2022-02-11 34 views
過年在家,天天吃餃子,終於可以出門吃米線了。真是好開心。 每次都是特意選擇人少的時段,舒舒服服享受美食。現在餐廳反而是最安全的地方。 特意過來北角吃愛上米線,真的就愛上了。有湯米線和涼拌米線,還有好多小菜。 紅燒牛展湯米線湯汁鮮美,牛肉超級大塊,我特意要來少米線,這樣可以吃多一些小菜。如果是平時,肚子餓的時候,絕對夠飽。雞翅,麻辣豬耳,話梅小番茄🍅幾乎把小菜都點了,安排上,吃飯順序也是很講究。麻辣豬耳脆脆爽口,是適合配着米線一起吃。雞翅也是主食。 小番茄就是飯後甜品。酸酸甜甜,又有營養。愛上米線 (美輪大廈)北角書局街1-25號美輪大廈地下12, 12A及14號舖

過年在家,天天吃餃子,終於可以出門吃米線了。真是好開心。

紅燒牛展湯米線

雞翅,麻辣豬耳,話梅小番茄🍅

小番茄就是飯後甜品。酸酸甜甜,又有營養。

愛上米線 (美輪大廈)
北角書局街1-25號美輪大廈地下12, 12A及14號舖
2022-02-11 52 views
第一次試這家米缐。環境闊落坐得舒服,枱面個麻辣醬好香,所以自己加了些落碗米線。肥腸大件,湯也不錯,喝了不少。仲可以免費加米粉,不過已經夠食了。如果有勁辣湖南湯底的選擇就更好了。
酸菜肥腸米線
酸菜肥腸米線
2022-02-11 301 views
今日來咗北角搵朋友拜年,一齊來咗呢間🎊新開嘅湖南湘菜風味米線🍜專門店🤤。佢哋嘅菜式經過調教,幾適合🇭🇰港人口味,麻香層次幾豐富😋,而且可以無限♾️追加白飯🍚或者米線🍜!呢度裝修簡潔,以⚫️黑白⚪️雙色為主調,感覺😎型格。紅燒🔥牛𦟌湯米線🍜入邊有唔少牛展,而且有一定🤏厚度,咬口🤤唔錯。米線🍜幾香滑,吸咗啲紅燒🐂牛展湯底都幾好味😋。酸菜🥬脆鯇魚🐟湯米線🍜都幾特別,因為通常酸菜魚🐟都會用又滑又腍嘅魚,佢呢個用咗🥰脆鯇魚🐟入口爽脆彈牙🦷確係有另一番滋味😋。🔥火爆肥腸🐷拌米線🍜上邊有唔少豬大腸,厚肉肥美😍,外皮仲有少少香脆😋,都幾高質。米線🍜底部有佢哋嘅秘製醬汁,撈埋🥢一齊食麻辣香十足😋,而且入邊仲有啲炸🔥黃豆令到整體口感更👍豐富!芒果🥭乳酪梳打🍹底部有好多🤩爆珠,飲落幾香甜🤤好解辣🌶。熱玫瑰🌹咖啡☕️幾香濃,中間透出淡淡嘅玫瑰🌹香味,都唔錯。醋香🤤青瓜🥒白木耳好爽脆,食落有少少🤏清香嘅醋酸味好😋開胃。🔥炸蝦🦐醬鷄翼🐓皮脆肉嫩,入口有淡淡嘅蝦🦐醬鹹香鮮味,唔會太鹹幾🤤好味!剁椒🌶皮蛋🥚好惹味😍,皮蛋🥚晶瑩剔透味道香濃,連埋上邊啲剁椒🌶一齊食香辣味道😋層次豐富!麻辣🌶豬耳朵🐷分量唔少,咬落去好爽口🤤,麻香

