Restaurant: Medium Rare Steak (T Town South)
Terms & Details:
  • Cathay members can earn HKD 4 = 1 mile when dining at Cathay partner restaurants. Standard Chartered Cathay Mastercard® holders can earn an additional HKD 4 = 1 dining rewards when they pay with their card, for a total of HKD 4 = 2 miles.
2022-05-22 133 views
呀媽總有日子想偷下懶 出下街食野(其實成日出🤭)第一次☝🏻食 唔知佢個格局 本身傻豬豬係出面等 點知係無人理你 要自己等位/買餐/拎餐/收餐 猶如快餐店模式由於間店舖不大 仲要企係度等 其實係好逼既 一入去其實個個枱上都無餐 等拎餐 所以企埋一邊等 等果時都驚比人撞🫢-封門柳-後腰三角(好似係咁)第一次食簡左封門柳加後腰三角兩者簡 我會簡後腰三角封門柳比較薄 容易熟 到放落口果時已經好難咬後而後腰三角比較厚 比較難熟 所以唔會煮過龍 至於飯/汽水/沙律/湯……係加三十蚊有三樣湯都係其中一樣推介既佢搵左牛肉/蘿蔔煲既 都幾香嘅
呀媽總有日子想偷下懶 出下街食野(其實成日出🤭)
第一次☝🏻食 唔知佢個格局
本身傻豬豬係出面等 點知係無人理你
要自己等位/買餐/拎餐/收餐 猶如快餐店模式
由於間店舖不大 仲要企係度等
其實係好逼既

封門柳

-封門柳

-後腰三角(好似係咁)
第一次食簡左封門柳加後腰三角

湯都係其中一樣推介既
佢搵左牛肉/蘿蔔煲既 都幾香嘅
封門柳
2022-05-21 150 views
岩盤西冷牛扒(300g)🥩 ~$220天水圍終於有石燒牛食🔥 等緊壽司郎行下商場 發現呢間新開既日式鐵板牛扒專門店就試下~ 餐廳係自助形式 先係櫃面落order 有牛柳 肉眼 西冷等唔同部位選擇 店員會即場切肉量度重量 +$30轉套餐加配左白飯 餐湯 溫泉蛋 之後坐定定等叫號出去取餐🤤鐵板上枱時jarjar聲 一直都好夠熱度 西冷扒非常大件厚切 有牛肉味 唔韌 側邊既筋位油脂好香口 裏面依然粉嫩medium rare😍牛扒配有青蔥(or生洋蔥/蒜蓉)同粟米 調味有酸甜清新既柚子燒汁 即磨黑椒同埋粉紅岩鹽自製溫泉蛋牛扒蓋飯 甚至自製pepper lunch鐵板牛肉飯都好正😹
岩盤西冷牛扒(300g)🥩 ~$220

裏面依然粉嫩medium rare😍

岩盤牛扒 ミディアムレア ステーキ (T Town) (天水圍) 🥩 @medium_rare_steak_hk ✨牛扒超嫩!!!🥺💓✨選擇多、自由配搭🤤✨分店多(大角咀/將軍澳/荃灣/新蒲崗/大埔/天水圍)🥰方便!✨性價比高!🤑🤑抵食![肉眼 🥩]1g=$0.71例如200g x $0.71 =$142、300g x 0.71=$213客人可以自己說要多少g,女生吃300g覺得剛剛好😍男生可能可以吃400g!肉眼很嫩!!!!🥰牛味超濃!🥩覺得這塊比起上星期在西餐廳吃~$500的牛扒還要嫩!!🤣性價比超高!🤤[任選一款配料:青蔥🌱/生洋蔥🧅/蒜蓉🧄]我選了蒜蓉🧄蒜蓉量巨多,超濃蒜味!!超適合重口味人士!😍[+$30轉套餐,以下任選三款]A. 白飯🍚 B. 味噌湯/餐湯🫕 C. 沙律🥗 D. 溫泉蛋🥚 E. 雪糕🍦 F. 飲品🧃G. 波子汽水🥤(+$10) H. 生啤🍺(+$20)I. 紅/白酒🍷🍸($58)我選了味噌湯/餐湯🫕 沙律🥗溫泉蛋🥚 🤤🤤味噌湯很足料🥺沙律有日式麻醬😍😍溫泉蛋煮得剛剛好💓我這次吃了$286🤍價廉物美!而且分店多😍回頭率:✅✅✅✅✅(5/5)(難得吃到這麼嫩的

✨牛扒超嫩!!!🥺💓
✨選擇多、自由配搭🤤
✨性價比高!🤑🤑抵食!

