Restaurant: Lung Fung Chickenspot
Terms & Details:
2024-03-07 35 views
又約咗朋友去食雞煲打邊爐啦裝修超多懷舊元素有大大個龍鳳呈祥比你打咭最正係聯婚個名係可以改做自己個姓氏架 好得意 仲有老虎機 可樂機 舊款電話同水壺一路播住啲舊歌 好香港情懷呀 仲有我最鍾意嘅一生何求今次叫咗好多嘢好豐富上咗雞煲仲會提我哋一分鐘就食得之後加雞湯/豬骨湯打邊爐都好夠味秘製鹹蛋黃醬雞煲半隻,BB辣一開爐已經聞到好香好濃郁既雞煲味咸蛋黃再令個醬汁濃郁啲呢度既雞煲係啖啖肉架 唔會切到好細粒 食極都仲有呀陳年花雕醉雞好有驚喜 入口好滑 雞味濃郁 淡淡酒香 同雞煲既雞係兩種唔同既味道龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)有牛舌片 手切牛肉 牛胸油 和牛金錢展 牛肉粒 雪花肥牛 ,每樣份量都幾多 而且牛肉味重幾高質 牛肉粒好淋 金錢展有咬口 牛胸油好特別 油脂味香濃 手切肥牛肉質鮮嫩 牛舌片彈得黎都易咬開 整體都好高質即制回味五香肉丁餃6粒微辣既豬肉餃 $78有6粒!抵食之選龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤裝住菜既杯好靚 係懷舊杯做型滿滿一大盤既菜 啲蘿蔔仲切到心形咁好sweet 自家製陳年鹹檸七改配zero一大粒咸檸 用漱口盂裝啱晒懷舊主題好耐無飲過 咸咸酸酸既味道好正見到最近都好多送嘢既推廣,最豐富仲有海鮮拼
又約咗朋友去食雞煲打邊爐啦
裝修超多懷舊元素
有大大個龍鳳呈祥比你打咭

一路播住啲舊歌 好香港情懷呀 仲有我最鍾意嘅一生何求

今次叫咗好多嘢好豐富

上咗雞煲仲會提我哋一分鐘就食得
之後加雞湯/豬骨湯打邊爐都好夠味
咸蛋雞煲半隻

秘製鹹蛋黃醬雞煲半隻,BB辣
一開爐已經聞到好香好濃郁既雞煲
咸蛋黃再令個醬汁濃郁啲
呢度既雞煲係啖啖肉架 唔會切到好細粒 食極都仲有呀
花雕醉雞

陳年花雕醉雞
牛肉拼盤

龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)

即制回味五香肉丁餃6粒

咸檸樂

自家製陳年鹹檸七改配zero

一大粒咸檸 用漱口盂裝啱晒懷舊主題
好耐無飲過 咸咸酸酸既味道好正
見到最近都好多送嘢既推廣,最豐富仲有海鮮拼盤送
下次人多一定會再嚟

龍鳳呈祥火鍋雞煲 (尖沙咀)
尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓
咸蛋雞煲半隻
花雕醉雞
今次再帶明友來朝聖,特別為招牌無骨雞翼釀雞煲而來的,「龍鳳呈祥雞煲火鍋」,裝潢以七、八十年代舊香港為主題,有綠色通花鐵閘、金龍鳳、等裝飾,餐具用上大公雞碗,霓虹燈牌、舊汽水販賣機和留聲機等,處處都是打卡位👍🏻餐廳主打雞煲火鍋,更有多款獨特口味的雞煲,非常特別,更有多款高質牛肉、海鮮、自家製嘅手包餃子、丸子,食完雞煲就可以慢慢打邊爐,一次過大滿足👍🏻🐓▪️招牌無骨鳳翼釀雞煲(細)以人手逐隻將雞翼起骨,再在雞翼中間釀入甘筍絲﹑西芹絲及墨魚滑,食落啖啖肉,雞煲的味道非常出色,配合紅洋蔥、洋蔥、芫荽,超級惹味🐮▪️龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)拼盤可以食到咁多款牛既不同部位,分別有牛舌片、手切牛肉、牛胸油、牛柏葉、牛肉粒、雪花、肥牛,全部高質好食,特別係牛胸油和雪花牛,油脂滿瀉令人回味😋🥟▪️即制回味五香肉丁餃 餡料原來係蝦膠包住切碎五香肉丁,口感彈牙,味道鮮味又帶有五香肉丁鹹香,好特別🍤▪️龍鳳呈祥手打鮮蝦丸用鮮蝦打製而成,蝦膠彈牙,仍然食到粒粒蝦肉,好有口感🥗▪️龍鳳呈祥[豐盛]雜菜拼盤超級豐盛,超級大盤的蔬菜,分別有娃娃菜、油麥菜、木耳、蓮藕、粟米、金菇、蕃茄、蘿蔔,新鮮美味,真係啱哂打邊爐🍹▪️自家製陳年

