2023-09-18 73 views
嚟呢間餐廳之前完全冇諗過佢個vibe咁正,一入嚟已經覺得啲音樂同燈光好chill,音量足夠,但又唔會阻礙到大家一班人開心傾偈,今晚主要係播一啲Hip Hop style嘅歌,成個感覺年輕而且有taste。本來以為呢度係食啲好普通嘅Cafe食物,點知其實係一間好fusion嘅居酒屋,佢哋自創嘅菜式好特別㗎,對比一般傳統居酒屋,更加貼近個市場,我試咗一個有椰菜花飯做底嘅刺身丼,感覺好light但又幾夾喎,啱晒啲Keto人士。另外酒盗芝士係配多士同埋蕃茄莎莎,呢個做appetizer真係可以補償返我全日返工嘅辛勞。佢個happy hour 真係好抵, $88有酒精飲品再加一個小食,仲要可以add on,即時話你比多48蚊,可嗌多一杯或者一個小食。另外我試咗佢個味噌雞胸肉意大利粉,個雞肉用慢煮方法去做,好嫩,無落咗好多調味反而有雞肉嘅鮮味,個醬汁都恰到好處,唔會太濃,又帶到本菇嘅鮮味。仲有油揚釀芝士,個配搭都好新鮮,送酒真係一流。可能因為食椰菜花唔係好夠飽,最後加多一個燒飯團,兩隻味都好好食,落咗飯素,基本上唔需要配餸菜,就咁食都好好味,喺屋企好難做到呢個水準。坦白講呢幾年食得太多簡單Cafe

坦白講呢幾年食得太多簡單Cafe食物,今次嚟呢度真係覺得環境同食物水準都係冇乜挑剔,而且性價比高,兩口子又飲酒又食得飽都係講緊五百幾蚊,西九龍呢邊呢間真係好選擇。
公道講句,食物同飲品都很不錯👌🏻可惜叫野食既時侯,我自己叫左兩次冇人理會🥲所以朋友幫手叫,佢揮手叫兩次都冇人理🥺結果要大聲講句唔該先有人埋黎🫠飲品好快上,呢度比個贊👍🏻而野食叫左凍卷蛋就好耐未上,隔離同我地差唔多時間叫野食,佢地熱食上哂,我地都未上☹️結果等左25-30分鐘,搵店員佢先上埋個凍卷蛋,相信係漏左單,因為個卷蛋都係雪櫃拎出黎…搵完個店員,佢5分鐘就上到個凍卷蛋🫠可能啱啱開舖未搞掂啲人手啦…嘆氣
公道講句,食物同飲品都很不錯👌🏻

結果要大聲講句唔該先有人埋黎🫠

飲品好快上,呢度比個贊👍🏻

可能啱啱開舖未搞掂啲人手啦…嘆氣

2023-09-16
$50 (Tea)
2023-09-14 81 views
荔枝角Makuma 日式咖啡店最近好hit! 佢嘅食物真係值得一試。首先,佢哋嘅醬烤飯團好特別,有三文魚籽同吻仔魚乾。飯團入面嘅三文魚籽鮮味十足,吻仔魚乾就香脆可口,同飯團一齊食真係好開胃。仲有,我試過佢哋嘅炙燒慢煮24小時日式叉燒同月見冷烏冬。叉燒肉嫩滑多汁,同埋加上冷烏冬同流心蛋,口感清爽又飽足。流心蛋嘅加入更加增加咗料理嘅層次感。我叫咗佢哋嘅醬油鰹魚湯煮花膠同日本大根。湯嘅味道好鮮美,鰹魚同醬油嘅濃郁口味好夾,再加上軟腍嘅花膠同入味嘅日本大根,飲落去好溫暖又滿足。最後,我地嚟講講甜品啦。佢哋嘅焙茶蒟蒻蘭王卷蛋真係一絕。蒟蒻蘭王有濃郁嘅焙茶味,質感綿密又微甜。加埋軟綿滑嘅卷蛋同焙茶嘅香氣,真係好特別好好味。

首先,佢哋嘅醬烤飯團好特別,有三文魚籽同吻仔魚乾。

加埋軟綿滑嘅卷蛋同焙茶嘅香氣,真係好特別好好味。

2023-09-13 45 views
呢間日式餐廳係MTR同食肆附近,都幾易搵。價錢相宜,好岩自制ME TIME.我叫左杯ICED MATCHA,味道都幾濃,而且好大杯,佢D冰好大粒,唔易溶,冇咁影響飲品既味道。主食叫左個大蝦意粉,意粉好CREAMY,有好多明太子醬,蝦都幾好味。小食叫左鰻魚串燒,好多串,好惹味。甜品叫左個MATCHA紅豆窩夫。窩夫係綠色,MATCHA味,面頭有D MOCHI好CHEWY,紅豆好甜好大粒,MIX埋一齊好好味。
2023-08-31
2023-09-12 120 views
Makuma 📍荔枝角長義街9號D2 Place ONE 地下G03號舖 ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━在荔枝角D2 place 新開了一間日式cafe 是尖沙咀Ukiyo的姐妹店呢~ 上次被Ukiyo的麻糬窩夫驚艷 這次來到這裡也encore了另一個口味的窩夫 另外也嘗試了幾款主菜 有青出於藍的感覺!━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍝 香炸本菇·雞胸·味噌豆乳·意大利麵 $128 +10%▶︎ 是西日混合的感覺 味噌豆乳醬為主的意粉 加上雞胸肉片和本菇 還有花朵點綴🌸▶︎ 蠻喜歡這個味噌豆乳醬 比起純忌廉來說更加清爽 但也有奶製品的香氣和味噌的鹹香~▶︎ 雞胸分量很多 而且算是多汁嫩滑!好味指數:●●●●◐━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍜 灸燒慢煮24小時日式叉燒·月見冷烏冬 $108 +10%▶︎ 冷烏冬配上溫泉蛋 厚切慢煮叉燒 蔥花 木魚碎等 另外配有鰹魚沾汁▶︎ 炙燒的叉燒跟拉麵店有得拼! 厚切加上炙烤香氣所以大滿足 肥瘦相間 不會過於軟爛 不喜歡肥肉的我也能接受呢~▶︎ 烏冬加上鰹魚汁是很清爽的感覺 加上蛋液更為
Makuma
📍荔枝角長義街9號D2 Place ONE 地下G03號舖

🍝 香炸本菇·雞胸·味噌豆乳·意大利麵 $128 +10%
▶︎ 雞胸分量很多 而且算是多汁嫩滑!
好味指數:●●●●◐

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
▶︎ 烏冬加上鰹魚汁是很清爽的感覺 加上蛋液更為滑溜 可以解叉燒的膩 夏天吃正好!
好味指數:●●●●◐

🧇 抹茶窩夫·麻糬紅豆·黑糖醬 $128 +10%
▶︎ 綠茶味的窩夫表面有一層麻糬 撒上抹茶粉和黃豆粉 旁邊配有黃豆味忌廉 紅豆蓉 以及lotus碎
▶︎ 窩夫是綠茶味哦~ 軟糯為主 意外地超級清香甜度也不會很高
▶︎ 麻糬的部分也的確很能拉絲 甜度可以接受 不是重米香的感覺
▶︎ 超級喜歡這裡的黃豆粉cream 豆香濃郁且不甜 配上綠茶窩夫真的很搭🥹
好味指數:●●●●●

2023-09-11 97 views
Thu 7 Sep 2023 香港開埠以來最大雨嘅一夜好彩阿頭冇出災難警報,如果唔係都唔會試到呢間餐廳,避咗一個遺憾。呢間嘢話雖喺D2place,但係佢 唔係 唔係 唔係唔 喺商場入邊,如果喺地鐵方向行過去請移玉步 行多幾步,喺D2 Place後邊 荔枝角道 就搵到佢。門面都幾低調,唔好走漏眼。門口有2張枱俾人chill 吓。裝修乾淨利落清爽空間咁闊落佢哋嘅 二人前Set 好吸引。呢度表面係 和食fusion,入夜後其實清酒吧。老細收藏咗好多好嘢,收藏量好闊,嗰Drink List根本的出唔切。有興趣嘅不妨叫老闆介紹吓,一定有款啱你。三文 魚子 Cauliflower 丼。新鮮,食完都覺得自己健康咗。Sous Vide 雞胸 意粉。呢個有驚喜,雞胸處理得好好,嫩滑得來,咬口爽彈。
Thu 7 Sep 2023 香港開埠以來最大雨嘅一夜

門口有2張枱俾人chill 吓。

裝修乾淨利落清爽空間咁闊落

2023-09-07
Dinner
「𝘔𝘢𝘬𝘶𝘮𝘢」係近來追新店系列之中質素比較有驚喜同記憶點嘅一間👍🏻 皆因佢嘅主食同甜品麻糬窩夫都係睇得又食得🤤 加上服務態度唔錯,晚市仲有𝘏𝘢𝘱𝘱𝘺 𝘏𝘰𝘶𝘳賣酒+小食嘅優惠,整體都幾有𝘍𝘦𝘦𝘭😎《 日式咖哩•吉列慢煮雞胸•珍珠米 》$128 5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟冇諗過將慢煮完嘅雞胸再炸,都可以保持到咁嫩滑𝘑𝘶𝘪𝘤𝘺🤩 炸皮仲要唔厚,所以係外脆內嫩好好食🤤 而日式咖喱味道𝘚𝘵𝘢𝘯𝘥𝘢𝘳𝘥甜甜地,配珍珠米最佳😎《 灸燒慢煮24小時日式叉燒 •月見冷鳥冬 》 $108 4.5 / 5哩度嘅慢煮肉真係都好出色😍 叉燒肉質軟綿綿,肥瘦適中,醬汁入味外層仲有些焦香😋 而烏冬採用咗稻庭烏冬,麵身幼滑,成個調味較清淡,涼浸浸好岩夏天食👍🏻《 抹茶窩夫•麻糬•紅豆 •黑糖醬 》 $128 4.5 / 5窩夫夾住麻糬餡就食得多喇,今次反而係一大片麻糬皮包裹住窩夫,又係另一種滋味🥴 麻糬皮超煙韌好有拉力,又有奶香味👍🏻 配搭甘澀嘅抹茶窩夫同黑糖醬整個味道都好和風😋 《 焙茶鮮奶 》 $48 4 / 5中規中矩,奶味較焙茶多🥛總括而言食物環境都唔錯,西日𝘍𝘶𝘴𝘪𝘰𝘯之餘有酒有啡相當老少咸宜😋——

冇諗過將慢煮完嘅雞胸再炸,都可以保持到咁嫩滑𝘑𝘶𝘪𝘤𝘺🤩

《 焙茶鮮奶 》 $48 4 / 5
中規中矩,奶味較焙茶多🥛

———————————————
🏠環境舒適度:💛💛💛💛
👅舔脷回頭度:💛💛💛💛
📸打卡able度:💛💛💛💛
🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛💛
———————————————
Dinner
簡單介紹下最近試嘅一間新餐廳。位於D2 place 後街嘅日系餐廳。門外裝修幾吸引,室內坐位都幾舒服。人流唔算多。Lunch set🍜灸燒慢煮24小時日式叉燒 · 月見冷烏冬 $148月見冷烏冬好大碗,慢煮叉燒大大塊,入口頗嫩滑。味道不錯。🍱角切油甘魚醬油漬 · 三文魚籽椰菜花米丼 $148呢款椰菜花丼好特別,生酮飲食嘅朋友可能食過椰菜花飯,但係相信大家未必有食過椰菜花飯做嘅魚生丼。好有新鮮感。魚生同魚籽份量十足。椰菜花飯都好大碗。非常推薦。餐牌頗有特色,好想再去試下佢D Cake同小食。😋不過覺得佢跟餐配嘅Americano同啲嘢食好似唔係好夾。

