依間西餐廳一入到去就放左電子琴🎹感覺一入到黎就好似進入左文青既世界🤣牆壁貼滿好多張樂譜🎼.紐西蘭肉眼扒配花膠 牛扒簡左四成熟,上到黎真係四成熟🤗肉汁夠晒多😏出面街多數牛扒🐮都係配薯條🍟依到竟然係配花膠😍花膠仲要煮到好淋🤩.重量級流心芝士和牛竹炭漢堡配薯菜竹炭漢堡依個配搭都比較少見🤣中間夾住唔中既蔬菜🥬有蕃茄,沙律菜🥗一啖食唔晒個漢堡😂中間既和牛漢堡都好厚下,芝士超足料😌可惜唔係拉絲🤣

重量級流心芝士和牛竹炭漢堡配薯菜
2021-11-20 1377 views
呢間位於灣仔酒店入面嘅cafe以音樂為主題, 牆壁上面有好多琴譜, 枱上面有電子鋼琴同埋音符嘅擺設🎼座位唔多, 有小店嘅感覺, 坐落好舒服🗻個人推介可以邊食邊傾計望住窗外街景嘅吧枱✨ 望一望set menu, 有A major去到E major可以揀🎹 咁我哋就揀咗B同E Major嚟試吓🤣🍲蕃茄湯今日嘅餐湯係蕃茄湯, 面頭有泡泡同花瓣, 用嚟打咭都ok🙃飲落好重忌廉味, 好重蕃茄味有好多茄肉喺入面, 好飲, 如果可以再refill就好喇✨🦞焗波士頓龍蝦忌廉扁意粉呢個意粉份量有番咁上下, 放喺面嘅原隻波士頓龍蝦夠哂霸氣✨龍蝦同埋啲沙律菜一齊覆蓋住下面嘅扁意粉, 就算打咭打耐咗都仲係暖暖哋唔會凍哂🤣芝士焗龍蝦好好肉, 好想叫佢再嚟多隻✨忌廉汁好味, 扁意粉就可以再軟身少少🙃🥩紐西蘭肉眼扒配花膠呢個配搭幾特別, 中西合璧咁樣樣✨紐西蘭肉眼扒切落薄薄地但好大塊同埋肉質鮮嫩唔會韌✨放喺面充滿骨膠原嘅花膠整得好腍幾易入口✨沙律菜份量好多, 夠哂健康🙃🥛Baby Pink呢杯其實係紅菜頭鮮奶. 因為實在太鍾意oat milk嘅aftertaste所以轉咗oat milk. 紅菜頭嘅味道唔係好重,

🍲蕃茄湯

🦞焗波士頓龍蝦忌廉扁意粉

🥩紐西蘭肉眼扒配花膠

🥛Baby Pink
呢杯其實係紅菜頭鮮奶. 因為實在太鍾意oat milk嘅aftertaste所以轉咗oat milk. 紅菜頭嘅味道唔係好重, 甜度適中✨ 個杯嘅外型係特別嘅, 似富士山✨杯底係尖嘅, 放喺枱嗰陣記住要放番落個杯墊度, 如果唔係會好大鑊🙃

☕️Lavender Latte
一杯非常標準嘅latte, 薰衣草味幾出, 整體賣相唔錯✨

🍨Affogato
呢個甜品跟餐包埋嘅, 有一shot Espresso俾你倒落杯雲呢拿雪糕度, 為今日嘅B同E大調樂章劃上完美句號🎻甜品由匡智會學員用心製作, 絕對值得支持✨

*Majority and Minority Walk in Symphony*

返食指數: 🥑🥑🥑🥑 (5🥑滿分)