呢度裝修簡潔,以⚫️黑白⚪️雙色為主調,感覺😎型格。

米線🍜幾香滑,吸咗啲紅燒🐂牛展湯底都幾好味😋。

麻辣🌶豬耳朵🐷分量唔少,咬落去好爽口🤤,麻香比辣感更突出👍,加上有少少🤏嘅芝麻香好好味😋。

話梅小番茄🍅係我最欣賞😍嘅一道小食,剝咗皮嘅🍅蕃茄仔入口有話梅嘅🤤酸甜味好鮮甜,解辣🌶一流,啲話梅亦都酸甜味美😋勁好味!
Lunch
2022-02-10 155 views
愛上米線愈開愈多間 今次就黎到北角分店 鍾意米線既朋友值得過黎試試 辣度口味都好適合香港人既味道😗 同埋黎到呢樹保證食到飽 因為米線同白飯可以唔洗錢再添加 所以都幾抵食😉🍜 火爆肥腸拌米線火爆肥腸麻辣味十足 最主要靠秘製醬汁香香既花椒味令人胃口大開 辣度黎講應該全部人都食到 唔會太辣 仲有好多配料例如莞茜、蔥、炸黃豆 撈起黎真係好好食🍜 酸菜脆鯇魚湯米線脆鯇魚都好多塊 每塊都韌度十足 而且都唔會腥 酸菜味尚算十足 如果再酸啲會更加開胃同好食多啲🤪另外仲叫左幾款小食 每款小食都好平只要廿幾蚊🐷 麻辣豬耳 $26豬耳非常爽脆 麻辣程度啱啱好🍅 話梅小蕃茄 $24呢款蕃茄好甜 同埋細細粒已經去哂皮 可以解麻解辣 相當唔錯🐓 炸蝦醬雞翼 $28蝦醬醃製雞翼相當罕見 外脆內嫩小朋友實鍾意🥚 剁椒皮蛋 $24皮蛋上既椒味非常吸引 入口惹味令到口水分泌出黎🤣 好味非常總睇黎講款款小食都非常抵食 值得一試📸 Credit to Instagram: @mroolong

🍜 火爆肥腸拌米線

蝦醬醃製雞翼相當罕見 外脆內嫩小朋友實鍾意

🥚 剁椒皮蛋 $24
皮蛋上既椒味非常吸引 入口惹味令到口水分泌出黎🤣 好味非常

總睇黎講款款小食都非常抵食 值得一試

位於北角的連鎖新開的麵店,港島有幾家分店,每間店的裝潢都是一致的白色主色調,餐牌供應一樣的菜式,有湯米線、拌米線/飯、蔥油餅及小食。若果不夠吃的話,每份都可以免費添加額外的白飯或米線。小食:麻辣豬耳朵麻辣豬耳爽脆口,蘸上麻辣醬油,味道吸引。蔥油餅:滕椒雞粒蔥油餅口感跟味道是手抓餅,沒有蔥花的香味,不會油膩,雞粒是分開上。不過餅底較細塊,而雞粒微辣惹味。湯米線:酸菜排骨湯米線酸菜量多,酸味很突出,反而不太辣。排骨多肉,炆得非常軟腍,份量蠻大碗。拌米線:滕椒雞粒拌米線拌米線比湯米線更吸引,尤其是那拌麵的醬汁,惟麵條煮得有點腍,欠了煙韌的口感。米線配上滕椒雞粒、蔥花、芫茜、炸黃豆。整體很惹味。
小食:麻辣豬耳朵

麻辣豬耳爽脆口,蘸上麻辣醬油,味道吸引。
蔥油餅:滕椒雞粒蔥油餅

不過餅底較細塊,而雞粒微辣惹味。
湯米線:酸菜排骨湯米線

酸菜量多,酸味很突出,反而不太辣。
排骨多肉,炆得非常軟腍,
份量蠻大碗。
拌米線:滕椒雞粒拌米線

米線配上滕椒雞粒、蔥花、芫茜、炸黃豆。整體很惹味。
2022-01-30 227 views
食左幾日住家飯,唔想再煮,本來打算出去行下,順便買外賣,不過有人話想嚟北角書局街試下呢間新開張、主打本地口味嘅「愛上米線」。餐廳門面很搶眼,以純白為主調,配上火紅色嘅招牌,形成強烈對比。至於店內裝潢亦很有格調,有別於一般米線連鎖店,簡約明亮,令人耳目一新。先睇下餐牌,除咗主打嘅米線之外,原來餐廳仲有泡飯、拌飯、蔥油餅同小食等供應,凡惠顧任何米線、飯類或蔥油餅,+$18 更可升級至套餐。點咗兩個套餐同兩款小食,蝦醬雞翼 ($28)  賣相非常吸引,雞翼用蝦醬醃過,再炸至色澤金黃,食落味道非常香濃,外層鬆脆,內裡肉嫩 Juicy,香口又惹味。蔥油餅 ($18)  亦做得好有誠意,即叫即整,送上時仍熱辣辣、香噴噴,入口酥脆得嚟又帶點蔥香,不油不膩。套餐點咗招牌脆炸蛋肉沫拌飯 ($48) 同 紅燒牛𦟌湯米線 ($62),雞蛋非常可口,邊位炸得超脆,戳穿中間嘅蛋黃後竟然仲有流心效果,食落富蛋香又多汁,撈埋底層嘅木耳、肉碎,菇粒、蔥花同珍珠米飯一齊食,口感極佳。至於紅燒牛𦟌湯米線,亦做得好有水準,湯底用牛骨熬成,味道非常濃郁,帶牛骨嘅甜味。牛𦟌燜得夠晒軟腍,入味又鬆化;米線煮至軟硬適中,配檯面嘅辣

