路過第一街呢間六月底開業嘅小店見環境幾優雅舒服價錢又抵就入去試吓,新到網上面都冇乜人評論過咁梗係要試吓啦. 小店座位唔多得幾張枱,每張枱都有不同花藝裝飾, 環境都唔錯. 餐廳嘅餐牌比較簡單,主要提供咖啡、珍珠奶茶、調製飲品、輕食西餐,例如意粉、薄餅同炸物小食. 飲品嘅選擇真係好多,而且幾有特色. 店員唔識中文,不過餐牌都有中文輔助點餐都好方便. ⭐️Cream cheese Oreo , Taro 呢個Oreo cream cheese系列都幾多選擇,有成10款口味,真係好邪惡. 今次就先試芋頭味. 一入口就係滿滿濃郁嘅芝士味質感好嫩滑,㗳落就係甜甜地嘅芋泥味,飲飲下就會吮到脆脆朱古力餅碎,果腹感十足. 非常推介. ⭐️Iced cafe latte, creame brulee 凍咖啡選擇亦都比大路連鎖咖啡店為多有成超過10款,價錢仲好抵添全部$40有找仲係大杯裝. 比較特別嘅口味有Tiramisu、creame brûlée、wintermelon、salted pistachio 都有,真係試多幾次都唔怕悶. 今次就試吓呢一個法式焦糖燉蛋咖啡. 奶泡好醇厚而且帶有好香焦糖味,又有好香

⭐️Cream cheese Oreo , Taro

凍咖啡選擇亦都比大路連鎖咖啡店為多有成超過10款,價錢仲好抵添全部$40有找仲係大杯裝. 比較特別嘅口味有Tiramisu、creame brûlée、wintermelon、salted pistachio 都有,真係試多幾次都唔怕悶. 今次就試吓呢一個法式焦糖燉蛋咖啡. 奶泡好醇厚而且帶有好香焦糖味,又有好香咖啡味. 整體唔係過甜.

⭐️creamy spinach pizza🍕
薄餅餅底好香脆. 面層topping嘅菠菜同芝士好軟綿綿形成鮮明對比. 而且新鮮滾熱辣食仲有拉絲效果. 下次試埋另外幾款口味先. 😙

⭐️Salmon lemon cream pasta 🍝
三文魚煎得幾香啖啖肉,醬汁酸酸地幾開胃,意粉都幾有咬口份量幾多,伴碟香草同新鮮檸檬增添清新香氣,食完成個意粉一啲都唔膩.

兩個人埋單$400有找,🤑原來餐廳仲唔收加一,真係好抵. 如果人多少少佢哋都有套餐可以選擇,另外原來餐廳仲有推出包場服務,大概容納20個人到,想同親朋戚友慶祝特別日子又多個選擇.

$160 (Dinner)
  • Salmon lemon cream pasta
  • creamy spinach pizza
  • Iced cafe latte, creame brulee
  • Cream cheese Oreo
  • Taro
2024-09-27 172 views
同朋友約weekend見面傾計,發現左呢間性價比高pizza!環境都幾寫意,可以舒服傾計~ ❣️每款pizza大大塊都係$118起,而且味道唔錯,推介!(隔離枱order左成7-8 個)🍕veggie pizza $118- 餅底薄脆,上面鋪滿cheese 、紅黃綠椒,酸酸辣辣,幾特別🍝Prawn Pasta $125- 加了辣椒少少辣,撈上蒜好惹味飲品都幾多選擇,fruit tea 甜度適中。去開附近絕對值得食~

