Restaurant: Mala Grandpa
Info:

2021-05-12 171 views
喺屯門搵好嘢食。嚟到新墟gogo mall裏面好多美食!我哋就揀咗一間專食檳城菜嘅風味餐廳。。佢有好多特色嘅檳城菜。。呢間餐廳名叫做馬拉公公今次揀咗佢哋嘅白咖喱海鮮滲滲好足料嘅白咖喱海鮮,有蝦,豆卜,魚旦等等,非常之好食吖!真係要一試‼️‼️雞絲配檳城亞參叻沙米線‼️👍🏻特別嘅口味,一試難忘😱好有東南亞口味,🤩👍🏻好似去咗旅行咁,鐘意食東南亞菜嘅朋友可以去呢度止止喝吖‼️‼️另外飲品叫咗怡保白咖啡白咖啡香濃!同馬拉拉茶😋呢杯拉茶好有特色,味道唔係一般奶茶咁‼️有驚喜
喺屯門搵好嘢食。
嚟到新墟gogo mall
裏面好多美食!我哋就揀咗一間專食檳城菜嘅風味餐廳。。
佢有好多特色嘅檳城菜。。
呢間餐廳名叫做馬拉公公

今次揀咗佢哋嘅白咖喱海鮮滲滲

雞絲配檳城亞參叻沙米線‼️👍🏻
特別嘅口味,一試難忘😱
好有東南亞口味,🤩👍🏻

另外飲品叫咗怡保白咖啡
白咖啡香濃!
同馬拉拉茶😋呢杯拉茶好有特色,味道唔係一般奶茶咁‼️有驚喜
2021-05-11 282 views
踏足屯門已是半年前的事,今日做完野,就和朋友醫肚先,知道雅都商場Go Go Mall上面有個Food Court就去睇睇,見到呢間馬拉公公主打馬來西亞菜都好啱我,點了兩個餐,檳城褔建蝦麵 $49跟餐加$7配凍怡保白咖啡;另一個餐是檳城白咖哩海鮮滲滲$48跟餐加$7配凍馬拉拉茶。仲個幾特別的墨魚滑釀鳯翼配乾咖哩$20,價錢又幾抵當然試埋喇!呢個檳城褔建蝦麵,睇見餐牌寫明,湯底是用了蝦頭辣椒爆炒再煮,唔怪得入口就感受到濃濃的蝦香味。以黃麵條打底,面層的配料,分別是鮮蝦、魚片、豆卜、豬肉怡保芽菜及半隻蛋,由於我好辣就要重大辣,雖然未算好辣,但算唔錯。鮮蝦都幾鮮甜,爽口,最正是帶點香辣。魚片吸引了辣湯都帶少辣,入口幾腍。大大件豆卜吸引了湯底的精華,好好味,我就幾愛。怡保芽菜雖然唔夠在怡保吃的那麼大條,可能是品種問題,但都爽甜。半隻蛋都有濃濃蝦湯味。檳城白咖哩海鮮滲滲配凍馬拉拉茶,一上枱已聞到香噴噴的白咖喱香,入口仲有椰香味,海鮮中的鮮蝦幾爽口,配埋凍馬拉拉茶呢個配搭都好夾。魚蛋爽口又彈牙。即叫即炸的墨魚滑釀鳯翼配乾咖哩,一口咬落去熱辣辣又超多汁,食完一啖真味後,再加埋附上的乾咖哩,即時變得香辣

鮮蝦都幾鮮甜,爽口,最正是帶點香辣。
魚片吸引了辣湯都帶少辣,入口幾腍。
大大件豆卜吸引了湯底的精華,好好味,我就幾愛。
半隻蛋都有濃濃蝦湯味。
魚蛋爽口又彈牙。

即叫即炸的墨魚滑釀鳯翼配乾咖哩,一口咬落去熱辣辣又超多汁,食完一啖真味後,再加埋附上的乾咖哩,即時變得香辣惹味,還很有馬來亞風味。

凍怡保白咖啡有點微甜,都夠咖啡味,口感不錯;凍馬拉拉茶就幾有茶香,都是有點甜,如果將來有走甜更理想,而且是支裝,飲唔晒都可以拎走,方便。

當吃到差唔多的時候,店主和爸爸來到店內,就和我傾談時,原來店主爸爸是檳城人,這裡的食材、香料及醬料,大部份是由馬來西亞檳城的自家工場,直接送到香港,所以每一款的食品都主打正宗檳城美食,充滿東南亞口味,香辣惹味,最後他們更推介我試檳城風味囉吔 ,試了一口真的愛上,好好味。

