2014-10-31 2334 views
這餐廳開了一年多; 剛開業不久, 我與J先生慶祝拍拖五週年紀念竟然推出 "平日優惠晚餐" 相比上次光顧平很多呀我們三人選了四人套餐來慶祝好友生辰!軟綿綿麵包配上牛油!蝦鮮甜, 配上沙律醋友人話: 三文魚夠鮮!餅底較厚, 配料夠多, 芝士濃郁牛角包鬆軟, 香濃牛味漢堡, 配上蕃茄洋葱生菜薯條就一般!薯蓉浸出黑松露香味, 甘咸香的鴨腿友人話: 飯煮得夠腍!香濃朱古力蛋糕, 配上椰子味雪糕超級酸食了一口, 要求換了手指餅...鬆脆手指餅, 配上開心果粒MAISON ERIC KAYSER 總結: 值得一試!
竟然推出 "平日優惠晚餐" 相比上次光顧平很多呀

我們三人選了四人套餐來慶祝好友生辰!
贈送麵包籃
軟綿綿麵包配上牛油!
亞洲特式鮮蝦沙律
蝦鮮甜, 配上沙律醋
三文魚他他跟薑黃果仁多士
友人話: 三文魚夠鮮!
法式薄餅 (海鮮)
餅底較厚, 配料夠多, 芝士濃郁
漢堡牛角配炸薯條
牛角包鬆軟, 香濃牛味漢堡, 配上蕃茄洋葱生菜
薯條就一般!
油封鴨腿配黑松露薯蓉
薯蓉浸出黑松露香味, 甘咸香的鴨腿
海鮮忌廉汁燴飯
友人話: 飯煮得夠腍!
朱古力心太軟
香濃朱古力蛋糕, 配上椰子味雪糕
什錦果撻 (車厘子)
超級酸
食了一口, 要求換了手指餅...
手指餅 (開心果)
鬆脆手指餅, 配上開心果粒

MAISON ERIC KAYSER 總結: 值得一試!
Other Info. : 平日優惠晚餐 - 供應星期一至四!
2014-10-20
$330 (Dinner)
Celebration
Birthday
亞洲特式鮮蝦沙律
朱古力心太軟
手指餅 (開心果)
2014-10-27 1884 views
尖沙咀海運商塲的Eric Kayser 不論環境和餐廳設計都十分舒服。最正是今晚沒有訂位都沒有問題、還可以有窗口位坐。餐廳menu 以麵包為主題,每一個餐都會配有Eric Kayser 所出品的麵包作為為其中一種食材。點菜後,待應就會奉上一盤新鮮及帶暖的麵包籃!兩款麵包都幾鬆軟但是可惜有點乾及入口有點韌!如果是以麵包作招來、就真是有點兒.....那個。凱撒沙律,青菜是新鮮羅馬生菜配以凱橵沙律汁和烤小麵包!青菜爽口但是汁就比較淡口。沒有什麼特色、有點失望!很久未嘗的意大利青瓜湯Zucchinni soup,湯都幾濃郁、顏色賣相都唔錯、入口有小小意青瓜味及忌亷味混和在一起、有清新鮮甜口感! 蕃茄意粉配火箭菜,賣相有點差、汁醬都幾多、最差就是留下在碟邊的汁醬!!出菜前沒有好好處理先上枱、意粉入口有點腍口軟身、汁又偏酸。辣肉腸薄餅,薄餠是厚身麵包餅底、都燒烤得幾鬆脆又帶點燶、芝士味濃郁、辣肉腸咸了小小、入口就比較油膩!餐廳已經開業了一段長時間,整體食物質數一般、服務水準有待改善、怪不得沒有訂位依然可以入座,幸好餐廳位置及品牌有一定優勢,而且窗外美麗夜景攞回唔小分數!