至於紅燒牛𦟌湯米線,亦做得好有水準,湯底用牛骨熬成,味道非常濃郁,帶牛骨嘅甜味。牛𦟌燜得夠晒軟腍,入味又鬆化;米線煮至軟硬適中,配檯面嘅辣醬吃,辣中帶麻,特別惹味。如果唔夠飽嘅話,其實仲可以加飯及加米線,唔需要額外收費,十分經濟抵食。

跟餐小食同飲品點咗話梅小番茄、熱港式奶茶 (+$18) 同 醋香青瓜白木耳、芒果乳酪梳打 (+$22)。小番茄紅彤彤脹卜卜,入口酸咪咪,非常醒胃,有人大讚好味,更即時再加點咗一客 ($24)。

青瓜白木耳清涼可口,食落爽脆又帶陣陣醋香,健康又滋味。奶茶香濃順滑、乳酪梳打內有粒粒爆珠,一咬爆汁,感覺超 Fresh。
🍜酸菜排骨湯米線:排骨份量足料,酸菜都好多令到個湯頭好重酸菜味唔錯,配咗小小辣味,成件事好開胃好食😍🍜芫茜皮蛋脆鯇魚湯米線:呢個餸菜配搭嘅米線都唔算十分常見🤓脆鯇魚水準幾高,食極都仲有💪🏻🍜小食:套餐可以配半份小食,我又另外單點咗多一份,變咗有三碗小食,好似多得濟,食到好飽🤤推介次序係:話梅小蕃茄(好甜,有小小話梅味吊一吊,高質)>麻辣豬耳(穩打穩扎,口感一流)>醋香青瓜白木耳(十分正路)🍜飲品:雙檸梳打茶幾高質,個檸味好出唔假;薄荷咖啡正正常常😆🍜埋單兩個人食咗$186,推介重點係佢嘅餸菜配搭比較特別,出面少啲有,值得一試🤓

粉麵之中.最鍾意食米線北角呢間餐廳嘅米線有辣有唔辣,款式唔係一般雲南風味咁普通,試咗米線套餐「芫莤皮蛋脆鯇魚湯米線」奶白色嘅魚湯底,清得嚟好香,脆魚鯇都好多片,好爽口加咗芫茜同半透明嘅皮蛋,好好味「滕椒雞粒蔥油餅」雞粒少少辣好惹味,加上蔥油餅一齊食,餅嘅口感酥軟得嚟唔會太油「麻辣豬耳朵」麻辣味配豬耳真心好食,咬落好爽脆,最佳涼拌小食「芒果乳酪梳打」好難抗拒芒果味嘅飲料,呢杯特別在於每啖都啜到粒粒嘅爆漿珠珠,Yummy
粉麵之中.最鍾意食米線

