2019-11-20 48 views
真係超級耐冇喺尖沙咀食過飯,所以我哋喺尖沙咀搵左間越南嘅餐廳,鋪面唔算好大,但係應有盡有。首先嚟到嘅係飲品,我叫咗蓮子龍眼冰同埋新鮮菠蘿冰。我個人就比較喜歡蓮子龍眼冰,因為秋天嚟到天氣都比較乾燥,可以潤下喉,係一個幾唔錯嘅選擇!之後你應該點都估唔到;越南餐廳竟然會有鹹蛋炸魚皮。呢個同我地喺便利店買到嘅完全唔一樣,因為佢係啱啱好新鮮炸起熱辣辣,10分推介!我哋仲叫咗個咖喱蟹,非常足料,有多蟹膏又多肉。所以我哋仲叫咗個蒜蓉包用嚟點咖哩汁,非常好味非常新鮮。仲叫咗個蝦頭膏炒高麗菜,剛才非常之新鮮而且有個醬汁味道!最後仲叫咗個脆皮蝦卷撈檸,個蝦卷超級特別,外脆內軟,一定要試吓!仲有好濃郁嘅蝦味
仲叫咗個蝦頭膏炒高麗菜,剛才非常之新鮮而且有個醬汁味道!
2019-10-21
$150 (Dinner)
2019-11-10 48 views
美食是很好的聯誼媒介。因為美食所以會主動約朋友見面。好久沒食越南菜,今次來到尖嘴。入到一間間河內大娘的餐廳,有越南特色,天花掛草帽。朋友素食,點了新鮮菠蘿冰 Nuoc Dua,青芒果沙律Mango Salad,香茅豬扒捞檬Pork Chop和蝦頭膏炒高麗菜 Fried。先介紹新鮮菠蘿冰,用菠蘿橙皮煲左一段時間,會有果香,而喝下去也挺喝。青芒果沙律好fresh,芒果甜。香茅豬扒捞檬賣相不錯,份量多,香茅味香,豬扒肉嫩,煎得剛剛好。接住上蝦頭膏炒高麗菜 ,好香,帶微辣,蝦膏香,菜雙甜。整體來說,性價比高的越南菜。
入到一間間河內大娘的餐廳,有越南特色,天花掛草帽。

整體來說,性價比高的越南菜。

2019-11-10 48 views
次次肥雞搭巴士嗰陣時候經過呢一間叫河內大娘嘅越南餐廳都好想試下咁今晚呢就決定同屋企人去試下呢間嘢㗎肥雞呢就嗌咗個越式腍肉, 個味道呢其實係酸酸辣辣嘅一邊種讓咗啲辣椒有少少似酸味嘅扎肉口感幾特別酸酸哋幾開胃, 經店員推介再嗌咗個香茅煮大蜆湯, 佢啲大蜆粒粒都非常之飽滿, 個湯飲落去幾重香茅味同平時飲開嘅清酒煮蜆有啲唔同, 店員話佢有一個順化牛肉麵,係一星期只係得兩日有得買,仲要賣完即止,佢嘅湯底呢係好濃嘅紅燒味道同埋有少少中藥味,佢啲牛腩炆得幾冧,少少微辣。 仲有個黃金大蝦,佢啲蝦肉非常之結實飽滿,配埋鹹香嘅蛋黃醬,又係送飯一流再整多杯珍多冰同埋蓮子龍眼冰呢成餐肥雞都覺得非常之滿足。
2019-10-23
2019-11-09 32 views
鍾意行到邊見到咩就入去食 今次見到間越菜就入左去試 雖然唔係咩大餐廳 但味道不錯-黃金炸魚皮- 炸魚皮一上枱就已經傳出一陣超香嘅咸蛋黃味 魚皮脆而不油膩 雖然聞落好香 我覺得食落口嘅咸蛋味可以再重些小.-香茅煮大蜆-一隻大蜆等於兩三隻平時個啲蜆隻咁大隻 湯底可以飲 香矛芧味係慢慢滲出黎.-越式燒雞- 🌟燒雞皮脆嫩滑 沾上小小辣嘅燒雞醬幾惹味.-雞翼春卷撈檬- 🌟撈檬魚露小酸而不辣 雞翼大隻脆卜卜 春卷入面係肉碎菇同菜絲 檬粉上面有蔥油.-特飲- 🌟大娘真多冰 係綠豆蓉大菜糕加椰奶菠蘿冰 係菠蘿肉配橙皮碎 會感覺到橙香味會係微酸嘅菠蘿味之後湧出黎兩杯都好飲🍹