麵包

凱撒沙律

意大利青瓜湯

蕃茄意粉配火箭菜

比蕯

2014-10-27
$200 (Dinner)
意大利青瓜湯
2014-09-07 3085 views
2人的set dinner只係$328!!! 環境好又唔洗等位立即試~意想不到食物質素好好又啱胃口! 以後尖沙咀又多個食堂了!先來的係麵包藍, 分量多~不過牛油先係精髓...超香!賣相麻麻...本來驚佢凍左...好彩擔心都係多餘的~足足6粒田螺, 薯蓉亦好重牛油味! 啱哂我同朋友都係牛油怪~這個三文魚排非常好味!!!!!!!!!!! 煮得啱啱好~外脆內軟...有糖心的...!!!!!!!!醬汁creamy, 同三文魚排好夾~另外伴菜洋蔥和蕃茄又可中和膩度~這牛角burger真的不得了~第一私心鍾意牛角包!medium漢堡牛肉厚厚的很香很濃的牛味~可惜有少少乾, 下次medium rare好了...sauce是濃濃的cream cheese, cheese同時溶入cream cheese中, 好heavy~XD薯條非常新鮮熱辣又大份! 不過有點過鹹...我地已經好滯, 無食幾多就放棄了...全餐最可惜的心太軟...因為一d都唔熱唔軟...不過味道是不錯的, 至少雪糕是我最喜歡的"富豪雪糕車"口味~不論味道texture都似!mix埋心太軟一齊食特別match! 比用一般現成雪糕好的多~
意想不到食物質素好好又啱胃口! 以後尖沙咀又多個食堂了!

先來的係麵包藍, 分量多~不過牛油先係精髓...超香!
田螺薯蓉伴火箭菜
賣相麻麻...本來驚佢凍左...好彩擔心都係多餘的~
牛角包漢堡
這牛角burger真的不得了~第一私心鍾意牛角包!
心太軟
全餐最可惜的心太軟...因為一d都唔熱唔軟...
2014-09-03
$180 (Dinner)
牛角包漢堡
2014-08-10 3368 views
已經系第二次食呢間餐廳, 無論氣紛定食物質數都幾好, 本應唔系食呢間餐廳既, 因為原本唸住食個間連個想食既漢堡包都賣唒, 只不過系七點鐘, 算數, 好在由文化中心走過黎都唔太遠, 而個食物質數應該高幾班我地叫左個Set Dinner, 都包左前菜, Main Dish 同甜品.先黎左個佢地好出名既面包, 暖暖地, 同埋都幾脆口, 原來佢地隔黎個間面包鋪賣一個面包差唔多20蚊個, 所以食左兩個包真心低番唒啦!之後黎左個onion soup. 雖然比系我地上一次解紹真正既法式onion soup, 差左個面包同湯一齊焗既過程, 但系呢個勝在個蒜蓉湯上面個面包好好味, 真系唔錯唔錯.Main Dish 叫左個 Croissant Burger 同Chicken Liguine. 個Burger真系要講一講, 佢用左一個Croissant 做Burger個面包, 食落個口感好鬆化, 唔似平時有時會好硬, 加上個牛肉煮得Arm Arm 好, Medium Rare, 保持到中間既肉汁, 一個字正!另外個Chicken Liguine 都幾好, 用左既香草唔會蓋過本身雞肉既味道, 面條都煮得Arm

另外個Chicken Liguine 都幾好, 用左既香草唔會蓋過本身雞肉既味道, 面條都煮得Arm Arm 好!
最後黎左個雪糕同心太軟, 呢個價錢真系個bonus, 雖然個心太軟不太流心. 食完整個Set都好滿足!
2014-08-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$170 (Dinner)
2014-08-02 3270 views
係尖沙咀行佐半日,係時候dinner,眼見咁多餐廳選擇,又多人排隊,見呢間嘅menu 幾好又少人排,所以就選擇佐係度食啦!可能因為行街嗰時都有食野,所以三個人叫佐個dinner set for 2 首先當然係頭盤,就係田螺焗薯蓉 薯蓉係自家製,味道偏重,其餘田螺都係正常味,無特別。其後嘅就係主菜,包括海鮮忌廉意大利飯以及紅酒汁鴨脾意太利飯味道好濃,可惜飯太軟,無咬口,料都好足,絕對唔係得飯無料嘅首先食塊橙 果酸/甜係一個好清新嘅開始,然後個鴨腿好soft 配上紅酒汁 好夾 最後食埋薯蓉 成個dish好完整 好滿足到甜品啦就係molten chocolate cake無deco可言,呢個molten chocolate cake 唔算好流心,不過真係好rich 極濃嘅朱古力味,朱古力愛好者一定鍾意!配上雪糕可以中和返少少,今到個cake食落無咁漏成餐飯都食得好開心好滿足,但店員一路都好似好急,成日問食完收得未,好似趕收工咁