🍕veggie pizza $118

🍝Prawn Pasta $125

- 加了辣椒少少辣,撈上蒜好惹味

2024-09-12 90 views
今日同朋友去左堅尼地城呢邊行下海旁,到左夜時順便係附近食埋晚餐,喺OpenRice見到呢間餐廳評分都幾高,於是就決定揀咗呢間餐廳。呢度環境都幾優雅,坐得都幾舒服,呢度嘅侍應都係講英文,雖然我英文麻麻哋,但係都溝通得到。我哋就叫咗個(creamy spinach pizza )菠菜芝士pizza,上面嗰層芝士同埋菠菜都好足料,pizza唔算太厚,厚薄適中,而且條外邊都好脆,芝士加菠菜嘅味道好配合,好creamy 又唔會好濃,總知就好正啦。小食就係叫咗一個mozzarella stick, 入邊都係芝士,外邊脆脆地,我哋兩個都幾鍾意食。最主係salmon lemon cream pasta , 因為有檸檬嘅味道帶出咗三文魚嘅鮮味,而且佢成個醬汁係超級美味,有一種覺得好鮮甜嘅味道。總結嚟講,我覺得呢度嘅食物質素堅係高質,環境優雅,價錢都唔算貴。喺呢度嘅晚餐食得好開心。

【中西區】【Lyketea Bistro】同涼涼食飯一向我都不敢怠慢,始終對方係一具女神級別嘅絕色美女。次次都食西餐,今次都唔例外。西營盤呢頭選擇都唔少,我就決定試第一街嘅呢間「Lyketea Bistro」,因為畀佢哋嘅玻璃廚房吸引。始終廚房嘅一舉一動都見到,工序都實嚴謹啲嘛。我哋都係 share 食嘅,首先試 $125 嘅「Truffle Mushroom Pasta」,一上菜就聞到好香嘅黑松露味,個汁就唔會太稠,令啲意粉啱啱好食得住個味。跟住試個 pizza,都揀咗一輪先決定到試 $138 嘅「Pepperoni Bacon Pizza」,出到嚟都似樣,幾靚仔。食落直頭係有我咁靚仔添,芝士味夠香之餘,餅底厚度適中,好好食,見到隔離枱直頭叫咗兩個嚟食。嘢飲方面我就試 $22 嘅「Nutella Black Tea」,好香堅果味嘅茶,夠特別。而涼涼試杯 $31 嘅「Honey Peach Soda」,佢就話抵讚嘅。埋單 $316,唔差。。。(地址:西環西營盤第一街21號地舖)@lyketeabistro_hk#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfood

(地址:西環西營盤第一街21號地舖)

@lyketeabistro_hk

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #food #instafood #globaleats #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am中西區 #西環 #西營盤 #LyketeaBistro #PepperoniBaconPizza #TruffleMushroomPasta #NutellaBlackTea #HoneyPeachSoda #1am1503 #1ambackup

2024-09-07
小店環境好cozy😚光猛得黎亦坐得好舒服有少少歐陸風情🥰餐廳主打pizza/意粉仲有好多唔同種類既飲品🥤🍕Pepperoni Pizza($128)傳統西式pizza,簡單既配搭🤗蕃茄醬🥫芝士加埋pepperoni🥰個pizza底超脆口🤩pepperoni咸香十足😆$128足足有6大片好抵食呀😋🍝Salmon-lemon Pasta ($138)配料有橄欖同熟三文魚粒,加埋檸檬汁🍋同herbs幾清新🥰意粉韌度適中唔會過淋過硬,而且個汁頗creamy同埋幾掛汁🤗🍫Chocolate Cream Cheese Oreo ($45)一上枱俾佢既份量嚇親😂超❗️巨❗️型❗️同埋仲超邪惡😈朱古力加左cream cheese所以咸甜幾balance,再加埋oreo碎令杯飲品好有口感🤩🥤Lychee Fruit Tea (Regular $25)Regular size都好夠飲,荔枝味好出,幾清新好適合夏天解渴😌見到餐牌除左做堂食之外仲有做團體套餐幾啱公司/學校活動,甚至都有唔少人入黎買飲品帶走飲,有好多款fruit tea, 甚至珍珠奶茶揀🧋😆

