5 day(s) ago
📍 文華雞飯(新加坡){大角咀}一間由香港人移民到新加坡再移民返嚟香港開嘅原有味道小店🥢食物帶有新加坡味道👅同煮法~除咗新加坡海南雞之外,仲有新加坡做法嘅燒雞。本人就比較鍾意食佢嘅燒雞🐔我鍾意食卜卜脆嘅外皮,每日都新鮮岀爐!而且仲可以全隻雞買,經過路況行過,買一隻串燒雞返屋企,當加餸都已經滿足埋屋企人💯我哋嗌嘅係套餐,套餐單同埋嘢飲品、菜、肉骨茶、同埋重點係用薑炒過嘅飯,本身都以為只係普通嘅雞油飯,但係一食落去個味道係好特別,而且不知不覺就已經食晒成碗,米飯粒粒分明,每一粒飯都有薑嘅味道,其實唔使食雞都已經好夠味🍚飲品如果大家鍾意薑辣嘅味道,可以叫薑味奶茶!夠晒薑辣,但係估唔到薑加奶茶係咁出色🤲🏻如果受到薑味嘅味,一定要飲💕✨海南雞海南雞飯 海南雞份量都唔少雞皮爽彈 肉質軟嫩 醬汁帶微甜跟左三款醬汁 三款各有特色油飯飯粒乾爽帶淡淡油香🐔✨肉骨茶同新加坡肉骨茶一樣湯頭用中藥、大蒜、醬油熬煮而成喝起來味道濃郁 香氣足哂排骨肉也煮得剛好軟嫩不柴🥢✨燒雞雞皮燒到金黃薄脆 所以我最鍾意食佢塊雞皮🤭🤭雞肉嫩滑而且好多汁 好厚肉偏向結實口感而且調味好足 唔需要額外點醬都已經好好食😋
📍 文華雞飯(新加坡){大角咀}
一間由香港人移民到新加坡
再移民返嚟香港開嘅原有味道小店🥢
食物帶有新加坡味道👅同煮法~
除咗新加坡海南雞之外,仲有新加坡做法嘅燒雞。
✨海南雞
海南雞飯 海南雞份量都唔少
雞皮爽彈 肉質軟嫩 醬汁帶微甜
跟左三款醬汁
三款各有特色油飯飯粒乾爽帶淡淡油香🐔
✨肉骨茶
同新加坡肉骨茶一樣
湯頭用中藥、大蒜、醬油熬煮而成
喝起來味道濃郁 香氣足哂
排骨肉也煮得剛好軟嫩不柴🥢