這道檳城風味囉吔細盤$32/大盤$52,等如馬拉式沙律,由於是配上時令生果,所以有可能下次吃就不同。今日吃到有番石榴、蘋果、沙葛、油炸鬼及豆卜,配上囉吔醬、花生及芝麻,入口爽甜的水果帶有少辣,那油炸鬼及豆卜沾上了囉吔醬更是超好味,那少少酸的醬汁,甜中帶少辣,口感好特別,真是值得一試。
沾上囉吔醬的沙葛,爽口又帶點香辣。
價錢合理,都算抵食。

馬拉公公 (屯門)
2021-05-10
$65 (Lunch)
  • 檳城褔建蝦麵
  • 檳城白咖哩海鮮滲滲
  • 墨魚滑釀鳯翼配乾咖哩
  • 檳城風味囉吔
2021-05-07 161 views
07.05.2021今日我哋又試新嘢,用Foodpanda 叫Mala Grandpa 馬拉公公外賣,「檳城肉骨茶」、「檳城福建蝦麵(油麵及米粉)」、「怡保芽菜雞絲湯河粉」同「白咖喱豬頸肉滲滲」。我碗「檳城肉骨茶」肉質及味道不錯,但如果藥材味重啲會好好多。另外一碗「檳城福建蝦麵(油麵及米粉)」,呢碗「滲滲」,原來滲滲係兩溝,油麵及米粉撈埋一齊,一打開碗滲滲,蝦味好香,賣相真係好吸引;但同事話味道無想像中咁好味,油麵太多、米粉太少,之前食過第二度再好味啲。怡保芽菜雞絲湯河粉比較清淡,無乜特別之處。如果無食過都可以考慮試吓,當去馬拉旅行一轉!
07.05.2021

如果無食過都可以考慮試吓,當去馬拉旅行一轉!
怡保芽菜雞絲湯河粉
2021-05-07
Delivery
$55 (Lunch)
檳城肉骨茶
睇啲食評、講到個肉骨茶唔食唔得咁。咁岩經過味試下點知......究竟食緊啲咩!$48/個 肉骨茶 除左臭豬味 就係臭豬味!肉骨茶啲豬肉係用類似豬軟骨既豬肉、肥而且豬味好重!唔新鮮既豬會有果陣豬味。完全不是真正肉骨茶用的豬肉骨!湯頭完全沒有藥材味、由於啲豬味太勁、連啲湯都係得臭豬味。食左一碗、第二碗已送進垃圾桶!浪費左食材又浪費錢!啲好評究竟用咩方法得來
睇啲食評、講到個肉骨茶唔食唔得咁。咁岩經過味試下

點知......究竟食緊啲咩!

$48/個 肉骨茶 除左臭豬味 就係臭豬味!

完全不是真正肉骨茶用的豬肉骨!

湯頭完全沒有藥材味、由於啲豬味太勁、連啲湯都係得臭豬味。
食左一碗、第二碗已送進垃圾桶!
浪費左食材又浪費錢!
啲好評究竟用咩方法得來

2021-04-17
$100 (Dinner)
2021-04-20 122 views
今日黎到屯門雅都商場的Food Court成日黎幫襯水門雞💛原來佢隔離的#馬拉公公 都好正今日同媽咪黎食個lunch兩個人叫左個一個白咖哩檳城福建蝦摻摻 即米粉mix油麵同埋薄荷咖哩蝦飯 配馬拉拉茶及泡沫咖啡兩款咖哩都濃郁惹味 微辣怡人摻摻好特別 係mix左兩款麵條:米粉同油麵仲有芽菜豆卜雞蛋魚旦魚片荷蘭豆等配料大蝦份量唔少 絕對對得住價錢☺另外馬拉奶茶同埋咖啡都不錯 唔會太甜 入口順喉 整體不錯 快餐好推介!☺️☺️
今日黎到屯門雅都商場的Food Court