#焗波士頓龍蝦忌廉扁意粉 ($188)
#紐西蘭肉眼扒配花膠 ($216)
#BabyPink ($50)
#LavenderLatte ($65)
  • 焗波士頓龍蝦忌廉扁意粉
  • Baby  Pink
  • 紐西蘭肉眼扒配花膠
當major遇上minor會唔會好似mirror撞上ERROR咁有化學作用?音樂揉合舞蹈,就有種神奇力量,無論視覺定係聽覺都係一種享受。咁如果呢間「Major & Minor」用音樂加埋美食,又會唔會係另一種治癒呢?👇📌Dinner · Set - $188/Head♦️Major · Main Course -▪️ Boston Lobster · cheese Linguine - ▪️ New Zealand Rib Eye Steak · Fish Maw - (+$28)▫️ 第一道打頭陣必定試試呢個「焗波士頓龍蝦·忌廉扁意粉」先咖啦,半隻龍蝦覆蓋住成個意粉,加上大量沙律菜,淨係賣相都夠震撼。龍蝦面頭經火炙過,充斥住厚厚既芝士香,而肉質爽彈,略略食到蝦膏味;扁意粉掛汁能力極高,啖啖都食到cream cheese,又唔會太膩,唔錯;另一道加左$28就有既「紐西蘭肉眼扒·花膠」,一切落去就知熟度岩岩好,中間明顯見到粉嫩色,肉質食落柔軟爽彈,牛味濃郁,加埋好有咬口既花膠,整體我覺得幾抵食,個set仲包左一碗是日餐湯,今日係蕃茄南瓜湯,兩者擺埋一齊又幾夾。♦️D e s s e r t -▪️

咁如果呢間「Major & Minor」用音樂加埋美食,

又會唔會係另一種治癒呢?👇

📌Dinner · Set - $188/Head
♦️Major · Main Course -

西蘭肉眼扒·花膠

半隻龍蝦覆蓋住成個意粉,加上大量沙律菜,淨係賣相都夠震撼。

西蘭肉眼扒·花膠

整體我覺得幾抵食,個set仲包左一碗是日餐湯
今日係蕃茄南瓜湯,兩者擺埋一齊又幾夾。
蕃茄南瓜湯

♦️D e s s e r t -
▪️ Matcha · Rollcake - $48
▪️ Hojicha · Rollcake - $48
焙茶·卷蛋

▫️ 本身個set就包左是日甜品既,但見到佢地有蛋卷,作為蛋卷控一定
忍唔住試呢兩個「抹茶·卷蛋」、「焙茶·卷蛋」啦。蛋卷做到綿密鬆軟,
抹茶·卷蛋

裡面仲呈現流心效果,香濃細膩;而焙茶味道比抹茶重身少少,
但同樣入口幼滑,都係會令人一秒愛上!

📌D r i n k s -
▪️ Baby · Blue - $50 (C)
Baby · Blue

▪️ Ceremonial · Matcha Latte - $65
Ceremonial · Matcha Latte

▫️ 飲品方面呢杯造型好似富士山既「蝶豆花·鮮奶」,入口奶味就香,
Baby · Blue

質感就幾順滑,打卡就一流啦;「抹茶·拿鐵」一飲落香濃既抹茶味,
帶少少苦澀回甘,唔會太甜,幾好飲。
2021-11-15
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
蕃茄南瓜湯
焙茶·卷蛋
抹茶·卷蛋
2021-11-16 125 views
呢間餐廳相當有意義,扶助弱勢社群,主張”Majority walks with minority in symphony”,所以我當然都要支持下。B major-焗波士頓龍蝦忌廉扁意粉一上枱就見到好大隻龍蝦🦞蓋滿芝士😋算幾多肉,蟹拑部分更加有啖啖肉~最精美係有粉紅色的的炸蝦片,卜卜脆、可以過下口癮👍🏻E major-紐西蘭肉眼扒配花膠女士必點養顏之選!竟然有3大嚿花膠!肉眼好大件,熟度大概7成,保留少少粉紅色,所以肉質仲好嫩,好易咀嚼😛旁邊仲有大量新鮮沙津菜提供,夠曬營養👍🏻Dinner Set仲包餐湯和甜品!今日餐湯係蕃茄湯,好有驚喜,有層foam係湯上面,好似有嚿雲係湯上。甜品係入口即融嘅朱古力棉花糖雪糕🍦飲品方面揀左冇咖啡因嘅latte~本身想要蝶豆花,可惜sold out🙈轉左紅菜頭😛竟然冇乜草青味,吾似蔬菜汁。朋友試左黑芝麻,佢話似豆漿,吾算好甜~

