晚市終於恢復,今晚和友人黎到旺角覓食,太耐無外出晚飯,所以今晚諗住食得豐富dd,最後選擇左食蒸海鮮!餐廳老闆推薦我們點呢個平靚正套餐我地揀左鮑魚蒸氣鍋套餐,一個價錢包曬燉湯、蒸海鮮、自選八寶飯、同任食安格斯牛,二百零蚊黎講真心抵。6小時燉原盅燉湯好好彩遇到今晚既燉湯係蟲草花燉雞湯,無味精,又足料!飲完個湯海鮮到場啦!海鮮款式多,包括韓國大鮑魚、大刀貝、聖子王、大花蛤,海蝦等等。每檯客人都仲會有專人服務,幫手蒸同較timer十分貼心。呢盤海鮮都十分新鮮扇貝和聖子超新鮮,鮑魚也很鮮甜。最愛既海鮮係大花蛤同刀貝,完全無沙,而且鮮甜到,一啖接一啖食。而抵讚之處,當中有三隻無開到殼,餐廳仲會特意補返三隻,超體貼。除左海鮮,仲有任食安格斯牛,有牛味。接下來就有八寶飯登場啦,食之前仲可以自己揀選八款配料。挑選了八款配料:雞軟骨肉餅、柱侯牛粒、銀魚仔、土魷絲、臘腸、南瓜、秋葵和蝦醬豆腐卜。呢個八寶飯可以自己揀配料實在太好了,我自己食蒸飯最愛配料係肉餅同臘腸,絕配。仲有健康人士必點既秋葵,呢個蒸飯配上蔥花同花生,有口感又熱辣辣,凍既天氣食十分暖胃。最後甜品仲有唔同款式蒸既甜點,包括有流沙奶皇包、燕麥糕、
餐廳老闆推薦我們點呢個平靚正套餐
6小時燉原盅燉湯

好好彩遇到今晚既燉湯係蟲草花燉雞湯,無味精,又足料!
飲完個湯海鮮到場啦!

每檯客人都仲會有專人服務,幫手蒸同較timer十分貼心。
呢盤海鮮都十分新鮮

扇貝和聖子超新鮮,鮑魚也很鮮甜。

除左海鮮,仲有任食安格斯牛,有牛味。

接下來就有八寶飯登場啦,食之前仲可以自己揀選八款配料。

最後甜品仲有唔同款式蒸既甜點,包括有流沙奶皇包、燕麥糕、黑糖糕、薑汁糕、紅棗糕等。我自己最推薦燕麥糕,軟綿綿又豐富燕麥味。

一個價錢可以食到咁多菜式同蒸海鮮,真係好抵,而且蒸海鮮比較可以食到海鮮既原味道,性價比高。

2021-03-07 31 views
今晚在旺角同食肉獸Gym 友做完Gym後,他約我一起去附近一間緣味小聚餐廳以一個優惠價錢吃海鮮蒸氣火鍋套餐;包括有八寶飯、無味精的6小時燉湯和他至愛的2.5小時任食安格斯肥牛。乘𨋢直達9樓是緣味小聚餐廳,地方略為擠迫些。這𥚃有龍蝦海鮮套餐和大鮑魚海鮮套餐,兩款套餐都有2.5小時的無限量供應任吃肥牛,我們點了其中一款大鮑魚海鮮蒸氣火鍋套餐。先來個無味精的燉湯,飲落果然清甜😋。套餐有8款海鮮,由貼心服務的侍應全程協助和調控時間,令肉質熟度剛剛好👍。我就至欣賞每人有一隻的矜貴大鮑魚,肉質細緻腍嫩和鮮美的蟶子。Gym 友就吃過不停肥牛。還有份量十足的八寶飯和甜點,最後令我倆感到無比滿足!
乘𨋢直達9樓是緣味小聚餐廳,地方略為擠迫些。

先來個無味精的燉湯,飲落果然清甜😋。

Gym 友就吃過不停肥牛

還有份量十足的八寶飯和甜點,最後令我倆感到無比滿足!

