2019-11-03 72 views
做完運動特別肚餓, 忽然口痕, 好想好想食格仔餅 於是行左成三四個字, 過到嚟呢間出名嘅雞蛋仔舖, 食格仔餅一於叫個最傳統嘅格仔餅過下口癮 咁啱喺我之前有幾個客, 所以都要等一陣, 大概等左15分鐘先有得食, 好肚餓呀!!! 望一望手上嘅格仔餅, 熱辣辣, 咬一啖, 有我最愛嘅花生醬, 煉奶, 牛油, 糖, 真係好邪惡!! 唯一有啲失望就係佢烘得比較燶, 我覺得係唔合格嘅印象中以前食銅鑼灣嗰間整得比較好食, 灣仔呢間店尚有改善嘅空間!!
做完運動特別肚餓, 忽然口痕, 好想好想食格仔餅
於是行左成三四個字, 過到嚟呢間出名嘅雞蛋仔舖, 食格仔餅

一於叫個最傳統嘅格仔餅過下口癮

格仔餅

2019-09-01
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$22 (Tea)
呢日行去灣仔188買野,期間經過媽咪雞蛋仔傳來一陣香噴噴的雞蛋仔味,我同老公都變成餓底,忍唔住買雞蛋仔食~ 睇住店內的巨形雞蛋仔Menu,真心選擇困難,樣樣都想食,老公想食伯爵茶朱古力味,但我見到有期間限定紫薯蕃薯雞蛋仔都好想試,所以一定過買哂2款,一人一底唔洗爭! 伯爵茶朱古力味雞蛋仔有濃濃的伯爵茶香氣,內裡有粒粒朱古力,啖啖食落去都有溶溶地嘅感覺,朱古力迷表示滿意。紫薯蕃薯雞蛋仔食落感覺很實在,因為內裡充滿粒粒紫薯,真材實料,而且越食越飽~~~味道唔太甜都幾香紫薯味,期間限定可以一試!呢度嘅雞蛋仔質感是外脆內軟,一底份量都幾多,因為粒粒雞蛋仔都充滿饀料,並非空氣感的雞蛋仔,食完夠哂飽! 之後叫多兩杯野飲,檸檬茶充滿新鮮檸味,好似Lemon CC咁,估唔到有驚喜!而奶茶口感順滑,唔太甜,充滿濃茶味,都好喝。Btw, 下午時間灣仔呢間媽咪雞蛋仔都幾多人幫襯,但店員得一個姐姐,又收錢又整雞蛋仔,所以要等一陣,都算整得快,下次再試過第二款味雞蛋仔先!

2019-10-29
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Tea
2019-10-20 102 views
我之前都寫過一篇媽咪雞蛋仔(旺角店) ,我今次就比多次機會佢,去阻灣仔分店試第二隻味☺.上次就係旺角店食鳳凰卷雞蛋仔,其實即係紫菜,肉鬆,白芝麻雞蛋仔,紫菜係一塊塊唔係一條條,所以每啖都有紫菜,但係主角肉鬆就真係好多粒都食唔到有,食到果粒仲要得1,2條絲咁,似係將肉鬆磨成粉多d😭😭仲要$34真係唔平,一d都唔足料,好失望。(呢個之前post阻相我唔再post啦) .伯爵茶雞蛋仔今次就係灣仔分店食伯爵茶雞蛋仔!!經過鳳凰卷雞蛋仔既教訓,我今次試d唔使加料既雞蛋仔,因為其實佢個底真係唔差既,d雞蛋仔做得好紮實,唔係空氣雞蛋仔,同埋我本身好中意伯爵茶味,反而呢個做得好好,夠茶味夠香,本身雞蛋仔個底又ok, 所以呢個係好食好多既😂😂仲平dd tim, $28.總結係食媽咪雞蛋仔要揀d冇餡就唔伏啦😂

