Restaurant: Matsuya Dessert & Restaurant (Yen Shun Mansion)
Info:

2022-08-11 328 views
《松屋》抹茶控天堂💚位於西環,一間食抹茶甜品好出名出色嘅小店💚---💚日式蕨餅抹茶心太軟拼雪糕($68)👧🏻💚抹茶控表示很滿足!!!!首先個心太軟超級流心🤩一切開啲抹茶醬湧出來🤩而且抹茶味好濃,連埋雪糕一齊食好正 冰火😈,個嶡餅反而抹茶味就無濃,但做得好煙韌 (都幾大個記得share食) 🤎京都宇治焙茶蛋卷拼白玉十勝紅豆($50)本來想叫抹茶蛋卷😢但我地果日夜晚去太晏賣曬🥲最後叫左個焙茶蛋卷🤎蛋糕有少少乾 ,個cream滑身 食落舒服 而且焙茶味幾出 每啖都食到焙茶呢清香👏---(5🧸為滿分)賣相:🧸🧸🧸🧸味道:🧸🧸🧸🧸環境:🧸🧸🧸價錢:🧸🧸🧸服務:🧸🧸---松屋 (仁信大廈) 地址: 西環西營盤第三街142-150號仁信大廈地下F號舖電話: 25122620
《松屋》
抹茶控天堂💚位於西環,一間食抹茶甜品好出名出色嘅小店💚
---
💚日式蕨餅抹茶心太軟拼雪糕($68)
👧🏻💚抹茶控表示很滿足!!!!

🤎京都宇治焙茶蛋卷拼白玉十勝紅豆($50)
本來想叫抹茶蛋卷😢但我地果日夜晚去太晏賣曬🥲
(5🧸為滿分)
賣相:🧸🧸🧸🧸
味道:🧸🧸🧸🧸
環境:🧸🧸🧸
價錢:🧸🧸🧸
服務:🧸🧸
---
松屋 (仁信大廈)
地址: 西環西營盤第三街142-150號仁信大廈地下F號舖
電話: 25122620
2022-08-10
$100 (Last Night Supper)
2022-07-15 377 views
綠茶綠茶綠茶!成間都係綠茶做主打,仲有疏乎厘,成間小店都好日式,好值得支持下👆🏻特製抹茶百匯😻鍾意食綠茶嘅你咪走雞!有綠茶蕨餅雪糕白玉,加埋威化餅同小小忌廉,好完滿,綠茶味相當濃郁,又係京都宇治抹茶既味嘅道👆🏻白玉配卷蛋😻呢個朱古力味卷蛋好濃,表面好鬆軟,有啲似戚風蛋糕,忌廉好細滑,配埋白玉好煙韌韌👆🏻疏乎厘😼空氣感滿滿既疏乎厘,仲有個雲呢拿味雪糕👆🏻 冰抹茶😼都係好濃郁嘅綠茶味,夏天飲透心涼...⚠️非進食時記得帶口罩⚠️除左口罩再消毒雙手💸.消費. $203🈵.回頭率. 9.2/ 10

👆🏻特製抹茶百匯😻

👆🏻白玉配卷蛋😻
👆🏻疏乎厘😼
空氣感滿滿既疏乎厘,仲有個雲呢拿味雪糕

👆🏻 冰抹茶😼
都係好濃郁嘅綠茶味,夏天飲透心涼

⚠️非進食時記得帶口罩
⚠️除左口罩再消毒雙手
💸.消費. $203
🈵.回頭率. 9.2/ 10
2022-05-16 430 views
🍵蕨餅抹茶心太軟伴抹茶雪糕 -$68心太軟外皮微脆,切開即流心爆漿😍,伴以抹茶雪糕,冰火交融🧊🔥唯蕨餅雖煙韌,但抹茶味淡。🍵 丸久小山園抹茶卷配白玉十勝紅豆 -$51抹茶餡比卷蛋份量多👏🏻但卷蛋抹茶味偏淡,只帶甜味,而且蛋糕屬濕黏口感,整體比心太軟遜色。
🍵蕨餅抹茶心太軟伴抹茶雪糕 -$68

