2016-06-24 184 views
今日放飯時間,度度都好多人,所以去左老麥,最後老麥都好多人所以叫左外賣,每次老麥出新野都忍唔住會試,今次又比佢得逞啦,哈哈。包裝是蛋黃哥,好得意,唔知味道如何。親子蛋飯tastic:出奇地幾好食,飯堡面烤到有小小香脆,炸雞塊細塊左小小,都同個飯都好夾,另外蛋黃醬幾好味,好似食緊蛋黃哥咁,好開胃好快食晒。
包裝是蛋黃哥,好得意,唔知味道如何。

2016-05-27
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$33 (Lunch)
2016-06-23 161 views
只是來到六月初,出商場、落巴士總是覺得熱到一個點,行唔夠兩個街口早已經滿臉汗水了。這夜放工得先到大中買點東西,剛巧想到還未試試麥當勞的抹茶雪糕,二話不說,甫下車的目的地是往昌運麥當勞消消暑先。新裝修的店子感覺時尚多了,想了又想,這家麥當勞好像已裝修過好幾回了。(當然是由我小學起計喇)抹茶‧雲呢拿Double新地 $16.2成日說要減肥,但偏偏最容易不敵雪糕的誘惑。吃一層是犯規,吃兩層是罪惡,這天哪管是充滿罪惡感地犯規吧。淋上飽滿紅豆粒的抹茶雪糕,除了吃到紅豆醬的濃甜外,就只有味道偏輕的茶香,與想像中的香濃似乎有點出入。至於第二層則是傳統的朱古力新地吧,味道是熟識的味道就是了。這些年一直認為麥當勞新甜品有一定的保證,這次味淡的抹茶新地卻打破了以往麥記甜品的優良記錄。
抹茶‧雲呢拿Double新地 $16.2
抹茶‧雲呢拿Double新地
抹茶‧雲呢拿Double新地
$16.2
至於第二層則是傳統的朱古力新地吧,味道是熟識的味道就是了。

2016-06-03
TakeAway
2016-03-07 287 views
每次遇上麥當勞推出新品味的時候,掛在口邊的總是同一句說話...上月麥當勞推出了全新的「紫薯の味」甜品系列,那粉紫色的震撼再次成為搶吃之選。可惜這份只限甜品站方能找到的甜蜜,確實考起了返工放工只經過普通麥當勞的我。這天放工決定遲兩個站下車,特意走到麥當勞甜品站,滿足一下自己對那紫薯的興趣!全新的「紫薯の味」包括了紫薯扭紋新地筒、紫薯扭紋新地及蛋白脆糖紫薯扭紋麥旋風。而這次試的也是一貫選吃的扭紋新地。紫薯扭紋新地 $8.5看著紫白色的扭紋新地,別以為顏色淺淡便會紫薯味不足,反而輕搯一角入口便已感到濃厚紫薯味!再加上日本紫薯糖漿帶來的香甜,那份紫薯甘甜的餘韻一直在口裡蕩漾!難怪每次麥當勞推出新品,也得說聲「麥當勞新品始終甜品好過漢堡」!

紫薯扭紋新地 $8.5
2016-02-20
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
2015-11-15 154 views
一直也是老麥蘋果批的小粉絲。小時候以為全世界的蘋果批也像麥當勞一樣好味。但長大後,發現原來其他餐廳用新鮮蘋果也沒有老麥的好吃,而且老麥外脆的外皮也是無人能及的! 故推出了粟米批後,一直也想試。是日下班後,剛好肚子有點餓,看見老麥的大招牌,故決定試一下。粟米批的外皮是跟蘋果批一樣的,依舊香脆可口! 咬口開,感覺就像加糖版的罐頭粟米湯,可以吃到一粒粒完整的粟米,鮮甜多汁。咬下第一口後, 不禁想咬第二口! $7 這個價錢絶對超值,若大家吃厭了蘋果批,家下次可以試一下這個粟米批!
粟米批
2015-11-11
TakeAway
$7 (Tea)
阿華田,一杯提供人體所需營養素的健康飲品,相信有70後80後的我們兒時總會飲過一杯半杯。奈何這種味道好像只是兒時的專利,隨著人的成長,彷彿跟阿華田的味道越走越遠……這陣子麥當勞推出全新的阿華田x朱古力扭紋新地系列,重新勾起了大家兒時的回憶,不論商場舖或是街舖,有麥當勞甜品站的地方,便有長短不一的人龍,剎時間捲起了一股阿華田熱潮。阿華田x朱古力扭紋新地,跟以往麥當勞的雪糕新味大致相同,都是在原有的麥旋風及雪糕新地裡作出變化。不過這次多一點新意,新地可選朱古力或朱古力扭紋。阿華田x朱古力扭紋新地接過這杯新地,雖然賣相跟圖片是兩碼子的事,但雪糕面的阿華田粉也算灑得滿滿。搯了一大口,滿滿的麥芽香味充斥嘴裡,感受就像回到八九歲時偷偷地搯一匙羹阿華田粉當朱古力吃般滋味!美中不足的是本來還以為雪糕也會吃到阿華田味,可惜只是熟識的新地而已。杯仔細細,不用兩個回合便把華田新地君KO了。在KO的一瞬間,腦子裡在想不如買樽阿華田回家,然後灑在雪櫃裡的哈根……

