🇻🇳豬肉BB蝦炒碎米飯 伴春卷+甘蔗豬串 $128🇻🇳越式香茅豬肉飯 伴特式蛋餅 $128🇻🇳香茅牛串伴秘製鹹蛋黃醬 $138🥤凍青檸梳打 $42🥭鮮芒芭菲 $98 🔸呢間餐廳嘅氣氛好有趣,特別係啲民族風格嘅燈籠造型燈飾,絕對係打卡熱點。佢哋嘅越南菜完全冇加味精,食材仲有95%係嚟自越南🔸首先係試咗豬肉BB蝦炒碎米飯(轉咗白飯),配春卷同甘蔗豬串,口感好豐富多樣,令人回味無窮🔸然後係越式香茅豬肉飯,配埋特式蛋餅,呢道菜散發出好濃郁嘅香茅香氣,豬肉味道鮮美🔸小食燒咗香茅牛串,隨住佢哋秘製嘅鹹蛋黃醬,牛肉同醬料嘅搭配唔錯🔸飲品方面,呢度嘅青檸梳打比一般更酸好足料,佢嘅嘅酸爽同梳打水嘅口感好搭🔸最後係新出甜品鮮芒芭菲,裡面有新鮮嘅芒果粒、蝴蝶酥、椰子奶蓋、寒天、麻糬同蜂蜜蛋糕,每一啖都係一個驚喜!另外一提,呢度星期六晚通常都有駐唱
🇻🇳豬肉BB蝦炒碎米飯 伴春卷+甘蔗豬串 $128
🇻🇳越式香茅豬肉飯 伴特式蛋餅 $128
🇻🇳香茅牛串伴秘製鹹蛋黃醬 $138
🥤凍青檸梳打 $42
🥭鮮芒芭菲 $98

🌟港鐵銅鑼灣站D4出口 2分鐘路程🌟#越南菜 #會安古城 #越南 #燈籠 前排 同朋友喺銅鑼灣一帶行街 經過一間淨係門面已經好吸睛嘅餐廳 紅色牆身 再加埋喺好遠位置就見到餐廳2樓 佈滿咗五顏六色燈籠 好似去咗越南會安古城一樣 好靚🤪🤪 所以之後就約咗朋友今日嚟呢度食晚飯 打吓卡 📸📸同朋友兩個人嚟叫咗兩個晚市套餐前菜🧡#酸甜柑桔汁無骨鳳爪- 同平時嘅酸辣無骨鳳爪唔同 今次用咗柑桔汁 味道好唔同 仲好清新☺️🧡#越南金柚沙律- 越南金柚多咗一陣甘味 係一個好好嘅前菜小食🧡#招牌小墨魚春配自製檬粉(兩件)- 兩隻小墨魚 入面有滿滿嘅黑色墨汁😂😂 - 自製醬汁檬粉👍🏻👍🏻🧡#越南大蝦米紙卷- 米子卷用料豐富 大蝦 青瓜 扎肉 檬粉- 點埋醬汁👍🏻👍🏻主菜🧡#蟹肉臘腸炒飯- 用上好多蟹肉 再加埋惹味嘅臘腸 - 越食越想食😂😂🧡#香茅豬肉撈檬- 有一件豬肉春卷 仲有幾片香茅豬肉 好入味- 配料亦都好豐富 撈埋檬粉汁 正呀!甜品🧡#越南烏龍茶凍- 烏龍茶凍 茶味好濃 除咗側邊有忌廉之外 仲有菠蘿蓉 甜甜酸酸 解膩最岩🧡#班蘭千層糕- 千層糕好煙韌😆飲品🧡#無糖越南高山茉莉綠茶🧡#無糖大叻高山烘烏龍茶

🌟港鐵銅鑼灣站D4出口 2分鐘路程

🧡#酸甜柑桔汁無骨鳳爪
🧡#越南金柚沙律
- 越南金柚多咗一陣甘味 係一個好好嘅前菜

小食
🧡#招牌小墨魚春配自製檬粉(兩件)
- 兩隻小墨魚 入面有滿滿嘅黑色墨汁😂😂

- 用上好多蟹肉 再加埋惹味嘅臘腸
- 越食越想食😂😂
🧡#香茅豬肉撈檬
- 有一件豬肉春卷 仲有幾片香茅豬肉 好入味
- 配料亦都好豐富 撈埋檬粉汁 正呀!

