Happy Friday! 每天上班營營役役,到了星期五,又是相約知己朋友到處覓食的日子。Mark One,位於木星街,一共有兩層。下層樓底較高,一樓的像私房菜的格局,並設有兩間VIP房,每間VIP房約能容納十多人。甫進入餐廳,一位女服務生笑臉迎人安排座位給我們。今晚招呼我們的男女服務生,兩位都親切殷勤有禮,細心介紹餐牌上的菜色。蒜蓉包蒜蓉味十分濃郁,又香又脆Laroche Chablis 2015Dry, relatively thin, nice Fruity Aroma with a taste of Apple and lemonade, great pair with fatty tuna and salmon 生蠔 總體來說三隻生蠔也非常鮮甜,蠔邊亦開得乾淨整齊,我也喜歡這裡簡約的presentation。可見小心機。Majestic: 肥美,帶子位極甜,口感細膩La Reine :蠔味濃,帶子為爽甜Gillardeau:海水味和鹹甜適中,有果仁味,長餘韻Scampi深海小龍蝦:整餐飯的美中不足,蝦肉鮮甜,但蝦頭有沙。Salmon belly , Tuna belly ,

蒜蓉包
蒜蓉味十分濃郁,又香又脆
Laroche Chablis 2015
生蠔
Majestic: 肥美,帶子位極甜,口感細膩
La Reine :蠔味濃,帶子為爽甜
Gillardeau:海水味和鹹甜適中,有果仁味,長餘韻
Salmon belly , Tuna belly , Scallop : 所有海鮮均新鮮,但沒有太大驚喜
象拔蚌仔
朋友很喜歡這個用冬蔭公湯煮法的象拔蚌仔,鮮甜湯汁味道配合得很好。
香芒蟹子沙律
凱撒沙律
賣相不俗,清新,菜也新鮮爽脆
意大利雜菜湯
牛肝菌忌廉湯
烤燒西班牙黑毛豬配西梅蜜糖汁
七成熟
肉質細嫩富彈性,看起來呈粉紅色,看起來像牛肉。服務員建議七成熟,建議得很好!爽脆多肉汁,大滿足!
燒美國頂級無骨牛小排配燒汁
火候控制得適宜,肉質香濃富口感,肉汁豐富,上品。
好立克布甸配柑仔
有創意,好立克味非常濃厚,好吃,但有一點搶喉,配上柑仔剛好舒緩一下

