作為珍珠奶茶控嘅我😂,見Mc Cafe新推出沖繩黑糖珍珠奶茶,當然第一時間沖去試。佢用咗沖繩黑糖同純錫蘭茶葉,黑糖味同茶味夠香又唔會話太甜。珍珠煙韌Q彈,奶泡都夠滑👍。同場加映伯爵茶蛋糕,成個蛋糕都係用伯爵茶整,茶味香濃自然☕,D忌廉幾幼滑。Combo set有野飲有蛋糕食,做3點3下午茶一流。呢個價錢黎講CP值唔錯。。。@mccafe.hk。。#mccafe #mccafehk #黑糖珍珠奶茶 #珍珠奶茶 #沖繩黑糖 #Q彈珍珠 #hkcafe #hkcoffeeshop

@mccafe.hk

2019-12-02 454 views
麥當勞近排出咗麥提莎系列,對於麥提莎控嘅Fatbrown 來講一定要試吓啦麥當勞每逢三點到六點就會有下午茶套餐,平時買一件蛋糕都差唔多$30,加多兩三蚊就已經有杯咖啡飲都幾抵㗎<Tea set- 麥提莎朱古力蛋糕配焦糖咖啡$32>今日食咗個好豐富嘅早餐難得晏晝唔係好肚餓,等到三點嘅時候先去麥當勞叫番個下午茶套餐食,咁梗係要試吓佢個麥提沙朱古力蛋糕啦麥提沙味有嘅,不過唔係好重蛋糕乾爭爭咁,其實真係麻麻哋至於焦糖咖啡,咖啡味就唔係好重啦不過都飲得落口嘅講真$32一個餐可以試吓嘅,但係如果個蛋糕本身買$30我就唔會再食啦,

<Tea set- 麥提莎朱古力蛋糕配焦糖咖啡$32>
今日食咗個好豐富嘅早餐
麥提沙味有嘅,不過唔係好重

蛋糕乾爭爭咁,其實真係麻麻哋

至於焦糖咖啡,咖啡味就唔係好重啦

2019-09-27 384 views
⭐️👉🏻評分: 7/10
.🥪平時真係好少幫襯,因為潛意識覺得佢啲嘢食會係伏,見到有其他foodie推就想試下😍可能無希望就無失望,今次幾驚喜!————————————————————-🔹煙肉碎蛋芝味多士 (飲品+$14)店員首先叮熱解凍,再送入焗爐烘烤。一開四上碟,擺得都幾靚仔!麵包烘到好香脆,但又唔會過硬過乾,入面嘅芝士熱辣辣,仲識拉絲~碎蛋份量剛剛好,比想像中足料!配上兩塊煙肉(即平時早餐包個種),鹹鹹香香超級滿足!本來仲擔心食mccafé得塊包仔唔飽,但呢個combination係絕對飽到上心口,仲有啲滯🤣btw個日又一城個姐姐焗得好好食,完全carry咗舊包,之後我再去其他分店買外賣,真係hea到出汁,啲芝士飛哂出嚟🤦🏼‍♀️建議都係堂食🙈————————————————————如果想輕營啲,揀蘑菇粟米芝士都唔錯,配撘幾新奇但又出奇地夾!無咁漏~
⭐️👉🏻評分: 7/10
————————————————————-
🔹煙肉碎蛋芝味多士 (飲品+$14)

