2021-03-03 230 views
Chinese Dim Sums have been always my favourite. However, it is really hard to discover good dim sums at a low price nowadays. I was lucky enough to enjoy some very local dim sums at a restaurant in Sang Po Kong, near Mikiki.Although the shop is really local, the lady served us with decent manner which surprised me since staff in yum cha places are usually very noisy and rude. The lady kindly suggested me the best dishes of the shop. You can taste some special dishes that you cannot find else whe

Although the shop is really local, the lady served us with decent manner which surprised me since staff in yum cha places are usually very noisy and rude. The lady kindly suggested me the best dishes of the shop. You can taste some special dishes that you cannot find else where.
Shrimp Dumplings
Fish Maw with Shrimp
Taro Crisp
Deep Fried Cuttle Fishball
Siu Mai
Steamed Beaf Rice with Egg
2021-03-02
$100 (Breakfast)
Shrimp Dumplings
Steamed Beaf Rice with Egg
  • 魚子燒賣皇
  • 千絲芋角
2021-02-19 181 views
外賣足足等了一個鐘,不斷追職員,職員完全不理會。旁邊也有人在等外賣,一早下單,同樣等。如真的做唔切咁多單,唔應該仲不斷接單,又或應該同顧客先講聲要等候的時間。午膳時間,得有限時間,時間是金錢,真的令人很憤怒。
外賣足足等了一個鐘,不斷追職員,職員完全不理會。
旁邊也有人在等外賣,一早下單,同樣等。
TakeAway
2021-01-26 319 views
陳師傅點心專門店真係唔好睇佢細細間咁... 入面原來有勁多點心啲款式揀... 我地幾個人叫左廿幾樣野黎食🤪其中個蝦餃好好味..咬落口完全feel到咩叫皮薄餡靚.. 而且啲蝦又大大隻同埋好爽口下.. 奶黃包同個流沙煎堆仔都係超級無敵正... 先唔講佢係咪啱啱整好... 相信就算凍左佢都係會爆哂汁出黎🤤腐豆卷又脆又好味..而且仲夠哂真材實料添呀... 哎呀.. 其實仲有好多點心都仲想食.. 不過真係食唔哂🤣... 唯有下次再去食啦
2021-01-19 276 views
常常晨咁早起床其實早就應該出去飲個早茶今天捉埋朋友仔來幫忙吃朋友仔貼心選埋餐廳嗯這家..有些在下沒聽過的東西在下說的並不是改了新奇的名字而是新奇的食品就如銀絲腸粉(沒記錯的話)(算吧~是在下見識太小了)於是在下就隨便點了些ヾ(@^▽^@)ノ 姜蔥牛拍葉$31(好像蒸過了點點)煎釀尖椒 (喜歡(*๓´╰╯`๓)♡)豬手手 (夠晒入味 (^▽^) )鮮蝦上湯水餃6粒 $41 (好足料 👍)黑椒金錢肚$31 (爽而不韌(*^ω^*))煎蛋牛肉飯$27 (早餐吃飯好開心)瑤柱豆苗餃$33 (在下愛豆苗呢 (/^▽^)/ )其實還有很多東西想吃可惜朋友吃不下在下也怕待會上班拉肚子所以決定吊著胃口下次吃這裡大家大概都是街坊生意進來的客人無拘束有講有笑 額外溫暖
常常晨咁早起床
其實早就應該出去飲個早茶
今天捉埋朋友仔來幫忙吃
朋友仔貼心選埋餐廳

這家..有些在下沒聽過的東西
在下說的並不是改了新奇的名字
而是新奇的食品
就如銀絲腸粉(沒記錯的話)
(算吧~是在下見識太小了)
於是在下就隨便點了些ヾ(@^▽^@)ノ

姜蔥牛拍葉$31(好像蒸過了點點)

煎釀尖椒 (喜歡(*๓´╰╯`๓)♡)

豬手手 (夠晒入味 (^▽^) )

鮮蝦上湯水餃6粒 $41 (好足料 👍)

