛋味濃郁呈溏心🥳,成隻擺落口都食到酸酸甜甜帶點辣,好開胃呀😚~麻辣豬耳朵蔥油餅 🫓 $32葱油餅軟熟加上麻辣豬耳朵,食落口感爽脆彈牙而且麻辣味唔會太重😝,口感令人上癮,好正好開胃😋。炸蝦醬雞翼 (3隻) 🐔$28雞翼大大隻外皮炸得好脆口唔太油膩,而且肉質嫩滑再配上蝦醬😙,幾好食,不錯。芒果乳酪梳打 🍹 (跟餐+$4)芒果乳酪酸酸甜甜好開胃,面頭放滿
愛上米線

辣椒炒肉拌米線 🍜 $58

酸菜排骨湯米線🍜 $58

刴椒皮蛋 🥚 (跟餐+$18)

麻辣豬耳朵蔥油餅 🫓 $32

炸蝦醬雞翼 (3隻) 🐔$28

芒果乳酪梳打 🍹 (跟餐+$4)
芒果乳酪酸酸甜甜好開胃,面頭放滿粒粒芒果爆珠,一咬就爆出芒果汁😍,感覺好特別,好爽,係夏天消暑必飲😇~

#nicefoodie北角

------------------
#food #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #foodporn #delicious #breadfast #dinner #lunch  #香港 #香港美食 #美食 #北角美食 #打卡 #愛上米線 #旺角 #尖沙咀 #北角 #銅鑼灣 #香港仔 #米線 #香港口味 #隱世美食
2022-07-03 40 views
去北角覓食往往有選擇困難症,皆因種類太多。朋友建議天氣熱不如選擇酸酸辣辣的菜式,於是就選了愛上米線。但今次不點招牌米線而是挑戰它的米飯,分別點了🔸酸菜脆鯇魚泡飯🔸招牌脆蛋肉沫拌飯店家選用日本珍珠米,粒粒圓潤,堂食還可以任加飯或米線,最啱朋友這類大胃王。 還有秘製辣椒油,嗜辣都必試。小食分別選了🔸炸蝦醬雞翼🔸刴椒皮蛋🔸醋青瓜白木耳🔸麻辣豬耳朵。皮蛋溏芯,配刴椒非常夾,豬耳軟稔惹味,都很有水準。必試還有🔸蔥油餅,脆口不油膩,歎埋杯凍飲🔸芒果乳酪梳打和🔸玫瑰咖啡,大滿足。
但今次不點招牌米線而是挑戰它的米飯,分別點了
🔸酸菜脆鯇魚泡飯

🔸炸蝦醬雞翼
🔸刴椒皮蛋
🔸醋青瓜白木耳
🔸麻辣豬耳朵。
皮蛋溏芯,配刴椒非常夾,豬耳軟稔惹味,都很有水準。
蝦醬雞翼
剁椒皮蛋
醋青瓜白木耳
麻辣豬耳

蔥油餅
2022-07-03
Lunch
2022-07-02 20 views
餐廳繼續有做疫情外賣優惠,原本價錢超值既主食仲減$10,而且食物質素好好,加$18仲可轉套餐,有飲品加一款涼拌小菜,CP值極高😎辣椒炒肉拌米線 $58青辣椒炒肉夠晒火候同入味,肥瘦相簡既五花肉片更係口感油潤及香辣惹味!米線加入特調醬汁攬拌好 ,口感清爽及彈牙👍🏻藤椒雞粒拌飯 $52雞粒經花椒和干辣椒爆炒後麻香不斷,而且能保留內裏的肉汁,辣得過癮!餐廳選用珍珠米,粒粒飽滿而掛住啲醬汁.如果堂食仲可以任加飯,真係超值🤣

辣椒炒肉拌米線 $58

藤椒雞粒拌飯 $52
2022-06-23 24 views
返工晏晝放Lunch想食得簡單啲,見到呢間裝修幾新穎嘅愛上米線唔洗等位,又見到餐牌除咗湯米線,仲有撈米線同泡飯揀,主食加$18就可以有一個小食同飲品,就入咗去試試~餐廳食物中規中矩,不過呢個價錢就略貴咗啲,值得一提係店員好有禮貌,送上泡飯時更特登提醒我哋魚肉有細骨要小心享用,服務加分~紅燒牛𦟌湯米線牛𦟌腍滑入味,薄薄一片帶點鹹,米線爽口彈牙唔會散,份量唔算好多一個女生食就啱啱好,湯底略淡如果濃味啲就更好~芫茜皮蛋脆鯇魚湯泡飯芫茜份量充足,皮蛋口感香滑,湯泡飯特別採用日本珍珠米,比一般泡飯嘅飯粒更有咬口!話梅小番茄大推呢道小食!小番茄上枱就已經剝好皮,甜甜酸酸嘅味道好似一道甜品咁,清新又解膩~麻辣豬耳朵爽脆豬耳配上麻辣汁非常惹味,辣度拿捏得剛剛好,唔會搶味。

