2020-11-24
想喺旺角搵間抵食又好食既蒸海鮮,好似唔容易,同事J就介紹呢間,我就帶埋朋友仔黎開餐試下。原價$388既餐,而家食先係$268有環球海鮮。 點解係環球?有韓國既鮑魚、蘇格蘭蟶子皇、紐西蘭大帶子、愛爾蘭大刀貝! 蒸海鮮前,每人有個燉左6個鐘既蟲草花雞腳湯,暖下胃再開始入正題!每次蒸一款海鮮,都由細心既店員代勞,仲好準繩咁set好Timer, 以防蒸過時,令海鮮變太老。 鮑魚肉質肥美、蟶子皇口感鮮嫩😋😋 值得一讚係蒸好大帶子時,店員把每隻大帶子清走腸部和裙邊,等我地食落去時啖啖肉,食晒可以食既部份!另外,金黃色既大刀貝 Q彈爽口,連食四款海鮮再加埋蒸氣霧境,呢個時候店員就拎左八寶飯過來,芋頭加臘腸仲有南瓜既甜味,緩和一下味蕾,有飯落肚感覺實在呀~好嘢唔好俾佢停! 深海大龍躉鮮嫩潔白、新鮮既大蝦,再配埋青島大花烚等等,真係滋味無窮。進入尾聲就食埋手切牛頸脊、牛肉球、蟲草花走地雞,果種豐滿既感覺,好似過年過所咁高興 😂😂最後,呢個黑糖冰粉,清爽唔太甜作結,成餐飯真係Perfecto! 👍🏻👍🏻