🍕Pepperoni Pizza($128)
Pepperoni  Pizza

🍝Salmon-lemon Pasta ($138)
Salmon-Lemon  Cream  Pasta

Chocolate  Cream  Cheese  Oreo

Lychee  Fruit  Tea

Pepperoni  Pizza
Lychee  Fruit  Tea
2024-09-07 77 views
今次我哋喺西營盤試吓呢間餐廳,餐廳位於西營盤半山上面🗻,呢一帶都好有外國特色,有好多建築依山而建,好有香港風情😝。.🧋MT Brown Sugar Regular 16Oz ($29)黑糖珍珠鮮奶夠邪惡,濃郁嘅奶茶,配埋甜香嘅黑糖,仲有彈牙珍珠。.🍝Carbonara Pasta ($119)基本配備當然係卡邦尼意粉,忌廉嘅醬汁,包圍意粉,忌廉味香濃,係經典嘅味道。.🍕Pepperoni Pizza ($128)我哋仲試多咗一款pizza,辣肉腸嘅味道鹹香,配埋pizza飽肚,亦都夠香口。.🐣Chicken Wings ($75)小食就揀咗雞翼,燒香咗嘅醬汁,配埋嫩身嘅雞翼部位,肉質唔錯。
🍝Carbonara Pasta ($119)
🍕Pepperoni Pizza ($128)
🐣Chicken Wings ($75)
2024-08-29
Dinner
2024-09-05 63 views
朋友約我到LykeTea Bistro食午餐店內環境舒適,播著輕鬆歌曲,整體感覺都好舒服。食物方面有意粉、薄餅、雞翼炸物等小食,飲品款式都好多,仲好有特色,款款都想試。店員雖然只講英語,但相當友善,服務不錯Aglio E Olio Pasta $119意粉控的我,好鐘意呢款橄欖油意大利麵,香蒜、橄欖油,口感富彈性10”Chicken Barbecue Pizza $128即叫即製pizza好有驚喜,餅底厚薄適中,口感香脆,配上芝士、BBQ醬、煙燻烤雞,味道豐富又惹味Bubble Tea Matcha $35Matcha bubble tea好有驚喜,珍珠煙靭有彈性,Matcha口感順滑Caramel Coffee $32焦糖咖啡甜度剛好,咖啡味濃,口感幼滑
朋友約我到LykeTea Bistro食午餐

Aglio E Olio Pasta $119

Bubble Tea
Matcha $35

Caramel Coffee $32
焦糖咖啡甜度剛好,咖啡味濃,口感幼滑

2024-08-28
$150 (Lunch)
2024-09-05 67 views
最近天氣太熱都少咗出去覓食,難得大住肚嘅丸丸媽約我中午食晏吹下水,梗係要聚下😁揀咗間近近地又新開嘅餐廳,仲有我哋都鐘意嘅薄餅同埋珍珠奶茶😍佢有多人餐選擇,比起我哋兩個人食性價比更高!我哋每人叫咗個主食,煙三文魚意粉,意粉嘅忌廉汁係比較似湯汁,清清地幾好食!辣肉腸煙肉薄餅,新鮮即做熱辣辣勁香芝士煙肉餅皮底係脆脆嘅餅底😋飲品叫咗奇異果梳打水和芒果茶。整體環境好chill,輕鬆食返餐,加埋同朋友傾下計好開心😉🫶🏻

辣肉腸煙肉薄餅,新鮮即做熱辣辣勁香芝士煙肉
餅皮底係脆脆嘅餅底😋
飲品叫咗奇異果梳打水和芒果茶。

2024-08-30 95 views
呢幾日去西營盤見客,經過見到間小店幾抵食就入咗去。簡單點咗幾樣,性價比高。值得支持。店員仲話呢度原來提供團體套餐,下次可以叫埋班同事黎包場聚餐呢🥢Truffle Pasta簡簡單單,雖然外表平凡,但估唔到味道幾好。松露的獨特香氣入口。配埋份量剛好嘅義大利麵,食嘅時候掛汁。算幾好味🍕Chicken Barbeque Pizza烤雞剛熟,不會太柴口,加上甜中帶微辣嘅燒烤醬,大大提升風味。紅洋蔥同青椒增加清脆口感,配埋香脆薄批餅底,非常惹味🥤Lychee Bubble Tea結合荔枝的果香,甜美清香。加埋QQ嘅珍珠,增添口感。茶味剛好,不太甜。唔錯~☕️Honey Lemon Tea紅茶底濃厚,配搭清新酸味嘅檸檬同自然甜嘅蜂蜜味。有意外收穫~