🐓▪️招牌無骨鳳翼釀雞煲(細)

🐮▪️龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)

🥟▪️即制回味五香肉丁餃

🍤▪️龍鳳呈祥手打鮮蝦丸
用鮮蝦打製而成,蝦膠彈牙,仍然食到粒粒蝦肉,好有口感

🥗▪️龍鳳呈祥[豐盛]雜菜拼盤

🍹▪️自家製陳年鹹檸七
用紅色漱口膠盅放上冰和陳年鹹檸檬,再自行加上七喜,真係飲得好過癮,配合濃味嘅雞煲,解渴一流
  • 招牌無骨鳳翼釀雞煲
  • 龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)
今日又黎到@lungfung_chickenspot 位於尖沙咀70-80年代港式懷舊主題雞煲火鍋店🐣每次黎都一定會係店內或門口打卡🙊 因為設有大量大紅霓虹燈牌「龍鳳呈祥」等復古打卡位📸最欣賞餐廳係經常轉換唔同既餐具🍴好有新鮮感啊😍上次我就揀左日本廣島蠔雞煲🦪今次就試下野味雞煲😋😋雞件都算好多 食落去雞味濃又新鮮🐤牛肉拼盤(細)有好多唔同既牛部位🙊一次過試曬咁多唔洗逐份逐份咁叫😆牛肉入口肉味香濃 肉質嫩滑 食落油份都唔會太重☺️ 牛胸爽 質地彈性爽口 軟中帶嚼感👍🏻五香肉丁餃子🥟新餃作😂 入口好惹味可口🥳📍龍鳳呈祥 @lungfung_chickenspot九龍尖沙咀加拿分道16號金輝大廈2樓全層#龍鳳呈祥 #新派雞煲 #雞煲 #尖沙咀美食 #尖沙咀火鍋 #尖沙咀美食 #鹹蛋黃 #復古風 #懷舊風

今次就試下野味雞煲😋😋

五香肉丁餃子🥟
新餃作😂 入口好惹味可口🥳

📍龍鳳呈祥 @lungfung_chickenspot
九龍尖沙咀加拿分道16號金輝大廈2樓全層

龍鳳呈祥火鍋雞煲 📍尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━最近天氣時凍時熱 又拿出了剛疊好的圍巾和毛衣 而冷風陣陣就剛好適合吃雞煲火鍋! 入內先是被復古的氛圍所感染 裝修 桌椅 餐具等都很有心思~ 另外餐廳還有不少優惠活動及大抽獎 有興趣記得了解一下!━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ 🐔 秘製鹹蛋黃醬雞煲 $268 +10%▶︎ 半只雞分量不少 表面鋪滿鹹蛋黃醬 亦有洋蔥 枝竹 竹筍 杏鮑菇等配料~▶︎ 攪拌均勻後鹹蛋黃醬融入到雞煲醬中 沙沙且微帶鹹香的感覺還不錯! 雞肉裹滿醬汁很是入味好味指數:●●●●◐━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🐮 牛肉拼盤 (細) $338 +10%▶︎ 牛肉拼盤包括 手切牛頸脊 牛腱 雪花肥牛 骰仔牛肉粒 牛舌片 牛胸尖 一次多重享受!好味指數:●●●●◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🫔 即炸響鈴 $68 +10%▶︎ 響鈴吸滿湯汁後實在非常入味 無論煮得微脆還是軟淋都不錯!好味指數:●●●●◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
龍鳳呈祥火鍋雞煲
📍尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓

🐔 秘製鹹蛋黃醬雞煲 $268 +10%
好味指數:●●●●◐

🐮 牛肉拼盤 (細) $338 +10%

🫔 即炸響鈴 $68 +10%

🥟 回味五香肉丁餃(6粒) $78 +10%
▶︎ 店家推薦這款五香肉丁餃~ 內餡是加入辣椒粉的豬肉 油香四溢且帶微辣
好味指數:●●●◐◯

🥬 豐盛雜菜拼盤 $128 +10%
▶︎ 確實是非常豐盛的拼盤 應該有十種左右的蔬菜 四人分也完全足夠!
▶︎ 個人最愛白蘿蔔 娃娃菜和金針菇吸滿湯汁後也非常惹味~