摻摻好特別 係mix左兩款麵條:米粉同油麵

仲有芽菜豆卜雞蛋魚旦魚片荷蘭豆等配料
大蝦份量唔少 絕對對得住價錢☺
2021-04-20
$60 (Lunch)
  • 檳城福建蝦麵
  • 白咖哩海鮮滲滲
2021-04-19 113 views
呢日嚟到屯門一日遊,中午嘅時候去咗一個商場,入邊有個美食廣場,有好多唔同種類嘅嘢食,見佢好似新開咁就去試吓,搵咗間專門食馬來西亞美食,OpenRice非常多好評,而且性價比相當高,所以我都嚟試過究竟🧐。 🍜馳名檳城阿參叻沙+米線 $48 🧋跟餐馬拉奶茶 $7 🍛炸小雞腿配冷凍當乾咖喱 $45 🥤跟餐泡沫咖啡 $7 兩個餐都係辣🌶,不過辣味唔會好濃,易入口,幾啱香港人嘅口味😄。叻沙配左個醬汁,我去拎餐嘅時候,老闆娘問我係咪同女仔食,佢話女仔好鍾意呢種酸酸甜甜嘅醬,可惜我係同男仔食😅,不過我都鍾意食。另外兩杯飲品都好香濃。係唔係正宗嘅馬來西亞口味我就唔識,不過$107食到好食嘅嘢,絕對冇揀錯😉。 📍馬拉公公 - 屯門雅都商場Go Go Mall1樓S69號舖 📮Follow @fm.feed ➡ to discover more appetizing foods

🍜馳名檳城阿參叻沙+米線 $48
🧋跟餐馬拉奶茶 $7
🍛炸小雞腿配冷凍當乾咖喱 $45
🥤跟餐泡沫咖啡 $7

2021-03-27
Type of Meal
Lunch
2021-04-16 100 views
#屯門牛牛嘅葵廣#GoGoMall #馬拉公公話說上年因為身體唔舒服,減少左外出,所以一到週末毛毛子就會同我去呢一個商場度食嘢,佢就好似迷你版嘅葵廣咁樣,有好多特色嘅餐廳,其中一間馬拉公公係食馬拉嘢,食物都幾唔錯㗎,我今次已經係第三次食啦!南乳雞翼撈麵➕凍泡茉咖啡☕️雞翼好有南乳香,平時唔食雞皮都忍唔住要食少少,個撈麵睇落重口味但係食落又唔會喎,係隻色俾人誤會咗啫。粗麵口感彈牙,撈撈撈完再食😋檳城白咖哩海鮮滲滲➕凍馬拉茶白咖喱🍛有好香嘅椰漿味,係好惹味嘅組合,海鮮帶有甜甜嘅味,好多餸料都幾飽下😁 我好鍾意似拉茶,佢哋係奶香甜,平時我都鍾意飲♥️呢個美食廣場又鄰近戲院🎬 好適合周末放鬆一下,有啲掛住馬來西亞🇲🇾
#屯門牛牛嘅葵廣

Type of Meal
Lunch
  • 白咖哩海鮮滲滲
2021-04-06 114 views
而家因為屋企關係,成日要屯門紅磡兩邊走,所以我都會留意吓屯門有乜好食,就等我同老公一齊放假,就叫佢帶我去食。🤗🤗🤗馬來西亞都算係我半個鄉下,疫情未有時,除咗日本,澳門成日去之外,其次就係馬來西亞,所以係香港,見到有人話好食嘅馬拉嘢,我都心思思想去試,人哋講到點好食都好,自己未食過,都唔可下定論嘅。🤣🤣🤣馬拉公公地址: 屯門屯門鄉事會路112-140號雅都商場Go Go Mall1樓S69號舖酥炸魚柳配薄荷咖喱 $48魚柳因為即叫即炸關係,真係好脆,熱辣辣,外脆內滑,可能咖喱汁要配合香港人口味,反而我覺得唔夠馬來西亞果邊咁香,咁重香料味,比較淡口少少,反而佢嘅薄荷味就做得非常出色,既有薄荷味又唔搶咗咖喱嘅味道,食落仲帶有清新嘅感覺。😀😀😀檳城褔建蝦麵 $49嘩!呢個我鐘意呀,真係好似返咗馬來西亞咁,食返當地嘅蝦麵味道,好有濃郁嘅蝦香味外,佢嘅辣度適中,配有蝦、魚片、尤魚、豆卜、肥嘟嘟嘅牙菜,仲有半隻蛋,配料豐富外,真係好味添。😋😋😋蒜香小雞腿 +$20即叫即炸,熱辣辣,食嘅時候一咬超多汁,食落有黃薑粉嘅味道,入味。😃😃😃凍薏米水 +$10呢杯講真嘅,我鐘意呀!因為佢純正薏米水,唔會好似其

