Restaurant: MAXIM'S PALACE (Shun Tak Centre)
Info:

Info:

2020-06-09 1971 views
無水準的美心套餐,除咗龍蝦伊面和荷葉飯比較正常ok. 花膠扒無味又硬,片皮鴨D包皮用春卷皮🙄吾好食。八人用六人枱,D餸上得非常快,枱又唔夠位放。只能放旁邊小枱,乜嘢都凍曬啦!一句講晒吾好食😣,完全唔係美心水準
2020-01-21 2628 views
好耐冇來過呢度,對呢度印象有啲模糊。原來最近新裝修完,的確係靚左。野食方面,下午茶點心來來去去都係那幾樣,冇乜持別,最爆炸性的竟然是三十幾蚊碗的燒鵝瀨粉,啲鵝份量竟然多過美心Mx,抵食,不過賣相都係貌不驚人,所以我都係冇影相。反而要講下啲甜品頗為OK,個姜汁湯丸啲皮又薄又彈,如果湯丸大粒啲,芝麻餡多啲,個湯薑味濃啲就仲正;個蕃薯崧子糕好好好好好食,夠煙韌,軟腍度適中,表面應該掃左桂花糖先蒸(個人猜測,錯左唔好話我),甜得來帶香味,必吃。服務呢,典型美心,待客基本禮貌係有(同事間溝通時則不論性別都用好多助語詞),但唔好期望熱情殷勤,老字號係咁架啦。

• 蕃薯崧子糕
  • 燒鵝瀨粉
2019-11-02 2574 views
睇完戲,回家途中,先到上環食晚飯,很久沒有來這裡,原來裝修過,環境比以前好很多,即點了蟹肉扒豆苗,煎蓮藕餅,豆腐煲,餸菜來了,豆苗很爽滑,很多蟹肉,藕餅很入味,最要讚的是客家釀豆腐煲,煲內有煎魚,蜆,肉丸,釀豆腐,好甜好味,最後叫了一個薑汁雙皮奶,這個就一般,無乜薑汁。
好甜好味,最後叫了一個薑汁雙皮奶,這個就一般,無乜薑汁。
2019-10-12 2053 views
雖然星期一,但因為第二日放假都約左朋友去釣魚,咁岩個friend有個有張美心coupon,所以放左工就求其搵左間美心用左佢,都300蚊,唔好哂我地因為4個人,坐底又唔知食乜,見到個4人餐就嗌左嗰個本身係乳豬🐷拼盤,點知部長話冇乳豬轉燒肉好唔好,咁都冇乳豬都冇計地接受嫁喇,但我想講乳豬價值同燒肉爭咁遠,應該係個餐嘅價錢做返d adjustment囉,仲有燒鵝全部都係皮同骨都,冇肉食嘅,燒肉又鹹,食到我一肚氣個湯又係轉左嫁,又係部長行埋黎話唔知冇咩材料,轉魚骨湯好唔好,都冇話好唔好喇,咪又係有咩食咩,其實當時8點都未到,廚房竟然好多嘢都冇哂🙄不過d湯渣幾好食嘅,尤其係個豆腐,都幾入味西蘭花梗得制,好難咬咕嚕肉還可以接受的條魚都ok但個餐5碟餸,碟碟都一般,又貴,冇coupon真係唔會食👎🏻