————————————————————
2019-05-17 421 views
見到廣告有奶蓋喺麥當勞出現真係以為自己眼花🤣🤣🤣超鍾意飲喜茶嘅我決定一定要去試一試機佢有$34個餐包奶蓋系列同埋一件cake但係奶蓋細杯點夠飲所以我加$3要杯大嘅我揀咗四季春奶蓋個茶味清香度都幾好奶蓋味雖然唔重但係飲到尾都覺得OK另外我覺得個彩虹蛋糕都有啲驚喜都唔錯喎好鬆軟影相來講都幾靚可以呃like另外有啲同事share佢個包比我食都覺得唔錯喎Mc Cafe 今次呢個系列值得推介👍🏻👍🏻👍🏻
見到廣告有奶蓋喺麥當勞出現真係以為自己眼花🤣🤣🤣
影相來講都幾靚可以呃like
另外有啲同事share佢個包比我食都覺得唔錯喎
Mc Cafe 今次呢個系列值得推介👍🏻👍🏻👍🏻
2019-05-16
$37 (Tea)
好耐無食過麥當勞早餐 心血來潮去到附近商場 見到mc cafe d 包放得好令 一直又無試過 就叫左雞肉火腿蛋芝味多士加杯cappuccino🤤🤤🤤麥麵包夾住好多雞肉火腿蛋 食落口感好豐富 估吾到蛋都仲好滑 芝士仲可以拉絲tim😂😂😂 杯咖啡都幾滑 好重奶味 啱啱好附合我對cappuccino的要求🥰🥰🥰 味道好香濃 飲完精神曬👍🏼👍🏼👍🏼 但環境就感覺有d污糟 地下痴痴地 有d嘔心🤢 推薦:⭐️⭐️⭐️

但環境就感覺有d污糟 地下痴痴地 有d嘔心🤢

推薦:⭐️⭐️⭐️

2019-02-07 615 views
九龍塘裡面的大型高級購物商場「又一城」,雖然屬於面積龐大的購物廣場,但是這樣不等於「又一城」商場裡面,會有很多值得一試,又適合我一個人光顧的餐廳。因為我之前曾經有一間光所過的甜品店「Sweetology」,「Sweetology」現在一早已經結業關門收場,所以我一個人重臨「又一城」,始終不容易找到適合我一個人光顧的食店。「又一城」現在剩下的食店,很多都是大型連鎖集團餐廳,例如美式快餐店「麥當勞」,就是活生生的最佳例子。「麥當勞」裡面還有咖啡店「McCafe」,都是我以前在九龍塘未曾幫襯過的食店之一。而且九龍塘又一城分店「麥當勞」跟「McCafe」還有一個先天的優勢,這個優勢就是擁有廣闊而又開揚的「又一城」大型溜冰場景觀,彷彿商級豪宅都會有的居高臨下「球場景」一樣。食客如果選擇坐在,「麥當勞」向着溜冰場方向,而且是落地玻璃幕牆位置檯櫈的話,食客就能夠做到,一邊觀看溜冰場裡面的人溜冰,一邊享用「麥當勞」的漢堡飽食品,或者「McCafe」的咖啡蛋糕。雖然我今次的而且確,是選擇光顧九龍塘「麥當勞」裡面的「McCafe」,但是我今次就沒有購買九龍塘「McCafe」的咖啡飲品,反而選擇了購買試飲,

雖然我今次的而且確,是選擇光顧九龍塘「麥當勞」裡面的「McCafe」,但是我今次就沒有購買九龍塘「McCafe」的咖啡飲品,反而選擇了購買試飲,試食「McCafe」的紅豆抹茶系列。

我發現在九龍塘「又一城」裡面的「McCafe」,單是觀看「McCafe」的文字餐牌價目表,是無法直接認出自己想喝的「凍虎紋紅豆抹茶」,以及自己想食的「虎眼紅豆抹茶蛋糕層層疊」。

我在幫襯九龍塘「McCafe」之前,曾經有在大型視頻網站程式,程式裡面其他人拍攝的短片裡面,知道坊間其他網絡作者,對「McCafe」「凍虎紋紅豆抹茶」飲品造型跟味道的評價。

視頻網站裡面的短片作者,認為「凍虎紋紅豆抹茶」裡面的紅豆賣相稍嫌有點嘔心,有點像嘔吐物。但是我試飲過「凍虎紋紅豆抹茶」的味道其實還可以,而且紅豆的味道還算是很甜的。