🥢Truffle Pasta

🍕Chicken Barbeque Pizza

🥤Lychee Bubble Tea

☕️Honey Lemon Tea
2024-08-26
Lunch
西營盤上環一帶都好多西式小店、cafe小店,得閒值得探索下,行下走下食下,咁就chill chill又一day💚是日行行下試左呢間,望下openrice應該係新野,就中入去試試。小店座位不多,但環境都叫清新舒服,播住柔和音樂,望到街景,都係幾令人放鬆幾chill既。食物主要都係簡單西餐。但飲品好得意!!主打bubble tea!!which應該算台式?whatever,可以食西餐配珍珠特飲,鐘意就得啦❣️😆😋🍕pepperoni pizza 10' $128係薄脆餅底,芝士濃厚pepperoni大大塊🍝Carbonara pasta $119份量女士食啱啱好,唔係咁creamy,無咁heavy🧋coffee bubble tea $29必試bubble tea!好得意好多味粒珍珠好食,煙韌,咖啡唔會太甜,凍咖啡都有咖啡香,佢有好多味!得閒經過grab杯都好💗小店細細的,眼見只有2個店員handle全間鋪頭。外國樓面店員超級有禮,值得一讚✨️👍
西營盤上環一帶都好多西式小店、cafe小店,
得閒值得探索下,
行下走下食下,
咁就chill chill又一day💚

是日行行下試左呢間,
望下openrice應該係新野,
就中入去試試。

小店座位不多,
但環境都叫清新舒服,
播住柔和音樂,
望到街景,
都係幾令人放鬆幾chill既。

食物主要都係簡單西餐。
但飲品好得意!!
主打bubble tea!!
which應該算台式?
whatever,可以食西餐配珍珠特飲,
鐘意就得啦❣️😆😋

🍕pepperoni pizza 10' $128
係薄脆餅底,
芝士濃厚
pepperoni大大塊

🍝Carbonara pasta $119
份量女士食啱啱好,
唔係咁creamy,無咁heavy

🧋coffee bubble tea $29
必試bubble tea!
好得意好多味
粒珍珠好食,煙韌,
咖啡唔會太甜,凍咖啡都有咖啡香,
佢有好多味!
得閒經過grab杯都好💗

小店細細的,
眼見只有2個店員handle全間鋪頭。
外國樓面店員超級有禮,
值得一讚✨️👍

2024-08-20 153 views
坊間好多fusion菜,將某種味道同埋煮嘅方法呈現喺某種菜式既presentation之上。做得好嘅時候系相當唔錯, 做得唔好嘅時候,就係多嚿魚。如果系咁,倒不如就係繼續以菜式嘅原型,體現最好嘅味道。 西營盤本來就係一個好獨特嘅地方,而佢同小店似乎劃上左等號。呢間鋪頭入邊的的骰骰,但又不乏優雅。佢哋個名叫做lyke tea,即係like tea咁解,當然飲品就會系台式手搖飲品。 🍖叫咗兩杯飲品,一杯係朱古力珍珠奶茶,阿薩姆茶味同朱古力味,配搭得好好,有啲飲鴛鴦嘅感覺。珍珠煮嘅時間好足,所以好Q彈,而且大大杯成20安士,最啱熱辣辣行入嚟,即刻進行降溫急救。另一杯系奶蓋加oreo泰式珍珠奶茶,其實與其話系奶蓋,佢用嘅名系cream cheese,因為佢係將成個奶蓋同埋oreo,仲有茶,放埋一齊然後搖匀,所以味道特別濃郁。 🍖講到呢度都系台式,但係其實食物全部都係西式。我哋叫咗一個solo dinner。有雞翼,意粉同埋甜品,其中亦都已經包括咗一杯飲品。價錢非常合理。意粉我哋揀咗忌廉三文魚,全部都好惹味,而記住,一定會將佢放係面嘅檸檬汁唧埋一齊食,成件事變得更加清新。 🍖我哋另外點咗pizz

🍖我哋另外點咗pizza,係pepperoni,芝士加埋辣肉腸,有拉絲感覺,而且充滿鹹香。我最欣賞佢係薄底pizza,傳統得嚟又夠脆口,唔會俾餅皮或者材料dominate咗個味道。

小店坐得舒服,食物crossover得嚟又忠於原作,值得推介!

