平時食唔少越南🇻🇳野,難得既係有間咁靚既,所以就黎呢間網紅店朝聖😂 呢到有兩層高,有去左越南會安🇻🇳既感覺,漫天既燈籠🏮真係好吸睛,色彩繽紛,啱晒打卡📷,亦有大紅門面,鮮黃牆同沉木枱,都是招牌越南🇻🇳風味~ 食材方面大部分由越南🇻🇳直送,配搭幾特別,製作用心,味道都唔錯👍🏻(5 😍 係滿分,🤩係半分) D24榴蓮芭菲配荔枝雪糕 ⚪️🍦 - $98 (好味指數:😍😍😍😍😍)小編係榴蓮既big fan, 所以一見到呢個芭菲就叫左,結論真係好正🤤 首先係有好多料,裡面有金黃酥脆既蝴蝶酥🦋、芳香軟滑既荔枝雪糕⚪️🍦、香脆既玉米片🌽、sharp醒清香又爽滑既自家製荔枝斑蘭蒟蒻⚪️🌱、爽口Q彈既原味寒天晶球⚪️,配埋足料既D24榴蓮肉同榴蓮忌廉,感覺好豐富😌 而且啲D24榴蓮既份量幾多,果肉係乳白色既,香甜可口,帶有天然既濃郁奶油味,果香馥郁醇厚,口感滑嫩回甘,好好食😋小食自選拼盤 - $120 (好味指數:😍😍😍😍)另外叫左小食拼盤,可以揀3款小食,所以就揀左即叫即製粉包、柑桔汁雞翼🍊🐥🪽同埋豬肉春卷🐷~ 個粉包有啲似我地既粉粿,而表皮就變左腸粉皮,細緻嫩滑又唔會同隔離既痴埋一齊,裡面就有豬肉碎🐷同木耳

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
D24榴蓮芭菲配荔枝雪糕

小食自選拼盤

小食自選拼盤 - $120 (好味指數:😍😍😍😍)
另外叫左小食拼盤,可以揀3款小食,所以就揀左即叫即製粉包、柑桔汁雞翼🍊🐥🪽同埋豬肉春卷🐷~ 個粉包有啲似我地既粉粿,而表皮就變左腸粉皮,細緻嫩滑又唔會同隔離既痴埋一齊,裡面就有豬肉碎🐷同木耳,幾清爽同有咬口~ 而個雞翼🐥🪽炸得夠乾身,炸皮唔會好厚,肉質嫩滑juicy,配埋酸酸甜甜又清新既柑桔汁🍊就可以解下炸野既油膩~ 個春卷幾特別既係表皮由米紙整成既,感覺更加輕盈同香脆,裡面既豬肉🐷同菜🥬餡惹味香口,感覺唔錯~
地道雜錦煎餅

地道雜錦煎餅 🔥🫓 - $180 (好味指數:😍😍😍🤩)
一上枱真係比個size震驚到,大到可以遮住兩個人既面😂 個餅皮🫓係鮮黃色,有啲似蛋皮🍳,不過一定要襯熱食先可以keep住酥脆既口感~ 而裡面就包左香口軟腍既豬肉🐷、鮮甜彈牙既大蝦🦐同埋清爽多汁既芽菜做餡,可以配埋酸甜汁食~ 如果個餡可以多啲同埋鹹啲就更加好~
生牛肉雜錦湯河

生牛肉雜錦湯河 🐮🥣🍜 - $119 (好味指數:😍😍😍😍)
食越南🇻🇳野又點可以唔食pho呢😜 所以就試左呢個雜錦湯河🥣🍜,咁就咩都有~ 裡面有炒鮮牛肉🐮、牛扎肉、牛肉丸🟤、牛肋骨🍖、牛皮同埋牛柏葉,佢地係用美國安格斯牛肉🇺🇸🐮,肌理緊緻,雪花紋分布均匀,口味醇厚多汁,香醇有咬口~ 其他配料都係牛味🐮濃郁,牛柏葉爽口,湯底🥣清澈,有九層塔🌿芳香,鮮甜濃郁,有牛骨🐮🦴香氣,河粉🍜細白如絲,滑溜索湯🥣
綠糯米炸鵪鶉蛋配熱情果醬

