2023-10-27 42 views
今天去了荔枝角D2 place後1條街有一間叫Makuma 西式咖啡廳,環境寬敞,裝修以日式風格為主,播住d music, 感覺好relax🤭香煎大蝦.明太子.意大利麵🦐🍝 $128大蝦十分鮮甜彈牙,配以爽脆蘆筍,再加上creamy意大利麵,口感十分豐富😍西京燒銀鳕魚🐟 $108銀鳕魚外脆內嫩,沾上沙律醬,十分美味😍日式玉子燒. 明太子.美乃滋🧈 $78淡淡的鷄蛋香味,十分軟熟,配上明太子醬,好滋味😋宇治抹茶鮮奶☕ $48海馬拉花十分漂亮,濃郁抹茶香味與奶香味混合,味道不錯😆玫瑰鮮奶咖啡🥤$42飲下去有好醇厚咖啡味與奶香味😛整體得分: 4.5/5味道: 4.5/5環境: 4.5/5🎇Makuma🎈荔枝角長義街9號D2 Place ONE 地下G03號舖

香煎大蝦.明太子.意大利麵🦐🍝 $128

西京燒銀鳕魚🐟 $108
銀鳕魚外脆內嫩,沾上沙律醬,十分美味😍

日式玉子燒. 明太子.美乃滋🧈 $78
淡淡的鷄蛋香味,十分軟熟,配上明太子醬,好滋味😋

宇治抹茶鮮奶☕ $48
海馬拉花十分漂亮,濃郁抹茶香味與奶香味混合,味道不錯😆

玫瑰鮮奶咖啡🥤$42
飲下去有好醇厚咖啡味與奶香味😛

整體得分: 4.5/5
味道: 4.5/5
環境: 4.5/5

🎇Makuma
🎈荔枝角長義街9號D2 Place ONE 地下G03號舖

2023-10-26 55 views
呢間café位置好方便! 平時行完D2 place又有個好地方同朋友食野啦。日式咖哩 吉列慢煮雞胸 平時食吉列豬扒就食得多,吉列雞胸原來食落都好正。唔肉平時豬扒咁有筋位,食落啖啖肉,而且好juicy,入面唔會乾柴。外皮酥脆,配埋蛋黃醬,好好食。咖哩同飯係分上,鐘意落幾多就幾多,又唔會一早浸到D飯淋曬。咖哩帶少少甜味,入面仲有D薯仔粒,撈飯食一流。之後黎到我最期待既抹茶waffle,配紅豆,黃豆cream同埋餅碎。waffle大大塊,仲有麻薯鋪係面,打卡之選!! 而且waffle入面好soft,外面少少脆邊,要襯熱食先好食! 紅豆好夠甜。個人鐘意配cream再沾D餅碎,比較多口感。野飲叫左焙茶鮮奶,好推介! 飲完唔會有粉kick係喉嚨既感覺,好滑順,而且甜度岩岩好。Espresso tonic感覺幾清爽!

日式咖哩 吉列慢煮雞胸

2023-10-25 31 views
F&B: For snacks/ otsumami (おつまみ) , my top 3 preferences are 1. grilled eel 2. fish maw w daikon 3. Grilled rice w roe ( 焼きおにぎり) All of them are well garnished and yum 😋 For drink, Premium beer is my favourite part 🍺The choices of sake 🍶 there r a lot.Interior:Interior is in authentic Japanese styleoutdoor seats are perfect for autumn-y weather
Grilled  eel
Set  for  2
  • Grilled  rice  with roe🍙
  • Fish  maw  and  daikon  in  broth
ukiyo喺荔枝角嘅姊妹店座落d2 place後方,採用木系嘅設計,招牌同樣係麻糬窩夫!𖦹 抹茶窩夫•麻糬•紅豆•黑糖醬 $128抹茶窩夫幾鬆軟,惜抹茶味略遜,面頭嘅麻糬非常煙靭,加上紅豆、黃豆粉忌廉以及lotus碎,麻糬控一定鐘意!𖦹 焙茶蒟蒻蘭王卷蛋 $68呢款蛋糕嘅茶味就濃得多,卷蛋濕潤鬆軟,希望蒟蒻大粒啲(差啲睇佢唔到)。𖦹 角切油甘魚醬油漬·三文魚子椰菜花米丼 $128以椰菜花米代替刺身飯,口感爽脆,配上鮮甜嘅魚生同三文魚子,健康之選。𖦹 酥脆淮山條 明太子 美乃滋 $78極為罕見嘅品項,咬落外脆內軟,充滿淮山香味,可以點明太子/黑松露沙律醬。𖦹 咖啡湯力 $38𖦹 抹茶白桃梳打 $48coffee tonic消暑解渴,梳打白桃味較濃,如果多啲抹茶味就好。