甜品

• D24榴槤芭菲配荔枝雪糕
  • 香茅豬肉撈檬
  • 酸甜柑桔汁無骨鳳爪
2024-02-02 74 views
呢間兩層越南餐廳嘅七彩燈籠打卡露台位好eye-catching 😌 星期六晚仲有live Band🎶雖然訂價偏高,但賣點係正宗越南風味🤤 用料上乘👍🏻負責人喺越南開設自家生產經營食物工場,所以餐廳用嘅材料都係由越南運到港🇻🇳 河粉檬粉係每日自家新鮮製造🍜 我喺OpenRice book位 20:30入座有全單7折‼️抵食好多😍生牛肉雜錦湯河用上美國安格斯牛幾腍👍🏻湯底鮮甜,牛香味幾突出😆 仲有扎肉、牛丸、牛肉、牛肋骨及牛皮等等幾豐富😝越式香茅豬肉飯賣相唔錯🫶🏻 配埋越式醬汁同蔥油幾惹味🥰 特色蛋餅餡料有肉碎同粉絲,口感紮實幾香口👍🏻 越南大蝦米紙卷有4大件,入面個檬粉都係自家製🤩 越南香菜好開胃清新🥬 配埋秘製菠蘿魚汁更滋味🍍甜品方面,今次試咗鮮芒芭菲好足料🥭除左有主角鮮芒果粒,每層都有唔同配料😚最鍾意就係有咬口嘅原味迷你麻糬同寒天晶球😍仲有蝴蝶酥、小麥胚芽、迷你蜂蜜蛋糕🍯 配埋椰子奶蓋一齊食整體都幾好食🥥飲品推薦鮮芒班蘭椰香冰沙🥭大杯足料,椰香味十足,加埋香甜芒果😍 淡淡的班蘭味亦都加分👌🏻 凍熱情果菠蘿綠茶就幾解膩~Menu:越式香茅豬肉飯伴特色蛋餅 $128生牛肉雜錦湯河 $11

仲有扎肉、牛丸、牛肉、牛肋骨及牛皮等等幾豐富😝

越式香茅豬肉飯賣相唔錯🫶🏻 配埋越式醬汁同蔥油幾惹味🥰
特色蛋餅餡料有肉碎同粉絲,口感紮實幾香口👍🏻

Menu:

越式香茅豬肉飯伴特色蛋餅 $128
生牛肉雜錦湯河 $119
越南大蝦米紙卷 $108
鮮芒芭菲 $98
鮮芒班蘭椰香冰沙 $70
凍熱情果菠蘿綠茶 $42

2024-01-13
$200 (Dinner)
  • 生牛肉雜錦湯河
  • 越式香茅豬肉飯伴特色蛋餅
每次經過銅鑼灣,都會見到這個充滿燈籠的越南餐廳。今次我就是聽到有人唱歌,決定入去食。入到去有好多不同風格的房🤔,好鬼靚,真的估唔到。價錢中價位,但環境幾靚仲要有live。不過唔係日日有。🔸️炒鮮牛肉湯河 $119因為怕食生牛肉,所以叫了炒鮮牛肉。牛肉已經半熟了,但不會好乾不會柴。我會先飲一啖湯底。湯底好濃、不油膩,之後再加配料。粉就比較厚實,不會一夾就斷。即叫即蒸手工粉包 $118薄薄的一層粉皮包,內有豬肉碎、木耳絲、香草。6件粉包要即包即蒸,要等20分鐘左右。熱辣辣上枱,超好味。🔸️越南三味 $ 108落葉菜卷炸得脆脆,可配上旁邊的米線。蝦和豬肉用香茅串起,所以d肉有陣陣香茅味。我最喜歡豬肉串,豬味好香,食落甜甜地。🔸️牛油果慕絲芭菲配自家製椰子雪糕 $98芭菲賣相好靚,層層分明。椰子雪糕又滑又香。我覺得餐廳可以獨立出一款椰子雪糕。牛油果打成慕絲,比起雪糕相對冇咁甜,建議可以加d蜜糖。兩人share剛好。