🍵 丸久小山園抹茶卷配白玉十勝紅豆 -$51
2022-05-01 346 views
❇️我唔係荷包蛋🌀賣相可愛獨特,自家調製抹茶醬甜甜的,幾好味,但攪匀後,抹茶味就漸漸消失。❇️抹茶心太軟🌀一試難忘❤️超鐘意❇️特製抹茶百匯❇️富士融雪🌀焙茶
𓈒𓏸𓐍全都是以【京都丸久小山園抹茶】為主題的料理這裡絕對是茶控的天堂啊 上次吃過超濃郁抹茶梳乎厘後一直念念不忘這裡的甜品這次再訪試了抹茶蛋捲 不負所望地好濃郁 而且甜度恰到好處 配上軟糯的白玉和十勝紅豆就是這種經典的味道最令人醉心抓緊了黃昏微涼的天氣來一杯【富士融雪】配合焙茶煮過的牛奶 加上白玉 紅豆 還有香香的黃豆粉牛奶自然的甜味 加上焙茶的香氣喝起來溫潤可口【焙茶芝士蛋糕】一放進口裡就吃得到濃濃的焙茶香然後芝士的香氣也出現了 蛋糕的質感微微濕潤 屬於較挺身的質感爸爸負責店面 媽媽負責廚房 香氣四溢小朋友在店內自己乖巧地玩耍是一家溫暖人心的抹茶小店!𓈒𓏸𓐍 𓇢 matcha roll cake with red beans 丸久小山園抹茶卷伴白玉十勝紅豆 55𓇢 set 2: 焙茶盛季冬日特飲 - 富士融雪 + 焙茶芝士蛋糕 92

𓈒𓏸𓐍

然後芝士的香氣也出現了
蛋糕的質感微微濕潤 屬於較挺身的質感
爸爸負責店面 媽媽負責廚房 香氣四溢
小朋友在店內自己乖巧地玩耍
是一家溫暖人心的抹茶小店!
𓈒𓏸𓐍

丸久小山園抹茶卷伴白玉十勝紅豆
富士融雪
焙茶芝士蛋糕
丸久小山園抹茶卷伴白玉十勝紅豆
  • 富士融雪
  • 焙茶芝士蛋糕
西環這個小區開滿各式各樣的咖啡店和餐廳更隱藏不少人情味的地道小店周末跟妹妹在天后閒逛後 打算找間咖啡店坐坐突然記起之前ʙᴏᴏᴋᴍᴀʀᴋ過的西環甜品店感覺跟當日拍攝的日式庭園風格很配搭松屋 由一對夫婦一同經營 主打日式甜品和休閑小食餐牌上每款甜品各有特色 糾結了好一會兒才選好꒰•‧̫•ू꒱身為茶控 貪心地點了兩款不同茶味的甜點 暖暖的抹茶心太軟配上抹茶雪糕 享受冰火交融的快感心太軟用上丸久小山園抹茶粉 滿滿的香濃抹茶味道最重要的流心部分也控制得剛剛好 再加上旁邊的白玉 蕨餅 紅豆蓉 配搭經典且豐富值得一讚旁邊蕨餅超香抹茶味 煙煙韌韌的口感 味道絕不讓心太軟給比下去 另一款的焙茶卷也深得我倆歡心外面蛋糕紮實且保有濕潤 中間緊緊卷著濕潤的焙茶忌廉內餡每一啖入口都散發清香的焙茶味臨走前店主一家人在鄰座享用自家晚餐兒子可愛地朗誦他愉快的學習活動爸媽則婆心地勸說快快食飯別囉唆耗時(這大概是每個爸媽都會做的事?! ͡° ͜ʖ ͡°)聽著他們三人你一言我一語的道岀閒話家常 甚是有趣能在地道小店裡食到滋味的甜點之餘又能感受到大型連鎖餐廳缺乏的窩心生活感𓉮尾圖: 天后日式小庭園(天后廟道三號花園 24小時開放)𓇠𖤥
西環這個小區開滿各式各樣的咖啡店和餐廳
每一啖入口都散發清香的焙茶味

臨走前店主一家人在鄰座享用自家晚餐
兒子可愛地朗誦他愉快的學習活動
爸媽則婆心地勸說快快食飯別囉唆耗時
(這大概是每個爸媽都會做的事?! ͡° ͜ʖ ͡°)
聽著他們三人你一言我一語的道岀閒話家常 甚是有趣
能在地道小店裡食到滋味的甜點之餘
又能感受到大型連鎖餐廳缺乏的窩心生活感

𓉮尾圖: 天后日式小庭園(天后廟道三號花園 24小時開放)