2015-10-08
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
2015-05-01 110 views
之前去左大埔既M記食午餐,其實都冇乜要求,估唔到.....主角蜜糖芥末雞味道OK,包皮鬆軟, 雞肉雖然有D乾但未算柴皮,芥末不足所以令個包更乾,但整體黎講都合格...但5粒毫無特色既薯波令人非常失望...表皮乾硬無咬口,色澤暗啞, 芝士味全無,而且只得5粒, 喂唔飽我囉...可唔可以要薯條呀?
之前去左大埔既M記食午餐,

其實都冇乜要求,

估唔到.....
主角蜜糖芥末雞味道OK,

包皮鬆軟, 雞肉雖然有D乾但未算柴皮,

芥末不足所以令個包更乾,

但整體黎講都合格...

但5粒毫無特色既薯波令人非常失望...

表皮乾硬無咬口,

色澤暗啞, 芝士味全無,

而且只得5粒, 喂唔飽我囉...

可唔可以要薯條呀?
2014-12-19 235 views
今日去食麥記特濃咖啡新地。點咗個開心樂園套餐。個餐有魚柳包。有玩具送。個特濃咖啡新地係一杯雪糕加一小杯特濃咖啡。我將杯特濃咖啡倒入個雪糕,用匙羹筆嚟食,食到有雪糕、expresso 同oreal 曲奇碎。第一次食到咁既味。好新奇。值得推介。個魚柳包好正。用新鮮魚柳造。咬落去好有魚柳味。個薯條炸到金黃色。混入蕃茄汁好好食。杯可樂一般好飲。
Other Info. : 特濃咖啡新地係一杯雪糕加一小杯特濃咖啡。我將杯特濃咖啡倒入個雪糕,用匙羹筆嚟食,食到有雪糕、expresso 同oreal 曲奇碎。第一次食到咁既味。好新奇。值得推介。
2014-12-18
$36.3 (Lunch)
特濃咖啡新地+開心樂園套餐
$ 36.3
魚柳包
魚柳包
2014-12-19 276 views
今日想食點Jack個餐。我點咗個dip dip分享盒。加個凍可樂,埋單要$41.5。個包裝盒好精美。個餐有四盒dip dip 醬汁。一盒分享盒有兩件炸雞翼、四件麥樂雞同一份爆雞。四盒醬汁分別係蜜糖芥未醬、味噌芝麻醬、韓風辛辣醬同和風芥未醬。自己分別用雞翼、麥樂雞同爆雞試味。感覺上雞翼用韓風辛辣醬係最好食。好似食韓國炸雞。麥樂雞同爆雞最好用蜜糖芥未醬同味噌芝麻醬屬最佳拍檔。最難食係混入和風芥未醬。好攻鼻。個人應為下次食最好只要蜜糖芥未醬同味噌芝麻醬。個薯條好正。金黃色。加入蕃茄汁好好食。杯可樂無咁多冰塊。抵飲。
個包裝盒好精美。個餐有四盒dip dip 醬汁。
麥樂雞同爆雞最好用蜜糖芥未醬同味噌芝麻醬屬最佳拍檔。

$41.5
四盒醬汁
蜜糖芥未醬
味噌芝麻醬
可樂
和風芥未醬
薯條
Other Info. : 個人應為下次食最好只要蜜糖芥未醬同味噌芝麻醬。個薯條好正。金黃色。加入蕃茄汁好好食。杯可樂無咁多冰塊。抵飲。
2014-12-16
$41.5 (Lunch)
$ 41.5
四盒醬汁
蜜糖芥未醬
味噌芝麻醬
可樂
2014-11-23 386 views
今日走進麥記新出的蜜糖芥未雞堡餐,我點咗芝士薯波同藍天使飲品。個餐要$34.4。個餐盒設計好精美。杯藍天使特飲真係好有cooktail feel。個麵包焗得好正。入口好鬆軟。個雞批肉好新鮮,加上抺上蜜糖芥未,有甜味同日式芥未味。個包重加咗芝士同煙肉。記憶中麥記無出過如此包餐。個包真係好特別,因為個包有日式芥未、蜜糖同其他肉類。口味好新鮮。 個薯波無乜特別,同一般薯仔、薯條無乜特別。個特飲如單叫要$13。一心諗住加$3.5買咗個特飲。點知杯飲品同藍色糖水無分別。最離譜係D冰塊佔半個杯體積。真係唔抵飲。
今日走進麥記新出的蜜糖芥未雞堡餐,
我點咗芝士薯波同藍天使飲品。個餐要$34.4。
蜜糖芥未雞堡餐
薯波
藍天使特飲
薯波
Other Info. : 杯飲品同藍色糖水無分別。最離譜係D冰塊佔半個杯體積。真係唔抵飲。
2014-11-05
$34.3 (Lunch)
蜜糖芥未雞堡餐
2014-06-07 251 views
栗米很甜又很多汁但是份量不多...豬柳蛋漢堡包賣相不佳但味道還可以~麥香雞包超多沙律醬但很少生菜...脆辣雞腿包,雞塊很薄又太辣橙汁不會太甜~GOOD~有些酸酸的~
2014-06-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
栗米
豬柳蛋漢堡包
橙汁
2014-04-20 469 views
最近麥當勞推出左好多辣味產品當中我最想試s級辣粉$21蚊餐 雙層芝士漢堡+橙汁+$4加大(附送S級辣粉) "s"級辣真係令人好好奇佢既辣度有幾驚人a-b-c-d-e-f-g-h-i-j-k-l-m-n-o-p-q-r-s如果以英文既排序 佢既辣係高達19級紙袋側邊有教你shake薯條既step 雖然冇咩人唔會唔識 但設計上係幾花心思重點講薯條同s級辣粉首先薯條係剛炸完 熱辣辣 正至於個s級辣粉 就令我有d失望s級辣=bb辣(略帶甜味) 對於食慣辣野既人言..根本算不上辣!平時我食開小辣,都覺得a piece of cake!所以對呢個粉 有點失望...如果你冇食開辣野 又突然想挑戰食辣 可以一試 食開辣既 就唔駛試 免得令你失望!
最近麥當勞推出左好多辣味產品

