荔枝角有好多小店,呢日同朋友💇🏻‍♀️一齊,咁梗係發掘吓啲小店去吓啦,行吓行吓,見到呢間,好似新開,朋友話不如試吓,咁我梗係唔反對啦😆巨人豬扒包 $41呢個「豬扒包🐷🥩🍔」真係好巨型,影相睇都唔覺咁大,現場睇真係勁大🤩,淨係食呢個「豬扒包🐷🥩🍔」已經飽咗一半😆瑞士雞翼 $33瑞士汁甜甜地,煮雞翼幾好味😋香炸韭莱餃 $38外邊脆脆哋,包住韭菜,幾香口😋蔥油豬扒撈丁 $48 加 $8 加配 流心煎雙蛋豬扒🐷🥩肉質幾軟熟😆;蔥油撈丁好惹味😋;荷包蛋🍳簡單幾好食😆薑汁撞奶(凍/熱)$28、杏汁燉奶(凍/熱)$28兩個都揀咗熱,好滑,仲幾香奶味😋出爐葡撻 $12葡撻皮酥軟輕身好食😋熱檸水 $3、碟豆花鮮奶 $24簡單好飲

巨人豬扒包 $41

瑞士雞翼 $33
瑞士汁甜甜地,煮雞翼幾好味😋

香炸韭莱餃 $38
外邊脆脆哋,包住韭菜,幾香口😋

蔥油豬扒撈丁 $48 加 $8 加配 流心煎雙蛋

薑汁撞奶(凍/熱)$28、杏汁燉奶(凍/熱)$28
兩個都揀咗熱,好滑,仲幾香奶味😋

出爐葡撻 $12
葡撻皮酥軟輕身好食😋

熱檸水 $3、碟豆花鮮奶 $24
簡單好飲
$130 (Dinner)
2023-03-30 33 views
這次在下午茶時段來了深水埗覓食,因為還沒吃午飯所以被這間餐室的巨人漢堡吸引🤭,我還一口氣點了兩個茶餐😛巨人豬扒包配薯條$46套餐可選配薯條/沙律,豬扒漢堡比想像中巨😳,賣相非常好看,與相片相符。豬扒厚厚一塊,肉質結實軟腍,有肉汁,不油也不乾😋包面有大量芝麻非常香口。蕃茄和生菜都新鮮爽甜。雖然厚身但進食方便,咬下去不會甩東甩西,醬汁分量剛好不會漏出👍🏻必試。金莎雞翼配沙律$42有3隻雞翼,蛋黃香、雞肉滑。沙律配千島醬,不錯。葡撻套餐+$10就有一件葡撻,上枱仍然暖暖的,酥皮十分鬆化而且口感不乾,輕輕一咬有牛油香滲出,蛋漿蛋味香濃,非常好吃👍🏻高質🤤蝶豆花鮮奶$24跟餐配特飲只需$12,蝶豆花藍色漸層非常好看,與鮮奶搞勻後更賞心悅目☺️宇治金時鮮奶$24跟餐$12,三層顏色很特別,紅豆沾了半杯😳。

巨人豬扒包配薯條$46

金莎雞翼配沙律$42
有3隻雞翼,蛋黃香、雞肉滑。沙律配千島醬,不錯。

蝶豆花鮮奶$24

宇治金時鮮奶$24
跟餐$12,三層顏色很特別,紅豆沾了半杯😳。
2023-01-07 95 views
牛奶冰室幾間都試過見冇新嘢又嚟試吓先金沙雞翼同金沙雞髀做法一樣,咸蛋黃炒到起沙👍🏻不過雞翼同雞髀就好似冇炸過咁 同塊雞皮咁食就有啲奇怪🤔牛奶湯意個湯就比較咸,食唔出牛奶湯嘅味,最抵讚係有少少菜,瑞士汁轉金沙係同價,價錢算抵不過隻雞髀食到中間發現唔熟叫佢換過金沙雞翼算啦…費事又唔熟,不過我都係比返雞髀餐錢嘅豬扒瑞士汁撈麵個瑞士汁就淡到要加蔥油先得仲追加左隻葡撻$12試,😢但佢似蛋撻多啲中式果種酥皮,蛋漿都係蛋撻嘅味應該都係最後一次食🥲態度都可以嘅 見到好多人點一杯杯雙皮奶之類嘅甜品 不過冇試喇#澳葡牛奶餐室
牛奶冰室幾間都試過
見冇新嘢又嚟試吓先