𖦹 抹茶窩夫•麻糬•紅豆•黑糖醬 $128

𖦹 焙茶蒟蒻蘭王卷蛋 $68

𖦹 角切油甘魚醬油漬·三文魚子椰菜花米丼 $128

𖦹 酥脆淮山條 明太子 美乃滋 $78

𖦹 咖啡湯力 $38
𖦹 抹茶白桃梳打 $48

尖沙咀ukiyo嘅手工意粉令人好難忘,荔枝角都開咗間姊妹店,當然要試埋佢❤️位置就係D2 Place地下,靜靜嘅一個小角落,空間唔大,但係入邊嘅裝修好有特色,好乾淨好relax!呢間似乎都係主打特色Menu,好幾款都想試唔容易落決定啊😂香煎大蝦明太子意大利麵雖然唔係手工意大利麵,但係質素一啲都唔差,大大隻嘅蝦配上明太子嘅鹹香,呢款可能好多餐廳都有得食,加咗少少蘆筍口感更加豐富,而且擺碟令人心情好好,有花😍日式咖喱吉列慢煮雞胸珍珠米一睇餐單已經揀咗呢一款,慢煮嘅雞胸再炸會係點嘅呢?冇諗過會係咁juicy咁嫩滑,雞肉白雪雪,一啲都唔會覺得乾身或者好齋,份量超級多,配上咖喱係好好食😋炸薯條配明太子/黑松露/美乃滋好開心有多過一款醬可以點,薯條炸到好香脆👍🏼芒果抹茶梳打好少會係呢種配搭,冇太大驚喜不過味道都不錯👍🏼打卡able+味道有質素嘅店,值得成為人氣小店🌷🌷

呢間似乎都係主打特色Menu,好幾款都想試唔容易落決定啊😂

香煎大蝦明太子意大利麵

日式咖喱吉列慢煮雞胸珍珠米

炸薯條配明太子/黑松露/美乃滋
好開心有多過一款醬可以點,薯條炸到好香脆👍🏼

芒果抹茶梳打
好少會係呢種配搭,冇太大驚喜不過味道都不錯👍🏼

打卡able+味道有質素嘅店,值得成為人氣小店🌷🌷
2023-10-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2023-10-17 86 views
最近朋友介紹呢間位於荔枝角D2 Place嘅Makuma俾我,難得今日放假就決定去試吓!😛✨香煎大蝦 • 明太子• 意大利麵 $128有大大隻新鮮海蝦,明太子醬汁夠香濃✨西京燒銀鱈魚 $108魚肉軟滑,燒得好香!✨炙燒慢煮24小時日式叉燒。月見冷烏冬 $108日式叉燒燒得好香😝而冷烏冬夠滑溜✨醬油鰹魚湯煮花膠• 日本大根 $88入面嘅花膠非常足料,而且仲大大嚿,煮得夠淋!而大根則非常掛汁,非常推薦!✨日式芝麻雞翼 $78質素遠高於平時放題水平🤣勁好食

✨香煎大蝦 • 明太子• 意大利麵 $128
有大大隻新鮮海蝦,明太子醬汁夠香濃

✨西京燒銀鱈魚 $108
魚肉軟滑,燒得好香!

✨炙燒慢煮24小時日式叉燒。月見冷烏冬 $108
日式叉燒燒得好香😝而冷烏冬夠滑溜

✨醬油鰹魚湯煮花膠• 日本大根 $88

✨日式芝麻雞翼 $78
質素遠高於平時放題水平🤣勁好食
2023-10-17 52 views
Makuma (荔枝角)📍地址:荔枝角長義街9號D2 Place ONE 地下G03號舖呢間日本餐廳食物幾高質😍今次第一次嚟食,每樣嘢食味道都幾驚喜,值得推介❤️依家每日下午三點至七點仲有happyhour 優惠,叫一杯指定酒精飲品,再加杯小食,都只係$88! 我同朋友叫咗一杯日本米酒,再加炸薯條,薯條跟埋黑松露醬同明太子醬😍兩款醬汁各有千秋!佢哋嘅芝麻雞翼即叫即整,熱辣辣,外皮香脆,內裏Juicy, 我哋再叫埋西京燒銀鱈魚加$10仲加埋一碗白飯!銀鱈魚肉質非常滑,而且冇乜骨,識落味道鮮甜,非常推介!整體來講,呢度價錢合理,會再嚟幫襯😝
Makuma (荔枝角)