當中我最想試s級辣粉
$21蚊餐 雙層芝士漢堡+橙汁+$4加大(附送S級辣粉)
"s"級辣真係令人好好奇佢既辣度有幾驚人

如果以英文既排序 佢既辣係高達19級
重點講薯條同s級辣粉

首先薯條係剛炸完 熱辣辣 正

至於個s級辣粉 就令我有d失望

平時我食開小辣,都覺得a piece of cake!

所以對呢個粉 有點失望...

如果你冇食開辣野 又突然想挑戰食辣 可以一試

食開辣既 就唔駛試 免得令你失望!
2014-04-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$25 (Dinner)
Wasabi Sakana Supreme ($17)Another style of fish filet burger, that is.Compared to a classic Fish o Filet, there’s a longer battered fish fillet, double-portioned American cheese, lettuce and wasabi mayo sandwiched between a bakery-style bun.Simple ingredients make a big difference. Wasabi sauce helps lifting the fish flavor, sesame helps enhancing the savoriness, and I especially like the extra crispness that the lettuce gives. On the whole, the burger taste a lot fresher.P.S. The doubled Ameri
Wasabi Sakana Supreme ($17)
Wasabi Sakana Supreme

P.S. The doubled American cheese singles are pointless in flavor (but maybe visually meaningful).

I like the combination and it tastes good, yet it's still way too expensive to have a second go.
If you have lettuce and wasabi home, why not add them into your $9 Fish o Filet? It will turn out pretty much the same!
Other Info. : If a burger is not intentionally made to be eaten with a fork and knife, then it should be wrapped with a paper (or whatever), especially those that with lettuce as one of the ingredients.
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$17 (Dinner)
Wasabi Sakana Supreme
2013-12-17 25 views
久久不吃一次的麥記,難得來到一次,看看有甚麼新款式。原來又是蝦堡。照要了一個玉子蝦堡,不飲汽水,要了熱朱古力。薯條忘了要走鹽,結果是一盒腍腍的溫熱的薯條,加了日式咖哩粉去shake有點幫助,是好吃了一點。加八元要了白湯,純粹想喝湯,湯亦不是特別好喝,不難喝就可以了。蝦堡如果可以更多醬便好了,玉子對味覺毫無貢獻,不加也罷,不過不失。麥記的熱朱古力其實沖得不錯,至少是夠朱古力味,不像外面似是喝朱古力水。不用加錢,汽水以外的好選擇。
2013-01-22 15 views
今天放半午, 我和student 紛紛去到McDonald 吃午餐. 那裏非常乾淨. 我叫了一個魚柳飽餐. 薯條非常多,是件好事, 然後吃魚柳飽。魚柳炸得鬆脆,適當。我又叫了鮮燈汁,好飲但太小杯。
2013-01-22
$21 (Lunch)
Celebration
Anniversary
Dining Offer
Credit Card Offers
  • 薯條,魚柳包,橙汁
2012-09-30 21 views
突然間好想食蘋果批,最方便當然係去老麥買啦!只售$5一個,很平呀~ 就買2個回家做TEA LA~雖然老麥既蘋果批係炸的,比較油膩,但間唔中一個都唔怕既~內裡有好多蘋果蓉,雖然甜了些,但間唔中食D甜野人都開心D
突然間好想食蘋果批,最方便當然係去老麥買啦!
只售$5一個,很平呀~ 就買2個回家做TEA LA~

雖然老麥既蘋果批係炸的,比較油膩,但間唔中一個都唔怕既~

內裡有好多蘋果蓉,雖然甜了些,但間唔中食D甜野人都開心D
2012-09-28
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$5 (Tea)