金沙雞髀配薯條

豬扒瑞士汁撈麵

豬扒瑞士汁撈麵個瑞士汁就淡到要加蔥油先得

應該都係最後一次食🥲
#澳葡牛奶餐室
2022-12-23 57 views
澳葡牛奶餐室 Macau Portugal Milk Restaurant深水埗汝州街213-217號捷興大廈地下B號舖呢間架葡撻燉奶雙皮奶好好吃, 又開多了間係深水埗區了,上次行過以為眼花很錯路, 原來真的開了間新舖,入去食返個甜品先。 女朋友話飯太大碟, 成日食唔曬變了我要幫手食…所以今次叫佢點小食好了鹹蛋黃雞翼大大隻好肥美, 同埋舖了很多鹹蛋黃碎, 入口油滋滋又夠鹹香。$26 有4隻 金沙雞翼又好抵食。咖哩牛腩飯 要小飯免得食唔曬,汁調得好香,基本上搭乜食材都好食。我自己就點了個$56 芝士蕃茄焗豬飯 ,個準真係好滋味, 新鮮蕃茄肉酸酸甜甜開胃之極, 仲有芝士食落更香更有層次。塊豬扒大大塊多肉, 醃得份味面層的蕃茄汁, 特別好食甜品自家每日鮮製, 叫了碗$28 薑汁燉奶, 薑汁食下肚能暖胃 $12葡撻以茶餐廳路線, 裝修光猛食物大份味道好食, 定價也是很親民, 幾時會開間在港島呢?

深水埗汝州街213-217號捷興大廈地下B號舖

2022-12-23 58 views
深水埗玩具街睇完玩具,行經汝洲街看到有兩間澳葡牛奶餐室,同一條街有兩間,定有其過人之處,入內食個晚餐先。與普通茶餐廳不同的,是它真的有澳門葡國人的特色食物,另外還有燉奶和雙皮奶等奶類甜品,難怪叫牛奶餐室。我們叫了滿枱食物加甜品,豐富的晚餐,價錢貼地又好食。主食:💥咖哩牛坑腩飯($56)牛坑腩腍滑,咖哩夠香但唔夠辣💥蔥油金沙炸雞髀飯($53)成碗蔥油不孤寒,雞髀嫩滑大隻小食:💥炸馬介休球($33)外脆內軟,薯蓉、洋蔥和鹽醃鱈魚夠足料💥金沙雞翼($26)非常惹味,睇到粒粒鹹蛋黃,雞肉也嫩滑💥香炸韭菜餃($28)超級好食,雲吞皮酥脆,餃子餡鬆軟有汁飲品:💥宇治金時鮮奶(+$12)其實是一杯紅豆冰,因綠茶味較淡💥熱奶茶($0)OK甜品:💥正宗雙皮奶($26)💥薑汁撞奶($28)💥杏汁燉奶($28)自家每日鮮製,三杯都夠滑,薑汁最好味。

主食:

💥宇治金時鮮奶(+$12)其實是一杯紅豆冰,因綠茶味較淡
💥熱奶茶($0)OK
宇治金時鮮奶

甜品
💥正宗雙皮奶($26)
💥薑汁撞奶($28)
💥杏汁燉奶($28)
自家每日鮮製,三杯都夠滑,薑汁最好味。
2022-12-22
Dinner
香炸韭菜餃
之前電腦壞咗,所以就去深水埗整電腦。整完就打算喺附近順便搵野食,選擇了澳葡牛奶餐室。呢間原來喺佢哋深水埗新分店。餐室主打澳門同葡萄牙菜,又有葡撻可以食。當然亦都有啲常見嘅茶餐廳款式可供選擇。<葡汁雞皇焗飯> $56葡汁雞皇飯焗飯表面淋上金黃色嘅葡汁,賣相吸引。入面有雞球、洋蔥、薯仔等配料,雞球嫩滑,連埋洋蔥、薯仔再加上醬汁食用。<吉列大蝦蛋蓋飯配照燒汁> $62吉列大蝦炸得香口脆身,蛋蓋飯配照燒汁送飯好正,不過層蛋有些薄,如果厚身返些嘅會更好。<巨人豬扒包> $36豬扒包即叫即整,入面塊豬扒巨大到可以整兩個正常size 既豬扒包。食落啖啖肉,夾埋清新既番茄、生菜一齊食,好掛住澳門美食。<金沙雞翼> $26幾高質既金沙雞翼,外層除咗有鹹蛋黃醬,仲鋪滿咗碎鹹蛋黃,外皮炸得好香脆,又鹹又香,超邪惡既小食。<香炸韭菜餃> $28韭菜餃炸到脆卜卜,仲keep到肉汁。<正宗雙皮奶> $26味道無令我失望,口感滑嫩,奶香味重,見到好多客人都買外賣拎走。<杏汁燉奶> $28杏汁燉奶都有凍同埋
<葡汁雞皇焗飯> $56
葡汁雞皇焗飯
<吉列大蝦蛋蓋飯配照燒汁> $62
吉列大蝦蛋蓋飯配照燒汁
<巨人豬扒包> $36
<金沙雞翼> $26
<香炸韭菜餃> $28
韭菜餃炸到脆卜卜,仲keep到肉汁。
<正宗雙皮奶> $26
<杏汁燉奶> $28
杏汁燉奶都有凍同埋熱嘅選擇,口感甘香嫩滑,杏仁香味明顯,好似食緊杏仁露咁。
杏汁燉奶/正宗雙皮奶
<葡撻> $12
外皮層次分明,鬆脆程度拍得住牛角包,放咗陣食都覺得香口,蛋漿creamy。
<宇治金時鮮奶> +$12
<華田鮮奶> +$12
兩杯特飲跟餐就加多$12,原價每杯$24,兩杯都唔錯,不過相比華田,宇治金時比較有特色。
Dinner
2022-12-20 220 views
出開深水埗發現新開咗間澳葡牛奶餐室自從疫情之後都未有踏足澳門,已經好耐冇食澳門美食啦,只係間唔中會喺KFC買個葡撻食心血來潮就走左入去試吓餐廳裝修簡約,收銀位置擺放咗一部經典可口可樂懷舊唱機餐廳門口放置雪櫃擺放雙皮奶,薑汁撞奶,杏汁燉奶等甜品,全部自家每日鮮製另外葡撻都係每日鮮製==========🔹巨人豬扒包 $36大大塊豬扒配上幾片生菜及番茄豬扒厚切略帶豬香,口感輕微爽彈唔乾身麵包烘至脆身帶很重麥香==========🔹咖喱牛坑腩飯 $56 (包飲品)牛坑腩帶不錯的牛味,部分位置連帶筋膜,口感緊實有嚼勁個人口味會喜歡更濃味的咖喱汁==========🔹瑞士雞翼4隻 $26雞翼夠大隻,賣相得體瑞士汁味道鹹度稍高,如將甜度增加可中和==========🔹番茄牛肉牛奶濃湯意粉 $46 (包飲品)牛肉嫩滑帶輕輕牛味意粉軟硬度適中,湯底帶淡淡的牛奶香==========🔹葡汁雞皇焗飯 $56 (包飲品)芝士面焗至微焦狀態雞肉嫩滑,葡汁帶清新椰香配菜薯仔夠粉焗飯為炒底夠誠意==========🔹正宗雙皮奶 $26有淡淡不帶騷的奶香,口感嫩滑,甜度不高🔹薑汁撞奶 $28薑味突出,辣度與甜度皆適中
出開深水埗發現新開咗間澳葡牛奶餐室
心血來潮就走左入去試吓
餐廳裝修簡約,收銀位置擺放咗一部經典可口可樂懷舊唱機