綠糯米炸鵪鶉蛋配熱情果醬 🟢 - $48 (好味指數:😍😍😍🤩)
呢個菜有啲似fusion菜😜 綠糯米係越南🇻🇳既特產,炸皮變左係有綠糯米整成,一粒粒咁個口感特別啲~ 同埋軟糯煙韌既鵪鶉蛋🥚一齊食幾得意同香口,配埋酸酸地既熱情果醬就更加清新開胃~ 不過係稍微酸左少少

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍
$300 (Dinner)
D24榴蓮芭菲配荔枝雪糕
小食自選拼盤
地道雜錦煎餅
生牛肉雜錦湯河
綠糯米炸鵪鶉蛋配熱情果醬
2024-05-03 73 views
✨ Last week, I had the pleasure of dining at Lúa, a lantern-decorated restaurant in Causeway Bay. This establishment has been on my wishlist for quite some time, and I was thrilled to finally have the opportunity to visit. Here are the delightful dishes we ordered:🍽️ Dinner SetExperience a well-rounded meal with Lúa's Dinner Set, which includes a variety of delectable dishes to satisfy your taste buds.🥗 Vietnamese Pomelo Salad (越南柚子沙律)This refreshing salad features the vibrant flavors of pomelo,

🍽️ Dinner Set

This refreshing salad features the vibrant flavors of pomelo, combined with other crisp and flavorful ingredients.

🦀 Soft Shell Crab Rice Paper Roll (軟殼蟹脆皮卷)
Indulge in the delightful combination of soft shell crab wrapped in delicate rice paper, offering a satisfying crunch with each bite.

🍜 Vermicelli with Grilled Pork (烤豬肉米粉)
Savor the tender and flavorful grilled pork served on a bed of vermicelli noodles, creating a harmonious blend of textures and tastes.

🍰 Steamed Pandan Layered Cake (香蘭葉千層糕)
End your meal on a sweet note with this traditional steamed pandan layered cake, boasting a delightful aroma and a delicate texture.

🍛 Lemongrass Pork Slices with Rice & Omelette (香茅豬肉飯配煎蛋)
Enjoy the fragrant lemongrass-infused pork slices served with steamed rice and a fluffy omelette, creating a satisfying and comforting dish.

🥤 Iced All Natural Sugar Cane Juice with Tangerine (冰鮮甘蔗橙汁)
Quench your thirst with this refreshing and revitalizing drink made from all-natural sugar cane juice infused with the tangy essence of tangerine.

🍨 Durian Parfait with Lychee Ice-cream (榴蓮芭菲配荔枝雪糕)
Indulge in the rich and creamy durian parfait paired with a luscious scoop of lychee ice-cream, creating a heavenly combination of flavors.

💰 Our total bill came to $563 for 2 people, including a 10% service charge.
2024-04-25
Type of Meal
Dinner
95%食材從越南空運到港,秉承「把越南帶到香港」的理念。主打傳統越南菜🇻🇳牛肉湯河湯底鮮甜好飲🍜牛肉腍而嫩🐮扎肉和牛丸好有口感,牛香十足😙因為有幾款小食想食😁所以呢個拼盤就啱晒,香茅雞翼、豬肉春卷、越式粉卷也是我愛吃的😄火焰春雞是這𥚃的新菜式🍗上菜前於雞皮上刷上麥芽糖,再即場以汾酒淋上燒雞上點燃造成火焰效果🔥為雞皮添上一層焦香味🤤雞皮口感香脆,雞肉質夠滑,配上秘製醬汁,味道層次更豐富😋D24榴槤班蘭布甸法包是我極力推介🤩一上枱便有陣陣榴槤香味,面頭佈滿大量榴槤肉😍布甸餡加入香濃班蘭醬,即叫即焗,熱辣辣,吃落還有流心的感覺🥹
95%食材從越南空運到港,
秉承「把越南帶到香港」的理念。
主打傳統越南菜🇻🇳

