2018-01-15 71 views
話說每一年嘅一月份,麥當勞都會推出一系列特價嘢,去掩飾佢未來嘅加價潮,平視我一向都好少食麥當勞,但尋日上Facebook見到佢麥當勞個promotion , $16有一個巨無霸同埋一杯中size嘅fuse tea雪梨茶,一於試吓啦,另外再加$6要多包細薯條, $22食個餐真係好抵。不過唔知係唔係promotion嘅關係,佢應該預計左好多人叫,所以預先整定好多,我堂食,一打開個盒拎起個包,已經feel到佢好凍,好似擺咗一輪咁,不過食平嘢預咗㗎啦,而細薯條份量比想像中多,略嫌鹹咗少少,雪梨茶冰唔會太多,甜度啱啱好,咁平來講,耐唔耐食下都好架,日日食就唔多健康,正所謂少食多滋味嘛

2017-12-12 71 views
M記最方便既地方,因為周街都係除了麥當勞外,大家樂,大快活,美心都有魚柳,但M記我就食得最多次數但M記個包,,其實真係幾好食,,味道好,,魚不會炸太耐而出事,唔知原來以前10元的魚柳包、麥香雞包及豬柳蛋漢堡加至11元,真係唉,食咩都貴左不過都係果句,,1蚊半蚊..暫時影響不大.不過長久落去都係慘不過唔知餐廳供應商係咩呢.我都想入貨係家炸下來食一點也不簡單
M記最方便既地方,
因為周街都係
不過唔知餐廳供應商係咩呢.
我都想入貨係家炸下來食
一點也不簡單
2017-01-15 258 views
這早, 我和女朋友行山回來, 突然想起麥當勞廣告的新產品, 於是就決定一試, 看看味道是否特別。甜甜的包皮, 沒有豬柳蛋的包皮那麼鬆軟, 較韌及乾身, 吃完十分口乾; 香濃的炒蛋, 新鮮大蛋, 蛋味濃滑; 而一塊外形似漢堡扖的肉, 甜甜的, 像蜜糖煙肉砌成, 味道特別, 似火腿又似煙肉味, 口感彈牙; 配以一塊金黃色的炸薯餅, 外脆內軟, 薯味十分香濃;吃完配以一杯香濃的熱朱古力, 朱古力味香濃, 甜甜的, 口感幼滑, 行完山後喝一杯熱朱古力, 暖暖的, 美味可口。一個早晨的新開始, 全靠一個早餐的支持, 帶動, 為一天添加了新活力。

麥田圈套餐

Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$28 (Breakfast)
2016-12-21 206 views
作為一個朱古力控,現在很少地方可以吃到廉價朱古力軟雪糕,上年麥記推出朱古力味軟雪糕的時段,我機乎每日都去甜品站買來食,等了又等,今年终於等到朱古力味軟雪糕回歸了,又可以日日食啦😍今次朱古力味新地夥拍可可米,兩者都是我的喜愛,好夾呀!浄朱古力味新地筒已經冇得輸~可可米新地多重口感,正👍🏻
今次朱古力味新地夥拍可可米,兩者都是我的喜愛,好夾呀!
浄朱古力味新地筒已經冇得輸~
可可米新地多重口感,正👍🏻
2016-12-15
$7 (Lunch)
2016-10-04 231 views
麥當勞新出,朋友話好食,推介情況下食!今期有兩款,選左美式蘋果佢有好多層,蘋果、沙律醬、蕃茄、生菜、芝士、煙肉、漢堡扒(個汁好似將軍漢堡既汁)等。整體上幾好食,加上蘋果令人有清新既感覺!個包幾大下,有好多層唔同食物,一次過試晒唔同口感同味道!不過可惜個包包得好核特,汁飛唒出黎,菜分布唔夠平均。整體其實不錯!
麥當勞新出,朋友話好食,推介情況下食!