𓇠

𖤥 松屋 (仁信大廈)
༶ 日式蕨餅抹茶心太軟伴抹茶雪糕
༶ 京都宇治焙茶卷拌白玉十勝紅豆

𓇠
日式蕨餅抹茶心太軟伴抹茶雪糕
$70 (Tea)
2022-02-20 352 views
身為一名茶控,對於呢間專食茶味甜品嘅小店已經bookmark左有一段時間,趁住之前去開西營盤,就特登行咗過去幫襯☺️ 呢間小店原來係家庭生意,入到去見到媽媽負責整甜品,爸爸負責招呼客人,仔仔就喺隔離枱玩緊🤣 而且個環境都好似啲日本家庭開嘅小店咁,入到去就已經好有親切感👍🏻一向鍾意焙茶嘅我其實一早已經有心水,入到去就毫不猶豫咁嗌咗件焙茶卷😋 雖然佢係焙茶卷,但個名就夠哂長🤣 仲有白玉同紅豆伴碟。而個焙茶cream嘅茶味夠哂濃,但可以再滑身啲,同埋個蛋糕就咁食會有啲乾,加埋啲cream同埋上面嘅奶蓋就會較好,但整體都唔錯🙌🏻而朋友個心太軟就幾有驚喜,內裡超級流心😋 而且茶味同樣都幾濃,熱熱地嘅流心漿再加上凍冰冰嘅抹茶雪糕,冰火交融真係好正😙 另外啲蕨餅都係抹茶味,而且又大大嚿,呢個combo真係啱晒抹茶控!

京都宇治焙茶卷配白玉十勝紅豆

京都宇治焙茶卷配白玉十勝紅豆
2022-01-06 330 views
聖誕個日入左去赤柱玩❤夜晚係西營盤食完飯大家都好想食甜品於是就搵下附近有咩甜品食喇點知見到呢間佢既綠茶焙茶係hot item!即刻過去試~但位置比較偏少少由於當日去到都9點幾~有好幾款既茶類甜品都賣晒。。。。。我地分別嗌左:日式蕨餅抹茶心太軟伴抹茶雪糕法式焦糖燉蛋配雲呢拿雪糕特製抹茶百匯宇治抹茶疏乎厘日式蕨餅抹茶心太軟伴抹茶雪糕:佢既心太軟綠茶餡非常之好食,唔太甜,偏苦既綠茶口味,而且好濃郁既茶香~蕨餅煙韌好食~抹茶雪糕都係偏大人口味,好正!❤❤❤❤法式焦糖燉蛋配雲呢拿雪糕:焦糖燉蛋非常之嫩滑,而且用左新鮮既雲呢拿籽去整,特別香濃!!加上薄薄既一層焦糖~更加有層次!!特製抹茶百匯無論係白玉蕨餅抹茶啫喱都好煙韌做得好好!紅豆唔算太甜~連埋白玉蕨餅食味道就岩岩好!宇治抹茶疏乎厘自己不嬲都唔太食疏乎厘,所以對呢個冇評價🤣🤣呢間一定係我如果係西營盤既話,一定會黎食既甜品!!!佢既茶類甜品係非常出色而且價錢好平民,cp值超級高!!!
聖誕個日入左去赤柱玩❤
夜晚係西營盤食完飯大家都好想食甜品
於是就搵下附近有咩甜品食喇
點知見到呢間佢既綠茶焙茶係hot item!
即刻過去試~但位置比較偏少少
由於當日去到都9點幾~有好幾款既茶類甜品都賣晒。。。。。

我地分別嗌左:
法式焦糖燉蛋配雲呢拿雪糕
宇治抹茶疏乎厘

日式蕨餅抹茶心太軟伴抹茶雪糕:
蕨餅煙韌好食~抹茶雪糕都係偏大人口味,好正!❤❤❤❤

法式焦糖燉蛋配雲呢拿雪糕:

宇治抹茶疏乎厘
自己不嬲都唔太食疏乎厘,所以對呢個冇評價🤣🤣

• 特製抹茶百匯
2021-12-20 287 views
久聞這兒的抹茶甜品是值得遠道而來,果然沒有令人失望。無論蕨餅、心太軟和雪糕也有濃郁的綠茶味。建議由濃味食到非常濃味,先食雪糕,再食蕨餅,最後才食心太軟。伴碟的士多啤利和丸子可當作間場的雪芭,清一清味蕾再重新出發。不過今次之行,最令人驚喜的是:提拉米蘇雖然沒有用上手指餅做餅底,但底層蛋糕浸了冧酒等,效果也非常類近。面層朱古力粉又夠厚,芝士又夠軟滑。千萬不要一邊進食,一邊聊天,不然這麼多的朱古力粉會有漏網之魚,令人嗆到。小店由一對小夫婦經營,兒子也會流連於店內。此情此景,令人回想多年前的老區,很多小店也是此等模樣,各有特色;但大商場進駐後便變得一式一樣了。
久聞這兒的抹茶甜品是值得遠道而來,果然沒有令人失望。