北角呢間餐廳嘅米線有辣有唔辣,
款式唔係一般雲南風味咁普通,

試咗米線套餐

「芫莤皮蛋脆鯇魚湯米線」

奶白色嘅魚湯底,清得嚟好香,脆魚鯇都好多片,好爽口
加咗芫茜同半透明嘅皮蛋,好好味

「滕椒雞粒蔥油餅」

「麻辣豬耳朵」

麻辣味配豬耳真心好食,咬落好爽脆,最佳涼拌小食

「芒果乳酪梳打」

2022-01-24
Lunch
  • 芫茜皮蛋脆鯇魚湯米線
  • 芒果乳酪梳打
  • 麻辣豬耳朵
  • 滕椒雞粒蔥油餅
2022-01-23 64 views
朋友話想食辣,經過呢間新開既愛上米線,即係入去試一試! 舖頭位置好方便地鐵站一出就見到,而且裝修都比較新淨,所以服務員全部態度都好好。會主動介紹我哋食啲咩同埋問我哋食唔食得辣如果食得辣嘅話可以加埋佢哋秘製嘅辣醬就會更加好食同過癮!因為我都驚自己食唔到辣所以我叫咗個酸菜排骨湯米線🍜 酸菜嘅味道好出色但係留意番其實都會有少少辣味,但係可接受既。然後我覺得值得一讚係佢嘅海山雞翼,我唔知點形容但係佢嘅味道係好食😋食完一隻又一隻。然後都要讚讚佢嘅手爪餅,雞粒係分開上,等你自己可以調校個份量。而且佢抵食嘅地方係佢可以變成套餐然後加小食我哋都叫咗份青瓜白木耳同埋剁椒皮蛋都好味道。介紹埋大家飲佢嘅芒果乳酪梳打,有d爆珠粒粒,口感一流,超鐘意!叫到成枱嘢食買單都只係人均$100左右!
朋友話想食辣,經過呢間新開既愛上米線,即係入去試一試!

叫到成枱嘢食買單都只係人均$100左右!
今次路過北角搵食😋經過見到❤️【愛上米線】主打港人口味店面裝修新穎時尚 一於決定試一試餐廳明亮企理💡 俾人感覺乾淨衛生卡位餐枱及餐椅以簡單黑白主色為設計再配上紅色吊燈 令人印象深刻除咗迎合返香港人嘅口味原來食客仲可以白飯/米線任裝保證食到飽☺️今次點咗兩個主食:加咗$18 轉配套餐(包括一款小食➕一杯飲品)❣️辣椒🌶炒肉蓋碼粉 $58 (🌟餐廳推介)材料尚算豐富 入面有辣青椒🫑 肉質亦腍軟入味 有幾分似回鍋肉嘅味道呢個撈米線份量頗多 加咗醬汁同炸脆咗嘅鷹嘴豆一同進食更加惹味😋❣️紅燒排骨湯米線(藥膳牛骨湯)$62排骨大大件 肉汁充斥著藥膳湯底嘅味道肉質腍軟 對女仔來講份量算幾多 好足料藥材湯底味道香濃 食完個人暖笠笠小食點咗:❣️麻辣🌶豬耳朵豬耳爽口彈牙 辣度啱啱好 食落既香又麻非常惹味😋❣️話梅小蕃茄🍅 (🌟餐廳推介)剝咗皮嘅小蕃茄 吸收🧽咗話梅嘅酸味味道清新 酸酸甜甜好開胃另外仲試咗❣️手抓餅($18)即叫即做嘅手抓餅 熱辣辣♨️店員一遞上已經聞到葱油與麪筋嘅香味外層金黃酥脆 咬落入面柔軟煙韌😋一向都鍾意食香口嘢 呢個手抓餅好有水準以呢個價錢嚟講 性價比幾高加$4 餐飲即可轉配以下特飲:❣️芒果乳酪
今次路過北角搵食😋

除咗迎合返香港人嘅口味

原來食客仲可以白飯/米線任裝

保證食到飽☺️

今次點咗兩個主食:

加咗$18 轉配套餐(包括一款小食➕一杯飲品)

❣️辣椒🌶炒肉蓋碼粉 $58 (🌟餐廳推介)

❣️紅燒排骨湯米線(藥膳牛骨湯)$62

排骨大大件 肉汁充斥著藥膳湯底嘅味道

肉質腍軟 對女仔來講份量算幾多 好足料

藥材湯底味道香濃 食完個人暖笠笠

小食點咗:

❣️麻辣🌶豬耳朵

豬耳爽口彈牙 辣度啱啱好 食落既香又麻

非常惹味😋

❣️話梅小蕃茄🍅 (🌟餐廳推介)

剝咗皮嘅小蕃茄 吸收🧽咗話梅嘅酸味

味道清新 酸酸甜甜好開胃

另外仲試咗

❣️手抓餅($18)

即叫即做嘅手抓餅 熱辣辣♨️

店員一遞上已經聞到葱油與麪筋嘅香味

外層金黃酥脆 咬落入面柔軟煙韌😋

一向都鍾意食香口嘢 呢個手抓餅好有水準

以呢個價錢嚟講 性價比幾高

加$4 餐飲即可轉配以下特飲:

❣️芒果乳酪梳打🥭(🌟餐廳推介)

