2008-09-15 52 views
今年中秋媽媽話想食盆菜,昨天同媽特登入元朗拎,即日訂即日拎,好方便。一家五口叫了細盆($480),雖說細盆,但分量足夠七至八人食用,我地食極都食唔完,不過發覺原來仲有迷你盆,相信迷你盆已足夠我地食了。盆菜剛剛新鮮整好,拎到番屋企都仲係熱熱地的,只要稍加熱就可以食了,而且仲有埋碗筷,雖則是即棄欠環保,不過就好方便。一打開盆菜,大陣香味就出來了,材料有好多款,除了基本的材料外,仲有鮑片、魷魚、特製魚蛋。個汁底當然很香濃但不咸,有少許南乳味。款款材料都炆得好入味呢。其中最愛是雞,雞是新鮮豉油雞,肉質鮮嫩有雞味。魚蛋是欖球形的,彈牙冇腥味。鮑片有二十多塊,雖說不是貴價貨,但咬口十足。肥豬肉肥膏與肉弟分佈平均,炆得入味。總括樣樣都好好味,不過只嫌芋頭較硬,不夠粉同淋。總括來說,盆菜雖然比較不健康,不過都是很耐先食一次,加上中秋最緊要一家可以開開心心食飯賞月,什麼怕肥的藉口也不理了。最後真辛苦媽媽從生長水遠拎盤盆菜番來啊!
美味盆菜
$96 (Dinner)
美味盆菜
2008-02-23 55 views
新年我叫了一個盆菜,好好味。但叫一盆是不設送貨的,要另加收費。雖然我住得遠,但我都自己撘車去取,因為實在太好吃。盆菜的材料有腩肉、鮑片、蝦、雞、燒鵝、蘿蔔、魚蛋、芋頭片等...全部食物都煮得很林和很入味。相比起其他有賣盆菜的連鎖店整得更好味更有心機。
2008-02-14 35 views
係稻香飲完早茶, 就直接返咗鎗會,原來有人已一早係元朗「萬里緣」頂定一個十二人用既大盆菜,有鮑片、海蝦、豬手、蠔豉、油雞、燒鴨、芋頭炆豬肉、炆冬菰、魚蛋、支竹、豬皮、蘿白等, 都真係幾大盆喎~~ 我哋成廿個人食都夠食, 不過可能有啲人已經食咗啲嘢啦,例如我同老公都係飲完茶先返嚟, 所以只係食咗少少咋~ 可能太大盆, 面頭既餸未煲得熱已經比人食晒啦!不過啲料真係幾足, 但係個人覺得因為乜餸都攪埋一齊,結果好似全部食物既味道都係一樣既... 但都有啲特別好食, 例如芋頭, 入晒味, 正!
係稻香飲完早茶, 就直接返咗鎗會,
原來有人已一早係元朗「萬里緣」頂定一個十二人用既大盆菜,
有鮑片、海蝦、豬手、蠔豉、油雞、燒鴨、芋頭炆豬肉、
炆冬菰、魚蛋、支竹、豬皮、蘿白等, 都真係幾大盆喎~~
我哋成廿個人食都夠食, 不過可能有啲人已經食咗啲嘢啦,
例如我同老公都係飲完茶先返嚟, 所以只係食咗少少咋~

可能太大盆, 面頭既餸未煲得熱已經比人食晒啦!
不過啲料真係幾足, 但係個人覺得因為乜餸都攪埋一齊,
結果好似全部食物既味道都係一樣既...
但都有啲特別好食, 例如芋頭, 入晒味, 正!

