2022-06-06 764 views
其實今次已經係第二次嚟呢間舖頭第一次去食嘅時候好多人但唔知點解今次去食反而冇乜人唔駛等位🫤🫤-因為我都幾鍾意食麵所以我叫咗一碗麵食上面再加四粒湯餃 揀咗1. 和風粟米豬肉餃💯呢個好難唔好食啲粟米咬落去真係好多汁2.回香豬肉餃其實本身係因為見到隔籬枱叫回香 又好好奇到底係咩嚟所以先叫隻味好熟悉 而回香都好濃只不過我唔係特別鍾意呢隻味3. 黑松露雞軟骨💯見到佢而家做緊優惠$47有一碟黑松露雞軟骨所以作為黑松露怪嘅我就二話不說叫咗成碟上枱嘅時候好熱辣辣 香口又好食清晒成碟先醒起未影相-順帶一提我叫咗湯麵而朋友因為天氣熱 叫咗撈麵湯麵發揮好正常 秘製醬汁另上撈麵方面 因為醬汁已經喺面入面 所以食到最後有啲鹹同酸建議大家去食嘅時候可以汁另上⭐️最後埋單$200有找
其實今次已經係第二次嚟呢間舖頭

撈麵方面 因為醬汁已經喺面入面
所以食到最後有啲鹹同酸
建議大家去食嘅時候可以汁另上⭐️
最後埋單$200有找

和風粟米餃(麵底)
回香豬肉餃  撈麵
和風粟米餃(麵底)
2022-01-26 840 views
親民嘅價錢,足料嘅份量,不錯嘅味道,幾推薦俾想食個快lunch嘅人🥢✅推薦✅高纖甘筍溫室雲耳豬肉餃 💰44 +豬肚湯 (另加湯底💰4)勁好味啊!可以食到甜甜嘅甘筍🥕配搭爽口嘅雲耳,口感非常豐富同清新👍🏻野生冬菇有機白菜豬肉餃 💰44 +豬肚湯 (另加湯底💰4)一咬就食到濃濃嘅冬菇味🍄 份量大大粒,建議點埋秘製醬汁,味道更香濃😋🉑不過不失🉑香脆芝士煙肉薄餐 💰48入口有煙燻嘅味道,不過略嫌油咗啲,食一兩塊就會膩咗🤨🪄 有得餃 元朗建業街47號地下🗺地區:#porkbelly_foodie_元朗🍽菜式:#porkbelly_foodie_中菜#porkbelly_foodie #hkfood #hkfoodie #香港美食 #香港好去處 #元朗美食 #元朗 #元朗好去處 #元朗美食推介

✅推薦✅
高纖甘筍溫室雲耳豬肉餃 💰44
+豬肚湯 (另加湯底💰4)
高纖甘筍溫室雲耳豬肉餃 💰44

野生冬菇有機白菜豬肉餃 💰44
+豬肚湯 (另加湯底💰4)
野生冬菇有機白菜豬肉餃 💰44

🉑不過不失🉑
香脆芝士煙肉薄餐 💰48
入口有煙燻嘅味道,不過略嫌油咗啲,食一兩塊就會膩咗🤨
香脆芝士煙肉薄餐 💰48

🪄 有得餃
元朗建業街47號地下

🗺地區:#porkbelly_foodie_元朗
🍽菜式:#porkbelly_foodie_中菜

2021-12-29 751 views
想試芝士比薩炸餃,個組合好新穎,可惜賣哂😭金黃色既泰式炸餃,內有香茅令到味道更突出,而且好大隻,可惜皮比較厚起初以為湯餃有湯未送黎,點知原來已經到齊哂(🤣自作聰明既女人,湯餃冇講過一定會有湯俾你,拜托)不過湯餃既皮未夾開都已經爛左藥善湯甜甜地,藥味唔多既,而且仲要有蔘喺裡面薄餐賣相好靚,非常香脆,夾左D煙肉冇得輸,而且好多蔥,可以點小小sauce 更好食,下次仲可以試下黃金餅,見到隔離枱有叫到,個樣都唔錯
想試芝士比薩炸餃,個組合好新穎,可惜賣哂😭

