2022-07-18 190 views
夏日炎炎嘅weekend,完全冇精力進行戶外活動,留喺有落地玻璃嘅cafe,懶慵慵過吓日晨,都係唔錯嘅節目呢間以音樂做主題嘅餐廳,菜式名都係以音階命名呢碟ti其實係中西樂合奏嘅焗芝士麻婆豆腐長通粉,味道酸酸辣辣豆腐奇滑,配上拉絲芝士長通粉,效果唔錯A major係有鮑魚嘅all day breakfast,幾大碟又多款食材鮑魚醃得香嫩,黑松露炒蛋夠滑三文魚幾多塊吓,蔬菜好新鮮除咗食沙律,飲吓紅菜頭latte都唔錯,唔會有好青澀嘅味道,帶點花香同牛奶嘅香滑,飲落幾舒服抹茶latte亦係寫意之選,奶香同茶香混得幾好,有少少似玄米茶嘅味感,其實咁樣叫唔叫奶茶呢?

呢間以音樂做主題嘅餐廳,菜式名都係以音階命名

焗芝士麻婆豆腐長通粉

豆腐奇滑,配上拉絲芝士長通粉,效果唔錯

鮑魚黑松露全日早餐

鮑魚醃得香嫩,黑松露炒蛋夠滑

三文魚幾多塊吓,蔬菜好新鮮

紅菜頭

Premium Matcha Latte

2022-07-16
$166 (Lunch)
焗芝士麻婆豆腐長通粉
鮑魚黑松露全日早餐
紅菜頭
Premium Matcha Latte
2022-07-16 115 views
難得假期與太太在灣仔食午餐,見這間餐廳的食評及環境都唔錯,就來試一次,點知就出事了。在openrice預訂順利,到達餐廳做左基本掃描之後,就開始搵人入坐,服務員見到我接見下就走左去落單,其他服務員並無諗過來,只係等佢落單完成後再叫佢來帶我入坐。終於都入坐及落單,太太的肉燥蝴蝶粉先到,但隻鹵蛋勁鹹,蝴蝶粉還可以,但太油膩個底勁多油,口感唔好。我就可憐,隔離抬遲來都上菜了,一再問都無回應,明顯漏單但死都唔認,問仲要幾耐先到都答唔到,最後到左個樣見得人,但意粉好似無煮過,味勁重油勁多,食完成口油。價錢唔算貴,不過食物好一般,性價比就差得多了。

價錢唔算貴,不過食物好一般,性價比就差得多了。
黑松露意粉
2022-07-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2022-06-24 114 views
呢間西餐廳真係好特別 係用咗音樂來做主題🍴上次就試咗個士多啤梨醬焗bbq豬仔骨🍓擺盤真係好靚!!啲士多啤梨係切到心心型 超有心思❤️個豬仔骨份量勁多 配埋個酸酸甜甜嘅士多啤梨醬 好開胃!
2022-06-23 120 views
🦑韓式泡菜蟹肉海鮮扁意粉 $128海鮮有魷魚 青口 蜆肉 墨魚魷魚有切成粒嘅 一片嘅 同埋魷魚鬚形狀口感都好多變海鮮份量真係超級多 就算意粉多食到底都仲有好多海鮮酸酸辣辣嘅泡菜醬汁質地濃稠 似係加咗啲忌廉混合而成仲有唔少泡菜增添爽脆嘅口感比較吸睛係表面會見到一督粉紅色嘅泡泡超級綿密味道甜甜地 配埋泡菜汁就可以中和佢嘅酸度意粉扁身有咬口亦好掛汁唯獨係食完先諗起好似無食到或者見到蟹肉🤣
韓式泡菜蟹肉海鮮扁意粉
唯獨係食完先諗起好似無食到或者見到蟹肉🤣
Type of Meal
Dinner
韓式泡菜蟹肉海鮮扁意粉
我哋嗌咗兩個Dinner Set(B.焗波士頓龍蝦忌廉扁意粉$188、E.紐西蘭肉眼扒配花膠$216)同埋泰式雞肉卷($38)咁首先講咗套餐包括咗嘅餐湯先啦(餐湯就係黑松露惹菌忌廉湯)我想講呢個餐湯真心比我想像中高質🥰🥰因為飲落去真係有好濃郁嘅黑松露味而且真係好多蘑菇😘😘(重點係上層仲會有一啲Cream令到呢個湯飲落去更加Creamy👍👍)而泰式雞肉卷食落去幾煙韌跟住就講吓兩個主食啦龍蝦嘅肉食落去真係好嫩滑而且配埋龍蝦上面一大堆芝士一齊食嘅話真係好正😍😍扁意粉食落去亦都比我想像中入味而且食落去又唔會太乾之後食嘅嗰個紐西蘭肉眼扒味道真心唔錯食落去好重牛肉香味之餘亦都啱啱好冇Overcook😉😉而且食落去都幾Juicy😋😋同埋好少見到食牛扒配花膠呢個配搭花膠食落去都幾滑甜品就好似係一個類似士多啤梨窩夫咁樣食落去好多Cream好正😝😝而且每一粒士多啤梨都係心形嘅最後就講埋我哋嗌咗嘅嘢飲啦我就揀咗要Baby Blue(套餐價+$33)一開始揀呢杯嘢飲嘅原因係因為覺得好靚好適合攞嚟打卡😂😂之後飲落去覺得味道都幾唔錯好重蝶豆花味🤩🤩而我朋友就揀咗Crazy Chocolate(套餐價+$23)

