晚餐吃完鼎鼎大名的翠華,一出門就奔著入選米其林的媽咪雞蛋仔而來。媽咪店面只有幾個平方,開著個小小的窗口,先買票等喊號,門口排隊者甚眾。開始是傻乎乎的排隊跟在後面,還是一位香港小姑娘好心告訴我們要先點,再排隊等。都說香港人愛臭臉,其實還是有熱心人的哈!他家的雞蛋仔確實很不錯,脆、香、可口。芝士的偏甜,原味的淡一些,反而口感更好吃!真不錯!不過要說是極品,也未必吧。看來米其林,也並不一定就能代表著極致味道

2019-01-22 93 views
這家雞蛋仔好高質素,做到香脆鬆化,皮脆得來恰到好處,不會太硬食到口痛,而內裡又神奇地好軟熟,外脆內軟的配搭非常合適,一般雞蛋仔舖係好少會做得到呢個口感,的確值得推介。近年新加坡的鹹蛋黃魚皮好流行,呢間的黃金雞蛋仔就可以滿足這個口味的粉絲,鹹蛋味足又不會太搶。$35一餅,不知心理作用還是什麼,這間的雞蛋仔感覺上份量好似食極都仲有,好似大餅啲,可能係料足,不像某些舖的是空心,所以其實一分錢 一分貨,貨真價實,俾返符合個價嘅質量,性價比故此係高嘅。都係嗰句,值得推薦,老闆同伙計推有禮。😋😋👍👍有套餐有珍珠奶茶,冬天有紫薯蕃薯味的雞蛋仔同飲品。

有套餐有珍珠奶茶,冬天有紫薯蕃薯味的雞蛋仔同飲品。
2019-01-22
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$35 (Dinner)
黃金雞蛋仔
星期六下午,做完瑜珈想搵d小食食下,所以一個人行左去尖東。見到有媽咪雞蛋仔!一個人既小食仲唔係你!媽咪雞蛋仔係聽朋友講過話好好食,一直都想試下但之前次次經過K11 對面果間分店都好多人排隊,今日誤打誤撞係尖東發現另一間分店!係唔洗排隊既!叫左粒粒雞蛋仔,即叫即整,等左五分鐘左右就有喇~拎上手熱辣辣~ 賣相好吸引~雞蛋仔比正常的硬身咬落去軟林林,入面亦唔係空心雞蛋仔。真係見識到咩係外脆內軟,加上真係每一粒都有朱古力!媽咪雞蛋仔真係名不虛名大家想少d人真係推薦你地黎依間分店呀!

叫左粒粒雞蛋仔,即叫即整,等左五分鐘左右就有喇~
粒粒朱古力雞蛋仔

拎上手熱辣辣~ 賣相好吸引~雞蛋仔比正常的硬身

咬落去軟林林,入面亦唔係空心雞蛋仔。

大家想少d人真係推薦你地黎依間分店呀!
2018-12-22
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$25 (Tea)
粒粒朱古力雞蛋仔
✅黃金雞蛋仔 salted egg yolk egg puff $30 : 呢底係人生食過最好味嘅雞蛋仔!!!外脆內軟就肯定啦😌精髓係裡面嘅鹹蛋黃🐣粒粒滿溢鹹蛋香😍但食落又唔會覺得鹹👍🏻一粒接一粒食唔停口~ 連收銀自己都食緊🤫連續三年拿米芝蓮獎真係實至名歸👏🏻👏🏻👏🏻..............................
2018-11-21
TakeAway
$15 (Last Night Supper)
2018-12-12 62 views
媽咪雞蛋仔出咗名要排好耐隊,咁啱經過位於尖東科學館道個間分店無人排隊,心思思就想食一底!望住個餐牌諗緊食咩味好,但又見到黃金雞蛋仔咁多Like推介,雖然價錢有啲貴,但見咁耐無食過就食下啦!🔹黃金雞蛋仔 $35由於即叫即整,大約等咗5-6分鐘左右就有啦,接上手個下feel到成底雞蛋仔係硬身,搣一粒出黎個陣都feel到係脆嘅。唔知食落會點呢?又Okay喎!每粒都好飽滿,唔係食空氣,唔怪得咁硬身。外脆內軟,而且帶有鹹蛋黃嘅鹹香味,個配搭都幾新鮮!好味!好彩趁無人排隊就買咗,因為隔咗陣又開始出現人潮啦。📍媽咪雞蛋仔尖沙咀科學館道14號地舖..環境分數:8/10食物分數:8/10Encore分數:8/10

🔹黃金雞蛋仔 $35

📍媽咪雞蛋仔
尖沙咀科學館道14號地舖

環境分數:8/10
食物分數:8/10
Encore分數:8/10
2018-10-15 180 views
晚上11:30同男朋友食完附近出名既手卷後,竟然覺得異常肚餓🤔於是就去試下呢間咁出名既雞蛋仔行到埋去order, 本身兩個店員都忙緊,其中一個店員見我企喺度,即刻上前問我要咩,我話黃金雞蛋仔,佢即刻笑一笑話:黃金雞蛋仔牙?好啦~ last 啦! 實在係太好彩喇,仲有得食😂 之前等手卷時已見到有一堆人等雞蛋仔,就算我落完last order 都仲見到有5,6個人喺度等,好有人氣。於是我同男朋友就等到佢地走曬,店員都落左半閘。雖然係last order ,但店員都絕不馬虎,仲一臉親切笑容咁遞出香噴噴既港式雞蛋仔,笑住多謝我地,即刻覺得好有港味~呢間連鎖店雖然已經興左一排,但我地都係第一次食,果然名不虛傳👍🏻 係外脆內軟,每粒都散發鹹蛋香味,咬開真係見到一小粒鹹蛋粒粒雞蛋仔都好足料!係好高質既宵夜小食👍🏻 下次再試其他味😋😋

2018-10-12
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$35 (Last Night Supper)
2018-09-13 160 views
話說近期公司樓下,新開張一間專賣雞蛋仔同格仔餅既食店,其實上兩星期前我因爲幫個客落去買野食,已經試左好幾款味道,上次我試左原味,粒粒朱古力,芝士,咸蛋,果次第一次幫襯真係價錢都無睇,就咁拎住$100落去買,點知仲差$8,我同個收銀姐姐講,我響樓上做野,可以轉頭比返$8佢,佢都好好人肯通容,但即時又咁岩撞見到同事,叫佢幫我出住幾蚊先🤪平時我唔嗜甜,第一次食果4款,我自己心水最鐘意係芝士味同咸蛋味,但係最快食晒係粒粒朱古力同原味,真係超濃朱古力味,相對芝士同咸蛋就差左喇!特別係咸蛋味有點失望,唔夠咸旦味,我本來對佢期望都幾大既⋯⋯⋯斷斷續續間時就食到,尋到尋晚返工前,突然又好想食雞蛋仔,今次我揀左最愛既咖啡味,同原味格仔餅,仲有一杯港式奶茶沙冰,咖啡味都好好味道呀!另外格仔餅超正!我仲要多牛油多醬😍而且奶茶又的確好港式,平時我唔多飲奶茶都覺得好飲👍下次我想食香芋味

下次我想食香芋味
  • 格仔餅😍
  • 咖啡味雞旦仔
  • 原味雞旦仔
  • 奶茶沙冰
901號! 等了約5分鐘多,熱騰騰的黃金雞蛋仔到手了!怎料累贅的我不小心弄掉了這期待的雞蛋仔😭😭😭店舖靚姐立時說:唔緊要,唔緊要,我整過個新的俾你😇再等了十分鐘,熱呼呼的黃金雞蛋仔又到我手的。靚姐笑說: 今次拎實啦!我回道: 真的不好意思,謝謝你!靚姐仍然充滿笑容說: 不用謝,不用客氣,下次再見。一口一口品嚐著外脆內暖的黃金雞蛋仔,一邊想著靚姐的笑容和窩心。下次我一定會再來!

店舖靚姐立時說:唔緊要,唔緊要,我整過個新的俾你😇

我回道: 真的不好意思,謝謝你!

靚姐仍然充滿笑容說: 不用謝,不用客氣,下次再見。

TakeAway