2018-11-17 1063 views
昨晚食飯,6大2小,坐房,但入房後冷氣過大,服務員把冷氣調細後,地面,抬面餐具出水,最後只可把冷氣調大,寒食海鲜。我們在龍門對面的海鲜擋買海鲜,第一,負責人没有通知海鲜價錢,我們在進食前及中段有問,但直到埋單才知,第二,負責人诺免費给海鲜料煲湯,最後沒有,我們只渴淡淡冇味的公司湯,第三,加拿大象丈蚌,墨魚刺身冇味,最後要椒鹽,及後補發海鲜料湯,但發現有收費,不是200一位煮工已經包括嗎?6大2小已經每人200煮工,今次真是一個不好經歷
2018-11-17
Birthday
2018-07-05 1440 views
鯉魚門最出名就係海鮮,今日去到龍門酒樓嗰度叫咗好多嘢食。有長腳蟹,有刺身,有湯,基本上你想食嘅海鮮呢度都有,而且新鮮好食。首先刺身佢可以生食亦都可以放落個煲整熱食,個人來講比較鍾意生食配Wasabi豉油,食落相當有口感。至於蟹腳多肉, 食得滿足但剪殻嘅時候要小心。湯亦都鮮甜好飲,可以加唔同嘅食物落去作調味,我哋都飲到停唔到。總體來講海鮮新鮮,但唔多唔少都會有浸腥味,如果怕腥嘅朋友最好食有調味嘅海鮮。最後仲有水果,每人一碟半個芒果半個木瓜做飯後甜品,呢個雖然好普通,但因為芒果好甜對於我呢種鍾意食芒果嘅人來講真係好想讚下
鯉魚門最出名就係海鮮,今日去到龍門酒樓嗰度叫咗好多嘢食。
至於蟹腳多肉, 食得滿足但剪殻嘅時候要小心。

2017-09-26 1946 views
月餅款式推陳出新 ....鯉魚門龍門酒家推出的 “ 水佬三寶月餅 ” , 就是有夠特別 ~ 打開月餅盒蓋後會看見一張祝賀中秋快樂的小咭 , 心情頓時樂了一下~ 這款由星級創意厨師 徐蒝 製作的月餅 , 我們吃過後均大讚特別 , 味道鹹香又帶少許甜 , 風味是十足 ~ 一盒月餅有四件 , 每件月餅都有個別包裝 , 月餅成份有綠豆、銀魚乾、魷魚乾、蝦米、花生等 , 難怪鮮味突出 , 魷魚乾的味道是越嚼越香 ,很過癮的體驗 , 而且滿有漁港風味 ~預祝各位 中秋節快樂 !本篇完 ~
月餅款式推陳出新 ....

預祝各位 中秋節快樂 !

本篇完 ~

TakeAway
2017-05-31 1920 views
一切由籠仔蒸蝦講起......坦白講,我一向都唔like 在街外食海鮮,一方面,往往都係一個伏,被人在加工費,開天殺價;另外,就係海鮮不外乎是【蒸】,咁點解唔返屋企煮呢!不過,昨日的一餐,除了是貴外(都預左既),其實都正面既。首先,欣賞佢既前菜【面醬青瓜】,一般的 醃青瓜大家就食得多,但係這個加入麵醬嘅,味道配合得幾好,加上我釣左成粒鐘魚,吹左咁耐熱騰騰的海風,清清地,幾醒神。這天,我們叫了4個海鮮,蠔、蝦、瀨尿蝦及貴妃蚌。最欣賞,反而是最簡單的籠仔蒸蝦,既免卻被滾水浸走晒d 蝦味,而蒸好而乾身的蝦,小朋友食都食得方便d 。而用籠仔上,影上都易d 🤣🤣🤣。另外,不得不提係生蠔。當老闆同我講新鮮的蠔當然要薑蔥,心諗咁新鮮,唔係應生食。但食落,薑蔥蒸真係提鮮。最後再同大家講下個湯,一個字~正魚有魚味,加少少芫荽,又做到提鮮效果。這間是少有各個餸,都平平均,如果服務員d 態度好小小,這就更prefect 。
一切由籠仔蒸蝦講起......