Lunch set
🍜灸燒慢煮24小時日式叉燒 · 月見冷烏冬 $148
月見冷烏冬好大碗,慢煮叉燒大大塊,入口頗嫩滑。味道不錯。

🍱角切油甘魚醬油漬 · 三文魚籽椰菜花米丼 $148

餐牌頗有特色,好想再去試下佢D Cake同小食。😋
不過覺得佢跟餐配嘅Americano同啲嘢食好似唔係好夾。
2023-08-19
$163 (Lunch)
2023-09-08 67 views
放工同男朋友行下荔枝角D2 PLACE, 見到有間日本菜幾好-Makuma, 店內裝修簡潔, 有bar枱, 有卡位.我地叫左個限時2人餐($638) , 非常抵食, 包兩杯飲品, 兩份前菜, 兩份沙律, 小食, 一品(六選一), 主菜(三選一), 野菜一份, 主食(二選一), 甜品(可加配)我地剛落單,10秒都唔夠就送上牛蒡同黃蘿蔔, 酸酸地好開胃.前菜:鴨胸配豆腐 + 飲品我地簡左, 宇治抹茶鮮奶 同 焙茶鮮奶沙律2份: 柚子汁沙律菜配大蝦刺身, 配上柚子汁, 唔會太乾, 甜甜地好好食! 特別想講下呢間餐廳非常細心! 會等顧客食完一碟, 先送下一碟菜上枱小食: 唐揚拼盤 包括吉列蠔2件, 唐揚炸雞4件, 玉子燒2件, 芝麻雞翼2件,仲有芥末蛋黃醬做調味料, 男朋友話好耐未食過咁高水準既玉子燒!一品(六選一)我地簡左清酒煮蜆, 非常入味! 有牛油同酒香味!主菜(三選一): 蒜片牛柳粒, 肉質嫩滑有口感, 牛味好濃!野菜 & 主食(二選一), 鰹魚湯烏冬, 鰹魚湯烏冬超好食, 湯底好清, 入味總結: 非常滿意Makuma亦極力推薦鍾意食日本野既朋友去試下, 味道一流, 服務又好!

2023-09-06 66 views
Makuma位於荔枝角的餐廳,光顧晚餐:香炸本菇 雞胸 味噌豆乳 意大利麵:這道菜以慢煮的雞胸肉為主角,經過慢煮後,肉質非常嫩滑。搭配香炸的本菇和味噌豆乳醬汁,使意大利麵更加豐富多樣。雞胸肉的柔嫩口感與醬汁的味道相輔相成,帶來了美味的享受。月見日式 免治雞肉丸子:這道料理結合了日式風味和免治雞肉丸子的元素。雞肉丸子彈牙有嚼勁,並且散發出濃郁的味道。月見蛋的加入使整道菜更加豐富,蛋黃的濃稠與雞肉丸子的口感相融合,帶來了令人滿足的口感。朱古力窩夫 麻糬 黑糖蒟蒻 海鹽焦糖醬:這道甜點給人留下深刻的印象。朱古力窩夫上方搭配著白色的麻糬,宛如飄落的雪花,非常吸引眼球。搭配黑糖蒟蒻和海鹽焦糖醬,甜點的味道層次豐富且口感獨特。麻糬的嚼勁與窩夫的鬆軟相互輝映,使整道甜點更加美味。Makuma的晚餐菜單味道豐富,注重食材的質量和烹飪的技巧。慢煮的雞胸肉和彈牙的雞肉丸子都令人滿意,而朱古力窩夫則在視覺和味道上都有出色的表現。這些菜品的結合展示了創意和細膩。
Makuma位於荔枝角的餐廳,光顧晚餐:

香炸本菇 雞胸 味噌豆乳 意大利麵:

月見日式 免治雞肉丸子:

朱古力窩夫 麻糬 黑糖蒟蒻 海鹽焦糖醬:

2023-09-04
2023-09-06 52 views
今晚放工同屋企人黎到荔枝角D2 Place one地下既呢間西式日本菜cafe度食晚餐—MAKUMA.呢個地點真係好方便,出地鐵站行過對面馬路就到啦!西京燒銀鱈魚 日式餐廳的必點菜式,呢度既西京燒銀鱈魚果然都好高質,呢舊銀鱈魚既油脂充分,魚既肉質白雪雪,食落好鮮嫩,好滑,味道帶點甜甜地,醃得好有水準!角切油甘魚醬油漬三文魚子椰菜花米丼 油甘魚魚味重,魚味濃,肉質鮮嫩,又有彈性,三文魚子粒粒新鮮,其他配菜有青瓜,大蔥絲等等,配埋椰菜花米一齊食,真係好味又營養均勻!宇治抹茶 抹茶既香氣濃郁、唔會苦澀,喝完有少少回甘,口中留下沁凉感,飲完感覺好放鬆!鹽麴麻油牛油果 完熟的牛油果好柔軟,牛油果上面的蒜粒鹹鹹地,配埋麻油味真係好香,第一次試鹽麴麻油牛油果,估唔到係咁夾!日本芝士年糕 熱辣辣,外脆內軟,芝士味濃郁

呢個地點真係好方便,出地鐵站行過對面馬路就到啦!

