2024-06-23 25 views
在旺角找到一間主打麻辣菜式的餐廳,除了麻辣小菜,還有烤魚,招牌香鍋,酸菜魚等等,是一間平民小店,小店服務態度親切周到,讓人感受到家的溫暖。今天選了烤魚,他們的烤加州鱸魚絕對是必點之一。鱸魚烤得剛剛好,肉質鮮嫩,搭配醬香口味的湯底,入口即化。配菜也很豐富,薯粉、木耳、腐竹、蓮藕、大荳芽、青瓜條等等,每一口都帶來不同的風味。另外,我們還點了肥牛,魷魚須和唐生菜。肥牛切得薄而均勻,入口即化。魷魚須非常彈牙,外酥內嫩。

2024-06-20 47 views
👩🏻最愛嘅川菜一定係呢間!唔太食得辣都覺得正。✨籐香雞$66雞肉口感爽滑,冇咩肥膏咁濟。雞肉嫩滑到不得了,即使係胸位都好有彈性。醬汁充滿藤椒略帶麻香又清爽開胃嘅味道。✨招牌香鍋自選起碼5款料。我哋揀咗貢菜、魷魚鬚、花菜、羊巻肉片、雞軟骨。怕辣嘅可以揀醬香,香甜惹味,唔辣都超好食。食材都有用油爆過,味道特別香。✨京蔥羊肉$108羊肉片油脂唔多,羶味唔重,仲吸收咗京蔥嘅甜味。麼麼皮吸收咗肉汁變得非常好食。

👩🏻最愛嘅川菜一定係呢間!唔太食得辣都覺得正。

✨籐香雞$66

✨招牌香鍋

✨京蔥羊肉$108

我一向鍾意辣,今次去咗旺角的麻辣香鍋📍睇下佢嘅菜式有幾辣~-首先點左前菜,叫左蒜拍青瓜🥒,十分開胃。-再點左京蔥牛肉,京蔥爽脆,牛肉嫩滑,配上麼麼皮,好有風味🔎-籘香雞是一道冷盤🥢籐椒令雞肉帶有微微的麻香,啖啖雞肉! -重點的金湯酸菜魚,配料十足😍有酸菜,又有雜菌。魚肉片無骨嫩滑,大小適中! 而且入面寬粉吸收了金湯的精華架😋-食麻辣野一定要飲野,可惜餐廳提供的飲品種類唔算太多‼️唔係太多選擇! -餐廳位置正常,不過唔算闊落❗️算係偏快食之選⚠️
我一向鍾意辣,今次去咗旺角的麻辣香鍋📍
睇下佢嘅菜式有幾辣~
首先點左前菜,叫左蒜拍青瓜🥒,十分開胃。
再點左京蔥牛肉,
京蔥爽脆,牛肉嫩滑,配上麼麼皮,好有風味🔎
籘香雞是一道冷盤🥢
籐椒令雞肉帶有微微的麻香,啖啖雞肉!
重點的金湯酸菜魚,配料十足😍
有酸菜,又有雜菌。
魚肉片無骨嫩滑,大小適中!
而且入面寬粉吸收了金湯的精華架😋
食麻辣野一定要飲野,
可惜餐廳提供的飲品種類唔算太多‼️
唔係太多選擇!
餐廳位置正常,不過唔算闊落❗️
算係偏快食之選⚠️
京蔥牛肉配6張麼麼皮
京蔥牛肉配6張麼麼皮
籐香雞
籐香雞
蒜拍青瓜
凍檸茶
2024-05-28
$210 (Dinner)
2024-06-06 2055 views
呢排係咁落雨,天氣影響心情,心情影響食慾,想食D重口味喚醒下個人。川菜又點睇?!門拉開,入座率九成,好彩仲有張二人枱。最快有得食當然係涼伴小食,幾款中點咗秘製拍青瓜 ($46),辣度可以自由選,咁嘅陣容係小辣。厚切青瓜,口感夠爽脆。而個秘製醬汁係酸酸地帶小小辣,幾惹人胃口。呢碟蕃茄牛肉炒蛋 ($88)竟然出現係川菜店?! 外觀同普通家庭版無分別。酸甜味醬汁,超級好送飯; 牛肉無梳打粉味,只係呢一碟都可以送到一碗飯。食川菜嘅炒菜類,除咗萵荀外,仲有花菜。呢碟大盆花菜 ($78),就係至愛之一。睇過名以為只得花菜就誤會啦,仲有豬腩片及蔥芹。花菜入口食到香甜味,主角仍然係佢; 豬腩片一齊炒可能係增加香味。佢地呢度有幾款鷄鍋,呢煲川香鮑魚鷄煲 ($168/半隻)係其中一款。有4隻鮑魚及半隻鷄,仲有洋蔥紅椒爆炒,選咗香辣小辣程度,未食已聞到香味。先食鮑魚,已除殼乾淨方便進食,每隻都有相當厚度,入口彈牙。鷄件與香辣醬汁搭配,濃香惹味,亦係送飯嘅好材料。食完晒,見個肚仲有D位置,咁就可以叫埋”甜品”。有我最愛嘅炸饅頭 ($48/6個)呀。即叫即炸,金黃色脹卜卜,配煉奶食,香甜脆口,無得輸。今晚呢餐,