🔸️炒鮮牛肉湯河 $119

即叫即蒸手工粉包 $118

🔸️越南三味 $ 108

🔸️牛油果慕絲芭菲配自家製椰子雪糕 $98

📍行經銅鑼灣 唔知大家有冇成日被一間樓高2層 充滿越南風情的餐廳所吸引!❤️ 紅色牆身相當搶眼 上層露台位置掛滿七彩亮麗嘅燈籠陣🏮 好似置身於會安古城咁! 🎆🌀 酸辣香茅炒虎蝦扎肉檬粉酸甜微辣 檬粉炒得夠乾身入味😚 食落比粉絲更軟淋 配料份量超多 扎肉佔咗成碟粉近1/3~🌀街頭小食滋味拼盤亦有自選拼盤揀 我想包羅萬有嘅就揀set🙊有豬肉春捲/秘製柑桔汁雞翼/自家製甘蔗蝦及甘蔗豬串/純魚扎肉/迷你春卷 🫶🏻餐廳主打豬肉扎肉捲 調味充滿越南風味👍🏻 口感彈牙有嚼勁 🔼特別推薦豬肉春捲 炸粉輕薄呈網狀 內裏木耳絲豬肉扎肉條口感豐富 必食之選🙋🏻‍♀️🌀 經典越南法包法包烘至微溫酥脆 唔會好硬😻 夾上扎肉片 青瓜絲 醃製酸紅蘿蔔 味道清爽開胃 ⭕重點係加上厚厚一層秘製豬肝醬 令法包口感更濕潤 更惹味 🌀 鮮芒芭菲越南甜品相當有亞熱帶氣息🌴 3款芭菲各有特色 我就揀咗芒果芭菲! 有成7個layers! 以新鮮芒果置底 再倒入椰子🥥奶蓋/ 蜂蜜蛋糕粒/ 爽脆寒天晶球/ Q彈迷你麻糬粒 食感頗有層次✨ 奶香濃郁嘅椰子奶蓋同酸甜芒果肉好夾 芭菲表面以蝴蝶酥作裝飾 打卡一流~
📍

🌀 酸辣香茅炒虎蝦扎肉檬粉

🌀街頭小食滋味拼盤

🌀 經典越南法包

🌀 鮮芒芭菲
Type of Meal
Dinner
  • 街頭小食滋味拼盤
最近二訪位於銅鑼灣的Lúa再次到訪依然被漫天燈籠吸引🤩同時食物質素仍能保持水準😘‣ 生牛肉雜錦湯河 ($119)越南菜必吃的就是Pho這份Pho材料很豐富,包括生安格斯牛肉片、牛扎肉、牛肉丸、牛肋骨、牛皮和黑柏葉當中最好吃就是安格斯牛肉片😋湯底牛味濃郁,河粉火候也不錯🫶🏻值得推薦❤️‣ 街頭小食滋味拼盤 ($208)小食拼盤包括春卷、甘蔗蝦串、甘蔗豬串、魚扎肉、柑桔汁雞翼和迷你春卷這幾款食物味道都不錯當中我私心喜歡的就是春卷🤩炸的很脆、餡料味道也很好🫶🏻‣ 班蘭布甸包 ($128)賣相很吸引😝除了法包還有一球椰子雪糕~法包外皮很脆🥖撕開兩邊之後班蘭醬做到流心的效果甜度適中,味道不錯😚‣ 鮮芒芭菲 ($98)頂層是鮮芒果粒、蝴蝶酥,並撒了些小麥胚芽~中間就是也有不少鮮芒果粒其他配料就有椰子奶蓋、原味寒天晶球、原味迷你麻糬、迷你蜂蜜蛋糕💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟餐廳是由越南廚師主理,整體食物質素不錯上菜速度也算快而且裝修很有越南風味特別是燈籠🏮非常好看推薦給大家,值得一試❤️餐廳每逢星期五/六晚上7點開始都有live music這個價錢還有歌手駐唱,十分難得🤩💰Total: $608 ($304
最近二訪位於銅鑼灣的Lúa
再次到訪依然被漫天燈籠吸引🤩
同時食物質素仍能保持水準😘

‣ 生牛肉雜錦湯河 ($119)
越南菜必吃的就是Pho
這份Pho材料很豐富,
包括生安格斯牛肉片、牛扎肉、牛肉丸、牛肋骨、牛皮和黑柏葉
當中最好吃就是安格斯牛肉片😋
湯底牛味濃郁,河粉火候也不錯🫶🏻
值得推薦❤️

