2016-02-22 281 views
走在大河道的路上,打算匆匆忙忙吃個晚餐再打道回府,可惜卻遇上惱人的毛毛細雨,最後決定加快腳步,在麥當勞買個外帶回家享用吧…懂得炮製蘋果批的朋友就知道,這全是所謂的"功夫菜"喔 !要知道蘋果泥的份量是比較難控制的,因為每個蘋果的果味都不同, 蘋果本身是帶酸的,請不要以為甜味不足,就可以加糖去中和蘋果的酸味喔~因為加糖太多,會使蘋果泥又酸又甜,破壞味道。所以糖份和餡料的掌控很重要呢~ 太多餡,蘋果批便會焗破口,餡料一湧而出。可惜普遍的"打工仔",OT後已身心俱疲,回到家都懶得動手了... 尤幸麥當勞有提供高水準的蘋果批,讓我們可以方便快捷地享受蘋果批帶來的幸福感,為繁忙的生活打打氣!趁熱吃的蘋果批是最美味的,建議外帶的朋友可以試試用微波爐先加熱10秒後取出, 看我眼前這個熱騰騰,圓潤飽滿的蘋果批,餅皮表面乾爽不黏手,而且不油膩,一口咬下,餅皮質感香脆,內里的蘋果泥應聲溢出,香脆的餅皮混合上蘋果泥的酸甜味,味道酸酸甜甜,十分開胃,能嘗出這是由果酸帶出來的甜味,並非好像坊間一般的餅店,硬加白砂糖而引出的甜味,再加上口感軟糯的餡料,軟棉的果肉,為舌頭、牙齒帶來的質感與酥香,配以餅皮鬆鬆脆脆的口感

最後決定加快腳步,在麥當勞買個外帶回家享用吧…

懂得炮製蘋果批的朋友就知道,這全是所謂的"功夫菜"喔 !

因為加糖太多,會使蘋果泥又酸又甜,破壞味道。

看我眼前這個熱騰騰,圓潤飽滿的蘋果批,

餅皮表面乾爽不黏手,而且不油膩,一口咬下,

餅皮質感香脆,內里的蘋果泥應聲溢出,
香脆的餅皮混合上蘋果泥的酸甜味,味道酸酸甜甜,十分開胃,

配以餅皮鬆鬆脆脆的口感,兩者混合,每口都可以吃出滋味與質感,為口腔帶出味道層次的誘惑,

此刻如果配上一杯冰凍的雪糕新地,相信冷熱交替的口感會令人更加幸福陶醉。

所以,脆皮蘋果批是我每次必點之選!
當然只進食一個蘋果批又如何足夠呢?
此時再享用一整個巨無霸, (而我又何解選擇巨無霸?)

在麥當勞的漢堡包中,巨無霸的蔬菜分量應該是最多的。

其實巨無霸就是加大版的漢堡包,用上三片的麵包片,表面灑上芝麻,再夾上兩片漢堡扒、芝士、配以秘製醬汁、酸瓜、洋蔥粒和生菜絲而製成的。
重點是增加了生菜絲,迎合了我每餐有菜有肉的美食宗旨,希望可以在品嘗美食之餘,也能吃得健康。

巨無霸的蔬菜選用最爽脆幼嫩的生菜絲而製成,並伴以粒粒香口帶甜的洋蔥來提升味覺層次,口感清爽而又豐富,

麵包吃起來亦很鬆軟,漢堡扒不會太油膩,肉質仍算嫩口,而酸瓜的爽脆,正正平衡了幼滑芝土的香濃,和秘製醬汁亦很夾,

但普通女兒家根本不能一口咬下,不知有多少女孩像我這般,是分上兩層來吃的呢?

就讓我繼續妄想一下,生菜絲可以平衡一下我的油脂吧~
我相信選擇麥當勞的戰友們,大概或多或少都是因為她的品質與味道較為穩定,從不會令我們失望吧…
2016-02-18
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
  • 脆皮蘋果批
2016-02-20 123 views
終於食到麥當勞嘅紫薯味新地筒了入口第一個反應係⋯哇!我好似食緊真嘅紫薯喎!呢間麥記嘅員工裝新地筒裝得好靚啊再加埋鮮豔嘅紫色 未入口都蠃晒👍🏼紫薯雪糕冰凍之餘又幼滑入口濃濃嘅紫薯味 味道同真嘅紫薯相似至於威化筒入口又香脆 兩者配合非常好用5蚊就食到咁優質嘅雪糕 其實真係賺左😋
終於食到麥當勞嘅紫薯味新地筒了

入口第一個反應係⋯哇!我好似食緊真嘅紫薯喎!