-黃金炸魚皮-
-香茅煮大蜆-
-越式燒雞- 🌟
燒雞皮脆嫩滑 沾上小小辣嘅燒雞醬幾惹味
-雞翼春卷撈檬- 🌟
-特飲- 🌟
大娘真多冰 係綠豆蓉大菜糕加椰奶

兩杯都好飲🍹
與友人來到尖沙咀,今次是去食越南菜。餐廳位於漆咸道南,與尖東一路之隔,靜中帶旺,餐廳地方不算大,而且是沿著商場轉角而成,所以地方也是順勢而成,不算四正,但難得也不覺侷促。我們點了燒乳豬肶、香茅煮大蜆、蝦頭膏炒高麗菜及皇牌火車頭,飲品就要了新鮮菠蘿冰及蓮子龍眼茶。新鮮菠蘿冰是用新鮮菠蘿加入橙皮一起煲出味來才做成飲品,特別在果味更加濃郁。而蓮子龍眼茶是熱的,店長亦很耐心介紹,說是用蔗糖來焗而不是煲,所以無需擔心會燥熱,味道及甜味也適中。蝦頭膏炒高麗菜沒有像用蝦醬來炒那樣重味,因為我們沒有要白飯,這樣淨食淡口些會較為適中,食到碟底時那自家製的蝦頭膏汁多了才覺味道相對濃些。香茅煮大蜆用的是大沙白,肉質肥美鮮甜,沒有沙,連湯也可以喝,用香茅來煮又與一般用酒煮味道不同,更覺清甜。啊,這個燒乳豬肶皮薄肉厚,外皮鬆脆,豬肶肉厚而爽,也不像一般燒肉內隴那樣鹹,配上芥末籽醬蘸來食,配合得很好,出色之作。最後是主食的皇牌火車頭,材料豐富,包括有花膠、生牛肉、熟牛肉、腩片、牛栢葉、牛丸及檬粉等,湯底也很鮮甜,美中不足只是檬粉有一點兒糊口。

我們點了燒乳豬肶香茅煮大蜆蝦頭膏炒高麗菜皇牌火車頭,飲品就要了新鮮菠蘿冰蓮子龍眼茶

蝦頭膏炒高麗菜

皇牌火車頭
蝦頭膏炒高麗菜
皇牌火車頭
2019-11-08 372 views
對早前走訪越南當地「捐窿捐啦」尋找到的美食非常念念不忘,為左釋除呢種牽掛,今日特意同友人安排左一個「找回當初越南味蕾」的晚餐。🔷黃金炸魚皮 💙80/100即是鹹蛋黃味既炸魚皮,即叫即炸卜卜脆,十分酥脆之餘,咬落吾會散哂,每一舊炸魚皮都有很平均地沾滿鹹蛋黃。🔷香茅煮大蜆 💙85/100蜆肉大大粒好肥美鮮甜而且沒有沙粒,清洗時候的吐沙過程應該是處理得不錯。湯底清清地帶有鮮甜味,仲有少許的芫荽味及香茅的清香味。🔷越式香茅燒魚 💙85/100燒魚用上小龍躉魚,魚肉多汁嫩滑,而且並無細骨,即使自認為「吾識食魚」既朋友都好岩食。另外呢款燒魚抵贊處之一在於條魚是即叫即劏,所以食得出個新鮮程度十分高。嫩滑的魚肉配埋酸酸辣辣的醬汁真系越式菜的高質地道菜之一。🔷順化粉 💙75/100(豬手、豬紅、牛展、扎肉)呢款粉是餐廳的特別推介,個粉不是以金邊或檬粉為底,而是用上米粉。個湯底應該是順化粉的重點之一,通化之名意指將酸、甜、鮮、辣,以及檸檬草的味道融合在一起,食落有點小辣但接受程度十分高。🔷新鮮菠蘿冰 💙73/100菠蘿冰飲落十分爽口,整個人都感受到一股涼氣進入左身體,好適合行街行到又攰又熱既朋友仔。另外底

