Restaurant: Matsuya Dessert & Restaurant (Yen Shun Mansion)
Info:

2025-01-10 0 views
1.提拉米蘇 tiramisu 呢個tiramisu份量啱啱好,唔會太甜😗😗質地好滑,咖啡味同芝士味平衡得岩岩好💥評分:8.5/102.培茶蛋糕蛋糕好鬆軟,培茶味非常濃郁,帶有少少苦味,完全唔會膩😚😚配埋佢哋嘅盛季冬日特飲,真係絕配!💥評分:8/103.培茶盛季冬日特飲飲品好有層次,茶香四溢,仲有啲淡淡嘅奶味,暖笠笠好適合呢個天氣~🥰💥評分:8/10
1.提拉米蘇 tiramisu

💥評分:8.5/10

2.培茶蛋糕

💥評分:8/10

3.培茶盛季冬日特飲

💥評分:8/10

2024-12-17 209 views
【西營盤隱世甜品鋪😛巨型疏乎厘😆松屋】-講起『松屋』大家可能會諗起牛肉飯😛但呢間松屋唔只有主食😗仲有甜品食,疏乎厘、心太軟、芝士蛋糕🍰、蛋卷都有!不過餐廳係家庭式經營嘅小店,等候時間會長少少🤏🏻-😋北海道牛奶疏乎厘拌雪糕🍦$62疏乎厘成個手掌咁大,軟綿綿好似食緊雲朵咁☁️充滿蛋香同牛奶味🥛點埋雪糕食就更正~好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘-😋咖喱蛋包飯🍛$64(?)小編唔記得個飯幾錢🤣好似六七十蚊左右,咖喱微辣🌶️味道正正常常👅好味指數:🌕🌕🌕🌖🌑-😋青檬海鹽梳打🍋‍🟩$55叫咗杯青檸梳打,酸酸地幾refreshing ~好味指數:🌕🌕🌕🌗🌑-📍松屋 (仁信大廈) (西環)西環西營盤第三街142-150號仁信大廈地下F號舖💸人均消費:$90
【西營盤隱世甜品鋪😛巨型疏乎厘😆松屋】

😋北海道牛奶疏乎厘拌雪糕🍦$62

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘

😋咖喱蛋包飯🍛$64(?)

好味指數:🌕🌕🌕🌖🌑

😋青檬海鹽梳打🍋‍🟩$55
叫咗杯青檸梳打,酸酸地幾refreshing ~

好味指數:🌕🌕🌕🌗🌑

📍松屋 (仁信大廈) (西環)
西環西營盤第三街142-150號仁信大廈地下F號舖
💸人均消費:$90
2024-12-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
作為抹茶控嘅我🍵🤤bookmark咗唔少食抹茶甜品嘅餐廳位於西營盤嘅日式甜品店松屋就係List入面嘅其中一間😍呢日 終於搵機會同購友去試咗!餐廳面積不大 只有4、5張枱木枱凳配上綠色牆身 感覺幾舒服🍨日式蕨餅抹茶心太軟伴抹茶雪糕見到Menu寫住限定供應!當然要試試呢道甜品「綠」得賞心悅目💚💚一切開心太軟 流心抹茶醬傾瀉而出 相當澎湃蕨餅口感Q彈 再配上黃豆粉小丸子加紅豆蓉食完非常滿足💖🧀梳乎厘芝士蛋糕呢個芝士蛋糕比一般切開大件叫得梳乎厘 質感亦較為輕盈鬆軟冇咁厚實 所以亦冇咁飽滯🗻「富士融雪」特飲呢杯個名夠晒浪漫賣相又夠晒打卡able嘅飲品其實係焙茶latte~☕飲品面放上一串小丸子配紅豆蓉拌勻後飲用 焙茶味濃郁

作為抹茶控嘅我🍵🤤
bookmark咗唔少食抹茶甜品嘅餐廳
位於西營盤嘅日式甜品店松屋
就係List入面嘅其中一間😍

呢日 終於搵機會同購友去試咗!
餐廳面積不大 只有4、5張枱

2024-12-10
Dinner
  • 日式蕨餅抹茶心太軟伴抹茶雪糕
2024-12-13 141 views
吃完晚飯🍽️經過西營盤隱世日式抹茶甜品店🍵抺茶胃即刻有反應😋小店輕鬆既氛圍🫶🏻好舒服既感覺~🍵梳乎厘賣相吸引✨即叫即焗🔥口感輕盈綿軟☁️入口即化🍵抹茶拿鐵抹茶香氣清新而濃郁~又有奶的順滑和甜味😋甜而不膩