[肉眼 🥩]
1g=$0.71
肉眼很嫩!!!!🥰牛味超濃!🥩

[任選一款配料:青蔥🌱/生洋蔥🧅/蒜蓉🧄]
我選了蒜蓉🧄蒜蓉量巨多,超濃蒜味!!超適合重口味人士!😍

[+$30轉套餐,以下任選三款]
A. 白飯🍚 B. 味噌湯/餐湯🫕
C. 沙律🥗 D. 溫泉蛋🥚
E. 雪糕🍦 F. 飲品🧃G. 波子汽水🥤(+$10)
H. 生啤🍺(+$20)I. 紅/白酒🍷🍸($58)

我選了味噌湯/餐湯🫕 沙律🥗溫泉蛋🥚
🤤🤤
味噌湯很足料🥺
沙律有日式麻醬😍😍
溫泉蛋煮得剛剛好💓

我這次吃了$286🤍價廉物美!而且分店多😍

回頭率:✅✅✅✅✅(5/5)
(難得吃到這麼嫩的牛扒🥩!😍😍一定要再來!!)

#日本foodhealsme

#天水圍foodhealsme
#荃灣foodhealsme
#大角咀foodhealsme
#新蒲崗foodhealsme
#大埔foodhealsme
#將軍澳foodhealsme

📍岩盤牛扒 ミディアムレア ステーキ (T Town) (天水圍)
肉眼
沙律、溫泉蛋、味噌湯
肉眼
沙律、溫泉蛋、味噌湯
  • 肉眼  300g
2022-05-16 127 views
屋企附近終於開咗新餐廳 呢間自助式嘅鐵板燒牛想試好耐 長期都勁多人排隊 成日經過嗰陣香味真係好吸引😍😍今日禮拜日終於得閒嚟試下😁 佢呢度主打鐵板燒牛 又唔同部位 有西冷肉眼牛柳 封門樓等等 另外都有一啲當飯便當 而我今次就試下叫300 gram嘅肉眼!😋餐廳嘅形式好似日本 係自助嘅形式 先去櫃檯度叫你想要嘅款式 跟住就等嗌number 都好快有得食跟餐 仲有飯 飲品同埋雪糕🤩餐廳會將扒燒到三成熟跟住放喺鐵板度 所以食嘅時候就啱啱好😙300g 超級大塊 而且好有牛味 唔會太多筋 個汁亦都好惹味 超好送飯 👍雪糕都好驚喜 係大阪牛乳雪糕 超有奶味既雲呢拿 好想encore呀!!😂總括嚟講呢個價錢食鐵板燒套餐 都好高性價比 推介大家嚟試下👍👍

跟餐 仲有飯 飲品同埋雪糕🤩

餐廳會將扒燒到三成熟跟住放喺鐵板度 所以食嘅時候就啱啱好😙

2022-05-15 106 views
己經好久沒有去天水圍,見到T Town開了間好似日本橫丁的街邊鋪🐮,原來是食鐵板牛扒🐂。見幾多人食👫🏻👭,於是去試試。一入去就見到冰櫃,用於展示各部位的牛肉。牛扒最少要叫200g。我叫了300g的西冷。師傅會在你面前切牛扒,手起刀落,切到好接近重量(329g)。之後,店員就會幫我處理牛扒,價錢$239。我還加30蚊升級為套餐,選擇了溫泉蛋、雪糕和湯。 🔺餐廳已預設幾成熟。將燒到5成熟的牛扒放在石燒板上加熱。🔸️ 329g 西冷⭐️⭐️⭐️⭐️西冷勁厚、勁大塊,再佈滿大量的生蒜 (我最愛)。問過店員,話可任選生蒜份量。👍🤣 聽到牛油在鐵板上發出滋滋聲,胃口大開。切落去,毫不費勁,剖面呈誘人的粉紅色。放入口,肉質軟嫩,汁濃味厚,齒頰留香。牛扒的油花分布平均, 脂肪少,一點也不肥膩。再,蘸上柚子汁、灑一些岩鹽和黑胡椒,令牛更惹味。🔸️伯爵茶雪糕 ⭐️⭐️⭐️⭐️雪糕的牌子在香港比較少見。牛乳味道較重,喜歡牛奶者可以一試。