🔷黃金炸魚皮 💙80/100
🔷香茅煮大蜆 💙85/100
越式香茅燒魚
越式香茅燒魚
🔷越式香茅燒魚 💙85/100
🔷順化粉 💙75/100
(豬手、豬紅、牛展、扎肉)
🔷新鮮菠蘿冰 💙73/100
菠蘿冰飲落十分爽口,整個人都感受到一股涼氣進入左身體,好適合行街行到又攰又熱既朋友仔。另外底下放左為數不少的菠蘿粒,用湯匙拎起黎食會食到淡淡菠蘿好滿足。
🔷新鮮芒果冰 💙77/100
芒果冰相對上會更為濃郁一點,飲落會較「澀」而不稀,飲飲下更會食到新鮮芒果粒,甜度上控制得都頗為自然,應該是店鋪都用上左香甜十足既新鮮芒果去榨。

$260 (Dinner)
  • 香茅燒魚
  • 香茅煮大蜆
咖喱蟹配蒜蓉包🦀🍞$168 4.5/5呢個咖哩蟹真係不得了🤩首先係個咖哩,本身以為個咖哩會好辣,但食落去只係得少少辣,而且咖哩味都幾濃郁下,送飯食真係一流😚 之後隻蟹好新鮮,完全係食到隻蟹既鮮味,隻蟹望落去唔係好大隻,但其實都有好多肉下,小編覺得4個人食都夠🤪跟住個蒜蓉包同出面西餐廳食到既蒜蓉包又係唔一樣既,因為佢除左蒜蓉之外,仲落左芝士調味分,所以真係超級惹味😋加上168就食到咁高質既咖哩蟹,性價比真係一流😍👍🏻————————香茅煮大蜆🍲$99 5/5本身見到99蚊食蜆有d貴🙈,係見到係餐廳招牌菜後就叫左黎食!呢一個香芧煮大蜆一黎到就真係冇令我失望,未落枱已經聞到好香既香芧同蜆味😍 d蜆既size並唔係平時食豉椒炒細細隻果d,而係大大隻!所以個口感好正!😚除左香芧之外,仲有蔥花配埋雞湯黎煮,加埋蜆既鮮味真係好滿足🥰。————————蕃茄蟹肉湯檬🍅🦀$89 4.5/5呢一碗湯檬十分之足料,個湯底真係真材實料🤓,個湯除左有蕃茄同蝦既鮮味之外,仲有好多蟹肉🦀,仲要係大大碗,所以性價比都真係唔錯😎————————黃金炸魚皮🐟$49 5/5呢個炸魚皮真心好值得推介,就咁望落個樣同魚蛋粉鋪無咩
咖喱蟹配蒜蓉包🦀🍞$168 4.5/5
呢個咖哩蟹真係不得了🤩
加上168就食到咁高質既咖哩蟹,性價比真係一流😍👍🏻
香茅煮大蜆🍲$99 5/5
蕃茄蟹肉湯檬🍅🦀$89 4.5/5
黃金炸魚皮🐟$49 5/5
呢個炸魚皮真心好值得推介,就咁望落個樣同魚蛋粉鋪無咩分別😂,但食落去每一舊魚皮都係都係又脆又暖🤪,仲要炸得岩岩好,所以好食到不得了😍
珍多冰🍹$39 4/5
材料: 大菜糕、綠豆蓉、椰奶、花奶
佢既味道正常,仲好足料添!🤓
新鮮菠蘿冰🍍$39
材料: 菠蘿、橙皮
2杯野飲入面,呢一杯較為有驚喜,可以飲到好重既新鮮菠蘿汁既酸酸甜甜,仲有啖啖既橙香味,所以呢杯野好值得推介😗
咖喱蟹配蒜蓉包
蕃茄蟹肉湯檬
咖喱蟹配蒜蓉包
蕃茄蟹肉湯檬
2019-11-01 543 views
尖沙咀作為中心點,總是非常熱鬧,食肆也很多。這次走到尖沙咀的邊緣,差不多算是尖東了,找來一家別有一番風味的小店。在地鐵站出口旁邊,門口窄窄長長的,走進去就是一家窄長的食店。善用轉角位置,想不到也能放十張八張桌椅。在出廚位置巧妙地用竹簷裝飾,更吊掛著一頂頂非常具越南signature的竹帽,簡單的卻能成功勾起了我在越南會安古城的回憶。在越南熱得汗流浹背時,冰涼飲料實在少不得。蓮子龍眼冰和菠蘿冰都是很具風味的,個人較為喜歡前者甜而滋潤的味道。前菜選擇多,很快便來到。青木瓜沙律十分爽脆,喜歡其幼身的口感。醬汁酸酸辣辣,很是開胃,即使不好辣的我也吃得不錯。豬頸肉爽嫩多汁,不嚡口,配炸蒜更為惹味。小食拼盤份量很大,基本上四人分享也沒問題。恰巧四款小食都是我喜歡吃的,很合口味。炸蝦餅十分彈牙,蝦味鮮甜,吃得到滿滿蝦膠,而非只有粉漿,十分真材實料。右手邊的牛油雞翼炸至乾身,不會有剩油,外層香脆、內層肉嫩。上面的粉蒸包是自家手造的,用粉皮包裹著木耳絲、冬菇絲、紅蘿蔔絲、豬肉碎,味道一點也不單寡,是意想不到的好吃。左邊的越式炸春卷也是自家製的,越式春卷皮夠薄,炸得十分脆口。裡面有木耳絲、紅蘿蔔絲外,還有