🍋 自家製陳年鹹檸七 $38 +10%
▶︎ 鹹檸七可以自選七喜/可樂 用上懷舊大紅膠杯甚是有趣

2024-02-28 59 views
火鍋店設有打卡熱點,有懷舊香港的味道,復古風潮來襲~秘製黃蜆惹味辣雞煲半隻店員服務周到,會幫手炒兩下炒香雞肉。醬汁加入花椒八角,發揮香味。黃蜆粒粒都有蜆肉,唔會得番啲殼,而且呢隻係大蜆。雞肉打完邊爐都仲夠嫩,而且越煮越入味。估唔到配料有杏鮑菇,好開心😁龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)牛肉拼盤種類繁多,各款牛肉口感、風味都佳,有牛舌片、手切牛肉、牛胸油、牛柏葉、牛肉粒及雪花肥牛~最特別係牛胸油,爽而不韌!呢個部位好珍貴,拼盤有呢啲特別部位值得加分。即制回味五香肉丁餃港式口味,少少辣又不失肉香,惹味香濃。豐盛雜菜拼盤好新鮮又大份,最後吃唔曬😆有心思,將白蘿蔔切成心形。另外,還有粟米、蓮藕、黑木耳、金菇、油麥菜、娃娃菜等等,好抵食!手打蝦丸新鮮手打蝦丸,彈牙又足料~食雞煲當然要飲生啤藍妹~咁先夠盡興。
火鍋店設有打卡熱點,有懷舊香港的味道,復古風潮來襲~

秘製黃蜆惹味辣雞煲半隻

龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)

即制回味五香肉丁餃
港式口味,少少辣又不失肉香,惹味香濃。

豐盛雜菜拼盤

手打蝦丸
新鮮手打蝦丸,彈牙又足料~

雞煲當然要飲生啤藍妹~咁先夠盡興。
2024-02-26 50 views
今日去左間打邊爐好正既叫做龍鳳呈祥,佢地用左一個懷舊既裝修做左個獨特既風格荔枝蝦球 $88前菜叫左呢個小食開下胃?新鮮炸起熱辣辣非常香脆,蝦膠夠哂彈牙胡椒豬肚雞湯煲 半隻 $248湯底好新鮮濃郁,先飲湯,後食雞,飲完湯個人即刻暖哂,好足料,雞肉夠哂嫩滑龍鳳呈祥牛肉拼盤 細 $338牛肉拼盤夠哂份量、種類算多,連牛胸爽都有,各類牛都夠牛味好新鮮即製回味五香肉丁餃 $78好特別既餃,值得一試龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤 $138真係夠哂豐盛,種種同份量都好多配埋咸檸七同埋生啤夠哂解渴

荔枝蝦球 $88

胡椒豬肚雞湯煲 半隻 $248

龍鳳呈祥牛肉拼盤 細 $338

即製回味五香肉丁餃 $78
好特別既餃,值得一試

龍鳳呈祥豐盛雜菜拼盤 $138
真係夠哂豐盛,種種同份量都好多

配埋咸檸七同埋生啤夠哂解渴
餐廳環境充滿懷舊特色 設有多種懷舊古物及播放著舊歌曲 十分特別!食物以雞煲為主 選擇多 味道質素高🤩✨秘製鹹蛋黃醬雞煲 ($268)叫左半隻雞 辣度叫左小辣 聞落超香鹹蛋黃味 店員會幫手炒香 醬汁好濃郁 越食越辣 超正🤪鹹蛋黃被辣味遮蓋左 只有微微的香味 但整體醬汁十分好!雞件嫩滑入味 配料仲有雞髀菇、洋蔥同筍~✨龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)($338)牛肉拼盤有6款種類 分別有牛舌片、手切牛肉、牛胸油、牛柏葉、牛肉粒及雪花肥牛🥩每款都有大約有7-10舊 牛肉質新鮮又高質 特別鍾意手切牛肉同雪花肥牛 油脂分布均勻 啖啖牛香✨即制回味五香肉丁餃 ($78)第一次見呢個口味既餃子 十分新穎又有港風味!叫左6隻 餃子皮薄餡料多 餡仲有一絲絲的五香肉丁 好足料🥰✨龍鳳呈祥雜菜拼盤 ($138)雜菜拼盤個器皿好有懷舊特式~內有蕃茄、白蘿蔔、娃娃菜、黑木耳、金菇、蓮藕、淮山、粟米同油麥菜 超豐盛!✨椒鹽花枝丸 ($68)花枝丸超正😍食落好彈牙 椒鹽仲要落得岩岩好 吾會淡又吾會鹹✨自家製陳年鹹檸七 ($38)杯內有一粒鹹檸 加左汽水後甜中帶鹹 鹹鹹地感覺幾清新 打邊爐岩哂😆

