2016-08-02 1481 views
中午12:30 八號風球還未除下, 就跟家人在陳師傅飲茶食晏才上班. 新蒲崗飲茶首選. 水準keep到. 叫了三式飽 (义燒, 流沙, 雞飽仔), 三式餃 (虲餃, 菜苗, 粉果) , 人少都可以試到唔同款式 最鍾意食流沙飽, 非常流沙另叫了排骨飯和脆皮腸, 脆皮跟酒店中菜做法一樣, 因陳師傅酒店出身, 味道適中, 唔肥膩
 最鍾意食流沙飽, 非常流沙
三式飽, 三式餃
脆皮腸, 排骨飯
2016-08-02
$50 (Lunch)
三式飽, 三式餃
  • 流沙飽
  • 老火湯(正常日子都要過左午飯時間才有)
2016-07-20 911 views
放假同屋企人食晏,屋企人想食點心,又唔想去酒樓迫,就去咗附近嘅點心店。小小嘅點心店,選擇都唔少,我哋一共叫咗五樣嘢食,當中最令我哋記得嘅就係雞札。呢度嘅雞札好足料,用新鮮嘅魚肚而唔係豬皮,雞肉好大件好滑,而腐竹亦都好香。點心來講,火候都好重要架。陳師父嘅火候控制得好好,點心蒸出嚟熱辣辣,但肉質依然有口感,冇overcook。

雞札
$80 (Tea)
雞札
2016-05-04 1301 views
今日跟男朋友繼續在新蒲崗找好嘢食! 他一直很喜歡在這間舖頭食點心的~ 因為很出名~以下是我男朋友的comment,呵~勞動節補假的黃昏在新蒲崗, 不想吃太飽, 見這小店有位就入去飲夜茶。可能香港人不太喜歡飲夜茶, 客人不多, 沖茶落單都很快手。點心選擇都不少, 店方推介的都有個"like" mark食物都是即叫即製, 要等十多分鐘, 不過肯定新鮮熱辣。等候期間正好看看電視新聞, 期間有師傅在另一台包餃子, 也有幾位客人來order外賣, 進來坐的卻不多, 似乎夜市較喜歡回家吃。兩個人叫了四個點心:鳳爪排骨飯: 鳳爪和排骨都夠林又入味, 飯軟硬適中, 吸收了豉汁和肉汁很是滋味百花釀魚肚: 魚肚吸滿上湯很鮮美, 蝦膠稍嫌太咸, 搶了魚肚的鮮鐵板煎釀涼瓜: 用鐵板上賣相很好, 但涼瓜始終水份多, 煎出來的效果沒有特別的香, 倒是中和了釀料煎香後的肥膩流沙煎堆仔: 外皮脆而內皮有糯米的軟熟, 不過流沙餡太過液態, 咬開即流, 要吃得小心奕奕, 味道是夾的能悠閒地飲杯茶食點心, 夜茶也是晚飯不錯的選擇。聽見我們談論食物感覺時, 阿姐推介我們下次來吃芋角。
今日跟男朋友繼續在新蒲崗找好嘢食!
他一直很喜歡在這間舖頭食點心的~ 因為很出名~

以下是我男朋友的comment,呵~

兩個人叫了四個點心:
能悠閒地飲杯茶食點心, 夜茶也是晚飯不錯的選擇。
聽見我們談論食物感覺時, 阿姐推介我們下次來吃芋角。
  • 流沙煎堆仔,
  • 百花釀魚肚
2014-06-01 1100 views
夜晚未食飯,返咗母校附近行下,成個新蒲崗真喺改變好多,讀書時代成條景福街都只喺賣五金同原材料,依家餐廳已經林立,變咗成條食街咁。參觀完母校之後,喺附近搵野食!時間已經唔早,又唔想食咁多落肚,所以搵咗點心舖試下。我哋叫咗比較大路嘅點心。例如《鮑汁鮮竹卷》、《魚子燒賣皇》、《精製蝦餃皇》、《山竹牛肉球》、《流沙黃金堆仔》、《蜜汁叉燒包》、《陳皮牛肉腸》。雖然大路,但每樣點心都各有特色,口感同味道都特別出色,而且用料十足,每樣點心比一般茶樓都大件好多!聽老板娘,原來師傅以前喺酒店做過,唔怪得特別零舍不同!經老板娘拍板推薦之下,叫咗佢哋主打嘅《脆皮銀絲腸》!賣相雖然只喺一條普通嘅腸粉,但食落有兩份口感,內裏有一層好薄脆身嘅皮,而且有種清新的感覺,非常特別!依個主打嘅《脆皮銀絲腸》真喺藉得推介。問咗老板娘幾次層脆喺咩黎,不過都喺唔肯講!咁緊喺啦,主打菜色喎!下次路過新蒲崗,真喺藉得黎試一試!
鮑汁鮮竹卷
流沙黃金堆仔
蜜汁叉燒包
陳皮牛肉腸
2014-01-21 607 views
今晚經過新蒲崗,和老婆不知吃什麼,見到一間吃点心舖入去試試,叫了幾樣点心吃。先吃豬骨粥幾好食,排骨都ok,跟住来流沙奶皇飽……好熱D奶皇流出來……正,蜆蚧鯪魚球……好食(新鮮炸出来),我值得推介就是銀絲腸粉(嗰名唔知又冇錯)……超正,好滑……流沙煎堆……腐皮卷……都有水準…………最唔好就是唔夠人手
好食(新鮮炸出来),我值得推介就是銀絲腸粉(嗰名唔知又冇錯
)……超正,好滑
……流沙煎堆……腐皮卷……都有水準……
……最唔好就是唔夠人手
2014-01-20
行經mikiki, 一心諗住試吓點心王,因為見到雜誌介紹該餐廳的點心有酒店級的水準,點知差差差!一入到去,首先枱椅擺放位置好迫,枱上放完兩茶壺加餐具已經冇了一半空間,於是要求調去另一位置,此時職員很悔氣表示可以轉,不過遲啲多人咪又要轉返嚟,想轉咪轉囉。轉位過程中,又有另一職員不禮貌地將我哋嘅私人物品重重摔到枱面上,不論是否做生意或平日的生活上,都不應如此,我想這是很基本的禮貌吧! 食物水準亦只是一般,蝦餃同燒賣都有蝦殼 ,韮菜餃味送。 道一般,份量也不多,但價錢卻不便宜。牛柏葉味道算是比較好,茶水淡如水。很快吃完便匆匆離去。

