2024-08-15 64 views
🔶🔷🔶西環第一街 寵物友善餐廳🔷🔶🔷⬇️睇內文食評同地址啦⬇️。‼️Follow me @pig_g_pig 睇多d食玩買資訊‼️👍🏻 有你地嘅Like & Share 係我繼續出Post嘅動力喔。相信有唔少貓奴狗奴都成日要苦惱要帶主子去邊度先可以一齊食飯,好彩而家愈黎愈多寵物友善餐廳,就唔洗同主子分開啦~。一間小店,有珍珠奶茶、唔同嘅手搖飲品、意粉、pizza,都幾多選擇。辣味大蝦意大利麵($138)呢碟意大利麵好有homemade嘅感覺,五隻蝦都爽口,意粉口感都不錯喔。Meat Overload ($168)叫左肉肉pizza,有意式辣味香腸同煙肉,再加大量芝士,無可能會唔好味呀。Weekend lunch黎呢度飲杯野hea下都幾好chill呀~ 。@lyketeabistro_hk 。#gpigsaiwan

🔶🔷🔶西環第一街 寵物友善餐廳🔷🔶🔷

⬇️睇內文食評同地址啦⬇️

辣味大蝦意大利麵($138)

Meat Overload ($168)

@lyketeabistro_hk

#gpigsaiwan
2024-08-10
$150 (Dinner)
2024-08-11 123 views
餐廳的氛圍輕鬆舒適。外國店員熱情招待,雖然要用英文點菜,但亦無阻互相的溝通。店員介紹我點Solo Dinner。套餐包括一個意粉,五隻雞翼,是日蛋糕同埋飲品,可以一次過試到幾款唔同嘅食物,都幾抵食。首先是Salmon Lemon Cream Pasta。意大利粉的口感非常滑順,搭配新鮮的三文魚和濃郁的Lemon Cream ,味道層次豐富。每一口都能感受到海鮮的鮮美與奶油的醇厚。套餐包括的雞翼外皮酥脆,肉質鮮嫩,調味恰到好處,熱辣辣炸起,吃起來非常過癮。甜品方面,是日嘅蛋糕係German Cheese Cake。口感綿密,甜而不腻,搭配輕微的酸味,完美平衡了整體的味道。此外,Taro Bubble tea也讓我驚喜,奶茶的香濃與芋頭的細膩相結合,估唔到呢間餐廳都有台式飲品店嘅水準。朋友叫咗一杯Mulberry and Blueberry Mixed Coolers,賣相都幾靚,都幾清新。最後,我還點了一份10寸的All Cheese pizza,芝士的拉絲效果讓人驚艷,配料新鮮,口感豐富,餅底鬆脆。

首先是Salmon Lemon Cream Pasta。

Type of Meal
Dinner
  • Salmon Lemon Cream Pasta
  • All  Cheese  Pizza
  • Chicken  Wings
2024-08-11 97 views
西營盤這地方有不少食物高質環境又Relax嘅餐廳Cafe,雖然這地方對我而言有啲遠,但我耐唔耐都會嚟依度覓食. 今次見到這𥚃開咗間新嘅主打Pizza西餐廳,見環境幾舒服於是決定今晚在這開餐. 叫咗個素Pizza-10‘’Veggie pizza、大蝦意粉Prawn El Diablo Pasta、雞翼chicken wings solo同埋蜂蜜奇異果氣泡梳打Honey Kiwi.Pizza即叫即整,新鮮熱辣香噴噴,餅底薄而脆口,餡料十足,雖然無肉,但唔會好齋,色彩繽紛,size對我哋而言剛剛好,食完無好膩好滯嘅感覺. 大蝦意粉因為材料有墨西哥辣椒🌶️關係所以味道偏辣,啲蝦都大大哋隻,肉質彈牙,醬汁剛剛好唔會太多好漏咁,意粉口感爽滑,軟硬適中. 雞翼有八隻,係單骨雞翼來,食起來比較方便,炸到外脆內嫩,點埋個沙律醬,食到停唔到口. 食完咁多嘢當然要飲返啖Honey Kiwi梳打舒暢下個喉嚨. 價錢來講合理,環境服務態度也不錯,整體來講幾好,係值得支持的小店.
2024-08-10 124 views
西營盤第一街新開咗間西式薄餅咖啡店「Lyketea Bistro」。店內裝修簡約舒適,樓底高,空間感十足餐牌上供應多款不同口味的意粉、Pizza、水果茶、珍珠奶茶及咖啡飲品等等炸雞翼配香蒜蛋黃醬單骨雞翼有五件,炸到金黃香脆,外脆內軟,配上濃郁香蒜蛋黃醬,邪惡滋味意式辣味香腸pizza即叫即烤焗的薄餅,批底厚薄適中,脆脆的~表面放滿大量芝士、蕃茄醬及辣肉腸,微微辣,芝味香濃,整體味道同口感都好豐富辣味大蝦意大利麵意粉口感軟硬適中,每條都掛滿微辣的蕃茄汁,當中仲有唔少大蝦肉,爽口彈牙蜜桃水果茶添加咗新鮮蜜桃汁,唔會太甜,冰凍解渴牛角包由於蛋糕售罄,所以改為小巧迷你的牛角包作為甜品🥐翻熱後溫熱的,口感酥脆,滿有牛油香