今期有兩款,選左美式蘋果
不過可惜個包包得好核特,汁飛唒出黎
,菜分布唔夠平均。
整體其實不錯!
美式蘋果
美式蘋果
2016-06-22 243 views
以前好少去麥當勞食早餐,因為真係唔係食薯餅,因為薯餅實在太熱氣,雖然酥脆鮮熱帶咬口,但每次見到,總有濃濃既罪疚感。但自從麥當勞可以唔強制性地薯餅跟餐,就成為左一個選擇。當麥當勞出現超值早餐之後,每次去食,都會食芝士雞堡。說穿了並不特別,只是麥香雞塊加片普通芝士,但配搭上來,又幾正路,我覺得十分好食,加杯野飲(重要的事情說三次,麥記咖啡好難飲,麥記咖啡好難飲,麥記咖啡好難飲)。好了,食完早餐,要開始做野了。
2016-06-08 194 views
去麥記買咗個新雪糕。焦糖布丁麥旋風$14。個焦糖布丁麥旋風有焦糖甜味。好食。當中有碎曲奇,個雪糕好滑。個包裝好精美。食落好味。價錢好便宜。誠意推介。
食落好味。價錢好便宜。誠意推介。
焦糖布丁麥旋風
Other Info. : 當中有碎曲奇,個雪糕好滑。個包裝好精美。食落好味。價錢好便宜。誠意推介。
2016-06-05
$14 (Last Night Supper)
2016-05-31 114 views
有空到麥當勞試食最新推出電視廣告賣到街知街知巷聞由名廚 Gabriel Choy 設計嘅美式手撕雞堡,上網一查知近年歐美漸漸興起以手撕肉製成漢堡,名廚希望將呢個新概念帶來香港,為麥記粉絲帶來驚喜,結果研製出的美式手撕雞堡,兼顧嫩、脆、爽的3種口感,再將惹味、香口和清新的味道完美結合,而每一絲幼嫩的手撕雞都均勻拌上惹味的烤雞風味醬,上層有原個香脆炸洋蔥圈及蛋黃醬,下層則是混合了香蒜蛋黃醬的菜絲,及半融車打芝士。定價絕對吾平,希望可以有不錯質素。包裝紙有特別摺過,攝隻手入去揸實個包嚟食都無問題,設計相當吾錯。打開個包,配料吾會叠得東歪西倒,算係美覲的。最左手邊有一塊大大洋蔥圈中間的手撕雞配椰菜,胡蘿蔔絲組成的野菜組合,咬落走哂手撕雞原有的味道,秘製醬好香,有點微辣而惹味,有點太濃味,餡料亦較細碎,即使有特別包裝紙,仍然很容易掉出來,進食時較麻煩。整體倘可。美式手撕雞堡:淨包 $25.8/套餐 $35.8美式手撕雞堡:淨包 $25.8/套餐 $35.8
定價絕對吾平,希望可以有不錯質素。

美式手撕雞堡:淨包 $25.8/套餐 $35.8
美式手撕雞堡:淨包 $25.8/套餐 $35.8
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$35.8
2016-03-12 300 views
去麥記點咗個功夫熊貓分享盒。套餐加熱奶茶是$43。個套餐有功夫熊貓分享盒,熱飲同埋中薯。個盒個賣相好靚。盒炸雞食落同KFC無分別。只係附送一包泰式辣醬。個醬汁唔係好辣,帶有酸甜味。混入炸雞好好食。但係要食埋包中薯,就會好熱氣。個人建單買分享盒加飲品就夠。
Other Info. : 個人建單買分享盒加飲品就夠。
2016-03-11
$43 (Dinner)
功夫熊貓分享盒
功夫熊貓分享盒
2016-01-26 113 views
麥叔叔今年又玩新意思,推出左個「黃金脆薯牛堡」,我見幾得意,今日Tea時就買左個餐返黎試下~今年唔同既係個包夾多左塊薯餅,平日淨係早餐先有薯餅既麥當勞居然宜家Anytime都有得食!先講塊牛,好Juicy,厚厚地既牛肉,都唔欺場架,塊牛用黑椒汁醃過,一咬落去D汁就噴出黎,證明牛肉非常多汁,D肉亦好嫰,好易咬開,而且因為有黑椒汁辣辣地,口感幾開胃。至於薯餅,雖然唔係好脆(可能我食時已經放左一陣,凍左),但正因為咁,薯餅林林地,同包夾得到,好融和,如果又硬又脆反而會覺得唔Match,好似包有包食,薯餅有薯餅食咁,今年呢個黃金脆薯牛堡內含薯餅呢個Idea的確唔錯!另有無薯餅版本可供選擇.

另有無薯餅版本可供選擇.