(前) 蓮子龍眼冰; (後)  新鮮菠蘿冰

前菜選擇多,很快便來到。

烤豬頸肉青木瓜沙律

大娘小食拼盤

右手邊的牛油雞翼炸至乾身,不會有剩油,外層香脆、內層肉嫩。

左邊的越式炸春卷也是自家製的,越式春卷皮夠薄,炸得十分脆口。裡面有木耳絲、紅蘿蔔絲外,還有粉絲,口感豐富。

黃金蒜香海蝦

是日特價推介的黃金蒜香海蝦,想不到這個價錢有六隻大海蝦,性價比高。

黃金蒜香海蝦

海蝦外層包裹著一層鹹蛋黃,炸至金黃香脆,再加上蒜蓉的香氣,十分惹味。海蝦新鮮,肉質爽口彈牙,一點也不霉口,實在高質。

順化粉

另一在是日特別推介餐牌的是順化粉。雖然到過順化古城,但也真的沒有吃過順化粉。原來是湯米級再加豬紅、豬手、牛𦟌和扎肉,用料豐富。湯底帶辣,是濃味之選。這裡的越式扎肉很正宗,也不會有過份的胡椒味道。

這樣的份量三個人吃也絕對可以,份量充足,味道也不錯。店員的服務態度也很親切,也沒有用餐時限,在尖沙咀旺中帶靜的地段談心吃飯選這裡也很不錯。
(前) 蓮子龍眼冰; (後)  新鮮菠蘿冰
烤豬頸肉青木瓜沙律
  • 蓮子龍眼冰
2019-10-31 57 views
Halloween同朋友相約在尖沙咀先吃晚飯,夜晚再出去玩,經過尖東附近找到一間隱世餐廳。Order了烤牛柳沙律,含青瓜、椰菜、紅蘿蔔絲和酸辣醬,酸辣醬令人特別開胃,牛柳意想不到的軟和稔,不但牛肉味濃還保留著肉汁。自家手造的大娘蒸粉包,餡料豐富內有木耳絲、紅蘿蔔絲和豬肉,口感豐富又入味,配上酸甜醬,亦很開胃。越南餐廳居然有意想不到的烤豬肉,因為是即叫即烤的關係,皮不但薄又脆,烤豬肉肥瘦適中,而且居然有肉汁! 令人忍不住一吃再吃!果然是餐廳的皇牌不配上任何醬汁已感覺香口和夠入味。另外配上自家製甜甜酸酸的mustard,會有另一番味道,味道會帶來更有層次。餐廳的生牛肉河粉,這價錢 ($69) 居然選用了安格斯牛肉,牛肉又稔又滑,肉汁豐富;而湯底又濃又香龍眼冰用上自己焗製的龍眼、蓮子和蔗糖,不用怕燥熱。珍多冰用料豐富,有綠豆蓉、椰奶、花奶和大菜糕,奶味濃,亦不會過甜。另外十分欣賞餐廳的所有熱食剛上枱時都是熱辣辣的
烤牛柳沙律

大娘蒸粉包

大娘皇牌烤乳豬

生安格斯牛肉河粉

龍眼冰和珍多冰

龍眼冰用上自己焗製的龍眼、蓮子和蔗糖,不用怕燥熱。

另外十分欣賞餐廳的所有熱食剛上枱時都是熱辣辣的

• 珍多冰
  • 蓮子龍眼冰
  • 安格斯生牛肉河粉
2019-10-30 47 views
朋友就算唔係Long Distance都可能因為工作而見少了所以今次就同朋友食下越南菜黎到尖沙咀嘅河內大娘首先叫咗個限量版嘅順化粉 ($89)材料好豐富有豬手豬紅牛展同埋扎肉湯底飲落有少少啦 而啲米線都好索湯鮮且不油膩?