• 八寶飯
2021-03-04 68 views
平時就食開湯底火鍋多,近排就想食得清清地,最好就係原汁原味啦,朋友聽到我講開,又知道我鐘意食海鮮,就話不如去食海鮮蒸鍋,搵左日帶左我黎油麻地附近既緣味小聚到食入到去環境地方整潔,而且座位十分鬆動,我地就坐窗邊位,感覺舒適我地就叫左海鮮蒸氣火鍋,服務員態度好好,每次都會幫我地計時,將海鮮蒸的時間可以剛剛好,亦都會幫我地分碟,只要享受食用就可以原盅燉湯湯裏有好多料,如有雞腳,瘦肉,飲落滋潤飽魚食落剛剛好,有嚼口之餘,鮮味都好突出帶子好大一粒,食落彈牙鮮甜蟶子爽口,好容易就咬開,仲好肥美另外仲有蜆,蝦,龍躉件,南瓜,粟米等最後會有個八寶蒸飯配料全部都係自選,我就選左豬腩肉,臘腸,豆卜,豬頸肉等,材料豐富加埋飯一齊蒸,每一口飯粒既味道都非常入味

我地就叫左海鮮蒸氣火鍋服務員態度好好,每次都會幫我地計時,將海鮮蒸的時間可以剛剛好,亦都會幫我地分碟,只要享受食用就可以

原盅燉湯
湯裏有好多料,如有雞腳,瘦肉,飲落滋潤

飽魚
食落剛剛好,有嚼口之餘,鮮味都好突出

帶子
好大一粒,食落彈牙鮮甜

蟶子
爽口,好容易就咬開,仲好肥美

另外仲有蜆,蝦,龍躉件,南瓜,粟米等

最後會有個八寶蒸飯

2021-03-04 67 views
個人好鍾意食海鮮,識得自己去街市買海鮮整,不過洗海鮮真係好攰,所以有時都會出街食。食海鮮最高層次係食到佢嘅原汁原味鮮味!所以今次同男朋友一齊嚟食呢間舖頭嘅海鮮蒸鍋。我哋叫咗268海鮮餐。包八款海鮮、燉湯、八寶蒸飯、任食糕點、任蒸肥牛。要欣賞嘅係佢海鮮真係好鮮!就咁攞去蒸,又冇加任何嘅調味的話,一食就可以見真章。結論係,呢間舖頭用料真係新鮮!而且有人幫手校鬧鐘去蒸,海鮮蒸出嚟嘅時間啱啱好,啲肉唔會老,爽口。作為海鮮達人都欣賞!我連豉油都冇點就咁食!跟住欣賞嘅就係佢個八寶飯,自選八個餸,啲餸係幾入味,飯我就覺得佢硬咗少少,總括來講我都幾鍾意食,尤其是係蝦醬豬腩片、土魷絲、臘腸。另外,蒸肥牛食,我就就真係第一次啦,肥牛來講佢牛味真係好重,都叫咗幾碟。不過部份嘅牛肉片真係過肥,我哋就唔夠膽食啦。佢個燉湯就中規中矩啦,包點就整得好精緻,我覺得有少許甜,最欣賞佢個紫薯包,靚得來好重紫薯味!

2021-03-01 51 views
親民價蒸海鮮開返晚市即約朋友仔相聚選咗間食蒸海鮮🦞諗住試下見佢平平地都幾抵食令位只係$268,有齊8款海鮮同6小時原盅絕無味精燉湯韓國大鮑魚一隻蘇格蘭聖子皇一隻紐西蘭鮮大帶子一隻愛爾蘭大刀貝一隻深海龍躉件一件生猛大海蝦兩隻青島大花蛤兩隻鮮甜貝殼類三隻豐盛八寶蒸飯一開始緊喺飲碗靚湯先足料燉湯鮮味養顏龍蝦同飽魚都好新鮮完全唔洗點醬汁好可惜沒有粥底,海鮮精華無晒八寶蒸飯幾有新意,自選八款配料敗筆喺竟然無包飲品職員服務好到加零一全程在旁服務,幫你計時幫你分菜最後有個勁清涼解喝既甜品食完透心涼呢個價錢係抵食嘅,食飽飽🥰緣味小聚(旺角)地址:旺角彌敦道575號LADDER Dundas 9樓
親民價蒸海鮮