西京燒銀鱈魚

角切油甘魚醬油漬三文魚子椰菜花米丼

宇治抹茶

鹽麴麻油牛油果

日本芝士年糕

熱辣辣,外脆內軟,芝士味濃郁

2023-09-05 61 views
下課後,我們去了附近新開的Makuma吃晚餐。點了炸雞翼,月見雞肉丸子,炸薯條和慢煮叉燒烏冬。月見雞肉丸子 - 丸子嫩,有雞味。炸薯條 - 好吃到想念了5天整體食物都好吃,我最喜歡薯條,因為它即點即炸,而且每條都厚切,外脆內軟,配上濃郁的黑松露醬或清新的芥末蛋黃醬都很美味。這薯條好吃到我吃完後5天都想念,想到去了別的店買薯條來吃,雖然也不錯但沒這店厚切和外脆內軟。原來薯條的厚度影響味道這麼多!現在一寫到這薯條,又想吃了......
下課後,我們去了附近新開的Makuma吃晚餐。

點了炸雞翼,月見雞肉丸子,炸薯條和慢煮叉燒烏冬。

月見雞肉丸子 - 丸子嫩,有雞味。

炸薯條 - 好吃到想念了5天

現在一寫到這薯條,又想吃了......
  • 炸薯條
-Makuma-@荔枝角.平時比較少經過D2 One荔枝角道的那邊,當日經過先發現原來呢個位置有間新餐廳。.餐廳以木系為主的裝修,加上偏暗的燈光, 十分有情調。門口有一張戶外餐枱,而內有吧枱,放工嚟飲番杯應該係不錯之選。.日式玉子燒 伴 明太子美乃滋 ($78)食日本料理必點玉子燒。玉子燒做得好軟嫩,口感輕盈。哩度的玉子燒並非偏甜的味道,蛋味香濃,表面稍為燒香,加上明太子沙律醬,更為滋味。.西京燒銀鱈魚 ($108)另一必點菜式就是西京燒銀鱈魚,簡單的擺盤十分精緻。初初以為表面燒焦了,但食落完全唔係,可能是表面的醃料燒起嚟顏色較深。.魚塊的份量都唔細,好厚身。銀鱈魚醃得好入味,基本上不用沾沙律醬。加上魚油嘅鮮香,配合燒得香脆的魚皮,整體口感和味道都很好。.味噌炒野菜 ($68)炒椰菜瞓啦都唔使,有大量椰菜、本菇、金菇等。加上味噌和青紅椒調味,更為惹味。.灸燒慢煮日式叉燒冷烏冬 ($108)日式叉燒偏厚身,以慢煮方式烹調二十四小時,以保留肉汁及豬肉的嫩滑口感。.以五花腩煮成的叉燒帶有一層皮脂,再加以燒香,將多餘的油脂逼出來,食落更帶豬肉的鮮味。.烏冬食落有嚼勁,先將留心蛋的蛋黃和烏冬混合
-Makuma-
@荔枝角
日式玉子燒 伴 明太子美乃滋 ($78)
西京燒銀鱈魚 ($108)
味噌炒野菜 ($68)
灸燒慢煮日式叉燒冷烏冬 ($108)
烏冬食落有嚼勁,先將留心蛋的蛋黃和烏冬混合,加上洋蔥、木魚絲等調味,配合清淡的鰹魚湯已經好好食。
凍焙茶鮮奶 ($48)
濃厚的牛奶加上甘香的焙茶味。
本來想點埋玄米茶巴斯克蛋糕,但我哋兩個已經太飽食唔落,決定下次會再嚟試吓。
2023-09-03 51 views