我地因為4個人,坐底又唔知食乜,見到個4人餐就嗌左嗰個

西蘭花梗得制,好難咬

咕嚕肉還可以接受的

條魚都ok

2019-09-30
Dinner
2019-10-04 1236 views
今天和婆婆一起飲茶飲得很開心喎,美心的金錢肚真的很好味,金錢肚嘅沙茶醬真係好正,火候又夠。粉果嘅皮又唔好厚喎,粉果啲料又係多,真係好好味喎,叉燒包又幾好味喎,好似新鮮咁斬出嚟,蒸得又好喎。
2019-09-27
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
2019-09-28 1080 views
自從會自己煮飯之後,其實都比較少去酒樓食晚飯,因為覺得自己係屋企煮啲家常小菜,性價比高,又冇味精,仲健康啲!所以有時候對中菜要求其實又真係會高啲。最近同屋企人去食美心皇宮,冇咩期望,叫左五樣野,都係啲功夫比較多既餸 (感覺上覺得抵啲,哈哈)!蟹肉薏米燴金瓜 - 好食!南瓜的軟度剛剛好!可以偷師,自己係屋企研究下,可以用其他食材取代蟹肉同薏米,哈哈。生煎蓮藕餅 - 好 standard ,不過平時係屋企懶,所以出街食呢個餸最好。四季荷葉飯 - 足料!豉汁蒸鱔 - 自己買要買一大條,一餐食唔曬,所以都係出街食啦!菜膽雞 - 全晚最一般的餸!傳統中菜,不過不失。

四季荷葉飯 - 足料!

菜膽雞 - 全晚最一般的餸!

傳統中菜,不過不失。

位於上環信德中心的 <美心皇宮>,在一星期前重開!重新華麗登場!今日中午老闆請客,我們一枱十人,點了12位商務套餐!每碟都大大碟夠得體,份量超豐富!駿業宏開宴 12位 $2,688當中,最吸引又驚喜莫過於香蒜糯米蒸加拿大龍蝦!香蒜糯米蒸加拿大龍蝦龍蝦斬件碎上容易進食!略為晶瑩的糯米吸收龍蝦的精華及蒜香,實在美味不已!脆奶拼荔茸帶子由於,我們不知道老闆點了什麼餐,直至走,見到門口個大餐牌才知!起初,有人以為炸豆腐,原來是脆奶,外層香脆,內裡軟滑甜美!荔茸帶子驟眼看是荔芋酥,一咬開,內有乾坤!夾住一粒原粒帶子,份量都不少! 卻是軟腍腍,口感不討好!原籠馬拉糕熱辣辣香噴噴,入口鬆軟又幾甜!因為不方便影相,我偷偷地影相,所以影得幾張!請見諒!

今日中午老闆請客,我們一枱十人,點了12位商務套餐!
每碟都大大碟夠得體,份量超豐富!

駿業宏開宴 12位 $2,688

當中,最吸引又驚喜莫過於香蒜糯米蒸加拿大龍蝦!

香蒜糯米蒸加拿大龍蝦
龍蝦斬件碎上容易進食!
略為晶瑩的糯米吸收龍蝦的精華及蒜香,實在美味不已!

脆奶拼荔茸帶子

起初,有人以為炸豆腐,原來是脆奶,外層香脆,內裡軟滑甜美!

荔茸帶子驟眼看是荔芋酥,一咬開,內有乾坤!
夾住一粒原粒帶子,份量都不少!
卻是軟腍腍,口感不討好!

脆奶拼荔茸帶子

原籠馬拉糕
熱辣辣香噴噴,入口鬆軟又幾甜!

原籠馬拉糕

因為不方便影相,我偷偷地影相,所以影得幾張!請見諒!
2019-08-23
$295.7 (Lunch)
2019-06-02 1666 views
友人由澳門中午返港,相約於信德中心地庫的美心皇宮午餐。我們一共有四人,點了七個點心和一麵食。其中點了三個粵韓新食推廣的點心包括泡菜國餃子,餡料有蝦肉豬肉及泡菜,故是帶點辣的餃子;鱈魚子脆脆卷,春卷包有鳕魚子、蝦和紫菜,點些芥末酱油吃,另一風味;幸福紅豆粿,紅豆粿用桑葉包著,吃起來味帶香,略覺甜了些。鲍汁炆鳯爪,鳳爪炆得很淋,花生芡汁調校得宜;沙茶醬鴛鴦肚,爽口味適中;椒鹽鱿鱼鬚,細細條魷魚鬚,有咬口。最欣赏是雞球大包,現在只有少數酒樓供應,饀夠份量,除雞球外還有鵪鶉蛋、冬菇、蝦、义燒,香䓤。一定要趁熱吃。薑䓤鮮鮑魚炆烏冬,鮑魚有差不多兩節手指大小,烏冬炆煮得不錯,友人説加些鳳爪的鮑汁更好味。這餐吃得滿意,對美心皇宮的感覺是能保持一定水準。