炸雞翼配香蒜蛋黃醬

意式辣味香腸pizza

辣味大蝦意大利麵

蜜桃水果茶

添加咗新鮮蜜桃汁,唔會太甜,冰凍解渴

牛角包

$160 (Dinner)
令人賓至如歸嘅西餐小店,店內座位不多勝在新淨企理,店員係外籍人士,服務非常友善,而且啲嘢都好食,亦係一間寵物友善嘅餐廳~必點薄餅,餅底超薄,口感好脆好似餅乾咁,多芝士又好足料,菠菜pizza亦唔係每間餐廳都有,濕潤嘅口感配乾脆嘅餅底剛剛好!另外呢個黑松露意粉亦非常濃郁,醬料掛汁,無論係菇或者松露醬都落得好足,完全唔客氣!飲品叫咗Passion food,估唔到佢嘅口感咁滑,同埋係加珍珠落去,呢個配搭好有趣~⋯⋯⋯⋯ 𝕞𝕪 𝕠𝕣𝕕𝕖𝕣 ⋯⋯⋯⋯𖤣 creamy Spinach Pizza($147)𖤣 Truffle pasta($125)𖤣 Passion Fruit Drink($55)

⋯⋯⋯⋯ 𝕞𝕪 𝕠𝕣𝕕𝕖𝕣 ⋯⋯⋯⋯
𖤣 creamy Spinach Pizza($147)
𖤣 Truffle pasta($125)
𖤣 Passion Fruit Drink($55)
$154 (Dinner)
2K
2024-08-04 76 views
閨蜜出完trip 約我喺西營盤派手信兼食飯 行到去第一街 有一間佈置幾cosy嘅bistro-🍝大蒜橄欖油意大利麵閨蜜有選擇困難😅 我推薦佢「還原基本步」食 aglio e olio 意粉al dente 每條掛上蒜蓉碎🧄橄欖油🫒 充滿蒜香 入口又唔會太乾 最後當然係用麵包🥖嚟「清碟底」 做橄欖蒜蓉包🥰-🍕煙肉薄餅中型薄餅直徑有十吋 pizza上枱嗰時上面冇加火箭菜之類 我哋本來擔心煙肉餡會太鹹 不過薄餅邊焦脆 加上有mozzarella cheese同鮮茄醬🍅做基底 食落又幾口感輕怡-🫐藍莓氣泡梳打味道清新 甜甜酸酸

🍝大蒜橄欖油意大利麵
最後當然係用麵包🥖嚟「清碟底」 做橄欖蒜蓉包🥰

🍕煙肉薄餅

🫐藍莓氣泡梳打
味道清新 甜甜酸酸
2024-08-04 77 views
旺中帶靜位置既LYKETEA BISTRO,喺西營盤站B1出口得一分鐘就到,唔難搵到!餐廳主打Pizza🍕各式意粉🍝有個玻璃廚房睇到師傅整Pizza✨餐廳環境都好舒服,用上白色主調配木系枱凳,有唔少假花點綴,打卡係幾唔錯📸🍝三文魚檸檬奶油意大利麵 💰$138意大利粉做得好creamy,但唔好食到好漏既感覺,亦有檸檬🍋提供可以唧啲檸檬汁落去,三文魚煎得好香,魚油魚肉融入意大利粉,就可以提升香味🍕意式辣味香腸pizza 💰$128Pizza係薄底款,烤得會脆啲,切開大概有六件,每件都做到拉絲效果,睇得出芝士好夠重手🤩辣味香腸係重點食材,辣度唔辣,但咬落煙煙韌韌幾好咬🍹桃味氣泡梳打 💰$29輕輕既桃味,會偏甜啲,記得攪勻飲

🍝三文魚檸檬奶油意大利麵 💰$138

🍕意式辣味香腸pizza 💰$128

🍹桃味氣泡梳打 💰$29
輕輕既桃味,會偏甜啲,記得攪勻飲
2024-08-01 181 views
好耐無去過西營盤,又到晚餐時間,就決定直接入餐廳食💜CARBONARA PASTA:香濃綿密芝士與煙燻培根帶起滿滿的奶香味。意粉同醬汁成滑順順的質地MEAT OVEROAD PIZZA:肉料十足,厚實的肉塊再有芝士和肉汁融合在酥脆的薄餅底上CHICKEN BARBECUE PIZZA:煙燻的雞肉料帶來濃郁的烤肉味,與甜中帶有酸的BBQ醬令芝士的鹹香與雞肉的鮮美融合,口感軟嫩多汁。MILKY OREO:濃郁的牛奶香氣瀰漫和orea的口感綿密順滑。CAMERA LATTE:咖啡的濃郁香氣與牛奶的柔滑質地交織,在口腔中呈現絲滑順暢的口感。
好耐無去過西營盤,又到晚餐時間,就決定直接入餐廳食💜

CARBONARA PASTA:

MEAT OVEROAD PIZZA:
肉料十足,厚實的肉塊再有芝士和肉汁融合在酥脆的薄餅底上

CHICKEN BARBECUE PIZZA:

MILKY OREO:
濃郁的牛奶香氣瀰漫和orea的口感綿密順滑。

CAMERA LATTE: