2020-01-29 51 views
招財牛堡套餐🐮$32新春先有嘅特別套餐😝我每年都會食一次👍當新春開年午餐😂黑椒汁味道濃郁😇而且啖啖肉😉配上薯條🍟加埋杯熱飲☕️夠暖夠開胃😚麥當勞 (將軍澳)將軍澳常寧路2號TKO Gateway西翼1樓W102號舖
招財牛堡套餐🐮$32

而且啖啖肉😉
配上薯條🍟
加埋杯熱飲☕️
夠暖夠開胃😚

麥當勞 (將軍澳)
將軍澳常寧路2號TKO Gateway西翼1樓W102號舖
2020-01-01 71 views
元旦第一日黎麥當勞食第一餐,因為佢全日都有珍寶早餐食,$30,唔係唔食呀嘛。不過由於有呢個優惠,首先多人排隊落單,買完之後等左半個鐘先等到個餐,真係好耐,快餐店喎。一如以往,珍寶早餐有兩塊熱香餅,炒蛋,豬柳,鬆餅,薯餅,今次飲無糖可樂。好耐冇食過麥當勞早餐,最愛熱香餅,尤其係搽左楓糖醬之後,一定要連邊邊都唔好放過,甘先好食。薯餅都係重點,香脆可口。成份食完都夠飽,只係食完又會好口渴,因為係唔健康既野,哈哈。
2020-01-01
Type of Meal
Lunch
2019-12-29 214 views
「麥當勞」上次推出「麥炸雞」的時候,是在九月的時候,在香港島西環「堅尼地城」的分店裡面,當時「麥當勞」以試行方式推出「麥炸雞」,當時試行推出炸雞名稱也不是現在的版本,叫做「脆香雞腿」。現在的「麥炸雞」名稱,雖然跟以前的「脆香雞腿」有點不同了,但是事實上「麥炸雞」超值套餐的實際定價價錢,卻偏偏跟「脆香雞腿」超值套餐完全一模一樣。「麥當勞」「麥炸雞」超值套餐售價雖然跟「脆香雞腿」超值套餐的售價相同,但是現在「麥當勞」推出的「麥炸雞」跟「脆香雞腿」有個最大的分別,就是「麥炸雞」有提供雞上髀給食客。相反地,之前「堅尼地城」分店「麥當勞」推出的「脆香雞腿」,就只有下髀跟關節部位的雞肉而已。由於關節部位的炸雞肉實際份量始終有限,所以難以跟「麥炸雞」的雞上髀看齊。我跟剛剛在「將軍澳醫院」專科覆診完畢的老豆,想在坐專綫小巴返回西貢之前,在將軍澳食個下午茶,結果我最後選擇老豆一向不抗拒的「麥當勞」,老豆也購買四十三元一份的「麥炸雞」套餐。不過,年紀比較大的老豆,現在胃口已經大不如前。所以老豆購買和享用坑口「麥當勞」裡面的「麥炸雞」超值套餐,只食了其中一件「麥炸雞」,已經立刻感覺食飽了,再食不下另一件「麥

不過,年紀比較大的老豆,現在胃口已經大不如前。所以老豆購買和享用坑口「麥當勞」裡面的「麥炸雞」超值套餐,只食了其中一件「麥炸雞」,已經立刻感覺食飽了,再食不下另一件「麥炸雞」。

結果老豆發現自己食完「麥炸雞」雞下髀,再食不完其餘的雞上髀。所以老豆就把剩下的一件雞上髀「麥炸雞」分開兩半,讓我們兩人同時分享剩下「麥炸雞」油炸雞上髀肉的實際味道。

結果我發現「麥當勞」現在的版本炸雞,「麥炸雞」裡面的雞肉實際味道,原來是辣味。我上次在「堅尼地城」「麥當勞」食「脆香雞腿」,「脆香雞腿」的味道反而沒有那麼辣。

所以當時我在「堅尼地城」分店的「麥當勞」裡面,幾乎要另外再掏腰包,購買多一盒「麥樂雞」當時期間限定的「鹹蛋黃」味道調味醬料,才能讓當時的「脆香雞腿」的味道再豐富一點點。

而且當時「堅尼地城」分店「麥當勞」售賣的「脆香雞腿」,「脆香雞腿」裡面的雞肉口感比較乾身,「脆香雞腿」雞肉是沒有滲出任何的肉汁。

相反,將軍澳坑口分店「麥當勞」裡面的兩件版本「麥炸雞」超值套餐,「麥炸雞」兩件炸雞分別是雞上髀跟雞下髀,雞上髀是一大件雞腍口感雞肉,連接着一小塊的雞骨,所以「麥炸雞」上髀不用擔心無肉食。