總結係食媽咪雞蛋仔要揀d冇餡就唔伏啦😂
2019-06-26 301 views
前排Klook優惠搶了張$3優惠的雞蛋仔換領券雖然只可以換粒粒朱古力雞蛋仔但這款一向是眾多款雞蛋仔中公認最好吃的灣仔分店有兩名店員,光顧的人都頗多,比較繁忙剛好去的時候,只有一名年紀大點的店員他不懂掃瞄QR CODE,只好等另一位年輕點的回來這是最新的餐牌,明顯看到價錢有些改動其實有很多味道也想試,例如:白芝麻所有雞蛋仔都是即叫即整有計時器計算時間,不會太早或太遲影響質素粒粒朱古力雞蛋仔 - $24新鮮雞蛋仔非常燙手表皮外脆內軟,入面溶化的朱古力,非常好吃不過一定要襯熱吃有一半回到公司才吃,味道差一半
前排Klook優惠搶了張$3優惠的雞蛋仔換領券
雖然只可以換粒粒朱古力雞蛋仔
但這款一向是眾多款雞蛋仔中公認最好吃的

灣仔分店有兩名店員,光顧的人都頗多,比較繁忙
剛好去的時候,只有一名年紀大點的店員
他不懂掃瞄QR CODE,只好等另一位年輕點的回來

這是最新的餐牌,明顯看到價錢有些改動
其實有很多味道也想試,例如:白芝麻
所有雞蛋仔都是即叫即整
有計時器計算時間,不會太早或太遲影響質素

粒粒朱古力雞蛋仔 - $24
新鮮雞蛋仔非常燙手
表皮外脆內軟,入面溶化的朱古力,非常好吃
不過一定要襯熱吃
有一半回到公司才吃,味道差一半
2019-06-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$24 (Lunch)
2019-06-20 201 views
Share埋你啲朋友仔like下我啲po♥️需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀🐷💬每一篇食評都好認真打架—————————————————————📍媽咪雞蛋仔 你唔係未食過呀?媽咪雞蛋仔係近年最好食~ 取代左北角雞蛋仔嘅位置!如果你未食過唔該快啲去試下,係就係貴小小,但真係同街邊$12底有好大分別架!同埋真係keep到個水準,好小失手💕—————————————————————❣粒粒朱古力雞蛋仔($24)一如既往~外脆內軟,脆卜卜漲卜卜嘅面,咬落去軟淋淋嘅心,正!粒粒都好飽滿,唔會有空心!仲要粒粒朱古力,做到有朱古力軟心嘅效果,仲要灘凍左都仲好脆!不過一定要趁熱食呀—————————————————————不專業評分👅好味指數:4.5/5💰性價比:3.5/5👍🏻推薦:4.5/5—————————————————————🏡地址:媽咪雞蛋仔 (灣仔)灣仔灣仔道181A至181G地下D2舖👉🏻超多分店!—————————————————————#chuchu食在灣仔#chuchu食小食#chcuhu食港式#chuchu食甜品#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #香港小

🐷💬每一篇食評都好認真打架
📍媽咪雞蛋仔

—————————————————————
❣粒粒朱古力雞蛋仔($24)
不過一定要趁熱食呀

不專業評分
👅好味指數:4.5/5
💰性價比:3.5/5
👍🏻推薦:4.5/5
—————————————————————
🏡地址:媽咪雞蛋仔 (灣仔)
灣仔灣仔道181A至181G地下D2舖
👉🏻超多分店!
#chuchu食在灣仔
#chuchu食小食
#chcuhu食港式
#chuchu食甜品