一開始緊喺飲碗靚湯先
足料燉湯鮮味養顏

龍蝦同飽魚都好新鮮
完全唔洗點醬汁

好可惜沒有粥底,海鮮精華無晒

八寶蒸飯幾有新意,自選八款配料

敗筆喺竟然無包飲品

職員服務好到加零一
全程在旁服務,幫你計時幫你分菜

最後有個勁清涼解喝既甜品
食完透心涼

呢個價錢係抵食嘅,食飽飽🥰

緣味小聚(旺角)
地址:旺角彌敦道575號LADDER Dundas 9樓
有冇朋友仔同小編一樣好鍾意食海鮮呢?前排約朋友食飯嘅時候朋友就話呢間位於旺角嘅海鮮蒸鍋幾出名而且味道都唔錯,所以就決定同朋友嚟試吓,環境都算闊落,值得一讚店員非常親切有主動換碟加茶等等,整個用餐體驗不錯_我哋係晚上時間嚟食,每位$268,一坐低店員就會送上原盅冇味精燉湯,熱辣辣味道清甜,海鮮蒸鍋會包左八款新鮮海鮮,包括彈牙爽口鮑魚、鮮甜聖子、花甲等等,店員會幫手計時,所以大家絕對唔需要擔心話蒸過龍過左火_另外套餐亦都包左八寶蒸飯,大家可以喺24款配料上面挑選八款,小編特別喜愛呢個蒸飯,味道非常入味香口,今次揀咗嘅配料包括蝦醬豬腩肉、醬油漬牛脷、柱候牛粒、臘腸、蒜香茄子等等,本身配料已經夠晒吸引,嚟到大家都可以叫返啲相對入味嘅配料令到蒸飯味道更豐富_另外套餐係包左安格斯牛肉任食㗎,同時亦有蔬菜🥬有助解膩,另外我哋亦都有食到點心包括燒賣、白糖糕等等,食到飽一飽非常滿足,最後仲有冰粉做甜品🍮為整餐畫上完美句號

2021-02-23 98 views
呢間應該好新,又唔係最後食粥底,所以想試下新玩法。點左本身要$388既餐,而家食先係$268有好多款海鮮。 包括有鮑魚、蟶子皇、大帶子、大刀貝! 進入主題前,每人飲盅燉左蟲草花雞腳湯,飲得出係原盅燉,同一大煲煲完“畢”入去,果種清甜係兩回事。細心既店員係每款海鮮都係幫我地蒸,又認真地set好Timer, 每當 Timer響,我地就剩係負責食,同影下相。 鮑魚好鬼肥厚、蟶子皇都非常出色😋😋 食得好自在你因為自己唔駛郁,店員全程好服務,例如蒸好大帶子果陣,店員把每隻大帶子清走腸部同唔食得既部分,我地食落去就啖啖肉。以前自己都有蒸過大刀貝,但唔係好識控制個時間,呢度既大刀貝 大大隻但有無熟得滯👍🏻連續食四款海鮮再加埋蒸氣,收工後咁樣食法,有如入左仙境既感覺! 來回仙境直至八寶飯送過來,即刻有“愛回家”咁落地,呢個中場食下澱粉質,唔怕狂食海鮮無米落肚,而令肚仔唔舒服。跟住下半場,有深海龍躉潔白爽甜、大蝦,再配埋青島大花烚等,真係已經好值票價。最後,就食埋手切牛頸脊、牛肉球、蟲草花走地雞,仲有蔬菜類,呢度真係應有盡有 😂😂