🍵梳乎厘
賣相吸引✨即叫即焗🔥口感輕盈綿軟☁️入口即化

🍵抹茶拿鐵
抹茶香氣清新而濃郁~又有奶的順滑和甜味😋甜而不膩
呢間位於西營盤水街嘅家庭式甜品小店,由地鐵站過離大約5分鐘路程,由兩夫婦經營餐廳以綠色為主調,牆身掛左quotes 感覺舒適溫馨。老闆同大孖👩🏻‍💼傾計吹水講下做呢間餐廳嘅理念同願景,feel到好有heart好有熱誠,希望客人食得開心之餘,亦可透過甜品將快樂分享出去。大家可以多啲搭叮叮去西營盤感受下呢個特色小區之餘餐廳除左有做大熱抹茶甜品之外,亦有提供梳乎厘、芝士蛋糕、戚風蛋糕等西式甜品,蛋包飯蓋飯等日式套餐👩🏻‍💼大孖睇完產品之後叫咗一個抹茶甜品同野飲🥢日式蕨餅抹茶心太軟伴抹茶雪糕💰75心太軟外層柔軟滑順,抹茶味濃郁,甜中帶微微甘苦,內餡爆哂漿,白朱古力中和左抹茶的苦味,甜度啱啱好抹茶蛋糕口感又綿密,面仲有抹茶雪糕、黑糖蕨餅、白玉同黃豆粉擺盤裝飾提味抹茶控絕對唔可以錯過😆😆🥢焙茶拿鐵💰75焙茶拿鐵茶味夠濃,口感順滑,配上拉花整個外觀很吸引🤩係抹茶類甜品嘅好配搭🍵飲咗焙茶即刻覺得relax咗😜✿ ✫ ✿ ✿ ✫ ✿ ✿ ✫ ✿ ✿ ✫ ✿ ✿ ✫ ✿ ✿ ✫ ✿ ✿ ✫✍🏻總評:加🔟服務費:❎👭🏻推薦指數:🌕🌕🌕🌕🌕👭🏻回頭指數:🌕🌕🌕🌕🌕👭🏻環境評分:🌕🌕🌕🌕🌕👭🏻服務評分:🌕🌕🌕🌕

🥢日式蕨餅抹茶心太軟伴抹茶雪糕💰75

👭🏻環境評分:🌕🌕🌕🌕🌕
👭🏻服務評分:🌕🌕🌕🌕🌕

💰人均消費:$150
2024-12-07
$150 (Tea)
  • 日式蕨餅抹茶心太軟伴抹茶雪糕
  • 焙茶拿鐵
2024-12-12 85 views
今日同朋友喺西營盤食過晚飯想喺附近搵間甜品舖坐底同朋友繼續傾偈。朋友知道我係抹茶控,佢知道附近有間叫「松屋」嘅甜品舖有抹茶甜品食就帶左我去。❤️北海道牛奶梳乎厘(原味)伴雲尼拿雪糕🍦梳乎厘新鮮出爐,熱呼呼,一口梳乎厘一口冰凍雪糕,冰火交融,超滿足!質感輕盈但用料足,入口滿口蛋香。食完感覺實在唔會覺得好似食左陣風咁👍🏻。❤️冰抹茶🍵黎到一定要試抹茶,嗌左杯冰抹茶飲。無添加糖,飲到抹茶微微苦澀嘅原味,作為抹茶控嘅我十分滿意👍🏻❤️。

❤️北海道牛奶梳乎厘(原味)伴雲尼拿雪糕🍦

❤️冰抹茶🍵

2024-12-06 109 views
松屋係一間充滿溫馨嘅餐廳,坐落於繁忙嘅城市角落。店內燈光柔和,營造出放鬆嘅氛圍,令人感到舒適自在,無論係約會定係同朋友聚餐,都係一個理想嘅選擇。- **梳芙厘芝士蛋糕**:每一口都散發住濃郁嘅奶香,質地輕盈而唔膩,深受甜品愛好者嘅喜愛,絕對係必試之選。- **冰抹茶**:呢款飲品清新爽口,完美解渴,無論係搭配餐點定係單獨享用,都係極佳嘅選擇。松屋係一個唔可以錯過嘅餐廳選擇。呢度嘅美食同氛圍會令你流連忘返,成為你心中最喜愛嘅餐廳之一。無論幾時來,都能體驗到舒適同美味嘅完美結合。