粉爽滑且口感飽滿👍🏻其後我嗌左個香茅煮蜆($99)蜆肉幾大隻 而且香茅味幾濃 夾嘅😛軟殼蟹米紙卷 ($79)即叫即整軟淋淋嘅米紙包住脆卜卜嘅軟殼蟹 清新好味最後主角嚟到越式香茅烤魚($189)香料獨特 鮮香可口 肉質都好入味且結實😆新鮮嘅菠蘿冰用橙皮同菠蘿混合而成 好飲蓮子龍眼冰就可以清熱 飲落去啖啖清新架🙂________________________裝修環境:✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨✨(5個✨為滿分)________________________唔信我嘅可以自己去試試😂
朋友就算唔係Long Distance
都可能因為工作而見少了
所以今次就同朋友食下越南菜
黎到尖沙咀嘅河內大娘
首先叫咗個限量版嘅順化粉 ($89)
材料好豐富有豬手豬紅牛展同埋扎肉
湯底飲落有少少啦 而啲米線都好索湯
鮮且不油膩?粉爽滑且口感飽滿👍🏻
其後我嗌左個香茅煮蜆($99)
蜆肉幾大隻 而且香茅味幾濃 夾嘅😛
軟殼蟹米紙卷 ($79)即叫即整
軟淋淋嘅米紙包住脆卜卜嘅軟殼蟹 清新好味
最後主角嚟到越式香茅烤魚($189)
香料獨特 鮮香可口 肉質都好入味且結實😆
新鮮嘅菠蘿冰用橙皮同菠蘿混合而成 好飲
蓮子龍眼冰就可以清熱 飲落去啖啖清新架🙂
________________________
裝修環境:✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
________________________
唔信我嘅可以自己去試試😂
香茅煮蜆
軟殼蟹米紙卷
飲品
$150 (Dinner)
香茅煮蜆
軟殼蟹米紙卷
2019-10-30 183 views
夜晚約咗朋友嚟呢邊飲野,約早D可以一齊食埋個靚din先打咗一轉,發現到呢間越式餐廳河內大娘,勁近西鐵站出口廢事路痴朋友搵得咁辛苦啦🙈見門口有餐牌,望下都OK,就直接入去叫定D野食★★★★★蓮子龍眼冰 $39呢杯野飲好特別同好中我心,個底係用黑蔗糖調配,飲落唔會係死甜果種而龍眼蓮子都係突登焗出味,俾咗超多我地,特別入味香甜~~★★★★★新鮮菠蘿冰 $39而菠蘿冰就比較fresh,沙冰質感較出個底好多菠蘿粒,另外仲加咗d橙皮,口感更加特別★★★★★烤大蝦柚子沙律 $79唔好以為沙律通常細細碟唔飽肚呢度嘅沙律絕對對得住味道與份量😍沙律用上好多嘅碌柚肉,健康得嚟又清新又香甜另外仲混有青瓜絲,椰菜絲,紅蘿蔔絲等,最抵讚係沙律用嘅蝦都可以咁大隻呀,令賣相上加晒分之餘,本身味道都好新鮮爽口再加上佢地嘅特製醬汁,撈埋一齊食酸酸甜甜超開胃★★★★越式炸雞卷 $59呢個炸雞卷係本日推介菜式之中,用腐皮再加住雞肉炸起,加咗D泰式甜酸醬更加開胃★★★★軟殼蟹扎肉撈檬 $79軟殼蟹新鮮炸起夠晒酥香,蟹肉夠厚身口感very good扎肉爽滑彈牙中又有香軟口感,肉味特濃,層次豐富檬粉夠軟彈,加咗佢地自家的撈檬醬汁,
夜晚約咗朋友嚟呢邊飲野,約早D可以一齊食埋個靚din先
打咗一轉,發現到呢間越式餐廳河內大娘,勁近西鐵站出口
廢事路痴朋友搵得咁辛苦啦🙈
見門口有餐牌,望下都OK,就直接入去叫定D野食