#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #香港小食 #米之蓮 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodiestagram #週末好去處 #食好西 #美食推薦 #好食 #食食食 #tasty #美食 #飲品 #甜品#follow #like #like4like #人氣食店
2019-06-18
Waiting Time
6 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
  • 粒粒朱古力雞蛋仔
明明其實剛剛才吃完午飯(整個麵吃光)經過媽咪雞蛋仔時,又因為太香而忍不住買了底雞蛋仔(笑)我買的是鹽燒紫菜粟米味,不是說笑的真的超好味(◍ ´꒳` ◍)紫菜多得像不用錢的,然後每顆雞蛋仔裡面都有至少3粒粟米!份量多而且口感很好(*╹▽╹*)熱辣辣吃超正!!蛋醬的外皮很脆呀~~如果一定要說缺點的話,唯一就是我吃不到鹽燒味~但紫菜味本來也很夠味啦!之前吃過這間的原味雞蛋仔,熱辣辣吃時很正,但稍微涼了的話就會變硬(是真的很硬)但硬得來又算脆口,相反鹽燒紫菜粟米雞蛋仔,即使放涼了也完全不會變硬,可能是因為粟米含有水份的原因吧~所以真的很好吃!
明明其實剛剛才吃完午飯(整個麵吃光)
經過媽咪雞蛋仔時,
又因為太香而忍不住買了底雞蛋仔(笑)

我買的是鹽燒紫菜粟米味,
不是說笑的真的超好味(◍ ´꒳` ◍)
紫菜多得像不用錢的,
然後每顆雞蛋仔裡面都有至少3粒粟米!
份量多而且口感很好(*╹▽╹*)
熱辣辣吃超正!!
蛋醬的外皮很脆呀~~
如果一定要說缺點的話,
唯一就是我吃不到鹽燒味~
但紫菜味本來也很夠味啦!

之前吃過這間的原味雞蛋仔,
熱辣辣吃時很正,
但稍微涼了的話就會變硬(是真的很硬)
但硬得來又算脆口,
相反鹽燒紫菜粟米雞蛋仔,
即使放涼了也完全不會變硬,
可能是因為粟米含有水份的原因吧~
所以真的很好吃!
2019-05-14 190 views
食左咁多年媽咪雞蛋仔,一直keep 到水準,而且不時有新口味,雖然價錢賣得比其他雞蛋仔舖頭貴,又成日加價,但又真係好少會失手,所以貴少少都值架。雖然話有新口味,但其實我最鐘意都係叫番粒粒朱古力同抹茶紅豆,今次又揀番all time favorite 粒粒朱古力,朱古力好足料,有流心效果,蛋漿外脆內軟,亦都唔會空心,粒粒圓潤飽滿,而且就算食到最後,雞蛋仔都依然未變淋,由頭到尾都好味,唔會好似有時食其他鋪咁食到一半就淋過毛巾。

TakeAway
$22 (Tea)
2019-01-13 508 views
媽咪雞蛋仔已經光顧多年了,由它還未出名到現在有了名氣,還不斷地出新的口味,我也一直都有去試!上次試了伯爵茶雞蛋仔 ,本來以為伯爵茶雞蛋仔應該是淡淡口味的,但伯爵茶的味道非常豐富,伯爵茶來說已經是濃的了!伯爵茶的味道非常突出, 十分出色!每一口雞蛋仔都有點小清新的感覺,有時想吃雞蛋仔但不想太甜的話也可以試試伯爵茶味道喔!今次吃的是金莎夾餅,太邪惡了!會肥死的!夾餅裡面沒有過多的金莎細田,就是剛剛好手!但夾餅本身也很好吃,很有彈性,很香蛋味,是香港少見的好吃夾餅!這個絕對吃完會高興到令你轉圈圈的~

今次吃的是金莎夾餅,太邪惡了!
會肥死的!夾餅裡面沒有過多的金莎細田,就是剛剛好手!
這個絕對吃完會高興到令你轉圈圈的~
2018-11-17 434 views
個人十分喜歡雞蛋香味o既食物,所以雞蛋仔啊、鬆餅啊、蛋糕啊成日都鐘意食👅自從食過呢間媽咪雞蛋仔後,就殿定左佢o既地位,$18一底絕對對得住佢個價錢,水準平均,環境衛生,外脆內軟,睇下張相你就會完全見到佢o既質量啦。 份量亦足,有時加多杯飲料當一餐正餐就可以了。個人最喜好o既都係原味,最香雞蛋🥚味,即叫即整,等大約五分鐘。其實仲有好多味選擇,價錢再加$3-5不等,亦會推出期間限定味道,就會再貴少少啦。幾個旺區都有分店,唔難搵到啊😋