另外葡撻都係每日鮮製
🔹巨人豬扒包 $36
大大塊豬扒配上幾片生菜及番茄
豬扒厚切略帶豬香,口感輕微爽彈唔乾身
麵包烘至脆身帶很重麥香
==========
🔹咖喱牛坑腩飯 $56 (包飲品)
牛坑腩帶不錯的牛味,部分位置連帶筋膜,口感緊實有嚼勁
個人口味會喜歡更濃味的咖喱汁
🔹瑞士雞翼4隻 $26
雞翼夠大隻,賣相得體
瑞士汁味道鹹度稍高,如將甜度增加可中和
==========
🔹番茄牛肉牛奶濃湯意粉 $46 (包飲品)
牛肉嫩滑帶輕輕牛味
意粉軟硬度適中,湯底帶淡淡的牛奶香
==========
🔹葡汁雞皇焗飯 $56 (包飲品)
芝士面焗至微焦狀態
雞肉嫩滑,葡汁帶清新椰香
配菜薯仔夠粉
焗飯為炒底夠誠意
🔹正宗雙皮奶 $26
有淡淡不帶騷的奶香,口感嫩滑,甜度不高

🔹薑汁撞奶 $28
薑味突出,辣度與甜度皆適中

🔹葡撻 $12
外皮酥脆,牛油味重
蛋漿的蛋味如可提高會更完美
跟餐飲品揀咗蜂蜜柚子茶及熱檸水
埋單$2️⃣8️⃣6️⃣,價錢好親民
喺未可以去澳門食當地美食的時候間,呢度會係不錯的選擇
2022-12-20
Other
2022-12-16 51 views
今日收工陪同事去深水埗買少少嘢,買完野之後去醫肚。行左冇耐見到附近有間餐室,見到價錢相當之平民就入去試吓啦。巨人豬扒包一嚟到,真係俾個份量嚇親,個份量足夠兩個女仔食,豬扒好林,有用香茅醃製過,配上新鮮嘅生菜同埋蕃茄口感豐富。香炸韭菜餃好足料 炸出嚟熱辣辣 好香脆可口 食完一粒又一粒咖喱雞扒飯雖然賣相平平,但係出奇地有驚喜,因為平時出面食開雞扒,都會好重雪味,但係佢竟然冇,雞扒份量都好大塊,應該係先煎後炸 食落去好香口。咖喱汁同平時食開嘅唔一樣,帶多少少甜味,呢個價錢真係超值!金沙雞翼見到個名就已經覺得好吸引,因為我真係好鍾意食鹹蛋黃,所以見到呢一個,一定要叫!好香,好好食!炸馬介休球炸出嚟軟綿綿,鹹香味重,如果送飯應該幾適合!自家製雙皮奶滑嘟嘟 好香濃每一啖都充滿奶香味👍🏻

好足料 炸出嚟熱辣辣 好香脆可口 食完一粒又一粒

咖喱雞扒飯

炸馬介休球

炸出嚟軟綿綿,鹹香味重,如果送飯應該幾適合!

自家製雙皮奶

滑嘟嘟 好香濃每一啖都充滿奶香味👍🏻
🥢 深水埗不嬲都係適合尋寶,今次尋到一間正宗性價比極高嘅澳門餐廳,講得出嘅澳門名物基本上齊曬有得食而且樣樣都好好味! 👍🏻 餐廳著名雙皮奶餐,葡撻,雙皮奶同杏汁燉奶等甜品都係每日自家新鮮製㗎!保證新鮮原汁原味,我地食完都讚不停! ⏳上菜速度: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 巨大豬扒包豬扒大過我塊面,肉質彈牙漢堡足料,性價比爆燈揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 金沙雞翼外皮金黃香脆,鹹蛋黃味勁濃郁,每隻都好惹味!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 葡撻千層酥皮好爽脆,蛋黃香滑,老闆日日都賣清光㗎揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄 ✨ 芝士番茄豬扒飯豬扒焗到好腍好入味,番茄芝士焗飯做得幾出色!揾食指數: 🐄🐄🐄🐄 ✨ 吉烈大蝦蛋蓋飯配燒汁蛋蓋做到流質,水準好高,白飯可以撈外面燒汁食揾食指數: 🐄🐄🐄🐄 ✨ 正宗雙皮奶適合飯後甜品,入口細滑軟綿綿,牛奶味香濃滑順揾食指數: 🐄🐄🐄🐄🐄

⏳上菜速度: 🐄🐄🐄🐄🐄

✨ 巨大豬扒包
豬扒大過我塊面,肉質彈牙漢堡足料,性價比爆燈

✨ 金沙雞翼
外皮金黃香脆,鹹蛋黃味勁濃郁,每隻都好惹味!