不過,我覺得九龍塘「McCafe」廚房,為「凍虎紋紅豆抹茶」而預備的餐具稍嫌馬虎了一點,因為九龍塘「McCafe」不是使用玻璃杯,而是使用了塑膠外賣膠杯,去盛載「凍虎紋紅豆抹茶」飲品。

結果「凍虎紋紅豆抹茶」在空間狹窄的「McCafe」塑膠外賣膠杯裡面,本來賣相有一定程度美觀的「虎紋」拉花花紋圖案,就隨着塑膠膠杯的狹窄環境,而被擠壓成一團糢糊的黑色糖漿。

至於「凍虎紋紅豆抹茶」裡面的黑色糖漿,糖漿的味道十分之甜,味道甜得來有點濃,有點像黑糖糖漿,又有點像朱古力甜味的糖漿。糖漿甜味實際來源,已經因為糖漿拉花被擠壓扭曲成一團,而變得難以分辨了。

雖然當時又一城分店「McCafe」櫃檯裡面,有一位咖啡師傅坐鎮,但是我忽然好奇,想試試透過「麥當勞」裡面的自助點餐機裡面,購買「McCafe」的食品飲品。

所以我左手一邊操控「麥當勞」的自助點餐機,右手則拿着手提電話,正在不斷按手機相機鏡頭,拍攝自助點餐機裡面的「凍虎紋紅豆抹茶」,以及「紅豆抹茶蛋糕層層疊」餐牌和價目表內容。

「McCafe」在自助點餐機裡面的選擇食品飲品方式,大致上都跟「麥當勞」的運作模式幾乎一模一樣,就連收費方式選擇亦都是差不多,可以選擇信用卡、八達通、支付寶、微信等等的「點對點」付款途徑。

我就還是選擇了到櫃檯付款的方式,即是先在自助點餐機選項裡面,選擇自行到櫃檯以現金付款購票,然後才等候號碼前往取餐,比較迂迴的付款方法。

我按完自助點餐機,再去櫃檯付款過後,等候了大概接近二十分鐘的時間,就等到自己的輪候號碼顯示出來,我可以在「McCafe」櫃檯捧着「凍虎紋紅豆抹茶」跟「紅豆抹茶蛋糕層層疊」,回到可以望到溜冰場的檯櫈去。

「又一城」「McCafe」的「凍虎紋紅豆抹茶」由於沒有使用餐廳餐杯,而改為使用塑膠外賣膠杯,結果導致「凍虎紋紅豆抹茶」實際製成品的花紋圖變得模糊不清,只剩下糖漿的甜味而已。
凍虎紋紅豆抹茶
$35.5

至於「凍虎紋紅豆抹茶」裡面的味道,就算抹茶的味道或多或少會有少許苦澀味道,但是「凍虎紋紅豆抹茶」的紅豆蓉跟糖漿的甜味,已經把整杯飲品味道都變得完全沒有苦味,味道甜得有點過火。

至於「凍虎紋紅豆抹茶」裡面紅豆的口感,都已經被「McCafe」預備食材的人,煲煮到完全腍掉,所以紅豆在飲品裡面,都已經被抹茶飲品所浸爛。

我拿着膠匙羹把「凍虎紋紅豆抹茶」裡面的紅豆撥起來,發現紅豆已經被煮到很爛,體無完膚的樣子,紅豆製成品最後只剩下甜得過份的甜味。

至於「McCafe」的「紅豆抹茶蛋糕層層疊」,蛋糕造型大致上,跟其他口味的「蛋糕層層疊」幾乎一模一樣。不過「又一城」分店「McCafe」的冷凍櫃檯,把蛋糕保存完整程度都還可以接受。
紅豆抹茶蛋糕層層疊
$30.5

「又一城」「McCafe」的「抹茶紅豆蛋糕層層疊」實際的口感,亦比我之前在其他分店的「McCafe」吃到的「蛋糕層層疊」軟熟得多,蛋糕的構造沒有被冷凍櫃檯的雪櫃所冷凍凍僵。