心太軟配雪糕
心太軟甜度適中,內裏多一點鬆軟蛋糕的味道會更好,如朱古力內有榛子更滿足。
這餐飯給我驚喜,而且很滿足!下次期待再來品嚐其他菜式。
2017-02-11
2016-12-27 2047 views
Amazing family dinner in Mark One again.. lovely food & excellent service! very delicious dinner from starter to main then dessert. Never get disappointed from this place. must try the lobster soup & the crab risotto! my favourite dish))
2016-12-27
$500 (Dinner)
Celebration
Christmas
  • 黑松露菌扒帶子伴法國羔蟹燴意大利飯
2016-05-23 3823 views
天后Mark One我多數夜晚去,下午真係好少去。近排見D食評咁極端,竟然挑起左我嘅好奇心,趁今日放假,加上人一世物一世,一於試下成舊水嘅lunch先。今時今日,D老闆一定話“收你一舊水,俾埋條命你好唔好?!”作為消費者,你俾我又唔拘,不過最起碼你俾個heart出嚟先啦!講返食物,湯~正常,飲完冇口渴;麭~熱甜餐麭;主菜~牛扒medium(一舊水lunch牛扒唔敢食咁生),唔錯!起碼食到應有嘅牛肉味而唔係個汁嘅味道,而且份量唔細。朋友個鷄肉菠菜意大利飯亦都話好味;甜品~今日係桂花糕,ok噃;餐飲~凍檸茶唔洗加三蚊。總括來講,大概一舊水(冇加一)我覺得物有所值,而且睇得出佢地有心改進(個麭同甜品睇到佢地反應幾快,食評嘅功勞也)!收你一舊水,冇俾埋條命你,俾個心你都收貨啦。不過我都係鐘意夜晚去,多D野揀吖嘛!(唔好意思冇相睇,兩個佬食飯仲要映相,太異相啦!)
收你一舊水,冇俾埋條命你,俾個心你都收貨啦。
不過我都係鐘意夜晚去,多D野揀吖嘛!
(唔好意思冇相睇,兩個佬食飯仲要映相,太異相啦!)
2016-05-21 2889 views
平時去 Mark One 多數都係食晚餐,午餐都真係第一次。今次一行五人嚟到,每個人都咁啱叫咗唔同主菜。未上主菜之前,當然係先食蒜蓉包。呢度既蒜蓉包無論係晚餐定午餐,都係即叫即焗即上,又香又脆口。真係怕熱氣都要食多一兩舊!我點既主菜係炭燒紐西蘭肉眼扒伴黑椒汁。出面食扒最怕生熟程度控制得差,特別係午餐時間。呢度就完全冇呢個問題。叫咗三成熟,一切開就見到生熟程度啱啱好,食得出成塊扒既溫度都好平均。陣陣既炭燒味令到個肉眼扒增添一份新鮮感。食完牛扒,當然要食番啲甜品中和下。甜品拼盤有紅豆芝麻、芒果粟子同桃卷。個人就最鍾意紅豆芝麻。芝麻既香伴著紅豆既甜,呢個配搭非常之好,極力推介。整個午餐可謂令人非常滿意。美中不足就係午餐食得有啲趕,唔可以慢慢細味。唯有等下次再試!

今次一行五人嚟到,每個人都咁啱叫咗唔同主菜。

炭燒紐西蘭肉眼扒伴黑椒汁
食完牛扒,當然要食番啲甜品中和下。甜品拼盤
甜品拼盤
Type of Meal
Lunch
  • 炭燒紐西蘭肉眼扒伴黑椒汁
2016-04-30 2273 views
第一次到Mark One吃午餐, 看到餐牌上的午餐大部分都過百元,所以對這餐有少少期望。午餐包餐湯,主菜,餐茶和甜品。 首先上餐湯和麵包, 但麵包不是食開西餐廳那種外脆內軟的切片長發包,而是普通切片的長包,而且不新鮮,要沾湯才能吃, 超級難食, 有兩款湯選擇,羅宋湯和南瓜湯,兩款湯都很難飲,很鹹和味道古怪。主菜方面,點了煎魚和鍋飯, 煎魚一般, 而且醬汁只有鹹味。 雞扒鍋飯賣相很好,猜想應很美味,但原來雞扒無味,深色的醬汁竟然亦無咩味。最後, 這過百元西餐配的甜品竟然是啫喱, 真是超級失望。 不會再光顧這餐廳,他的價錢貴,而且味道差。

主菜方面,點了煎魚和鍋飯, 煎魚一般, 而且醬汁只有鹹味

最後, 這過百元西餐配的甜品竟然是啫喱, 真是超級失望
。 不會再光顧這餐廳,他的價錢貴,而且味道差。
2016-04-28
2016-04-04 1206 views
收到風話Mark One有新菜式,即刻急不及待同朋友去試一試。老闆同老闆娘一貫既好客,一去到就推介我試新頭盤(三文魚、青口、龍蝦、帶子) ,配上一個香橙牛油汁,有清新感之餘亦都中和到牛油既油膩。美中不足就係伴碟既蕃茄略嫌有少少酸。友人食既西班牙火腿併溫泉蛋,未有機會試,下次再嚟!食完第一款,馬上就嚟第二樣新菜式-特級海鮮配黑椒吞拿魚。女侍應喺上碟既時候都不忘介紹煮法,相當細心。特級海鮮口感豐富,黑椒吞拿魚好有新鮮感。不過如果個配汁相對冇咁濃會更加好。友人既三文魚他他同帶子他他都非常惹味,各有各精彩。不過當中牛肉他他就相對失色,可能因為食得比較多次,略嫌久缺新意。接住落嚟當然唔少得鵝肝。今次轉咗一個日式燒汁,同鵝肝有另類既化學作用,相當有驚喜。去到重頭戲既主菜-油鴨脾飯同龍蝦意粉。意粉完全吸收到龍蝦既精華,冇出面一般龍蝦還龍蝦,意粉還意粉。油鴨脾飯雖然用白汁煮,但都唔會太膩; 而油鴨脾唔會蓋過白汁味,令到兩者既味道平衡。整體嚟講,今次新菜式的確令到嘴刁既我都冇乜挑剔既地方