不過,昨日的一餐,除了是貴外(都預左既),其實都正面既。

最後再同大家講下個湯,一個字~正
魚有魚味,加少少芫荽,又做到提鮮效果。
2017-05-30
$800 (Dinner)
Birthday
1K
2015-11-16 3905 views
吃全海鮮餐我通常都會選擇來鯉魚門。海鮮食材會跟"一樂也"買,然後拿給龍門海鮮酒家處理。幫襯了近10年,龍門海鮮酒家收每位$160元加工費,我們6人去,連小費及白飯一共埋單$1200元,加埋淨海鮮費$3000元,總共銷費$4200元。貴嗎?我認為不便宜,但絕對值這價錢,因為我們點了多款貴價海鮮,相信係外面的餐廳吃同樣的食材,應該會貴好多。今晚的主角是做緊promotion的Alaska King Crab,只賣$16元一両,6斤重的大蟹只售$1200元,真的十分超值。蟹腳用花彫蛋白蒸,非常好吃,蟹腳超大隻,肉質鮮甜有彈性,啖啖肉,食到阿P好滿足。蟹身用鹹蛋黄炒,我覺得好鹹,無乜點食。喜歡濃味的親友卻食得津津有味。這裡的蒸魚永無失手,火喉剛好,魚肉超滑有鮮味,魚鼓油撈飯一流。蝴蝶蚌由泰國來貨,是今晚的意外收獲。蚌肉極鮮,肉質富有彈性。大家明白此蚌為何會被稱為蝴蝶蚌嗎?白灼基圍蝦好鮮甜,有蝦味。油鹽水攋尿蝦唔算大隻,不夠啖啖肉,不過鮮味十足。美中不足是沒有爆膏。海鮮湯我連喝了3碗,好鮮甜,胡椒粉令此湯更惹味。敬送的生果每次都好靚,芒果及小木瓜都好甜。今晚的全海鮮餐眾人都十分滿意,食盡魚、蝦、
Alaska King Crab (6斤)
Alaska King Crab Leg (6斤)
蝴蝶蚌
大家明白此蚌為何會被稱為蝴蝶蚌嗎?
蝴蝶蚌
白灼基圍蝦好鮮甜,有蝦味。
基圍蝦
攋尿蝦
海鮮湯我連喝了3碗,好鮮甜,胡椒粉令此湯更惹味。
海鮮湯
敬送的生果每次都好靚,芒果及小木瓜都好甜。
敬送生果
今晚的全海鮮餐眾人都十分滿意,食盡魚、蝦、蟹、蚌,啖啖鮮味,大滿足的一餐。
2015-11-14
$700 (Dinner)
Alaska King Crab (6斤)
Alaska King Crab Leg (6斤)
基圍蝦
攋尿蝦
海鮮湯
敬送生果
2015-07-04 2453 views
係門口檔海鮮買完入去加工, 但大廚煮得幾好食先黎一碟椒鹽瀨尿蝦, 好惹味, 蝦亦好鮮甜再有䜴椒炒蟶子, 䜴椒蜆, 清蒸螺仔, 粉絲扇貝, 亦都不錯最令人回味的是油焗奄仔, 多膏又多肉, 味道一流最後芝士焗龍蝦, 已吃到有點飽。 所以覺得有點滯總括而言, 味道幾好, 而且服務周到, d姐姐好好人, 十分滿意
係門口檔海鮮買完入去加工, 但大廚煮得幾好食
先黎一碟椒鹽瀨尿蝦, 好惹味, 蝦亦好鮮甜
最令人回味的是油焗奄仔, 多膏又多肉, 味道一流
最後芝士焗龍蝦, 已吃到有點飽。 所以覺得有點滯
$600 (Dinner)
  • 椒鹽瀨尿蝦
  • 油焗奄仔
2014-03-16 2796 views
鯉魚門一向出名食海鮮,特登一行7人黎同朋友踐行。坐係海傍,日落黃昏,份外依依不捨。但既然黎到,當然就先將一切拋諸腦後,食完再算 象拔蚌兩食,有刺身同火鍋白灼,幾爽口。刺身點wasabi,鮮味十足,白灼就較爽口。大大粒帶子,鮮甜又充滿蒜香,略嫌油左D。辣得黎唔係好香。花螺唔係好入味。避風塘炒瀨尿蝦,蝦肉炒得恰到好處,又嫩又甜,避風塘亦惹味。花雕蛋白蒸蟹。成餐飯至愛li道。一啖蛋白放入口,洋溢一陣酒香,蛋白蒸得好滑。清蒸保留左蟹既鮮味,蟹肉鮮嫩清甜,夾雜點點酒香, 一個字,正!咕嚕肉都可以,但不及海鮮做得出色。飯後每人送上半個木瓜,清清油膩。曲終人散,不過至少餐飯留低比我地一個美好既回憶。
象拔蚌
象拔蚌兩食,有刺身火鍋白灼,幾爽口。刺身點wasabi,鮮味十足,白灼就較爽口。
蒜蓉粉絲蒸扇貝
大大粒帶子,鮮甜又充滿蒜香,略嫌油左D。
辣酒花螺
辣得黎唔係好香。花螺唔係好入味。
瀨尿蝦
避風塘炒瀨尿蝦,蝦肉炒得恰到好處,又嫩又甜,避風塘亦惹味。
蒸花蟹