牛肉湯河湯底鮮甜好飲🍜
牛肉腍而嫩🐮
扎肉和牛丸好有口感,
牛香十足😙

因為有幾款小食想食😁
所以呢個拼盤就啱晒,
香茅雞翼、豬肉春卷、越式粉卷
也是我愛吃的😄

火焰春雞是這𥚃的新菜式🍗
上菜前於雞皮上刷上麥芽糖,
再即場以汾酒淋上燒雞上點燃造成火焰效果🔥
為雞皮添上一層焦香味🤤
雞皮口感香脆,雞肉質夠滑,
配上秘製醬汁,味道層次更豐富😋

D24榴槤班蘭布甸法包是我極力推介🤩
一上枱便有陣陣榴槤香味,
面頭佈滿大量榴槤肉😍
布甸餡加入香濃班蘭醬,
即叫即焗,熱辣辣,吃落還有流心的感覺🥹
  • 生牛肉雜錦湯河
  • 班蘭布甸法包配自家製椰子雪糕
  • 小食自選拼盤
  • 火焰香茅檸檬葉焗春雞
2024-05-01 82 views
Weekend Dinner 經典越南法包 $98烤過的法包非常酥脆,中間有很多的餡料,有越式扎肉、豬肝醬、青瓜、芫荽、紅蘿蔔絲等等,味道濃郁滋味,十分推薦!自家製牛肉丸湯 $46牛丸彈牙,湯底鮮甜。鮮芒芭菲 $98鮮芒芭菲賣相吸引,配料豐富。除了有清甜的鮮芒果肉,更有酥脆的蝴蝶酥、香甜的椰子奶蓋、彈牙的寒天晶球、煙韌的迷你麻糬、蜂蜜蛋糕及小麥胚芽,有不同的口感變化,是令人滿足的飯後甜品。晚市套餐$248/位包括了各一款前菜、小食、輕量主菜、飲品及甜品。前菜選擇了鬆脆豬肉春卷 (2件),熱辣辣的春卷有豬肉和菜絲,風味十足。小食是越南大蝦米紙卷 ,煙韌的米紙包着大蝦、扎肉、檬粉、青瓜絲和紅蘿絲,口感豐富,沾點酸汁,味道更開胃。輕量主菜則選擇了香茅豬肉撈檬,檬粉上有薄身豬肉片、香口炸春卷、醃蘿蔔絲、生菜、花生、炸洋蔥等配料,再配上酸酸辣辣的醬汁,在悶熱的天氣下吃,味道十分清爽。味道偏酸的熱情果雪糕十分清新。飲品有熱情果菠蘿綠茶 (+$18)。汽水 $28餐廳有上下兩層,裝修很有特色,特別是上層半露天座位,有漫天色彩繽紛的燈籠,令人感受到滿滿的越式風情,打卡效果一流!
Weekend Dinner

經典越南法包 $98

自家製牛肉丸湯 $46
牛丸彈牙,湯底鮮甜。

鮮芒芭菲 $98

味道偏酸的熱情果雪糕十分清新。

飲品有熱情果菠蘿綠茶 (+$18)。

汽水 $28

2024-04-22 73 views
💠💠Lua💠💠🅴🅰️🆃 🆃🅼🆁 明天去吃指數:3.5/5餐廳主打傳統越南手工菜,佈置幾靚,露台掛滿五彩繽紛嘅手工製燈籠,裝潢滿滿嘅越南風,打卡度甚高👍🏿,逢星期四五六仲有Live Band表演,氣氛都幾好😚🔹生牛肉雜錦湯河 $119生牛肉選用美國安格斯牛肉,牛肉味香濃而且好入味😍,配料有牛扎肉、牛丸、牛皮同牛肋骨,牛骨湯底足味,河粉係每日新鮮自家製,整體相當唔錯🫶🏻🔹街頭小食滋味拼盤 $208拼盤以炸物為主,有春卷、雞翼、扎肉、豬肉同蝦肉串,當日上枱嗰陣有少少凍,溫度唔夠熱😖,特別係雞翼唔夠酥脆,其他炸物味道普通冇特別🤔🔹 Tropical Passion Sunrise $88杯cocktail顏色鮮豔,幾似日出嘅光景,個base係Rum同Vodka,酒精度都唔低,生果汁係熱情果,味道就正常發揮😆
💠💠Lua💠💠