‣ 街頭小食滋味拼盤 ($208)
這幾款食物味道都不錯
當中我私心喜歡的就是春卷🤩
炸的很脆、餡料味道也很好🫶🏻

‣ 班蘭布甸包 ($128)
賣相很吸引😝除了法包還有一球椰子雪糕~
法包外皮很脆🥖
撕開兩邊之後班蘭醬做到流心的效果
甜度適中,味道不錯😚

‣ 鮮芒芭菲 ($98)
頂層是鮮芒果粒、蝴蝶酥,並撒了些小麥胚芽~
中間就是也有不少鮮芒果粒

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
餐廳是由越南廚師主理,整體食物質素不錯
上菜速度也算快
而且裝修很有越南風味
特別是燈籠🏮非常好看
推薦給大家,值得一試❤️

餐廳每逢星期五/六晚上7點開始都有live music
這個價錢還有歌手駐唱,十分難得🤩

💰Total: $608 ($304pp 已包括10%服務費)
📍Lúa
銅鑼灣東角道26號怡安大廈1樓13-15號舖及地下13-16號舖

🚩更多同類餐廳 #foodstep_東南亞菜
🚩更多同區餐廳 #foodstep_銅鑼灣

📣Like & Share & Follow @ourfoodstephk_
🙏🏻謝謝你的支持,成為我努力分享的動力💪🏻
2024-01-29 43 views
再訪銅鑼灣樓上越南菜 ʟᴜᴀ 時隔一年多的二訪 隨著世貿中心的 ʀᴇᴏᴘᴇɴ東角的這條走道人流也再次多起來了ʟᴜᴀ 滿滿燈籠的二樓仍然相當奪目 難得晚餐想吃越式粉麵 就決定來吃 ʟᴜᴀ稍早的晚餐時段人流不算多但過了七點 二樓就快要坐滿露台仍然有 ɪɢ-ᴀʙʟᴇ 的燈籠打卡用餐區域氣氛十足 但有點涼意 大家全都躲進室內晚餐餐點有別於平常的越式餐館 除了 ᴘʜᴏ 跟撈檬還有魚湯煲 特色串燒等等選擇𓋪 小食自選拼盤 (素春卷 | 柑桔汁雞翼 | 手工粉包 )𓋪 菠蘿串燒小食拼盤從 ʜᴋᴅ 𝟷𝟸𝟶 起 可自由拼配 𝟹-𝟻 款小食 彈性很高即點即製的粉包材料豐富 春卷也很酥脆另外單點了菠蘿串燒雖然很甜 不過菠蘿有點老了𓋪 香茅豬肉撈檬 (小辣)心裡很想吃 ᴘʜᴏ 但最後點了惹味的撈檬 外脆內嫩滑的豬扒一上桌甫香氣撲鼻配上清爽開胃的特式魚露 別看小小一碗底下檬粉可是超級多𓋪 鮮芒芭菲吃越南菜也可以吃芭菲甜品 好驚喜一杯滿滿甜蜜多汁的芒果粒中間還有煙軔小丸子跟蛋糕 口感超豐富吃到很面會有點甜膩 跟朋友分享就很適合𓎺 珍多冰𓎺 越南百分百甘蔗汁配鹹柑桔友人的珍多冰椰香味突出 裡面的粉條可再有口感一點季
再訪銅鑼灣樓上越南菜 ʟᴜᴀ
氣氛十足 但有點涼意 大家全都躲進室內
晚餐餐點有別於平常的越式餐館 除了 ᴘʜᴏ 跟撈檬
還有魚湯煲 特色串燒等等選擇
𓋪 小食自選拼盤
(素春卷 | 柑桔汁雞翼 | 手工粉包 )
𓋪 菠蘿串燒
小食拼盤從 ʜᴋᴅ 𝟷𝟸𝟶 起
可自由拼配 𝟹-𝟻 款小食 彈性很高
即點即製的粉包材料豐富 春卷也很酥脆
另外單點了菠蘿串燒
雖然很甜 不過菠蘿有點老了
𓋪 香茅豬肉撈檬 (小辣)
心裡很想吃 ᴘʜᴏ 但最後點了惹味的撈檬