2024-08-19 72 views
同朋友過來西營盤辦點事情,順道睇下有咩小店值得幫襯,咁岩朋友中恴食Pizza,又咁岩俾佢見到呢間鋪,就成為左不二的選擇。所有食物係即叫即整,餐廳環境好舒適,感覺好Chill,好輕鬆,同朋友傾下傾下,食物不經不覺就已經遂一送上。Tuna Olio Pasta意粉煮得啱啱好,唔會太淋,口感岩岩好,吞拿魚同蒜香橄欖油係完美融合,每一啖都好滿足。簡單得黎唔失色,好值得一試Pepperoni Pizza呢個Pepperoni Pizza真係好正!餅底夠簿,夠晒香脆,芝士味濃,配合埋啲香料,味道層次豐富,每咬一啖都充滿滋味,食完,其實想再試埋其他款式,但朋友已經飽晒,下次再黎附近可以試下其他款式。Hot LykeTa Chocolate呢杯Hot LykeTa Chocolate好香濃!朱古力味道豐富,甜度適中。Mango Soda飲落好清新,好fresh,芒果味甜而不膩,氣泡感十足,夏天必試!

Tuna Olio Pasta

Pepperoni Pizza

Hot LykeTa Chocolate

Mango Soda

2024-08-08
Lunch
2024-08-18 73 views
中西區最出名食咩?梗係西餐啦!來自各地嘅西式料理喺中西區都唔難搵,所以競爭都幾大㗎!今日就揀咗呢間新開嘅西式餐廳🍴有咩吸引🤩一齊去發掘下!店舖位置於第一街,港鐵西營盤站B2出口直行3分鐘左右就到達,相當方便!環境設計都好舒適,唔會好迫嘅感覺!睇下餐牌食咩先?雖然店員唔識中文,但都好貼心餐牌係中英對照,咁就唔洗估估下😆😆🍕Pepperoni pizza🍕大小姐自從我上次同佢叫過外賣就愛上咗pepperoni,所以一問佢食咩pizza就必選!呢個pizza係好足料嘅薄批,而且仲要係即點即整,勁香脆,入面係好多芝士食到舔舔脷😋😋😋🍕Creamy spinach pizza🍕個名已知係好creamy😍😍配菠菜係絕配,而且都係加入勁香濃嘅芝士,入口係好有滿足感!🍝carbonara pasta🍝好欣賞呢個煙肉係先煎香再加入pasta度,入口唔會淋而且仲要係脆口煙肉,而醬汁係好多好濃香,熱辣辣即食最啱!🍝Truffle pasta🍝一向都好鍾情松露嘅香味,獨特味道配意粉係最適合不過!而呢份意粉仲加入好多不同種類菇菌,令賣相及味道更提升了!🥤Thai milk tea🥤西餐廳飲珍奶都真係第一次,反而

🍕Pepperoni pizza🍕

Carbonara  pasta

🍝Truffle pasta🍝
Truffle  pasta

🥤Thai milk tea🥤
西餐廳飲珍奶都真係第一次,反而係好有驚喜,茶同奶嘅比例比起一般著名嘅珍奶舖沖得更完美,珍珠唔會獨淋,入口彈牙,好特別好正!
Thai  milk  tea

🧃Lychee Fruit tea🧃
水果茶好多時都係加糖精,呢杯荔枝水果茶入口唔會偏甜,味道係剛剛好而且唔會太濃,好啱食飽飽飲!
Lychee  fruit  tea

聽店員講佢地係6月尾先開業,所以特之前有經過都未見到有呢間咁正嘅餐廳,而且環境都好舒服,下次再去會考慮試下佢地其他飲品!