2016-01-21
$34 (Tea)
2016-01-25 830 views
這個星期,寒風澟列,一股嚴寒低溫籠罩香港。路過麥記,小雞說想試最新推出的紫薯雪糕,就走了過去。麥當勞剛推出一系列紫薯雪糕,包括紫薯新地筒、新地、麥旋風,只限有甜品外賣站的麥當勞先有供應!多款雪糕中,蛋白脆糖紫薯扭紋麥旋風$14/杯的賣相最為吸引!麥記同上日本的紫薯糖漿,粉紫色的色澤十分艷麗悅耳,再配上黑古勒突的朱古力餅碎和白雪般的蛋白脆糖,顏色配搭鮮明且突出。紫薯雪糕質感幼滑細密,紫薯味香濃突出且清新天然,蛋白脆糖香脆甜不在話下,夾雜在雪糕中的香脆的朱古力餅碎,不但為雪糕加添一分咬口,且大大深化了雪糕的內涵,教人一吃上癮,不能自拔地愛上。這杯雪糕不太冷,嚴冬下品嚐,別有另一番不能言諭的滋味!
2016-01-23
TakeAway
$14 (Tea)
2015-01-19 198 views
最近麥當勞出了一個叫招財福堡餐,我叫佢hello kitty餐 ,喜歡試新野的我,平時少吃麥記,都智、去試一次,加上今次的盒是用hello kitty做主題,增加了寫作題材 ,加錢可換隻kitty公仔,不過我不太喜歡kitty,所以冇換,先介紹下每個包裝,都有特別風格,薯條是布丁狗配kitty,好搶眼龍蝦湯同新地是藍色企鵝kitty,肥肥的幾可愛紅豆批是melody kitty,同個盒幾夾福堡是monkichi kitty,個馬騮頭可拉出來,好攪笑盒就多姿多彩,食物都唔差,扭扭薯條,遠比一般薯條有口感,香,脆同厚身,帶小辣,我比較喜愛,每條都有咁上下長湯呢方面:咪以為麥記,就會差過人,佢個小龍蝦湯真係有龍蝦味,還好多蝦肉,好鮮甜而招財福堡,以麥記的包份量來說,算是好大個,入面有黑椒汁,同蒜粒,好長漢堡牛扒,包比較軟熟,牛扒有咬口,黑椒汁好野味,但都幾辣,呢個包算每年新年返出,但幾好味但入面缺少了蔬菜,如果有生菜會清新一點分開一半,會比較好拿上手而紅豆雪糕新地,基本上只是士多啤梨新地加一片紅豆批,但對於我呢種無甜品不歡的人,是覺得成個餐最美好的食物,麥記軟雪糕出名滑,而紅豆也夠甜,軟
先介紹下每個包裝,都有特別風格
,薯條是布丁狗配kitty,好搶眼
扭扭薯條盒
龍蝦湯同新地是藍色企鵝kitty,肥肥的幾可愛
小龍蝦湯碗
紅豆批是melody kitty,同個盒幾夾
紅豆批盒
招財福堡盒
,每條都有咁上下長
扭扭薯條
好大條
龍蝦湯
招財福堡
但入面缺少了蔬菜,如果有生菜會清新一點
分開一半,會比較好拿上手
而紅豆雪糕新地,基本上只是士多啤梨新地加一片紅豆批,但對於我呢種無甜品不歡的人,是覺得成個餐最美好的食物,麥記軟雪糕出名滑,而紅豆也夠甜,軟雪糕中帶脆口,感覺好奇妙
紅豆雪糕新地
,成個餐食完,最後當然要杯飲品畫上句號,叫了杯凍濃滑奶茶,我覺得佢做得好出色,糖醬額外加,杯外可見低部有白色的奶,打開加糖攪拌時,會聞到茶味香濃,飲下奶味好足,不會輸給茶記
凍特濃滑奶茶
糖醬
拌好同茶記色澤一樣無異
總結:今次麥當勞的推銷方法十分好,在盒上下功夫,使食慣的人會有一份新鮮感,好奇的人也會嘗試一下,但面對現在太多特色漢堡湧現香港,相信麥當勞仍要努力,希望大家鐘意我呢編食評,謝謝^_^
Other Info. : 雪糕建議堂食,外帶,好易溶化
2015-01-19
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$60 (Dinner)
扭扭薯條盒
龍蝦湯
招財福堡
紅豆雪糕新地
2014-05-17 215 views
因世界盃, 麥當勞趁機推出德國辣雞堡, 今次來試試。包相當細, 不過件辣雞都唔錯, 越食越有辣味, 塊豬柳還好不是用豬柳蛋漢堡那塊, 而是與包一樣大小的, 芝士味淡淡的都不錯。今次是脆薯皇, 食完很飽肚, 也很好味。
因世界盃, 麥當勞趁機推出德國辣雞堡, 今次來試試。
德國辣雞堡套餐 ($30.8)

今次是脆薯皇, 食完很飽肚, 也很好味。

2014-05-16
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$30.8 (Dinner)
德國辣雞堡套餐 ($30.8)
2014-03-28 253 views
今期麥當勞以辣為主題, 今日推出激辛芥末魚堡, 個人很喜歡吃wasabi魚柳包, 因此今日即嘗嘗。論大細, 真是細的, 包的大小如部samsung note 2般, 不過好味的, 雖然我想魚柳只大平時少少。另外, 今晚的薯條好似多了點, 食了好耐都未食完, 不停飲可樂。
激辛芥末魚堡套餐
2014-03-28
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$28.8 (Dinner)
激辛芥末魚堡套餐
2013-08-10 16 views
話說, 本人入去買一杯新地+一杯軟雪糕, 我媽講左軟雪糕講了兩至三次, 我眼見螢幕上只收了新地$6, 員工並沒有聽見, 我好心地提佢"加多杯軟雪糕", 佢即時咀藐藐, 而且收錢時故意把脾氣發洩在收銀機上, 另外斟雪工之員工也故意說出"等等先, 因為工作需時", 我覺得是給說話我聽, 本人覺得員工需要再培訓, 態度有問題! 請跟進, 謝謝
2013-08-08
TakeAway