首先當然係頭盤,就係田螺焗薯蓉

薯蓉係自家製,味道偏重,其餘田螺都係正常味,無特別。
其後嘅就係主菜,包括海鮮忌廉意大利飯以及紅酒汁鴨脾

甜品
就係molten chocolate cake

2014-07-31
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
2014-07-06 3681 views
Maison eric kayser Ocean Terminal店,早一星期訂位,不限時又安排在靠窗的給我們,好好喔,walk in要限時的!食物一般般,salad, burger,意大利飯,三杯咖啡,兩個甜品,一共605元。不算貴,份量適中,我覺得了。。。也許有男生的會覺得不夠。最好吃是面包,熱的,外脆內軟。有不同餡料:有南瓜,咖喱(?),合桃。他們的牛油也好想,特別的吃起勁。說是有點名的墨魚魚柳包,嗯。。。。淡,不過魚柳很脆,別放太久,冷了不好吃。磨菇黑松露意大利飯ok香,軟硬度可以接受,不夠芝士拌碟。60分。甜品真的不ok, 焦糖燉蛋不香,太甜。lemon tart酸到哭,沒tart的香味。位置和舒適度夠,適合三五知己聊天。
位置和舒適度夠,適合三五知己聊天。
2014-07-05
$205 (Dinner)
2014-07-03 3229 views
就到晚飯時間,行過見無人等位,食物幾吸引就入咗去啦~環境比較暗,情調幾好不過枱與枱之間距離比較窄因為想試下其他野既關係,所以只係叫咗一個set~再加其他~首先拎咗藍包比我地~麵包做得好好,有2至3款~好鬆軟,有彈性前菜我地揀咗香煎帶子帶子雖然好的骰,但勝在彈牙另外叫咗份鵝肝味道可以接受,但煎得唔係幾好,重有少少根tim,不過可以過下口隱之後主菜真係重災區. . .意粉油到爆,好似橄欖油撈麵. . .應該係橄欖油湯麵先岩. . 牛扒叫5成熟. . .出到黎鞋到爆,起碼7至8成以上. . .之後都係食甜品算跟餐可以選心太軟,比想像中好,可能因為無期望. . 而桑莓杏仁餅,似大粒馬卡龍,但佢成個都脆身,唔係外脆內軟下次都唔會再去食架啦. . . 最多會係格離買下包包. . 甘既價錢同質素. . .唔值
就到晚飯時間,行過見無人等位,食物幾吸引就入咗去啦~
環境比較暗,情調幾好
不過枱與枱之間距離比較窄

因為想試下其他野既關係,所以只係叫咗一個set~再加其他~

首先拎咗藍包比我地~
麵包做得好好,有2至3款~
好鬆軟,有彈性
前菜我地揀咗香煎帶子
帶子雖然好的骰,但勝在彈牙
另外叫咗份鵝肝
味道可以接受,
但煎得唔係幾好,
重有少少根tim,
不過可以過下口隱
之後主菜真係重災區. . .