✨秘製鹹蛋黃醬雞煲 ($268)

✨龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)($338)

✨即制回味五香肉丁餃 ($78)

✨龍鳳呈祥[豐盛]雜菜拼盤 ($138)

✨椒鹽花枝丸 ($68)
花枝丸超正😍食落好彈牙 椒鹽仲要落得岩岩好 吾會淡又吾會鹹

✨自家製陳年鹹檸七 ($38)

今晚來到這間火鍋店,頓時有走進時光隧道重返昔日的香港般,裝潢佈置以七八十年代的香港做主題,難得一見的舊式酒樓大龍鳳雕飾、格仔瓷磚牆及公雞陶瓷碗等,完全是童年回憶返晒嚟!私心重點一讚的是,播放的懷舊歌曲首首都識唱,還要播了好幾首王傑及Danny的金曲,我最鍾意聽。火焰原隻鳳梨雞煲 $288說回食物,雞煲口味都幾多,除招牌無骨鳳翼釀雞煲外,還有秘製榴槤雞煲、秘製鹹蛋黃醬雞煲、龍鳳呈祥雙雞煲(即田雞加三黃雞)等,我們點了個打卡一流的火焰原隻鳳梨雞煲。整個原隻菠蘿於鍋內,店員幫我們倒酒後再點火,待火焰熄滅後將菠蘿果肉及雞件一齊撈勻,雞肉好惹味又肉嫩,菠蘿被火燒後又煮得暖暖的,入口軟淋淋又香甜。其實食完雞煲都已經半飽,可叫店員加湯(可選雞湯或豬骨湯)開始打邊爐。龍鳳呈祥牛肉拼盤(細) $338這個拼盤有齊牛舌片、手切牛肉、牛胸油、牛柏葉、牛肉粒及雪花肥牛,每款大概6片/粒,質素不錯,個人認為最好味的是雪花肥牛,油花靚牛味濃;另外白色的牛胸油亦都好特別,不要以為它是牛的脂肪,其實是牛胸處類似筋膜類的肌肉,煮熟後口感爽口,一點都不油。即制回味五香肉丁餃(6粒) $78丸餃類其實都多選擇,點了份五香肉
1916 views

火焰原隻鳳梨雞煲 $288

龍鳳呈祥牛肉拼盤(細) $338

即制回味五香肉丁餃(6粒) $78
丸餃類其實都多選擇,點了份五香肉丁餃,不算太大粒,但皮薄餡多,五香肉丁的味道好突出,雖然標榜是辣味,但其實入口不辣,帶點鹹香。

鬼馬油炸鬼 $68
見到名字咁得意就叫來試試,原來是油炸鬼上面釀了墨魚滑及飛魚子,不過煮的時間真的要好好把握,因為油炸鬼其實都好快索湯汁變軟。

豐盛雜菜拼盤 $128
雜菜份量好多亦都好新鮮,有粟米、蓮藕、黑木耳、金菇、筍、唐生菜、油麥菜、娃娃菜,以及好有心思切成心形的蕃茄和白蘿蔔。

Hoegaarden生啤(500ML) $88
啤酒有好幾款選擇,我選了Hoegaarden,超級大杯,正!