日式蕨餅抹茶心太軟半抹茶雪糕

不過今次之行,最令人驚喜的是:提拉米蘇

提拉米蘇

2021-12-19
日式蕨餅抹茶心太軟半抹茶雪糕
提拉米蘇
2021-12-05 563 views
作為抹茶控一直都好想嚟呢間甜品店🤤今日終於嚟到~抹茶心太軟唔會苦,都幾好食😀特製抹茶百匯都唔錯,丸子非常煙靭👍🏻而嗰個我唔係荷包蛋,好鐘意佢上面嘅抹茶醬,但係如果攪勻杯嘢飲,個味道就覺得好似淨係飲緊牛奶咁冰抹茶個人認為太甜松屋整體都唔錯 會再幫襯💕
作為抹茶控一直都好想嚟呢間甜品店🤤
今日終於嚟到~

抹茶心太軟唔會苦,都幾好食😀
抹茶心太軟

特製抹茶百匯都唔錯,丸子非常煙靭👍🏻

冰抹茶個人認為太甜
冰抹茶

松屋整體都唔錯 會再幫襯💕
2021-12-05
特製抹茶百匯
店舖menu大部分都係以抹茶焙茶為主打甜品 鐘意食matcha既話 睇menu真係好難簡得落手 樣樣都想食😋如果麻麻地greentea 當然都有其他非茶味既甜品 例如疏乎厘、Tiramisu等等可以食😆-✨焙茶卷拌白玉十勝紅豆 ($50)賣相幾吸引 中間cream位做得好軟綿好creamy 仲幾香焙茶味 惟蛋糕有少少粗糙👀✨日式蕨餅抹茶心太軟伴雪糕 ($68)推薦🔥🔥🔥心太軟上碟熱辣辣 係上面既雪糕都勁快就溶左 心太軟流心位做得好好 可以爆漿 每一啖都好濃茶香味😋蕨餅味道幾特別 煙煙韌韌又好似食緊啫喱咁👅✨抹茶Latte/焙茶latte (跟甜品 +$25)茶味不太出 奶味較重🙈甜品比較吸引同好味😋
✨焙茶卷拌白玉十勝紅豆 ($50)

✨日式蕨餅抹茶心太軟伴雪糕 ($68)

✨抹茶Latte/焙茶latte (跟甜品 +$25)
茶味不太出 奶味較重🙈甜品比較吸引同好味😋
  • 日式蕨餅配抹茶心太軟
自從發現屋企附近有依間甜品鋪,食過一次後,就帶了不同朋友去食,燒著埋啲朋友。老闆一家都好好友善。抹茶心太軟 M5 set :必食! 好香好濃嘅抹茶味,剛新鮮出爐嘅熱烘烘的心太軟溶漿配搭冰凍嘅雪糕,凍熱兩感重疊,突顯出抹茶香味,口感也絕佳。旁邊的抹茶蕨餅一樣都好濃抹茶味。次次都係介紹朋友叫依個。焙茶芝士蛋糕:一入口,唔小心“嘩“左一聲,實在太令人驚喜,真係超級好食。係最近先出的期間限定,之前未食過。超濃的焙茶香味,配嫩滑的芝士味,一入口香味溶化,還有焙茶味回甘的後勁,每啖都令味蕾十分滿足!我同朋友都讚口不絕!北海道牛奶梳乎厘:好高身,用黎打卡正。口感好軟好似棉花糖~

抹茶心太軟 M5 set :

焙茶芝士蛋糕:
培茶芝士蛋糕

我同朋友都讚口不絕!

北海道牛奶梳乎厘:

北海道牛奶梳乎厘

好高身,用黎打卡正。口感好軟好似棉花糖~
2021-10-08
培茶芝士蛋糕
北海道牛奶梳乎厘
  • 焙茶芝士蛋糕
  • 日式蕨餅抹茶心太軟伴抹茶雪糕
𓏸𓐍 西營盤一向多高質餐廳和cafe終於來到bookmark良久的松屋!快看看這流心的抹茶醬.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ這麼好吃的心太軟不是哪裡都能吃到外層脆脆的焦邊依然濕潤不乾的蛋糕體 濃郁流動的抹茶內餡配上蕨餅 白玉 加一杯超可愛的【我唔係荷包蛋】₍₍ (ง •ᴗ• )ว‪ ⁾⁾‬濃濃的北海道milk cream 抹茶奶蓋濃郁幼滑還有可愛的「荷包蛋」療癒又滿足⋆⸜ ⚘ ⸝⋆不是很fancy的cafe 空間不大店內位置約4 5桌位置不多 但高質的抹茶甜品值得一訪再訪
𓏸𓐍