藥善湯甜甜地,藥味唔多既,而且仲要有蔘喺裡面

Dinner
2021-11-19 592 views
🥟芝士比蕯炸餃💰$47😈又黎到餃子🥟特輯今次就去左有得餃試左佢呢個好有Gimmick既芝士比蕯炸餃🍕佢個表皮係比較厚身同埋炸得都好似隻金元寶咁好香脆😝而佢入面個餡係有啲番茄肉醬肉碎同埋芝士🧀佢熱辣辣炸起佢個芝士🧀仲係少少流心同拉到絲🤤口感都唔錯同埋好少食水餃食到呢個口味🤔不過食多幾隻都有少少膩🥟蒜香萵笋豬肉餃💰$44😈另外我地就叫左碗蒜香萵笋豬肉湯餃🥟佢呢到個湯底唔係主打啲老火湯底🥘不過不失🤔而我地叫左一個唔係好多🥟店會有既蒜香萵笋豬肉餃🥟🤤佢個蒜香唔算話太突岀反而萵笋就好有咬口😝我都幾鍾意個個味道💛不過我就稍嫌個餃子皮有少少厚身😥佢個餡又唔算好飽滿🍜秘制醬汁撈麵💰$35😈呢個秘制醬汁撈麵我都幾推介大家黎試下💛佢個麵係好似油渣麵既質地🤤煙煙UNUN咁😎而佢招牌醬汁係落左醋同蒜同埋大量芫茜🥬不吃芫茜朋友仔都可以走既😝當你撈勻哂成個麵🍜佢所有醬都會沾滿每一條勁吸味🤤我仲叫左辣味既醬🌶都真係幾辣下😰個日老闆娘仲送左杯豆漿俾我解辣🤤佢個份量都算好多下我地都食到好飽下🥒手拍青瓜💰$29😈而手拍青瓜🥒就正正常常😛佢個汁係比較偏酸可能佢落得太多醋味😗不過佢當伴菜小食都好開胃🙂同埋都有少少辣
🥟芝士比蕯炸餃

💰$35

🥒手拍青瓜
💰$29
2021-11-16 382 views
平時見晚上好多人排隊最近見堂食同外賣都唔多人今晚就買左外賣試下叫左芹菜豬肉餃冬菇白菜豬肉餃同埋姨臣炒麵唔知係咪太耐無食定覺得少人食左既心理作用d 煮餃既皮痴埋一舊而且饀偏淡味 皮都唔煙un比起之前食好似失色左係好正常普通既水餃相反姨臣炒麵就維持到水準雖然料唔多 但炒得香口 亦唔算好油膩2-3人share 就差不多如果想清淡食個晚餐都算係一個選擇黎
平時見晚上好多人排隊

雖然料唔多 但炒得香口 亦唔算好油膩
2-3人share 就差不多
如果想清淡食個晚餐都算係一個選擇黎

TakeAway
𓄢秘製醬汁撈麵 配野生冬菇白菜豬肉餃秘製醬汁得可以揀辣度,平時唔係好食得辣,今次揀小辣,啱啱到接受得到嘅程度。醬汁以黑醋,蒜同芫茜味道比較突出,麵條粗身掛汁!因為如果有時想食重口味,係個唔錯嘅選擇!而白菜豬肉餃嘅內饀切得好細粒,白菜嘅爽脆同冬菇嘅口感都唔明顯。𓄢炸金菇肥牛餃餃子外皮炸得香脆,金菇肥牛肉饀同樣偏碎,但味道方面沙嗲香好重,整體唔錯!