紅燒牛𦟌湯米線

芫茜皮蛋脆鯇魚湯泡飯

話梅小番茄

麻辣豬耳朵
爽脆豬耳配上麻辣汁非常惹味,辣度拿捏得剛剛好,唔會搶味。

2022-06-15 19 views
餐廳主打港式米線或泡飯,口味都好多種類,辣野都唔少,而且價錢仲好合宜,主食平均$50-$60,超級抵食😎辣椒炒肉拌米線套餐 $66經辣椒爆炒既肉粒有種辣子雞口味,粒粒惹味香口!加入特製醬汁,拌米線都充滿汁,唔會過乾!招牌脆炸蛋肉沫拌飯 $48由肉沫同香菇炒出黎既醬汁配飯超惹味,再加上流心炸蛋有焦香脆皮同香滑既口感,整體層次好豐富🤤而且仲有多款小食,今次試左以下幾款:醋香青瓜白木耳 $18開胃涼菜必點,醋酸味係惹味香辣又爽口,而且營養豐富😍麻辣豬耳朵 $26呢道經典川式涼菜加入了火辣口水汁,爽口既豬耳令人忍不住一條接著一條食😛

辣椒炒肉拌米線套餐 $66

招牌脆炸蛋肉沫拌飯 $48

而且仲有多款小食,今次試左以下幾款:
醋香青瓜白木耳 $18
開胃涼菜必點,醋酸味係惹味香辣又爽口,而且營養豐富😍

麻辣豬耳朵 $26
主要係先喜歡上其裝修,才進入用膳,今次食左辣椒腩肉片撈米線加刴椒皮蛋,藤椒雞粒并䓤油餅。最喜歡撈米線上有脆黃金豆,炒肉片用多左少少油,整體都好食,藤椒雞粒的做法及調味,相信跟炒肉片差不多,多左花椒油的麻辣咁解。刴椒皮蛋,不過不失。係水吧有待改善,叫左杯熱奶茶,茶底煲過頭,太澀了。但杯量夠大,若味道做好,咁係抵飲的。

刴椒皮蛋,不過不失。

辣椒炒腩片撈米并套餐(刴椒皮蛋)

藤椒雞粒
2022-06-09
Dinner
辣椒炒腩片撈米并套餐(刴椒皮蛋)
藤椒雞粒
2022-05-24 45 views
一向是米線迷既我,一心諗住試試呢間新既米線🍜見到佢有湯米線同拌米線選擇,今次揀左佢尖椒豬肉拌米線🍜🌶外賣🥡盒一開,好香尖椒味,感覺好惹味,滿心期待的我,大口食咗一啖,非常非常失望本身外賣有個盒仔裝左豉油,倒晒落去,米線都是好啖味,仲成口油感覺係尖椒炒豬肉,再擺上淥左既米線 上面呢碗拌米線🍜真係非常之麻麻推介指數:⭐️味道指數:⭐️
非常非常失望

感覺係尖椒炒豬肉,再擺上淥左既米線 上面

呢碗拌米線🍜真係非常之麻麻

推介指數:⭐️
味道指數:⭐️

2022-05-20 27 views
諗住嚟試下啦,沒有什麼期望食過午餐。我11點45分到,原來開12點。但個經理竟然同我講唔好意思呀,因為疫情關係12點開,叫我入去坐陣先。嘩嘩嘩。我估唔到佢咁好禮貌. 我諗可能佢係經理好禮貌姐,跟住落order其他服務員都好好同細心。唔講食物如何,已經一定再嚟。跟住點左葱油餅同飲品都好好食。朋友嚟到點左拌飯都讚好。叫左個芒果乳酸梳打水。。。。。正,仲有小食。皮蛋唔錯。下次再嚟一定試下個米線同伴飯。今次都算意外驚喜。