2021-01-06 189 views
海鮮成日都想食, 但又唔可以成日食, 因為係街食都真係唔平, 呢日黎到旺角呢間緣味小聚試下佢個蒸氣鍋 我地book 左8:30, 早左15分鐘去到但全場都滿左安排唔到入座, 店員就叫我地行陣再番去, 行到9:00上到去都仲未有位… 仲要等多15分鐘….. 等得既朋友黎食就岩哂~ 我地食左$268餐, 有帶子、蟶子、蜆、鮑魚、開邊蝦仔、魚同花甲, 味道正常, 坐底之後店員就送黎燉湯, 燉湯都有唔少湯渣~ 全程蒸海鮮都有店員幫手, 佢地有個計時器, 一響就會幫你開蓋夾食物, 你食緊個陣就厲蒸第二樣, 咁樣就唔駛哂時間都快D 有得食~ 另外佢仲有八寶飯, 你可以係餐牌上自選8種配料, 咁入面就會根據你揀既配料執番入個飯度再蒸黎食, D 材料就係切粒咁比較入味落飯度~ 我地有叫到臘腸, 感覺臘腸既味濃可以入哂落飯度~ 最後就蒸下肥牛,蒿荀同芋頭同埋甜品, 甜品唔錯~

最後就蒸下肥牛,蒿荀同芋頭同埋甜品, 甜品唔錯~
旺角主打海鮮蒸鍋餐廳不算多,價格定位在$268就可以有8款海鮮、燉湯、八寶飯以及配菜2.5小時任食,實在唔貴。我覺係值得一試,而質素並無令人失望。上菜及蒸焗的時間和次序有店員處理,放心交俾店員處理便可,等待其間飲到既燉湯好出色,湯料夠味有油香,啖啖暖入心,每位一碗。海鮮在木盤上擺得企理,唔會做得好馬虎,有幾款海鮮我都覺得蒸出來鮮味十足,包括鮑魚、蟶子同埋大帶子。任點配菜之中,我覺得蒸牛肉球最好食又過癮。親眼目睹牛肉球蒸熟至熱氣騰騰已經夠吸引,牛肉球食得出有檸檬葉、陳皮香味,絕對誠意十足。最後再黎一個八寶蒸飯,自選配料,推介鮮淮山,提昇口感之餘又減輕油膩感。

2020-12-22 119 views
冬天要食暖笠笠既海鮮蒸鍋~今次黎到旺角搵到寶,首先飲盅自家足料蟲草花湯,非常濃郁,感覺滋補。之後店家會悉心幫客人蒸海鮮,用上計時器,包保唔會蒸過龍。鮑魚仲識郁架!入口新鮮彈牙,另外聖子都唔錯~唔洗怕唔飽~有張任叫肉類及甜點,包括牛頸脊都係任食架~蒸熟之後味道依然不錯👍🏻必食推介手打牛肉丸,回味無窮,已經很久沒嚐過如此鮮味的牛肉球,爽口彈牙,不過於滑溜失去口感,而且牛肉味濃,配上少許芫荽味,口感清新不會濟。自選八寶飯推介鮮淮山,選不同的肉類以及蔬菜,口感豐富,出奇地好味。甜點方面有很多選擇,黑糖桂花冰滑如啫哩,甜甜的,桂花味濃,作結很好味。
鮑魚仲識郁架!入口新鮮彈牙,另外聖子都唔錯~