馬拉公公

酥炸魚柳配薄荷咖喱 $48

檳城褔建蝦麵 $49

蒜香小雞腿 +$20

凍薏米水 +$10
呢杯講真嘅,我鐘意呀!因為佢純正薏米水,唔會好似其他咁加檸檬,講真,我本人覺得薏米水咁先好飲,加左檸檬會變酸,又要加多咗糖,飲完口又內又酸酸咁,真係唔鐘意,但佢係少少甜加上薏米嘅香,真係好好飲。😍😍😍

凍泡沫咖啡 +$7
講真,我只飲咗一啖,因為我已比杯薏米水完全吸引咗,咖啡係微微嘅甜,但我覺得唔夠咖啡味,好彩唔會偏酸,但點講都好,我都係鐘意薏米水多d。😁😁😁
  • 薏米水
  • 檳城福建蝦麵
2021-04-05 68 views
經過food court就試咗一個好新穎嘅食物原來係生果沙律呢一款係馬拉嘅沙律同香港嘅不同香港多數有生菜同埋沙律醬但係呢款呢係甜甜酸酸仲有少少辣辣地幾特別但係唔係我杯茶唔鍾意
經過food court
就試咗一個好新穎嘅食物原來係生果沙律
呢一款係馬拉嘅沙律同香港嘅不同
香港多數有生菜同埋沙律醬
但係呢款呢係甜甜酸酸仲有少少辣辣地
幾特別但係唔係我杯茶唔鍾意
2021-04-03 109 views
Food court 中搵食第一次的非正式見面 相遇😎帶我媽媽去食d 佢一世都吾會自己去食嘅野🤣🤣就係辣! !!佢話我係咪整蠱佢😂😂😂佢話不是她的茶啦🤭🤭以下係店員推介的正宗馬拉菜:豬頸肉配檳榔城蝦麵 ($49)呢個係我覺幾好 對我來說 是不辣啦加上佢係好香椰奶味!對我媽來說:哇辣死我了🤣成餐飯都好搞笑 佢講得最多就係要水😆😆咖喱魔鬼魚 配白飯 ($52)我係第一次食呢款魚!原來係有很多骨架🤭🤭不過大大條 店員同我媽的對話好搞笑😝佢提議 另上! 咁咪唔會辣 同埋會更香脆 佢話連啲骨都可以食埋🤭不過原來餐廳係諗過架!因為另上 係會有魚腥味架!雜錦囉吔 ROjak ($32)哇 勁特別 聽個名就知與眾不同啦🤣原來佢係馬拉式嘅沙律 全部都係水果配上一啲甜甜酸辣的汁仲有d 油炸鬼🤭係咁啱可以解辣叫架😂😂呢間d coffee 係我覺好平又不錯的!另外薏米水都好健康💕馬拉公公 (屯門)屯門屯門鄉事會路112-140號雅都商場Go Go Mall1樓S69號舖
Food court 中搵食
第一次的非正式見面 相遇😎
帶我媽媽去食d 佢一世都吾會自己去食嘅野🤣🤣就係辣! !!
佢話我係咪整蠱佢😂😂😂
佢話不是她的茶啦🤭🤭

以下係店員推介的正宗馬拉菜:
豬頸肉配檳榔城蝦麵 ($49)
呢個係我覺幾好 對我來說 是不辣啦
加上佢係好香椰奶味!
對我媽來說:哇辣死我了🤣
成餐飯都好搞笑 佢講得最多就係要水😆😆

咖喱魔鬼魚 配白飯 ($52)
我係第一次食呢款魚!原來係有很多骨架🤭🤭不過大大條
店員同我媽的對話好搞笑😝
不過原來餐廳係諗過架!因為另上 係會有魚腥味架!