𓄢秘製醬汁撈麵 配野生冬菇白菜豬肉餃

𓄢炸金菇肥牛餃
2021-10-31 232 views
芹菜豬肉餃x芝士比薩炸餃 🌟成日經過都見到有人喺出面等外賣,湯餃大大粒,食幾粒已經飽,味道啱啱好唔會好咸又唔會好淡炸餃好特別,入邊餡料有芝士蕃茄醬同肉粒,唔會好油,好香口,好味
芹菜豬肉餃x芝士比薩炸餃 🌟

TakeAway
2021-09-22 342 views
港式小食店,以炸物,煎野同餃子為主煎薄餐 薄餐就新鮮即煎 香脆料多 放滿蔥,韭菜碎同埋火腿落足雞蛋既粉漿食落本身已經好夠香 又脆口 !而且料又多!好抵食!新鮮餃子拎去炸,炸到成隻金元寶咁大,又脆又有肉汁,幾好食 炸雞粒 類似鹽酥雞既口感,脆脆地又一口一件幾過引惹味餃子拌烏冬 蒜蔥豉油撈烏冬,五隻水餃 鮮肉水餃個皮夠薄身之餘 肉餡多汁好食烏冬夠煙韌彈牙消費$150元朗建業街47號地下
港式小食店,以炸物,煎野同餃子為主
煎薄餐 薄餐就新鮮即煎 香脆料多 放滿蔥,韭菜碎同埋火腿
新鮮餃子拎去炸,炸到成隻金元寶咁大,又脆又有肉汁,幾好食
炸雞粒 類似鹽酥雞既口感,脆脆地又一口一件幾過引惹味
烏冬夠煙韌彈牙
消費$150
元朗建業街47號地下
2021-09-13 262 views
有無人同我一樣好鍾意食餃子但屋企無人識包😅平時食手工餃多數去朋友/親戚屋企痴餐😋🥟❤️食材又靚又豐富足料又爆汁🤤 但係都總有無得痴嘅時候👉🏻👈🏻 試過元朗幾間手工餃,都唔係好滿意😤喺朋友推介下試咗有得餃嘅蕃茄豬肉餃,今次我信係手工餃❤️飲食記錄:蕃茄豬肉餃先睇睇豬肉啲色澤,係熟嗰隻粉粉地🐷唔係深啡色,無用到好多豉油/老抽醃,食到豬肉味,係食材新鮮嘅保證👍🏻豬肉雖然無真係屋企整嘅比咁爆汁,但肉質唔碎/散,都有啲口勁,相信係有經過剁到輕微起膠嘅步驟🔪但係因為要處理比較大量嘅豬肉所以爆汁嘅程度都相對輕微。但係有依個步驟真係聊勝於無!手工餃嘅精粹就係剁到豬肉起膠鎖住啲肉汁,食起嚟就會有爆汁嘅效果,唔會肉汁分離或直頭唔爆汁🥟💦而店主都好細心,挑選咗juicy又開胃嘅蕃茄🍅去加強餃子爆汁嘅效果,雖然只係得蕃茄同豬肉做餡料,但依個配搭都夠特別!同埋欣賞點餃子嘅醋係有特別調教過,酸得嚟微微帶甜同少少辣,都幾有心思❤️點餃子食好正🤤後記:開張10週年有凍豆漿送🤍

飲食記錄:

蕃茄豬肉餃
先睇睇豬肉啲色澤,係熟嗰隻粉粉地🐷

餃子醋

後記:開張10週年有凍豆漿送🤍
Lunch
餃子醋
2021-08-22 379 views
元朗好多良心小店,今日想食餃子,當然係推薦有得餃😊😊吃過幾次,皮薄餡靚又足料,每次黎都會試下唔同餡料 🤗 哈哈~🟠 田園香茜花木耳豬肉餃 $42 🟠芫茜味好香,仲食到木耳絲🥳,爽得黎好有口感。皮好薄所以好易穿,可以加幾蚊跟湯上,不過我就覺得唔需要啦。個人就私心推薦佢嘅✨辣豉油汁✨,有蔥、芫茜同蒜頭等,酸酸地又夠辣,一流!🤩🟤 滋味健康素餃  $49 🟤友人就食得清D🌱,所以就叫左碗素餃,食落有驚喜,有甘荀、粟米粒、豆腐乾等等,適合素食朋友😄店內仲有生餃可以買返屋企煮👻炸餃我之前食過都好香口,下次黎再食!!
元朗好多良心小店,今日想食餃子,當然係推薦有得餃😊😊