✨ 葡撻
千層酥皮好爽脆,蛋黃香滑,老闆日日都賣清光㗎

✨ 芝士番茄豬扒飯
豬扒焗到好腍好入味,番茄芝士焗飯做得幾出色!
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄

✨ 吉烈大蝦蛋蓋飯配燒汁
蛋蓋做到流質,水準好高,白飯可以撈外面燒汁食
揾食指數: 🐄🐄🐄🐄

✨ 正宗雙皮奶
適合飯後甜品,入口細滑軟綿綿,牛奶味香濃滑順
2022-12-13 39 views
今日平平地,去左深水埗茶記食個晚飯老公為左佢隻炸脾而黎,網上見到即炸又夠大隻,所以點左個生炸雞髀蔥油飯加煎雙蛋,煎蛋少少燶邊,煎得吾錯,雞脾大大隻,多肉又夠滑,再加蔥油好香口送飯一流我就要左個雞扒牛奶濃湯意粉,個湯真係好正,好濃又香,雞扒好厚又滑叫左2款小食,瑞士雞翼,炸馬介休球雞翼好入味,馬介休球有魚肉,薯蓉,洋蔥,好大隻好飽肚最後係每日新鮮製造薑汁燉奶原本想要雙皮奶,但賣晒,下次想試埋佢杏汁燉奶
今日平平地,去左深水埗茶記食個晚飯

叫左2款小食,瑞士雞翼,炸馬介休球
雞翼好入味,馬介休球有魚肉,薯蓉,洋蔥,好大隻好飽肚

最後係每日新鮮製造薑汁燉奶
原本想要雙皮奶,但賣晒,下次想試埋佢杏汁燉奶
深水埗有好多窮人恩物,汝州街啲零食特別平,特登去掃咗兩箱,然後聖誕節送孤兒院做義工。行到身水身汗鬼死咁肚餓,見到澳葡牛奶餐室,裝修乾淨又光猛,門口葡撻,同埋雙皮奶好吸引,見有卡位即刻衝入去坐低食個晚餐。經理服務細心又有禮貌,落單超有效率,好快就有嘢食。葡撻澳葡牛奶餐室~名副其實有得食澳門葡國特色嘢,店長推介自家每日鮮製的葡撻🥧雙皮奶🥛杏汁燉奶🍮甜品。手快有手慢冇,所以我哋食咗葡撻先,熱辣辣,酥脆可口,蛋味香濃。凍杏汁燉奶全新包裝非常新潮,啱晒後生仔口味,手工甜品果然一流,甜度適中,杏汁味香濃,燉奶好圓滑。蔥油金沙炸雞髀撈丁流心煎雙蛋+$8賣相都有返咁上下靚,大大隻炸雞🍗,鋪滿金沙即係蛋黃醬,鹹香味濃郁,雞髀外脆內軟,流心蛋汁、蔥油撈丁滋味無窮。炸馬介休球第一次食炸馬介休球係喺澳門,今次識到接近原本味道的馬介休球,真係非常有驚喜,炸到外脆,內心軟綿綿,非常可口的小食。巨人豬扒包有名你叫得租巨人,塊豬扒真係零舍巨大,鮮甜多肉汁,麵包🥯脆卜卜,價錢抵食又滋味。香炸韭菜餃韭菜餃炸到金黃色,皮薄餡靚,味道濃郁,手工小食,值得一試!吉列大蝦蛋蓋飯配照燒汁吉列大蝦🍤一啲都唔吝嗇,大大隻,蝦肉彈牙,味

經理服務細心又有禮貌,落單超有效率,好快就有嘢食。

凍杏汁燉奶

蔥油金沙炸雞髀撈丁
流心煎雙蛋+$8

香炸韭菜餃
韭菜餃炸到金黃色,皮薄餡靚,味道濃郁,手工小食,值得一試!