🅴🅰️🆃 🆃🅼🆁 明天去吃指數:3.5/5

🔹生牛肉雜錦湯河 $119

🔹街頭小食滋味拼盤 $208

Other Info. : 1
2024-01-25
$200 (Dinner)
2024-04-22 74 views
今天去了銅鑼灣一間越南餐廳叫Lua, 環境寬敞,分為上下層,餐廳2樓掛滿了燈籠🏮,好有特色, 另有Live band表演🎸,好有氣氛🥰南瓜花炒鲜牛肉片🥩 $168結合了鮮嫩的牛肉片和嫩脆的南瓜花, 口感鲜美🤤酸辣香芧炒虎蝦扎肉檬粉🦐 $128以酸辣口味為主,搭配有新鮮虎蝦和彈牙扎肉,並且搭配了爽口檬粉,十分惹味😋自家製牛肉丸湯 🥣 $46牛丸好彈牙,湯充滿濃郁的肉味😜原隻芒果黑白糯米飯 🥭🍚 $138糯米質地Q彈,結合了芒果的甜香,味道清新😍鮮芒芭菲 🥭 $98賣相十分吸引,結合鮮甜的芒果粒,鬆脆蝴蝶鬆和好有椰香奶蓋,十分美味😚整體得分: 4.5/5味道: 4.5/5環境: 4.5/5抵食: 4.5/5 🎇Lúa🎈銅鑼灣東角道26號怡安大廈1樓13-15號舖及地下13-16號舖@Lua.hk

南瓜花炒鲜牛肉片🥩 $168
結合了鮮嫩的牛肉片和嫩脆的南瓜花, 口感鲜美🤤

酸辣香芧炒虎蝦扎肉檬粉🦐 $128

自家製牛肉丸湯 🥣 $46
牛丸好彈牙,湯充滿濃郁的肉味😜

原隻芒果黑白糯米飯 🥭🍚 $138
糯米質地Q彈,結合了芒果的甜香,味道清新😍

鮮芒芭菲 🥭 $98

整體得分: 4.5/5
味道: 4.5/5
環境: 4.5/5
抵食: 4.5/5

🎇Lúa
@Lua.hk

2024-04-17 168 views
今日去呢度食飯,本來諗住佢係銅鑼灣市中心,佢間餐廳又開左幾年,捱得過Covid,啲裝修又靚靚地,諗住啲嘢食都應該唔會差得去邊。但係佢啲brunch真係唔得:個楊桃沙律又酸又唔好食,嗰杯所謂既越南蒸漏咖啡我懷疑佢係冲粉既,完全唔係嗰隻味道。最大鑊係個牛肉湯河啲粉好爛,因為佢係啲湯入面浸得太耐先上,老人家食得好唔開心。兩個人食咗600幾蚊brunch,平均300幾蚊一個人,以越南嘢食嚟講實在太貴,一啲都唔值得去。

2024-04-14
$310 (Lunch)
2024-04-13 77 views
行經世貿中心,見到這間門面設計特色的越南菜館,店舖設有地下和一樓,我們便上一樓找座位,內裡裝修中式化,地方大,其中有個小露台放置了2張高枱櫈,頂上掛滿彩色燈籠,打卡一流✌️💥生牛肉雜錦粉 👉份量足,有生牛肉片,黑牛柏葉,牛腩,牛扎肉,芽菜,另配上小碟芫荽和半個青檸。牛肉味道不錯,牛腩淋軟,牛扎肉結實,黑牛柏葉彈牙,湯很鮮甜😋整體好味道👍。💥黃薑雞胸茴香葉撈檬👉份量足,黃薑味濃香,雞胸較乾,檬粉過腍😂,整體調味ok。