咁首先講咗套餐包括咗嘅餐湯先啦
(餐湯就係黑松露惹菌忌廉湯)
我想講呢個餐湯真心比我想像中高質🥰🥰
因為飲落去真係有好濃郁嘅黑松露味
而且真係好多蘑菇😘😘
(重點係上層仲會有一啲Cream
令到呢個湯飲落去更加Creamy👍👍)
而泰式雞肉卷食落去幾煙韌

甜品就好似係一個類似士多啤梨窩夫咁樣
食落去好多Cream好正😝😝
而且每一粒士多啤梨都係心形嘅

最後就講埋我哋嗌咗嘅嘢飲啦
我就揀咗要Baby Blue(套餐價+$33)
一開始揀呢杯嘢飲嘅原因係因為覺得好靚
好適合攞嚟打卡😂😂
之後飲落去覺得味道都幾唔錯
好重蝶豆花味🤩🤩
  • 焗波士頓龍蝦忌廉扁意粉
2022-06-15 116 views
🥩fusion 餐廳系列☕️—▫️餐廳: Major and Minor cafe @majorandminor_cafe ▫️地點:全香港有1️⃣間分店📍此為:灣仔軒尼詩道41-49號▫️營業時間⏰:星期一至日11:00–21:00▫️價錢:~$100+—美味:🥩🥩🥩+0.7🥩環境:🥩🥩🥩+0.7🥩價錢:💰💰💰+0.75💰服務:👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳+0.65👨‍🍳—👧🏻見有間新餐廳都幾靚同幾靜就試吓😆環境幾舒服,啱傾偈😁主菜唔錯,前菜同甜品就一般—食物方面,叫咗幾樣野📍是日餐湯價錢:free分數: 🍄🍄🍄🍄湯係幾好飲🤓🍄菇味好濃好香😁超多菇,好足料—📍焗波士頓龍蝦忌廉扁意粉分數:🦞🦞🦞🦞龍蝦都幾大隻🦞加埋有芝士🧀🧀意粉夠汁同幾煙韌,唔錯-📍士多啤梨🍓醬bbq豬肋骨價錢:$188分數:🐷🐷🐷+0.85🐷一見到有士多啤梨🍓有啲驚唔夾😂食落都唔錯,🍓味唔會太濃😋豬肋骨好多肉😋-📍泰式雞肉串價錢:$38分數:🐥🐥🐥+0.2🐥4條雞軟骨串一般般,好乾好硬🤣-📍天婦羅魷魚鬚🦑價錢:$68分數:🦑🦑🦑+0.8🦑炸得幾香脆,份量都夠多🤣—#好西 #打卡 #cafe #café #summervibes #cafe
🥩fusion 餐廳系列☕️