門拉開,入座率九成,好彩仲有張二人枱。

先食鮑魚,已除殼乾淨方便進食,每隻都有相當厚度,入口彈牙。

鷄件與香辣醬汁搭配,濃香惹味,亦係送飯嘅好材料。

即叫即炸,金黃色脹卜卜,配煉奶食,香甜脆口,無得輸。

今晚呢餐,見多咗遊客幫襯,內外地客都有,川菜果然都幾受歡迎。

2024-06-05 82 views
天氣呢排落雨有d濕🍂呢種天氣最啱就係要食辣野🌶特別係麻辣嘅嘅香鍋😋惹味得黎又醒胃!🤤朋友介紹呢間旺角地區方便又夠惹味嘅!正!🥘麻辣香鍋 $28 (另加餸5餸起)呢度最出名就係佢嘅麻辣香鍋啦😆今次我們揀左好多餸😋實現香鍋自由!辣度就揀左小辣🌶不過一樣咁惹味👍🏻餸個方面我們就揀左牛肉片🐂豬頸肉🐖鴨血🦆土豆片🥔蓮藕、薯粉、萵苣、腐竹同埋牛栢葉!樣樣都啱晒配搭香鍋㗎!土豆片加埋香鍋啲辣真係諗返都流口水呀!勁入味好香🤤牛栢葉同腐竹索晒香鍋啲汁🌊食落味道豐富冇得彈💯老公就大讚牛肉片🐂同豬頸肉🐖肉食愛好者嘅佢話兩款肉都比佢想像中入味😋用黎餸飯認真一流!鴨血本身就好配麻辣而且食落又滑而不散🦆幾高質!萵苣比想像中更fresh✨萵苣本身嘅味道冇俾辣味覆蓋🤭辣得黎又幾清新🌿我最鐘意嘅係薯粉煙煙韌韌!yam滿辣汁食落超惹味仲食極都停唔到口添🤣🥒拍青瓜除左香鍋之外🥘我哋都嗌左個拍青瓜作為開胃小菜!佢份量一啲都唔少😋酸度同辣度好均衡🌶食香鍋前用黎開胃暖身就啱晒👍🏻🥖炸饅頭嗌左一個炸饅頭同一個白飯餸香鍋🍚炸饅頭新鮮熱辣炸起外脆內軟🤤就咁食已經好正!而且同辣鍋嘅惹味幾夾!食辣鍋食到有啲辣嘅時候食啖鍊奶饅頭!不但辣度全

🥘麻辣香鍋 $28 (另加餸5餸起)

🥒拍青瓜

🥖炸饅頭
嗌左一個炸饅頭同一個白飯餸香鍋🍚炸饅頭新鮮熱辣炸起外脆內軟🤤就咁食已經好正!而且同辣鍋嘅惹味幾夾!食辣鍋食到有啲辣嘅時候食啖鍊奶饅頭!不但辣度全消😋而且仲冇咁膩添!