💥生牛肉雜錦粉

💥黃薑雞胸茴香葉撈檬
👉份量足,黃薑味濃香,雞胸較乾,檬粉過腍😂,整體調味ok。

2024-04-02
$65 (Tea)
  • 生牛肉雜錦湯河
2024-04-09 63 views
叫咗一個自選小食拼盤,入面有兩串牛肉但好乾同無咩味,無牛肉味,好彩無散叫,唔推薦 。然後叫咗個牛肉檬粉,好普通,牛肉唔硬唔鞋,呢間餐廳價位偏高但質素係正常發揮,令人覺得唔值得去食。豬肉春卷係唔錯,但無咩令人驚喜既地方,叫好食d,米粉卷包既似係一d素菜,但無咩味,普通班蘭咖啡都香咖啡味,有甜味,唔可以走甜,可以一試,而柑桔仔蔗汁,佢係一枝蔗汁另上,然後俾一杯有粒柑桔仔既冰你,勁甜,要拮爛柑桔仔中和番d甜味,但都係相對上好甜既飲品服務態度唔錯,只係性價比唔高我本身訂座時寫了慶生,去到餐廳職員建議我可以加98蚊佢會有蠟燭同刀同好似生日字俾你係個甜品度,甜品價錢係分開計,我就覺得唔值,所以我無加錢,只係普通食咗就算

服務態度唔錯,只係性價比唔高
2024-04-05 51 views
平常經過銅鑼灣抬頭看到這家用彩色燈籠佈置的陽台十分漂亮,一直想來試一試。地面是他們的手搖飲品店,樓上是用餐區,樓梯的牆壁上有佈置,有很多小車車在你邊上樓梯時帶你遊覽越南不同城市,非常可愛。去越南餐廳一定要吃越南河粉,這個河粉的湯底清味道不算太濃,因而有很多配料,最有趣的是,竟然有牛皮,我從來都沒有吃過。平常聽到牛皮只會想到應該是堅韌的東西,但原來可以煮來吃的。牛皮吃起來有點像很厚的豬皮,一點點膠質,形狀比久煮的豬皮完整。是一個有趣的體驗。另外越南法包很香脆,今天想吃肉點了有香茅豬肉片的法包,明顯吃到香茅味,肉也不算太鬆軟經常會整塊扯出來。裡面的餡料滿滿,又塗滿了豬肝醬,很喜歡這個部分。如果喜歡打卡的話,記得要選戶外坐位,因為漂亮的燈籠裝飾只有外面有喔。

2024-04-03 50 views
✨銅鑼灣·Lua✨🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹同朋友經過銅鑼灣見到呢間越式餐廳好多人排隊,於是入去試下!店內裝修好靚可以打卡☺️我地嗌左二人餐,前菜鳳爪+柚子沙律開開胃先,再來兩份小食小墨魚春卷和大蝦米紙卷,份糧剛好又好味!主食生牛河湯底濃郁,河粉幼滑,一試難忘😍而甜品有草莓芭菲~至愛🥱🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸▪️美味指數:😋😋😋😋😋▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
✨銅鑼灣·Lua✨

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

我地嗌左二人餐,前菜鳳爪+柚子沙律開開胃先,
再來兩份小食小墨魚春卷和大蝦米紙卷,份糧剛好又好味!
主食生牛河湯底濃郁,河粉幼滑,一試難忘😍
甜品有草莓芭菲~至愛🥱

🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸

▪️美味指數:😋😋😋😋😋
▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨
▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2024-04-03 140 views
早前在社交平台有留意到這間越南餐廳,我想好多人和我一樣,都是因為搶眼的燈籠打卡位,原來地點在銅鑼灣方便也就腳,今次就和朋友來聚聚試試吃。我們一行人3大1小,點了幾個菜,"街頭小食滋味拼盤" $208豬肉春卷﹑雞翼﹑甘蔗蝦和甘蔗豬也很惹味,正常越南餐廳的菜色不算特別驚喜,不過醬汁開胃,大家一起吃頗不錯。"即叫即蒸手工粉包"(6件) $118好香的冬菇味道,加了豬肉以為清清的,不油不膩,原來都很夠味,個人來說喜歡這道。主食方面,我們點了"豬湯檬" $119一碗有齊豬扎肉﹑豬耳扎肉﹑炸豬扎肉﹑豬肋骨﹑豬肉丸和豬肉碎,完全沒骨方便小朋友吃,湯底清得來亦好香,豬肋入味軟腍,扎肉帶魚露香氣,少少彈性很好吃,看似平平無奇的湯檬原來味道很好,小朋友也添吃。"越式香茅豬肉飯伴特色蛋餅" $128香茅豬肉份量算多,伴著香料和蛋餅亦是不錯的主食,香口得來亦不會過重口味。甜點必叫"班蘭布甸法包配自家製椰子雪糕" $128Menu說明這個甜品須時20分鐘,我們和主食一同order不過都要等一段時間,可能因為星期五晚餐廳都比較忙,上桌的時候法包熱烘烘的,外皮非常香脆,內裡布甸是軟滑流心的程度,而且好香好香班蘭味,
早前在社交平台有留意到這間越南餐廳,
我想好多人和我一樣,都是因為搶眼的燈籠打卡位,
原來地點在銅鑼灣方便也就腳,
今次就和朋友來聚聚試試吃。
我們一行人3大1小,
點了幾個菜,
"街頭小食滋味拼盤" $208
豬肉春卷﹑雞翼﹑甘蔗蝦和甘蔗豬也很惹味,
正常越南餐廳的菜色不算特別驚喜,
不過醬汁開胃,大家一起吃頗不錯。
"即叫即蒸手工粉包"(6件) $118
好香的冬菇味道,加了豬肉以為清清的,
不油不膩,原來都很夠味,
個人來說喜歡這道。
豬湯檬
主食方面,
我們點了"豬湯檬" $119
完全沒骨方便小朋友吃,
湯底清得來亦好香,
豬肋入味軟腍,扎肉帶魚露香氣,少少彈性很好吃,
看似平平無奇的湯檬原來味道很好,
小朋友也添吃。
"越式香茅豬肉飯伴特色蛋餅" $128
香茅豬肉份量算多,
伴著香料和蛋餅亦是不錯的主食,
香口得來亦不會過重口味。
班蘭布甸法包配自家製椰子雪糕
甜點必叫"班蘭布甸法包配自家製椰子雪糕" $128
Menu說明這個甜品須時20分鐘,
我們和主食一同order不過都要等一段時間,
可能因為星期五晚餐廳都比較忙,
上桌的時候法包熱烘烘的,
外皮非常香脆,內裡布甸是軟滑流心的程度,
而且好香好香班蘭味,
友人覺得稍甜,
但我個人是好喜歡,
加上椰子雪糕味道天然不膩,
我覺得實在是值得為了它來一趟
餐廳晚餐時段有歌手獻唱,
氣氛很好,
不過當日打卡的露台位置Full了未能安排,
覺得有一點點可惜。
2024-03-22
$320 (Dinner)
班蘭布甸法包配自家製椰子雪糕
  • 豬湯檬
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🏮 𝐓𝐚𝐬𝐭𝐞 𝐭𝐡𝐞 𝐄𝐬𝐬𝐞𝐧𝐜𝐞 𝐨𝐟 𝐕𝐢𝐞𝐭𝐧𝐚𝐦 @ 🌟 Lúa《👽食神大媽食越南菜》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Vietnamese Street Food Platter HKD 208Classic Bánh Mì Sandwich HKD 98Bun Moc Vermicelli with Pork in Soup HKD 119Avocado Mousse Parfait with Housemade Coconut Ice Cream HKD 98.👽 呢間越南餐廳門面鮮艷嘅顏色,尤其露天位置滿天燈籠真係好吸睛,每次經過都會忍唔住想入去食嘢。.🦐 每次食越南菜,都一定選擇困難症唔知食邊款小食好,所以「街頭小食滋味拼盤」就係最好選擇。裡面有齊豬肉春卷、秘製柑桔汁雞翼、自家製甘蔗蝦串、甘蔗豬串、純魚扎肉、同迷你春卷!純魚扎肉仲要有齊原味、黑椒同茴香三隻味。真係好豐富同埋大包圍有齊咁多款小食!.🍜 食越南嘢另一款必食嘅一定係檬粉!我地揀左「豬湯檬」因為佢包括好多款唔同嘅肉肉,有豬扎肉、豬耳扎肉、炸豬扎肉、豬肋骨、豬肉
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:

🍜 食越南嘢另一款必食嘅一定係檬粉!我地揀左「豬湯檬」因為佢包括好多款唔同嘅肉肉,有豬扎肉、豬耳扎肉、炸豬扎肉、豬肋骨、豬肉丸同豬肉碎!湯底好鮮,檬粉連湯索入口好暖胃!