整體嚟講,今次新菜式的確令到嘴刁既我都冇乜挑剔既地方

特級海鮮拼吞拿魚
龍蝦意粉
頭盤(三文魚,青口,龍蝦,帶子)
牛肉他他
Type of Meal
Dinner
特級海鮮拼吞拿魚
龍蝦意粉
頭盤(三文魚,青口,龍蝦,帶子)
牛肉他他
帶子他他
三文魚他他拼牛肉他他
西班牙火腿溫泉魚
鵝肝
油鴨脾飯
  • 龍蝦麵
2015-08-29 2052 views
第一次試呢間餐廳, 朋友話主菜唔錯, 甜品就麻麻所以都有一定期望, 而家睇返Openrice, 自知點左個出名既菜式黑松露菌扒帶子伴法國羔蟹燴意大利飯唔錯, 好香黑松露, 帶子煎香表面, 而中間係生的蟹肉同意大利飯混合左, 其實唔係好覺整體上都唔錯, 甜品係普通啫哩, 最後都無食到如果甜品有少少心思就prefect啦
第一次試呢間餐廳, 朋友話主菜唔錯, 甜品就麻麻
黑松露菌扒帶子伴法國羔蟹燴意大利飯
唔錯, 好香黑松露, 帶子煎香表面, 而中間係生的
蟹肉同意大利飯混合左, 其實唔係好覺
整體上都唔錯, 甜品係普通啫哩, 最後都無食到
如果甜品有少少心思就prefect啦
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2015-02-24 2996 views
今日同事們開始返工, 經理話請食開年飯, 食Mark One 其實我都係第一次食食西餐通常都會係點餐前俾麵包俾你, 個包比較軟身, 但個牛油好唔得, 好硬, 搽完個麵包扁左點完餐會先上湯俾你, 我就揀左羅宋湯, 個味好濃, 但係飲多兩啖就已經覺得好咸我就點左個北海道帶子配鮮蟹肉西班牙龍蝦汁意大利飯, 個菜賣相幾靚, 兩隻帶子都係未熟, 食落去口感唔好食, 的確食到好多大舊既蟹肉, 好香, 個飯都OK, 可惜, 食到1/3 度就覺得好咸, 個飯都食唔晒, 而我就已經飲左兩杯水另外同事就叫左個韓式雜錦海鮮石頭窩飯, 我就冇食啦, 但聞到都幾香食完杯餐飲同甜品, 甜品係啫哩, 食左一啖冇食, 好勁藥水味同我想像中差遠, 好普通, 100蚊度食個咁既LUNCH我自己就覺得唔值
食西餐通常都會係點餐前俾
麵包
點完餐會先上湯俾你, 我就揀左
羅宋湯, 個味好濃, 但係飲多兩啖就已經覺得好咸
羅宋湯
我就點左個
北海道帶子配鮮蟹肉西班牙龍蝦汁意大利飯
另外同事就叫左個
韓式雜錦海鮮石頭窩飯, 我就冇食啦, 但聞到都幾香
韓式雜錦海鮮石頭窩飯
食完杯餐飲同甜品, 甜品
啫哩, 食左一啖冇食, 好勁藥水味
啫哩
2015-02-24
$100 (Lunch)
2014-12-10 3079 views
今天中午有週年聚餐,早在幾個月前已聯絡 Mark One 希望可以包場。很開心得到負責人回覆,原本星期日放假的 Mark One,特別為我們開門作聚餐用,又關心我們的 run down 而作合適安排,給予我們意見。我們46人參與,各人都大讚!Mark One 給我們預備了 Caesar Salad, Sausage, Parma Ham 作頭盤,而主菜有以下;A. 韓式肥牛石頭窩飯 B. 香煎美國豬扒配萍果玉桂燒汁 C. 香蒜欖油辣酒海鮮扁意粉 D. 北海道帶子配鮮蟹肉黑白松露菌意大利飯 E. 挪威三文魚扒伴香檸白酒牛油忌廉汁 F. 炭燒羊扒伴露絲瑪利汁 G. 炭燒新西蘭肉眼扒伴黑椒汁我自己就食了"挪威三文魚扒伴香檸白酒牛油忌廉汁",2塊三文魚扒,感覺肉汁鮮味而且不會過熟。我們每位 HK$185。一向大食的我,份量剛好。餐後的 Tiramisu 也不錯,細細件,十分精美,又不會太甜,就算之前食得太飽,也不能抗拒