黑椒金錢肚$31 (爽而不韌(*^ω^*))

煎蛋牛肉飯$27 (早餐吃飯好開心)

瑤柱豆苗餃$33 (在下愛豆苗呢 (/^▽^)/ )

其實還有很多東西想吃

這裡大家大概都是街坊生意
進來的客人無拘束
有講有笑 額外溫暖
2021-01-19
$120 (Breakfast)
2020-12-27 376 views
Mikiki附近一向有很多食店, 點心店就比較少, 所以今次就試下呢間除左點心, 仲有飯提供點心紙既選擇都幾多, 包類, 腸粉, 飯都有有別於一般茶樓既點心, 脆皮銀絲腸就比較特別出面無既點心香煎鮮蝦腐皮卷@$30腐皮卷超香脆可口╰(*´︶`*)╯♡, 入面既蝦都足料; 而且砌好左方便入口脆皮銀絲腸@$31呢個真係好特別既點心!! 平時食開既腸粉都係牛肉料多, 酥炸既銀絲係入面, 未試過有酥炸口感既腸粉(´∀`), 好特別~山竹牛肉球@$22山竹牛肉球食落口有彈性! 梅菜肉餅飯@$27梅菜分佈均衡, 唔會話唔夠料, 唔會太鹹; 成個飯份量岩岩好流心包(3個) @$24流心包同樣係一流食物!!(≧∇≦)一咬左啖流心已經流灑出泥~~但一點都無好漏既感覺整體泥講, 同同事兩個人用七十幾蚊價食到特別同高質既點心係抵食!! 兩個人都是撐著肚皮出門口(*´ω`*)

除左點心, 仲有飯提供

點心紙既選擇都幾多, 包類, 腸粉, 飯都有
有別於一般茶樓既點心, 脆皮銀絲腸就比較特別出面無既點心

香煎鮮蝦腐皮卷@$30
香煎鮮蝦腐皮卷

脆皮銀絲腸@$31
脆皮銀絲卷

山竹牛肉球@$22
山竹牛肉球食落口有彈性!
山竹牛肉卷

梅菜肉餅飯@$27
梅菜肉餅飯

流心包(3個) @$24
流心包同樣係一流食物!!(≧∇≦)
一咬左啖流心已經流灑出泥~~
但一點都無好漏既感覺
流沙奶皇包

兩個人都是撐著肚皮出門口(*´ω`*)

2020-10-28
香煎鮮蝦腐皮卷
脆皮銀絲卷
山竹牛肉卷
梅菜肉餅飯
流沙奶皇包
2020-12-21 303 views
⚠️💛🧡⛑🚃香港美食➡️新蒲崗不近不遠,卻很少去的一個地區,而且也很久沒飲茶了,所有食物非常新鮮,熱辣辣🍔 滋味漢堡仔 $28沒想到裡面是蝦堡,很juicy,麵包鬆軟🧆 流沙奶皇煎堆仔 $27第一次食到熱辣辣,而且外皮超級脆的煎堆仔,流沙甜甜的🍞 流沙奶黃包 $24私心推薦,無論多飽也吃得下,而且等候了一會後,溫度剛剛好,裡面保持流心,卻可一口咬下所有點心也很有水準,比起連鎖集團的酒樓更推薦給大家
⚠️💛🧡⛑
🚃香港美食➡️新蒲崗