整體來講,呢度價錢合理,會再嚟幫襯😝
2023-10-16 37 views
Makuma位於荔枝角D2 place 裝潢以簡約木系為主🪑 亦設有室外位置適合與毛孩一齊到訪 🐩🐕‍🦺🐈食物方面以日式居酒屋為主 🍻🎌如:串燒 🍖 日式小食 🥘 下酒菜🫛而Makuma 同日式cafe \ Ukiyo /為同一集團所以都有提供最出名既甜品 \ 🧇 麻糬窩夫 /***\ 🍛日式咖喱吉列雞胸珍珠米 ($128) /吉列雞胸外皮酥脆 但又唔會過份油膩雞胸超厚身 肉質嫩滑🐥好神奇地完全唔似食緊雞胸!! 而咖喱鹹度適中配埋日本珍珠米🍚🍚瞬間就清晒成碗啦~!!!🤰\ 🍢 醬油鰹魚湯煮花膠日本大根 ($88) /煮法有D似日式關東煮 但用上花膠做食材 非常少見湯頭濃郁 花膠好入味 完美地浸透湯汁既鮮甜味~~😱😱一口熱湯 一口花膠 非常暖胃♨️而日本大根都完全吸晒湯汁 非常清甜 入口即化!! \ 🧇 抺茶窩夫. 麻糬.紅豆. 黑糖醬 ($128) / 呢個係餐廳既signature!! ✨✨亦都係我今次黎最主要既目的!!抺茶窩夫上面鋪住一層大大塊既麻糬!!之後再灑上大量抹茶粉!! 🍵單係貌相已經好吸引同igable!!📸📸窩夫口感鬆化 重點拉絲麻糬質感煙靭 配料方面有甜糯紅豆🫘+ l
Makuma位於荔枝角D2 place

***
\ 🍛日式咖喱吉列雞胸珍珠米 ($128) /

吉列雞胸外皮酥脆 但又唔會過份油膩
雞胸超厚身 肉質嫩滑🐥
好神奇地完全唔似食緊雞胸!!
而咖喱鹹度適中配埋日本珍珠米🍚🍚
瞬間就清晒成碗啦~!!!🤰

\ 🍢 醬油鰹魚湯煮花膠日本大根 ($88) /

煮法有D似日式關東煮
但用上花膠做食材 非常少見
湯頭濃郁 花膠好入味 完美地浸透湯汁既鮮甜味~~😱😱
一口熱湯 一口花膠 非常暖胃♨️
而日本大根都完全吸晒湯汁 非常清甜 入口即化!!

\ 🧇 抺茶窩夫. 麻糬.紅豆. 黑糖醬 ($128) /

呢個係餐廳既signature!! ✨✨
亦都係我今次黎最主要既目的!!
抺茶窩夫上面鋪住一層大大塊既麻糬!!
之後再灑上大量抹茶粉!! 🍵

2杯拉花圖案都好特別 🤩🤩
睇得出非常用心製作 一D都唔馬虎
抺茶latte 絲滑順口而茶味香濃 推介!!✨

***
每道菜式味道都非常出色!!
非常驚喜🤩
身為麻糬控既我 最推介麻糬窩夫!!
唔試真係對唔住自己🤭🤭
而且店員友善有禮 為餐廳再加分💯
同行朋友都好滿意呢餐😋
絕對係近期會再訪既餐廳!!💖💖💖

🏠 餐廳: Makuma
📍 地址: 荔枝角長義街9號D2 Place ONE 地下G03號舖
得知新開的餐廳,和朋友來試試 ✨日本芝麻雞翼 🍗 肉厚的彈牙雞翼,雞皮酥脆金黃芝麻醬的入味徹底,帶來濃郁的芝麻香氣,與雞皮的香脆total match 😍。整體口感豐富,層次分明,正✨香煎大蝦意粉 🍤 大蝦份量十足,飽滿彈牙肉質佐以明太子和意大利麵的組合,完美配搭,既保留了蝦的原味又增加了層次感。✨抹茶芒果梳打mix了抹茶和芒果的風味,帶來清新的口感和豐富的層次感。抹茶的苦甜與芒果的甜蜜形式對比,一種獨特的新鮮感。✨Green tea latte 🍵 無得輸的綠茶和牛奶的組合😂 想像到的味道,好飲選擇多,上菜快,環境舒服,下次會和朋友再來😆
得知新開的餐廳,和朋友來試試