雜錦囉吔 ROjak ($32)
哇 勁特別 聽個名就知與眾不同啦🤣
原來佢係馬拉式嘅沙律 全部都係水果
配上一啲甜甜酸辣的汁
仲有d 油炸鬼🤭
係咁啱可以解辣叫架😂😂

馬拉公公 (屯門)
2021-03-22 107 views
疫情下無得去馬來西亞食美食,今日就黎到屯門 GoGoMall~馬拉公公~食下馬來西亞嘅正宗特色美食😋,呢度有唔同款式嘅馬來西亞美食,而今日就揀左檳城嘅野食 檳城福建蝦麵檳城福建蝦麵有少少辣嘅湯底,入面有好多唔同嘅海鮮,包括蝦、豬肉、魚片、麵根等,配上油麵,特別滋味檳城肉骨茶肉骨茶充滿馬來西亞嘅風味, 肉骨茶味很濃, 而且肉好淋好入味,仲有油炸鬼同雞蛋係肉骨茶入面添 桔仔柚子蜜 / 柚子蜜柚子味嘅飲品非常止渴又潤喉😍

檳城福建蝦麵

桔仔柚子蜜 / 柚子蜜
柚子味嘅飲品非常止渴又潤喉😍
2021-03-20
2021-03-21 115 views
屯門牛牛又出去覓食今次喺返自己地頭就去咗GOGO MALL嘅餐廳試吓啲馬拉菜!雖然係呢一個地方有林林總總嘅食店但係呢間馬拉菜確實好吸引到我嘅目光~點完菜之後就等候取餐~大概10分鐘之後就有得食啦今次同朋友揀咗兩碗面同兩杯凍飲一款係我哋平時喺香港食開嘅喇沙另一碗就係正宗嘅馬拉風味配上凍檸茶仲有馬拉茶~豆卜吸收晒個湯嘅精華同香味~~滲滲~係油麵加米粉!啲蝦好有鮮味!魚蛋都唔差喔米線略為冧身~但無損湯底嘅美味!

屯門牛牛又出去覓食
今次喺返自己地頭
就去咗GOGO MALL嘅餐廳
試吓啲馬拉菜!

雖然係呢一個地方有林林總總嘅食店
但係呢間馬拉菜確實好吸引到我嘅目光~

點完菜之後就等候取餐~
大概10分鐘之後就有得食啦

今次同朋友揀咗兩碗面同兩杯凍飲
一款係我哋平時喺香港食開嘅喇沙
另一碗就係正宗嘅馬拉風味
配上凍檸茶仲有馬拉茶~

豆卜吸收晒個湯嘅精華同香味~~

滲滲~係油麵加米粉!啲蝦好有鮮味!魚蛋都唔差喔

米線略為冧身~但無損湯底嘅美味!

2021-03-14 91 views
無得出國旅行,就喺香港發掘不同國家嘅美食😊! 馬拉公公嘅店名好特別,得知店主爸爸喺檳城人,食材同埋香料由馬來西亞檳城直接寄來香港,主打正宗檳城美食🥰🥢咖喱魔鬼魚🐟配白飯🍚 $52香濃嘅咖哩有點微辣,咖哩加入薑花、南薑、香茅、紅蔥頭、辣椒,充滿東南亞口味。魔鬼魚切成塊狀,魚肉嫩滑而且唔腥,索晒咖哩味,送飯食就最啱!🥢怡保芽菜雞絲扎肉湯米線🍜 $46馬來西亞扎肉有香濃嘅雞肉味道,雞絲嫩滑,配上洋蔥、蒽花、爽口芽菜,米線煮得彈牙有嚼口,食出檳城嘅風味! 😍🥢南乳雞翼 $20有好香嘅南乳味,外皮香脆,內裡嘅雞肉嫩滑。 🥤薏米水 跟餐加$10 味道清甜香醇,入口啖啖薏米嘅味道。🥤美祿 跟餐加$7唔太甜,由細個到大人都喜歡愛嘅飲品。馬拉公公餐盒同埋飲管都喺用紙造♤,餐廳響應環保👍🏻; 食物味道正宗同埋獨特♡——————————————————————Mala Grandpa馬拉公公📍地扯:屯門屯門鄉事會路112-140號雅都商場Go Go Mall1樓S69號舖