B major-焗波士頓龍蝦忌廉扁意粉

E major-紐西蘭肉眼扒配花膠

Dinner Set仲包餐湯和甜品
甜品係入口即融嘅朱古力棉花糖雪糕🍦

2021-11-14 134 views
今日又試新餐廳。同事豪試全日早餐,有鮑魚、三文魚、炒蛋,牛油果吐司。佢話除左炒蛋好熱,其他是室溫。味道算唔錯。我就叫鴨胸意粉,忌廉汁,味道好夠熱。加左個雪糕筒,幾特別,可擋甜品吃。我叫左薰衣草拿鐵,非常好味。會再來試其他。
全日早餐
鴨胸意粉
薰衣草拿鐵
Type of Meal
Lunch
灣仔有間新開不久,主打中西日Fusion菜既Cafe,以特色音樂主題。除左提供餐飲外,餐廳會定期舉辦音樂交流活動Music Night。而除左音樂,餐廳另一個主題想支援弱勢社群,所以部份甜品係由呢類既機構提供。店名Major 呢個字除左樂譜,其實另一意思都餐廳既方向 – “MAJOR-ity walks with MINOR-ity in symphony” 有關。.餐廳位處灣仔繁華大街,位置優越方便。餐廳有一排向窗既吧檯區俾大家飲番幾杯談心,再加上月亮吊飾整體裝修搶眼有情調。.晚餐 💲188/1🔸餐湯南瓜湯唔係超濃調版本,味道不錯食到粒粒南瓜肉。面有泡泡同花瓣,打卡唔錯。.前菜 +💲48🔸煙三文魚沙津🔸法式黑松露鵝肝多士 (+$18)前菜唔包係套餐入面可額外加錢,有中韓西泰款式選擇。煙三文魚沙津擺盤精緻;法式黑松露鵝肝多士用左竹炭麵包,口感脆嫩。.主菜🔸B Major – 焗波士頓龍蝦忌廉扁意粉🔸D Major – 重量級流心芝士和牛竹炭漢堡包配Nachos初初以為係龍蝦肉粒粒既忌廉扁意粉,估唔到係原隻焗波士頓龍蝦咁上。加左沙津做擺盤幾靚,龍蝦大隻到連意粉都見唔到,用芝士焗肉質鮮甜
晚餐 💲188/1
🔸餐湯
前菜 +💲48
🔸煙三文魚沙津
🔸法式黑松露鵝肝多士 (+$18)
主菜
🔸B Major – 焗波士頓龍蝦忌廉扁意粉
初初以為係龍蝦肉粒粒既忌廉扁意粉,估唔到係原隻焗波士頓龍蝦咁上。加左沙津做擺盤幾靚,龍蝦大隻到連意粉都見唔到,用芝士焗肉質鮮甜好味。不過忌廉扁意粉就略為硬身。和牛竹炭漢堡包既芝士真係非常澎湃,唔怪得知寫重量級。和牛漢堡扒厚實好味,伴碟有七彩繽紛既小脆片同沙津菜,整體份量十足。
甜品
🔸忌廉啫喱杯配焦糖
是日甜品既啫喱雖然唔係咩特色甜品但係賣相靚靚打卡分數高。
飲品
🔸Baby Pink (紅菜頭)
🔸Baby Blue (蝶豆花)
揀左兩款精緻粉藍同粉紅色特飲,粉藍色其實係蝶豆花鮮奶,粉紅係紅菜頭鮮奶。蝶豆花風味較淡,相對上紅菜頭比較岩飲。
總結:見到雪櫃入面Roll Cake好靚,本來一心想試埋店家推薦既甜品。但最後因為太飽所以被逼放款要留待下次了。
不專業食評nei.foodie
煙三文魚沙津
重量級流心芝士和牛竹炭漢堡包
Baby  Pink
2021-11-04 553 views
🌸灣仔美食🌸Major & Minor 🎶今天到了灣仔的一間以音樂為主題的西餐廳-「Major & Minor」享用是日晚餐❗餐廳鋪面非常寬敞,裝修精緻,以音樂為主題,有精緻的吊燈、音樂符號、樂譜的佈置❗而店員殷勤有禮,絕對是悠閒打卡必食之選❗️我們一行2人共點了以下餐點:1️⃣🌟士多啤梨醬焗BBQ豬仔骨 $188有新鮮香甜的士多啤梨配搭秘制醬汁燒烤豬仔骨,豬仔骨份量十足,骨與肉容易切割,相當入味。配搭豐富新鮮翠綠蔬菜,有爽脆生菜及色彩繽紛三色椒等,味道清新❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕️抵食指數:⭕⭕⭕⭕2️⃣🌟紐西蘭肉眼扒配花膠 $216紐西蘭肉眼扒份量十足,肉質鮮嫩,口感不會韌。配搭相當矜貴而且充滿骨膠原的軟淋花膠扒,再加上豐富新鮮翠綠蔬菜,配菜豐富,十分滋味❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕️抵食指數:⭕⭕⭕⭕3️⃣🌟是日餐湯 跟餐是日餐湯為蕃茄忌廉湯,蕃茄和忌廉完美結合,湯品質地幼滑,味道香濃❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕️抵食指數:⭕⭕⭕⭕️4️⃣🌟Premium Matcha Latte 跟餐+$33抺茶拿鐵味帶清新抺茶及香濃幼滑的鮮奶味,十分美味❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕⭕️賣
🌸灣仔美食🌸Major & Minor 🎶