★★★★★蓮子龍眼冰 $39
呢杯野飲好特別同好中我心,
個底係用黑蔗糖調配,飲落唔會係死甜果種
而龍眼蓮子都係突登焗出味,俾咗超多我地,特別入味香甜~~
蓮子龍眼冰

★★★★★新鮮菠蘿冰 $39
而菠蘿冰就比較fresh,沙冰質感較出
個底好多菠蘿粒,另外仲加咗d橙皮,口感更加特別

★★★★★烤大蝦柚子沙律 $79
唔好以為沙律通常細細碟唔飽肚
呢度嘅沙律絕對對得住味道與份量😍
沙律用上好多嘅碌柚肉,健康得嚟又清新又香甜
另外仲混有青瓜絲,椰菜絲,紅蘿蔔絲等,
最抵讚係沙律用嘅蝦都可以咁大隻呀,
令賣相上加晒分之餘,本身味道都好新鮮爽口
再加上佢地嘅特製醬汁,撈埋一齊食酸酸甜甜超開胃

★★★★越式炸雞卷 $59
呢個炸雞卷係本日推介菜式之中,
用腐皮再加住雞肉炸起,
加咗D泰式甜酸醬更加開胃

★★★★軟殼蟹扎肉撈檬 $79
軟殼蟹新鮮炸起夠晒酥香,蟹肉夠厚身口感very good
扎肉爽滑彈牙中又有香軟口感,肉味特濃,層次豐富
檬粉夠軟彈,加咗佢地自家的撈檬醬汁,唔係太濃味,咁樣清清地酸酸甜甜更開胃
份量都幾夠

★★★★★越式香茅烤魚 $189
最後就係我地嘅重頭戲😍亦都係我地最滿意最驚喜嘅一款
呢條係沙巴龍躉仔,用鹽焗烤製成
店員仲好細心主動幫我地起皮
表皮香脆帶微鹹,內裡肉質恰到好處非常之新鮮嫩滑!
肉質非常之靚!絕對可以俾夠100分
再近肚位置塞咗D香茅一齊燒,魚肉鮮甜得嚟又帶有清新獨特嘅茅香
個魚配有佢獨有嘅自家秘製醬汁,點醬一齊食係超夾!
鍾意嘅再沾D鹽食就更加惹味
啖啖都係享受,我地差D連骨都啜埋😹😹絕對回頭之選