2020-12-11 140 views
天氣越黎越凍又係邊爐控出動嘅時機😋但暫時冇得堂食就唯有Bookmark住先啦🥺今次就去試下呢間蒸氣海鮮火鍋😋🍲星級大鮑魚海鮮蒸氣鍋套餐($268/位)🍴蟲草花圓肉杞子瘦肉湯坐低店員就會送上燉湯~啱曬而家天氣涼涼地飲啖即刻暖曬😋好足料之餘仲冇味精👍🏻🍴8款星級海鮮分別有鮑魚、聖子皇、帶子、海蝦、龍躉片、刀貝同兩款貝類~❤️職員服務好好會幫手蒸食材咁就唔怕蒸過火👍🏻就咁蒸更容易食到海鮮嘅原味~食得出全部海鮮都好新鮮😋鮑魚都算大隻又彈牙~聖子皇好鮮甜啖啖肉又冇沙👍🏻海蝦都幾新鮮彈牙但就細隻左啲唔係好夠喉🤣龍躉片肉質厚實~刀貝同兩款貝類~個人比較鍾意細啲個款蜆會更鮮甜👍🏻🍴豐盛八寶蒸飯第一次試呢d蒸飯幾特別👍🏻係30款配料內揀8款放係飯面上蒸熟👍🏻今次我地揀左蝦醬豬腩肉、柱侯牛粒、臘腸、潤腸、鮮淮山、芋頭、蒜香茄子同南瓜😋配料本來嘅味道都滲入飯內一齊食好正❤️🍴無限量任食配料另外套餐仲包左不同配料任食😋包括:手切牛小排、蟲草花走地雞、手打牛肉丸、各款時蔬、5款糕點同埋黑糖桂花冰粉❤️牛頸脊肉味好濃第一次試蒸牛鮮味更突出👍🏻另外值得一讚嘅係5款糕點幾特別~個人比較推薦棗皇糕同黑糖蜂巢糕有口感之餘味道亦

🍲星級大鮑魚海鮮蒸氣鍋套餐($268/位)
🍴蟲草花圓肉杞子瘦肉湯

🍴8款星級海鮮

🍴豐盛八寶蒸飯

🍴無限量任食配料
另外值得一讚嘅係5款糕點幾特別~個人比較推薦棗皇糕同黑糖蜂巢糕有口感之餘味道亦夠濃❤️

📍 緣味小聚 (旺角)
旺角彌敦道575號LADDER Dundas9樓
2020-12-11 1481 views
豐富新鮮海鮮蒸鍋八寶飯😋最近天氣凍左 成日打邊爐又有啲悶 今次就去左食海鮮蒸氣鍋🥰———🍲星級大鮑魚海鮮蒸氣鍋套餐 ($268/位)• 蟲草花龍眼瘦肉燉湯一坐低就有碗熱辣辣既湯暖下胃 燉足6個鐘 飲落冇味精 而且入面好足料😋 • 8款星級海鮮🦐鮑魚, 聖子皇, 帶子, 海蝦, 龍躉, 花蛤, 兩種貝類職員會幫手放野食去蒸,計時⌛️我地就坐定定等食😆大約5分鐘就有得食 全部海鮮都好新鮮!!蒸鍋呢個煮法令到啲鮮味出晒黎 好鮮甜😋鮑魚爽口彈牙 聖子大隻厚肉 清潔得好乾淨海蝦唔大隻但都幾彈牙 貝殼類鮮甜冇沙 如果再多啲就好啦🥰 • 八寶蒸飯喺30款配料入面揀8款做蒸飯揀咗蝦醬豬腩肉, 柱侯牛粒, 臘腸, 潤腸, 鮮淮山, 芋頭, 蒜香茄子, 南瓜😋 加埋蔥花同花生粒 撈埋一齊好香好豐富 我地兩個人食 每人有兩大碗 都幾飽下🤰🏼 • 無限量任食配料(2.5小時)食完海鮮就可以蒸啲配料食 牛小排蒸完牛味更顯濃郁🥰手打牛肉丸係佢地自家製既 食落似牛肉球蟲草花走地雞好嫩 一定要試😋 另外仲有娃娃菜,萵荀,粟米,芋頭最估唔到係竟然可以蒸糕點😍 總共有5款 今次試左四款 因為真係太飽😆 第一次試燕麥糕 甜甜
豐富新鮮海鮮蒸鍋八寶飯😋
最近天氣凍左 成日打邊爐又有啲悶 今次就去左食海鮮蒸氣鍋🥰
———
🍲星級大鮑魚海鮮蒸氣鍋套餐 ($268/位)