幸福紅豆粿,紅豆粿用桑葉包著,吃起來味帶香,略覺甜了些。

鲍汁炆鳯爪,鳳爪炆得很淋,花生芡汁調校得宜;

沙茶醬鴛鴦肚,爽口味適中;

椒鹽鱿鱼鬚,細細條魷魚鬚,有咬口。

這餐吃得滿意,對美心皇宮的感覺是能保持一定水準。
2019-06-01
$126 (Lunch)
2019-04-13 1555 views
老闆請飲茶,去返我哋平時飲開茶嗰間。同老闆食飯唔駛急但要快。見到有新套餐餐牌,唔想用腦諗就嗌黎試下。蝦多士車仔點心,多士唔係太脆口,蝦都係一般彈牙。白灼菜心菜心老到入唔到口,又黃又韌。瑤柱肉鬆泡飯如果這個是泡飯,我諗我係屋企都應該煮得到㗎。 個湯都唔夠熱囉。蜆蚧炸鯪魚球即炸夠熱,啲油多咗少少。侍應的服務態度都如往常咁,冇乜改變,普普通通啦!衞生方面真係要注意,杯碟碗匙羹仍然係有油膩或有漬的,真係接受唔到囉!
見到有新套餐餐牌,唔想用腦諗就嗌黎試下。
蝦多士

車仔點心,多士唔係太脆口,蝦都係一般彈牙。
白灼菜心
菜心老到入唔到口,又黃又韌。
瑤柱肉鬆泡飯
蜆蚧炸鯪魚球
即炸夠熱,啲油多咗少少。
侍應的服務態度都如往常咁,冇乜改變,普普通通啦!
Lunch
2019-02-07 1700 views
大年初二,一家人開開心心開年點心樣樣都正常,又冇特別加價。用The GULU 預先攞位,去到等咗陣就ok👍百花釀魚肚,我們一共點了3籠,冇油、夠味,蝦膠彈牙蝦子柚皮沒有苦澀味。炸物新鮮熱辣辣👍
大年初二,一家人開開心心開年

點心樣樣都正常,又冇特別加價。

用The GULU 預先攞位,去到等咗陣就ok👍

百花釀魚肚
,我們一共點了3籠,冇油、夠味,蝦膠彈牙

蝦子柚皮沒有苦澀味。

炸物新鮮熱辣辣👍
2019-02-06
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$140 (Lunch)
新正頭與家人一大清早到上環文武廟拜神,離開時經過一家西餐廳,老伴本提意試一試風味,小的則礙於老爹之傳統口味與及怕那洋風小店在獨市之下劏羊牯,遂表示希望吃中餐。車子沿路兜轉,以為要找一家營業的茶餐廳,結果老伴卻主張到上環信德中心的美心皇宮去。對於美心集團,小的只覺每下愈況,價錢暗暗地加,份量漸漸地減,質素卻不斷下滑,然而小的已否決了老伴一次,而他不知何解地老愛美心,唯有尊重他。 來到美心皇宮仍未到九時,碩大的餐廳人跡罕至,店內職員之數目比食客還要多,姐姐豪氣地叫咱們隨便找個位子坐,還說中間檯椅更大一點。於是小的領著爹媽直闖中庭,四個人坐進一張八人大檯去。誰知安頓以後另一位阿姐得悉咱們只有四位,便把咱們趕離大檯,未進餐便先得一翻折騰。 原本是一家四口簡單填肚,而吃的亦是普通平凡的美心皇宮,以為隨便地開心進餐,小的並沒有打算特意寫個食評。卻因餐廳之服務著實太過糟糕,新正頭給吃個一肚子氣,弄得小的要不吐不快! 對小的而言美心酒樓算是中等檔次的連鎖集團,其定位自然要比低一級的海港、稻香、明星、好彩,與及那些街坊酒樓要佳。無論是食物質素與職員之服務態度均有一定要求。可是這回體驗卻完全地摧毁了

對小的而言美心酒樓算是中等檔次的連鎖集團,其定位自然要比低一級的海港、稻香、明星、好彩,與及那些街坊酒樓要佳。無論是食物質素與職員之服務態度均有一定要求。可是這回體驗卻完全地摧毁了集團之品牌,小的更覺得那些低檔次的酒樓其實比之美心還要好,咱們又何須貼更多的錢來買一個難受?