🔺餐廳已預設幾成熟。將燒到5成熟的牛扒放在石燒板上加熱。

🔸️ 329g 西冷⭐️⭐️⭐️⭐️

🔸️伯爵茶雪糕 ⭐️⭐️⭐️⭐️

第一次試依間日式石板燒牛扒店~牛扒套餐有多款肉類可選。另有蒜蓉、香葱及洋蔥三款配料選一款。+$30做套餐,可另選三款野食/飲品。我揀左肉眼🥩 (1g: $0.73) 308g, $219配料: 蒜蓉Set +$30,選3款:白飯、溫泉蛋、味噌湯配香葱嘅係🥩西冷 (1g: $0.71) 234g, $171同樣Set +$30______________________________上碟時石板非常夠熱,厚切牛扒🥩😍😍有三款配料可供選擇:蒜蓉、香葱、洋蔥。我揀左蒜蓉,非常濃郁,夾埋啖啖牛肉食好正🤤如果驚食完成口都係蒜蓉味,香葱配肉都唔錯。醬汁微甜帶淡淡柚子🍊香味,襯托到牛肉香味,水果清新感亦中和左牛扒嘅油脂、油膩感。配上珍珠米🍚同半熟流心蛋🥚,食到我好滿足❤️比較可惜係味噌湯🥣偏鹹,下次想揀佢嘅雪糕或者飲品。
第一次試依間日式石板燒牛扒店~

我揀左肉眼🥩 (1g: $0.73) 308g, $219
配料: 蒜蓉
Set +$30,選3款:白飯、溫泉蛋、味噌湯

同樣Set +$30

上碟時石板非常夠熱,厚切牛扒🥩😍😍

配上珍珠米🍚同半熟流心蛋🥚,食到我好滿足❤️

比較可惜係味噌湯🥣偏鹹,下次想揀佢嘅雪糕或者飲品。
2022-05-10 109 views
岩盤牛扒我之前係荃灣已經食過,食完覺得好滿足,今次又再黎食日式裝修 搶眼既燈光💡 都係呢間餐廳特色雪櫃可以睇到唔同部位嘅牛肉 睇完個樣先揀食咩扒主打自助日式熱石板牛扒 即場order既時候 店員亦會即場切埋塊牛扒俾你收銀檯有個磅 即場磅重同埋俾埋錢廚房會將塊牛扒煎到3成熟,之後再擺係鐵板出餐牛肉既種類都好多款選擇🍽️🍴套餐加$28 揀3樣配菜可以配: 白飯🍚、牛肉蘿蔔湯、氣水飲品、甜品、溫泉蛋、麵豉湯🥣可以根據自己既喜好調節生熟程度配蒜蓉 同牛扒牛肉夾d🥩西冷牛扒 300g ($0.73/g) = $219美味程度:⭐️⭐️⭐️⭐️滋滋聲響 又出曬煙 視覺同聽覺都好好今次呢塊都幾肥下牛肉既牛味十分濃 牛肉味都好出 我配左蒜蓉蒜蓉亦係非常濃味既蒜 同牛扒重重既肉味幾夾成熟度自己調節 表面睇落好熟 切開牛肉 係嫩紅 入邊係有肉汁 牛扒係幾新鮮 唔會食到雪味 有質素既牛扒岩盤牛扒獨有既柚子燒汁 偏濃味 令到牛肉味更加出點柚子燒汁食 感覺又幾清新一個套餐食完係超級飽🤣🍴整體評價:牛肉味道濃 今次塊扒偏肥 肉質嫩柚子燒汁有特色 清新口味食肉獸岩曬推介指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️

岩盤牛扒我之前係荃灣已經食過,食完覺得好滿足,今次又再黎食
日式裝修 搶眼既燈光💡 都係呢間餐廳特色

柚子燒汁有特色 清新口味
食肉獸岩曬
推介指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-05-10 75 views
超級好味嘅牛佢嘅外表吸引咗我入去食,仲要計重量計算,鍾意食多啲就食多啲,食少啲就食少啲,啱晒我呢啲少鳥胃嘅人,店員好有善講解我嗌左個西冷,店員話西冷會比較重牛味😏咁食牛梗係要食個牛味啦!果然好似店員咁講,超!級!重!牛!味!🤩完全冇令我失望仲要有蒜頭汁、粉紅色岩鹽同埋即磨胡椒,撈埋一齊食簡直世紀級享受😎我仲加咗$28轉套餐,揀咗飯、溫泉蛋同沙律🥗個溫泉蛋撈飯都好好食😋呢間之後一定要再食😭cp值超高
超級好味嘅牛