美味:🥩🥩🥩+0.7🥩
環境:🥩🥩🥩+0.7🥩
價錢:💰💰💰+0.75💰
服務:👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳+0.65👨‍🍳

食物方面,叫咗幾樣野
📍是日餐湯
價錢:free
分數: 🍄🍄🍄🍄
湯係幾好飲🤓🍄菇味好濃好香😁超多菇,好足料

📍焗波士頓龍蝦忌廉扁意粉
分數:🦞🦞🦞🦞
龍蝦都幾大隻🦞加埋有芝士🧀🧀意粉夠汁同幾煙韌,唔錯
📍士多啤梨🍓醬bbq豬肋骨
4條雞軟骨串一般般,好乾好硬🤣
📍天婦羅魷魚鬚🦑
價錢:$68
分數:🦑🦑🦑+0.8🦑
炸得幾香脆,份量都夠多🤣

#好西 #打卡 #cafe #café #summervibes #cafe #正餐 #夏天美食 #HongKong #HK #foodie #灣仔 #lobster #alldaybreakfast #instagood #bestoftheday #amy_in_wc #美食 #羊架 #pizza #cafe #dinner #chill
2022-06-12 107 views
宜家𝖽 𝖺𝗅𝗅 𝖽𝖺𝗒 真係玩得愈黎愈高級 😹 灣仔一家酒店樓下既𝖼𝖺𝖿𝖾 竟然推出埋鮑魚+黑松露版本仲有其他𝖿𝗎𝗌𝗂𝗈𝗇 既意粉同主菜最得意係佢地係用音樂做主題 連𝗆𝖾𝗇𝗎 都係用音符代替 🎶⁡𓂄 鮑魚黑松露全日早餐($128)第一次食咁高級既all day! 仲有黑松露炒菇、炒蛋、茄汁豆、煙三文魚同多士 都好豐富✨⁡𓂄泰式冬陰功大蝦扁意粉($98)呢款有點重口味 如果唔食得咸同辣既最好叫店員落少啲醬 😹 不過有好多隻大蝦 抵食🙌🏻⁡
宜家𝖽 𝖺𝗅𝗅 𝖽𝖺𝗒 真係玩得愈黎愈高級 😹
灣仔一家酒店樓下既𝖼𝖺𝖿𝖾 竟然推出埋鮑魚+黑松露版本
仲有其他𝖿𝗎𝗌𝗂𝗈𝗇 既意粉同主菜
最得意係佢地係用音樂做主題 連𝗆𝖾𝗇𝗎 都係用音符代替 🎶

𓂄 鮑魚黑松露全日早餐($128)

𓂄泰式冬陰功大蝦扁意粉($98)
🎼 灣仔夢幻仙氣打卡餐廳灣仔一間旺中帶靜的音樂主題西餐廳,以鋼琴、花藝和月球燈佈置,格調仙氣浪漫。晚市餐牌亦以音調(A major至E major)命名。🍄 是日餐湯 蘑菇忌簾湯餐湯作為第一道上桌的單品,往往起了第一印象的作用,餐廳巧妙地把普通的餐湯變成不普通,在視覺上花了一點心意,在湯面中央注入奶泡,以乾花作點綴,味道方面,忌簾味相當濃厚,湯內有大量蘑菇,入口豐腴順滑。🦞 B major-焗波士頓龍蝦忌廉扁意粉 $188上餐前店員會提客人準備相機打機,十分細心🥰 當蓋子一打開,嘩… 看到的是一道仙氣 🧚🏻‍♂️ 滿佈芝士的龍蝦鋪滿整個餐碟,扁意粉掛汁力高,可口彈牙。龍蝦富蝦膏,龍蝦拑亦飽滿多肉,屬真材實料之作。🍓 C major-士多啤梨醬焗BBQ豬仔骨 $188這是一道刻骨銘心之作,單是擺盤都相當富心思。大廚把伴碟的士多啤梨切成心型片狀,放在豬仔骨和紫薯蓉上(情侶必點單品)頓時加分❣️❣️❣️豬仔骨份量十足,配以清新香甜的士多啤梨醬,有效中和豬仔骨一予人的肥膩感。 紫薯蓉香滑富牛奶香味,配搭沙律菜,讓人滿足。💕 Baby Pink-凍 (紅菜頭) 跟餐價+$33這杯小粉紅絕對是仙女們的最愛
🎼 灣仔夢幻仙氣打卡餐廳