之後都係食甜品
跟餐可以選心太軟,
比想像中好,可能因為無期望. .
而桑莓杏仁餅,似大粒馬卡龍,
但佢成個都脆身,唔係外脆內軟

下次都唔會再去食架啦. . . 最多會係格離買下包包. .
甘既價錢同質素. . .唔值

$300 (Dinner)
2014-06-24 3264 views
聽聞Marison Eric Kayser既麵包出品係幾出色既但一直都未食過先前尖沙咀店有lunch semi-buffet當然要去一試啦:^)Salad bar有多款蔬果配料例如粟米,zucchini、broccoli等等可以自由配搭:^)南瓜湯甜而不膩雖然係creamy同厚身,但味道係好自然好易入口:^)煙三文魚鹹香味重魚油夠香但唔會泛哂光,係乾身少少既入口好易咬開,唔多筋位Pizza係暖熱既材料都幾足,加上有鋪芝士係面,烤完有淡淡焦香不過批底似乎有點吸醬汁,軟化並且帶濕氣蛋批有唔同款苜先煙肉一款其實唔係好鹹,調味剛好仲有少少薯仔係幾香既蛋香味重,蛋既部分幾嫩滑,加上面層有焗過既微焦批邊唔會話太過油,仲有陣陣酥香味另一款係菠菜三文魚呢款用既煙三文魚亦都唔係好鹹加上菠菜清清地,幾好入口既吞拿魚多士食落幾香脆吞拿魚加上沙律醬,酸酸甜甜幾開胃多士底薄得黎好脆,一稔一脆既感覺配搭不錯煙三文魚青瓜芝士三文治賣相幾特別,擺盤都算有心思既煙三文魚份量合格啦,佈滿左,厚薄均勻得宜,唔會太膩太鹹三文治用既係穀物包,外層韌身,但內層較軟綿好多穀物碎粒令到個包有d咬口,同埋好重香味:^)中間塗既係cre
但一直都未食過
先前尖沙咀店有lunch semi-buffet
當然要去一試啦:^)
Salad bar
有多款蔬果配料
例如粟米,zucchini、broccoli等等
可以自由配搭:^)
南瓜湯
甜而不膩
雖然係creamy同厚身,但味道係好自然好易入口:^)
煙三文魚鹹香味重
魚油夠香但唔會泛哂光,係乾身少少既
入口好易咬開,唔多筋位
Pizza係暖熱既
材料都幾足,加上有鋪芝士係面,烤完有淡淡焦香
不過批底似乎有點吸醬汁,軟化並且帶濕氣
蛋批
有唔同款
苜先煙肉一款其實唔係好鹹,調味剛好
仲有少少薯仔係幾香既
蛋香味重,蛋既部分幾嫩滑,加上面層有焗過既微焦
批邊唔會話太過油,仲有陣陣酥香味
另一款係菠菜三文魚
呢款用既煙三文魚亦都唔係好鹹
加上菠菜清清地,幾好入口既
吞拿魚多士食落幾香脆
吞拿魚加上沙律醬,酸酸甜甜幾開胃
多士底薄得黎好脆,一稔一脆既感覺配搭不錯
煙三文魚青瓜芝士三文治
賣相幾特別,擺盤都算有心思既
煙三文魚份量合格啦,佈滿左,厚薄均勻得宜,唔會太膩太鹹
三文治用既係穀物包,外層韌身,但內層較軟綿
好多穀物碎粒令到個包有d咬口,同埋好重香味:^)
中間塗既係cream cheese之類既,芝味濃郁,薄薄一層唔會好膩
整體配搭其實都幾好,味道好balance
加上有沙律青瓜去降低膩感,唔驚食完好易滯:^)
閃電泡芺
香口微脆,整體唔算太甜
入面有cream filling都唔會話好甜膩,係creamy但主要係香味唔係甜味
莓果蛋糕甜中帶微酸,味道自然唔係人工香精味
仲真係有莓果果肉,唔係話得醬
蛋糕部分有點creamy,不過加上莓果既酸甜味唔會話好膩
Financier細版好得意
外脆內綿
外層帶點焦香味,甜度高,內心濕潤軟綿
細細粒一口大小好方便食:^)
咖啡
係餐後必點
食到最後用黎清一清味,咩糖咩奶都唔落:^)
好開揚,光線充足好舒適
仲有海景可以望,坐得又舒服闊落
重點係價錢都唔算太貴(對比起商場內其他望到海既餐廳
2014-03-25
Type of Meal
Lunch
2014-05-25 4502 views
We were shopping at Harbour City when we decided to have some afternoon tea at Eric Kayser. The bread in the bakery section outside always attracted us everytime we pass by it's aroma but also the price! It was 10mins before the end of afternoon tea but the waiter claimed that they changed the menu already to the dinner set  not very good service....The atmosphere is very dark and comfortable, but maybe a bit too dark.  We settled down and ordered one seafood risotto, mushroom risotto and squid

not very good service....