呢間麥記嘅員工裝新地筒裝得好靚啊

紫薯新地筒
紫薯新地筒
4K
2015-08-03 311 views
前日(1-8-2015 Sat)同男友食完o野又買完o野行返o黎搭車,男友話去麥當勞食迷你兵團系列o既甜品,佢買o左$8.00o既菠蘿新地同$10.50o既大朱古力奶昔,o係佢等攞o野時我就搵個位先.佢拎到o黎喇,食吓先,新地冇走到花生添,食吓先,不食到雲呢拿味o既雪糕新地,菠蘿味道唔太出,亦食到有甜甜地o既菠蘿肉,感覺係菠蘿漿同雲呢拿雪糕新地溝唔埋.味道: 2.8分而朱古力奶昔呢?味道唔太濃亦唔太甜,OK o既.不過男友話佢係叫香蕉朱古力奶昔,個女仔俾錯. 味道: 3分到尋日(2-8-2015 Sun)朝早,由於又要同男友買餸,所以又要落荃灣,差唔多買齊,佢又話要o黎飲前日飲唔到o既香蕉朱古力,佢話係o係Mc Café o個邊賣.佢先搵位坐,我就去買,要$27.50大,凍o既香蕉朱古力,另以$17.00換購$26.00o既小龍蝦蛋沙律意式包.等o左一陣,兩樣o野都整好,大o既凍香蕉朱古力唔大杯,小龍蝦蛋沙律意式包焗熱o左好脆,但味道唔算好濃.味道: 2.8分而男友期待o既香蕉朱古力呢?飲落,得香蕉味,朱古力味唔見o左,係味應該要將前日o既朱古力奶昔加入去?味道: 1分服務:呢兩日都

佢拎到o黎喇,食吓先,新地冇走到花生添,
菠蘿新地
味道: 2.8分

而朱古力奶昔呢?
大朱古力奶昔
$10.5

味道: 3分

佢先搵位坐,我就去買,要$27.50大,凍o既香蕉朱古力,
另以$17.00換購$26.00o既小龍蝦蛋沙律意式包.
等o左一陣,兩樣o野都整好,
左: 凍,大香蕉朱古力,左:小龍蝦蛋沙律意式包
味道: 2.8分

味道: 1分

服務:
呢兩日都去同一間麥當勞,得到o既服務都係好普通,最差o既係男友前日想買香蕉朱古力奶昔,個女仔唔同男友講清楚,就求祈俾杯朱古力奶昔就算.

衛生:
前日o係二樓搵位時,行向洗手間o個邊,地下黐立立;而尋日o係Mc Café,見到啲吉位滿佈上手食完o既o野都冇人執,想叫人執但冇人.

環境:
呢兩日都好熱,前日上樓上坐,冷氣都幾夠.尋日o係地下坐,冷氣唔多夠,而且樓下好o既位冇乜,唔係近廁所門口,就係垃圾桶.