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2018-11-12 271 views
秋風起🍂🍂係時候做下運動🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♂️同男朋友去行健身徑行到灣仔見到有媽咪雞蛋仔男朋友講到係米之蓮仲要開咗好多分店😂😂加上行到有啲肚餓於是就買咗份紫薯番薯雞蛋仔醫肚喇🤤🤤.紫薯番薯雞蛋仔🍠見到寫住係冬季限定,忍唔住買黎試吓😌啱拎上手熱辣辣, 入口脆卜卜🤤不過擺左一陣就開始變淋🙈🙈咬落餡都唔算少,紫薯味十足,少少甜💕相反蛋味就唔係好食得出🤷🏻‍♀️對於鍾意煙煙韌韌嘅人黎講應該算係唔錯嘅,不過對於我呢啲鍾意香脆口感嘅人黎講就有少少失望🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️個人認為可以再做好啲😹😹😹推介程度:👍🏻👍🏻👍🏻(5個👍🏻為最推介)
秋風起🍂🍂
仲要開咗好多分店😂😂
加上行到有啲肚餓
於是就買咗份紫薯番薯雞蛋仔醫肚喇🤤🤤
紫薯番薯雞蛋仔🍠
推介程度:👍🏻👍🏻👍🏻(5個👍🏻為最推介)
2018-07-15 617 views
👉🏻牛油果朱古力雞蛋仔🥑🍫(✨灣仔店獨家✨)💲32想食雞蛋仔成個月 上次食左「modos」好troll今次終於食到好食嘅💕趁熱食外脆內軟🤤朱古力粒好多仲溶晒係入面😋不過牛油果就唔夠多 唔係粒粒都有🤥〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰👉🏻香蕉朱古力雞蛋仔🍌🍫💲30個人中意呢個味多啲😙好香香蕉味💛香蕉同朱古力夾過同牛油果🤓香蕉冧身啲食落soft啲👍🏻佢個牛油果有啲一粒粒未整冧😹〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰中意蛋香味嘅話「媽咪雞蛋仔」嘅原味會出好多👍🏻而中意食餡嘅話「恆發」會爆餡🤤不過就冇「媽咪雞蛋仔」咁多味揀🤔「modos」就可以收收皮🤥可能佢食格仔餅會好啲但我未食過
👉🏻牛油果朱古力雞蛋仔🥑🍫(✨灣仔店獨家✨)💲32
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
👉🏻香蕉朱古力雞蛋仔🍌🍫💲30
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
2018-07-13 370 views
如果有得揀班戟、鬆餅、多士、雞蛋仔嘅話,我會揀雞蛋仔🐣,因為雞蛋仔係香港特色🇭🇰。 If I have to pick one, I would always pick Egg Waffle rather than Pancake, Waffle, Crepe, or French Toasts because its one of the most traditional foods in HK!!!🚶🏻‍♀️ I always believe when you are good at something, people will know it. Mammy Pancake has more than 10 branches in Hong Kong. Yes, they mainly sell Egg Waffles. Banana Chocolate is my favorite. I tried Matcha and Red Bean too which are great. I have yet to try others like Salted Egg Yolk, Swee

If I have to pick one, I would always pick Egg Waffle rather than Pancake, Waffle, Crepe, or French Toasts because its one of the most traditional foods in HK!!!🚶🏻‍♀️ I always believe when you are good at something, people will know it. Mammy Pancake has more than 10 branches in Hong Kong. Yes, they mainly sell Egg Waffles. Banana Chocolate is my favorite. I tried Matcha and Red Bean too which are great. I have yet to try others like Salted Egg Yolk, Sweet Potato etc. There are more than 15 flavors of Egg Waffles or what they call Egg Puffs.👍🏻👍🏻 The wait might be long because many foodies crave Egg Waffles. But the good thing is all the Egg Waffles are fresh and hot, unlike the normal side street snacks which are made ahead. 🚶🏻‍♀️🚶🏻‍♂️🚶🏻‍♀️🚶🏻‍♂️ Great Creativity with the Vintage HK FOOD!