我們一行2人共點了以下餐點:

1️⃣🌟士多啤梨醬焗BBQ豬仔骨 $188
抵食指數:⭕⭕⭕⭕
2️⃣🌟紐西蘭肉眼扒配花膠 $216
抵食指數:⭕⭕⭕⭕
3️⃣🌟是日餐湯 跟餐
是日餐湯
抺茶拿鐵味帶清新抺茶及香濃幼滑的鮮奶味,十分美味❗️
賣相指數:⭕⭕⭕⭕
Premium Matcha Latte
5️⃣🌟Lavender Latte 跟餐+$33
薰衣草Latte 賣相精緻,有精美的食用花點綴,充滿香濃的咖啡味,帶啖啖薰衣草香氣❗️
賣相指數:⭕⭕⭕⭕
6️⃣🌟抺茶雲呢拿雪糕 跟餐甜品
雲呢拿雪糕及抺茶醬是分開另上,擺盤精美。雲呢拿雪糕香滑美味,配合香濃抺茶醬味道相當滋味❗️
賣相指數:⭕⭕⭕⭕⭕️
抺茶雲呢拿雪糕
🌟為是次餐廳用膳的推薦菜色❗

總括而言,此餐廳裝修優雅,是罕有以音樂為主題的西餐廳,食物質素不俗❗是灣仔區一帶必到的西餐廳之選❗
2021-11-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
是日餐湯
Premium Matcha Latte
抺茶雲呢拿雪糕
2021-11-04 110 views
放工時間嘅灣仔同金鐘之間嘅地方,呢頭嘅食肆都唔會好多人其中呢間喺酒店地舖,以音樂做主題嘅西餐都幾有mood㗎佢地嘅湯好有驚喜,除咗重蕃茄味,仲有濃濃忌廉香,作為忌廉控,唔覺意一飲而盡佢地咖啡啲款式都幾多,彩虹拉花都有薰衣草latte好香花味,飲起嚟有啲紓緩到神經咁黑松露意粉焗芝士大啡菇好大份,大啡菇上充滿黑機露同芝士又rich又juicy,意粉都滿有松露香焗波士頓龍蝦忌廉扁意粉亦係份量size都令人嘩一聲,係巨龍蝦呀同樣芝味滿滿,大快朵頤每人可以攞一shot抹茶,係京都嚟嘅抹茶粉開調濃度極高,倒落甜甜嘅雪糕上極苦同極甜嘅交融,奏成和諧嘅樂章
放工時間嘅灣仔同金鐘之間嘅地方,呢頭嘅食肆都唔會好多人