The atmosphere is very dark and comfortable, but maybe a bit too dark.  We settled down and ordered one seafood risotto, mushroom risotto and squid ink burger. All over $100 dollars but comes along with their well known freshley baked bread and a drink.
Squid Ink burger with fries
The bread was very delicious and comes along with freshly whipped butter, which tasted very light and slightly sweet.
Risottos
Risottos were ok. Very creamy. Its hard to mess up such a yummy dish

After the meal, we visited the bakery and bought some bread. Around $20 - $30 each... very pricey but worth it!
上個月難得約到朋友食飯, 決定試一間未食過的餐廳, 最後揀了海港城的Maison Eric Kayser由於我地沒有訂位, 望海的座位已經一早被訂滿.我地點了平日優惠晚餐的四人餐, 可以從以下選擇兩個頭盤, 四個主菜和兩個甜品.隨後, 侍應遞上一籃麵包, 來到要試下這裡的麵包, 每一款都不同, 麵包不算熱辣辣, 也帶點暖身. 很喜歡這裡的牛油, 好滑和軟身.頭盤我地點了法式洋蔥湯和亞洲特色鮮蝦沙律.平日係餐廳較少有機會飲法式洋蔥湯, 所以見到就點了. 個湯好香洋蔥, 而且我最愛湯中放了焗芝士法式包, 同個湯好夾.亞洲特色鮮蝦沙律中的蝦算大隻, 肉質也彈牙, 若多一點鮮味更佳. 而蔬菜幾新鮮.主菜點了油封鴨腿配黑松露薯蓉, 漢堡牛角配炸薯條, 辣椒蒜香配意大利粉伴番茄醬和香煎鱸魚配檸檬忌廉汁.一見到油封鴨腿配黑松露薯蓉就想試下. 賣相不俗. 鴨腿已經好稔身, 一切開已經同骨分開. 鴨腿味道適中, 配合薯容一齊食, 口感也不錯呀.這裡出色是麵包, 當然要試下漢堡牛角配炸薯條. 平時多數整成漢堡包, 漢堡牛角較少角見.牛角好鬆脆, 而牛肉就較為乾身, 我自己喜歡多一點肉汁.我自己愛食粗薯條,
餐包
法式洋蔥湯
亞洲特色鮮蝦沙律
漢堡牛角配炸薯條
我自己愛食粗薯條, 較有口感和有薯仔味.辣椒蒜香配意大利粉伴番茄醬唔算太辣, 反而蕃茄醬更突出, 幾啱鍾意食濃味的我, 入口都幾酸, 幾醒胃.
辣椒蒜香配意大利粉伴番茄醬
食了咁多肉類, 就點了香煎鱸魚配檸檬忌廉汁. 魚肉幾滑身, 無腥味. 而且味道幾清.
香煎鱸魚配檸檬忌廉汁
甜品當然少不了. 我地點了檸檬果撻和朱古力心太軟.愛食朱古力的我, 必點這個朱古力心太軟. 一上枱要快點食, 因為一切開就流出朱古力醬, 連雪糕一齊食, 一冷一熱, 雙重口感, 而朱古力味也幾濃郁, 但不會過甜.對於我來講, 檸檬果撻就一般, 不過帶點酸酸地, 幾啱飯後食.
檸檬果撻和朱古力心太軟
這一餐好豐富, 而且環境不錯, 不論是情侶或是三五知己來傾計也適合.
Type of Meal
Dinner
法式洋蔥湯
2014-04-12 4546 views
姪女都將近3個月大,所以襯食飯前行左轉童裝,買條靚靚裙俾佢。題外話:宜家養個細路真係好貴$$衣食住行樣樣成千千聲。我地一行六人叫左兩個set dinner再散叫....因為一早book左桌子,餐廳亦安排左海景位我地,望住對面既ICC同停車場食飯。籃面包微暖,牛油超香,擦o西帶子煎得很嫩,有淡淡既香草牛油味,不奪主角既鮮味堆炸粉絲好搶鏡,鮮蝦分量少得很雜菜醒新開胃作為面包大師,對於佢既薄餅我地相信係最期待但入口so so so so so oily,只食到欖檻油味.....我寧願食番連鎖店既超簿批。墨魚飯顏色係有既,但食落又無mug味,個蝦估煎既時候係唔夠油或太大火,食落係有苦既燶味。正常,無特別。講真呀,一試無妨既咁又,特別係情侶,可以望住靚景共渡浪漫既飯局,係不二之選黎既。
題外話:宜家養個細路真係好貴$$衣食住行樣樣成千千聲。
我地一行六人叫左兩個set dinner再散叫....
因為一早book左桌子,餐廳亦安排左海景位我地,
望住對面既ICC同停車場食飯。
籃面包微暖,牛油超香,擦o西
帶子煎得很嫩,有淡淡既香草牛油味,不奪主角既鮮味
堆炸粉絲好搶鏡,鮮蝦分量少得很
雜菜醒新開胃
作為面包大師,對於佢既薄餅我地相信係最期待

