2023-02-03 258 views
今晚食外賣腐皮烏冬(大)$48烏冬煙韌有咬口,甜甜的腐皮配上較清的湯底,剛剛好。咖喱豬扒飯$52豬扒都幾大塊,日本甜咖喱,香口,微微辣,不過太少了。炭燒雞肉飯$44皮脆肉嫩的雞伴有紫菜、粟米粒、溫泉蛋,豐富的大碗飯。
今晚食外賣
腐皮烏冬(大)$48
烏冬煙韌有咬口,甜甜的腐皮配上較清的湯底,剛剛好。
咖喱豬扒飯$52
豬扒都幾大塊,日本甜咖喱,香口,微微辣,不過太少了。
炭燒雞肉飯$44
皮脆肉嫩的雞伴有紫菜、粟米粒、溫泉蛋,豐富的大碗飯。
TakeAway
2021-10-23 713 views
最近看了日劇”東京制麵所” 一連六集,簡單明快,富有情味,促使心情去吃依個烏冬⋯⋯劇中這個冷、熱水突顯其烏冬質素,從前並沒有留意,今次到來看到其中⋯⋯其實一直都覺得他們點餐、取餐、結賬,自助葱花醬油這程序很欣賞,減省人手,乾淨俐落。最後完膳後自行退回,這些都是值得一讚之處。近年發覺他們迎合本地口味,更推出一些新口味,例如麻辣等口味。冷烏冬$37(大)~劇中招牌冷烏冬,相當吸引,日本人製作過程,熱誠剌中筆者深心處。另外劇中他們做的腐皮壽司很吸引,當日問到,店員說此店不設供應。腐皮烏冬(大)$47~一向都覺得腐皮太甜,但日本人扁向這味道。日式炸餃子$20~炸餃子頗乾身,皮帶點硬。忌廉薯餅$18~剛剛炸起,甘香可口,一讚。保留收據,15天內,星期一至五,再消費正價烏冬減$5,但往往筆者都是忘了帶收據嘅人。

最後完膳後自行退回,這些都是值得一讚之處。

冷烏冬$37(大)~

凍烏冬

腐皮烏冬(大)$47~
一向都覺得腐皮太甜,但日本人扁向這味道。
腐皮烏冬

日式炸餃子$20~
炸餃子頗乾身,皮帶點硬。
炸餃子

忌廉薯餅$18~
剛剛炸起,甘香可口,一讚。

忌廉蟹柳

2021-10-21
Type of Meal
Dinner
凍烏冬
腐皮烏冬
忌廉蟹柳
2020-08-10 1193 views
趕到在六點前完成堂食晚餐我叫咗凍烏冬,大份嘅,保持水準咁好食👍蝦子餅叫了熱既蕃茄牛肉烏冬'我試吃了一條熱烏冬也爽滑彈牙另外加一塊炸魚,一串魚餅及一隻炸蝦炸魚反熱後雖然太油膩但味道OK的'魚餅也是反炸好好味,最後天付羅蝦是即炸超正飲品可樂同蘋果汁~特別喜歡這種自助式,配料又齊全的正店見到無收搭自己的盤子,人也不見了估計他們可能行動不便或趕時間吧!
趕到在六點前完成堂食晚餐

我叫咗凍烏冬,大份嘅,保持水準咁好食👍
蝦子餅叫了熱既蕃茄牛肉烏冬'我試吃了一條熱烏冬也爽滑彈牙

另外加一塊炸魚,一串魚餅及一隻炸蝦
炸魚反熱後雖然太油膩但味道OK的'魚餅也是反炸好好味
,最後天付羅蝦是即炸超正

飲品可樂同蘋果汁~
特別喜歡這種自助式,配料又齊全的正店
見到無收搭自己的盤子,人也不見了
估計他們可能行動不便或趕時間吧!
2020-07-30 586 views
第一次試丸龜製麵,下午茶肥牛烏冬➕魷魚棒。賣相精美,但烏冬湯底太甜唔夠熱,手制但彈性一般,魷魚棒食落口感幾粉吓,唔覺有魷魚味和彈性。調味站十分隱閉,食完找水喝才知道佢存在。
2020-02-24 746 views
荃灣這個地方實在太多食店,快餐店更多不勝數。已經吃膩了傳統的連鎖快餐店的人,應該喜歡這間餐廳。這次來到綠楊坊,由於時間緊逼,只能選擇快餐店,左選右選,突然發現了這間餐廳是半自助形式拼湊餐點的—先來個主食,即是麵、烏冬,再配以自選的湯、主餸和添食(例如一些炸物)。餐廳的裝潢充滿日本格調,彷如進了日本街頭一角,你可以邊食邊享那日式活力氣場。我點了清湯牛肉烏冬,阿姐豪爽的潷麵舀湯夾牛肉,一碗清湯牛肉烏冬已經飛快完成,我先拿著食物去付帳,四十五元,不過不失。找了個角落坐下,其他食客也不少,很多年輕人和學生,一邊聽著他們談論上學的趣事、考試的苦惱,我一邊怱忙地吞下那些烏冬。食物是絕不失禮的,湯很清甜,牛肉比起火煱那些肥牛好,如果再多一點更好,而烏冬則偏硬一點,但該是日本的高端烏冬之材,那種領悟只有熟稔日本之友方可掌握。但最重要是快、狠、準。爽快獨特,就如日本武士揮刀那刻的快如閃電。
荃灣這個地方實在太多食店,快餐店更多不勝數。

