2018-02-13 73 views
從小到大看到蒜頭都又愛又恨,愛是因為它能為食物增添不少色彩,恨是因為吃罷蒜頭總會有口氣問題。這一次試的是由前菜到主菜,再到甜品都是以蒜頭為主題的餐廳。餐牌當中不難看到Garlic的蹤跡1/ Tropical Fruit Ice Tea-Green Apple (HKD58)水果茶加入滿滿的新鮮水果 有藍梅、草莓、青蘋果、橘子.....濃濃的茶配上新鮮的水果,當餐前飲料,十分開胃~2/ Caesar Salad( HKD 118)第一次吃這種配上滿滿蒜片的沙津完全是五星級的口味 爽脆的生菜配上碎歡士向和炸蒜片 完全是最佳搭檔~3/Garlic Foryou Steak (HKD238)Main course 方面選了7澳州牛排一如餐廳的名字,是以蒜頭作調配。配上原顆經過烤焗的蒜頭 ,真是別有一番風味~唯牛排有點過熟,以至牛肉口感較差。但牛肉味極濃,再配上特調醬汁,真的挽回了不少分數!4/ Tiramisu (HKD 68)Tiramisu 真的吃過不少次,但配上蒜頭的tiramisu 真的是第一次試!完全沒有奇怪的感覺,必定要一試這個創新的配搭!

這一次試的是由前菜到主菜,再到甜品都是以蒜頭為主題的餐廳。

餐牌當中不難看到Garlic的蹤跡

濃濃的茶配上新鮮的水果,當餐前飲料,十分開胃~

2/ Caesar Salad( HKD 118)

第一次吃這種配上滿滿蒜片的沙津

Main course 方面選了7澳州牛排

唯牛排有點過熟,以至牛肉口感較差。
但牛肉味極濃,再配上特調醬汁,真的挽回了不少分數!

4/ Tiramisu (HKD 68)

完全沒有奇怪的感覺,必定要一試這個創新的配搭!

2018-02-13
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$260 (Dinner)
因為與神同行影評正面, 我跟男朋友決定跟隨熱潮, 結果買了是日19:30 場次的戲票。在入場前, 我們匆忙地在Mad for garlic吃一個快速晚餐。據聞韓國人十分喜愛吃蒜頭, 但甚少嘗試韓西合壁的菜色。 由於男友已經試過這間餐廳, 於是今次由他決定菜單。第一道是Garlicholic Rice, 主要有蝦肉, 雖然有不少辣椒乾但味道不辣反而有淡淡的蒜味, 個人認為這個炒飯也適合不太愛蒜味或初嘗蒜味菜色的朋友。還有炒飯的蝦仁也十分爽口, 絕對為炒飯加分!第二道則是Triple garlic pasta, 詳細是如果Triple我也不太清楚, 這一道相比炒飯辣, 即使叫了少辣也有明顯辣味, 但屬香辣類型, 不會令人感覺太刺激或造成過分不適, 反而讓人不其然一口接一口品嘗。意粉中有一些綠色的蔬菜, 其實我們也不肯定是什麼? 感覺有點像兒時吃過的蒜芯, 莫非就是其中一蒜? 如果有朋友知道的話請指點一下=]除了以上兩道主菜, 不得不提的還有餐廳供應的酸青瓜, 之前在韓國的西餐廳也見過, 所以不感到驚訝, 但這裡的青瓜味道很好, 不會過酸, 同時可以稍為中和口中濃烈的蒜味。這次晚餐因為人數問