滋味漢堡仔

🍔 滋味漢堡仔 $28
沒想到裡面是蝦堡,很juicy,麵包鬆軟

🧆 流沙奶皇煎堆仔 $27
第一次食到熱辣辣,而且外皮超級脆的煎堆仔,流沙甜甜的

🍞 流沙奶黃包 $24

所有點心也很有水準,比起連鎖集團的酒樓更推薦給大家

山竹牛肉球

• 流沙奶黃包
  • 魚子燒賣皇
  • 流沙黃金煎堆仔
2020-10-16 593 views
疫情下好多酒樓食肆都做點心放題, 可惜我倆食量不是很大加上不想食到趕頭趕命, 還是選了小店的點心位於新蒲崗的點心店其實有不少, 競爭我覺得都非常激烈但今次我們選了這間, 地方不是很大, 但有種親切的感覺首先會有張點心紙可以剔選, 2個人點了9款食物老公鐘情燒賣, 所以每人一籠(2粒), 全部食物都係即叫即蒸因為都等左一陣先上菜, 熱辣辣好新鮮, 我地都好滿意老火湯標榜不加味精, 飲得出係無落既全部都食晒, 好味!!! 黑椒金錢肚同牛柏葉都好出色山竹牛肉, 燒賣, 蝦餃這些基本點心都好好食茶介$4/位都好合理, 所以應該都會再來吃的!
位於新蒲崗的點心店其實有不少, 競爭我覺得都非常激烈
但今次我們選了這間, 地方不是很大, 但有種親切的感覺

首先會有張點心紙可以剔選, 2個人點了9款食物
因為都等左一陣先上菜, 熱辣辣好新鮮, 我地都好滿意

老火湯標榜不加味精, 飲得出係無落既
全部都食晒, 好味!!! 黑椒金錢肚同牛柏葉都好出色
山竹牛肉, 燒賣, 蝦餃這些基本點心都好好食

茶介$4/位都好合理, 所以應該都會再來吃的!

2020-10-12
以為不用等位,誰知打開食店門,看到客人不少,門外的是等位,不是等外賣的呢!食客很包容,擺放袋子時互相讓位不霸道。侍應姐姐服務也很好,有闊落的位便叫我們轉枱。忘記了需否加一添,好像沒,嘻嘻!❮鳳爪排骨飯❯兩餸做入味,份量足,飯有得硬,加了醬油好一點。❮芝士蝦長春卷❯芝士已溶化,不是太濃味,蝦子彈牙,外皮脆脆。❮潮州蒸粉果❯自家製口味各有不同,這個外皮煙韌,餡料足夠,夠味。❮叉燒包❯包皮有點黐牙,餡料不太甜及過流。小店加經濟圈,有空及情況許可,支持吓也無妨!
食客很包容,擺放袋子時互相讓位不霸道

侍應姐姐服務也很好,有闊落的位便叫我們轉枱

忘記了需否加一添,好像沒,嘻嘻!

❮鳳爪排骨飯❯

兩餸做入味,份量足,飯有得硬,加了醬油好一點。

❮芝士蝦長春卷❯

芝士已溶化,不是太濃味,蝦子彈牙,外皮脆脆。

❮潮州蒸粉果❯

自家製口味各有不同,這個外皮煙韌,餡料足夠,夠味。

❮叉燒包❯

包皮有點黐牙,餡料不太甜及過流。

小店加經濟圈,有空及情況許可,支持吓也無妨!
2020-09-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Lunch
  • 鳳爪排骨飯
2020-09-29 493 views
賣點心又係黃嘅餐廳實在少之又少,終於喺新蒲崗搵到間💛佢就係陳師傅點心專門店!魚子燒賣皇($22)呢個燒賣皇一啲都唔慳料,size比出面茶樓賣嘅再大粒啲😏咬落去啖啖肉🤤精製蝦餃皇($22)蝦餃有驚喜😋一咬落去就爆左啲汁出黎🤤皮薄而且蝦嘅份量啱啱好,唔會因為太多料而穿🙂芝士蝦長春卷($30)春卷同枝筷子差唔多長😱外皮食落好香脆,味道方面本來以係係會有好重嘅芝士味,但咬落去芝士味唔太突出😢芝味漢堡仔($28)個包焗得好香,兼且個皮勁脆囗🤤中間就係椰菜加蝦餅配沙律醬,個蝦餅咬落去時唔會話散曬,仲有大量嘅椰菜解膩,正!😎板燒煎釀茄子($35)呢個餸上個時塊鐵板仲係jarjar聲🤣咬落去茄子勁軟身,面頭嘅肉餅都好好食,有煎過嘅肉令佢更香囗🤤再加埋醬汁真係令人食慾大振😋流沙奶皇煎堆仔($27)呢個絕對係其中一個鎮店之寶🌟🌟鐘意流沙奶皇嘅絕對唔可以錯過🤤裏面嘅奶皇多到一隻匙羹都裝唔曬,成個煎堆囗感煙韌,做甜品一流😋不過要注意嘅係舖面比較淺窄,繁忙時間要等位同埋坐得比較逼❗️#大大力懲罰黃店💛-陳師傅點心專門店📍新蒲崗景福街41號地舖-抵食指數:😚😚😚😚/5舔舔脷指數:😚😚😚😚/5