河內大娘
整體評分★★★★★

地理環境★★★★
尖東站 P3 出口,一出升降機就到非常方便
環境亦甚有越式茅屋風格

服務★★★★
店員友善禮貌,上菜快

食物★★★★★
正宗越南風味,高質素,份量足

價錢$$
價錢公道,尖沙咀地段算得上抵食
2019-10-28
$266 (Dinner)
蓮子龍眼冰
2019-10-20 43 views
安南地區嘅藕絲沙律唔係好啱我哋食haha越南法包比較普通落左沙律醬 唔係好正宗tim蟹肉蕃茄湯底越南河入面啲料好足蝦又大隻 丸又多 蟹肉都多蕃茄湯都濃好食大蝦米紙卷綠豆冰呢杯野超好飲綠豆勁多配埋椰汁一流不過覺得間嘢有少少偏貴
安南地區嘅藕絲沙律

綠豆勁多
配埋椰汁一流

不過覺得間嘢有少少偏貴
2019-09-25 78 views
有一位朋友 雖然我地唔係成日傾計但係當我/佢有需要嘅時候我地會馬上走出黎幫對方👐🏻就係因為咁樣我決定帶我呢個朋友去食好西👄去到尖沙咀嘅河內大娘一齊食越式料理🤤-燒乳豬 ($238) 同一般酒樓整嘅乳豬都幾唔同架✨脆皮方面 我覺得皮都幾薄身而且都幾crunchy 幾脆身同普通乳豬製法相比呢隻乳豬即使放耐咗少少都唔會覺得好油膩 啲油積聚係度而且嘅皮依然保持 crunchy嘅口感口感方面 肉質都算係幾鮮嫩 幾soft嘅肥瘦肉嘅比例都幾適中所以食嘅時候唔會覺得好老好硬 咬唔開~骨同肉嘅比例我覺得適中但係我覺得骨就偏多左少少不過如果無骨我就會覺得無左食乳豬嘅風味😋最令我覺得有驚喜嘅係芥末醬💥我覺得普通嘅芥末醬都係偏甜而為唔係好辣但係點乳豬嘅芥末醬感覺比較辣 而且都幾「攻」鼻真材實料嘅感覺💛脆皮蝦卷湯河 ($69)脆皮係炸腐皮都幾脆 幾Crunchy嘅🙈但係因為我掛住影相所以我放左一陣先食😢變得有少少硬不過我覺得趁熱食嘅會更加好蝦肉嘅份量適中口感好紮實✨而且幾新鮮 無咩腥味我幾鍾意湯河💛河粉嘅質感條條分明 有清香嘅米香味而且軟硬度啱啱好有煙煙韌韌嘅口感但係硬得黎又幾軟熟湯頭鹹鹹地但係唔會過鹹而且

有一位朋友 雖然我地唔係成日傾計
但係當我/佢有需要嘅時候
我地會馬上走出黎幫對方👐🏻
就係因為咁樣
我決定帶我呢個朋友去食好西👄
去到尖沙咀嘅河內大娘
一齊食越式料理🤤

脆皮蝦卷湯河

燒乳豬 ($238)
同一般酒樓整嘅乳豬都幾唔同架✨
都唔會覺得好油膩 啲油積聚係度
而且嘅皮依然保持 crunchy嘅口感
口感方面 肉質都算係幾鮮嫩 幾soft嘅
肥瘦肉嘅比例都幾適中
所以食嘅時候唔會覺得好老好硬 咬唔開~
骨同肉嘅比例我覺得適中
但係點乳豬嘅芥末醬
感覺比較辣 而且都幾「攻」鼻
真材實料嘅感覺💛
燒乳豬