🥖 越南菜另一款經典一定係法包,試左「經典越南法包」,法包好脆,仲好細心可以揀切幾多份。入面有正宗傳統烹調嘅豬肝醬,配上扎肉同菜,好清爽又同時濃郁!

Classic Bánh Mì Sandwich

🥑 食飽飽再叫多個甜品作結,作為牛油果控嘅大媽梗係試「牛油果慕絲芭菲配自家製椰子雪糕」。上枱嘅SIZE好高呢,入面有紐約芝士蛋糕、蝴蝶酥、自家製椰子雪糕、季節性水果、牛油果慕絲!尤其牛油果慕絲好大堆,好滑順,同埋牛油果味濃。配上清涼嘅自家製椰子雪糕,更加清爽解膩!

☺️ 越南餐廳嚟講,呢一間真係地道,食物足料,好味!有機會記得嚟試吓!

📍 銅鑼灣東角道26號怡安大廈1樓13-15號舖及地下13-16號舖
📲 +(852)3795-8620
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
$299 (Dinner)
Classic Bánh Mì Sandwich
一共7個人食飯,因為想慶祝生日,所以預早book枱,餐廳都好好咁安排左張大枱我地。 整體來講,每樣野食都100幾蚊,但份量唔算多,所以有少少貴,可能岩細食既女仔食🫣🤔 我地7個人叫左10樣野食,仲有甜品同野飲。環境黎講,裝修係幾靚,坐都舒服既,不過staff好似得2個人,覺得佢地勁辛苦,要serve晒成個場,所以每次叫親都唔好意思,同埋冇得催。另外,因為慶祝生日,餐廳話只要order一個dessert,就可以免切餅費,所以我地都有叫甜品,再切蛋糕,呢點都覺得make sense。不過唔知係咩問題,第二朝我地有6個人都有腹瀉既情況,瀉完就冇事,可能轉天氣啲海鮮唔新鮮🤔🤔但當下味道又好似冇問題。每人俾左400幾蚊,食完會腹瀉黎講,唔值得試。

每人俾左400幾蚊,食完會腹瀉黎講,唔值得試。

2024-02-29
$400 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 經典越南法包
2024-03-30 33 views
第二次黎食晚飯,朋友約係銅鑼灣食晚飯,例牌係我提議嘅,中日韓台泰越,朋友話好耐無食越南嘢,我即時諗起呢間,有人唱歌嘅,把聲好聽,樣子都幾靚仔😊 去吾去,女友人即時go go go.餐廳環境吾錯嘅,有打卡位,算係幾有特色,今次無上次咁好彩,被安排坐係最入,既無得睇靚仔,亦遠離個打卡位。食物嘅portion 比較少,for 女士就幾好,可以試多幾樣嘢食,味道中規中矩,吾講得上好好味,但亦算幾好。個甜品比較突出,榴槤肉吾錯,因為可能我地兩位女士係榴槤愛好者另朋友點左支玫瑰啤酒,佢話好好飲,有2個好字,雖然有點少貴,等我遲d係越南旅行叫支飲下先。雖然坐係遠離個台,但我有走出去點唱,佢又真係唱得幾好聽,廣東歌,國語歌都有,全部情歌😍😍果日無滿座,所以過左限時都無追我地埋單,幾好,我試過係旺角有間餐廳,下午茶時間,由入去到離開,全場得我地一枱4人,入座千叮萬囑90分鐘,一夠鐘就比張單你,呢d餐廳我係永遠吾會再幫襯😆呢間我肯定會再幫襯,不過好似吾係晚晚都有人唱歌,可能訂位時要問問

甜品比較突出,榴槤肉吾錯,因為可能我地兩位女士係榴槤愛好者