$500 (Dinner)
象拔蚌
蒸花蟹
2012-07-17 1232 views
叮噹太早上大叫要吃「椒鹽鮮魷」好吧,晚上便同另一對出鯉魚門吃好了。找到這家龍門是因為叮噹太上星期公司有同事farewell 吃過,很不錯,所以再以她公司名義再訂。可惜今次出事了。先說食物:油焗「掩仔」十分好!蟹膏香又鮮甜,一流出品公司湯:即例水也不俗,清甜味美冇乜味精,算有良心聖旨:十分好,新鮮而汁料惹味,很想送白飯炒飯口感不錯,干身、足料(合格)。出事的偏偏就是那目的食品「椒鹽鮮魷」!!!可惡。最可惡是,那根本不是「椒鹽鮮魷」,而是「椒鹽墨魚」!太過份了。落單時當然說得都分清楚,而龍門的部長回復時竟說是「墨魚」。叮噹太當然十分嚴正重申是「鮮魷」,否則一定退回。部長不置可否走咗去。出來時自然是 ... 可惡的「墨魚」!這些表而上油料、食材分工的海鮮酒樓,你跟他們說根本浪費精力,浪費一個晚上。所以也吃了算,也打算給錢算了。有那一個香港人沒有受個這些店子的氣呢?而「墨魚」最大的問題是沒有「鮮魷」的爽、彈牙。換來是廚師用刀功把墨魚片簿,扮似「鮮魷」再走油,結果是牛肉干之類的口感,跟「鮮魷」、甚至「吊片」完全是兩回事。一味不合格的冒充「鮮魷」,令之前所有本來十分不錯的海鮮失去光彩,值得嗎?廚師

先說食物:
油焗「掩仔」十分好!蟹膏香又鮮甜,一流出品
公司湯:即例水也不俗,清甜味美冇乜味精,算有良心
聖旨:十分好,新鮮而汁料惹味,很想送白飯
炒飯口感不錯,干身、足料(合格)。

出事的偏偏就是那目的食品「椒鹽鮮魷」!!!可惡。

一味不合格的冒充「鮮魷」,令之前所有本來十分不錯的海鮮失去光彩,值得嗎?廚師的上佳功夫也白費了,也對不起他們。其實那賣海鮮的如果一早說明沒有「鮮魷」只有墨魚,或者我們會蒸一條大魚呢!怎能把我們香港食家當成遊客,連墨魚、魷魚也分不開嗎?太少看叮噹了。

的最不滿是在結賬時,完全冇否認那是墨魚,只出示單據說是海鮮檔交出如是!咁食飯,究竟是食客決定吃什麼,還是那些賣海鮮的販子決定呢?不用每次也吵一番吧!
油焗「掩仔」非常好,正合時令
分明墨魚!
墨魚!非魷魚,再一例證。
Other Info. : 叮噹太決定以後公司一切大小飯宴、同事食飯也不會到龍門了。不是因為品質不好,而是他們少看了我們不會吃。
2012-07-17
$350 (Dinner)
油焗「掩仔」非常好,正合時令
  • 油焗「掩仔」,聖旨
2012-06-06 842 views
難得爸爸話要海鮮,就算血壓超標,都唔理住,一於海鮮賀父親節!精挑細選,我地就揀咗鯉魚門,因為阿爸至愛的媽媽未去過沿途見到不同種類的海鮮,爸媽都覺得好有趣[雖然日日都去街市,不過有仔女一齊行,乜都開心D]。事不宜遲,即刻去片睇吓食咗乜: 椒鹽瀨尿蝦,好正。平日阿媽話唔食瀨尿蝦,因為覺得"冇肉食",今次佢大啖大啖咁咬,非常滋味。 "人人有份",跟住上的豉椒蟶子,係姐姐"非佛",一條條,彈彈彈,又真係好美味! "過冷河",食件清清地的豆腐,雖然唔太喜歡佢豉油滿瀉,但好在不失原來豆味! 跟住又係阿媽的粉絲元貝,佢話係最好食 阿媽大人想食肉蟹,所以唔係當造都照叫;好彩都好好味!! 我地再三叮囑佢要原隻蒸,都係斬錯件 又係時候食D菜,好大盤金銀蛋莧菜,好有睇頭 "不是父親節咩?點解全部都係母親至愛" haha...重頭戲,爸想食的薑葱蠔,好有鑊氣,連沙鍋上菜,勁! 佢仲送咗個連怕魚味的家姐都話好飲的魚湯,仲有生果盤。。。究竟承惠多少?。。。 大部份海鮮係去龍門的另一寶號"寶德"買;酒樓再每道餸收加工費HK$70金銀蛋莧菜,約HK$90豆腐,HK$65茶每位,HK$10另有兩碗飯,茶,前菜合共,HK
難得爸爸話要海鮮,就算血壓超標,都唔理住,一於海鮮賀父親節
!精挑細選,我地就揀咗鯉魚門,因為阿爸至愛的媽媽未去過

