2008-03-22 13 views
係一間六,七十年代既舊式茶餐廳裏竟然要用$37黎食一碟焗豬扒飯,重要唔包野飲,果然係非一般!!!飯夠晒大碟,比較細食既可以兩個人share都得豬扒食落夠鬆化,皮夠脆d汁本身都好夠味,不過就唔係好夠多黎撈飯雖然價錢比較貴,不過都幾好食...冇估錯應該係即叫即做,咁樣就夠晒新鮮本來想上閣樓坐,但係果晚無開到...想一嘗居高臨下既感覺既朋友們就要try下其他時間啦

飯夠晒大碟,比較細食既可以兩個人share都得
豬扒食落夠鬆化,皮夠脆
d汁本身都好夠味,不過就唔係好夠多黎撈飯

2007-08-08 13 views
由於工作嘅關係,阿K經常都要穿梭各區,所以佢會特別留意各區嘅特色食肆。前一陣子佢聽見我講「美都」食「焗骨飯」嘅經歷之後,佢同我講話响西環「正街」一帶發現咗一間舊式茶餐廳,「焗豬扒飯」都幾出名。既然呢期食得多焗飯,我諗不如就嚟一個小小地嘅焗飯巡禮,睇吓邊間餐廳能夠脫穎而出。是晚胃口不大好,所以我同阿K一齊食一客「焗豬扒飯」,我再加一杯熱奶茶。豬扒嘅份量都幾多,吉列皮仲未比焗汁整淋,仍維持香脆狀態;肉質本身鬆軟,但有點人工味道,我想可能係「梳打粉」作祟。老實講,香港有邊幾間茶餐廳唔用「梳打粉」整鬆肉扒呢?幾希矣!至於飯方面,水份嘅控制稍欠火喉,令到個飯偏濕同埋淋,我覺得乾身些少會好啲。奶茶滑但係唔夠茶香,唔駛問阿貴,一定係用「立頓」茶包去沖茶嘅。講到飲奶茶,我唔係「精」,而係「仙」(說笑而已)。一客「焗豬扒飯」三十六蚊,如果唔太計較嘅話,此焗飯可以滿足你嘅要求。

2007-04-22 30 views
一入聯華,就竄上蛇竇:「典型閣樓」在七十年代已開始倒數。快餐一點也不快,但有專人捧餐(靚姐一手飯,一手湯加餐茶,行樓梯捧上來):「吉比打豬柳飯」,跟「金必多湯」、「瑞士雞翼」一樣,是港式豉油西餐。西湯的羅宋湯,有濃濃的洋蔥、忌廉,竟跟豉油西餐廳的紅湯看齊;吉比打汁,比蕃茄洋蔥汁還要甜- 不可能只因那幾粒提子乾作祟吧;兩塊大豬柳喻作去骨豬扒更為貼切- 如港式焗豬扒飯一樣,用鬆肉粉massage 過的。正有如斯品評時,瞥見牆上雜誌報道云云「吉列豬扒炸得香脆,食落是新鮮貨色」…(幸未見「蛋炒飯食落是新鮮貨色」)不過有時都幾informative 的:至少知道為何奶茶那麼淡(黑白淡奶+ 有Lipton 紅茶的茶膽)。典型閣樓不同一般閣樓,可以居高臨下的看茶餐廳的格局、形勢,夠哂PTU - 尤其是被一班仍在吞雲吐霧、貌似古惑仔的幫辦圍住的時候。
一入聯華,就竄上蛇竇:「典型閣樓」在七十年代已開始倒數。

(幸未見「蛋炒飯食落是新鮮貨色」)

2007-03-24 6 views
好耐冇寫食評,最近有個新開始,人都開心d.. 呢次山長水遠專程過海走去西環食晏,為o既係一個朋友個朋友介紹俾朋友食但又食唔晒o既焗豬扒飯..好開心, 又搵到一間比較舊o既餐廳, 雖然個名冇冰室兩個字, 但d格局就十足十老牌冰室咁, 有樓上雅座. d欄河都舊過人, 好好feel..再睇個餐牌, 好多都唔知係乜,唔係度度都有.. 一入到去, 滿晒人, 唔理咁多沖上樓上, 一個人都冇, 非常好, 但亦冇人理, 要自己跑番落樓下order野, 一個焗豬扒飯, 一鴛鴦, 一奶茶... 奶茶好滑, 加埋個厚身茶杯, 正宗香港奶茶.. 個焗豬扒飯仲以為係好似大家樂咁成個焗飯咁上, 唔係, 佢將個飯倒上個鵝蛋形碟上, 滿晒... 好大呀.. 好味道, 好多豬扒, 又稔, 個吉列皮仲脆... 個飯因為我好開心, 已經唔太記得個味點, 總之好味喇.. 一路食一路傾, 坐左成半個鐘, 太飽, 冇得食甜品.. 但好好feelo既香港茶餐廳. 仲有仲有, 一路食, 一路有好多人上樓上雅座.. 走時都好多人.. 星期日都咁多人, 唔少野...
好耐冇寫食評,最近有個新開始,人都開心d.. [可能你地唔知我寫乜, 唔緊要!!]

再睇個餐牌, 好多都唔知係乜,唔係度度都有..

奶茶好滑, 加埋個厚身茶杯, 正宗香港奶茶..