A. 韓式肥牛石頭窩飯
B. 香煎美國豬扒配萍果玉桂燒汁
C. 香蒜欖油辣酒海鮮扁意粉
D. 北海道帶子配鮮蟹肉黑白松露菌意大利飯
E. 挪威三文魚扒伴香檸白酒牛油忌廉汁
F. 炭燒羊扒伴露絲瑪利汁
G. 炭燒新西蘭肉眼扒伴黑椒汁

2014-11-30
$185 (Lunch)
星期五晚約了一班同事慶祝生日,選這間餐廳,貪其VIP房有獨立音響設備,可以包房唱K。老實說,在哪吃、吃什麼,不是重點,重點是大伙兒開開心心一聚,足矣。VIP房在地舖旁邊的商業大廈二樓,踏入門口燈光較暗,感覺挺有格調。侍應領我們入VIP房,房間大概可容納10至12人,桌面不大但適合一班朋友不用喊破喉嚨而舒服地聊聊天。一份dinner set連沙律、餐湯、甜品及飲品,價錢200多至300多不等,牛羊豬雞鴨飯麵任君選擇。值得一讚的是沙律和餐湯有多個款式,不致單一。白酒忌廉煮青口忌廉味重,青口大隻嫩口,湯汁千萬不要浪費拿來點麵包正好。薄切生牛肉片油花分布均勻,肉味香濃,配合火箭菜、芝士及略帶甜味與蒜香的自家製醬汁,風味獨具一格。燒澳洲羊架配露絲瑪莉汁,羊架的份量大得驚人,肉嫩多汁,伴碟的薯蓉帶粒粒薯仔碎很有咬感很美味。香煎海鱈魚伴白酒忌廉汁,魚柳夠厚夠大,煎得乾身,味道不俗。燒安格斯肉眼扒,燒得外脆內腍,呈半熟半生狀態,配以味道濃稠的芥茉,兩者相當匹配,是肉食朋友的至愛。正當大家還在驚歎主菜的重量級份量,沒想到這道雜錦海鮮意大利飯才壓軸登場。一般意大利飯需加入牛油和芝士使飯身creamy和稠身
白酒忌廉煮青口
燒澳洲羊架配露絲瑪莉汁
香煎海鱈魚伴白酒忌廉汁
香煎海鱈魚伴白酒忌廉汁,魚柳夠厚夠大,煎得乾身,味道不俗。
燒安格斯肉眼扒
雜錦海鮮意大利飯
正當大家還在驚歎主菜的重量級份量,沒想到這道雜錦海鮮意大利飯才壓軸登場。一般意大利飯需加入牛油和芝士使飯身creamy和稠身;但由於飽膩度高,一般份量細細,每人淺嘗幾口就足夠。Mark One的出品份量雖大,海鮮也新鮮,但美中不足是飯煮得過火而腍散,失去了傳統意大利飯該有的嚼勁。
心太軟
甜品選了本來期望不高的心太軟,一刀切開熱辣辣的朱古力漿旋即傾瀉而出,效果澎湃,配上一球雲呢嗱雪糕,朱古力的滾燙和雪糕的冰冷為味蕾帶來豐富層次。明明肚子已飽得吃不下,但面對如斯誘人的甜品,吃得令人心軟,只能一口接一口地慢慢享受美點。不太幸運的是,同行兩位朋友的心太軟卻亳不心軟,內裡的朱古力醬未似預期般流出,淪為一道brownie。吃飽喝醉,在黑幽幽的房間高歌起舞至凌晨兩點餐廳打佯,懷著滿足而又略感依依不捨的心情歸家去。