跟住又係阿媽的粉絲元貝,佢話係最好食

阿媽大人想食肉蟹,所以唔係當造都照叫;好彩都好好味!!
 我地再三叮囑佢要原隻蒸,都係斬錯件

又係時候食D菜,好大盤金銀蛋莧菜,好有睇頭

佢仲送咗個連怕魚味的家姐都話好飲的魚湯,仲有生果盤。。。

究竟承惠多少?。。。[五位用]

金銀蛋莧菜,約HK$90
豆腐,HK$65
茶每位,HK$10
另有兩碗飯,茶,前菜
合共,HK$1,2xx + 肉蟹HK$5xx (購自另一店)  [抵食與否?對於咁叻行街市的媽媽而言,佢梗係心痛啦;不過唔駛自己搞,兩老又食得開心,no problem!!

派頭
有別於一般的花生,前菜已經令人賞心悅目;有蒜蓉青瓜,酸薑皮蛋!好味!!

當然比市區的酒樓寬敞,加上星期日晚,客人不太多,可以好舒服。而且,酒樓有兩層,唔怕冇位。

不過,對香煙有十級敏感的我,嗅到煙味,想必是廂房傳出來的,於是問服務員,"房內係咪有人食煙呀?",誰知服務員A也不笨,立刻回答,"冇呀!",但另一位服務員B露出馬腳,自言自語說,"我閂左門le wor!"有冇食煙,昭然若揭吧!

撇除以上所說的香煙事件,服務員態度尚算良好,亦主動問我們是否需要幫忙影合家歡。

椒鹽瀨尿蝦,正,成呎長!!
豉椒蟶子,好爽,好味!
看,真的很長呢!
香蒸滑豆腐,不錯:-)
粉絲元貝,原汁原味
清蒸肉蟹,啖啖肉
金銀蛋莧菜,好味
薑葱蠔,好鑊氣
"送贈"的魚湯,怕魚味的姐姐也喝了
可以欣賞天后廟
美好海景,心曠神怡
前菜蒜蓉青瓜
Other Info. : 想在市區食海鮮,鯉魚門係好地方,附近又可以欣賞海景,又有天后廟,大家可以試吓!:-)
2012-06-03
$550 (Dinner)
Father's Day
椒鹽瀨尿蝦,正,成呎長!!
豉椒蟶子,好爽,好味!
香蒸滑豆腐,不錯:-)
粉絲元貝,原汁原味
可以欣賞天后廟
美好海景,心曠神怡
前菜蒜蓉青瓜
2011-07-12 554 views
這次也是到一樂也買海鮮再到旁邊的龍門酒家加工豉椒蒸蟶子, 我對蟶子是情有獨鍾的..清炒象拔, 非常鮮甜!生蠔煲, 非常肥美呀!鮑魚仔, 好味~鹽焗蟹, 第一次吃這個煮法, 蟹殼淡淡的咸香, 非常惹味! 實在一試難忘避風塘炒瀨尿蝦, 一貫高水準!上湯煮瀨尿蝦非常鮮味, 忍不住喝了好幾口湯@@清炒海班, 說到吃海鮮, 魚是少不了!還有我最愛的炒球! 這間酒家炒得不錯, 兩味大班也難分高下!吸收了以往經驗, 芝士焗龍蝦這道菜是沒有人吃龍蝦的, 所有人都只顧吃伊麵!今次改大蝦好了, 便宜一點, 開邊後吃起來也方便配番杯白酒, 真係一樂也
這次也是到一樂也買海鮮
再到旁邊的龍門酒家加工
豉椒蒸蟶子, 我對蟶子是情有獨鍾的..
清炒象拔, 非常鮮甜!
生蠔煲, 非常肥美呀!
鮑魚仔, 好味~
避風塘炒瀨尿蝦, 一貫高水準!
上湯煮瀨尿蝦非常鮮味, 忍不住喝了好幾口湯@@
清炒海班, 說到吃海鮮, 魚是少不了!
今次改大蝦好了, 便宜一點, 開邊後吃起來也方便
配番杯白酒, 真係一樂也