上次享用 ᴛᴇᴀ sᴇᴛ 已覺得很有特色
相隔一年多享用晚餐還是覺得性價比蠻高的
很適合跟朋友小聚會/逛行歇一歇腳
2024-01-11
$300 (Dinner)
2024-01-29 24 views
呢間餐廳真係每次行過都會比樓上既燈籠吸引,有種置身於會安既感覺,本身想坐户外對住滿天燈籠食飯,但當日實在太凍只好乖乖坐番室內窗邊位置🤣-香茅豬肉法包 $98💰內含豬肝醬整體味道唔算好濃烈,相反比較柔和,配搭洋蔥芫荽味道清新,而且法包脆卜卜好香口更增口感,好食 (っ˘ڡ˘ς)-酸辣泥鯭魚湯煲 $208💰原價$298做緊7折優惠叫黎試下,上枱後店員解釋番廚房師傅話今日條魚比較細所以俾兩條,平時係一條大魚🐟好鍾意食啲keep住熱既菜,酸酸辣辣好開胃,魚肉紮實,食得出幾新鮮👍🏻另外仲配有檬粉,可以加的魚湯落去食-綠糯米炸原隻軟殼蟹配熱情果醬$158💰呢道菜幾有特色,真係綠色既糯米而且炸過既關係好香脆但仲保留到佢糯米既口感,配熱情果港幣醬食清新開胃減低油膩感😋-D24榴槤芭菲配荔枝雪糕 $98💰最後當然要黎返杯甜品,勁大份兩人share岩岩好,配料好豐富,有蝴蝶酥、粟米片、斑斕蒟蒻,連同荔枝雪糕食好滿足,而且榴槤肉份量都好多,大推ς(⑉´ᯅ`⑉)

-香茅豬肉法包 $98💰

-酸辣泥鯭魚湯煲 $208💰

-綠糯米炸原隻軟殼蟹配熱情果醬$158💰

-D24榴槤芭菲配荔枝雪糕 $98💰
晚市套餐$248 小食𝐗2+主菜+甜品+飲品🍊酸甜柑桔汁無骨鳳爪無骨超方便 仲要好入味好開胃😋~🦑小墨魚春配自製檬粉撈檬粉既醬汁好特別好惹味!😋不過墨魚就真係偏腥🥲🍜生牛肉雜錦湯河第二次食都係甘足料😍😍有牛柏葉、牛皮、牛札肉、牛肉丸、牛肋骨,湯底鮮甜😍😍超中意牛皮超彈牙又軟霖😋~牛肉丸都係好出色😋牛肋骨再霖啲就好拉,但呢碗河粉好滿足☺️☺️❣️好食❣️🍦雪糕兩球+$12有荔枝、椰子、龍眼、百香果揀,揀左荔枝同椰子🥥椰子好濃味唔錯,質感似雪芭✨🥛三色冰+38好足料既三色冰 不過唔知果日係咪太凍 啲三色冰啲料都偏硬🥲🥲但椰奶好足味道係唔錯係好正宗!唔係好甜✨🐥香茅檸檬葉焗春雞 $308原隻燒雞係您面前點火😍😍正!肉質唔算好鞋,好有越南風味,佢仲有個醬汁點住食~👍如果啲香料再入味啲就好拉😳
晚市套餐$248 小食𝐗2+主菜+甜品+飲品