🥢咖喱魔鬼魚🐟配白飯🍚 $52

🥢怡保芽菜雞絲扎肉湯米線🍜 $46

🥢南乳雞翼 $20
有好香嘅南乳味,外皮香脆,內裡嘅雞肉嫩滑。

🥤薏米水 跟餐加$10
味道清甜香醇,入口啖啖薏米嘅味道。

🥤美祿 跟餐加$7
唔太甜,由細個到大人都喜歡愛嘅飲品。

——————————————————————
Mala Grandpa馬拉公公

2021-03-13
$70 (Dinner)
2021-03-04 175 views
End the night with a coffee!未試過咁夜飲咖啡 今晚會訓得著嗎?哈哈 今次去左呢個屯門food court 但呢到可能冇咩人識 人流不多😉今次試左呢間馬拉野辣死你嗎配吉列豬扒 ($48)一開始見到個名 以為會係超超超辣😂但點知食落去吾辣Wo!!!對於吾食得辣ge 我緊係開心😛不過我男友好鐘意食辣就有d 失落🤣🤣 豬扒係正常的 個醬都好香 不過d 飯有點太多水了🥲墨魚滑釀鳳翼乾咖喱 ($20)呢個真心鐘意 因為冇骨 中間釀左墨魚好好食 佢有再配一直馬拉source不過做咁食已經好食😋👍白咖喱海鮮滲滲 ($48)呢個係喇沙麵黎 有蝦 魚旦 魚片等等係香香的椰奶喔😗😗泡沫咖啡 ($7)桔仔話梅冰 ($10)飲品係跟餐加配的 咖啡就是像雀巢咖啡的味道吧 之後個個話梅冰 就好岩喉嚨痛個陣飲!但有點酸啊🤭功效應一流吧馬拉公公 屯門屯門鄉事會路112-140號雅都商場Go Go Mall1樓S69號舖
End the night with a coffee!
未試過咁夜飲咖啡 今晚會訓得著嗎?
哈哈 今次去左呢個屯門food court
但呢到可能冇咩人識 人流不多😉
今次試左呢間馬拉野

辣死你嗎配吉列豬扒 ($48)
對於吾食得辣ge 我緊係開心😛

墨魚滑釀鳳翼乾咖喱 ($20)
不過做咁食已經好食😋👍

白咖喱海鮮滲滲 ($48)
呢個係喇沙麵黎 有蝦 魚旦 魚片等等
係香香的椰奶喔😗😗

泡沫咖啡 ($7)
桔仔話梅冰 ($10)

馬拉公公
2021-02-28 181 views
🔺馬拉公公是日收工好懶惰唔想煮飯 就決定買外賣😆呢間已經第2次幫趁了 依舊都係好好味😋好鐘意白咖喱湯底呀!😊😊.白咖喱海南雞滲滲🐷呢款係新加坡喇沙😊唔太辣 所以唔太食得辣嘅朋友可以一試✌🏻湯底濃厚 椰香味重 麵條都好掛湯🤤海南雞都幾滑😬.檳城福建蝦麵🦐湯底用蝦殼、蝦頭、辣椒爆炒好有鮮味 仲帶有少少香辣味😋配料都好豐富 有蝦、豆卜、蛋等等🤗.南乳雞翼🐣非常惹味嘅小食 咸香滋味🙆🏻‍♀️
🔺馬拉公公
唔太辣 所以唔太食得辣嘅朋友可以一試✌🏻
湯底濃厚 椰香味重 麵條都好掛湯🤤
海南雞都幾滑😬
檳城福建蝦麵🦐
湯底用蝦殼、蝦頭、辣椒爆炒
好有鮮味 仲帶有少少香辣味😋
配料都好豐富 有蝦、豆卜、蛋等等🤗
南乳雞翼🐣
非常惹味嘅小食 咸香滋味🙆🏻‍♀️