至於「抹茶紅豆蛋糕層層疊」的口感,雖然未必及得上真正「千層蛋糕」那麼,擁有多層層次複雜口感,但是我自問還很喜歡「抹茶紅豆蛋糕層層疊」的層次化結構和複雜口感。

而且「McCafe」「抹茶紅豆蛋糕層層疊」的味道,味道沒有因為使用了抹茶而變得比較苦,相反地,「抹茶紅豆蛋糕層層疊」裡面有紅豆明顯的甜味,還有蛋糕層層疊裡面夾層忌廉奶油的牛奶甜味。

雖然「抹茶紅豆蛋糕層層疊」裡面或多或少,無可避免地會有抹茶的茶葉澀味,但是蛋糕層層疊因為有了甜味紅豆蓉,還有牛奶奶油忌廉甜味幫助,所以「抹茶紅豆蛋糕層層疊」整體味道都是偏向比較甜。

或許可能是因為九龍塘「又一城」「麥當勞」跟「McCafe」,屬於規模比較龐大,食客流轉速度比較快捷的分店吧,所以「又一城」「McCafe」裡面的蛋糕銷售和補充速度亦比較快。

結果我吃到一個,沒有被「McCafe」裡面的冷凍櫃檯雪到變硬變僵,而且實際口感偏軟,味道又甜的「紅豆抹茶蛋糕層層疊」,配合到「凍虎紋紅豆抹茶」飲品的甜味。

就連「又一城」「McCafe」櫃檯店員,為製造「凍虎紋紅豆抹茶」而加入的紅豆跟糖漿,份量都比我最初預計來得更多,多得幾多蓋滿整個塑膠外賣杯。

結果「McCafe」「凍虎紋紅豆抹茶」飲品的實際甜味,不單沒有變弱,味道甚至可以說是甜得有點過猶不及,變成我飲用過之中味道最甜最漏的抹茶飲品。
2018-11-09
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$48 (Tea)
凍虎紋紅豆抹茶
$ 35.5
紅豆抹茶蛋糕層層疊
$ 30.5
2018-07-05 724 views
很想同大家細細聲講平日早上這裏是個好安靜又舒服的地方,可以同良朋知己慢慢嘆早餐的地方及傾傾近况。對我來説新出的港式奶茶雖然茶味不夠濃,但我覺得它比其濃滑奶茶更滑口,比茶包奶茶更茶濃,所以我現在每次都選它。其實我覺得Mcdonald一早就應該要有港式奶茶,這才是香港人至愛的口味。最窩心是Mcdonald姐姐常常走過來問要不要添加,還準備了奶仔同糖包。今早,我逗留了個半鐘,但姐姐問了兩次,thank you!好似話咖啡都有得添加,不過我就好少叫咖啡,就未試過添加。

好似話咖啡都有得添加,不過我就好少叫咖啡,就未試過添加。
2018-05-31 427 views
又一城的mccafe 係又一城最高果層, food court 隔離,  無論早上番工, 還是周六日假期, 無時無刻也會很多人, 朝早番工的人去買咖啡飲, 下午放學的學生去買蛋糕食,我係平日下午放學時份左右去買咖啡飲的, 間餐廳堆滿了著住校服的學生,上至中學, 下至幼稚園, 都未計係bu 同city 過黎的學生, 勁多人。我本身叫左杯岩鹽焦糖美祿咖啡, 諗住堂飲,但可能洗唔切杯, 店員最尾都係比紙杯我。講番杯cappuccino先, 其實OK 既, 咖啡味夠, 又唔會好快變酸, D 波波又夠脆, 奶泡夠挺身,基本上我無野好挑剔,雖然如果可以慳番隻紙杯既話感覺上會好D,不過我仍然都係選擇係人太多的情況下體諒員工的辛勞。
無論早上番工, 還是周六日假期, 無時無刻也會很多人,
朝早番工的人去買咖啡飲, 下午放學的學生去買蛋糕食,
我係平日下午放學時份左右去買咖啡飲的,
間餐廳堆滿了著住校服的學生,
我本身叫左杯岩鹽焦糖美祿咖啡, 諗住堂飲,
但可能洗唔切杯, 店員最尾都係比紙杯我。
基本上我無野好挑剔,
雖然如果可以慳番隻紙杯既話感覺上會好D,
不過我仍然都係選擇係人太多的情況下體諒員工的辛勞。
2017-09-22 839 views
最近好愛McCafe新出的早餐(但其實不算新了)芝士粟米蘑菇多士!雖然不是新鮮製成,是冰鮮了的多士再烤焗翻熱,但這個多士亦是很好味😋!這次可以堂食,不用再外賣到公司才吃(外賣走的多士會侷到淋身),多士焗得很脆,芝士份量又足夠,跟粟米蘑菇非常配合(或許現今對很多餐來說沒有什麼不能跟芝士相配吧🙄)。另外配上一杯Cappuccino,就變了一個good morning 啦!🌞後記:我吃過幾次芝士蘑菇粟米多士,都未試過另一款芝士煙肉扭扭粉多士,但一直覺得澱粉質加澱粉質這是什麼組合啊,最近心血來潮試了,結論是我下次不會再買扭扭粉多士,最差的地方是,有些位置不夠芝士,一咬就只有扭扭粉和多士,丁點芝士也沒有的口感實在太難受🤷🏽‍♀️