但入口so so so so so oily,
只食到欖檻油味.....
我寧願食番連鎖店既超簿批。
墨魚飯顏色係有既,
但食落又無mug味,
個蝦估煎既時候係唔夠油或太大火,
食落係有苦既燶味。
正常,無特別。

2014-03-01
$180 (Dinner)
2014-03-16 4123 views
是日經過EricKayser餐廳每款包點平均$25-$40左右挑了不太起眼, 價錢大眾的ciabatta回家待晚上作夜宵, 我猜這包出爐後至少已經六小時麵包的脆皮變得煙韌欣賞的是, 麵包心軟熟濕口, 水份完全充足, 滿意
是日經過EricKayser餐廳

每款包點平均$25-$40左右

挑了不太起眼, 價錢大眾的ciabatta

回家待晚上作夜宵, 我猜這包出爐後至少已經六小時

麵包的脆皮變得煙韌

欣賞的是,

麵包心軟熟濕口, 水份完全充足, 滿意

2014-03-04
TakeAway
  • ciabatta
2014-03-12 3754 views
舊公司同事生日,她決定要到這間以面包出名的西餐廳晚餐,預約了七點半,當晚以兩男四女這個組合所以決定來一個六人餐,再另點主菜。餐廳內環境頗暗,大多都以外面燈透光進來,再加以檯面上的小蠟燭添光亮度,所以看餐牌時會有點困難。上菜速度一般,打頭陣的是亞洲特式鮮蝦沙津,蝦隻大隻新鮮,肉質爽口彈牙,沙津內有新鮮沙津菜外,亦有車厘茄及橙,兩者都十分鮮甜,令人開胃,的確適合作前菜。其後便到法國田螺伴薯蓉,以火箭菜伴碟,起初還擔心田螺份量不足,幸好剛剛有六隻,不過田螺較為細小,味道亦未有特別之處,而在底的薯蓉亦只有薄薄一層及味淡。到第三個前菜,三文魚他他跟薑黃果仁多士,這個前菜較為驚喜,三文魚切小粒,鮮甜美味,反觀,多士烤的時間過長,很脆身,但反去背面大部分都焦了,有苦澀味。三個前菜完結後,與同事們有傾有講,交代近況,初為人父的同事說笑平時初為爸爸的點滴,中途等主菜都有好一段時間,大約十五分鍾都未有任何主菜呈上,其後,又立即將所有主菜一併出菜,餐桌頓時擠迫起來,餐廳出菜時間掌握方面可以再改進。薄餅送料可以四揀一,有海鮮、腸、雞肉及蕃茄,與同事們都一致決定海鮮法式薄餅,軟軟的芝士佈滿整件薄餅,芝士軟度十足
亞洲特色鮮蝦沙律
法國田螺伴薯蓉