總括嚟講香鍋真係唔錯👍🏻色香味俱全!下次天氣再涼啲又嚟試下其他麻辣鍋先😋
對於酸菜魚的那份酸香,我是完全沒有抵抗能力,所以當有朋友約我吃川菜,我便二話不說的答應。這天放工後來到旺角的麻辣香鍋,就是為了酸菜魚。香辣魚皮魚皮冰涼爽脆,有滿滿膠原感,麻而不辣。川香鮑魚雞煲(半隻)雞煲有半隻及全隻供選擇,我點了半隻走辣,份量極多,而且挺夠鑊氣,雞件嫩滑入味,鮑魚厚肉淋滑,非常惹味。金湯酸菜魚酸菜魚內的魚塊蠻多,而且全都是大大塊,有一定厚度,金湯鮮甜,酸香味重,魚肉鮮嫩,零魚腥味,加上湯內放了大量配料,如:萵筍片、雜菌及薯粉,口感豐富。紅糖糍粑糍粑口感外層內煙韌,有嚼勁,蘸上紅糖,香香甜甜,推介。烏龍茶由於怕辣的關係,點了烏龍茶降溫。

這天放工後來到旺角的麻辣香鍋,就是為了酸菜魚。

香辣魚皮
魚皮冰涼爽脆,有滿滿膠原感,麻而不辣。

川香鮑魚雞煲(半隻)

紅糖糍粑
糍粑口感外層內煙韌,有嚼勁,蘸上紅糖,香香甜甜,推介。

烏龍茶
由於怕辣的關係,點了烏龍茶降溫。

2024-05-28 26 views
今晚同同事行旺角 晚上又想食川菜 酸菜魚 就去麻辣香鍋開餐 餐廳 環境不是很大 但係就乾乾淨淨 都坐得幾舒服1️⃣先叫左個金湯酸菜魚 好大碗大 鋪滿晒d魚片 魚片超嫩滑 小小酸同辣 所以要走辣 好好味 湯香濃 而且仲有薯粉和萵筍 好抵食 正2️⃣黃金蝦球黃金蝦球配上主要鹹蛋黃味 一碟有好多隻 隻隻巨大冇比 一口也咬不完蛋黃又惹味 蝦肉食到好新鮮3️⃣清炒萵筍絲萵筍幼嫩爽口 而且吾會太油膩4️⃣紅糖糍粑 糍粑很正宗 外酥里嫩 點上紅糖汁 口感幾個好5️⃣金桔檸檬茶 好大杯 解辣 一流 凍檸樂 食辣一定吾少得 這個係我嘅靈魂飲品 正牙 爽牙
2️⃣黃金蝦球
蛋黃又惹味 蝦肉食到好新鮮
3️⃣清炒萵筍絲
萵筍幼嫩爽口 而且吾會太油膩
5️⃣金桔檸檬茶 好大杯 解辣 一流
凍檸樂 食辣一定吾少得 這個係我嘅靈魂飲品 正牙 爽牙
2024-05-16
$250 (Dinner)
  • 紅糖糍粑
  • 金湯酸菜魚
  • 清炒萵筍絲
2024-05-27 75 views
招脾香鍋🥘作為鎮店之寶 一定要試試一試佢既招牌香鍋,我地叫左麻辣微辣🌶️餸分別揀左五款:豬頸肉、午餐肉、蓮藕、魷魚鬚、鯛魚片~全部都色香味俱全 十分入味👍🏼主要分為肉類同蔬菜類 好多款式配料選擇黄金蝦球🦐小菜黎講 呢個係必必必試👍🏼💯廚師完全唔吝嗇鹹蛋黃 重料鹹蛋黃包裏住蝦球 炸得好香口 啖啖鹹蛋味 蝦球彈牙新鮮 送飯一流🤤口水雞🐔涼伴小菜之一 微辣🌶️但幾開胃 雞件份量都算多 雞件多肉又滑身 正👍🏼百香果檸檬茶 金桔檸檬茶🍊食左咁多濃味野 飲返杯茶解油膩~兩杯熱飲都甜度適中 足味既百香果同金桔 好清新👍🏼整體黎講~環境有風味 上菜速度都算快 食物性價比高~值得一試👍🏼麻辣香鍋 (旺角)旺角砵蘭街198號地舖#香港#香港美食#打邊爐#自助餐#中菜#西餐#日本菜#食物打卡#相機食先#食好西系列#好食#好好食#鍾意食#打卡餐廳 #打卡美食#食評#foodie#yummy#yummyfood#hongkongfood#hkfoodie