「麥炸雞」外層的炸雞雞皮,相對於大份量的雞腿肉而言,炸雞外層的雞皮其實非常之薄,雞皮口感炸得非常之香脆,香脆得可以透過口咬「麥炸雞」的過程,產生清脆的「卡嗞」聲音。
麥炸雞

至於「麥炸雞」裡面的雞肉,雞肉口感比我預計來得嫩滑,而且「麥炸雞」裡面雞肉的實際味道原來是辣的,有點像「脆香雞翼」裡面的辣味。

但是「脆香雞翼」裡面的雞肉味道即使有辣味,但是「脆香雞翼」裡面的辣味雞肉,卻始終沒有任何鮮甜肉汁滲出來,這方面相對遜色於「麥炸雞」。

所以我覺得上次在「堅尼地城」分店「麥當勞」裡面,即使已經食過「脆香雞腿」,但是那次「脆香雞腿」給我感受到的味道感覺,始終不及今次「麥炸雞」味道那麼單純直接,需要另外點調味醬料才能感受味道。

今次「麥炸雞」裡面的雞肉,炸雞雞肉味道除了是辣味之外,炸雞雞肉裡面還有很多肉汁滲出來,令「麥炸雞」實際製成品的口感變得很濕潤,比乾燥的「脆香雞腿」更能潤澤口腔味蕾。

最重要的是「麥當勞」兩件「麥炸雞」,由炸雞上髀肉加上炸雞下髀肉,再加上薯條汽水之後,合體變成一份的「麥炸雞」超值套餐,實際售價跟「脆香雞翼」超值套餐幾乎一樣。

換言之,在「麥當勞」購買享用一份「麥炸雞」超值套餐,跟享用了一份「脆香雞翼」超值套餐沒有太大分別。但是「脆香雞翼」四件雞翼,始終不及「麥炸雞」那麼多嫩滑辣味雞肉可以食。

至於「麥當勞」「麥炸雞」超值套餐裡面其他的部分,還是跟一般「麥當勞」超值套餐沒有任何分別,也沒有任何炸薯條「Shake Shake粉」可以選擇,成為「麥當勞」為「麥炸雞」超值套餐安排最令人失望的地方。

就連「麥炸雞」超值套餐裡面的限定飲品,也只是上次限定套餐裡面的限定飲品一樣,只是「大大杯鹹檸檬梳打」飲品而已,所以我只是選擇享用「中汽水」而已。

至於「黑糯米批」,我上次已經在灣仔「麥當勞」食過,所以今次我覺得我沒有必要,再購買享用「黑糯米批」了。
2019-11-29
Waiting Time
6 Minutes (Dine In)
$43 (Tea)
麥炸雞
2019-10-20 39 views
行到熱熱啲就梗係要食雪糕🍦啦,作為抹茶控嘅我,梗係要第一時間試吓呢個新出嘅新地筒🤤1️⃣西尾抹茶新地筒🍵🍦 $5.5抹茶嘅味道比我想像濃郁,佢唔係出邊食到$3x-5x嗰啲咁重抹茶味,不過用呢個價錢$5.50食到呢種濃度嘅抹茶味,我覺得好抵食!性價比極高!除咗抹茶味之外,雲呢拿嘅奶香味配合得非常適中🤤真係食到舔舔脷👅 新地筒就一如既往咁鬆化!🙆🏻‍♀️美味指數:7.87/10🤩快樂指數:10/10各大Mcdondon地址🐾:香港各大Mcdondon
[各大Mcdondon]
1️⃣西尾抹茶新地筒🍵🍦 $5.5
🙆🏻‍♀️美味指數:7.87/10
🤩快樂指數:10/10
各大Mcdondon
地址🐾:香港各大Mcdondon
2019-08-30 37 views
前排麥當勞迎合近年的芝士奶蓋潮推出一系到芝士奶蓋系到今次再推出新飲品包含:芝士奶蓋菠蘿/芝士奶蓋葡萄/芝士奶蓋沖繩黑糖珍珠茶為推廣新飲品更推出免費試飲優惠只要download mcdonald app便可免費選飲一杯飲品今次試了芝士奶蓋葡萄飲下去第一口感覺有點奇怪芝士奶蓋的芝士味道偏淡葡萄冰沙非常快便溶化變成葡萄汁葡萄汁味道有點藥水味飲品底部亦附上大量葡萄葡萄味道則偏甜整體感覺一般但未至於伏若以正價購買飲品有點不值未必會再喝下一次
前排麥當勞迎合近年的芝士奶蓋潮
未必會再喝下一次
芝士奶蓋葡萄
2019-08-30
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Tea
Dining Offer
Tasting Event
2019-08-30 32 views
今日又去新都城開餐😂無計啦近屋企泊車優惠又合理呀嘛!食完飯想坐低飲杯野傾下計係facebook見到有post 話mc Donald app有免費送一杯試飲 即刻三個人衝去試啦😉😉今次新口味有三款沖繩黑糖珍珠茶, 智利葡萄芝士奶蓋 同埋菲律賓菠蘿芝士奶蓋無期望無失望 珍珠奶茶真係好伏 仲衰過啲早期啲普通台式餐廳珍珠好硬 茶底好淡 飲左幾啖放棄左智利葡萄幾好 係提子冰底 我略嫌佢甜少少同埋都溶得比較快 要飲得快啲 同埋有粒粒提子肉 幾特別菠蘿同提子一樣 都係冰底 都有粒粒菠蘿肉 呢杯無甘甜 個人最鐘意呢杯奶蓋統一甘講 做得晤算好 一樣有偏咸既問題
今日又去新都城開餐😂無計啦近屋企泊車優惠又合理呀嘛!