食物水準亦只是一般,蝦餃同燒賣都有蝦殼 ,韮菜餃味送。

很快吃完便匆匆離去。
2014-01-08 467 views
周日閒逛, 安排到Mikki Starbucks悠閒過度, 但總要先醫一醫肚, 於是一個人睇睇附近有咩野食, 見到呢間點心爆晒棚, 心想可能來頭不少, 決心一人獨闖:雖然我全部野一齊點諗住快快食完走人, 點知一o黎食甜品先...紅棗糕一早蒸定, 蒸過左頭失去咬口雞扎塊腐皮理應先聲奪人, 但係有少少硬, 一開始已經扣分~雞件正正常常, 無咩特別, 反而芋頭又係太硬, 無晒水份, 難食最後食多件糯米雞, 熱熱的已經算係唔錯, 但沒有過日之處總括而言, 我覺得係唔值得要等先有得食, 可能店太新未處理好, 尚有很多改進空間
紅棗糕
雞扎
雞扎塊腐皮理應先聲奪人, 但係有少少硬, 一開始已經扣分~
糯米雞
最後食多件糯米雞, 熱熱的已經算係唔錯, 但沒有過日之處

2014-01-05
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
2013-11-11 346 views
放工諗住係新蒲崗試下啲新野,知道mikki對面開左間手工點心店就儘管一試,點知......超級失望!未入鋪門時比佢地門口啲相吸引著「鐵板煎釀茄子」「流沙煎堆」重有出面寫住既臘味/鳳爪大煲飯。入到去叫左「鐵板煎釀茄子」「牛肉球」同「臘味大煲飯」。先黎個「鐵板煎釀茄子」,完全唔明同平時酒樓果啲有咩分別,只係將啲整好左既煎釀茄子放落個唔太熱既鐵板度,味道好淡,酒樓十幾蚊重好味過佢,但佢呢度就要$20。牛肉球無咩特別,唔出色,都係果句,酒樓重好味啲。到重點「臘味大煲飯」,係未食呢個飯之前隔離有兩枱客鬧緊個飯,話明明寫「大煲飯」(可能名取巧,令某啲人以為係煲仔飯)但其實佢只係用煲載着啲飯去蒸,兩枱客都嘈話你收咁既價錢$38但比蒸飯,又叫左做「煲飯」。去到呢度,本來本人並唔執着啲飯煲定蒸(覺得都係差唔多姐)但結果到我食既時候.......(無言)一. 飯無煲仔飯乾身(都預左,所以算)二. 啲飯如果唔落豉油根本一點味都無(因為啲臘味完全唔入味)三. 份量唔大四. 臘肉好軔其實間野雖然係mikki對面,價錢預左比同區同類食肆會貴啲,但估唔到質素同價錢反差咁大。其實同區附近既酒樓/點心店價錢平過呢間3分

一. 飯無煲仔飯乾身(都預左,所以算)

三. 份量唔大
四. 臘肉好軔

其實間野雖然係mikki對面,價錢預左比同區同類食肆會貴啲,但估唔到質素同價錢反差咁大。其實同區附近既酒樓/點心店價錢平過呢間3分1,但質素遠遠好過呢間!而且呢度連最基本既茶水都唔好飲,真係好難會再去。

2013-11-11