法式海鮮薄餅
薄餅送料可以四揀一,有海鮮、腸、雞肉及蕃茄,與同事們都一致決定海鮮法式薄餅,軟軟的芝士佈滿整件薄餅,芝士軟度十足可拉長,味香濃再配有足料的魚塊、蝦,味道十足。
香草蛋黃醬焗三文魚配蕃茄莎莎
香草蛋黃醬焗三文魚配番茄莎莎,三文魚肉質尚算嫩滑,烤焗時間不錯。
肉眼扒是另點的主菜,因生日那位不好太生的牛肉,唯有叫七成,切開扒其實已近乎全熟,肉質較鞋之外,牛味亦一般,肉眼扒亦帶有一啖微微焦味,白白浪費了肉眼扒,而薯條切得較為粗身,香脆有咬口,不錯。
海鮮忌廉汁燴飯
海鮮忌廉汁燴飯,飯粒充滿了忌廉香,軟硬度適中,濃郁芳香,味道十足,而且海鮮配料亦足夠,不過吃過這望菜以後似乎有點口渴,要飲水減淡一下肥膩感。
香煎鱸魚配檸檬忌廉汁
而香煎鱸魚配檸檬忌廉汁則屬驚喜之作,鱸魚肉質嫩滑,將其香煎就能帶出原汁原味,同事們對鱸魚都讚不絕口,確實不錯。
油封鴨腿配黑松露薯蓉
來到最後的主菜,與同事們都接近七八成飽,油封鴨腿配黑松露薯蓉,鴨腿肉質一般且咸,而黑松露薯蓉,滿滿黑松露香已佔據薯蓉,不過由於同事們都不甚喜好黑松露,故此主菜,大家都只是輕嘗。
雲呢嗱手指餅
接下來,來到甜品出場,手指餅有眾多口味(咖啡、雲呢嗱、朱古力、開心果),與餐牌上的有少許出入,生日的那位主意已決要點開心果味,侍者此時告知上述口味經已售罄,唯有轉至雲呢嗱,手指餅上碟簡單,碟上有已凍結的朱古力醬作點綴,不過手指餅並無太特別之處,只是其尺寸較平時的較為大些少。
脆餅蘸上雲呢嗱醬,微甜。
檸檬撻
反觀,檸檬撻則令人驚喜,切開餅撻已充滿檸檬香,淡黃的檸檬慕絲配以撻餅底,酸甜開胃,令人減卻了先前主菜帶來的膩口感值得推介。
心太軟
而心太軟配上雲呢嗱雪糕,經典之作,心太軟切開,滿滿的朱古力醬澎湃涌出,香濃朱古力味包圍四周,此時再蘸上雲呢嗱雪糕,能輕輕減少朱古力的甜度,一凍一熱的配搭,口感不錯。