自家製陳年鹹檸七 $38
友人飲鹹檸七,最特別是用七十年代的紅色漱口膠盅裝著來飲,幾過癮。陳年鹹檸配合七喜,酸鹹甜的味道都有,清新又爽口。
2024-02-19
星期日下午去食,全單 7 折,做會員重有小食送👍🏻叫左個榴槤雞煲,估唔到榴槤醬同榴槤肉嘅甜味,同雞煲係可以咁夾😍超好味😋完全冇違和感!要大力讚讚服務態度,侍應姐姐上雞煲時問我地要唔要影相,再問我哋要唔要試咗榴槤味先幫我撈,好好呀!其他年青哥哥仔服務態度殷勤,一定會再幫襯!見到呢班有禮貌,又有心做既年青人,覺得香港有番 d 希望!💛牛肉拼盤新鮮!沙嗲牛肉餃有花生醬味,真心食物質素好唔錯!好想同你哋講一句,保持水準,繼續努力💪🏻💪🏻生意長做長有👍🏻👍🏻
星期日下午去食,全單 7 折,做會員重有小食送👍🏻

牛肉拼盤新鮮!沙嗲牛肉餃有花生醬味,真心食物質素好唔錯!

2024-02-18
Type of Meal
Tea
  • 龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)
  • 經典沙嗲牛肉餃
朋友生日喺open rice訂咗呢間懷舊港式雞煲火鍋店 ,當日有whatapp信息確認座位,仲會問留唔留海鮮。裝潢落足心機 ,好有心思,營造懷舊氣氛 ,影相一流 !咁岩搞緊個活動:只要同職員搓包剪揼[ 贏:送任選2L生啤][輸:送三文魚刺身 ]最後壽星女搓贏咗 , 自己贏2L啤酒超開心🤩食到尾聲,我哋叫職員上生日蛋糕時, 餐廳會播生日歌 🤣🤣🤣 恭祝你福壽與天齊 慶賀你生辰快樂 年年都有今日 歲歲都有今朝 恭喜你恭喜你😆 全場笑到癲咗🤣🤣好特別嘅儀式感🤣一開始以為純打卡餐廳會一般般,點知食完覺得有驚喜,食物質素唔錯又有得同職員玩,好過癮!

2024-01-15
Type of Meal
Dinner
2024-02-13 58 views
🤓 今日同朋友去左尖沙咀食飯,去咗好有feel嘅火鍋店吖😍好懷舊好港式style嘅裝修,好啱打卡🥳🫶🏻✨招牌無骨鳳翼釀雞煲(細)雞煲用左無骨雞翼,加上好多餡料,每一口都好香好多汁,❤️餡料嘅味道亦都好豐富,食落去好滿足,雞肉好滑好嫩,入口即溶,正👍🏻👍🏻✨龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)有多種牛肉,包括牛肉粒同牛舌同牛栢葉等,好豐富好多樣,再加上好好調配嘅醬汁,令味道更加層次分明😋😋✨新鮮大扇貝.兩隻新鮮嘅大扇貝保持咗海鮮嘅新鮮味道同鮮甜嘅口感,鮮嫩多汁😛🫶🏻✨回味五香肉丁餃(6粒)有五香肉丁嘅味道,餃皮唔算好厚,幾好食😋✨龍鳳呈祥[豐盛]雜菜拼盤有好多款新鮮嘅蔬菜,仲有蕃茄同金菇🥳✨自家製陳年鹹檸七清新爽口,有酸甜嘅味道,好好飲,仲有左紅色嘅膠杯,好有港式懷舊feel🤣🫶🏻༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ⌁⌁⌁ ❤︎ ⌁⌁⌁ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶ ༶

✨招牌無骨鳳翼釀雞煲(細)

✨龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)

✨新鮮大扇貝.兩隻

✨回味五香肉丁餃(6粒)