其中呢間喺酒店地舖,以音樂做主題嘅西餐都幾有mood㗎

Rainbow Latte

佢地咖啡啲款式都幾多,彩虹拉花都有

Lavender Latte

薰衣草latte好香花味,飲起嚟有啲紓緩到神經咁

Dinner  Set

黑松露意粉焗芝士大啡菇好大份,大啡菇上充滿黑機露同芝士

又rich又juicy,意粉都滿有松露香

同樣芝味滿滿,大快朵頤

每人可以攞一shot抹茶,係京都嚟嘅抹茶粉開調

濃度極高,倒落甜甜嘅雪糕上

極苦同極甜嘅交融,奏成和諧嘅樂章
2021-11-03
$243 (Dinner)
Dinner  Set
  • 焗波士頓龍蝦忌廉扁意粉
2021-10-29 105 views
星期6晚同朋友黎到一間好有情調既音樂主題cafe🎶食飯,覺得好relax~~而且食物都唔錯,值得推薦🥰🥰-🍽Dinner set $188/位✨📍龍蝦湯🦞是日餐湯係龍蝦湯,飲落好重海鮮味!感覺好足料~~口感好creamy,幾好味😋😋📍焗波士頓龍蝦忌廉扁意粉🍝賣相好靚,而且份量十足!!意粉處理得好好,口感彈牙仲好掛汁🤤🤤龍蝦焗起好香,可惜龍蝦肉份量比較少,如果可以多d就更好~~📍紐西蘭肉眼扒配花膠(+$28)🥩呢個配搭幾特別,但食落又幾夾🤣🤣花膠厚身,烹調得幾好,保留到爽彈口感~~肉眼扒好濃牛味!脂肪比較少,但肉質都算細膩,好容易咬😋😋伴碟沙律都好新鮮,食完好飽肚❤️❤️📍咖啡刨冰🍧最後要食埋甜品作結尾~~咖啡刨冰旁邊仲有test tube裝住朱古力俾客人自己倒落去,好玩又好食👍🏻👍🏻咖啡味道濃郁,刨冰磨得好滑!唔算好甜,配埋朱古力好好味🤤🤤📍Ceremonial Matcha Latte🍵咖啡師畫到好靚啊,少女心大爆發😍😍latte飲落甘甜清香,唔錯~~📍Baby Pink🥛呢杯係紅菜頭同牛奶既組合,外型都好靚~~飲落好fresh,紅菜頭味道都幾出,重果香,感覺好健康👍🏻👍🏻
而且食物都唔錯,值得推薦🥰🥰
🍽Dinner set $188/位✨

📍龍蝦湯🦞
是日餐湯係龍蝦湯,飲落好重海鮮味!感覺好足料~~
口感好creamy,幾好味😋😋

📍焗波士頓龍蝦忌廉扁意粉🍝
賣相好靚,而且份量十足!!
意粉處理得好好,口感彈牙仲好掛汁🤤🤤
龍蝦焗起好香,可惜龍蝦肉份量比較少,如果可以多d就更好~~

📍紐西蘭肉眼扒配花膠(+$28)🥩
呢個配搭幾特別,但食落又幾夾🤣🤣
花膠厚身,烹調得幾好,保留到爽彈口感~~
肉眼扒好濃牛味!脂肪比較少,但肉質都算細膩,好容易咬😋😋
伴碟沙律都好新鮮,食完好飽肚❤️❤️

📍咖啡刨冰🍧
最後要食埋甜品作結尾~~
咖啡味道濃郁,刨冰磨得好滑!唔算好甜,配埋朱古力好好味🤤🤤

📍Ceremonial Matcha Latte🍵
咖啡師畫到好靚啊,少女心大爆發😍😍
latte飲落甘甜清香,唔錯~~

📍Baby Pink🥛
呢杯係紅菜頭同牛奶既組合,外型都好靚~~
話說灣仔最近新開左間以音樂為主題既cafe🎵 除左店鋪內有唔少同音樂有關既擺設 就連菜式都係以chord命名~ 而店名Major & Minor除左係呼應音樂主題之外 其實背後同時有促進社會共融平等既意思 非常有意義🥰_食物方面 呢度主打fusion菜式【A Major 黑毛豬咕嚕肉炒滑蛋酸種包 $108 🍳】呢份sourdough一上檯 小編們即刻呆左… 份量完全係大得過份 除左有兩大片包 中間既炒蛋應該用上5-6隻蛋🤣佢地既sourdough口感便偏鬆軟 炒蛋頗嫩滑 上面既咕嚕肉其實係甜酸汁炒豬肉 配上菠蘿 番茄片同生菜 味道酸酸甜甜 幾清新開胃的!唯獨如果可以落多少少鹽調味就好啦~ 但單係個份量都夠取勝😂【C Major 日本明太子鱈場蟹泡菜卡邦尼意粉 $138 🍝】第一次見泡菜x卡邦尼意粉呢個組合!食落多左份微酸辣既味道 有助解膩 挺特別的!入面另外加入明太子同鱈場蟹 不過感覺兩者存在感不太高🙈 但整體味道都不錯吃☺️甜品方面【抹茶卷蛋🍵】蛋糕體鬆軟濕潤 忌廉輕盈幼滑 個人稍嫌偏甜左啲 如果抹茶甘苦味道更突出就好啦 但整體抹茶香濃程度都不俗 相信會係大眾鍾意既味道!😚另外佢地仲有
_
食物方面 呢度主打fusion菜式
【A Major 黑毛豬咕嚕肉炒滑蛋酸種包 $108 🍳】