🟠 田園香茜花木耳豬肉餃 $42 🟠
田園香茜花木耳豬肉餃

🟤 滋味健康素餃  $49 🟤
滋味健康素餃

店內仲有生餃可以買返屋企煮👻
炸餃我之前食過都好香口,下次黎再食!!
2021-08-21
田園香茜花木耳豬肉餃
滋味健康素餃
2021-08-18 225 views
呢間餐廳成日都聽到人地介紹🙌🏻今次終於去試吓😚餐廳嘅座位好多都唔會好迫咁🪑光線都好充足✨和風粟米豬肉餃 $44一碗有8隻餃子🥟每隻餃子都好飽滿😚餃子皮厚度適中😳粟米唔係罐頭而係新鮮嘅仲好甜🌽豬肉嘅調味都岩岩好💁🏻‍♀️餃子就咁食都夠味🙌🏻再加埋醬汁更加好食😋而個汁有蔥同茜,酸酸地😙本人唔鐘意茜都覺得好味🤤湯就冇咩特別有少少胡椒味🍲P.S 餐廳可以買生嘅餃子🥟住附近嘅可以買返屋企慢慢食💛🤤好味度 : 8.5/10🔙回頭率 : 8/10

和風粟米豬肉餃 $44
和風粟米豬肉餃

P.S 餐廳可以買生嘅餃子🥟住附近嘅可以買返屋企慢慢食💛

🤤好味度 : 8.5/10
🔙回頭率 : 8/10
Tea
和風粟米豬肉餃
啤小姐最鍾意捐窿捐罅搵好嘢食 CP值高是常識吧! 自從搬入元朗國後,最喜歡尋找隱世小店食好西,今日就嚟到經常光顧嘅有得餃基本餃子款每款42元8粒,亦可以雙拼。餐牌上雖然冇寫,你問一問都可以加2元雙拼~小店嚟講有得餃算係坐得比較舒服, 除咗有中間位外,亦有梳化位,唔洗背貼背坐以一個普通女性嘅份量來計,一碗八粒已經相當足夠~韭菜餃一咬開係大大粒嘅韭菜,同出面有啲唔同,佢依然有韭菜口感,好足料。如果中意帶有少少菜青味嘅朋友會岩,啤小姐都係中意平時韭菜碎包成的餃啤小姐私心推介 蒜香萵筍餃,每次來到一定要食呢一款!咬落去有好香嘅蒜味,啖啖豬肉加上萵筍十分配合,惹味得嚟又唔會覺得漏對比韭菜餃同萵筍餃 ,啤小姐都係覺得萵筍餃搞咬落去比較有質感,唔會鬆開不得不提有得餃嘅秘製醬料啤小姐通常都會揀辣汁,酸酸地咸咸地帶辣味,沾上餃子後令餃子味道更出,仲可以中和咗餃子的飽滯感,值得一讚之前都喺黎食午餐,今次第一次晚上嚟食,一坐低就有豆漿送,平時午餐就未見有
啤小姐最鍾意捐窿捐罅搵好嘢食