魚子燒賣皇($22)

精製蝦餃皇($22)

芝士蝦長春卷($30)

芝味漢堡仔($28)

板燒煎釀茄子($35)

流沙奶皇煎堆仔($27)

#大大力懲罰黃店💛
陳師傅點心專門店
📍新蒲崗景福街41號地舖
抵食指數:😚😚😚😚/5
舔舔脷指數:😚😚😚😚/5
2020-09-29 2180 views
本來約friend食dinner, 之後話lunch, 跟住就不如食早餐。。。。 結果去咗飲早茶飲早茶絶對唔係問題, 最大問題係飲完早茶要返工 真係行屍走肉嘅一日不過好好彩, 呢間點心鋪冇揀錯, 即叫即整,又好好食~ 細細間點心鋪, d款式都好多,食到好飽,都好滿足, 不過最衰係要返工囉。。。 作為一隻港豬, 食飽係應該瞓覺架.我朝早8 點去到, 佢啱啱開鋪, 都冇乜人, d位可以任你坐, 點心紙都好多嘢揀, 我地第一round叫咗魚子燒賣皇,瑤柱鮮蝦豆苗餃,翡翠鮮蝦腸,北海道棉花雞,流沙黃金煎堆仔。 佢d蝦真係好好食,真係配得上"鮮蝦"呢兩個字,超彈牙,勁有蝦味, 又大隻, 真心正. 佢嘅燒賣好似d舊式茶樓嘅切肉燒賣咁,好有咬口, 唔係用機攪碎d瘦肉, 好好味!!! 佢d燒賣一籠兩隻, 人少少啱啱好,可以食多幾款其他點心。 瑤柱鮮蝦豆苗餃真係好多料, 通常食d 豆苗餃都係得幾條豆苗, 但係呢粒嘢真係滿滿嘅豆苗, 好香豆苗味同好好食(我搶到第三粒嚟食).北海道棉花雞都好正,d雞好滑, 好多棉花, 真材實料. 最不得了係個流沙黃金煎堆仔, 本來驚佢凍咗唔流, 所以趁熱食, 一咬落去。
飲早茶絶對唔係問題, 最大問題係飲完早茶要返工
真係行屍走肉嘅一日

).北海道棉花雞都好正,d雞好滑, 好多棉花, 真材實料
. 最不得了係個流沙黃金煎堆仔, 本來驚佢凍咗唔流, 所以趁熱食, 一咬落去。。。 痴線, 我覺得凍咗都會流囉, 食嗰陣真係小心熱, 好好味!!! 即刻整係唔同d, 但係又唔駛等好耐, 呢間真心推介!
好過食d大型連鎖酒樓好多,佢地都冇heart嘅。。。。 食呢d小店, 人情味好好多