Other Info. : 蒜蓉包很美味,無奈店員堅持一人只能有一片蒜蓉包,挺搞笑的。
2014-08-08
燒安格斯肉眼扒
雜錦海鮮意大利飯
心太軟
2014-03-09 5073 views
來過多次晚膳感覺這裡水準平均,特別是這裡的頭盤尤其是百吃不厭。今次我們一行7人,可以盡興地一次過嘗多款心儀的菜式,果然人多好搵食。先來生蠔每人3隻,好生鮮只顧住吃忘記邊處來;本人比較喜歡體型細少嗰隻口感比較creamy 味道更佳。海膽冇記錯是來自加拿大,大大片好味道 焗聖子又係大大隻,味道好新鮮好爽口 另一款聖子花甲用泰式冬陰公湯的煮法,我們要了一個唔辣,一個普通辣照顧各人的需要。跟著是白酒煮青口,白汁濃濃用麵包點著來吃,簡直絕配 一班朋友好食到停不了,未有想到這裡選料煮法到給我們大大驚喜。另外主菜要了魚扒,蟹子risotto 第一次試好味道,黑松露意粉上次也吃過,值得回味,好食自然要encore 最後甜品是心太軟,濃濃的朱古力流出,但又不太甜 一頓豐富的晚餐,各人都大滿足
焗聖子又係大大隻,味道好新鮮好爽口

最後甜品是心太軟,濃濃的朱古力流出,但又不太甜

一頓豐富的晚餐,各人都大滿足
1K
2013-11-14 4023 views
這一次慶幸地在沒有訂枱的情況下,一行十人不但有位,而且是在一間個別的房間內,很有私人空間感。而每當有食物送上時,老闆總會熱情地介紹其名稱,更會叫我們小心熱。當中的一個石鍋飯更是千叮萬囑,小心燙了皮膚。先來的是甘荀忌廉湯。雖然紅得來不像忌廉湯,但很有口感,有很豐富的湯渣可以咀嚼。是很creamy 的一個湯。主菜是海鮮天使麵。用料頗豐富,忌廉夠厚,每一口都嚐到豐盈的口感。而然略嫌它的天使麵不夠彈牙,軟身了些。最後附上的甜品是鮮奶布甸。很香牛奶味,甜甜的,不錯。

先來的是甘荀忌廉湯

主菜是海鮮天使麵

最後附上的甜品鮮奶布甸
很香牛奶味,甜甜的,不錯。
2013-11-08
$100 (Lunch)
2013-08-17 3396 views
是日三人行到炮台山,早前朋友已去過一次,在推介之下一齊試試。由於我們沒有訂位,剛巧當晚包場,仕應叫我們可以往一樓舖看看;幸好還有一張枱,可以安排給我們免白走一場。我們各自點了一客是日晚餐,然後一起共享,另追加了是日推介一試。燒聖子〜是日推介聖子,但用作西式煮理比較少見;味道生鮮好味道 三文魚沙律〜份量不少,dressing是用黑醋調配, 味道很醒胃。凱撒沙律〜份量足料。南瓜湯~我選了南瓜湯,湯很creamy 配上蟹柳,好鮮味又甜口。鴨腿 〜 肉質好滑,配菜有薯蓉蕃茄,好味道。黑毛豬〜肥瘦適中的ribs,味道野味。Truffle seafood linguine〜Truffle 好香一上枱已經聞到,麵身軟硬適中,三人分享也足夠 Tiramisu〜不過不失 Panna Cotta〜比較淡及稀 心太軟〜切開時好香濃的朱古力流出,熱烘烘朱古力味道雖然濃郁但不太甜好滿足