🍽️LykeTea Bistro
📍西營盤第一街21號地舖
⏰11:00-21:00

#LykeTeaBistro #western #pizza #pasta #handmade #bubbletea #fruittea #coffee #saiyingpun #西餐 #薄餅 #意粉 #手工即製 #珍珠奶茶 #水果茶 #咖啡店 #西營盤 #中西區 #美食推薦 #欣賞美食 #我愛美食 #香港美食 #香港美食推介 #hkfood #hkfoodie #hkig #foodie #foodstagram #foodphotography #foodiehkg

2024-08-14
Pepperoni  pizza
Creamy  spinach  pizza
Carbonara  pasta
Truffle  pasta
Thai  milk  tea
Lychee  fruit  tea
西營盤第一街第三街向來不乏美食,今次再次發現美食,小店由外籍人士主理,以pizza、意粉為主,環境以小店黎講頗整潔。✿ 𝐂𝐀𝐑𝐁𝐎𝐍𝐀𝐑𝐀 𝐏𝐀𝐒𝐓𝐀 $119食西餐意粉少不了𝐂𝐀𝐑𝐁𝐎𝐍𝐀𝐑𝐀,醬汁整得十分𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲,煙肉鹹香味十足🥓𝐏𝐚𝐫𝐦𝐞𝐬𝐚𝐧 𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞芝味不錯🧀同意粉輕鬆融合,意粉同時做到掛汁效果🍝✿ 𝐂𝐇𝐈𝐂𝐊𝐄𝐍 𝐁𝐀𝐑𝐁𝐄𝐂𝐔𝐄 𝐏𝐈𝐙𝐙𝐀 $128烤雞肉𝐏𝐈𝐙𝐙𝐀🐔表面有吾少芝士,融入𝐏𝐈𝐙𝐙𝐀當中,使得每一口亦食到芝士好邪惡😈雞肉一絲絲系裡面,肉味香濃,餅底香脆🍕✿ 𝐎𝐊𝐈𝐍𝐀𝐖𝐀 𝐁𝐔𝐁𝐁𝐋𝐄 𝐓𝐄𝐀 $29西餐廳都有廢水飲好鬼正😂仲要有好多款味道揀,揀咗沖繩風味,即系黑糖珍珠黑糖味會較明顯🖤珍珠充滿嚼勁😆價錢吾貴,牛奶同阿薩姆茶比例均勻🧋✿ 𝐏𝐄𝐀𝐂𝐇 𝐅𝐑𝐔𝐈𝐓 𝐓𝐄𝐀 $25水果茶同樣高質,水果茶味道清新🍑桃味香甜,又不至於太甜。

✿ 𝐂𝐀𝐑𝐁𝐎𝐍𝐀𝐑𝐀 𝐏𝐀𝐒𝐓𝐀 $119

✿ 𝐂𝐇𝐈𝐂𝐊𝐄𝐍 𝐁𝐀𝐑𝐁𝐄𝐂𝐔𝐄 𝐏𝐈𝐙𝐙𝐀 $128

✿ 𝐎𝐊𝐈𝐍𝐀𝐖𝐀 𝐁𝐔𝐁𝐁𝐋𝐄 𝐓𝐄𝐀 $29

✿ 𝐏𝐄𝐀𝐂𝐇 𝐅𝐑𝐔𝐈𝐓 𝐓𝐄𝐀 $25
水果茶同樣高質,水果茶味道清新🍑桃味香甜,又不至於太甜。
2024-08-11
2024-08-15 64 views
🔶🔷🔶西環第一街 寵物友善餐廳🔷🔶🔷⬇️睇內文食評同地址啦⬇️。‼️Follow me @pig_g_pig 睇多d食玩買資訊‼️👍🏻 有你地嘅Like & Share 係我繼續出Post嘅動力喔。相信有唔少貓奴狗奴都成日要苦惱要帶主子去邊度先可以一齊食飯,好彩而家愈黎愈多寵物友善餐廳,就唔洗同主子分開啦~。一間小店,有珍珠奶茶、唔同嘅手搖飲品、意粉、pizza,都幾多選擇。辣味大蝦意大利麵($138)呢碟意大利麵好有homemade嘅感覺,五隻蝦都爽口,意粉口感都不錯喔。Meat Overload ($168)叫左肉肉pizza,有意式辣味香腸同煙肉,再加大量芝士,無可能會唔好味呀。Weekend lunch黎呢度飲杯野hea下都幾好chill呀~ 。@lyketeabistro_hk 。#gpigsaiwan

🔶🔷🔶西環第一街 寵物友善餐廳🔷🔶🔷

⬇️睇內文食評同地址啦⬇️

辣味大蝦意大利麵($138)

Meat Overload ($168)

@lyketeabistro_hk

#gpigsaiwan