味道係2.40分, 環境係2.5分, 抵食係2.5分
$31.50
2014-09-01 624 views
在等人時想起麥當勞可以hea,就去買了這個綠茶紅豆新地(多醬)了。一看這個新地杯就看到滿滿的綠茶醬,深綠色的。吃一口雪糕,迎來是香濃的綠茶味,充斥口鼻。綠茶醬不太甜,剛剛好,也不會有苦味。食到有粒粒紅豆,但有d係硬有d就一般軟度。其實綜觀紅豆黎講,係吾夠林。不過綠茶醬就一流👍👍
不過綠茶醬就一流👍👍
2014-09-01
$7 (Tea)
  • 綠茶紅豆新地
2013-04-13 38 views
今早心血來潮想食豬柳漢堡,經過麥記見到唔算太多人便買個早餐,見自己排第二,正常來說只需等二分鐘左右,但等了五分鐘了,還是未準備好食物,所以便留意一下為何要等這麼耐,發現是廚房的人造唔切野食,要執野食的人等,這時還聽到有個經理級的女人對廚房的人說:「呢啲太濃啦,唔好要啦!」 我便望一望個廚房,見到啲包焗濃咗 ,心諗要再等多一陣,但出奇地等多二分鐘左右便整好。返到公司,先食個薯餅,好似有少少over cook,不過都可以接受,因為襯熱食,所以還很香脆。跟住食個豬柳漢堡,一打開即刻忍唔住「嘩!」咗一聲,個包係焗濃咗,濃到成個包既邊都黑咗之餘,連中間都黑黑哋,如果我係堂食,我一定會攞去換,但我又買咗外賣,無得換侷住食,惟有搣走濃嗰啲攞,但個包又焗到硬硬哋,所以搣走濃嗰啲同時都搣走唔少包,而且搣得唻個包都凍咗,搞到咩心情都無曬,食完個包都唔覺自已食咗野。本來想開開心心食個期待中的豬柳漢堡,結果卻令我對這間麥記扣唔少分。(如果我唔係係公司唔方便影相,我一定會拍低啲罪證,失敗!)
我便望一望個廚房,見到啲包焗濃咗

(如果我唔係係公司唔方便影相,我一定會拍低啲罪證,失敗!)

Other Info. : 大企業為求賺盡的結果: 1) 好明顯係人手唔夠,所以廚房做唔切,唔可以做好食物之餘,又做唔到快餐應有既效率。 2) 員工培訓不足。如果員工本身有足夠水準,見到啲食物over cook都會自動唔要,唔駛經理叫。但依家經理開到聲都唔理,其水準就更加底。 3) 流失客戶。雖然話百物騰貴下,唔可以對平價貨太高要求,但始終係食落肚既野,唔可以亳無底線,你要我等我可以忍,但畀啲唔食得既野我食,我重點會想再幫襯?
2013-04-13
Waiting Time
8 Minutes (TakeAway)
$21.2 (Breakfast)
2012-10-10 51 views
無論你平時唔鐘意麥當勞都好佢既八蚊一個豬柳蛋漢堡點講都係好抵食而且係即叫即做包熱 豬柳同蛋都係熱既中間仲有塊芝士作為點心 都幾飽 唔錯吧今時今日既八蚊分分鐘搭個巴士都無左所以麥當勞都算係咁啦
無論你平時唔鐘意麥當勞都好
今時今日既八蚊
分分鐘搭個巴士都無左
所以麥當勞都算係咁啦
TakeAway
$8 (Tea)
  • 豬柳蛋漢堡
2012-07-11 43 views
焦糖布丁麥旋風麥旋風只能吃出焦糖味, 焦糖同樣是帶點甘甘的澀味, 不知道布丁究竟在那兒? 因為完全什麽也吃不出來雪糕沒有比以前幼滑, 看樣子更加好像是細杯了 價錢不變但容量變更了
焦糖布丁麥旋風
雪糕沒有比以前幼滑, 看樣子更加好像是細杯了
價錢不變但容量變更了
2012-07-08
$12.90 (Other)
2012-06-08 3 views
沒想到會寫連鎖快餐店的食評,因為間間都是買同樣的食物,沒什麼特別可言。這次是因為想share比大家麥當奴新推出的這款甜品,真係好好味~黑森林麥旋風雜薈b]雲尼拿軟雪糕 配上 紅莓醬、朱古力醬、oreo碎 ,之後用機攪暈,最後再加上小蛋糕。紅莓醬微酸,而朱古力醬是新地那款,帶甜,加上oreo的口感,多重享受,滋味無窮 ^^
沒想到會寫連鎖快餐店的食評,
因為間間都是買同樣的食物,
沒什麼特別可言。
這次是因為想share比大家麥當奴新推出的這款甜品,
真係好好味~
黑森林麥旋風雜薈b]
雲尼拿軟雪糕 配上 紅莓醬、朱古力醬、oreo碎 ,
之後用機攪暈,
最後再加上小蛋糕。
紅莓醬微酸,
而朱古力醬是新地那款,帶甜,
加上oreo的口感,
多重享受,滋味無窮 ^^
Other Info. : 此食物只供應於有"甜品吧"的麥當奴。
2012-06-07
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$11.2 (Tea)
2012-04-30 17 views
諗住試飲嗰兩杯豆奶茶, 加$18可以換兩件cake職業無分種族, 慶幸McCafe會請印巴籍女士為調咖啡員, 值得嘉許芝麻芝士蛋糕除了有濃香芝麻味外, 芝士糕身亦都濃而不膩, 芝士的酸甜味能更突顯芝麻的香及油, 牛油餅底薄薄一層, 夠油潤Oreo曲奇芝士蛋糕是超甜之選, 糕身甜中帶酸, 蛋糕面有多粒白朱古力粒及曲奇碎, 可想而知有幾甜 黑漆漆的Oreo加牛油做成的餅底令人覺得怎吃也不會內昝, 不油膩不特至還要把Oreo食味提升到更高層次, 食出Oreo也吃出芝士味(甜味就更加) Double Fantasy~
諗住試飲嗰兩杯豆奶茶, 加$18可以換兩件cake
) Double Fantasy~
Other Info. : 場內挺污糟邋遢, 可能客人流量較多, 職員未及收拾。
2012-04-13
  • 芝麻芝士蛋糕
  • Oreo曲奇芝士蛋糕
2011-12-09 17 views
十月上旬‧晴艱辛的行山操練完畢,大家竟說吃麥當奴。我沒所謂,吃得不好最好再吃別處。要了炸雞(對不起,我真的不知這是麥香雞定麥樂雞!),雖然熱,但皮不算脆,有點油膩感。配上泰式辣醬一包,在味道上有點補救。講炸雞,沒得說,也是KFC的好吃!
十月上旬‧晴