凱撒沙律〜份量足料。
鴨腿 〜 肉質好滑,配菜有薯蓉蕃茄,好味道。
黑毛豬〜肥瘦適中的ribs,味道野味。

Tiramisu〜不過不失

Panna Cotta〜比較淡及稀

2013-07-18
$355 (Dinner)
2013-07-19 3072 views
jun 28, 13.............4人來dinner.........叫咗 :1) 蒜蓉包藍 (免費)-入口時仲微熱-都鬆,但未至於脆-蒜蓉味溫和2) divine x 2 (@hk$46)-見到好多枱都食蠔,問咗嗰晚返咗咩貨-揀咗呢款未食過嘅法國蠔-"吉"過佢,無反應,已死咗-幸好入口甜,蠔味溫和,亦有海水嘅refreshing味道-不錯3) gillardeau (hk$48)-友人試咗gillardeau,望落比我哋嘅divine肥美4) white wine (hk$298)-叫咗1枝torres嘅西班牙白酒-帶甜,又有種aroma,不過我唔識得形容5) dinner set x 4a) appetiseri) caesar salad x 2-呢個appetiser份量唔細,初時我以為呢長碟喺2人份量...........點知喺1份咋-蔬菜新鮮,都爽脆,又有炸麵包粒,黑醋dressing-ok又抵ii) salmon salad x 2-同樣以蔬菜為主,不過伴以少少洋蔥圈,3文魚同capers-都喺有黑醋dressing-不過似乎caesar salad豐富d,起

1) 蒜蓉包藍 (免費)
-入口時仲微熱
-都鬆,但未至於脆
-蒜蓉味溫和

2) divine x 2 (@hk$46)
-見到好多枱都食蠔,問咗嗰晚返咗咩貨
-揀咗呢款未食過嘅法國蠔
-"吉"過佢,無反應,已死咗
-幸好入口甜,蠔味溫和,亦有海水嘅refreshing味道
-不錯

3) gillardeau (hk$48)

4) white wine (hk$298)
-叫咗1枝torres嘅西班牙白酒
-帶甜,又有種aroma,不過我唔識得形容

5) dinner set x 4
a) appetiser
i) caesar salad x 2
-蔬菜新鮮,都爽脆,又有炸麵包粒,黑醋dressing
-ok又抵
ii) salmon salad x 2
-同樣以蔬菜為主,不過伴以少少洋蔥圈,3文魚同capers
-都喺有黑醋dressing
-不過似乎caesar salad豐富d,起碼有炸麵包,多份脆口感
b) soup
i) 牛肝菌忌廉湯 x 2
-友人揀mushroom湯,我飲咗1啖
-小"杰"身
-個菌香味濃,飲到舌上都濃郁惹味..............有時有d dish聞就strong...........但入到口就唔strong..........有點雷聲大雨點少之感
ii) 南瓜蟹肉忌廉湯 x 2
-同樣小"杰"身
-呢個只有南瓜嘅甜味,唔多覺有蟹肉,所以鮮味更唔洗搵到
-其實當喺1個南瓜湯嚟飲,都合格有餘...........不過給友人嘅牛肝菌比下去了............真喺隔離飯香...........haha
c) main
i) 法式油鴨腿伴芥未汁 (hk$248)
-上星期先食過油鴨腿,呢個就無咁鹹,腍身些少,若可乾身些少會較似法式做法
-底墊有好大pat薯仔,伴以唔同蔬菜條
ii) 香煎海鱈魚伴白酒忌廉汁 (hk$268)
-個魚煎得外表夠乾身
-ok的
iii) 燒澳洲羊架配露絲瑪莉汁 (hk$278)
-餐牌上有2款羊架..........呢款平d.............另1款貴d嘅寫明穀飼..........不過考慮到效果分別未必明顯...........所以今次先試個平的
-肉嫩,juicy,只喺貼近羊膏先有羊"so"味
-也不錯
iv) 龍蝦占米多 - 大 (hk$438)
-對上1次食thermidor喺澳洲,隻龍蝦真喺好有鮮味
-所以見到呢度有thermidor,都叫來比較吓
-都大隻,肉亦已碎上,唔洗再費勁起肉又切
-肉有些少微鮮,但以呢個價$$$$...........已好抵食了
d) desserts
-呢4個甜品成功打跨之前正正常常嘅頭盤,湯同主菜
-整體甜品水準真喺below average..........無諗過結尾會咁爛