另外佢地仲有同匡智會合作 供應由智障學員用心製成既【雙層芝士蛋糕🍰】絕對值得支持啊!💓

_
整體黎講 呢度食物質素雖然未至好有驚喜 但勝在誠意十足而且大件夾大食!加上環境都舒服 如果想搵地方同朋友傾吓計食個casual meal 呢度都係唔錯既選擇喔☺️
✨E Major 鮑魚黑松露全日早餐🍳 💰138💫評分: 8/10📝超大份好抵食,好多配料,第一次食all day bfast有醬漬鮑魚,面頭有魚子醬,感覺都好高級,煮得好淋同新鮮🤣,蛋大份炒得都好滑,自己加咗少少pepper同salt吊味🤣,茄汁豆煙三文魚份量都多,牛油果醬日式多士🥑好有特色,仲有啲菇粒但係唔係好食得出黑松露味但有洋蔥🧅炒過🥰,整體成個all day bfast好健康,有好多沙律菜🥗同大大塊切片嘅番茄🍅,一上碟色彩繽紛🌈已經好hoisum🥰 ✨B Major 焗芝士麻婆豆腐長通粉 💰128💫評分: 7.1/10📝開胃微辣同麻,豆腐滑,長通粉都多,呢個fusion幾新穎,自己好鍾意試新野食,麻婆豆腐同芝士通粉好邪惡,其他地方食唔到,略嫌當日鹹咗少少 ✨Rainbow Latte 🌈( +💰33 lunch set special drink)💫評分: 7.8/10📝店嘅signature,飲落係普通咖啡,主要係打卡但感覺真係好夢幻🌈 ✨Kyoto Ceremonial Matcha Latte ( +💰33 lunch set special drink)💫評分: 7.
鮑魚黑松露全日早餐

💫評分: 7.1/10

💫評分: 7.8/10
Kyoto Ceremonial Matcha Latte

💫評分: 7.9/10
📝用茶道給抹茶粉🍵,飲落滑身唔會苦,抹茶味濃郁

𝕄𝕒𝕛𝕠𝕣 𝕒𝕟𝕕 𝕄𝕚𝕟𝕠𝕣
@majorandminorcafe
📍灣仔軒尼詩道41-49號香港灣仔睿景酒店地舖
(灣仔🚇B1出口行4分鐘就到)

💫評分: 7.6/10
💬成間舖都係音樂元素,好多藝術氣息🎨包括店內嘅鋼琴 🎹同牆嘅無盡琴譜,食物同飲品色彩繽紛🌈好開心🥳,靜靜地weekend搵間cafe chill吓真係好正,食完個all day breakfast好滿足🥰❣️

#MajorandMinor #cafe #灣仔 #小店 #wanchaicafe #全日早餐 #alldaybreakfast #rainbowlatte #greenteacafe #音樂主題 #灣仔cafe #灣仔美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfood #hkcafe #cafehk #hkcoffeeshop #hkcoffee #hkcoffeelover #hongkongcafe #cafehoppinghk #西日Cafe #musiccafe #matchalatte #咖啡店 #咖啡
鮑魚黑松露全日早餐
Kyoto Ceremonial Matcha Latte
:成日收工經過呢間見環境寬敞,好岩靜靜地同朋友傾計💕入到去個裝修係我中意❤️ 係音樂既主題,好多琴譜佈滿晒係牆身,仲有我音樂符號既裝飾同電子琴😚 好有空間感💕我地叫左2個Dinner set❤️黑松露意粉焗芝士大啡菇焗波士頓龍蝦忌廉扁意粉️個賣相已經好靚 仲要大大份😆😆厚厚既芝士超邪惡❣.必點靚靚飲品Baby Pink💗Baby Blue💙最後有是日甜品焦糖布丁好滑嫩🤤🤤唔係平時好甜個d 個味道幾中意😚💕D杯碟器具裝飾都靚打卡一流呀💓💓
成日收工經過呢間見環境寬敞,好岩靜靜地同朋友傾計💕

