2014-05-04 632 views
服務態度很差, 食物質素很差, 衛生環境很差, 收錢會計計算能力很差.先講服務, 粗聲粗氣黑口黑面, 經常聽唔到客人指示, 而且經常串顧客.食物方面, 燒味很一般, 叉燒都是最差的部分而且沒有用心去做, 很硬很肥很難食.燒肉涼的而且不脆過鹹, 飯很硬而且有米蟲, 湯完全係味精湯, 完全食唔落.收錢阿姐可以幾十蚊也收多你十幾蚊, 仲要連續幾個客收錯, 這是真的巧合的嗎?
2014-04-07
2012-09-07 290 views
Paul Lafayet 的 Grand Opening 活動完結後,我們也各至各地散東西,上星期,心裡總是有個叉燒飯的情意結,是日一個人食飯,心有不甘的我決定要找間傳統的燒臘檔食返個叉燒飯,而大前題就要是一間我未曾食過的燒臘店。於是,立即過港,係古老既上海街油麻地段找。開著貴網的apps,按地址按地圖去尋覓,可是找對了地址,那些傳統燒臘檔早已人去樓空,或是早已變成另一類型的店舖。已深入在上海街,發覺租金昂貴同香港社會的轉形,漸漸地把這些純買燒臘飯的食店轉變,當中有不少,早已變身茶餐廳,要找這些燒臘飯店,飲下玉冰燒,的確是要花時間找一下。我特意在辦館找來的小瓶玉冰燒,就要留待下次的機會 (不用開車),才能夠真正的體會當年玉冰燒廣告的魔力。 找不到古式的純燒臘飯店,在油麻地的彌敦道,燒臘茶餐廳倒是有一間。在沒有過多的時間讓我去尋找的情況,心知道這一家的燒臘只是一般的質素,誓要食叉燒飯圓夢。既然要食叉燒飯,就一定要單併才視以尊重。在這一個世代已同往日的不同了,斬大舊叉燒,鋪滿一整碟飯,已經冇乜地方會做得出。雖然這碟只是普通的瘦叉飯,但為了壓抑心中的

既然要食叉燒飯,就一定要單併才視以尊重。在這一個世代已同往日的不同了,斬大舊叉燒,鋪滿一整碟飯,已經冇乜地方會做得出。雖然這碟只是普通的瘦叉飯,但為了壓抑心中的亢奮感覺,明知不太好食也要吃個飽。

說明了這只是瘦叉燒,的確是沒有肥肉,不肥其實是不緊要的,最令我覺得可惜的是叉燒帶點硬感,而且蜜味不夠,絕不能稱為一條好既叉燒。這一餐,算是只能作隨便塞飽自己的行為藝術而已。

因為在茶餐廳,送油菜一碟及有杯飲品,不用開玉冰燒、亦不好意思開玉冰燒。而我覺得是不幸中的大幸,玉冰燒雖平,但沒有好既叉燒,始終配不起這令人亢奮的玉冰燒......

所以今集不打算配歌仔......
2011-01-20 83 views
上晏有嘢做放假,無帶飯,要食晏,路過見到燒味都唔錯,就叫咗個燒鵝瀨攞走,還送例湯(不過送完即止)。佢入晒袋俾我,見到一碗湯,另外一個紙杯,心諗例湯以紙杯俾客都幾特別,未見過,有新意!返到office一睇,原來佢係將瀨粉D湯另外搵紙杯放,以免D粉太過軟身,諗得都幾細心!但換句話說,無例湯飲lu!碗粉就中規中距,隻鵝唔肥,又唔得D骨無肉。
!碗粉就中規中距,隻鵝唔肥,又唔得D骨無肉。
2011-01-20
TakeAway
$25 (Lunch)
2010-09-25 51 views
題目叫未試過, 意思係未試過飲過一碗味精多成咁的例湯話說表姐的bb剛出生, 我同男友一起去廣華探望蘇蝦, 因為未食晚飯的關係, 就到了這家燒味餐廳食個簡單的燒味飯, 我就食了一碟油雞义燒飯, 油雞斬得比較細件, 但雞肉都算幾滑同幾有雞味, 骨斬得碎, 食時有少少碎骨, 义燒的味道都可以, 但唔算一等一問題係碗例湯, 因為聽佢講係我至愛之一的青紅蘿蔔豬骨, 所以就叫一碗飲, 但一飲一啖... 嚇死 就好似筆一更味精放入口咁, 想即刻累番出嚟, 雖然例湯於呢類餐廳飲就實預左佢有味精, 但就估唔到有咁多, 真係夠哂晶瑩剔透因為印象太深, 送碗湯一個特大的喊面, 但碟飯都ok
題目叫未試過, 意思係未試過飲過一碗味精多成咁的例湯

因為印象太深, 送碗湯一個特大的喊面, 但碟飯都ok
2010-07-26 48 views
同朋友係榕樹街打完波,就來呢度食飯呢間野地方都幾大,裝修唔錯,菜單整到好高級,但是冇咩人來食,應該係價錢比較貴叫左單拼飯,有菜送,菜味道唔錯,都幾嫩瘦叉冇咩油,又易咬,味道好正+埋野飲要39蚊
同朋友係榕樹街打完波,就來呢度食飯

呢間野地方都幾大
,裝修唔錯,菜單整到好高級,
但是冇咩人來食,應該係價錢比較貴
叫左單拼飯,有菜送,菜味道唔錯,都幾嫩
瘦叉冇咩油,又易咬,味道好正+埋野飲要39蚊
2010-07-13 11 views
起初以為他便宜才進去點知,路邊餐牌是騙人的外賣才有20幾蚊一進去吃,就35蚊最便宜凍飲+2感覺被騙了,坐下又不好意思走只好點菜,燒鵝飯,一般般鵝皮不脆,味道一般般鵝肉吃落去有點亁哎..........................
起初以為他便宜才進去
點知,路邊餐牌是騙人的
外賣才有20幾蚊
一進去吃,就35蚊最便宜
凍飲+2
感覺被騙了,坐下又不好意思走
只好點菜,燒鵝飯,一般般
鵝皮不脆,味道一般般
鵝肉吃落去有點亁
哎..........................
2010-07-12
2009-04-10 8 views
來的唯一理由是兩手拿著重得走不動的行理,坐埋一角叫碟燒味飯,再打的回家。餐牌有四分一本黃頁般厚,沒精神細看,叫了燒鵝拼乳豬飯加OT。雙拼飯料不少,燒鵝髀已消脂去皮,連骨髀肉肉嫩帶淡淡五香味道,僅餘的鵝皮,卻是腍得過分,是日銷路麻麻;片皮乳豬連著很厚的脂肪,點睇都唔覺得很「乳」,皮以麻皮豬來說未免太腍了,肉醃得頗鹹,似乎兩者都是多吃無益。配料麻麻而飯當然就吃不下去了,埋單四十三元,感覺是純粹來填肚。

不得不說,這裡的燒味做得好一般。
筷子、豉油、辣油,茶記配套。
$43 (Tea)
筷子、豉油、辣油,茶記配套。