爽快獨特,就如日本武士揮刀那刻的快如閃電。
清湯牛肉烏冬
2020-01-20
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$45 (Dinner)
清湯牛肉烏冬
  • 牛肉烏冬
中午男朋友陪我食烏冬 因為又要就腳又有啲趕時間 我就拉左佢去食丸龜製麵 (平時佢都唔太願意食🙅‍♂️🤣)自助落單 先揀拉麵或者烏冬 之後再可以揀配菜 多數都係天婦羅🙆‍♀️我個湯烏冬就普通啲 不過就真係幾煙靭有口感既💁‍♀️💁‍♀️ 份量都唔少 我女仔叫中size都夠食💁‍♀️男朋友個咖哩烏冬就惹味啲💁‍♂️💁‍♂️ 係日本甜咖哩 有微小既辣only 咖哩都好正宗 係日本食到既口味💁‍♀️ 天婦羅炸雞都幾出色 睇個外表就普通啲 食落juicy有雞味💁‍♂️💁‍♂️💁‍♂️ 熱辣辣新鮮炸起都幾好食🙆‍♂️ 蕃薯就正常 唔係好夠熱 海老天婦羅有啲失望 唔彈牙又無乜味🤷‍♀️🙅‍♀️

咖哩烏冬

炸雞
2019-05-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
咖哩烏冬
炸雞
2019-09-02 579 views
和風玉子牛肉飯,我覺得其他家做的比較好,起碼是熱烘烘的肉和蛋和菜,這個飯除了飯是熱的,其他都是偏凍的。不過價錢在晚飯來說算是便宜,服務員的服務有禮,叫可以過得去。
和風玉子牛肉飯

和風玉子牛肉飯
2019-09-02 163 views
肚子好餓,不想吃太貴,這個剛剛好四十蚊,他們沒有京䓤牛肉只好點咖喱飯。有不同的炸物,好像自助餐可以先選後付款,飯不大不小,有自助水機,快可以要牛肉汁的。我覺得比其他店便宜,空間舒適算是好不錯了。
2019-08-01 388 views
28-7-2019(Sun)晏晝落荃灣買嘢有啲肚餓,就同老公輕食一個lunch,佢話嚟呢間買個飯share食。啊。佢用$40.00買咗個炭燒雞肉飯,見到有紫菜,芫荽,栗米粒同溫泉蛋。開動喇,老公一食即話,啲飯凍嘅?嗯,唔叫得做微暖,只係室溫,口感軟綿綿,但豉油好似落多咗少少,就算係甜豉油,都係鹹咗啲。雞粒外脆內嫩滑,又夠味,冇問題。上次食評: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E9%9B%BB%E5%AD%90menu-e3101811

炭燒雞肉飯

雞粒外脆內嫩滑,又夠味,冇問題。

2019-07-28
Waiting Time
4 Minutes (Dine In)
$20 (Lunch)
炭燒雞肉飯
2019-07-27 324 views
早上做完運動行去荃灣坐地鐵,一直行天橋但要熱死了,先去綠楊坊逛逛。有冷氣真好,所以就在2樓找吃的,有上海菜,有越南菜,有日式,挺多選擇,最後選吃烏冬。丸龜烏冬之前吃過,但不是這店,這店很小,10多張枱吧。此店先點餐,後付款,後找位置,好像快餐店,好怕沒有位置。這裏有烏冬也有飯,我們點了番茄牛肉烏冬,高湯豬軟骨烏冬,各配一枝冰烏龍茶。番茄湯和高湯味道很濃,無得輸。豬軟骨剛好肉質不太軟,軟骨剛好又能嚼。烏冬好煙韌,烏冬比例上有點多,對比餸。最後冰烏龍茶就非常滿足了。

2019-07-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2019-06-30 256 views
之前MTR club送coupon你又有無攞?攞咗自然要係佢旗下商場用,雖然話要買$40先減$20,但睇返條款其實無寫,不過收得佢優惠自然要跟佢遊戲規則,依個條件下得出依個結論。丸亀製麵,大商場自然得連鎖店,而品質控制自然係最大考驗,佢嘅天婦羅真係唔隠定,始終技巧野,又同個爐有關,好難請到個個一樣,但純烏冬水準就真係得,至於款式方面?和風蜆肉烏冬,今次試兩款都係新品,但依款好似都出咗一段時間,中同大只差三蚊,當然要大!蜆量不過不失,味道可以,最正個湯底真係甜,昆布味出哂嚟,無理由唔飲!炭燒雞肉拌烏冬,得一個份量,做嘅時間最長,份量亦最少,烏冬量少得可憐,雞做得帶乾,同炭燒無任何關係,生菜、紫菜,溫泉蛋都室溫,用依個配搭麵汁,感覺較單一,但同角落那少少辣醬配合後成件事完整咗,唔太辣但有返層次,只係份量少得像空氣,食完要立即補份M。整體味道都出色,係份量少,但考慮晚餐依個價日式,午餐又唔知你有無俾返多。新品中明顯想加入中式完素,但太接近中式我反而認為去返中式店舖會更安全,尤其日本文化唔食得辣,日式嘅辣又點會辣?但向中華料理方向發展係絕對支持!