我地叫左2個Dinner set❤️

唔係平時好甜個d 個味道幾中意😚💕
D杯碟器具裝飾都靚
打卡一流呀💓💓
2021-10-27 248 views
🥚🥚🐷D大調音樂Fusion✨性價比:7.5/10🍳食物:7/10🌏環境:7/10🕺🏻服務:7.5/10💰是次消費:人均 $ 245 +10%#蛋蛋豬 🏝地點分類: #蛋蛋豬在灣仔🍰食物分類: #蛋蛋豬吃西餐  #蛋蛋豬吃fusion菜————————灣仔有間café最近幾受歡迎,以音樂為主題,優雅浪漫,甜品部分餐廳還與匡智會合作,今晚就去支持一下。一邊牆上貼滿了五線譜,店員說這些都是老闆兒時彈過的樂譜,能將興趣融入在工作,再發展成飲食生意實在佩服。餐湯 Soup of the day – 是日餐湯為龍蝦湯,端上桌是有泡沫,彷彿有隻龍蝦在吐泡泡呢。味道濃郁偏咸,忌廉湯打到很細滑,幾大碗。前菜 – 韓式柚子雞翼 Korean Pomelo Chicken Wings雞翼肉質嫰滑,柚子醬酸酸甜甜,開胃小食。B Major – 焗波士頓龍蝦忌廉扁意粉 Boston Lobster with cheese Linguine賣相十分惹味,龍蝦幾大隻,蝦鉗巨型,被濃濃的芝士蓋著,芝士燒香成金黃色,。肉質彈牙,份量不大,蝦膏明顯。扁意粉方面都混合芝士醬,加多點醬汁會更美味。C Major - 士多啤
🥚🥚🐷

🏝地點分類: #蛋蛋豬在灣仔
🍰食物分類: #蛋蛋豬吃西餐  #蛋蛋豬吃fusion菜
————————

餐湯 Soup of the day –
是日餐湯為龍蝦湯,端上桌是有泡沫,彷彿有隻龍蝦在吐泡泡呢。
味道濃郁偏咸,忌廉湯打到很細滑,幾大碗。
龍蝦湯

雞翼肉質嫰滑,柚子醬酸酸甜甜,開胃小食。
韓式柚子雞翼

肉質彈牙,份量不大,蝦膏明顯。
扁意粉方面都混合芝士醬,加多點醬汁會更美味。
焗波士頓龍蝦忌廉扁意粉

C Major - 士多啤梨醬焗BBQ豬仔骨 Baked BBQ Pork Ribs with Strawberry Sauce
豬仔骨軟腍,容易分割,少甜少酸,士多啤梨味相當不太突出。
伴碟有一大堆沙律菜,可以減低整碟的油膩感,配搭不錯,七彩繽紛很吸引。

甜品 Dessert
甜品是由匡智會學員製作,絕對值得支持社企。
Affogato
自行把一shot抹茶咖啡倒入雪糕中,玩味十足,既可以嚐到濃縮抹茶咖啡的苦澀味,又不會蓋過雪糕的甜味,冰火相融。

玄米茶蛋捲 – 推薦*
Cream 打得幾smooth,蛋捲軟綿,有濃濃的玄米茶味,很適合作為飯後甜品清左清味蕾。
Affogato
玄米茶蛋捲

飲品 –
Genmaicha Latte (Hot)/ Kyoto Hojicha Latte (Hot)
第一次見到玄米茶拿鐵,一定要試下。能夠嚐得出他們用上等茶葉,茶味香濃奶滑。