🍄 是日餐湯 蘑菇忌簾湯

🦞 B major-焗波士頓龍蝦忌廉扁意粉 $188

🍓 C major-士多啤梨醬焗BBQ豬仔骨 $188

💕 Baby Pink-凍 (紅菜頭) 跟餐價+$33
這杯小粉紅絕對是仙女們的最愛,浪漫的粉紅色可愛吸睛,而紅菜頭latte讓人充滿驚喜,完全沒有草青味,混和成果香味濃的微甜牛奶特飲。

🗻 Baby Blue-凍 (蝶豆花) 跟餐價+ $33
藍白色的視覺效果像極了日本富士山,這是蝶豆花latte,牛奶味香濃易入口,顏值爆錶,建議點來打卡。

🧑🏻‍🍳 Chef's selection Desserts- 雪糕🍦

高身玻璃杯看似一杯飲品,實際是一杯雪糕。雲呢拿雪糕相以粉紅色泡泡作裝飾,頓時少女感提升,雪糕十分香滑,甜蜜美味。

🍫 心太軟
另一道單點的甜品心太軟亦值得推介,擺盤又是呈現另一道美。心太軟放在小的玻璃碗中,上面放著心型士多啤梨,外圍的黑色大碟伴以忌廉、花瓣和乾冰裝飾,精緻美觀。心太軟佈部朱古力醬呈流心狀態,甜度適中。

小總結:
餐廳格局和食物賣相都相當仙氣,最適合小仙女們打卡,而且食物味道不錯,值得一試。

👅 味道:4.6/5
💰CP值:4.8/5
🕴🏻服務:5/5
🔰餐廳環境:4.8/5
🍽 餐廳:Major & Minor

🌐地址: 灣仔軒尼詩道41-49號香港灣仔睿景酒店地舖

🐮 #cowing吃在灣仔
#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #灣仔美食 #相機食先 #吃貨 #食好西
2022-06-11
  • 焗波士頓龍蝦忌廉扁意粉
  • Baby  blue
  • 心太軟
2022-06-10 87 views
呢間喺灣仔酒店嘅西餐廳 用左音樂嚟做元素 都幾文青~推介佢嗰個焗波士頓龍蝦忌廉扁意粉🍝大大隻龍蝦鋪喺面 頭頭仲包住金黃色嘅芝士🦞賣相非常之吸引!蝦肉爽口鮮甜 加埋鹹香芝士 冇得輸!
2022-06-07 144 views
有時想約兩個人靜靜地食下飯,但唔知🤔揀邊一間餐廳好?今日介紹Major & Minor就啱晒你啦!餐廳位於灣仔修頓球場斜對面,位置方便👍🏻。餐廳對住繁忙軒尼詩道,但裡面裝修精美,播住「周董」流行曲,不禁令人放慢下來既旋律,成個氣氛好舒服😌!主菜方面,「焗波士頓龍蝦忌廉扁意粉🍝」當然最吸睛👀!大大隻龍蝦🦞破邊,再配埋芝士一齊焗,再加上黑松露醬,味道當然惹味😋!龍蝦肉食落彈牙,肉質鮮甜。旁邊嘅意粉用咗忌廉一齊煮,所以整體味道都好相襯👍🏻。廚師另一款推介係「刻骨銘心 BBQ 豬仔骨」。豬肋骨烤得剛剛好👍🏻,配埋用果醬製作既酸甜醬汁,食落好開胃惹味😋。而旁邊士多啤梨🍓食落幾香甜,為呢款菜加左唔少分😝。套餐仲包左黑松露餐湯同窩夫🧇添!嚟到Cafe,當然要叫杯Latte打下卡,一藍一紅,顏色好鮮豔!整體上,我覺得呢一間餐廳嘅食物唔錯👍🏻,環境好舒適。岩哂d想約會/靜靜地食飯既朋友嚟試下~