✨日本芝麻雞翼 🍗
肉厚的彈牙雞翼,雞皮酥脆金黃

✨香煎大蝦意粉 🍤
大蝦份量十足,飽滿彈牙肉質

✨抹茶芒果梳打
mix了抹茶和芒果的風味,帶來清新的口感和豐富的層次感。
抹茶的苦甜與芒果的甜蜜形式對比,一種獨特的新鮮感。

✨Green tea latte 🍵
無得輸的綠茶和牛奶的組合😂
想像到的味道,好飲

選擇多,上菜快,環境舒服,下次會和朋友再來😆

2023-10-13 50 views
D2 Place一期門口嘅另外一邊其實有一間餐廳,但係嗰邊人流唔多,好難先至會留意到。今次專登行開嗰邊,先發覺之前間Cafe已經轉手,成為一間日本餐廳。而呢間餐廳嘅菜式,都令人10分驚喜。叫完嘢食之後,店員會每人提供一份前菜,係醃蘿蔔同埋醃牛蒡,味道酸酸甜甜,幾開胃。明太子玉子燒,新鮮整嘅玉子燒同平時雪凍咗嘅,真係爭好遠。玉子燒熱食嘅時候,雞蛋味道非常濃郁,質感鬆軟,好似食緊蛋糕咁。再加上明太子醬,令到味道更加豐富,唔會咁單一。另外一樣推薦嘅係慢煮叉燒烏冬,平時係拉麵店嘅叉燒,肥嘅部位比較多,因為瘦肉比較乾,所以要用肥嘅部位令到食落去軟身啲。但因為呢個係慢煮,所以冇咁多,肥肉都可以做到叉燒好軟身,值得一讚。

2023-10-12 43 views
一行三人, 職員話二人餐再加個小食都够食, 所以嗌佐特選二人餐, 啤酒包兩杯, 另外再加一杯, 啤酒有得揀黑啤白啤, 職員介糿佢地既黑啤相對黎講算易入口, 但我地平時唔識飲酒, 都係驚飲唔到, 所以都係揀返白啤算. 蝦, 赤貝, 沙律都好新鮮好好食. 炸物都炸得幾好, 清酒煮蜆大大隻無沙, 好似有九隻十隻咁多, 牛柳粒都唔錯不過切得有啲大舊同埋有少少太熟, 炒野菜又炒得幾好幾香, 黑松露炒飯炒得唔錯但黑松露味唔太出, 可能落得唔多. 最後嗌佐兩款甜品, 焙茶蒟蒻卷蛋同埋芝士蛋糕, 好好食喎. 不過可能要食佐焙茶菩蒻卷蛋先, 因為味道比較淡, 而芝士蛋糕味道比較濃, 會冚住佐個味, 可惜窩夫賣晒, 如果唔係會想試埋.

2023-10-11 39 views
#fafafoodblog日本菜 #fafafoodblog荔枝角🍴炙燒慢煮24 小時日式叉燒 月見冷烏冬 108 蚊烏冬 好彈牙 撈埋生蛋 令到烏冬口感爽口彈牙 叉燒帶 d香咸 有 d似醃過 整體好 match 🍴日式咖哩 吉列慢煮雞胸 珍珠米 128 蚊咖喱汁好香甜 少辣 紅蘿蔔 同薯仔好軟林入味 撈珍珠米呢 d甘軟林既米飯好 match 慢煮雞胸 雞肉 慢煮好軟林 出面好香脆 點 d沙律醬就好正🍴芝麻雞翼78 蚊好香脆既芝麻雞翼 雞中翼同雞翼尖都好香脆 入面保留應有既水份 所以雞翼好彈牙🐥#日本菜 #雞翼 #咖喱 #慢煮 #雞胸 #烏冬 Score 平均分< 7.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#makuma荔枝角長義街9 號d2 place one地下g03 鋪~~~~~~~~~~~~#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog荔
🍴炙燒慢煮24 小時日式叉燒 月見冷烏冬 108 蚊
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#makuma
荔枝角長義街9 號d2 place one地下g03 鋪
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog荔枝角
====================
2023-10-11
2023-10-09 50 views
今日8號風球又黑雨,晏晝返工返得咁辛苦,梗係要食啲好嘢啦🤣 放工就同朋友揀咗呢一間都算新嘅和食屋入到嚟環境唔錯,幾適合傾偈約會🫧見happy hour仲有酒🥃下次可以試吓不過聽日要返工就冇叫我叫咗個熱嘅焙茶鮮奶,佢拉花拉得好靚係一個女人嘅人樣😘🥰日式玉子燒明太子美乃滋($78)佢係即叫即整熱熱地幾好食🤤令我朋友叫咗個熱朱古力鮮奶都唔錯,唔會太甜😁唔少得仲有香煎大蝦,明太子意大利麵 ($128)🤭佢啲大蝦好新鮮,食落去又啱啱好乾身🤲🏻