今日放假去D2 Place行街,去到夜晚食晚餐,見到呢間餐廳幾靚,所以入去享用我哋嘅晚餐。呢間餐廳有種酒吧嘅感覺,入到去見到有啲外國人喺度gathering,氣氛幾好!我同朋友叫咗兩樣主食&一樣小食,分別係香烤油揚釀雙色芝士吻仔魚乾,香煎大蝦明太子意大利麵同日式咖喱吉列慢煮雞胸珍珠米。香煎大蝦明太子意大利麵好正!大蝦煎得恰到好處,每一啖都充滿鮮美嘅海鮮口感。而明太子醬更是這碟意粉嘅點睛之筆。濃郁的味道和豐富的口感真是讓人難以抗拒。每條意粉都被這美味的醬汁充分裹住,入口時那種奶油與明太子醬的完美結合讓人感到無比的滿足。明太子醬嘅鹹香同微辣嘅味道,搭配大蝦嘅鮮甜,真係無得頂!日式咖喱吉列慢煮雞胸珍珠米都好好食!雞胸炸到外脆內嫩。另外,日式咖喱汁更係呢道菜嘅靈魂。咖喱味道濃郁,帶著一絲微妙的辣味。將珍珠米撈埋咖喱汁去食,每一粒珍珠米飯都被咖喱汁充分浸透,吃起來飯粒飽滿、口感綿軟。咖喱汁的香氣和吉列雞胸嘅酥脆,完美融合,簡直是絕配!另外,飲品同甜品都唔錯,所以絕對會再次返嚟食!
另外,飲品同甜品都唔錯,所以絕對會再次返嚟食!
夜晚約左朋友食飯, 佢係荔枝角收工, 咁就揀左呢間新開既日本菜試下入到去就好似一間日式居酒屋加少少西式酒吧咁既風格望到個menu, 先知呢到除左日式野食之外, 仲有D西式既fusion菜, 侍應仲好有心咁同我地介紹左佢地既招牌菜我地主菜叫左慢煮叉燒冷烏冬同埋味噌豆乳雞胸意粉首先, 講下慢煮叉燒冷烏冬, 呢個就我想食既, 天氣熱想食番D清涼既野, 不得不說既係呢到既叉燒煮得好好, 燒得好嫩, 同埋入口即化, 眨下眼就食曬D叉燒, 好彩仲有隻溫泉蛋, 整爛佢將D蛋汁同埋個冷烏冬一齊食, 又清爽又有咬好, 好適合夏天食然後就係侍應推介既味噌豆乳雞胸意粉, 呢個菜嘅味道比較特別, 首先要講既係呢到既慢煮真係整得幾好, 正常雞胸肉都係比較難, 但呢到既雞胸反而好嫩, 但個味噌豆乳醬汁感覺上就比較淡, 味噌同雞胸幾夾, 但我覺得濃味番少少會更好 最後我地叫左個甜品, 係侍應推介既抺茶麻糬窩夫, 我可以話黎到呢間店冇可能唔叫呢個甜品食, 首先個賣相已經嬴曬, 有一整塊麻糬係窩夫上面, 另外仲有D黑糖同埋姐豆, 黎到既時候個窩夫仲係熱辣辣, 好鬆軟, 加埋面頭既麻糬一齊食, 抺茶既苦甜味, 窩夫既鬆軟
入到去就好似一間日式居酒屋加少少西式酒吧咁既風格
我地主菜叫左慢煮叉燒冷烏冬同埋味噌豆乳雞胸意粉
最後我地叫左個甜品, 係侍應推介既抺茶麻糬窩夫, 我可以話黎到呢間店冇可能唔叫呢個甜品食, 首先個賣相已經嬴曬, 有一整塊麻糬係窩夫上面, 另外仲有D黑糖同埋姐豆, 黎到既時候個窩夫仲係熱辣辣, 好鬆軟, 加埋面頭既麻糬一齊食, 抺茶既苦甜味, 窩夫既鬆軟同麻糬既嚼勁,好夾好正, 成個甜品既味道同口感都好出色好值得一試
如果係想試下日式+西式fusion, 而且又係健康人士, 呢度都係一個絕佳既選擇!
2023-08-30
  • 抺茶麻糬窩夫