😋 😋:4.5

1 Don’t even think of it😰

香蕉朱古力
香蕉朱古力
2018-05-03 383 views
傳統雞蛋仔由細食到大多年前,一家人去台北既西門町試過朱古力爆漿雞蛋之後就諗如果香港雞蛋仔都可以做到有朱古力係入面就好喇殊不知真係有!!仲要係好好食添!製作過程大概4分鐘,一到手熱辣辣,好大陣蛋香味!未影相之前已經忍唔到口食左幾粒先一咬落去,卜!好鬆脆!見到入面粒粒都充滿朱古力,完全無蛋漿gel住個口,口感真係好幸福!所以佢出名係有原因既😌但要注意,千祈唔好過左15分鐘都未食完佢就會變到淋哂架喇!佢仲有香蕉朱古力榛子格仔餅,下次要試試佢先得!推介:粒粒朱古力雞蛋仔
傳統雞蛋仔由細食到大
多年前,一家人去台北既西門町試過朱古力爆漿雞蛋之後就諗
如果香港雞蛋仔都可以做到有朱古力係入面就好喇
殊不知真係有!!
仲要係好好食添!

所以佢出名係有原因既😌
但要注意,千祈唔好過左15分鐘都未食完
佢就會變到淋哂架喇!
佢仲有香蕉朱古力榛子格仔餅,下次要試試佢先得!

推介:粒粒朱古力雞蛋仔
2018-05-02
Waiting Time
4 Minutes (Dine In)
$22 (Lunch)
2018-04-17 238 views
呢間好在可打電話留雞蛋仔,過10分鐘就可以去攞比起其他分店要大排長龍買/等有優勢我食左朱古力粒粒雞蛋仔,覺得上環嗰間好食d 無咁甜 ✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️
呢間好在可打電話留雞蛋仔,過10分鐘就可以去攞
比起其他分店要大排長龍買/等有優勢
2018-03-20 291 views
其實之前經過灣仔VTC,已经知道附近有間雞蛋仔鋪頭但一直未有機會嘗試,要不是天氣落雨,就是一早食飽飽再食唔落雞蛋仔,而今次天氣不錯☀️又正好肚餓嘗試的機會就嚟啦😋店舖面積不大,內裏有兩位職員即叫即整雞蛋仔連續三年連獲米之蓮街頭小食推介還有很多新出的特別口味比起傳統的原味嘅雞蛋仔,今次我order左粒粒朱古力,另外見到有自家製檸檬水,平時食完雞蛋仔都會感到熱氣同口乾, 就順便跟餐叫咗大杯試下,等候的時間6分鐘,比想像中快得多。檸檬水🍋做法壓榨新鮮的檸檬再加蜜糖,不得不讚味道清新又好飲,調配得剛剛好不會過酸同太甜雞蛋仔到手啦,拎住都有熱辣辣的感覺這裡的雞蛋仔主打係外脆內軟,可以看到每粒雞蛋仔很完整同硬身,我認為比起脆......其實口感偏硬十分有咬口内𥚃口感軟糯煙韌味道偏甜,而粒粒朱古力同蛋漿溶合只有濕淋淋未夠熟透的感覺。總的來說其實是可以的,下次要order原味雞蛋仔再評分。
其實之前經過灣仔VTC,已经知道附近有間雞蛋仔鋪頭

又正好肚餓嘗試的機會就嚟啦😋
店舖面積不大,內裏有兩位職員即叫即整雞蛋仔

連續三年連獲米之蓮街頭小食推介
還有很多新出的特別口味

雞蛋仔到手啦,拎住都有熱辣辣的感覺

總的來說其實是可以的,下次要order原味雞蛋仔再評分。
2018-03-15
Waiting Time
6 Minutes (TakeAway)