2022-05-20
Lunch
餐廳:愛上米線 (北角)地址:北角書局街1-25號美輪大廈地下12, 12A及14號舖相信唔少香港人都好鍾意食米線🍜,當你愛上米線嘅時候,你自然會想去唔同嘅米線店試勻每一間嘅特色😌,平時食開譚X米線,今次行經呢間北角呢間愛上米線 @lovericenoodle 比佢嘅黑白間條裝修吸引咗入去🔲,知道佢哋有5間分店,亦都成日經過,不過今次都喺第一次試😜愛上米線以「良心品質」為目標❤️,所有食物同湯底都無味精,以天然海鹽去調味,湯底仲喺每日新鮮熬製,而佢哋嘅飯全部都喺用日本珍珠米🇯🇵,大食嘅人仲可以免費任添飯/米線😍,試問邊間米線店會咁樣做呢?✝️辣椒炒肉拌米線 $58聽講呢個喺佢哋嘅招牌食物,除咗炸肉之外仲有炸黃豆、青椒🫑、豆豉同蔥,撈勻晒食口感交雜好豐富👍。佢哋嘅撈米線都喺即叫即炒,夠晒鑊氣🔥,食落惹味少辣🌶,唯獨喺食到底有少少油膩🤏✝️酸菜脆鯇魚泡飯 $58估唔到竟然有酸菜魚食🤩,雖然仔細食會有少少腥,不過連埋酸菜同湯一齊食又能夠中和返個味道,酸香唔辣,夠晒開胃😋,脆鯇魚嘅份量仲唔少添叫任何飯/米線/蔥油餅加$18可以升級做套餐,除咗有四選一小食之外仲有一杯飲品☕️,小食叫咗剁椒皮蛋同醋香青瓜
餐廳:愛上米線 (北角)

✝️辣椒炒肉拌米線 $58
聽講呢個喺佢哋嘅招牌食物,

✝️酸菜脆鯇魚泡飯 $58
估唔到竟然有酸菜魚食🤩,雖然仔細食會有少少腥,

叫任何飯/米線/蔥油餅加$18可以升級做套餐,除咗有四選一小食之外仲有一杯飲品☕️,小食叫咗剁椒皮蛋同醋香青瓜白木耳,都喺比較少有特別嘅涼菜,
我尤其鍾意佢個皮蛋😙,面頭放咗剁碎嘅青紅辣椒,食完就會唔想停想食第二第三隻🤣

✝️藤椒雞粒蔥油餅 $32
藤椒嘅香味比較清新,麻味較辣椒柔和,相對較易入口,將蔥油餅夾住惹味香口嘅雞粒一齊食,老世唔該可唔可以比多份我🙋‍♂️

食完嘢之後keep住張單,下次食滿$58就可以免費享用冷/熱飲一杯🥤,而依家到7月31號用Openrice Pay俾錢仲可以全單減1%🤑
2022-05-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
2022-05-15 24 views
呢排見到好特別嘅米線餐廳💕主題都係用黑白色 環境好靚愛上米線 仲有多間分店餐單上除咗米線仲有飯👍🏻今次我叫咗✨辣椒炒肉拌米線份量好多 少少辣而且好香口肉入晒味 同米線一齊攪拌唔會太乾 口感一流呀加埋芫茜,葱 味道更昇華✨酸菜排骨湯米線特製嘅湯底 仲有酸菜嘅配搭酸酸地更加開胃 排骨夠晒軟👍🏻咬落去唔會太乾 肉質鮮甜酸菜好好味 米線都軟硬適中小食都係必須推薦剁椒皮蛋 香料放滿皮蛋上 一啖咬落去酸酸辣辣好好味麻辣豬耳朵 爽口彈牙 炸蝦醬雞翼 醃製得好香口青瓜薄荷梳打 夏日必選嘅飲品凍玫瑰咖啡 佢哋嘅招牌淡淡玫瑰香 咖啡又夠晒濃💕
呢排見到好特別嘅米線餐廳💕

✨辣椒炒肉拌米線
份量好多 少少辣而且好香口
肉入晒味 同米線一齊攪拌
唔會太乾 口感一流呀
加埋芫茜,葱 味道更昇華

✨酸菜排骨湯米線

青瓜薄荷梳打 夏日必選嘅飲品

凍玫瑰咖啡 佢哋嘅招牌
淡淡玫瑰香 咖啡又夠晒濃💕
2022-05-10 40 views
愛上米線 (北角店) @lovericenoodle 呢間本地米線標榜無味精,係用咗海鹽調味雖然叫愛上米線,但佢哋都有飯類嘅主食,餐廳係採用珍珠米堂食可任加飯或米線,而外賣主食有得-$10🌟紅燒排骨湯米線 $48湯底可以揀牛骨湯或豬骨湯湯底會另外分開裝👍🏻而有芫茜、葱,唔食可以order嗰陣走青排骨份量都幾多,幾好食🌟辣椒炒肉拌米線 🌶$48之前試過撈米線真係好食😋今次又叫咗用咗尖椒去炒半肥瘦五花肉,所以係辣辣地配料有芫荽、蔥同炸黃豆,店員會問你要唔要,加咗嘅話口感會更豐富如果食得辣嘅幾推呢款🌟柴火香乾炒肉拌飯 $48一打開外賣盒就聞到好香呢款雖然唔辣但都幾好食肉同豆乾嘅份量都幾多可以按照自己嘅食量叫多飯或者小飯🌟麻辣豬耳朵 $26豬耳好爽脆,不過食食吓都覺得幾辣做開胃小食都唔錯,價錢唔貴🌟炸蝦醬雞翼(三隻)$28雞翼嘅外皮炸得酥脆,帶少少蝦醬嘅香味三隻一陣就食晒😌📍旺角、銅鑼灣、香港仔、尖沙咀、北角北角書局街1-25號美輪大廈地下12, 12A及14號舖#愛上米線 #旺角 #尖沙咀 #北角 #銅鑼灣 #香港仔 #米線 #香港口味
愛上米線 (北角店) @lovericenoodle