我地之後再叫咗個蝦餃(因為d 蝦真係太好食) 同棗蓉糕, 蝦餃真係唔駛多講
. 件棗蓉糕好香唔甜, d棗味好足

呢間點心鋪絶對可以encore
, 不過可唔可以之後唔駛返工
棗蓉糕
翡翠鮮蝦腸
北海道棉花雞
魚子燒賣皇
鮮蝦豆苗餃
2020-09-28
$100 (Breakfast)
棗蓉糕
翡翠鮮蝦腸
北海道棉花雞
魚子燒賣皇
鮮蝦豆苗餃
2020-09-21 431 views
喺網上面見到好多人推介,位於新蒲崗嘅陳師傅點心專門店,今日終於有機會試吓😋 一試愛上啦!!!平民價錢,即叫即蒸,仲有咩好挑剔😛😛😛平時好鍾意撩棉花雞入邊嘅魚肚出嚟食,估唔到陳師傅有蒸魚肚,正合我意🤣另外醬汁鳳爪都好好食😋銀絲腸粉,好薄嘅腸粉皮再配上脆銀絲,雙重口感,超like啊🤤 可惜一定要即食先好食,如果唔係都想外賣帶返屋企!!燒賣蝦肉都大大粒,唔係偷工減料嘅燒賣😆有啲太鍾意食腸粉,2個人哎左兩個腸粉,除咗銀絲腸,仲嗌左叉燒腸😋 叉燒份量多,比較特別嘅係佢竟然會有粟米粒係入面!

另外醬汁鳳爪都好好食😋

燒賣蝦肉都大大粒,唔係偷工減料嘅燒賣😆

2020-09-20
Breakfast
2020-09-19 272 views
因為係小店,所以位置不多,枱與枱之間位置較窄,要有心理準備食物質素佳,員工姐姐們招待熱誠好客點了一盅蛋牛肉蒸飯,牛肉夠淋👍🏻,只係飯有少少乾身燒賣係咁多樣最好食,大大粒蝦肉,皮薄餡靚,抵食蘿蔔咸水角亦好好味,熱辣辣攞出黎,脆皮👍🏻亦好大件點了五樣點心連茶錢$132, 性價比十分高,值得推介食野期間覺得原本坐既位置冷氣有點凍,姐姐們亦熱心安排換位,服務真的非常貼心🥰唯一缺點只是舖頭細,位置較迫
因為係小店,所以位置不多,枱與枱之間位置較窄,要有心理準備
食物質素佳,員工姐姐們招待熱誠好客
點了一盅蛋牛肉蒸飯,牛肉夠淋👍🏻,只係飯有少少乾身
燒賣係咁多樣最好食,大大粒蝦肉,皮薄餡靚,抵食
蘿蔔咸水角亦好好味,熱辣辣攞出黎,脆皮👍🏻亦好大件
點了五樣點心連茶錢$132, 性價比十分高,值得推介
唯一缺點只是舖頭細,位置較迫
2020-09-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Breakfast)
  • 蘿蔔咸水角
#cathlife_yum 𝙈𝙖𝙨𝙩𝙚𝙧 𝘾𝙝𝙖𝙣 𝘿𝙞𝙢 𝙎𝙪𝙢 🌸前怡東酒店點心師傅主理🌸🌸自家手製現造點心🌸🌸全部食物即叫即蒸🌸🌸價錢經濟 質素到位🌸新蒲崗一帶點心店的選擇不多,要數最好食又抵食非陳師傅莫屬!由一對夫婦經營,小店好需要大家的支持,有時間可以去幫襯🙌🏻🇭🇰▁ ▁ ▁ ▁ ▁ ▁ ▁ ▁ ▁ ▁ ▁ ▁ ▁ ▁ ▁ ▁🔸蜜汁叉燒包($20/3個)🌟原塊叉燒係包入面🙀🌟叉燒是陳師傅自己醃製🌟甜甜的叉燒蜜汁是整個包的精髓👍🏻👍🏻🌟沒有肥肉🌟柔軟的包包🤤.🔸千絲芋角($27/3個)🌟加入鹹蛋黃包裹來炸,令外皮更香脆🌟真正芋泥加入半肥瘦豬肉和香菇😋🌟每朝買入新鮮芋頭製作💓芋頭控必食👍🏻.🔸精製蝦餃皇($22/2粒)🌟手製現包🌟原隻蝦肉🌟蝦餃皮薄🌟手工和材料和價錢成正比.🔸魚子燒賣皇($22/2粒)🌟原隻蝦仁🍤🌟燒賣包得滿滿🌟手工和材料和價錢成正比.🔸風味蘿蔔糕($19)🌟煎得金黃🌟足料蘿蔔條,蘿蔔香味俱全🌟比起其他茶樓的蘿蔔糕—味精和鹹味重,這家的蘿蔔糕鮮味之餘沒有多餘的調味🍂加多少少油煎會更香脆════════════════════🌹食物用心製作,真的很難得🌹材料新鮮而且
🌸前怡東酒店點心師傅主理🌸
🌸自家手製現造點心🌸
🌸全部食物即叫即蒸🌸
🌸價錢經濟 質素到位🌸
🔸蜜汁叉燒包($20/3個)
🌟原塊叉燒係包入面🙀
🌟叉燒是陳師傅自己醃製
🌟甜甜的叉燒蜜汁是整個包的精髓👍🏻👍🏻
🌟沒有肥肉
🌟柔軟的包包🤤
🔸千絲芋角($27/3個)
🌟加入鹹蛋黃包裹來炸,令外皮更香脆
🌟真正芋泥加入半肥瘦豬肉和香菇😋
🌟每朝買入新鮮芋頭製作
💓芋頭控必食👍🏻
🔸精製蝦餃皇($22/2粒)
🌟手製現包
🌟原隻蝦肉
🌟蝦餃皮薄
🌟手工和材料和價錢成正比
🔸魚子燒賣皇($22/2粒)
🌟原隻蝦仁🍤
🌟燒賣包得滿滿
🌟手工和材料和價錢成正比
🔸風味蘿蔔糕($19)
🌟煎得金黃
🌟足料蘿蔔條,蘿蔔香味俱全
🍂加多少少油煎會更香脆
════════════════════
🌹食物用心製作,真的很難得
🌹材料新鮮而且味道調較適宜
🌹小店的用心,食客食的滋味
💬每位茶位$4,另有豆漿選擇
💬由於是即叫即蒸,等侯需時10-15分鐘
💬店內招牌菜是紅棗糕和芋角,下次要試試紅棗糕😆
2020-06-28 860 views
阿囡介紹呢間街坊點心食店值得一試,雖然要過海但星期日不妨拖男帶女去試一下!因為點心太好味,未有把所有點心一一拍照,只拍了頭幾樣先到的。推介好味點心有懷舊。。。- 灌湯餃- 馬拉糕- 棗皇糕- 叉燒包- 蝦餃- 。。。其他未能一一盡錄要大家去試吓就知道。