Garlicholic Rice

Triple Garlic Pasta

這次晚餐因為人數問題所以嘗試的菜色數量有限, 但整體評價不錯, 希望有機會再試試其他菜色吧!
2018-02-04
$150 (Dinner)
Triple Garlic Pasta
2018-02-04 97 views
終於到了2018年,新的一年當然要見一下老朋友。天氣這麼冷,我就建議去食特別的韓國菜,嘗嘗鮮,準備過一個不同的聚會夜。我們四個閨蜜最愛先吃沙拉漱漱 口,但又怕普通的沙拉醬會胖又不健康,所以,其中一個待嫁人妻就決定點「菠菜仔煙肉沙律配黑醋汁」。畢竟黑醋汁個個喜歡。餐廳侍應服務很體貼,主動詢問我們是否需要碟子share,這個舉動真的很貼心,加分!沙拉很快就到,一看,還問了一下是否上錯了?原來黃色一片片的是乾蒜片,很新鮮的配搭。煙肉片味道咸咸的,與點上黑醋汁的菠菜葉反倒很配合。讚。我們也點了「MFG特式醃漬蒜頭炒韓國牛油飯」、「辣免治牛肉、墨西哥脆片、自家製莎莎醬 意大利薄餅」和「蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉」。沒想到我們4個女生還可以點這麼多吧。牛油飯用鐵盤上菜,維持熱呼呼的溫度,非常喜歡。份量剛剛好,賣相也很討喜。意粉也跟著到了,是另外一個閨蜜的最愛,這個意粉摻了龍蝦肉和蟹肉,很划算吧。每一口都有龍蝦肉,很滿足啊!必點!最後來到的是薄餅,薄餅上灑了墨西哥脆片,喜歡有脆脆的女生一定喜歡 。還有他家的莎莎醬。聽說莎莎醬也是健康的醬料,多吃也好。莎莎醬味道清新,相信男女都會喜歡。反倒是,我個人不

畢竟黑醋汁個個喜歡。
牛油飯用鐵盤上菜,維持熱呼呼的溫度,非常喜歡。

最後來到的是薄餅,薄餅上灑了墨西哥脆片,喜歡有脆脆的女生一定喜歡 。還有他家的莎莎醬。聽說莎莎醬也是健康的醬料,多吃也好。莎莎醬味道清新,相信男女都會喜歡。反倒是,我個人不太喜歡三色椒,這有點扣分了。

吃飽了,當然有談天說地,喝杯飲料就是完美的晚上。

我點了西柚味道的,挺清新,也適合我們都市人的腸胃。一邊聽著待嫁閨蜜的求婚故事,一邊欣賞著酸酸甜甜的飲料,配合店鋪柔和的燈光,真讓人陶醉。我們就在充滿著幸福的氛圍完結聚會。不知道下一次再來這間餐廳時,是那一位閨蜜分享她的故事呢?
$150 (Dinner)
2018-02-02 78 views
以前翻工成日去又一城,食來食去都係個幾間,終於有新餐廳喇!終要係用蒜頭做主題既餐廳,我呢個蒜精梗係要試試。因為餐廳用半開放式設計,出面已經聞到好香好香蒜味。好在早到,等左一陣就有位喇。今日唔算太肚餓,同朋友要左2樣食物,首先黎個入門蒜級既蒜香帶子香草忌廉菠菜麵。如果唔連炸過既蒜片食,其實好少蒜味,反而香草味比較重,而且帶少少酸,應該係檸檬汁,令醬汁冇咁heavy。意粉係闊條麵,可以黏到更多醬汁。帶子係刺身級,煎到半生熟,剛剛好。其中一個招牌菜,熱板烤肉眼扒配蒜頭山。呢個真係冇形容錯,d蒜頭多到成座山咁,除左炸到脆脆的蒜片,仲有一堆蒜泥。雖然係咁多蒜頭,但單食牛排既時候都唔會話無牛肉味,肉汁依然存在。本來要左5成熟,但店員提醒我地鐵板會保持熱力,所以上菜會再熟多少少,所以要左3成,黎到就剛剛好。呢間餐廳一定要同朋友先好食,如果唔係食完後d口氣真係會嚇走人,哈哈!