呢間本地米線標榜無味精,係用咗海鹽調味
雖然叫愛上米線,但佢哋都有飯類嘅主食,餐廳係採用珍珠米
堂食可任加飯或米線,而外賣主食有得-$10

🌟紅燒排骨湯米線 $48
湯底可以揀牛骨湯或豬骨湯
湯底會另外分開裝👍🏻
而有芫茜、葱,唔食可以order嗰陣走青
排骨份量都幾多,幾好食

🌟辣椒炒肉拌米線 🌶$48
之前試過撈米線真係好食😋今次又叫咗
用咗尖椒去炒半肥瘦五花肉,所以係辣辣地
如果食得辣嘅幾推呢款

🌟柴火香乾炒肉拌飯 $48
一打開外賣盒就聞到好香
呢款雖然唔辣但都幾好食
肉同豆乾嘅份量都幾多
可以按照自己嘅食量叫多飯或者小飯

🌟麻辣豬耳朵 $26
豬耳好爽脆,不過食食吓都覺得幾辣
做開胃小食都唔錯,價錢唔貴

🌟炸蝦醬雞翼(三隻)$28
雞翼嘅外皮炸得酥脆,帶少少蝦醬嘅香味
三隻一陣就食晒😌

📍旺角、銅鑼灣、香港仔、尖沙咀、北角
北角書局街1-25號美輪大廈地下12, 12A及14號舖

2022-05-07 24 views
「愛上米線」一食真係會令你愛上佢😍佢係本地口味的米線,絕無味精,使用天然海鹽調味,湯底每日新鮮炮製,飲埋湯都唔怕口渴!價錢非常親民,堂食仲可任加飯或米線,係米好抵食呢💯💕招牌脆炸蛋肉沫米線 $48這個招牌米線充滿驚喜,份量十足,脆炸蛋食落外脆,入面重係流心,配上肉燥、香菇和木耳,同埋惹味的醬汁,口感豐富又惹味,撈米線或者飯食都一流🤤💕芫茜皮蛋脆鯇魚湯米線 $58脆鯇魚入口爽脆彈牙,湯底非常鮮甜,芫茜皮蛋好香,湯米線確係有另一番滋味😋💕炸蝦醬雞翼 $28雞翼新鮮炸起熱辣辣,蝦醬帶起雞翼既味道, 唔會過咸, 而且炸得好脆, 入面仲保留到唔少肉汁, 好惹味又特別💕醋香青瓜白木耳 (套餐加配$18)青瓜白同埋白木耳都好爽脆,食落有少少清香嘅醋酸味,非常開胃醒神🥰💕剁椒皮蛋 (套餐加配$18)皮蛋晶瑩剔透,少少流心,連埋上邊啲剁椒一齊食,香辣味道香濃好惹味,層次感豐富😋💕時令蔬菜 $18食碟菜會健康啲😚菜心好新鮮, 好鮮甜, 份量亦唔少😉💕芒果乳酪梳打 (套餐加配$4)酸酸甜甜嘅口感,底部有好多爆珠,飲落幾香甜,清新爽口,解膩一流👍🏻💕熱玫瑰咖啡 (套餐加配$4)玫瑰味好香濃,咖啡順滑,中間透出
「愛上米線」一食真係會令你愛上佢😍

💕招牌脆炸蛋肉沫米線 $48

💕芫茜皮蛋脆鯇魚湯米線 $58

💕炸蝦醬雞翼 $28

💕醋香青瓜白木耳 (套餐加配$18)

💕剁椒皮蛋 (套餐加配$18)

💕時令蔬菜 $18
食碟菜會健康啲😚菜心好新鮮, 好鮮甜, 份量亦唔少😉

💕芒果乳酪梳打 (套餐加配$4)

💕熱玫瑰咖啡 (套餐加配$4)
玫瑰味好香濃,咖啡順滑,中間透出淡淡嘅玫瑰香味,有驚喜❤️

📍愛上米線 (美輪大廈) (北角)
北角書局街1-25號美輪大廈地下12, 12A及14號舖