入到嚟環境唔錯,幾適合傾偈約會🫧

令我朋友叫咗個熱朱古力鮮奶都唔錯,唔會太甜😁

呢個位置真係太隱世🥷如果唔係冇一次行街返屋企搵巴士站嘅時候經過都唔會發現呢一間Cafe 🍽️佢個位置係喺D2 Place嘅後面成條街就淨係得佢一間cafe但係正正就係因為咁所以就非常之突出❤️‍🔥喺門口望入去就已經覺得好吸引😍裝修係日系風格暖色系為主🎑燈光同埋空間感都超級舒服☺️嘢食方面多超有水準👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾睇返佢嘅餐紙原來喺K11 Musea間Ukiyo分店已經非常之放心因為之前食過Ukiyo都覺得好高質今次叫咗➡️➡️➡️野生銀鱈魚西京燒🐟香煎大蝦明太子意大利麵🍝朱古力麻糬黑糖蒟蒻焦糖醬🧇And抹茶Latte 🍵無可挑剔一切水準之上食得好開心😎銀鱈魚煎封表面香脆可口但係肉質仍然鮮嫩而且完全無雪味超級新鮮極致香煎大蝦明太子意大利粉💓意大利粉軟硬適中夠掛汁大蝦都係一樣新鮮而且佢嘅蝦汁咇埋出嚟落個意粉度真係超級鮮美唔好睇佢霸佔隻碟三份一以為佢好少其實佢食落去係份量啱啱好傾向飽🤣朱古力窩夫係屬於軟綿綿Q彈質感唔係香脆嗰隻配埋煙韌嘅麻糬清甜嘅黑糖蒟蒻成件事超級match有朱古力味嘅苦甜蒟蒻嘅清甜麻糬嘅糯香唔同嘅口感加埋唔同層次嘅甜味真係唔捨得咁快食晒🥲🥲🥲最後個抹茶牛奶都好好飲🤣我唔想再讚呢間我

呢個位置真係太隱世🥷
朱古力窩夫麻薯黑糖蒟蒻焦糖醬
野生銀鱈魚西京燒
2023-10-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
抹茶牛奶
朱古力窩夫麻薯黑糖蒟蒻焦糖醬
野生銀鱈魚西京燒
  • 朱古力麻糬黑糖蒟蒻焦糖醬窩夫
2023-10-06 62 views
今日同朋友來吃下午茶, 慶祝生日,點了甜品跟服務員要求加蠟燭(我自備),上甜品時,驚喜地服務員加上生日牌,好細心的安排,甜品也十分好味,芝士蛋糕很鬆軟甜度剛好,上碟賣相精美😍😍我另外點了炸芝士豬扒烏冬,炸豬扒香脆內軟,很好味,烏凍彈牙,掛汁稍微清淡了一點。飲品方面我點了焙茶鮮奶,我朋友點了綠茶鮮奶,我的焙茶鮮奶好好味,甜度適中,奶味不太濃😋😋😋整體覺得很好很滿意,店舖佈置優雅,店員有禮貌。
今日同朋友來吃下午茶, 慶祝生日,點了甜品服務員要求加蠟燭(我自備),上甜品時,驚喜地服務員加上生日牌,好細心的安排,甜品也十分好味,芝士蛋糕很鬆軟甜度剛好,上碟賣相精美😍😍

整體覺得很好很滿意,店舖佈置優雅,店員有禮貌。

栗子芝士蛋糕
2023-10-06