食完飯想坐低飲杯野傾下計

今次新口味有三款
沖繩黑糖珍珠茶, 智利葡萄芝士奶蓋 同埋菲律賓菠蘿芝士奶蓋

無期望無失望 珍珠奶茶真係好伏

菠蘿同提子一樣 都係冰底 都有粒粒菠蘿肉
呢杯無甘甜 個人最鐘意呢杯

奶蓋統一甘講 做得晤算好 一樣有偏咸既問題
2019-08-19 119 views
「麥當勞」最近推出了幾款,之前曾經在限定推廣超值套餐漢堡包食品,或者是「大大啖」系列手調飲品,例如含有芒果味爆珠汽水梳打飲品「芒果爆爆珠雪碧」。「芒果爆爆珠雪碧」其實即是「雪碧」白檸味汽水,加上少量濃縮芒果汁,再加上一些「芒果爆爆珠」合體組成的梳打飲品。「芒果爆爆珠雪碧」飲品雖然含有「雪碧」白檸味汽水,但是飲品實際上是沒有酸味的。「芒果爆爆珠雪碧」主要的味道來自於濃縮芒果汁裡面的甜味,甚至「芒果爆爆珠」裡面的味道也是屬於甜味。「芒果爆爆珠」入口即爆,算是對味覺和口感上的一種刺激吧。至於「麥當勞」另一款新出的漢堡包食品「芝士麥香雞」,其實即是「麥當勞」一向有推出的平價包「麥香雞」,加一塊芝士再組合而成。未加入芝士前的「麥香雞」,本來就已經有味道甜甜酸酸的沙律醬去調味,所以「麥香雞」不靠芝士也能夠有甜味,再加入甜味芝士其實也只是多此一舉的做法。至於「麥當勞」旁邊的咖啡店「McCafe」,芝士奶蓋飲品仍未完全售罄,所以我趁機買了一杯「芝士奶蓋四季春」。「芝士奶蓋四季春」味道相對其他奶蓋茶而言,會偏向比較淡薄。即使加上味道甜鹹的芝士奶蓋調味,也只是為味道淡薄,只有淡淡綠茶茶香的「四季春」茶飲,

即使加上味道甜鹹的芝士奶蓋調味,也只是為味道淡薄,只有淡淡綠茶茶香的「四季春」茶飲,加上一點點的鹹味作為襯托,為味覺帶來少許刺激而已。

另一方面,我發現「McCafe」的芝士奶蓋,售價價錢一直都在原價水平,即使選擇了「McCafe」的蛋糕、三文治、麵包,抑或是「麥當勞」的套餐選擇芝士奶蓋飲品跟餐,也沒有任何跟餐價錢優惠,價錢偏貴是芝士奶蓋飲品的最大缺點。