2016-04-19 1059 views
最近無論係facebook定ig都見到mc cafe出左樣勁吸引既系列,就係窩夫喇,身為窩夫超級fans既我,而家啲窩夫下下都要過百蚊,M記出得當然點都去試試啦!!大約十點半左右去到,點知去到個職員話岩岩賣哂,要等15分鐘等佢解涷,一場黎試無理由唔試!但其實我本身好天真咁覺得佢係用機即刻整,點知原來係雪好拎出黎焗返熱。等左15分鐘左右,主角出場喇!睇落同圖竟然差唔多無咩出入,即刻試試佢~一食落口,心諗...果然對於mc cafe唔好有咩期望,首先食落去只有少少脆口既感覺,同平時出面食既外脆內軟當然完全扯唔上關係啦,而本身窩夫應該有既蛋香味,都係完全食唔到,感覺就好似食緊一舊厚厚地就黎過期無左脆口既餅乾咁...而且食食下竟然發現佢有d未溶既糖係面,完全格格不入。老實講,雖然廿幾蚊都唔應該有咩要求,但我會選擇係街邊比十蚊食個格仔餅會開心好多!最後就係佢放係面果3粒棉花糖係完全無烤過,就咁放係上面,明明幅圖係烤過架喎...因為買飲品可以用平價換購窩夫同蛋糕,一於試埋佢個新出棉花糖朱古力。其實都預左棉花糖係熱朱古力會溶,不過同幅圖真係幾大差別哈哈。飲落都係一杯普通朱古力,無咩驚喜,咁當然同平時

因為買飲品可以用平價換購窩夫同蛋糕,一於試埋佢個新出棉花糖朱古力。其實都預左棉花糖係熱朱古力會溶,不過同幅圖真係幾大差別哈哈。飲落都係一杯普通朱古力,無咩驚喜,咁當然同平時$7杯既M記朱古力比,呢杯廿幾蚊一定會濃味啲既!
之後我呢個黑洞唔夠飽,見有得廿蚊換兩件蛋糕,梗係試埋佢啦!
您問我呢兩件到底係咩味既蛋糕,我諗睇顏色就係抹茶同朱古力味既,睇落都好似幾靚仔,但食落黎分既話我食哂成件蛋糕都分唔到佢係咩味。兩件蛋糕同樣地係唔軟熟,有點"鞋"口既感覺,對於一個整開蛋糕既人黎講,呢件蛋糕絕對唔合格,至於入面既cream唔係滑溜果種,係落魚膠粉似啫哩既感覺,同我想像都幾大出入,味道同質感都唔合格啊,今次真係大大既失望喇!
2016-03-21
$70 (Last Night Supper)
2015-08-16 725 views
Heard from friends we can make our own burger at Festival Walk Mc Donald's, so, i took my friend who just come back from Canada to try. There were two machine to select your choices of burger ingrediants, two customer service ladies teach you how to do it on the machine. Service was great and they were so nice! Once you choose your stuff, they will bring you the meal and no need to serve yourself! This is fantastic!!I selected fresh soft bread + lettuce + acid melon + avocado sauce + mozzarella