招脾香鍋🥘

黄金蝦球🦐

口水雞🐔

百香果檸檬茶 金桔檸檬茶🍊

麻辣香鍋 (旺角)
旺角砵蘭街198號地舖

2024-05-23 37 views
上星期逛旺角,晚上想食川菜,就去麻辣香鍋開餐,餐廳不是很大,但乾乾淨淨,都坐得幾舒服,而且地點夠就腳。金湯酸菜魚,相當大盤,鋪滿魚片,魚片超嫩滑,酸酸辣辣好好味,金湯香濃,而且還配有薯粉和萵荀,最重要的是不貴,好抵食。川辣鮑魚雞煲,我們選了半隻雞,都好大煲,有四大隻鮑魚,鮑魚爽口彈牙,超正!雞肉夠惹味嫩滑,真的不錯。黃金蝦球,蝦球都好大隻,相當新鮮,很爽口,配以蛋黃香炸,雖然幾邪惡,但令人無法抗拒。大盆花菜,都幾爽脆,味道不會過濃,又不會過辣,味道幾好。炸饅頭,好有水準,真的做到外脆內軟,加點煉奶更正,最重要的是不油膩,抵讚!

大盆花菜,都幾爽脆,味道不會過濃,又不會過辣,味道幾好。

• 金湯酸菜魚
  • 炸饅頭
2024-05-21 31 views
在朗豪坊睇完戲,近近地便走到麻辣香鍋食返個香鍋。上次點了麻辣,今次試一下醬香味!材料選了牛舌、蝦球、魷魚鬚、白玉菇和萵荀,又點了招牌酸菜魚。小店晚市人不少,人人枱上都有個香鍋,可見香鍋味道有保證。落完單無耐香鍋上枱。有別於麻辣,香鍋是惹味不嗆喉,少了香料的刺激,這個鍋的醬汁完全可以用黎送飯!蝦球大粒爽口彈牙。魷魚鬚爽脆有咬口!白玉菇又吸晒啲醬汁,好好味!酸菜魚片嫩滑,份量也多,金湯微辣惹味,和不辣的醬香香鍋剛好來了個中和作用。酸菜魚下面是煙韌的薯粉、酸菜,還有白玉菇和炸過的蘑菇。辣辣地好開胃。這個一辣一不辣的配搭,份量好足,二人食好夠!幸好無點飯,因為將酸菜魚的薯粉放在醬香鍋內點汁食,已經好夠!所以食了個清光!最後食埋個煙韌糍粑,好滿足。
在朗豪坊睇完戲,近近地便走到麻辣香鍋食返個香鍋。