一路向西的臭四傳菜嬸為咱們送來五籠點心,小的問要個辣油,臭四嬸西面地給了一碟,自家感冒在身也愛衛生想分開醬汁,故向臭四嬸要求多要一碟辣油。誰知那臭四嬸兇巴巴地表示已有一碟便不能再加,小的吃個茶餐廳也有著整瓶辣油附在桌上,如今來到高雅尊貴的美心皇宮就連多一丁點的辣油也吝嗇不放嗎?要是如此小的吃街坊酒樓來得更自在逍遙。

咱們四個人點了八碟菜,潮式粉果精緻小巧,味道尚可以,卻不及便價的「潮館」出色。至於蝦餃也是小小的四粒,雖然份量不足,勝在餃皮仍算薄滑,裡頭也有著真材實料的蝦肉。袖珍的牛肉球與牛丸差不多大少,一籠三顆為正常份量的一半,一啖征服整粒變得完全沒有難度。叉燒包被家人稱讚美味,小的惡包飯故沒有嚐之。不清楚那屬於老媽之客套話還是真心誠意的嘉許。

既然不好澱粉,那一小瓦盅裡的鳯爪排骨飯當然留給三位會吃飯的朋友。由於過年吃的太多,小的其實已腸胃不適地吐過幾遍,是故自己每每要留心別忘情地吃了過量。瑤柱柚皮純屬素菜,在烏卒卒水瀅瀅的湯汁裡浸著一厥一厥的柚皮,賣相奇差,幸好吃之味道還可以。湯汁裡浮著豐富的碎條子,以為那是瑤柱嗎?不好意思,那為美心廚房之傑出製作,把金菇的莖部砌成短小條粒,和以醬油,疑幻似真的瑤柱便大功告成,無論是翠園或潮庭,只要是美心集團,她們都沿用同一式手法,小的以前在她們的扒豆苗裡見識過,今次於柚皮裡給重溫,然而柚皮只是客點心,咱們就別期望過高了。

川芎白子魚頭幾乎由小的征服全部,皆因菜式甫上場,爹媽便不斷表示小的經常頭痛,謂小的要多吃一點。魚頭只得小小的兩片,而且更非屬多脂多肉的部份,咱們只能吃到許多的骨與皮。菜式之中藥材味道甚足,而且很鹹,入口是不錯,對身子卻不怎麼有益。

鮮竹卷一客三件,和以聲稱的龍蝦湯底,是故表面浮著稍稍的一點橙紅色,但卻懷疑所謂的龍蝦會否真實存在。

2019-02-07
$100 (Breakfast)
2019-02-04 3638 views
今日去上環有些事情辦,知道附近有一間美心皇宮,所以就約好朋友去呢度飲茶😊入門口待應到入座後到食嘢期間到走,每一個待應,穿西裝經理同職員,包括傳菜,全部都好有禮貌👍👍👍👍環境吳錯亦坐得好舒服。———————————————————-今日食既食物:1-🐷皮🐠蛋尤魚—-咖哩夠入味,所有入面有既食物全部都夠曬味道,吳會過咸,味道適中,但吳係太夠熱,扣左小小分,但味道係好味☺️2-至愛包魚出場——係包魚燒賣,又熱又好味😬😬3-川芎浸魚尹——🐟頭新鮮,藥材味濃,湯好味👍4-瑤柱金針扒柚皮——以為全部金菇,點知食落係好多瑤柱,絕對係對貨對板😂😂不過係柚皮過林左小小,但味道👌既5-百花釀🐠肚——-最鐘意D食物熱辣辣👍🐟肚夠林又爽甜,🦐膠又彈牙😋6-花膠罐湯餃——-必食,又係熱辣辣,廚師手藝好到不得了不得不讚,我周圍食甘耐嘢,未食過一個師傅整得甘簿既罐湯餃皮,仲吳會熟左D皮爛曬,仲係完整一隻係碗入面,入面既材料係熟既,罐湯餃入面材料有🦐,瑤柱,🐷肉,🌼花膠仲好大件👍7-豆腐花🌹———又到甜品時間,撞桶豆腐花,加埋薑汁,庶糖配料,加吳加糖,任君選擇😬————————————————————點心款式又多,價錢
———————————————————-
今日食既食物:
2-至愛包魚出場——係包魚燒賣,又熱又好味😬😬
3-川芎浸魚尹——🐟頭新鮮,藥材味濃,湯好味👍
不過係柚皮過林左小小,但味道👌既
————————————————————
點心款式又多,價錢又吳貴,招呼週到
值得再去既一間酒樓😋😋😋✌️✌️