芒果🥭梳打味道香甜清新

有滿滿嘅玫瑰香味 🌹

下次會再試試其他口味💕

整體用餐感覺滿意

2022-01-20
$60 (Tea)
  • 辣椒炒肉蓋碼粉 ,
  • 紅燒排骨湯米線,
  • 話梅小蕃茄,
  • 芒果乳酪梳打,
2022-01-09 239 views
話說開左間新米線,作為街坊緊係去試下。依家18:00無堂食,咁就外賣啦。照價減$10。米線黎講$68一碗係好貴。當然好食的話係值,但唔係。叫左個酸菜排骨湯米線套餐,醋香青瓜白木耳,凍檸茶。📍先講個凍檸茶,味道正常都大杯。📍木耳都正常📍到個排骨湯米線,份量係足夠,但我食完一嚿排骨食完之後,就沒有再食過。原因係個排骨好鞋,成碗米線排骨嘅碎骨,搞到我已經唔想食。酸菜,酸青豆都係現成的,所以食得落。湯底只係鹹味,冇其他米線鋪這麼出色。外賣包裝係靚既,如果心思放埋落食物會比較好。如果依個價錢,再冇下一次,同埋我寧願行前少少食其他米線鋪了

米線黎講$68一碗係好貴。當然好食的話係值,但唔係。

叫左個
酸菜排骨湯米線套餐,醋香青瓜白木耳,凍檸茶。

📍先講個凍檸茶,味道正常都大杯。
📍木耳都正常

外賣包裝係靚既,如果心思放埋落食物會比較好。

如果依個價錢,再冇下一次,同埋我寧願行前少少食其他米線鋪了
2022-01-09
TakeAway
Dinner
2021-12-27 313 views
一份套餐有一碗米線包小食包特飲 承為80蚊 新店12月還有雞翼送 辣椒抄肉蓋碼粉香辣材料夠多 米線份量絕對夠飽 撈米線真的第一次試 食落幾得意 口感保持彈牙 入面還有炸黃豆幾香口 小番茄酸酸甜甜幾得意 果然係推介小食 送雞翼絕不馬虎 問店員原來叫海山雞翼入面有蝦醬 好有特式 特飲點左杯辣椒咖啡 飲落有種刺激感覺 牛奶香濃 咖啡味又夠 80蚊雖然比其他米線貴 不過明顯份量足夠 下次再試下其他米線 見到還有最邪惡酸菜肥腸米線 試下有湯米線水準如何
2021-12-27
$80 (Lunch)
  • 海山雞翼
  • 辣椒抄肉蓋碼粉
2021-12-25 195 views
Lunch時間要排隊,不過都算快。撈米線味道偏為香辣,服務良好,可以再試咖啡味道不錯,意想不到。新開張有雞翼送,晏就六十蚊左右埋單都算抵食,可惜未有外賣服務。。
Lunch時間要排隊,不過都算快。
撈米線味道偏為香辣,服務良好,可以再試
咖啡味道不錯,意想不到。

新開張有雞翼送,
晏就六十蚊左右埋單都算抵食,
可惜未有外賣服務。。
特式味道 出面找不到 好小地方賣米線有咁多特飲 今日小試青檸梳打 味道很好 青檸新穌不像其他地方得糖漿 酸菜肥腸 肥腸夠肥味 價錢可以接受 雖然比其他鋪米線貴 不過明顯材料俾足 下次再試其他
2021-12-25
$80 (Lunch)
  • 海山炸雞中翼
2021-12-24 261 views
天氣突然轉凍,中午想食d辣嘢暖下胃,見到有間米線店新開馬上去八卦下。裝修幾特別,風格可能更啱女仔,menu就似係湖南口味本來想試試蓋碼飯,不過最終仲係敗係排骨米線嘅誘惑之下,兩個人仲點埋皮蛋,藤椒雞手抓餅,豬耳,菜心.....酸豆角排骨米線 4.5 最讚係排骨肉質很好,不過我個人想個湯味道再濃d尖椒皮蛋 4.5 好好味....冇其他地方皮蛋嘅果種金屬味藤椒雞手抓餅 5 太好味....藤椒雞分量足,手抓餅熱得黎口感啱啱好,搭配食落口簡直係好味到飛起飲品點咗爆冰芒果梳打(好似係尼個名)同埋薄荷咖 4.5 以米線店黎講確實好出色,估計以後下午茶生意會唔錯至於豬耳,菜心就太普通了,有進步空間~overall俾4分,口味有新意,而且剛開業,相信有進步空間!最近打算去多幾次試埋蓋碼粉蓋碼飯同埋其他酸辣口味嘅米線,希望以後多個飯堂

尖椒皮蛋 4.5 好好味....冇其他地方皮蛋嘅果種金屬味

至於豬耳,菜心就太普通了,有進步空間~

• 藤椒雞手抓餅