2024-05-14
2024-05-15 73 views
位於旺角的川菜餐廳。又是一個想食辣的日子,偶爾還是需要一點辣衝擊生活,便在家附近找了這間川菜餐廳。其實這間餐廳已多次經過,但一直未有機會光顧,主要是餐廳小小一間,但人流實在太多了;而當天幸運地提早下班,朋友亦剛好可以提早下班陪我共度晚餐,終於有機會一試了。⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆❅ 籐香雞 $66 ❅ 招牌香鍋 (自選五餸起) $280❅ 金湯酸菜魚 $188❅ 百香果檸檬茶 $36 ___⋆ ⋆ ___ ✿ 籐香雞其實我本來預期是藤椒麻辣的味道,但藤椒味其實不突出,味道更偏像口水雞。但幸而雞肉肉質嫩滑,啖啖肉且香辣惹味鮮嫩多汁 .✿ 金湯酸菜魚 先喝一口金湯,濃醇辛香;魚片採用鱸魚,無骨又嫩滑,而且魚片厚實大片,不會一挾起就散開,很喜歡這種有質感的魚片啊!除了魚片更有寬粉、雜菌及酸菜等,吃完一鍋其實已略有飽足感了。.✿ 招牌香鍋 (自選5餸)香鍋可以自選口味及配料,我選了香辣口味,配料則選了牛肉片、牛栢葉、魷魚、牛肚及翠玉瓜。香鍋大大一盤,蔥蒜香濃郁,香而微辣;尤其牛肉片及牛肚更是吸收了香鍋的精綷,爽嫩入味,鮮香麻辣,辣而不燥。.✿ 百香果檸檬茶吃辣要叫凍飲是
位於旺角的川菜餐廳。
⋆_____ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ______⋆
❅ 籐香雞 $66
❅ 招牌香鍋 (自選五餸起) $280
❅ 金湯酸菜魚 $188
❅ 百香果檸檬茶 $36
 ___⋆ ⋆ ___
✿ 籐香雞
但幸而雞肉肉質嫩滑,啖啖肉且香辣惹味鮮嫩多汁
✿ 金湯酸菜魚
✿ 招牌香鍋 (自選5餸)
✿ 百香果檸檬茶
吃辣要叫凍飲是常識吧。
清新的百香果配檸檬及青檸,就是解辣解渴的最佳組合!
2024-05-11 18 views
📍 麻辣香鍋 - 旺角堅持使用川菜配料,調味致力帶出川菜的味道~🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️✨ 湖南椒小炒肉以五花腩同湖南椒做主題🐷炒得好香,上枱己經聞到好吸引五花腩份量都算多湖南椒炒到好有火候,有種大陸嘅風味🫕✨ 魚香茄子茄子外皮金黃酥脆,內部柔軟綿密。搭配魚香醬汁,茄子的滋味與魚香醬的調味好惹味,撈飯一流🍚✨ 干煸四季豆經過高溫快炒,豆皮酥脆,豆心保持嫩脆,配以辣椒、蒜末等調味料,口感鮮香辣爽。火候掌握得宜,才能保持豆莢的脆嫩和豆香的味道。✨ 京蔥羊肉羊肉鮮嫩多汁,肉質鮮美,口感豐富,滿口的肉香和蔥味交織一齊,夠晒鑊氣味🐑✨ 口水雞小菜涼菜就試左口水雞 唔同部位都有齊 雞皮爽口 肉質嫩滑 辣度唔算好高 花生醬味又幾夠好惹味 但充滿口水汁既麻辣~✨ 香鍋套餐(小酥肉、肥牛、牛筋丸、午餐肉、炸豆腐)嗌咗經典香辣鍋(小辣)味道好惹味🌶️全部都會炒到乾,好新鮮又入味食完亦都唔會覺得好油膩🫕
📍 麻辣香鍋 - 旺角
堅持使用川菜配料,調味
致力帶出川菜的味道~
🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️

✨ 湖南椒小炒肉
以五花腩同湖南椒做主題🐷
炒得好香,上枱己經聞到好吸引
五花腩份量都算多
湖南椒炒到好有火候,有種大陸嘅風味🫕
✨ 魚香茄子
茄子外皮金黃酥脆,內部柔軟綿密。
搭配魚香醬汁,茄子的滋味與魚香醬的調味好惹味,撈飯一流🍚

✨ 干煸四季豆
火候掌握得宜,才能保持豆莢的脆嫩和豆香的味道。
✨ 京蔥羊肉

✨ 口水雞

✨ 香鍋套餐(小酥肉、肥牛、牛筋丸、午餐肉、炸豆腐)
嗌咗經典香辣鍋(小辣)味道好惹味🌶️
全部都會炒到乾,好新鮮又入味
食完亦都唔會覺得好油膩🫕
Stir-Fried Beef With Welsh OnionSeved with Sesame peel (6pcs)京蔥牛肉配6張麽麽皮HKD$98.The beef is soft,tender and moist.the Welsh onion soaked up the essence of the beef.wrapping with the sesame peel.Soooooo yummmm..grilled fish烤魚HKD$298The seasoning is dynamine !!.spicy,sweet,sour!!.customers can choose yhe degree of spiciness,amount of oil..etc..pepper Chicken 藤香雞 HKD$66 .with Aromatic peppery flavour.special and yum.moist,soft and tender....📍"MALA HOTPOT" 麻辣香鍋 G/F, 198 Portland Street, Mong Kok旺角砵蘭街1
Seved with Sesame peel (6pcs)
京蔥牛肉配6張麽麽皮
HKD$98

grilled fish
烤魚
HKD$298

The seasoning is dynamine !!
spicy,sweet,sour!!