意粉係闊條麵,可以黏到更多醬汁。

帶子係刺身級,煎到半生熟,剛剛好。

其中一個招牌菜,熱板烤肉眼扒配蒜頭山。

2018-02-02 70 views
由Times sq. 開始知道有間蒜頭做主打既餐廳 已經覺得冇得頂 一定要試一次終於有機會 同朋友一行五個人去又一城試結果係期望過高第一次肯肯定要叫啲招牌野試下啦先黎Garlic Bread Tower有創意 搵個侍應係客人面前塞啲蒜蓉入個法包 第一樣野已經成功搞全部人個口臭曬 第二樣就係Pizza失望既 只係沙律醬底 少少配料 加蒜片既薄pizza 有啲hea第三樣係菠菜帶子闊條麵 普通pasta 不過不失 就咁蒜片係面 第四樣係蒜片牛扒 五成熟成數岩 肉質結實 有蒜香 算唔錯總括黎講 蒜蓉包值得欣賞
由Times sq. 開始知道有間蒜頭做主打既餐廳

總括黎講 蒜蓉包值得欣賞
蒜蓉包
蒜蓉包
2018-01-31 54 views
$238今次係第二次嚟Mad For Garlic 但係叫咗同上次一模一樣嘅野 🐵仍然覺得牛柳係好食的 軟腍得嚟又有好多肉汁 就咁食已經好好食 點埋個秘制醬汁就更正 不過重點都係蒜頭 實在太鍾意 如果定價唔係咁高嘅話 一定會成日嚟 🤤
[烤澳洲牛柳 配原個醋漬蒜頭及秘方MFG甜香汁] $238
仍然覺得牛柳係好食的 軟腍得嚟又有好多肉汁
就咁食已經好好食 點埋個秘制醬汁就更正
不過重點都係蒜頭 實在太鍾意
如果定價唔係咁高嘅話 一定會成日嚟 🤤
2018-01-31 88 views
今次又係生日飯,不過晤係我係食神朋友生日,佢地推介呢間餐廳主打蒜但佢地又唔係非常like蒜,所以即管試試佢我地先叫左個青口,由於大家都病病地所以冇嗌棘,咁就叫左個白汁的,話說白汁都非常美味,我地仲叫左蒜容包黎點D白汁,very good 我係嫌個包唔係好夠熱,老實說D食物好似冇一樣係好熱嘅,溫暖可以即時放入口咁囉另外個意粉亦係唔錯,帶子波菜麵,佢地嘅蒜粒令碟意粉加分,最後要講下個牛,好似太細件,個牛佢倆個食神朋友不停話不錯,而我就覺得個醬汁仲加更不錯😝甜品就覺得同蒜配合好奇怪,所以大家都冇嗌,嗌左最傳統的芝士蛋糕,中規中矩
今次又係生日飯,不過晤係我

係食神朋友生日,佢地推介呢間餐廳主打蒜
但佢地又唔係非常like蒜,所以即管試試佢

2018-01-27
$300 (Dinner)
Celebration
Birthday
2018-01-27 1768 views
又一城是我經常會到的商場,這晚逛街後選了Mad for Garlic用餐,感覺餐廳供應的食物會很特別,以蒜頭作主打的餐廳還是第一次遇到。我們二人這晚點了兩個主食跟一個甜品,朋友選了Grouper Steak,石斑扒加入了香蒜調味,味道變得香濃,魚扒的質感不錯。香煎帶子表面煎得香口,入口是嫩滑的帶子肉。我點了Tenderloin Steak Ssam,有烤澳洲牛柳,伴牛油餡角。烤澳洲牛柳很軟腍,牛汁豐富,調味香口!我們把牛柳和伴碟的蔬菜釀入空心的牛油餡角吃,有另一番風味!飯後總要吃個甜品才滿足!我們點了8" Vanilla Ice Cream on Sweet Pizza,薄餅脆口,每小塊都有焦糖香蕉、糖漿蒜粒、朱古力醬,配上雲呢拿雪糕,味道很搭,第一次吃作為甜品的蒜粒與薄餅,感覺新奇!