i) blueberry cheesecake
-餅底濕咗少少,又帶有溫和玉桂味...........cheesecake部份亦少黏,怪怪的微濕潤,又無芝士
-no no~~~~
ii) horlick panna cotta
-話喺好立克味,但微弱都要好敏銳先察覺到
-幸好奶凍軟身,膠性唔重,又無過甜
-當佢喺原味奶凍食,都ok的
iii) creme brulee
-面糖過厚,所以幾硬淨吓
-底下嘅燉蛋部份都ok的
iv) warm chocolate cake
-淨睇賣相都唔掂,個雪糕溶成咁
-個朱古力蛋糕嘅殼硬到~~~~
-有點似7仔貨式
e) drinks x 4
2013-06-28
$460 (Dinner)
2012-12-24 2558 views
以前經常都到天后炮台山地方, 也常習慣找找食, 不過多是一個人, 所以不會有中菜酒樓, 不會有火鍋。印象中, 這裡附近以前只有一些車房, 停車場, 一兩家日本式小作和兩家小菜排檔。後來偶爾經過, 發覺不同定位不同品味的餐廳亦多了, 可惜每次行色匆匆, 沒有登門拜訪。這次是一些友人相約酒聚, 有人與之相識, 故有幸試試。因當天鎖事繁多, 八時多才到但餐廳已座無虛席。帶著焦急心情的我未及留意周遭景況便迅步內進, 沒有多察看, 只知這裡不算大, 約8張四人枱左右, 有餐桌有梳化的, 裝潢蠻有情調的。這裡不時有生蠔供應, 正值冬季是北半球蠔的好時間。什麼Fine de Clair, 什麼Gilladeau, 什麼White Pearl Black Pearl都是法國好蠔種, 當然亦少不了Belon。可惜現在的法國蠔皇被越吃越小, 以前的四個零甚至五個零都成了絕唱。除法國蠔, 當然也少不得Irish Rock跟美國石蠔。而這裡提供是海水味較濃的Gilladeau跟清爽而蠔味適中的Fine de Clair, 生蠔新鮮而不錯, 配上經典的Chablis是一皇牌配襯。唯獨如果以礦物味較弱的新派Cha