幾位同事難得聚首幫同事慶生之餘,又可以欣賞夜晚美景,令她的生日飯更加添上意義。
生日快樂。
Other Info. : 餐廳陰暗、樓底頗高,本可以減少嘈雜的聲音,可能檯與檯之間的間距過少,隨著餐廳人數漸多,嘈吵之聲亦有增無減,侍者們可能因此看不到筆者示意落單、埋單等情況。
2014-03-26
$172 (Dinner)
法式海鮮薄餅
檸檬撻
2014-03-06 4924 views
Maison Eric Kayser 的牛角包一直被奉為極物,連帶其他麵包亦為人追捧,這次團購以$188便可享用二人半自助餐,其中一個賣點便是有機會試匀多款矜貴麵包。自助沙律bar並不太大所謂半自助餐便是提供自助沙律及甜品,這是行內普遍的做法。 這裡的自助沙律bar並不太大,食物要分時段擺放,初時曾出現人龍,但當大家知道大部份食物都會refill時,人龍很快便消失了。高品質的食材供自取的食物可不少 ,除了有多款高質素蔬果外,巴馬火煺、辣肉 腸、煙三文魚均是回本美食,而我最激賞的要算是燒牛柳沙律。 那牛柳外層燒得香口,內層香軟而有嚼勁,這除了厨藝精湛,高品質的食材亦功不可沒。 奇怪是為何它沒有被放在 main course 之列,是賣大包吧!漢堡包及紅酒燴雞- 有買貴無買錯當以上食物已佔據了我七成的肚皮,main course已不重要了。 可是我被美食沖昏了頭腦,竟加$60要了漢堡包及加$20要了紅酒燴雞!不過當你嘗到有濃厚牛肉香味的漢堡扒,它竟和軟熟麵包那麽匹配時,你怎捨得將包、肉分開? 全都送進口裡! 另一碟的紅酒將軟而不腍的雞肉燴得恰到好處,紅酒的醇香猶在...... 又是一件不剩
自助沙律bar並不太大
高品質的食材
燒牛柳沙律
漢堡包及紅酒燴雞- 有買貴無買錯
不過當你嘗到有濃厚牛肉香味的漢堡扒,它竟和軟熟麵包那麽匹配時,你怎捨得將包、肉分開? 全都送進口裡! 另一碟的紅酒將軟而不腍的雞肉燴得恰到好處,紅酒的醇香猶在...... 又是一件不剩!
漢堡包
紅酒燴雞
一次試勻多款鎮店糕餅
本想休戰的我驚覺忽略了此店的鎮店麵包糕餅,惟有冒着超負荷 的風險繼續完成食評的使命。 那法式小蛋糕、迷你杏仁蛋糕、車厘子撻、檸檬撻、黃莓開心果撻...... 而最特别的是紅酒肉桂蘋果撻,當初還以為是山渣或莓類果撻,跌眼鏡! 天啊! 原來還有法式薄餅未吃! 豁出去了...... 此店的麵包是出色是不爭的事實,能一次試匀多款麵包確實是超"筍"! 總括各款包餅給我的感覺是較精煉,麵包屬較軟身一類,較符合大衆口味。 以自助餐論,質素是高一點的,最可惜是沒有牛角包供應..... 不怕,旁邊麵包店門市有試食......
紅酒肉桂蘋果撻
黃莓開心果撻
車厘子撻、檸檬撻
迷你杏仁蛋糕
法式小蛋糕
法式薄餅
服務態度佳
要讚的除食物外還有店員的質素,開朗又笑臉迎人,尤其是那位個子不高有少許西洋feel的recepionist,滿場飛卻仍掛着滿臉笑容,好!

結論

其實海運大厦地面有幾間餐廳同樣提供半自助餐,最低消費均為 百多元,以裝潢而言 Maison Eric Kayser被比了下去,敗在不夠grand及不夠舒適,bar枱又不夠闊不夠“睇頭”,但論食物質素尤其是包餅的選擇, Maison Eric Kayser是不會遜色的,推介!

2014-03-05
$140 (Lunch)
Dining Offer
Group-buy
燒牛柳沙律
漢堡包
紅酒燴雞
紅酒肉桂蘋果撻
2014-02-28 3128 views
自從那次再海港城無心插柳下買了個牛角包醫肚後,便對這裡的出品念念不忙!今天見工以後未到晚飯時候已聽到肚子咕咕叫,人在海運,第一樣飄上腦海的食物便是這兒的牛角包!來到鋪面時,發現有2—3款的食品都放了sample供人試食,未知是否因為地點較隱蔽,以致生意不佳?anyway, 還是討論我他的牛角包吧!外層如第一次吃般鬆脆,內裡是香濃的牛油味平均地分佈於每一層麵包裡,非常美味可口!若不是約了別人吃晚飯,今天的我是絕對會回頭買第二個慰勞自己見了一整天工的努力!這兒和朗豪坊ub的牛角包一直是本人的心頭好,但自從那次晚上7點幾在ub買了個像放了一整晚,囗感一點也沒有牛角包的質感時,那種失望的感覺真的不得不讓我對它重新評價!而今天,在同樣時間買牛角包醫肚,Eric Kayser的牛角包卻品質依舊地高!

2014-02-27
TakeAway
$16 (Tea)
  • 牛角包