百花釀魚蛋
花膠罐湯餃
豆腐花
2018-12-19 1265 views
今天和家人去遠一點飲茶,就坐了幾站地鐵到上環的美心皇宮。今天五個人,點了一桌子的點心,沒有全拍。上環站D出口,一出來就是了,場地還挺大的。還有窗口可以看到蒸點心的情況~~~糯米雞個頭很小,大概只有半個手掌心那麼大。牛雜很入味,煮得很軟,偶爾上面黏連了一些脂肪,不過味道不算很香。菜乾粥味道清淡,還挺香的,不算很鹹。我們還點了其他點心:雲吞、燒賣、馬蹄糕、牛柏葉、腸粉等等,水準都正常,沒有特別難吃的。

上環站D出口,一出來就是了,場地還挺大的。

還有窗口可以看到蒸點心的情況~~~

糯米雞
個頭很小,大概只有半個手掌心那麼大。

牛雜

菜乾粥
味道清淡,還挺香的,不算很鹹。
2018-12-19
Breakfast
2018-11-18 967 views
喺附近返工幾年,呢一間都算係我午餐食堂, 最高一個星期光顧五次,最少一個星期光顧三次, 有時同同事呻,仲有啲咩可以揀呀?冇去一排,因為佢啲伙記的態度好差,杯碟匙羹都比較污糟! 抵制咗佢一段時間,最近又去返幫襯啦!態度有少少改善咗啦! 不過食用器皿和牙纖筒的衛生仍未改善,另外埋單的時候仲係要等好耐, 希望呢點再有改善啦!不過最近我發現有一樣微妙變化,逢星期三的點心同炒粉麵飯好似特別差㗎! 唔知係咪因為跑馬日呢?多春魚炸得都幾脆,而且亦都唔係話太油。蓮藕餅有3件,煎得好差,乾爭爭,食落都唔似蓮藕餅。春蛋燒賣有3粒,味道同賣相都係好差,蝦又唔新鮮。濃湯餃子唔夠熱。西米焗布甸係凍的, 入口覺得佢係過咗氣。 我都估到落單叫,佢都係俾手推車仔上面嗰啲你㗎啦!
多春魚炸得都幾脆,而且亦都唔係話太油。
蓮藕餅有3件,煎得好差,乾爭爭,食落都唔似蓮藕餅。
春蛋燒賣有3粒,味道同賣相都係好差,蝦又唔新鮮。
濃湯餃子唔夠熱。
Lunch
2018-11-08 747 views
星期日午餐,一家大細黎到上環美心皇宮飲茶,平日weekdays黎好多人等位,今日唔使等,入到去地方好大,不過都已經9成full點心紙應有盡有,價錢唔算平,但好多選擇,我地5個人叫左大概13 蘢點心,蝦餃燒賣,煎腸粉,蘿蔔糕,牛肉球,糯米卷等等,呢d飲茶例牌都有叫。另外,仲有胡椒咸菜豬肚湯 同薄餅。味道方面 3 out of 5粒星, average 唔差亦唔係over the top,Weekend 5 個人飲茶,埋單$600幾,overall 美心皇宮都係茶聚唔錯既地方,但如果追求味道既朋友可能會想試其他地方