西營盤一向多高質餐廳和cafe
終於來到bookmark良久的松屋!
快看看這流心的抹茶醬.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ
這麼好吃的心太軟不是哪裡都能吃到
外層脆脆的焦邊
依然濕潤不乾的蛋糕體 濃郁流動的抹茶內餡
配上蕨餅 白玉
濃濃的北海道milk cream
抹茶奶蓋濃郁幼滑
還有可愛的「荷包蛋」
療癒又滿足⋆⸜ ⚘ ⸝⋆
不是很fancy的cafe
空間不大
店內位置約4 5桌位置不多
但高質的抹茶甜品值得一訪再訪
日式蕨餅配抹茶心太軟
日式蕨餅配抹茶心太軟
2021-10-19 285 views
💚西營盤松屋抹茶甜品🏠🍵日式蕨餅抹茶心太軟&抹茶雪糕🍨$68心太軟流心超澎湃😳配上抹茶雪糕一凍一熱🍨比起傳統嘅朱古力心太軟少咗果一種甜膩感抺茶蕨餅&白玉煙煙韌韌😻正!「我唔係荷包蛋」🍳 $42呢杯係抹茶鮮奶🍵🥛上面有層抹茶奶蓋,而下面嗰層係鮮奶用嚟打卡真係一流🤩mix埋一齊飲好解渴,不過略嫌啲冰多咗少少🧊整體來講如果大家係抹茶控嘅可以試吓,不過室內裝修冇咩特別,小店經營模式,如果係追求靚靚環境嘅話可能就要考慮吓味道:8/10賣相:9/10性價比:⭐️⭐️⭐️📍松屋 西環西營盤第三街142-150號仁信大廈地下F號舖
💚西營盤松屋抹茶甜品🏠

🍵日式蕨餅抹茶心太軟&抹茶雪糕🍨$68
抺茶蕨餅&白玉煙煙韌韌😻正!

「我唔係荷包蛋」🍳 $42
呢杯係抹茶鮮奶🍵🥛上面有層抹茶奶蓋,而下面嗰層係鮮奶

味道:8/10
賣相:9/10
性價比:⭐️⭐️⭐️

📍松屋
西環西營盤第三街142-150號仁信大廈地下F號舖
日式蕨餅抹茶心太軟&抹茶雪糕
日式蕨餅抹茶心太軟&抹茶雪糕
2021-10-09 328 views
同友人7:30PM食完巴依餐廳Early Dinner後就係附近搵地方食糖水,一行就見到呢間,叫左:-法式焦糖燉蛋配雲尼拿雪糕 $48法式焦糖燉蛋,外層鋪上脆薄沙糖,燒到焦糖脆脆地,燉蛋十分香滑充滿蛋香,口感紮實,配雲尼拿雪糕食,大滿足。北海道牛奶梳乎厘(原味)伴雪糕 $58自己平日好難整到梳乎厘,所以出街食一般見到有得點都會即刻決定點佢,一上枱見到幾大個,突然覺得都幾抵食,梳乎厘超級鬆軟軟綿綿,充滿空氣感同陣陣蛋香,再配雲尼拿雪糕食,大滿足。黃豆粉雙雪伴十勝紅豆 $38兩球雪糕同紅豆配搭得宜,令互相的特別更突出,不過同焦糖燉蛋和梳乎厘就比下去。見有不少客人都係巴依餐廳食完就來,試下日式甜品也是不錯.人均: $40 - $50抵食: 💰💰💰💰味道: 😋😋😋😋😋服務: 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️環境: 😉😉😉😉😉

法式焦糖燉蛋配雲尼拿雪糕 $48

北海道牛奶梳乎厘(原味)伴雪糕 $58

黃豆粉雙雪伴十勝紅豆 $38

見有不少客人都係巴依餐廳食完就來,試下日式甜品也是不錯.

人均: $40 - $50
抵食: 💰💰💰💰
味道: 😋😋😋😋😋
服務: 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️
環境: 😉😉😉😉😉

2021-09-18
$50 (Dinner)
  • 北海道牛奶原味梳乎厘