刻骨銘心 BBQ 豬仔骨
Baby  Pink
Baby  Blue
刻骨銘心 BBQ 豬仔骨
Baby  Pink
Baby  Blue
【夢幻月亮吊燈有情調西餐廳🌛】/////呢間位於灣仔酒店嘅西餐廳走音樂同文青路線 環境除左有靚靚月亮吊燈 都有樂譜🎼同白色電子琴🎹環境空間非常闊落 有比較適合同朋友傾下計玻璃窗口嘅吧位 都可以簡坐得比較舒服嘅卡位💭.🖇Set Dinner🔺黑松露忌廉蘑菇湯黑松露味非常香濃 質地都幾creamy🙆🏻‍♀️.📎前菜🔸法式黑松露鵝肝多士 ($68)鵝肝油脂豐富 入口即溶 配脆身多士夠晒惹味😚伴碟有少量番茄仔同花瓣 顏色幾吸引(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).▪️天婦羅海苔魷魚鬚 ($68)天婦羅外皮比較軟身 炸得脆啲會更好~上面有滿滿嘅紫菜粉調味 同魷魚鬚配合得宜😄.📎主食⏺焗波士頓龍蝦忌廉扁意粉 ($188)有大大隻龍蝦蓋住碟意粉🦞好足料!!芝士焗龍蝦依然保留鮮甜多汁味道 多左份軟滑嘅口感🤭扁意粉份量都非常多 忌廉汁較清淡 性價比高之選(*¯︶¯*).🔼士多啤梨醬焗BBQ豬仔骨 ($188)唔只有士多啤梨醬 仲有粒粒鮮甜嘅士多啤梨🍓豬仔骨肉質軟腍 肉同骨容易分開 可以切到6-7件嘅份量 配搭紫薯蓉同沙律菜飽肚又滿足〰️.📎飲品💞Baby Pink(紅菜頭)💙Baby Blue(蝶豆花)兩杯飲品都係打卡之選📷紅菜頭
【夢幻月亮吊燈有情調西餐廳🌛】
/////

🖇Set Dinner
🔺黑松露忌廉蘑菇湯
黑松露味非常香濃 質地都幾creamy🙆🏻‍♀️

📎前菜
🔸法式黑松露鵝肝多士 ($68)

▪️天婦羅海苔魷魚鬚 ($68)

📎主食
⏺焗波士頓龍蝦忌廉扁意粉 ($188)

🔼士多啤梨醬焗BBQ豬仔骨 ($188)

📎飲品
💞Baby Pink(紅菜頭)
💙Baby Blue(蝶豆花)

兩杯飲品都係打卡之選📷紅菜頭個杯幾有驚喜 一啲草青味都冇 加入牛奶變成甜甜嘅果味 容易入口😝蝶豆花牛奶味較重 藍白色配搭融入日本富士山🗻

📎甜品
甜品係桃味雪糕🍑桃味味道天然 加上朱古力針多左份脆口感覺 好特别 底層有少量雪芭 充滿冰感 入口感覺細緻幼滑🥶

———-
📍Major & Minor (灣仔)
灣仔軒尼詩道41-49號香港灣仔睿景酒店地舖
2022-06-01
$250 (Dinner)
Major & Minor @majorandminor_cafe📍灣仔軒尼詩道41-49號香港灣仔睿景酒店地舖.識音樂嘅你哋一定對major同minor呢兩個字一啲都唔陌生😄 呢間就係位於灣仔以音樂為主題嘅cafe Major & Minor,但其實餐廳名另有意思,”Majority walks with minority in symphony” 支持弱勢社群~ 餐廳菜式加入fusion元素,提供All Day Breakfast、意粉、麵包、甜品、咖啡等,而室內裝修加入音樂元素,放有琴譜、keyboard,坐落都舒服👍🏻.🍞 B Major - 煙燻鰻魚炒滑蛋宇治抹茶吐司 $118: 厚厚嘅炒滑蛋,配上軟腍煙燻鰻魚,夾有三片大番茄片,最特別係用上抹茶吐司,更有沙律菜作伴碟,超大份😆.🍝 Mi - 泰式冬陰功大蝦扁意粉 $98: 泰式冬陰功醬汁酸酸辣辣好開胃,唧管內係椰汁,好有泰國風情,意粉份量足夠,有5隻大蝦😙.🍓 士多啤梨日本麻糬窩夫 : 以分子料理方式製作,一開蓋散發陣陣煙燻味,麻糬窩夫用上粉紅色,好有少女心,中間夾有士多啤梨雪糕,啱晒夏天食😍.💙 Baby Blue 蝶豆花
📍灣仔軒尼詩道41-49號香港灣仔睿景酒店地舖