2007-12-17 32 views
一年一度做冬,今年多翻波折後決定又食盤,可能我們的下午茶食到5:00p.m.先完,7:00p.m.開始的盤菜實在吃不消吧!我係咁咦夾了幾粒魚蛋,豬皮,豆卜,腐皮,蝦度,就停手兼停口了.所以最味的腩肉,雞鴨鵝,魷魚,蘿蔔等等等等,全部都吃不下了!好不好食都分不出了!!!
一年一度做冬,今年多翻波折後決定又食盤,可能我們的下午茶食到5:00p.m.先完,7:00p.m.開始的盤菜實在吃不消吧!我係咁咦夾了幾粒魚蛋,豬皮,豆卜,腐皮,蝦度,就停手兼停口了.所以最[野]味的腩肉,雞鴨鵝,魷魚,蘿蔔等等等等,全部都吃不下了!好不好食都分不出了!!!
2007-12-17 30 views
十二人用盆菜, 嘩! 好大盆呀! 食多到好似山咁高, 斤十足, 要兩個壯男一齊拎先拎到返.食前要先十分鐘, 之後繼續係gas爐度一邊熱住食, 幾好feel呀. 面層係貴價, 鮑魚片, 雞, 鴨, 大蝦, 因為呢d通通係面層, 翻熱力度有限, 所以都唔係好夠熱, 又無咩汁, 食時候要放一放落底熱一熱佢, 浸一浸汁, 咁會好食d. 鮑片好大塊, 雞鴨都好靚, 好夠味, 蝦都ok啦.再下面層就係肉, 魷魚鬚, 魚旦, 芋頭. 好辛苦係上面層開窿, 先食到下面呢層, 肉質好淋, 魚旦大粒彈牙, 芋頭炸過, 香口d.最底層有冬菇枝竹, 豬皮蘿蔔. 全部都吸晒d汁味道, 好有味. 不過d汁都幾油幾肥膩, 唔敢食太多.雖然係十二人用, 但相信, 廿人分量都有, 因為今次十四人食, 仲要男多女少, 都食剩一半呀!

2007-03-02 21 views
舊同學的聚會, 係S哥的家. 多得主人家周到的安排, 我只需等食.人日, 仍係吃盆菜的好日子, 主人家就係萬里緣訂了一個家鄉盆菜. 把盆菜放係邊爐上, 筆油加熱一陣就食得.家鄉盆菜: 9分, 材料沒有大家樂這樣大堆頭, 只有12樣食物, 包括富貴鮑片, 家鄉海蝦, 油雞半隻, 燒鴨半隻, 芋頭炆豬肉, 香炸芋片, 炒土魷魚, 炆冬菇, 特製魚蛋, 蠔油支竹, 醬油豬皮, 同清甜蘿蔔.鮑片沒機會吃, 亦無食蝦. 其他材料方面, 最好係芋頭, 好粉, 好入味. 蘿蔔亦真係相當清甜, 吸盡肉汁. 支竹係另一個強項, 淋而入味, 係食完又食的一樣. 淋上肉汁的魚蛋都相當精彩.肉類方面, 豬肉係炆得好入味, 淋淋的, 雖然係好肥, 都食了兩舊. 油雞燒鴨都比較老, 麻麻.而個盆菜的精華在於個肉汁, 令到成煲盆菜都好入味. 不理它的來頭有幾勁, 只知道這個盆菜係相當對味.大盆的收$750, 雖係10-12位用, 但我們23位吃都有剩. 係相當抵食.再一次多謝主人家請我們吃這餐. 相識差不多20年了, 能夠跟好兄弟見見面已經係福氣.

2007-02-24 19 views
年初二,又係一年一度食盆菜ge日子。12個人,叫jor個大盆菜。好多料,不過在講食物之前先講講油ge份量!一打開個盆菜就見到D油浮har浮har, 好恐怖!立刻"buc"走佢啦,"buc"極都有,最後裝起了一大碗油,o個碗油多都係足以煮10餐飯!雞、鵝好嫩好淋,唔鞋,係難得的,好少可以炆咁耐都唔鞋!魚旦超正,十分彈牙,咁多樣最鍾意呢樣!豬皮,薄到飛,又吸晒D油,oily 到不得了!蝦新鮮。蠔豉同冬菇份量幾多,味道過得去啦!蘿蔔同腐竹都入味,不過腐竹已經炆到爛爛地!芋頭直頭唔見埋!鮑魚片真係片,薄到飛,又無味,不過好在唔"un"。家人話豬手好好味,淋又入味!食過好多間盆菜,始終都係呢間D味調得最好!亦最入味!

雞、鵝好嫩好淋,唔鞋,係難得的,好少可以炆咁耐都唔鞋!
魚旦超正,十分彈牙,咁多樣最鍾意呢樣!
豬皮,薄到飛,又吸晒D油,oily 到不得了!
蝦新鮮。
蠔豉同冬菇份量幾多,味道過得去啦!
蘿蔔同腐竹都入味,不過腐竹已經炆到爛爛地!
芋頭直頭唔見埋!
鮑魚片真係片,薄到飛,又無味,不過好在唔"un"。
家人話豬手好好味,淋又入味!