吉列大蝦蛋蓋飯配照燒汁
吉列大蝦🍤一啲都唔吝嗇,大大隻,蝦肉彈牙,味道鮮甜。蛋蓋飯配照燒汁撈飯一流。

宇治金時鮮奶
飲品都好特別,宇治金時鮮奶,顏色配搭有層次感,味道回甘有茶香味,也有奶味。

冰鎮奶茶
奶茶香濃,入口幼滑,冰鎮保持奶茶的濃度。

價錢親民,有卡位坐,食物質素又不錯,下次會再來。

$120 (Dinner)
  • 凍杏汁燉奶
  • 葡撻
身為半個澳門人既我,發現澳葡係深水埗開左另一間新分店!點可以唔支持啊😝新餐廳係正深水埗站A2出口行一至兩鐘便到~ 在汝洲街 😊 入面環境很清潔衛生⭐️掃完安心後,梗係要每人整返件葡撻食吧!葡撻一件$12,蛋撻皮好香脆,蛋上既焦香恰到好處,味道一流👌😎飲品方面,我叫左杯華田鮮奶($12,跟餐)阿華田溝鮮奶好絕❤️❤️味道好好飲!小食方面,首先黎既係香炸韭菜餃(28) 韭菜餃一碟有五粒,粒粒都呈現金黃色😋咬開已聞到入邊既韭菜香了!巨讚 💪🏻另一樣小食係炸馬介休球($33)馬介休炸得好影好香,正宗澳門風味! 食得出用料講究,味道絕對稱得上是神來之筆呢!🎀主食方面,我叫左一客吉列魚柳蛋蓋飯配照燒汁($58)三塊魚柳都炸得非常好 炸粉薄薄一層不會太厚實💟蓋蛋亦同樣令人感動 滑到呢😍旁邊既照燒汁很搭~ yummy!另外也點了一客蔥油豬排撈丁($45) 配流心煎雙蛋($8) 兩隻蛋煎得好掂~ 蛋黃係呈現溏心狀態嫁💓出前一丁亦同樣好吃 撈上靈魂蔥油汁真係絕配~ 令人垂涎欲滴🤭第三款主食就是咖喱坑腩飯($56)此咖喱飯簡直可以婫美外邊知名快餐店既水準!咖喱汁好夠味 靈魂咖喱汁調配得十分有水準🤩 牛坑腩更正 肥

掃完安心後,梗係要每人整返件葡撻食吧!

飲品方面,我叫左杯華田鮮奶($12,跟餐)

阿華田溝鮮奶好絕❤️❤️味道好好飲!

小食方面,首先黎既係香炸韭菜餃(28)

另一樣小食係炸馬介休球($33)

主食方面,我叫左一客吉列魚柳蛋蓋飯配照燒汁($58)

三塊魚柳都炸得非常好 炸粉薄薄一層不會太厚實💟

另外也點了一客蔥油豬排撈丁($45) 配流心煎雙蛋($8)

兩隻蛋煎得好掂~ 蛋黃係呈現溏心狀態嫁💓

第三款主食就是咖喱坑腩飯($56)

此咖喱飯簡直可以婫美外邊知名快餐店既水準!咖喱汁好夠味 靈魂咖喱汁調配得十分有水準🤩 牛坑腩更正 肥瘦度剛好 咬落去口感十分軟腍, super delicious 💋

去左尾聲 甜品時間,叫左碗凍正宗雙皮奶($26)