🍊酸甜柑桔汁無骨鳳爪
無骨超方便 仲要好入味好開胃😋~
🦑小墨魚春配自製檬粉
撈檬粉既醬汁好特別好惹味!😋不過墨魚就真係偏腥🥲

🍜生牛肉雜錦湯河

🍦雪糕兩球+$12
🥛三色冰+38

🐥香茅檸檬葉焗春雞 $308
  • 生牛肉雜錦湯河
成日經過呢間越南菜,覺得裝潢幾靚,漫天燈籠有點浪漫!星期日晚去咗食晚餐,食物、環境、氣氛都超好,值得encore~ 餐廳星期五六晚會有live聽,適逢當日係老闆生日,所以都有live聽,唱咗好多舊歌!仲見到藝人😆 🔸雜錦牛湯河 $119配料多,有炒鮮牛肉、牛扎肉、牛肉丸、牛肋骨、牛皮同黑柏葉~ 河粉滑溜、湯頭鮮甜!牛扎肉幾有驚喜,同平時食開嘅扎肉好唔同,爽口牛味濃!牛皮都好味,膠質重好煙韌!🔸經典越南法包 $98第一次食Banh Mi,又幾好食喎!法包香脆唔硬,豬肝醬好香滑!仲有扎肉同蔬菜,感覺好健康!口感又好豐富!揀咗辣味,但加咗青辣椒都真係好辣,唔食得辣就住走辣啦~🔸自選串燒拼盤 (6串) $198超推🙌🏻 一定要試下!串款有7款,可以揀其中6款,重複揀都得~ 揀虎蝦同墨魚串要各加$18,雖然貴啲,但好值得叫!串燒全部大大串,食得出係即燒,全部都好味!❣️越南虎蝦超大隻!蝦肉爽口彈牙!可以點下綠色嘅汁,酸酸甜甜好惹味!❣️越南墨魚串超經正!墨魚厚身口感啖啖肉!好鮮味!又唔韌!❣️特式越南豬腩串燒必叫!豬腩肉燒得好香口,油脂香又唔會好肥~❣️自制牛扎肉肉丸串燒牛扎肉口牛丸都幾爽口,肉味濃!❣️

雜錦牛湯河
🔸雜錦牛湯河 $119

🔸經典越南法包 $98

自選串燒拼盤
🔸自選串燒拼盤 (6串) $198
❣️越南虎蝦
超大隻!蝦肉爽口彈牙!可以點下綠色嘅汁,酸酸甜甜好惹味!
❣️越南墨魚串
超經正!墨魚厚身口感啖啖肉!好鮮味!又唔韌!
❣️特式越南豬腩串燒
必叫!豬腩肉燒得好香口,油脂香又唔會好肥~
❣️自制牛扎肉肉丸串燒
牛扎肉口牛丸都幾爽口,肉味濃!
❣️自制豬扎肉肉丸串燒
豬扎肉都係厚切,有咬口!
❣️菠蘿串燒
兩大塊菠蘿,好多汁!

D24榴槤芭菲配荔枝雪糕
🔸D24榴槤芭菲配荔枝雪糕 $98
呢度都幾多甜品選擇,揀咗呢杯D24榴槤芭菲😍 有好多榴槤蓉,配料亦好多!頂層開始係蝴蝶酥、荔枝雪糕、粟米片、自家製荔枝班蘭蒟蒻、榴槤肉、榴槤忌廉同埋寒天晶球~ 味道唔會太甜,榴槤好香滑!荔枝雪糕同班蘭蒟蒻都好味😋

雜錦牛湯河
自選串燒拼盤
D24榴槤芭菲配荔枝雪糕
2024-01-23 49 views
今晚同爸爸拍吓拖食晚飯 近近哋就銅鑼灣啦經過sogo後面見到有間好吸睛嘅餐廳@lua.hk 上層掛晒燈籠近睇原來係越南餐廳 試吓新嘢順便打吓卡啦😇撞正今日得6度 好想坐燈籠位下低食 但凍到咁 next time 🤣餐廳內部裝修古式古香 有啲去咗越南嘅感覺叫咗一個晚市套餐前菜🔹️酸甜柑桔汁無骨鳳爪個汁好特別 味道酸酸哋 開胃小食🔹️蒜蓉炒香花菜好香蒜味 平時喺街好少有呢隻菜食主菜🔹️生牛雜錦湯河 (增量雙倍安格斯生牛肉片 +$38)爸爸好鍾意食牛 幫佢加倍份量 🤣啲牛好鮮 湯好濃 飲咗一半湯 🫣甜品🔹️班蘭千層糕一碟2嚿 幾有咬感 煙煙韌韌咁班蘭味好出飲品🔹️無糖越南高山茉莉綠茶咁凍飲杯熱茶是常識吧另外我再叫咗個豬湯檬有豬肉丸 札肉 豬肋骨 好多餸額外叫多個甜品D24榴槤芭菲配荔枝雪糕雪糕好重荔枝味 一路食住雪糕 一邊又食緊蝴蝶酥 雙重享受食到底超多榴槤 正呀不過食完呢個甜品落樓凍到入心🤣🤣🤣🤣
今晚同爸爸拍吓拖食晚飯 近近哋就銅鑼灣啦
近睇原來係越南餐廳 試吓新嘢順便打吓卡啦😇
餐廳內部裝修古式古香 有啲去咗越南嘅感覺