有五香肉丁嘅味道,餃皮唔算好厚,幾好食😋
✨龍鳳呈祥[豐盛]雜菜拼盤

有好多款新鮮嘅蔬菜,仲有蕃茄同金菇🥳
✨自家製陳年鹹檸七

約了舊同事聚舊,決定再訪這家位於尖沙咀的懷舊主題雞煲火鍋店~店內門口設有大量霓虹燈牌「龍鳳呈祥」等復古打卡位。🔎 招牌無骨鳳翼釀雞煲-細($278)一場來到,當然要試一試這裡的招牌~無骨雞翼釀入墨魚滑,吃起來肉質嫩滑、啖啖肉~叫了BB辣,很惹味🤤吃得差不多,就可以加湯打邊爐🍲🔎 龍鳳呈祥牛肉拼盤-細($338)牛控必食🐂,一次過可以吃到6款不同部位,包括:牛舌片、手切牛肉、牛胸油、牛柏葉、牛肉粒同雪花肥牛 ~ 非常豐富,全部都好好食。個人推薦手切牛肉同雪花肥牛,前者油花分布均勻,吃起到來有牛味;後者口感非常柔軟!🔎 即制回味五香肉丁餃-6粒($78)五香肉丁餃,吃起來帶點辣,非常特別同少見~🔎 三星蔥醬爆貢丸- 6粒($88)貢丸爽口彈牙,帶濃郁蔥味,非常有肉汁~🔎 龍鳳呈祥[豐盛]雜菜拼盤($128)雜菜拼盤包括:蕃茄、白蘿蔔、木耳、娃娃菜、蓮藕、粟米、金菇等,份量非常多,而且好豐富❤️🔎 自家製陳年鹹檸七($38/杯)原個鹹檸檬🍋可以因應個人口味而調節,配上七喜,非常清爽~🔱另收加一服務費及醬料($26/位)
店內門口設有大量霓虹燈牌「龍鳳呈祥」等復古打卡位。

🔎 招牌無骨鳳翼釀雞煲-細($278)
一場來到,當然要試一試這裡的招牌~
吃得差不多,就可以加湯打邊爐🍲

🔎 龍鳳呈祥牛肉拼盤-細($338)

🔎 即制回味五香肉丁餃-6粒($78)
五香肉丁餃,吃起來帶點辣,
非常特別同少見~

🔎 三星蔥醬爆貢丸- 6粒($88)
貢丸爽口彈牙,
帶濃郁蔥味,
非常有肉汁~

🔎 龍鳳呈祥[豐盛]雜菜拼盤($128)

🔎 自家製陳年鹹檸七($38/杯)
原個鹹檸檬🍋可以因應個人口味而調節,
配上七喜,非常清爽~

🔱另收加一服務費及醬料($26/位)
雞煲🐥係香港人嘅至愛之一,今日去咗尖沙咀嘅龍鳳呈祥🤩,裝修港風,差唔多滿座,好有人氣,食物高質,要介紹比大家。🔹️招牌無骨鳳翼釀雞煲一打開個煲蓋時已經好香,無骨雞翼入面釀左墨魚膠,好有口感好好食🥰,個雞煲醬汁非常惹味🤩,雞肉完全吸收到個醬既味,而且嫩滑😚。食完雞煲可以自選雞湯/豬骨湯打邊爐😝🔹️牛肉拼盤(細)😍🐄有手切牛肉、肥牛、牛肉粒、牛舌、牛柏葉、牛胸油,擺碟好雖,雖然叫左細分但份量都唔少,質素好高。🔹️海蝦(4隻)好新鮮同埋大隻,肉質爽口彈牙😋😋🔹️回味五香肉丁餃(6粒)個皮好薄而且唔易爛,而餡料用左五香肉丁,好滋味,而且第二度試唔到。🔹️豐盛雜菜拼盤🔹️ 鹹檸七🔹️ 生啤

🔹️招牌無骨鳳翼釀雞煲

🔹️牛肉拼盤(細)😍🐄

🔹️海蝦(4隻)
好新鮮同埋大隻,肉質爽口彈牙😋😋

🔹️回味五香肉丁餃(6粒)

🔹️豐盛雜菜拼盤

🔹️ 鹹檸七

🔹️ 生啤

2024-02-07 92 views
🇭🇰龍鳳呈祥火鍋雞煲 (尖沙咀)尖沙咀加拿分道有呢間主打懷舊嘅火鍋雞煲,無論係裝修、餐具定係播放音樂,都非常有7 80年代嘅感覺~🐓招牌無骨鳳翼釀雞煲(細)嚟到龍鳳梗係要試吓佢嘅招牌雞煲啦!呢個雞煲全部都係雞翼,餐廳先將雞翼去骨,再饟入墨魚滑、甘筍、紅蘿蔔等,啖啖肉之餘,食到少少爽口嘅口感!雞煲炒嘅醬汁都非常惹味,不過就稍為有少少鹹,一定要配埋冰爽嘅凍飲😉食完雞煲後,可以揀加豬骨湯或者雞湯,就可以打邊爐嚕~😋🥩龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)佢哋招牌嘅牛肉拼盤包括:牛舌片、手切牛肉、牛胸油、牛柏葉、牛肉粒及雪花肥牛~每樣都有至少六片,我哋兩個人食到好飽,好夠喉!!🥟即制回味五香肉丁餃餃子就食得多,五香肉丁鹹嘅都係第一次試🫢雖然佢寫住係辣嘅,但係唔食得辣嘅我都覺得冇問題~🥬龍鳳呈祥[豐盛]雜菜拼盤打邊爐點少得食菜呢,呢個雜菜拼盤超級豐富,包括油麥菜、唐生菜、娃娃菜、金菇、粟米、白蘿蔔、木耳、蓮藕等,基本上想食咩都有,喺呢餐咁Heavy嘅雞煲火鍋度食啲健康啲嘅嘢🤣🦐蟹子蝦滑蝦滑都算係打邊爐必食啊!蝦滑好新鮮,口感爽口彈牙~🍻自家製陳年鹹檸七自家製嘅意思係除咗七喜之外,仲可以揀可樂或者Zero~但要飲
🇭🇰龍鳳呈祥火鍋雞煲 (尖沙咀)