Type of Meal
Dinner
  • 每樣都好食
2009-08-09 417 views
有朋友嚟香港購物,話想食海鮮,西貢同鯉魚門二選一,決定去相熟既龍門。四個人到隔離海鮮檔買海鮮,有黃油奄仔、瀨尿蝦、蟶子、細既東星班同貴妃蚌。先黎蟶子同貴妃蚌,有水準。再黎瀨尿蝦,外面超香口,蝦肉保持濕潤,蒜容勁好味。條魚火喉OK,剛好,老友非常歡喜。之後再上既油焗黃油奄仔,香濃既蟹羔再加上少少粗鹽吊味,真係精彩再用瀨尿蝦既蒜容送咗兩碗揚州炒飯,飽飽!!唔該廣哥!!!!

先黎蟶子同貴妃蚌,有水準。

再黎瀨尿蝦,外面超香口,蝦肉保持濕潤,蒜容勁好味。

條魚火喉OK,剛好,老友非常歡喜。

再用瀨尿蝦既蒜容送咗兩碗揚州炒飯,飽飽!!

唔該廣哥!!!!
2009-08-08
$350 (Dinner)
  • 油焗黃油奄仔
1K
2006-10-08 421 views
與從温哥華回來的auntie到鯉魚門食海鮮,一如以往幫襯相熟的海鮮檔"一樂也",酒樓選了和"一樂也"相熟的龍門海鮮酒家。"一樂也"太子爺向我們推介十分罕有的平脚響螺(見圖:$1,100兩隻),建議由酒樓切片,自已堂灼。螺片比象拔蚌更易熟,口感極爽,爸爸十分欣賞,過我同妹妹都覺得味道沒象拔蚌鮮,螺片亦切得太厚身,$550/隻我倆都覺得唔值。奄仔蟹是另一推介,雖然細細隻,但隻隻爆膏,蟹膏甘香幼滑,仲有少量白膏。全晚最好吃的是由美國來的貴妃蚌,用蒜蓉粉絲蒸。貴妃蚌非常厚肉,味道極鮮,火喉控制得啱啱好,一啲都唔韌。魚痴爸爸點了黃皮老虎兩食,炒球和蒸碎頭腩(見圖)。眾人都十分滿意這條黃皮老虎,讚其魚皮爽滑,有魚味。開邊蒸巨型瀨尿蝦相對失色,瀨尿蝦一的都唔彈牙,肉質又腍又梅,膏又少,no good!八人份量海鮮價$2600,加$1,100酒樓手功費,埋單總共$3,700,如果唔食平脚響螺而改食象拔蚌,呢餐算抵食。

2006-06-19 278 views
(16/6/06)因為好食,要和好朋友分享。第一次去鯉魚門,的海鮮小巷,感覺像離島。dept dinner,我們首先在門口的海鵬海鮮檔買海鲜,然後來這間酒家加工(@人加工費$75)。白灼蝦,一般。象拔蚌兩食:sashimi及火鍋灼。即劏即食,當然好味,不過估唔到灼熟比生食更清甜!蒜蓉炒絲蒸帶子:不算大隻,不過味道較得唔錯。清蒸石斑:蒸得o岩o岩好!蝦醬炒通菜:不太油,ok!椒鹽賴尿蝦:5隻大大隻的。上湯龍蝦:兩隻,上湯獻唔太杰,龍蝦大隻到食唔晒。炒蟶子:食過北角新和富大隻的,鑊氣十足,呢個好一般。薑蔥炒蟹:肉爽甜,但膏唔多。鮮鮮湯,其實係例湯,我地要求加蜆煲一煲,味道唔味精水果是每人半個木瓜,半邊芒果,出街食,真係未食過咁豐富既"果盤"呀!甜品:椰汁芋頭紫米露,完全唔馬虎!又唔太甜!正!呢度服務又周到,真係好完滿的一餐~
蒜蓉炒絲蒸帶子:不算大隻,不過味道較得唔錯。
清蒸石斑:蒸得o岩o岩好!
蝦醬炒通菜:不太油,ok!
椒鹽賴尿蝦:5隻大大隻的。
上湯龍蝦:兩隻,上湯獻唔太杰,龍蝦大隻到食唔晒。
炒蟶子:食過北角新和富大隻的,鑊氣十足,呢個好一般。
薑蔥炒蟹:肉爽甜,但膏唔多。
鮮鮮湯,其實係例湯,我地要求加蜆煲一煲,味道唔味精
甜品:椰汁芋頭紫米露,完全唔馬虎!又唔太甜!正!
呢度服務又周到,真係好完滿的一餐~