2007-02-06 13 views
20070203無暇午餐,忙完了餓得來胃口又不甚好,黃昏五點鐘時間,竟然想吃麥皮。想來想去屋企附近也無甚他選。鮮奶麥皮作價15元,略貴過牛奶麥皮1元。店家用了一隻廣口淺碗墊一隻碟子來上,又奶多麥皮少,稀稀的,所以端上來的時候感覺像貓咪食物:P沒有加煉奶,我又不愛加糖,是完全的原味。總的來講感覺一般。Honey要了一個快餐,免翁鴦扒,跟意粉、湯及餐茶,只收23元,確實很抵。出品就屬典型的茶餐廳式西餐,豬扒牛扒各一件,大大份,上面淋的洋蔥汁有些過多過稠,要刮開一層才可入口。時間問題,人並不多,店裏的氣氛格外悠閒些,偶爾有幾個相熟的街坊過來吹吹水,看看電視,令我這樣的“外人”也覺到幾份溫情:)
20070203

2006-05-18 13 views
先聲明, 焗飯一向不是我那杯茶.尤其焗豬排飯,無論什麼情況, 我, 一個人, 永遠幹不掉一客.宿命般的疏離.舊區覓食, 眼光總有意無意間,落在懷舊茶餐廳的地磚上,要趕在市區重建的烏雲密布來臨前,儲一點回憶.樓上雅座並不太雅,有一小窗戶,兩塊玻璃,想起"熱狗"巴士樓下後座.牆上貼著"飲食男女",主打照片是一客豔麗焗豬排飯.賣相還不錯.破一次例吧.有湯送, 要羅宋.飯來, 並不如照片中,放在圓砵裡,打了折.飯不太乾, 但也炒得不夠香.肉呢, 外脆, 內嫩滑, 不俗.味道全來自汁, 好傳統, 一個字, 膩.無言的結局, 60%送到紅膠筒.
先聲明, 焗飯一向不是我那杯茶.
尤其焗豬排飯,
無論什麼情況, 我, 一個人, 永遠幹不掉一客.
宿命般的疏離.

舊區覓食, 眼光總有意無意間,
落在懷舊茶餐廳的地磚上,
要趕在市區重建的烏雲密布來臨前,
儲一點回憶.

樓上雅座並不太雅,
有一小窗戶,
兩塊玻璃,
想起"熱狗"巴士樓下後座.

牆上貼著"飲食男女",
主打照片是一客豔麗焗豬排飯.
賣相還不錯.
破一次例吧.

有湯送, 要羅宋.

飯來, 並不如照片中,
放在圓砵裡,
打了折.

飯不太乾, 但也炒得不夠香.
肉呢, 外脆, 內嫩滑, 不俗.

味道全來自汁, 好傳統, 一個字, 膩.

無言的結局, 60%送到紅膠筒.
2006-05-17 39 views
叫左個外賣快餐, 鮮茄龍利柳,唔記得同佢講飯定意粉, 佢比飯我, 其實我想要意粉, whatever,好西/中湯, 揀左中湯西洋菜, 睇某雜誌話佢冇味精, 我覺得有d呀...之後味道可以啦, 好正宗港式味,個檸蜜勁好味呀!!!外賣要加$2, 支持環保下次都係堂食啦
叫左個外賣快餐, 鮮茄龍利柳,
之後味道可以啦, 好正宗港式味,
個檸蜜勁好味呀!!!

外賣要加$2, 支持環保下次都係堂食啦
一間很有歷史的食店. 很有懷舊feel.價錢不貴, 幾大碟, 抵食. 食物款式算幾多.set lunch 只是一般.叫小菜較好.
一間很有歷史的食店.
很有懷舊feel.
價錢不貴, 幾大碟, 抵食.
食物款式算幾多.
set lunch 只是一般.
叫小菜較好.
(Non-member)
2005-10-30 19 views
呢度係一間好有人情味既茶餐廳, 個叔叔粗粗魯魯但好好人, 食野會請你飲大大碗西湯唔收錢, 仲好風趣~d 野食夠經典, 環境夠舊, 係一間令人想坐耐d既好餐廳!

d 野食夠經典, 環境夠舊, 係一間令人想坐耐d既好餐廳!
2005-10-17 22 views
身為街坊經常光顧早點,通常是麥皮餐或者通粉蛋治餐。蛋治熱騰騰彷佛蛋汁快流下來,奶茶亦香濃,十七大元都算經濟,絕對是週末早起的推動力。
2004-03-03 19 views
哈哈,睇怕都幾十年歷史,有樓上架。我最鍾意佢既豬扒焗/會意粉,好大碟,豬扒同意粉都好香口,有咬口唔會淋bei bei,好多一舊舊蕃茄tim,好好味。另外d常餐都唔錯。
2004-03-02 25 views
今日來吃午飯,米睇佢間舖舊舊地,但午市都算幾多人幫襯,之前幾次都試過不得其門而入,一個人搭檯是方便好多,好容易就有位。見周圍的食客不是叫會意粉就係叫午餐,就叫了個蓮藕腩仔飯的午餐。湯是羅宋湯,味道一般,普通港式茶記貨仔;蓮藕腩仔飯碟頭唔細,蓮藕唔算好腍,但腩仔就是五花腩,肥肉廋肉相間,味道唔錯,加上南乳汁送飯幾適合。連熱咖啡一杯價錢只23蚊,幾經濟,唔怪得咁多人。食完仲可以過隔離源記整番碗桑記生蛋茶添!
連熱咖啡一杯價錢只23蚊,幾經濟,唔怪得咁多人。
食完仲可以過隔離源記整番碗桑記生蛋茶添!