Major and minor
🚦灣仔軒尼詩道41-49號香港灣仔睿景酒店地舖
(灣仔站 B1 出口, 步行約4分鐘)
🕰營業時間:11:00 – 22:00
2021-10-23
$270 (Dinner)
  • 玄米茶蛋捲
2021-10-26 112 views
位於灣仔軒尼詩道< 𝓜𝓪𝓳𝓸𝓻 & 𝓜𝓲𝓷𝓸𝓻 >, 一間音樂主題咖啡店, 店內擺放音樂裝設, 菜式亦以和弦命名。ˢᵒᵘᵖ:芝士龍蝦湯🙂ᴮ ᴹᵃʲᵒʳ ᴮᵒˢᵗᵒⁿ ᴸᵒᵇˢᵗᵉʳ ʷⁱᵗʰ ᶜʰᵉᵉˢᵉ ᴸⁱⁿᵍᵘⁱⁿᵉ $¹⁸⁸焗波士頓龍蝦忌廉扁意粉賣相取勝, 忌廉醬汁稍微偏淡, 意粉軟硬度適中😊ᴱ ᴹᵃʲᵒʳᴺᵉʷ ᶻᵉᵃˡᵃⁿᵈ ᴿⁱᵇ ᴱʸᵉ ˢᵗᵉᵃᵏ ʷⁱᵗʰ ᶠⁱˢʰ ᴹᵃʷ $²¹⁶紐西蘭肉眼扒配花膠非常大塊☺️ᶜᵉʳᵉᵐᵒⁿⁱᵃˡ ᴹᵃᵗᶜʰᵃ ᴸᵃᵗᵗᵉ ⁽⁺$³³⁾以頂級抹茶泡製, 茶味可再濃郁少許。ᴸᵃᵛᵉⁿᵈᵉʳ ᴸᵃᵗᵗᵉ ⁽⁺$³³⁾味道感覺像玫瑰拿鐵。ᴰᵉˢˢᵉʳᵗ:分別沖繩黑糖布丁及玄米茶卷蛋, 布丁質感呈半溶; 而卷蛋口感鬆軟, 帶有香濃茶味。Major & Minor📍灣仔軒尼詩道41-49號香港灣仔睿景酒店地舖

ˢᵒᵘᵖ:
芝士龍蝦湯🙂

ᴮ ᴹᵃʲᵒʳ

ᴱ ᴹᵃʲᵒʳ
紐西蘭肉眼扒配花膠非常大塊☺️

以頂級抹茶泡製, 茶味可再濃郁少許。

ᴸᵃᵛᵉⁿᵈᵉʳ ᴸᵃᵗᵗᵉ ⁽⁺$³³⁾
味道感覺像玫瑰拿鐵。

ᴰᵉˢˢᵉʳᵗ:

Major & Minor
📍灣仔軒尼詩道41-49號香港灣仔睿景酒店地舖
2021-10-23
$250 (Dinner)
📍灣仔音樂主題餐廳‼️• 必食惹味麻婆豆腐通粉🤤 -- Major & Minor🎵☕️•======================灣仔最近開咗間新嘅cafe,以音樂作主題,處處都見到音樂元素嘅裝飾🙈除此之外,呢到嘅甜品仲係由匡智會嘅智障人士製作,老闆籍此希望比到佢哋一個發揮才能嘅機會👍上個星期就同@breadismyboyfrd一齊嚟試下~🤤------------------------------⭐️A Major黑毛豬叉燒滑蛋酸種包 $108 (4.1/5)份量好多,炒蛋望落都有3-4隻🤤‼️炒得幾嫩滑👍黑毛豬叉燒口感軟腍,加埋甜甜酸酸嘅醬汁同洋蔥好開胃😆不過面頭嗰塊酸種包略為乾身,而底下嗰塊就比啲餸浸濕咗,有少少扣分🙈但整體都唔錯嘅👍------------------------------⭐️B Major焗芝士麻婆豆腐長通粉 $128 (4.7/5)呢個係限量供應咖🤤我同朋友都覺得好正‼️醬汁好濃稠,食落辣辣哋好惹味,加埋芝士超有鹹香🤩豆腐都好嫩滑~通粉幾有咬口,沾滿曬醬汁啖啖都好滿足😍必試‼️------------------------------⭐️Iced Ceremoni

======================
⭐️A Major
黑毛豬叉燒滑蛋酸種包 $108 (4.1/5)

⭐️B Major
焗芝士麻婆豆腐長通粉 $128 (4.7/5)

⭐️Iced Ceremonial Matcha Latte $68 (3.5/5)

飲落順滑,奶味突出,如果抹茶味再濃啲就好啦!
⭐️Hot Black Sesame Latte $48 (4.2/5)

芝麻味濃郁,帶沙沙哋嘅口感,帶奶香~整體甜度亦唔高,不俗👍😋
⭐️Matcha Roll $68 (3.5/5)

蛋糕體頗鬆軟,亦夠濕潤~中間嘅抹茶cream滑身,但抹茶味可以再濃啲🙈
整體嚟講食物都唔錯,特別推介麻婆豆腐長通粉😋👍餐廳嘅環境亦好舒適,同朋友嚟傾計啱晒!
賣相:4/5
味道:4.2/5