芒果爆爆珠雪碧

芝士麥香雞

芝士奶蓋四季春

2019-08-13
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$46 (Tea)
芒果爆爆珠雪碧
芝士奶蓋四季春
2019-07-15 39 views
見到好多人post咗Mcdondon新嘅限時推出呂宋芒果🥭x D24榴槤麥旋風同埋原本嘅D24榴槤麥旋風,等我又試吓睇吓邊個正啲先🤩1️⃣呂宋芒果🥭x D24榴槤麥旋風 $25呢個就用咗呂宋芒果🥭新地,呂宋芒果新地上面就加咗馬來西亞🇲🇾D24榴槤蓉,估唔到又真係幾夾,而且味道會清新啲,唔會太過creamy!榴槤嘅味道好濃郁,回味無窮😋唔係好食榴槤嘅人就會比較容易接受呢個多啲。雖然呢個比起Oreo麥旋風貴啲,但係份量都大啲🤩我自己就鍾意食呢個多過D24榴槤麥旋風啦🥰🙆🏻‍♀️美味指數:7.02/102️⃣D24榴槤麥旋風 $25呢個就用咗雲呢拿新地,比起呂宋芒果🥭新地會creamy啲,我就覺得相對上佢比較膩。不過作為榴槤控嘅你,就應該會比較鍾意食呢個多啲啦!因為佢嘅D24榴槤蓉味道會比起呂宋芒果🥭x D24榴槤麥旋風再出一啲。🙆🏻‍♀️美味指數:7/10💡佢仲可以加$15追加榴槤蓉添,不過自己就冇咁做啦,因為一次食兩杯都幾多下架😂。🐷快啲留言話俾我聽你哋鍾意食邊隻多啲🥰
1️⃣呂宋芒果🥭x D24榴槤麥旋風 $25
🙆🏻‍♀️美味指數:7.02/10
2️⃣D24榴槤麥旋風 $25
🙆🏻‍♀️美味指數:7/10
🐷快啲留言話俾我聽你哋鍾意食邊隻多啲🥰
夏天熱辣辣,每日都想食雪糕,經開麥當勞冇咩人排隊,叫杯麥旋風oreo 味食下 其實咁熱嘅天氣食咩雪糕都應該覺得好食,不過麥旋風係有佢嘅特別雪糕加上一粒粒Oreo , 老婆明明唔太食甜品,都食咗好多淡
食下

Oreo 麥旋風

Oreo 麥旋風
2019-05-25 49 views
最近麥當勞買廣告賣得好行,就係嗰個奶蓋飲品,仲要出埋兩粒巨星,宣傳落足本,味道如何呢?大家都知麥當勞app有一個試飲優惠券,我就去咗換一杯四季春奶蓋嚟飲。做緊優惠真係特別多人排隊,足足排咗10幾分鐘先至到我落單,我問店員有冇少甜小冰,佢話有得小冰。收到杯嘢飲,呢一杯原價$25嘅奶蓋四季春茶比出邊街一般賣奶蓋茶鋪頭嘅size細,奶蓋同茶層次分明,明顯一層白色奶蓋一層淡黃色茶。奶蓋上面店員仲落左少少茶葉碎作為裝飾。味道:首先第一口就係奶蓋,鹹,油,小小奶味,小小芝士味,濃稠程度為杰。到下面四季春茶,有茶香味,不過冇茶嘅苦味或者甘味。成杯野嘅評價:極低分,奶蓋杰撻撻冇奶味得個咸字,茶冇茶味,最奇怪係嗰啲沈左響面嘅茶葉碎,望落去係靚但係食落去係苦到最近新出嘅蝦堡,我買咗就咁滋味蝦堡嚟食,冇菠蘿冇double嗰隻。蝦堡嘅材料有兩塊麵包皮, 五塊梅揼揼嘅菜葉,一pat唔知咩醬,同埋一塊蝦餅。蝦堡最重要嘅當然係塊蝦餅,咬開蝦餅入邊係見到有蝦,但係每一隻蝦都好細隻,又唔彈牙,嗰幾塊梅嘅菜仲爽口過塊蝦餅,,蝦冇蝦味,基本上就咁齋食買蝦餅係食唔出有啲咩味,成個包就係靠嗰pat唔知咩醬嘅味。如果玩矇眼測試,

到下面四季春茶,有茶香味,不過冇茶嘅苦味或者甘味。

蝦堡嘅材料有兩塊麵包皮, 五塊梅揼揼嘅菜葉,一pat唔知咩醬,同埋一塊蝦餅。蝦堡最重要嘅當然係塊蝦餅,咬開蝦餅入邊係見到有蝦,但係每一隻蝦都好細隻,又唔彈牙,嗰幾塊梅嘅菜仲爽口過塊蝦餅,,蝦冇蝦味,基本上就咁齋食買蝦餅係食唔出有啲咩味,成個包就係靠嗰pat唔知咩醬嘅味。如果玩矇眼測試,根本唔知食緊啲乜。