脆皮蝦卷湯河 ($69)
脆皮係炸腐皮

但係硬得黎又幾軟熟
湯頭鹹鹹地但係唔會過鹹
而且有少少開胃嘅作用😆
脆皮蝦卷湯河

越式炸雞卷 ($59)
首先!!雞肉依然可以保持juicy💙
仲可以保持雞肉彈牙嫩滑
味道鹹鹹地 但係調味唔太重
所以唔會蓋過雞肉嘅鮮甜味
越式炸雞卷

珍多冰 ($39)
用綠豆造嘅珍多冰
味道方面都幾有層次感💚
首先會品嘗到濃濃椰奶嘅鮮甜味
之後會飲到到綠豆蓉好濃郁嘅綠豆香
最後會品嚐到珍啲份條

煙煙韌韌 口感十足紅豆冰 ($39)
我以為紅豆冰係香港嘅特飲🙈

🥢: 河內大娘
📍: 尖沙咀漆咸道南17-19號帝后廣場地下7-8號舖
[🚇尖沙咀站B1出口]
2019-08-29
$245 (Dinner)
燒乳豬
珍多冰  紅豆冰
  • 珍多冰
2019-09-24 82 views
#越南 #越南美食 軟殼蟹扎肉湯河 $59包熱飲🙂湯河味道ok, 最鐘意加埋青檸汁同埋辣椒🌶️,d 辣椒加少少入湯度已經好夠味好夠辣😶軟殼蟹炸得好脆,但略嫌細隻🙂扎肉幾好食,調味都唔錯舖頭唔大, 但lunch time 大約1點幾去到都坐唔滿, 可能舖頭位置問題啦上菜都幾快手,唔算等得耐係附近既話可以一試======================#foodreview_junjunjunko#hkfood_tst#junjunscore8/10IG: junko.junjuntasty餐牌
#越南 #越南美食

炸軟殼蟹
扎肉湯河
軟殼蟹扎肉湯河 $59包熱飲
😶軟殼蟹炸得好脆,但略嫌細隻
🙂扎肉幾好食,調味都唔錯

上菜都幾快手,唔算等得耐
係附近既話可以一試
======================
#foodreview_junjunjunko
#hkfood_tst
#junjunscore8/10
IG: junko.junjuntasty

餐牌
$69 (Lunch)
炸軟殼蟹
扎肉湯河
  • 軟殼蟹扎肉湯河
We decided to try out this Vietnamese restaurant conveniently located right beside the Tsim Sha Tsui MTR exit, as we wanted to relive our memories in Hanoi. Food and drinks came very fast, with the longan slush served to us first. We were surprised that there were so many longan fruit and lotus seeds filling up half the cup, but remember to stir it evenly before drinking! As for the red bean slush with coconut milk, it was sweet but not sickly, making it slightly different from the typical Hong

Lotus Seed and Longan Slush

Red Bean Slush

As for the red bean slush with coconut milk, it was sweet but not sickly, making it slightly different from the typical Hong Kong style with vanilla ice cream.
Starter Combo

We ordered the appetizer combo, which was a good sharing size for the two of us. The friendly waitress told us that the fried spring rolls and steamed rice ravioli were wrapped by hand. Both were stuffed with lots of ingredients inside, and essentially the same thing except for the way they were cooked. The prawn cake was very thick, and you could dip it in a Thai sweet and sour dipping sauce or fish sauce for more flavor. The chicken wings were crispy and juicy, but it’s better to dip it in the sauces too.
Tomato Crab Meat Vermicelli

The tomato crab meat vermicelli had a rich soup base, and it came with some big shrimps and meatballs that melted in our mouths. The texture of the noodles were quite slippery, making them a bit difficult to pick up (probably our chopstick skills need improvement) but easy to slurp into your mouth.
Grilled Lemongrass Fish

The highlight of the night would definitely be the grilled lemongrass fish. The preparation time was 30 minutes as the freshest seasonal fish were only killed upon order. We had a Sabah grouper, which had big bones, super soft meat and a thick crunchy skin sprinkled with salt. Lemongrass was stuffed inside the fish, so it smelled really nice when the waitress helped to cut it open. We didn’t really need to dip it in the spicy sauce, as the fish had lots of flavor already.

Overall, the dishes here are all sincerely prepared and quite delicious!
2019-09-10
$250 (Dinner)
Red Bean Slush
Starter Combo