叫咗一個晚市套餐
前菜🔹️酸甜柑桔汁無骨鳳爪
個汁好特別 味道酸酸哋 開胃

小食🔹️蒜蓉炒香花菜
好香蒜味 平時喺街好少有呢隻菜食

主菜🔹️生牛雜錦湯河 (增量雙倍安格斯生牛肉片 +$38)
爸爸好鍾意食牛 幫佢加倍份量 🤣

雪糕好重荔枝味 一路食住雪糕 一邊又食緊蝴蝶酥 雙重享受
食到底超多榴槤 正呀
不過食完呢個甜品落樓凍到入心🤣🤣🤣🤣
2024-01-20 37 views
每次去銅鑼灣行街都會經過呢間特色越南🇻🇳餐廳,紅色外牆及色彩鮮艷燈籠🏮十分耀眼,尋晚終於約左朋友陪我一齊去餐廳試下Dinner🥰餐廳樓高兩層,充滿越式風味設計😝,主要分為室內室外兩部分,✨建議大家可以選擇2樓露台位置,飽覽漫天燈籠海🏮,氣氛十足,打卡一流😎- 蔗蝦串配生菜🦐 $98蔗蝦炸至金黃香脆☺️,蝦肉爽彈帶有微微甘蔗清甜味道,✨建議可以蘸上微微酸辣醬汁,更加惹味🤣- 雜錦牛湯河🍜 $119配料相當豐富,有炒鮮牛肉🐄、牛扎肉🐮、牛肉丸🧆、牛肋骨、牛皮、黑柏葉,特別喜歡炒鮮牛肉🤩,牛肉鮮嫩軟淋,幼身河粉富有彈性,掛汁能力強👍🏻,湯底濃郁不油膩,散發出淡淡牛骨香氣😛,更可加上青檸🍋提鮮,味道更加清新🤤- 香茅檸檬葉焗春雞🐔 (原價$308;7折後$216)店員先在雞上淋冧酒再點火🔥,之後再幫手分拆雞件,十分貼心😊,春雞份量剛好,雞皮較為軟淋🥹,雞件略為偏乾😳,配上特製醬汁,帶有微辣香🤣,蝦片炸得香脆香口😗,加上爽脆生菜🥬可解油膩感- 鮮芒芭菲🍨 $98芭菲分為數層,頂層芒果🥭粒味道香甜多汁,蝴蝶酥鬆化酥脆😉,中間椰子奶蓋🥥味道濃郁,加上原味寒天晶球、原味迷你麻糬,增加煙韌口感😍,底層迷你

- 蔗蝦串配生菜🦐 $98

- 雜錦牛湯河🍜 $119

- 香茅檸檬葉焗春雞🐔 (原價$308;7折後$216)

- 鮮芒芭菲🍨 $98
芭菲分為數層,頂層芒果🥭粒味道香甜多汁,蝴蝶酥鬆化酥脆😉,中間椰子奶蓋🥥味道濃郁,加上原味寒天晶球、原味迷你麻糬,增加煙韌口感😍,底層迷你蜂蜜蛋糕🍰口感濕潤,每層食材鋪排都很有驚喜😎,真係啖啖滿足🥰

餐廳裝潢富有民族色彩🌈,露台的燈籠海🏮,室內則佈滿大量越南風味裝飾,餐廳逢星期四、五、六,更會在室內提供Live Band歌手註場演唱👩‍🎤,相信到時氣氛一定相當熱鬧😛

