2013-07-20
最近有兩家秘魯餐廳來港, 小妹終於有機會試試新口味。秘魯位於南美洲,北鄰厄瓜多和哥倫比亞,東與巴西和玻利維亞接壤,南接智利,西瀕太平洋,齋睇地理環境已經覺得幾有趣, 估計佢地既飲食文化應該會集各界大成。總括小妹既舌尖報告, 秘魯菜其實同西班牙菜都幾相似,無論價錢,食法都幾親民。(而秘魯既官方語言是西班牙文!)我地食既餐$374一位。先講叫PISCO 既WELCOME DRINKS.PISCO酒可以話係秘魯既國酒, 佢利用新鮮剛發酵既提子汁蒸餾而成, 釀酒方法同造白蘭地相似, 味幾香, 愛酒之人不妨一試。另外教我驚喜的是他們原來也愛水果酒。BAR MANAGER同我講果酒一般浸15日就飲得, 佢地仲會用黎做COCKTAILS. 我貪新鮮揀左Gooseberries, 因為未聽過咩係「鵝莓」,上枱先知原來係龍珠果, 而且仲係當地一個POPULAR CHOICE!頭盆有Scallop Ceviche, Ceviche係秘魯菜既signature,意思係醃海鮮。個汁酸味味咁, 有幾粒罌粟籽係入面(原來可以食!) 好開胃, 間中又食到一兩粒Gooseberries, 好開心。而於Scallop係
另外教我驚喜的是他們原來也愛水果酒。BAR MANAGER同我講果酒一般浸15日就飲得, 佢地仲會用黎做COCKTAILS. 我貪新鮮揀左Gooseberries, 因為未聽過咩係「鵝莓」,上枱先知原來係龍珠果, 而且仲係當地一個POPULAR CHOICE! 頭盆有Scallop Ceviche, Ceviche係秘魯菜既signature,意思係醃海鮮。個汁酸味味咁, 有幾粒罌粟籽係入面(原來可以食!) 好開胃, 間中又食到一兩粒Gooseberries, 好開心。而於Scallop係微微煎過, 中間仲帶點醃過既粉紅, 幾正。 另一個就係燒八爪魚伴薯仔。薯仔係秘魯既特產,所以唔少菜式都會有佢既出現。(其實西班牙菜都一樣鍾情薯仔)而於另一個主角燒八爪魚, 大廚既功力好到家,一D都唔鞋, 食落幾JUICY。 主菜SALMON同雞胸肉其實都處理得幾好, 不過我對呢兩樣食材興趣唔大, 在這不談。KEKE 甜品有兩道。一個係SWEET EMPANADAS. 有外型好似餃子既蘋果PIE配楓糖雪糕。 另一個叫SUSPIRO DE LIMENA係橄欖油雪糕配藜麥COOKIES 加燒過既菠蘿!!
橄欖油雪糕好CREAMY好好味! 而藜麥又係咩東東? 藜麥, QUINOA, 係南美洲高地特有的穀類植物, 由於佢營養超級豐富, 依家係歐美相當HIT, 佢仲有個靚名稱為SUPER FOOD, 其實同佢係一種古老作物而冇受基因改造都極大有關係。整個甜品配搭好出色, 口感好之外味道亦超贊, 係成餐飯既亮點之一。