2018-01-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
2018-01-26 1760 views
叫得MAD FOR GARLIC,今晚真係冇得走,入得黎食,就"蒜"住出去準備一齊 "為蒜瘋狂" !!!!!!餐廳係餐飲方面有做緊特別推介,不論紅/白 Sungria,都係$68一杯 ~ 飲過既朋友就知,佢既味道係好唔錯架,而呢度都唔例外,mix得好好飲,杯中既有多款水果在內,都幾抵飲 ! 上面呢杯就係White-sungria呢杯係Red-sungria,本人比較喜歡紅多過白,可能係因為紅酒比白酒既味道重吧 ~ 食蒜既野飲埋輕量既酒,都幾chill入面真係有唔少水果架,如果等緊野食黎既同時,就可以食住d水果先清一清個口,準備為一陣既 "蒜" 做準備 !* Crab & Lobster Pasta $168雖然呢個PASTA未係 "蒜" 既一份子,不過我都誠意推介佢比大家,因為呢個麵既味道非常好,如果鐘意食PASTA,重要特別係白汁既朋友,就真係要試試佢 !呢個PASTA既味道除左有好濃厚既白汁龍蝦味之外,佢既麵質軟硬度適中,大量蟹肉及龍蝦肉鋪於麵上,口感好CREAMY,r味道其實都少少似 PIZZA HUT既海解寬條麵 ~ 鐘意食既朋友一定會明白  所以呢個PASTA絕對係多個選擇之

準備一齊 "為蒜瘋狂" !!!!!!

清一清個口,準備為一陣既 "蒜" 做準備 !

* Crab & Lobster Pasta $168

所以呢個PASTA絕對係多個選擇之中既不二之選 !

* Garlic Bread Tower $48

"蒜"既旅程正式開始 !! 先黎有呢個蒜蓉包塔
 只係聽個名就知佢一定係勁野....平時食開既蒜蓉包都係用片狀形式呈現,不過呢個就做左一個塔出黎 !垂直既法包,上面放面蒜粉,賣相已經夠曬特別,離遠都聞到好強勁既蒜蓉味 ~ 但究竟佢係點食既呢 ? 就咁食個塔食又好難同人SHARE啫~~

原來上枱後,店員會隨即將佢升級 ! 先將塔上既蒜粉全部塞入焗至非常香脆既蒜蓉包主體內,再將個塔施壓,分成4大件蒜蓉包 ~ 望住店員切開果陣,已經完全聞到果陣"蒜"係有幾咁強烈,而蒜蓉包亦有幾咁鬆脆香口 !

蒜蓉包既質感非常好,可謂外脆內軟,而入面既蒜就更加唔可以忽視,原來除左頭先塔上果D大量既蒜粉之外,
蒜蓉包主體內已經有大量蒜泥 !  我重申 ~ 大家要明白,入面既"蒜"唔只係 "蒜蓉"咁簡單,而係 "蒜泥" ! 就正如譚仔小食之一既 "蒜泥白肉" 一樣,佢就係將蒜泥塞滿於整個蒜蓉包內,試問又點可以抵擋果強勁既 "蒜" 先!!食一啖,就真係馬上令你瘋狂 !!

* Garlic Steak $268 (US beef)

蒜既狂熱陸續有黎,之後就到呢塊望到就知一定同一樣蒜爆既牛扒
當晚我就揀左最平既果款美國牛試試,原來牛扒係以鐵板形式呈現,所以上枱果陣,特別香味撲鼻,亦夠曬熱辣辣 !

牛扒當然唔會用蒜醃製,因為可能會影響其肉質及口感,不過餐廳就用超大量既蒜片鋪滿於整塊牛扒之上,有D蒜片經過鐵板既燒焦,變得更香更有口感 ! 將7成既牛扒切開,其肉質鮮嫩唔會過火喉,連同大量蒜片一齊食,其口感及味道,又再一次令人神暈癲倒....