• 蟲草花龍眼瘦肉燉湯

• 8款星級海鮮🦐
鮑魚, 聖子皇, 帶子, 海蝦, 龍躉, 花蛤, 兩種貝類
職員會幫手放野食去蒸,計時⌛️我地就坐定定等食😆
大約5分鐘就有得食 全部海鮮都好新鮮!!
蒸鍋呢個煮法令到啲鮮味出晒黎 好鮮甜😋
鮑魚爽口彈牙 聖子大隻厚肉 清潔得好乾淨
海蝦唔大隻但都幾彈牙 貝殼類鮮甜冇沙 如果再多啲就好啦🥰

• 八寶蒸飯
喺30款配料入面揀8款做蒸飯

• 無限量任食配料(2.5小時)
食完海鮮就可以蒸啲配料食 牛小排蒸完牛味更顯濃郁🥰
手打牛肉丸係佢地自家製既 食落似牛肉球

最估唔到係竟然可以蒸糕點😍 總共有5款 今次試左四款 因為真係太飽😆 第一次試燕麥糕 甜甜地 有淡淡既燕麥味 薑汁糕超重薑汁味!! 不過最中意都係棗皇糕同黑糖蜂巢糕😋 如果唔係太飽應該會再encore🤣

• 黑糖桂花冰粉🍧
最後食埋冰涼q彈既冰粉 滿足地完結呢一餐☺️

另外可以加錢升級飲品任飲 種類都幾多
Type of Meal
Dinner
2020-12-07 164 views
初入去服務都不錯,跟住不停幫我地蒸,食唔切,好趕,跟住食完個套餐就可以叫任食牛及其他雜食,但幫我地蒸晒D饱肚食物先放牛,再叫就等好耐,跟住又漏单,摧佢當聽不到。最後埋單,又要加酱油費(根本都唔使用),又要加六日附加費(沒有標明),2人加埋要$5xx,好貴,諗住有折会好底食,點知貴過食放題,食物質素比預期差,以後不会再幫襯😡
2020-12-07 101 views
海鮮蒸煱越來越多,今日選擇呢一間食蒸鍋係因為口碑不錯。裝修簡單,有卡座可以好舒適地享用食物。侍應親切有禮,服務周到。廚房出品相當之快,點了食物約5分鐘就已經可以上桌。每次蒸海鮮都用有聲計時器,不會過老,侍應10分殷勤服侍,蒸的時間剛好,十分滋味無窮。食得開心又安心。👍🐥⭐️⭐️⭐️⭐️選擇了套餐$268,有大刀貝、深海龍躉片、大鮑魚、蟶子皇、鮮大帶子、、生猛大海蝦、大花甲、鮮甜貝殼類、燉湯、牛小排任吃和八寶飯。海鮮印象最深刻是韓國大鮑魚。👍🐥⭐️⭐️⭐️燉湯沒有添加味精,是天然的味道。八寶飯的飯粒粒粒分明,軟硬式鐘,非常飽肚。還有甜品可以任點任吃。
廚房出品相當之快,點了食物約5分鐘就已經可以上桌。

燉湯沒有添加味精,是天然的味道。

八寶飯的飯粒粒粒分明,軟硬式鐘,非常飽肚。

還有甜品可以任點任吃。
2020-12-04 123 views
訂了成個星期先有位嘅緣味小聚食海鮮蒸鍋,首先每人一盅無味精燉湯,之後店員會將每款海鮮放入蒸鍋計時,全程不用自己動手可以傾下計慢慢食鮑魚,聖子王,帶子,大刀貝,龍躉件,海蝦,花蛤,貝殼類食完以上新鮮鮮甜嘅海鮮😋,之後自己再由三十款材料選八款配料等食八寶蒸飯😀,再可以無限量任食午頸脊,手打牛丸,蟲草花雞,蔬菜甜品就有馬拉糕,黑糖蜂巢糕,棗皇糕,薑汁千層糕,燕麥糕,黑糖桂花冰粉八寶蒸飯相當好食雖然已經好飽都食咗一碗不過記得記得一定要訂位
八寶蒸飯相當好食雖然已經好飽都食咗一碗
不過記得記得一定要訂位