🍝 Mi - 泰式冬陰功大蝦扁意粉 $98

🍓 士多啤梨日本麻糬窩夫

💙 Baby Blue 蝶豆花 $50
: 外型好似富士山,打卡一流😄
Baby Blue 蝶豆花

☕️ Dirty $46
Dirty
Baby Blue 蝶豆花
Dirty
睇店名已經知道依間cafe以音樂做主題,天花板掛滿月亮球燈,好浪漫。其中一面牆貼上皺皺嘅琴譜,朋友笑說係咪店主以前不願練琴,發牌氣撕爛的琴譜。菜名好有心思,用大調(A major至E major)去命名。跟餐的泡泡蕃茄南瓜湯賣相吸睛,忌廉同南瓜味好重,蕃茄肉都好多,味道不錯。這個價錢有半隻波士頓龍蝦,誠意十足。龍蝦上面加上熱熔左的芝士,啖啖肉;扁意粉份量好多, 不過上碟唔夠熱,忌廉汁都不夠多,味道不過不失,伴碟有加上黑醋的沙律菜。依個中西fusion菜式夠奢華,肉眼扒好大塊,份量十足,肉質夠嫩,略嫌花膠煮得不夠腍,伴碟有沙律菜和炸蝦卷餅。是日甜品係抹茶雪糕,由客人自行將抹茶醬加落雲呢拿雪糕上,如果抹茶醬調得杰一點就更好。

紐西蘭肉眼扒配花膠

2022-01-12 225 views
灣仔新開既cafe🥳本身想去係因為佢係半社企 🙈🎼E Major其實極少係出面叫all day breakfast 但個日唔太想食carbs所以叫左😅其實同平時既無咩分別 主要多左舊鮑魚(但麻麻地🙈) 但賣相就唔錯既😅🎼F Major (法式香橙煙鴨胸面意粉)個意粉食到好重既橙味😂朋友好似話唔錯但食到尾有d heavy🙈另外佢擺左個cone係意粉上面做裝飾 幾有心思😂overall覺得餐廳裝修&dish design都幾有心思 但可能係新店所以由落單到上菜都幾多甩漏🙈不過既然係良心企業 值得比多次機會既🥳
灣仔新開既cafe🥳本身想去係因為佢係半社企 🙈

🎼E Major

🎼F Major (法式香橙煙鴨胸面意粉)

不過既然係良心企業 值得比多次機會既🥳

2021-12-20 171 views
一間以音樂為主題cafe , 印象中前身是酒吧所以店舖面積超大 ,滿滿的空間感。雖然佢以音樂為主題,但打卡位都唔係好多,裝潢上稱不上特別精緻。星期六下晝只係得我哋一枱客人,陰公!可選主食後加錢配飲品,抵左。煙燻鰻魚炒滑蛋日式宇治抹茶吐司$118如果你以為過百食份吐司叫貴就未必對,因為份量超大,兩個女仔share 食都夠飽。抹茶吐司香脆可口有抹茶香,加埋嫩滑炒蛋和超大條鰻魚,味道上matching 冇得輸,好吃!Premium Matcha latte (set +$33)聲稱 Premium 但味道和我心目中仍然有一段距離,奶味較重,抹茶味較弱,回甘不足。鮑魚全日早餐$138係我印象中見過最大份嘅 all day breakfast, 真係見到都開心,味道都唔錯,成隻鮑魚奉上感覺好奢華,價錢亦合理。Iced Mocha latte

星期六下晝只係得我哋一枱客人,陰公!

可選主食後加錢配飲品,抵左。

煙燻鰻魚炒滑蛋日式宇治抹茶吐司$118

鮑魚全日早餐$138