2024-12-05 173 views
西環高質抹茶甜品小店 必食超流心抹茶心太軟 簡單記錄一下.⭐️日式蕨餅抹茶心太軟伴抹茶雪糕$75係每日限量供應 係一個超高分嘅心太軟切開抹茶醬即刻流出嚟 抹茶香勁濃郁 幾軟滑可以加埋抹茶雪糕 抹茶蕨餅一齊食抹茶控一定會鐘意嘅高分甜品.⭐️丸久小山圈抹茶卷$58呢款都好多客人鍾意 做到震震吓軟綿綿嘅抹茶蛋捲 包住抹茶忌廉旁邊有好軟熟嘅白玉配十勝紅豆.⭐️富士融雪$55係冬季限定焙茶特飲味道係焙茶latte 表面有白玉串串 紅豆.呢間秒速變咗我抹茶甜品嘅首選如果自認抹茶控一定要黎試試..#松屋 (仁信大廈) (西環)地址:西環西營盤第三街142-150號仁信大廈地下F號舖..
西環高質抹茶甜品小店 必食超流心抹茶心太軟 簡單記錄一下
係冬季限定焙茶特飲
味道係焙茶latte 表面有白玉串串 紅豆
呢間秒速變咗我抹茶甜品嘅首選
如果自認抹茶控一定要黎試試

#松屋 (仁信大廈) (西環)
地址:西環西營盤第三街142-150號仁信大廈地下F號舖

2024-11-30 111 views
黎到依間出名食綠茶甜品嘅隱世小店💚 裡面裝修一片綠油油,好自然感好舒服💚 本身諗住試曬佢哋嘅綠茶系列食品🌟 但餐廳職員強力推薦佢哋嘅梳乎芝士蛋糕🥴 咁有誠意就試下佢😎 梳乎芝士蛋糕口感輕盈軟綿,芝士味道出眾,整體味道淡雅而溫暖,甜度適中,感覺溫暖嘅一道❤️ 抹茶飲品則散發著獨特的清香,抺茶帶有一絲苦澀和香甜,讓人回味無窮。蛋糕的細膩和芝士的香醇,與抹茶的清新和苦澀相得益彰,相互襯托,讓人感受到甜蜜和清爽的交織。

2024-11-19 119 views
去西營盤搵個朋友之後,想搵間coffee shop坐下,見到呢間松屋!所以試吓!🌿 培茶盛季冬日特飲冬季來臨,培茶成為了暖心的特飲,濃郁的茶香伴隨著微微的甜味,喝上一口讓人神清氣爽,特別適合在寒冷的日子裡品嘗。🍦 疏乎厘加雪糕這道甜品將傳統的疏乎厘與香滑的雪糕完美結合,外層酥脆,內裡柔軟,搭配雪糕的冰涼口感,每一口都是味覺的享受,讓人忘卻冬日的寒冷。總體而言,係西營盤小巷小店,路過休息時可以試吓。見到佢啲抹茶系列好似特別出色,下次試吓先。

🌿 培茶盛季冬日特飲

🍦 疏乎厘加雪糕

2024-11-16
Tea
2024-11-13 154 views
呢間甜品小店一啲都唔起眼,沒有華麗嘅裝修,經過時可能會直接行過就算‼️不過食完之後,真係禾稈冚珍珠所有甜品都係由店主一人主理,睇得出from heart❤️ 難得嚟到,就食個期間限定「焙茶芝士蛋糕」🍰首先味道方面,焙茶味非常濃郁,又唔會太甜,芝士蛋糕口感好幼滑,完全可以媲美到喺日本食嘅芝士蛋糕我哋仲叫左個梳乎厘,熱辣辣新鮮出爐,濃濃嘅蛋香充斥着我嘅嗅覺蓬鬆感爆燈,空氣感十足,表面焗到光滑有焦香,入口比入面嘅空氣感更實在
呢間甜品小店一啲都唔起眼,沒有華麗嘅裝修,
經過時可能會直接行過就算‼️
不過食完之後,真係禾稈冚珍珠