推介好味點心有懷舊。。。
- 灌湯餃
- 馬拉糕
- 棗皇糕
- 叉燒包
- 蝦餃
- 。。。其他未能一一盡錄

要大家去試吓就知道。
鳳爪排骨飯
叉燒包
流心奶黃包
鳳爪排骨飯
叉燒包
2020-06-07 720 views
不受時間與社會的約束,幸福地填飽肚子,吃飯時不受任何人打擾,也不需要照顧他人的口味。時間や社会にとらわれず 幸福に空腹をすとき 誰にま邪魔されず 気を遣わずものを食べるという 孤高の行為。不時路過新蒲崗都見到有兩間點心專門店,今晚突然想飲夜茶,即管搵依間比較小的店嚐試一下。今晚嚐左5樣野 : 陳皮牛肉腸 - 色香味俱全,陳皮味夠但吾會太多而搶左牛肉味,腸粉外皮夠軟,啱啱好吾厚但又吾易爛 ;三星餃 - 其實即係蝦餃、韮菜豆苗餃同粉果各一件而已,三種餃的皮都做的吾錯,啱啱好厚度,入面啲餡幾好味 ;魚茸粟米餃 - 亦都係水準之上,蒸得啱啱到位,冇過火嘅感覺 ;义燒包 - 入面啲义燒餡吾錯,絕對吾差 ;醬皇蒸鳳爪 - 依過我就反而覺得差左啲,色、香吾係好靚,味道就算勉強!反而服務算一般,可能熟客多,有時啲服務員掛住同啲熟客打牙較,冷落左我依啲生客!
今晚嚐左5樣野 :
义燒包 - 入面啲义燒餡吾錯,絕對吾差 ;

2020-06-07
Dinner