2019-04-15 531 views
呢間烏冬店幾多地方有,其實亦唔係第一次食,不過係第一次記得影相寫食評。入到去,先要排隊叫嘢先,先選麵,選麵款都有餸,無餸,冷麵定湯麵都有。我湯麵冷麵都咁鍾意。不過今次想食熱嘢,叫左中size鰹魚湯齋烏冬$31。加西蘭花,咁就加$8。之後往前行,可選不同餸。選了野菜餅$14,加煎餃$17。跟住結賬。無叫嘢飲,可以自助斟水。本來呢間唔係貴,不過貪心地要咁多餸,咁咪貴囉。一餐$70,其實比起食一個日式拉麵。。。又唔算貴喎。睇你鍾意食乜啦,不過好飽囉。唔夠飽又可以叫大size,啱唔同人口味,好啱我囉。
之後往前行,可選不同餸。選了野菜餅$14,加煎餃$17。

2019-03-17 306 views
><有時想食清淡d 就會走去食烏冬但吉野家要早餐同下午茶先有供應所以會去丸亀嗌烏冬 揀炸物 畀錢 再拎調味 食完擺返收集碗碟區腐皮湯烏冬($44大)友人好鍾意食腐皮 甜甜哋再加咗洋蔥牛肉($12)醬油烏冬($35大)炸蝦餅($16)扇貝煎餃($17)和風蜆肉烏冬($43中)之前期間限定 唔知而家仲有冇><><><><><><><><><><><丸亀製麵 Marugame Seimen荃灣惠荃道22-66號綠楊坊2樓S20-21號舖
有時想食清淡d 就會走去食烏冬
但吉野家要早餐同下午茶先有供應
所以會去丸亀

嗌烏冬 揀炸物 畀錢
再拎調味 食完擺返收集碗碟區

腐皮湯烏冬($44大)
友人好鍾意食腐皮 甜甜哋
再加咗洋蔥牛肉($12)
醬油烏冬($35大)
炸蝦餅($16)
扇貝煎餃($17)

和風蜆肉烏冬($43中)
之前期間限定 唔知而家仲有冇
><><><><><><><><><><><
丸亀製麵 Marugame Seimen
荃灣惠荃道22-66號綠楊坊2樓S20-21號舖
Type of Meal
Lunch
2018-10-24 376 views
男朋友好鍾意食呢間餐廳嘅烏冬,所以我就陪佢黎食。餐廳裝潢無咩特別,係自助式咁,幾有趣。食物方面,我覺得佢嘅烏冬以呢個價錢黎講真係唔差,餃子都幾好味,佢嘅豬軟骨都整得幾出色,可以一試!
男朋友好鍾意食呢間餐廳嘅烏冬,所以我就陪佢黎食。

餐廳裝潢無咩特別,係自助式咁,幾有趣。
2018-08-30 917 views
平時返夜無10點都唔食得飯😢是日返夜難得可以早到放飯趁時間鬆動啲一於就行過黎綠楊食下久違既烏冬餐啦😋荃灣丸龜製麵位於荃灣綠楊坊喺荃灣站C出口行上黎已經到埗😆呢度係以開放式營業先叫客人排隊點餐俾錢俾搵位坐座位同枱都比較鬆動唔會話太迫😆食完亦要記得自行將盤放去收集處吖😆呢度都有唔少烏冬款式而且另外有唔同小食選擇😋我最後叫左溫泉蛋烏冬同埋兩款小食🤤溫泉蛋烏冬收銀處對面有個自助吧俾客人自助加添蔥花同天婦羅碎等配料😆十分窩心☺️除左蔥花係必然之外落啲芝麻可以增添口感同麻香😋丸龜既烏冬一向都好煙韌有咬口配以特製醬油湯夠香濃之餘亦唔會太鹹而溫泉蛋夠哂滑嫩🥚☺️再拌以烏冬一齊食更加有鮮味🤤小食我另外叫左茄子天婦羅同埋炸雞塊😆茄子天婦羅中規中矩勝在夠大件同新鮮造起熱辣辣再配以天婦羅汁一齊食一流😋而炸雞塊每次食親丸龜都必點!🤤炸得剛剛好唔會話太燶而且肉質夠鮮嫩同醃得夠入味😋必食!😆
平時返夜無10點都唔食得飯😢

而且肉質夠鮮嫩同醃得夠入味😋
必食!😆

2018-08-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Dinner)