I selected fresh soft bread + lettuce + acid melon + avocado sauce + mozzarella cheese + beef just 1 piece.
This was the set how it looked like, it was so nice for the taste of the burger for what i selected
...I also ordered a mango frappucino, taste so nice and even better than Starbuxxs...oh, it was an amazaing summer lunch for me to try with my friend who come to HK at her second time

Other Info. : Better go there before 12:30pm at weekday otherwise will be lots of kids and long queue
2015-08-03
  • make your own burger and Mango frappucino
2014-09-25 499 views
平時我都可能飲開Starbucks或者pacific coffee, 不過今日同fd行過,佢話想飲就去左mc cafe, 我地叫左杯朱古力冰雪同一杯普通咖啡,味道唔錯,同Starbucks嗰d有得比,價錢仲要平好多,大概平十幾蚊,真係可能飲過mccafe之後就會少d飲 Starbucks同pacific coffee! 加上佢既分店開得都好多!
2014-09-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$20 (Tea)
2014-04-20 487 views
最近mc cafe 有$15/杯 cuppacinno, 這天早餐來一杯...早上8點幾, 人少少, 坐一下唔錯一杯coffee加一件muffin, 廿幾元, 可上班前歎一會~~cuppacinno是fair質素, 如果奶輕手點更好muffin 選了香蕉合桃, 店員代把它叮暖了, 但有點太油, 叮熱後更覺出油...下次要試特價$12的牛奶抹茶~
早上8點幾, 人少少, 坐一下唔錯

cuppacinno是fair質素, 如果奶輕手點更好

下次要試特價$12的牛奶抹茶~
Other Info. : 店員態度有點傲慢. . . 讓客人感覺不好~~
$24 (Breakfast)
2014-02-05 216 views
是日到mc cafe 想休閒舒適地食下午茶,但可惜太多人,員工忙得連收據也沒給我,儲分卡的印花也沒有,幸好還記得找錢 等了一會便有得用餐,我點了中杯 babyccino泡沫鮮奶(6/10),味道還ok,看着是用維記鮮奶沖的。加了$16要了個新推出的 朱古力咖啡蛋糕(6/10),朱古力海綿蛋糕普普通通,咖啡mousse好味不是太漏,餅底硬而容易cut,可惜表面coat的一層朱古力太甜,拉低了整體分數

加了$16要了個新推出的 朱古力咖啡蛋糕(6/10)
2014-02-05
$35 (Tea)
2012-06-16 147 views
今日星期六,本來想過海食Pizza飲咖啡,但係實在太大雨,只好撻對拖鞋落樓下McCafe醫肚McCafe佢地做緊嘅優惠係叫中或大杯飲品, +$12有一個意大利包或者三文治半份, +$16任選一件蛋糕,或者+$19有一份三文治~Encore左上次食過唔錯嘅番茄碎蛋意大利包,同試左杯大嘅Long Black,一共係$30.5.一路都無對大集團嘅咖啡抱太大嘅期望,因為相信佢地要做到每間分店嘅品質大致相同,亦要照顧大眾嘅口味,就不能入太有性格嘅咖啡豆.今日呢杯Long Black亦係一樣,沒有明顯嘅個性,不能說是很差,味道大會令你留下任何印象. 有一層薄薄的咖啡脂,聞落香味很弱,喝完後有一陣酸酸的Aftertaste,而我亦選擇立刻飲熱水將呢陣唔討好嘅酸味沖淡.

唔係好得嘅Long Black
2012-06-16
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$30.5
  • 番茄碎蛋意大利包