最後,當你食完一餐咁瘋狂既 "蒜"菜之後,可能都會擔心個口會好臭....留有大陣"蒜味",確實亦都必然如此 !
 不過餐廳都好細心咁,於門口公關位置提供超強薄荷糖比客人食用,獨立包裝細細粒,真係又細心又體貼
 如果真係怕口臭既,就記得拎多兩粒先走啦

** 總結係,呢間餐廳真係夠曬特別 ! CP值都幾高既佢,確實好少餐廳會以 "蒜" 作主題,其食物質素高質,整體性價比都幾高,喜歡 "蒜"既朋友真係絕對要試一試~ 希望大家都會鐘意啦
$280 (Dinner)
2018-01-24 103 views
最近很多朋友都說這間餐廳的食物很好吃所以就跟朋友來試一下餐廳內環境很好  很大  坐得很舒服菠菜仔煙肉沙律  (黑醋汁) $98沙拉很清新  很開謂  賣相也很美配黑醋汁  卡路里很低  很健康的前菜熱板醃漬蒜頭 煙肉及飛魚仔炒韓國牛油飯  $138一定要點這個  味道很特別  不是一般的韓國石頭飯上桌的時候還有煙出來  熱吃很好吃辣免治牛肉  墨西哥薯片 自家製莎莎醬  意大利薄餅  $168這個有點辣  可是這個外面吃不到這個味道自家莎莎醬調配得很好  薄餅底很脆蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉 $168很足料  每一口都有肉意粉醬味道很濃 推介飲料也很特別 水果茶好喝
最近很多朋友都說這間餐廳的食物很好吃所以就跟朋友來試一下

很足料  每一口都有肉
意粉醬味道很濃 推介

飲料也很特別 水果茶好喝
2018-01-15
$200 (Dinner)
與朋友很久沒見,這晚來個飯聚,她是新界人,我是九龍人,又一城自是不二之選。我是蒜蓉控,上次去完銅鑼灣的「Mad for Garlic」已很喜歡,那一座又一座的蒜頭山,叫人懷念,這天就和朋友再來一遍! Mad for Garlic屬開放式設計,感覺開揚。 酸瓜 (免費) Garlic Steak, US Beef ($268) 上次去銅鑼灣店見到很多人點,今次一定要試試,果然好吃!我們選了最划算的美國牛,質素已相當好,有肉味,非常juicy,加上惹味蒜片,無懈可擊!吖,還有那碟酸瓜,酸酸甜甜很開胃,夾著牛肉吃更是出奇的合拍,所以我吃完一碟再請侍應給我一碟! Mediterranean Herbs Pasta ($108) 叫了一碟肉,都叫一碟素意粉取個平衡吧!這碟「地中海雜香草」,我不知道用了哪些香草,面頭的像是羽衣甘藍,炸得脆卜卜,同樣加上了蒜片,雖然這一碟沒有肉,但一樣吃得好滿足!

Mad for Garlic屬開放式設計,感覺開揚。

酸瓜 (免費)

Garlic Steak, US Beef ($268)

2018-01-18
2018-01-19 95 views
已經第二次食Mad for garlic,上次在銅鑼灣店,今次經開又一城,又可以食蒜了,對它念念不忘,今次再試其他菜式。两家店的裝潢都差不多,時尚有品味,在餐廳用餐感覺十分舒適。鐵板烤MFG招牌肉眼扒 配蒜蓉山 $268我們選了五成,肉眼扒被蒜片舖滿,蒜香撲鼻,輕輕一刀已經可以切開,沒有令人失望,肉質非常軟腍嫩滑富有牛肉味而且汁潤,配上蒜片又香又脆,這樣的配搭只有這裡能食到。熱板醃漬蒜頭煙肉及飛魚子炒韓國牛油飯 $138用上鐵板能保持熱度,飯粒粒飽滿乾身,每粒飯上都粘滿飛魚子,口感豐富,而且用上漬蒜頭,味道更出,配搭特別,十分喜歡。蒜頭香蕉朱古力醬薄餅 配自家製雲呢拿雪糕 $88餐廳推介的甜品有特色,暖暖的薄餅加上香蕉和朱古力醬,蒜頭味道輕盈,不會太濃味。