炸雞,沒得說,也是KFC的好吃!
「全為你」做架!
不算很好
Type of Meal
Lunch
「全為你」做架!
I have already tried this last year, but decided to try it again, however this year you need to pay $2 for it or upgrade your meal from regular size to Large to get it free.The Honey BBQ seasoning has a strong smokey flavouring with some sweetness.Hope there will be more interesting flavours next year, but so far my favourite are: curry (UK's McD's), seaweed, and salt and pepper crab.
Other Info. : ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ [b]Price:[/b] $2x [b]English menu:[/b] yes [b]Service:[/b] Ok [b]Yummy factor:[/b] OK [b]MSG levels:[/b] none ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
六月下旬‧晴又用刀叉吃老麥的食物?有何不可?是日試了新產品的蕃薯批,蕃薯餡幾香幾甜也幾腍,配上脆而香口的外層,是好吃的。喂!好食就試下啦,米再大佬上身啦。
六月下旬‧晴

又用刀叉吃老麥的食物?有何不可?

喂!好食就試下啦,米再大佬上身啦。
新產品
熱辣辣
不錯喎
TakeAway
$8 (Tea)
新產品
熱辣辣
不錯喎
  • 蕃薯批
2010-10-23 19 views
特盛魚堡,最正係勁勁勁多生菜!正!重要勁令D生菜!

魚柳都大塊既,依舊都係好薄~@_@
2010-10-22
Waiting Time
6 Minutes (Dine In)
2010-10-06 12 views
上個禮拜,去左荃灣搵個fd,點解最后食左m記,haha特盛魚堡,最正係勁勁勁多生菜!正!重要勁令D生菜!魚柳都大塊既,依舊都係好薄~@_@同埋d汁都幾好味!同平時酸既汁好唔同,好FRESH,重有d芝士好香口!!但來到個包都係壓扁左dd  唯有美中不足突然好想mcdonald出反將軍漢堡!!最好長期出!!真係好掛住!!!!
上個禮拜,去左荃灣搵個fd,點解最后食左m記,haha
特盛魚堡,最正係勁勁勁多生菜!正!重要勁令D生菜!

魚柳都大塊既,依舊都係好薄~@_@
但來到個包都係壓扁左dd
 唯有美中不足

突然好想mcdonald出反將軍漢堡!!最好長期出!!
真係好掛住!!!!
2010-09-22
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2010-09-10 10 views
pork burger-->use coupon to buy, only costs $6the bread is spongy, pork has too much MSG but it tastes good, they hv black pepper inside with is a little bit spicyiced coffee--> too much milk i think, taste of milk > taste of coffee, sugar is added by myself and too much ice cube this time so that it dilute the coffee...orange juice-->i can see some fruit cube inside, not so sweet, it give me fresh taste in the morning

Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
$20 (Breakfast)