雙皮奶既奶味好濃 奶凍既texture整得岩岩好 令人食過返尋味😋😋

新分店水準無變 食物依然好好食 繼續用心製作😘 澳門人都讚好!👌

2022-11-26 35 views
早幾日陪兩個friend去汝州街買材料原來呢條街有好多茶餐廳行過呢間 「澳葡牛奶餐室」見到有葡撻燉奶等等都好耐冇食過澳門野就試試佢先..炸馬介休球 ($33): 炸得好好,一球好大個,唔會過咸香炸韭菜餃 ($28): 必食!估佢唔到個皮非常非常薄巨人豬扒包 ($36): 豬扒勁大塊,唔會過乾,抵食吉列大蝦蛋蓋飯配照燒汁 ($62): 個蛋整得好好,又嫩又滑葡汁牛脷焗飯 ($66): 好重椰汁,份量非常多,share嚟食啱啱好葡撻 ($12): 我哋叫咗四個,估唔到佢好重牛奶味,有特色,同連鎖快餐店嗰款好唔同..P.S. 餐廳嘅葡撻、雙皮奶、杏汁燉奶等甜品係自家每日鮮製
早幾日陪兩個friend去汝州街買材料
原來呢條街有好多茶餐廳
行過呢間 「澳葡牛奶餐室」
見到有葡撻燉奶等等
都好耐冇食過澳門野
就試試佢先

炸馬介休球 ($33): 炸得好好,一球好大個,唔會過咸
香炸韭菜餃 ($28): 必食!估佢唔到個皮非常非常薄
巨人豬扒包 ($36): 豬扒勁大塊,唔會過乾,抵食
P.S. 餐廳嘅葡撻、雙皮奶、杏汁燉奶等甜品係自家每日鮮製
2022-11-16 48 views
同朋友經過深水埗,晚餐諗住食平啲,又想坐得舒服啲,就搵咗一間冰室入去,店員安排咗卡位俾我哋,坐得好舒服😌,食得平又唔洗同人迫,唔使同人搭枱,正呀!🥰咖喱牛坑腩飯朋友好鍾意食咖喱飯,我就建議佢試吓呢個咖喱牛坑飯,咖喱汁好多,牛腩燜得夠淋,唔錯嘅!巨人猪扒包呢個巨人豬扒包嘅豬扒真係超級大😂😂😂,簡直係呢個包嘅二至三倍size,$36食到咁大份咁抵嘅豬扒包,真係冇諗過!😂瑞士雞亦瑞士雞翼有四隻,燜得幾入味,雞翼亦都夠滑!香煎魚餅最鍾意食魚餅嘅我點會錯過呢一款呢,佢煎到好香,又唔會好熱氣,食落啱啱好☺️冰🧊鎮奶茶🥤字治金時鮮奶佢哋嘅葡撻、雙皮奶、杏汁燉奶等甜品🍮,係是自家每日鮮製,不過今次食到太飽下次嚟可以試吓🥰

咖喱牛坑腩飯

巨人猪扒包

瑞士雞亦
瑞士雞翼有四隻,燜得幾入味,雞翼亦都夠滑!

香煎魚餅

冰🧊鎮奶茶🥤

字治金時鮮奶

1K
今日同朋友在深水埗買珠仔做小手工,買完後剛好晚餐時間,我哋就走「澳葡牛奶餐室」,位置在深水埗汝州街捷興大廈地下B號舖,是剛新開的分店。「吉列大蝦蛋蓋飯配照燒汁 」賣相很不錯,炸蝦酥香, 蛋很嫩滑,照燒汁惹味。「蔥油豬扒撈丁加8蚊有流心煎雙蛋」份量十足,蔥油香口,豬扒嫩腍,加埋撈丁及雙流心煎蛋超邪惡。套餐連飲品凍飲加3蚊,我點了「凍檸茶」及朋友點了「凍鴛鴦」,質素正正常常,是茶餐廳應有的味道。小食方面「炸馬介休球」也大大粒,鹹香十足。而「瑞士雞翼」也不錯,肥美入味,輕輕一咬,雞肉即化。甜品是自家每日鮮製,有葡撻、雙皮奶、杏汁燉奶等等,食完飯梗係要食埋甜品先完美啦!「薑汁撞奶」薑味濃郁,而「杏汁燉奶」杏味十足,燉奶滑溜。

小食方面「炸馬介休球」也大大粒,鹹香十足。

而「瑞士雞翼」也不錯,肥美入味,輕輕一咬,雞肉即化。

「薑汁撞奶」薑味濃郁,而「杏汁燉奶」杏味十足,燉奶滑溜。