鐵板烤MFG招牌肉眼扒 配蒜蓉山 $268

熱板醃漬蒜頭煙肉及飛魚子炒韓國牛油飯 $138

蒜頭香蕉朱古力醬薄餅 配自家製雲呢拿雪糕 $88
2018-01-19
$250 (Dinner)
2018-01-19 69 views
今天逛又一城,行到攰攰地想找個舒服餐廳食頓晚飯,和朋友選了這家Mad For Garlic。地方大,被半開放式的設計吸引,坐得十分舒適。看介紹原來是新派韓國菜,以蒜為主題,正好我們都比較好蒜,所以正合胃口。Garlic Snowing Pizza $138上枱時,店員會即場批芝士碎,愛芝士的我看着都十分爽,雖然好多芝士,但一點不膩,菠蘿酸酸地也消滯,當中還有蝦和滿滿的炸蒜,配上薄批,十分不錯。蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉 $168整體十分Creamy,有豐富的蟹肉和龍蝦肉,忌廉味道非常濃郁,而且帶有蒜香味,味濃而不膩口。蒜香香蕉朱古力醬薄餅 配自家製雲呢嗱雪糕 $88蒜頭加入甜品真第一次見,薄餅配上香蕉片和朱古力醬十分夾,再加點雪糕,味道口感十分豐富,十分滿足。

地方大,被半開放式的設計吸引,坐得十分舒適。

Garlic Snowing Pizza $138

蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉 $168

蒜香香蕉朱古力醬薄餅 配自家製雲呢嗱雪糕 $88
2018-01-16
$200 (Dinner)
2018-01-15 84 views
在九龍塘逛街時經過這間餐廳,聞到一陣蒜香,雖然已經吃了少許東西但還是決定進去試一試這間新餐廳。因為肚子容量不多所以選擇的都是輕盈食物。這個蒜蓉包塔是這餐廳的signature,分量又不算多當然第一時間叫了,店員會在你面前把包內的蒜蓉混和好再切成四份食用,每一份也充滿了蒜蓉粒,對喜愛吃蒜蓉的我很快便把它吃完了。店員會在你面前把所有切好的沙律材料攪和再上碟,多了一層視覺享受,味道本身不過不失,不算有驚喜。充滿蒜香的湯,薯蓉都溶合在湯中,但味道偏鹹。
因為肚子容量不多所以選擇的都是輕盈食物。
蒜蓉包塔

MFG凱撒沙律

香蒜薯仔濃湯

充滿蒜香的湯,薯蓉都溶合在湯中,但味道偏鹹。
2018-01-15 129 views
呢間餐廳想試左好耐,最近終於有時間走去上下。佢以蒜頭做主打,menu入面差不多所有菜色都有蒜味,不過其實整體食落蒜味唔濃,個環境都唔會充斥蒜頭味,唔識蒜頭嘅都可以一試。- Garlic snowing pizza呢個pizza甜甜地,好多沙律醬鋪係底,所以偏甜。上面鋪滿乾蒜片,不過蒜味唔會好濃,連埋waitress上菜時即刻刨上去既芝士絲,其實味道都幾夾。- Garlicpeno pasta / 蒜片墨西哥辣椒炒意粉呢個意粉可以encore,雖然幾辣,不過真係好惹味。佢既脆蒜片只係鋪上面,撈埋食真係好香口,忍唔住一啖又一啖咁食曬。- Grouper steak / 扒石斑配煎帶子呢個魚同帶子都ok,唔算好雪,份量都算係咁。蒜片又係只係鋪上面,其實撥開真係無蒜味。- DIY Tiramisu雖然叫既時候已到知佢係diy,但係我真係唔明白點解要將佢地分開(睇圖就知)。當你將啲手指餅浸入酒同咖啡嘅時候,好容易會吸得太多,令到個味好濃同好chok。個杯布甸狀既野其實又好難點得到,用手拎塊手指餅又唔係,叉住又唔係。味道唔係差,不過叫人有d不知所措。總括黎講,呢間餐廳已韓式餐廳黎講唔算太overp

- Garlic snowing pizza

- Grouper steak / 扒石斑配煎帶子

- DIY Tiramisu

總括黎講,呢間餐廳已韓式餐廳黎講唔算太overprized,食物又唔難食,有興趣可以黎試下。