食過好多間盆菜,始終都係呢間D味調得最好!亦最入味!
2007-02-16 15 views
山長水遠由元朗捧過海為o既都係報紙雜誌不斷報導o既傳統風味不過細盆都真係好重$450 細o既, 大o既好似$888 (包支唔知咩紅酒)翻熱比較麻煩一熱少少d 汁就周圍彈講番個盆菜油雞燒鴨都係咁上下無特別蝦都幾大隻同okay 多(好似有8-10隻)仲有d 鮑魚片咁, 當然係好細塊果d 啦, 但都好味冬菇厚肉到不得了, 不過就無乜冬菇o既香味, 但都算係咁芋頭扣肉好"稔"好入味枝竹好似無炸過咁硬係覺得差少少魷魚豬皮... 豬皮唔同食車仔面果d 一陣風咁, 但一路食覺得好滯下魚蛋唔係成粒粉果d , 真係覺得係魚肉, good南乳汁好香好正不過唔知係咪因為d 枝竹堆埋晒d 南乳汁流唔到落d 蘿蔔度咁搞到蘿蔔索唔到d 味細盆其實都唔細4 個人餓到咩咁都食唔到一半係翻熱難搞左d唔係o既話, 多人開餐都不失為一個好選擇
山長水遠由元朗捧過海
為o既都係報紙雜誌不斷報導o既傳統風味
不過細盆都真係好重
$450 細o既, 大o既好似$888 (包支唔知咩紅酒)

翻熱比較麻煩
一熱少少d 汁就周圍彈

講番個盆菜
油雞燒鴨都係咁上下無特別
蝦都幾大隻同okay 多(好似有8-10隻)
仲有d 鮑魚片咁, 當然係好細塊果d 啦, 但都好味
冬菇厚肉到不得了, 不過就無乜冬菇o既香味, 但都算係咁

芋頭扣肉好"稔"好入味
枝竹好似無炸過咁硬係覺得差少少
魚蛋唔係成粒粉果d , 真係覺得係魚肉, good

南乳汁好香好正
不過唔知係咪因為d 枝竹堆埋晒
d 南乳汁流唔到落d 蘿蔔度咁
搞到蘿蔔索唔到d 味

細盆其實都唔細
4 個人餓到咩咁都食唔到一半

係翻熱難搞左d
唔係o既話, 多人開餐都不失為一個好選擇
2006-02-01 21 views
放心, 十幾人食完幾日都無事, 我先出呢個report既.又到新年, 又係盤菜. 十幾人聚餐, 無論事前定善後工夫都好金, 主人家提議盤菜搞掂, 我地都明白同贊成.之不過初一開餐, 到年廿九下晝先話想訂/買, 真係考起. 咁岩得咁橋, 果日岩岩有人同我講起呢間盤菜, 主人家又偏偏住得幾近元朗, 打去問又有「現貨」, 咁就唔駛再諗啦.不過咁大盤野, 翻熱真係幾麻煩, 我地最後都係要分兩、三次, 都係難逃一.材料都係果d, 蠔豉同冬菇份量幾多, 食極都有, 質素仲唔錯. 蘿蔔同腐竹都好腍好入味, 芋頭就唔夠腍了. 唔少得既仲有雞、鴨、魚蛋、豬皮、蝦、扣肉等. 講真我對盆菜無乜研究, 唔知正唔正宗, 但明顯贏連鎖店果d成條街. 價錢雖然相對貴d ($888 for 12, 仲送紅酒一枝, 長城牌......), 但都值既.由於有蝗蟲在陣, 本身味道亦唔差, 我地十二個人竟然食晒成盆, 我都係第一次見証到「盆菜一鋪清」, 真係難得! 新年快樂!
放心, 十幾人食完幾日都無事, 我先出呢個report既.

2006-01-08 51 views
大盤到我地O 晒咀... 同家人一致認同味道OK + 抵食過鴻X / 大X 樂之流既盤菜... 加上仲o係第D 地方加左料所以根本係食唔晒既... 但好似搵勻都唔見有蠔豉...
2002-02-17 29 views
一大盆,真係乜都有!雞、鴨、魚旦、豬皮蘿白、魷魚、蝦、蠔豉冬菇、仲有南乳燜豬肉等低價食物,八佰幾蚊一大盆,十個人食都可能食唔晒!價錢稍貴,但風味一流,成盆菜最重要係個南乳汁,因為其他配料都係靠依個汁吊味,此店只算係不過不失,汁底不大香,但勝在多配料,若未食過盆菜,可以一試。