以一個普通女性嘅份量來計,一碗八粒已經相當足夠~

啤小姐私心推介

不得不提有得餃嘅秘製醬料

• 蒜香萵筍餃
2021-06-06 378 views
唔係第一次嚟幫襯,我哋上一次叫咗兩碗餃子,再加咗個黃金餅,結果真係飽到嘔(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 今次我哋又學精咗,唔敢眼闊肚窄,只係叫一碗餃子,諗住再加多個小食♪(´ε` ) 結果我哋叫咗個芹菜豬肉餃($42/8隻),本來諗住叫黃金餅($47),但偏偏冇貨\(//∇//)\,結果老闆推介我哋食薄餐($46)。佢哋嘅餃子不嬲都有水準,我哋就鍾意食佢哋嘅芹菜餃,唔敢試其他古靈精怪嘅(╯3╰) 薄餐就新鮮即制,幾好,好熱氣,但又唔可以話好特別。 最後叫多咗杯豆漿($8),偏甜,下次叫Coke Zero好了。

薄餐就新鮮即制,幾好,好熱氣,但又唔可以話好特別。

2021-06-05 291 views
🍲🥟 招牌麵(油渣麵、腩肉加2隻餃子) $63有得餃係元朗麵算係出名既餃子店~而且同屋企距離好近,簡直係飯堂🥸諗住叫得招牌麵實ok啦😜 就一於試下!點之覺得都幾普通😂 因為最招牌既餃子竟然得個2粒😂😂麵既份量麵幾多,係幾有咬感既粗身麵~腩肉係淋同入味既~至於餃子,其實基本上叫咩味都好食😌我其實覺得齋叫餃子會比較抵食🤣
🍲🥟 招牌麵(油渣麵、腩肉加2隻餃子) $63
有得餃係元朗麵算係出名既餃子店~
而且同屋企距離好近,簡直係飯堂🥸
諗住叫得招牌麵實ok啦😜 就一於試下!
點之覺得都幾普通😂 因為最招牌既餃子竟然得個2粒😂😂
麵既份量麵幾多,係幾有咬感既粗身麵~
腩肉係淋同入味既~
至於餃子,其實基本上叫咩味都好食😌
我其實覺得齋叫餃子會比較抵食🤣
2021-05-10 303 views
芹菜豬肉餃 • HKD$42煮嘅時間因餃子餡而異,所以餃子冇得雙拼~一共有八隻,每隻都好飽滿呀😍芹菜味好出,豬肉仲好嫩😋配埋個餐廳自家製嘅醬汁,真係好正🤤不過佢哋個餃子皮就比較淋,感覺似雲吞皮,唔煙韌嘅🤔野味韮菜豬肉餃 • HKD$42就咁食都已經好濃嘅韭菜味🤗不過個人覺得韭菜粒切得太大,而且豬肉嘅份量明顯比芹菜餃少~個醬汁有啲醋嘅微甜味,點黎食可以令到韭菜餃冇咁膩👍🏽藥膳雞腳湯 • HKD$47呢個湯相當唔錯,藥膳味都幾濃郁,但又未到令人抗拒嘅地步~而且雞腳煮到好腍,輕輕一咮d肉已經離晒骨☺️兩個人飲啱啱好👍🏽
芹菜豬肉餃 • HKD$42
煮嘅時間因餃子餡而異,所以餃子冇得雙拼~
一共有八隻,每隻都好飽滿呀😍
芹菜味好出,豬肉仲好嫩😋
配埋個餐廳自家製嘅醬汁,真係好正🤤
不過佢哋個餃子皮就比較淋,感覺似雲吞皮,唔煙韌嘅🤔
芹菜豬肉餃

野味韮菜豬肉餃 • HKD$42
就咁食都已經好濃嘅韭菜味🤗
不過個人覺得韭菜粒切得太大,而且豬肉嘅份量明顯比芹菜餃少~
個醬汁有啲醋嘅微甜味,點黎食可以令到韭菜餃冇咁膩👍🏽
野味韭菜豬肉餃

藥膳雞腳湯 • HKD$47
呢個湯相當唔錯,藥膳味都幾濃郁,但又未到令人抗拒嘅地步~
而且雞腳煮到好腍,輕輕一咮d肉已經離晒骨☺️
兩個人飲啱啱好👍🏽
藥膳雞腳湯
$65 (Lunch)
芹菜豬肉餃
藥膳雞腳湯