📍Lúa - 銅鑼灣
@lua.hk

#justlingggxd_越式
#justlingggxd_銅鑼灣
2024-01-19 25 views
我地點咗一個晚市套餐,套餐包括前菜、小食、輕量主菜、甜品同飲品。另外再點咗經典越南法包、蔗蝦串配生菜同鮮芒芭菲。越南金柚沙律金柚配以青瓜絲同甘筍絲,口感清爽,辣辣地幾開胃。越南大蝦米紙卷越南米紙卷食落煙韌彈,米紙內裡包著生菜、大蝦、扎肉、檬粉、甘筍絲同青瓜絲,蘸埋醬汁,味道更豐富。蟹肉臘腸炒飯雖然係輕量版,但蟹肉份量都幾多,米飯炒到粒粒分明,配埋臘腸同芝士醬,十分邪惡。班蘭千層糕千層糕入口軟糯,表面淋滿椰子漿,香甜又彈牙。熱情果菠蘿綠茶熱情果同菠蘿味道相當夾,淡淡綠茶清香,解膩一流。經典越南法包法包即叫即烘,脆得黎又𠱸唔會好硬,餡料有扎肉、秘製豬肝醬、醃製蘿蔔、青瓜等等,滿滿豬肝醬,味道非常豐富。蔗蝦串配生菜蔗蝦炸至金黃色,蝦肉吸收咗甘蔗嘅味道,清甜爽口,蘸埋醬汁更惹味。鮮芒芭菲芭菲分為幾層,每層材料都唔同,包括有芒果粒、蝴蝶酥、椰子奶蓋、寒天、迷你蜂蜜蛋糕、原味麻糬等等,每層都有唔同驚喜,每啖都好滿足。

越南金柚沙律
金柚配以青瓜絲同甘筍絲,口感清爽,辣辣地幾開胃。

越南大蝦米紙卷

蟹肉臘腸炒飯

班蘭千層糕
千層糕入口軟糯,表面淋滿椰子漿,香甜又彈牙。

熱情果菠蘿綠茶
熱情果同菠蘿味道相當夾,淡淡綠茶清香,解膩一流。

蔗蝦串配生菜

鮮芒芭菲
2024-01-19 25 views
我同朋友比呢間企係遠處都見到顏色好搶眼既餐廳吸引住,所以就決定來食晏,門外紅色牆同黃黑型格手繪牆既打卡位好靚,雖然二樓室內位置既裝潢都有好多越式既佈置,但最正既一定係露台,天花掛滿好多色彩繽紛既越南燈籠超靚,吹住風望住燈籠食野好chill!☆ 經典越南法包外脆內軟既法包,包着好多餡料,有香茅豬肉,醃酸蘿蔔,青瓜,肉鬆,芫茜等等,食起來口感好豐富,酸酸地好開胃 ☆ 手工粉包呢個係跟Lunch set既加配小食,晶瑩剔透既超薄粉皮包住豬肉碎,木耳同香菜等,剛剛蒸熱食起來超好味☆ 越式香茅豬扒飯伴特色蛋餅有香茅豬扒,蛋餅,太陽蛋,醃酸蘿蔔同青瓜好豐富,豬扒煎得香口,方型既蛋餅有肉碎,粉絲,木耳,質地厚實幾特別,再加甜酸醬食好好味

☆ 經典越南法包

☆ 手工粉包

☆ 越式香茅豬扒飯伴特色蛋餅

1K
2024-01-18 21 views
平時銅鑼灣行經都見到這間特色越南🇻🇳餐廳,昨晚終於到了餐廳幫襯下並品嚐美食了,這二樓掛滿七彩燈籠🏮的位置,無可置疑是點影都靚啦!讓我彷佛進入了越南會安朝聖地了!黃薑雞胸茴香葉撈檬這個撈檬的汁醬是採用黃薑醬,味道獨特又使雞肉更顯鮮味!南瓜花炒牛肉越式風味濃厚,炒鮮牛肉片有鑊氣,南瓜花爽口鮮甜!金枕頭榴槤芭菲配荔枝雪糕🍦 沒有想過這兩個組合可以這麼配 ,香噴噴的d24榴槤配以雪糕🍦甜甜蜜蜜😋!班蘭千層糕入口軟綿,加上椰奶更香口!LUA Vietnamese銅鑼灣怡安大廈1樓13-15號舖及地下13-16號舖

黃薑雞胸茴香葉撈檬
這個撈檬的汁醬是採用黃薑醬,味道獨特又使雞肉更顯鮮味!

南瓜花炒牛肉
越式風味濃厚,炒鮮牛肉片有鑊氣,南瓜花爽口鮮甜!

班蘭千層糕
入口軟綿,加上椰奶更香口!

LUA Vietnamese
銅鑼灣怡安大廈1樓13-15號舖及地下13-16號舖