個包就咁買要收$25 ,跟餐嘅要$35。唔平仲咁既質素真係你食埋我嗰份。

差,差到連相都冇影!
2019-04-17 67 views
4月16號發生咗 #安心事件 之後,搞到我個人好唔安心瞓唔著覺, 我心喺度諗點解 心穎BB 咁仙女下凡嘅一個女仔,竟然會喜歡咗一個年過50嘅阿叔,我都係阿叔 吖,點解我冇女吼,一定係班女嘅心態有問題,一定係除非唔係!瞓唔到覺,我就晨早流流走去老麥買外賣返屋企食, 因為我冇心機食肉所以我就食蛋。麥芝蛋 + 奶茶= 安心早餐。而家老麥嘅奶茶,即係港式奶茶,好好飲,又香又滑又有茶味!我覺得今時今日麥記嘅奶茶,比茶餐廳嘅更好飲,比大家樂、大快活嘅更好飲,畀我自己沖嘅三合一更好飲。麥芝蛋包我覺得營養好好,因為有兩片包,有一個煎熟咗嘅蛋,又有芝士,又有健康嘅茄汁,同埋白色沙律汁,加加埋埋感覺好健康,味道真係好!好!好!食完個早餐,我就瞓得 #安心

麥芝蛋 + 奶茶= 安心早餐。

食完個早餐,我就瞓得 #安心
2019-03-22 44 views
之前去買野食聽到有人話夢薯條得半包,阿姐已經好悔氣話嫌薯條少喎,今日再去買麥記見到薯條架排滿一排排裝到爆瀉既薯條係架上做掩眼法,執到薯條就逐包再裝。個架一路無拎過,你攞到同你睇到既係唔同樣,買包大薯條俾阿仔,阿仔話你買錯中薯條,你睇架上大薯條唔係咁

2019-02-22 41 views
m記我諗 身為香港人沒有人未到過, 這裏也是我家久不久會到的地方, 特別是當四周圍的 食肆 價錢都很昂貴的時候,麥當勞就是我們最佳的選擇了, 就連我們去到西班牙葡萄牙 的時候 ,麥當勞已經是當地 較平 又能夠食飽個肚 的選擇了, m記的食物我想不用介紹, 因為 可能 你們去得比我更多, 但我最喜歡食 板燒雞腿包 大大件, 比其他麥當勞的包算是大了,價錢又不貴,套餐連埋嘢飲粟米 都是25元, 我感到這個餐,已經算最便宜了, 另外,我也十分喜歡食 豬柳蛋漢堡, 經常這個包都做特價,我感到 這個包 嘅包質 ,有別於一般包,煙煙靭靭很好食的, 當然還有 脆皮軟雪糕雪糕、新地 等,我久不久都會到這裡 幫襯的.
2019-01-25 36 views
行過麥當勞見到排長龍,即刻八卦下,見到原來今期有士多啤梨雪糕,身為士多啤梨控嘅我梗係要買番個黎食啦😍😍福崗士多啤梨大窩夫筒($12):雪糕嘅士多啤梨味唔係好濃,淡淡地,同平時賣開嘅普通雪糕味道差別唔係話好大🤔窩夫好脆,見佢係紅色,所以以為佢係士多啤梨味嘅窩😅但原來係完全無士多啤梨味嫁😂不過以呢個價錢黎計,我覺得算係唔差✌️雖然身為士多啤梨控,但上期出過特濃朱古力雪糕,我都有賣黎食過,明顯出色好多。如果有得揀,我會食番朱古力味😆😆😆

福崗士多啤梨大窩夫筒($12):
2019-01-20
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
2019-01-21 32 views
It's the month of January and McDs has been rolling out consecutive offers for HKD10.That day, they had 2 Ham and Cheese burgers for HKD10.It was pretty efficient as they had a separate queue for these burgers but sadly you can't order using the self service kiosk.I  had it without cheese and it was really good, even though there wasn't any sauce by default it was pretty good.The reason I liked the ham patty is that it tastes like smokey luncheon meat/ham.Anyway, if you've missed it, they serve
Anyway, if you've missed it, they serve this patty during breakfast with scrambled egg.