🐓招牌無骨鳳翼釀雞煲(細)
食完雞煲後,可以揀加豬骨湯或者雞湯,就可以打邊爐嚕~😋

🥩龍鳳呈祥牛肉拼盤(細)

🥟即制回味五香肉丁餃

🥬龍鳳呈祥[豐盛]雜菜拼盤

🦐蟹子蝦滑
蝦滑都算係打邊爐必食啊!蝦滑好新鮮,口感爽口彈牙~

🍻自家製陳年鹹檸七
自家製嘅意思係除咗七喜之外,仲可以揀可樂或者Zero~但要飲正宗鹹檸七梗係揀咗七喜🤣最特別就係用呢個紅色膠杯,超懷舊!

📍尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓
2024-02-05 54 views
餐廳資料:龍鳳呈祥火鍋雞煲地址: 尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓電話: 28198881我與媽媽今晚想食雞煲及打邊爐,去左尖沙咀朋友推介的一間港式懷舊風格的餐廳,成功地帶佢返七、八十年代的環境開心吓,食嘢之餘同佢拍照打卡。我哋又係眼闊肚窄,點左好多嘢食,終於食唔晒要拎走,食物有:~雞煲梗係試吓「招牌無骨鳳翼釀雞煲」,鍾意佢冇骨啖啖肉,雞翼入面加咗墨魚滑,爽口彈牙好好食😋因為想留肚打邊爐,我哋每人食咗三件雞翼(其餘的打包)就加豬骨湯準備烚吓烚吓,繼續我哋美味的旅程🤪~龍鳳呈祥牛肉拼盤包括有牛柏葉 、牛肉粒、雪花肥牛、牛舌 、 牛胸油等,擺盤精美,全部牛肉質地鮮嫩,入口即溶兼有牛肉香味,相當不錯!其中我就最鍾意雪花肥牛同牛舌,薄薄地一啲都唔韌,口感佳❤️~回味五香肉丁餃五香牛肉麵就食得多,拎來做餃子啲餡都係第一次聽,即管試一試,都屬於皮薄餡多,食落去少許辣 ,能刺激味蕾,都幾特別😁~豐盛雜菜拼盤打邊爐必點之選,有生菜、娃娃菜 、粟米、番茄 、賣相精美的心型白蘿蔔串、金菇 、木耳 及蓮藕等,有咁多款不同的蔬菜擺喺個懷舊陶瓷杯內很有趣,蔬菜份量多又新鮮,我個人覺得打邊爐一定要食啲菜感覺先舒服,
餐廳資料:龍鳳呈祥火鍋雞煲
地址: 尖沙咀加拿芬道16號金輝大廈2樓
電話: 28198881

雞煲

~龍鳳呈祥牛肉拼盤
包括有牛柏葉 、牛肉粒、雪花肥牛、

~回味五香肉丁餃

~豐盛雜菜拼盤
打邊爐必點之選,有生菜、娃娃菜 、粟米、番茄 、賣相精美的心型白蘿蔔串、金菇 、木耳 及蓮藕等,有咁多款不同的蔬菜擺喺個懷舊陶瓷杯內很有趣,蔬菜份量多又新鮮,我個人覺得打邊爐一定要食啲菜感覺先舒服,絕對係正確嘅選擇👍

~白鱔片
選了上乘,新鮮厚肉去晒骨,爽口無泥腥味,正呀😬

~自家製陳年年鹹檸七
檸檬的酸爽與鹹味配七喜恰到好處,帶有微微的甜香,加咗適量嘅冰,絕對係打邊爐好配搭嘅飲品👍