所有甜品都係由店主一人主理,睇得出from heart❤️

難得嚟到,就食個期間限定「焙茶芝士蛋糕」🍰
首先味道方面,焙茶味非常濃郁,又唔會太甜,
芝士蛋糕口感好幼滑,完全可以媲美到喺日本食嘅芝士蛋糕

我哋仲叫左個梳乎厘,
熱辣辣新鮮出爐,濃濃嘅蛋香充斥着我嘅嗅覺

蓬鬆感爆燈,空氣感十足,
表面焗到光滑有焦香,入口比入面嘅空氣感更實在

2024-11-11
Tea
2024-11-02 177 views
今日晏晝去咗松屋食甜品我們叫左:焙茶芝士蛋糕焙茶芝士蛋糕口味上清新又不失濃郁。蛋糕底部係柔滑的芝士層形成了完美的對比。焙茶的苦香平衡了芝士嘅甜膩宮崎縣柚子海鹽梳宮崎縣的柚子海鹽梳打係一清新,帶有自然的果香和微酸的口感。海鹽的加入則增添了一層獨特的風味,讓整體更加平衡且有層次。 Hojicha CheesecakeHojicha cheesecake offers a refreshing yet rich flavor. The cake's bottom consists of a smooth cheese layer, creating a perfect contrast. The bitterness of the hojicha balances the sweetness of the cheese.Miyazaki Yuzu Sea Salt SodaMiyazaki’s yuzu sea salt soda is refreshing, with a natural fruit aroma and a slightly tart taste. The addition

今日晏晝去咗松屋食甜品
我們叫左:
焙茶芝士蛋糕

宮崎縣柚子海鹽梳

Hojicha Cheesecake

Miyazaki Yuzu Sea Salt Soda
Miyazaki’s yuzu sea salt soda is refreshing, with a natural fruit aroma and a slightly tart taste. The addition of sea salt adds a unique layer of flavor, making the overall taste more balanced and complex.
二訪西環人氣抹茶甜品屋《松屋》都是忍不住再次encore抹茶“心太軟”🍵‣ 日式蕨餅抹茶心太軟伴抹茶雪糕 ($75)作為餐廳人氣主打的抹茶心太軟,依然非常高質! 心太軟外脆內軟,抹茶醬流心效果非常好抹茶味道濃郁,甘而不苦,非常好味‣ 宮崎縣柚子海鹽梳打 ($55)這是餐廳的新品採用柚子、海鹽作主調還有青檸做點綴喝起來非常清新~💰Total: $130📍松屋 |@matsuyahk西環西營盤第三街142-150號仁信大廈地下F號舖
二訪西環人氣抹茶甜品屋《松屋》
都是忍不住再次encore抹茶“心太軟”🍵

‣ 日式蕨餅抹茶心太軟伴抹茶雪糕 ($75)
作為餐廳人氣主打的抹茶心太軟,依然非常高質!
心太軟外脆內軟,抹茶醬流心效果非常好
抹茶味道濃郁,甘而不苦,非常好味

‣ 宮崎縣柚子海鹽梳打 ($55)
這是餐廳的新品
採用柚子、海鹽作主調
還有青檸做點綴
喝起來非常清新~

💰Total: $130
📍松屋 |@matsuyahk
西環西營盤第三街142-150號仁信大廈地下F號舖
喺西環食完午餐最好就係嘆個下午茶☕️咁啱搵到呢間甜品店規模唔大🤩家庭式經驗既感覺但係好似唔少好評🤪主打抹茶等既日式甜品🍮 一試果然有質素有驚喜🩷質素拍得住唔少日式抹茶名店呢🇯🇵⭐️ 日式蕨餅抹茶心太軟伴抹茶雪糕 🍵好有層次有雙重嘅抹茶滋味💚心太軟有濃郁嘅抹茶醬🥹溫暖既流心效果好突出🔥配上抹茶雪糕都帶抹茶既回甘🍦整體層次十分豐富⭐️ 黑糖蕨餅 🍡原來係店主即叫即整既心思度好欣賞🩷 QQ既口感好有特色好多時外面都會整到過淋🫶🏻配上黃豆粉好有傳統的感覺🏮⭐️ 宮崎縣柚子海鹽梳打 🍊柚子嘅酸酸甜甜好有夏日嘅感覺☀️配上海鹽既點綴🧂好有日本南部宮崎對住海洋度假嘅Vibe🌊
日式蕨餅抹茶心太軟伴抹茶雪糕

日式蕨餅抹茶心太軟伴抹茶雪糕
黑糖蕨餅
宮崎縣柚子海鹽梳打
2024-10-19 140 views
-松屋🍽️-焙茶芝士蛋糕唔好睇佢鋪頭細細全部甜品都係自家製👍焙茶芝士蛋糕勁濃😍個芝士味控制得岩岩好唔會蓋過左焙茶味😌-特製抹茶百匯抹茶控必食😉每一款配料都好夾亦好濃抹茶味🥹最愛佢個抹茶厥餅👍-🌟評分:🏅🏅🏅🏅📍地址: 西環西營盤第三街142-150號仁信大廈地下F號舖
松屋🍽️

焙茶芝士蛋糕