這裡不時有生蠔供應, 正值冬季是北半球蠔的好時間。什麼Fine de Clair, 什麼Gilladeau, 什麼White Pearl Black Pearl都是法國好蠔種, 當然亦少不了Belon。可惜現在的法國蠔皇被越吃越小, 以前的四個零甚至五個零都成了絕唱。除法國蠔, 當然也少不得Irish Rock跟美國石蠔。而這裡提供是海水味較濃的Gilladeau跟清爽而蠔味適中的Fine de Clair, 生蠔新鮮而不錯, 配上經典的Chablis是一皇牌配襯。唯獨如果以礦物味較弱的新派Chablis配上海水味強的Gilladeau, 即時會被蠔的深厚力度蓋得不見踪影, 所以我會選擇配上窖藏陳年較久的香檳令整個aftertaste帶有甜味。
另一個前菜是煙燻鰻魚, 甚有東西fusion的感覺。將東方的鰻魚作西式或是少許分子料理的冷煙燻方法, 令煙燻香挑逗食慾, 鰻魚的亦鮮嫩有彈性。伴碟用上火箭菜及其他沙律中加上泰國的酸辣醋, 在西方口味加上東南亞元素, 貫徹始終。不過煙燻味道與鰻魚肉質方面, 我比較喜歡La Fluer的自然。
Cesare Insalata, 老實說, 感覺都不怎麼樣, 最重要還是蔬菜爽口, 麵包粒夠脆, 煙肉及醬汁夠香濃就行了。而另一個沙律則是煙三文, 洋蔥及其他西式沙律菜, 感覺都是差不多。不感沙律醬汁加上了少許黑椒碎, 感覺惹味得多。
生牛肉片用上清新的生牛肉薄片, 嫩滑軟稔, 唯生牛鮮味不足。放面上有刨片的Parmasean Cheese, 少許黑椒, 海鹽, 火箭菜, 還加上少許意大利陳醋。感覺清新而有平衡感, 鹹甜感覺得宜, 唯牛肉味道差了點。
這家餐廳雖說不是徹頭徹尾的fusion菜, 但在不經不覺間也滲入了不少東方氣息, 而其中就以一板海膽感覺最明顯。海膽有意想不到的甘香, 據說是馬糞海膽, 但不能完全證實。
而另一個東方氣息的菜式便是這個牛油蒜蓉炒聖子花甲。經過牛油蒜蓉少過的聖子, 鮮嫩多汁之餘, 肉類有彈性, 牛油與蒜蓉香味逼入聖子之中。加上之前炸好的金蒜及紅蔥粒, 是一個東南亞味道十足的菜式, 而且亦有港式味道。不錯!!
逐漸步入主菜環節, 輕煎帶子鱸魚青口白汁扁意粉。一向都說自己很喜愛扁意粉, 事實上扁意炒要配搭的汁醬絕不可太濃太膩, 不然拉入口中濃醬汁就會因太膩而不想多吃。而白汁忌廉, 特別是加上洋蔥碎的就會跟扁意炒做出一個極好的配搭, 而這汁醬正正也與青口做成一直線的配合。
燒牛西冷, 肉質淋, 有燒的香味, 不過不失。不過在牛扒的燒汁中覺得有點點的甜味, 這個跟紅酒的配搭上可能未必太過適合。
煎焗法式鴨腿, 這味菜是法國有名的菜式。要做得好, 火候的運用與焗前的功夫是不可馬虎的, 鴨腿放入焗爐時間要掌握得好, 如要做到剛熟而鴨肉酥軟, 外皮則脆口而帶油, 而且咬落鬆化, 是一個絕對能感動人的菜式。有些餐廳會做得太乾, 肉汁流失, 外皮脆而乾硬。有些則會太濕, 外皮稔口, 肉質有彈性而略硬。而這個鴨腿只屬可接受程度, 外帶算是脆, 但有少許稔口, 明顯油份未經焗製過程排出。由於油脂被封在入面, 所以肉質油膩感太多, 肉質亦未如理想般鬆化。
可是這個卻是惹味之最, 它用上了龍蝦膏與濃郁的龍蝦汁醬燴成意大利飯。雖然晶瑩的米粒中還有部分汁醬稔著, 感覺膩口, 但是這樣濃郁而富吸引力的汁醬與意大利飯簡直一拍即合, 構成了一幅動人的圖畫。不過這飯的份量不能太多, 因為如太膩的話, 太大的份量會令人吃不消, 現在這個恰到好處。
由於本人對甜品的興趣不大, 而且剩下來的紅酒亦不少, 所以我選擇上要一些芝士, 還好配上剩餘可愛的紅酒。不然甜品的甜味便會使紅酒變得又苦又澀, 而且還酸得可怕。

整體來說, 餐廳的菜式與表現都甚不錯。而且敢在硬生生的意法式菜中加入丁點東方色彩, 令菜式更趨完整, 味道更覺平衡。有時餐吃就是需要這種一點靈性的創意, 才見餐廳有人氣而生動。
$550 (Dinner)
  • 煙燻鰻魚
  • 龍蝦膏燴意大利飯