pepper Chicken
藤香雞
HKD$66
with Aromatic peppery flavour
special and yum
moist,soft and tender
📍"MALA HOTPOT" 麻辣香鍋
旺角砵蘭街198號地舖
2024-05-08 1685 views
今日黎到旺角既一間川菜餐廳食晚飯~餐廳裝修簡約, 地方唔係好大, 但拼枱都方便多人聚餐 食物方面當然係主打食川菜啦~~有抄香鍋, 酸菜魚, 烤魚, 炒小菜等, 款式非常豐富!!百香果檸檬茶 $36飲品真材實料, 有新鮮既檸檬同百香果果肉味道清甜可口, 黎帶點微酸, 好開胃呢~~金桔檸檬茶 $28金桔味道香濃, 酸甜清爽, 每啖都富有層次感籐香雞 $66籐椒麻麻地咁好爽呀, 一D都唔辣, 唔食辣既朋友都食到啦~雞肉肉質好嫩滑, 鮮嫩多汁黃金蝦球 $138黃金蝦球外層酥脆, 超多咸蛋黃, 味道好濃郁, 超正!!蝦肉大大粒, 鮮甜爽口彈牙招牌香鍋 $28 (+肥牛 $46, 小酥肉$48 , 萵筍 $28, 腐竹 $28, 大豆芽 $24)口味可選香辣/麻辣/醬香選擇~~辣度就有不辣/微辣/小辣/中辣/大辣上枱超大盤好澎湃呀!!!!!!! 足夠3-4份量味道揀左醬香不辣~~ 醬香味道濃郁, 師傅將所有配料都炒到入晒味肥牛甘香幼嫩, 酥肉口感軟腍彈牙, 萵筍清甜爽口, 腐竹香滑, 大豆芽新鮮清脆~
今日黎到旺角既一間川菜餐廳食晚飯~
餐廳裝修簡約, 地方唔係好大, 但拼枱都方便多人聚餐

食物方面當然係主打食川菜啦~~
有抄香鍋, 酸菜魚, 烤魚, 炒小菜等, 款式非常豐富!!

百香果檸檬茶 $36
飲品真材實料, 有新鮮既檸檬同百香果果肉

味道清甜可口, 黎帶點微酸, 好開胃呢~~

金桔檸檬茶 $28
金桔味道香濃, 酸甜清爽, 每啖都富有層次感

籐香雞 $66
籐椒麻麻地咁好爽呀, 一D都唔辣, 唔食辣既朋友都食到啦~
雞肉肉質好嫩滑, 鮮嫩多汁

黃金蝦球 $138
黃金蝦球外層酥脆, 超多咸蛋黃, 味道好濃郁, 超正!!
蝦肉大大粒, 鮮甜爽口彈牙

口味可選香辣/麻辣/醬香選擇~~
辣度就有不辣/微辣/小辣/中辣/大辣
上枱超大盤好澎湃呀!!!!!!! 足夠3-4份量

• 金桔檸檬茶
  • 招牌香鍋
  • 百香果檸檬茶
  • 籐香雞
2024-05-07 19 views
今日收工去咗旺角買嘢,之後就係附近搵食🐠鮮椒魚 $198-大魚魚肉薄薄一片份量多 嫩滑且吸收湯底的鹹香帶強烈麻感的味道 配有大量芽菜及紅薯粉 當中薯粉煙韌程度高🌶️招牌香鍋 $28-醬底以辣椒及惹味醬底爆炒而成 麻中帶辣 十分惹味🌊新鮮鮑魚$68-鮑魚算幾大隻 彈牙口感🦐海蝦 $56-海蝦配惹味的醬底 鹹香帶蝦甜味🐏小酥肉 $48-小酥肉外層有炸衣 味道十分騷香 惹味至極🐂牛栢葉 $42-栢葉爽口帶少韌 🟫鴨血 $32-鴨血本身味道不是太強烈 味道源於惹味醬底🥒翠肉瓜 $26-翠肉瓜保有水份 清清甜甜總括嚟講,味道唔錯,可以一試
今日收工去咗旺角買嘢,之後就係附近搵食

🐠鮮椒魚 $198

🟫鴨血 $32
-鴨血本身味道不是太強烈 味道源於惹味醬底
🥒翠肉瓜 $26
-翠肉瓜保有水份 清清甜甜

總括嚟講,味道唔錯,可以一試