呢間之後一定要再食😭cp值超高
2022-05-10 62 views
每日都想食好西獎勵自己,今日經過天水圍,見到呢個以重量計算嘅牛,感覺就對了!今日要食呢一個-我唔係嗌咗好多因為佢係以重量計嘅,我一個女仔食唔到好多,嗌左少少食。佢個牛都好食,侍應會好耐心講解邊啲牛多筋邊啲牛比較重,我就簡左牛柳,佢話會比較少筋,雖然佢話西冷重牛味啲,但多啲筋,我就唔鐘意食筋🤣所以放棄左西冷-佢係有得加錢轉套餐,套餐都有大概六個選擇可以揀,我就揀咗飯同溫泉蛋仲有個雪糕🍦-成個體驗唔到不錯,仲有嗰即棄圍裙,最方便我呢一啲食嘢成日整到件衫既人🤩😋
2022-05-10 55 views
呢個牛簡直一百分好味😋嗰日唔知食乜嘢喺條街度行行吓見到呢間舖頭,諗住見佢平平哋入去試吓,點知非常有驚喜!yeaaaaaaaa!! 佢係豐儉由人嘅,想食幾多就嗌幾多,我嗌左個牛排🥩佢仲可以加$28變套餐,我梗係唔執輸加$28變套餐可以有飯、沙律、湯、雪糕、溫泉蛋、等等簡~識食一定係簡飯同溫泉蛋,佢個溫泉蛋係流心既!撈埋啲飯再加肉一齊食簡直一流,如果加少少胡椒同鹽,就會更加野味!🤩強烈建議經過天水圍呢間舖頭嘅都要試吓😋😋
強烈建議經過天水圍呢間舖頭嘅都要試吓😋😋
2022-05-10 45 views
我之前都有去荃灣嗰間分店食,今次咁啱過咗嚟天水圍做嘢,又掛住嗰陣味,咁啱見到天水圍又有分店所以過咗嚟再食!-照舊佢哋嘅牛肉都係超級高質,雖然食咗咁多次但一啲都唔會厭,照舊要咗我最愛嘅牛柳+蒜汁,如果下次再有機會食想試吓蔥🤣🤣咁啱見到隔離枱食都好似好香-天水圍同荃灣分店都有粉紅色岩鹽,同即磨胡椒,呢個係一個好貼心嘅舉動,因為有啲唔係間間分店都有-味道一如以往咁好味😋重點係唔貴,簡直係燒牛界既欣物!月底人士必食燒牛肉!
2022-05-09 76 views
天水圍站📍 岩盤牛扒 ミディアムレア ステーキ-呢間鐵板燒牛扒開左好幾個月,上個星期勁多人排隊😂今日少d人先去試😌牛冷牛扒套餐308g($255)餐廳有牛柳、牛板鍵、肉眼、西冷、後腰三角肉、封門柳同日本和牛簡,今次我就試左西冷🥩份量方面,最少200g,我本身就要左300g,不過因為牛係即切,份量會有少少出入,最後308g。套餐(+$30)可以簡一款配料,分別有青蔥、生洋蔥🧅同蒜蓉🧄。重口味既我梗係要蒜😚口臭無極限😋另外可以係白飯、味噌湯、沙律、溫泉蛋、雪糕、飲品當中簡三款,我就要左個白飯、沙律同蘋果汁。餐廳係自助形式,聽號碼出去取餐。未拎到上台都feel到個種熱力,鐵板夠晒熱,瘋狂彈油😝一返到位即刻落醬汁,「吱吱」聲💨面頭仲有一大督蒜😙😙西冷完全唔靭,牛味濃,而且牛扒夠厚,咬落好有口感😎配埋蒜蓉食一流,蒜蓉係生蒜,少少辣。300g份量岩晒我呢個牛魔王,配埋白飯好飽😗沙律係椰菜絲、蕃茄仔配胡磨醬,我先食牛再食沙律,冇咁膩。呢度採取先拎位,後點餐既形式。我一開始仲點左餐先拎位,好彩仲有位!餐廳新裝修好企理,而且夠晒通風。建議餐廳加設圍裙仔/大餐紙,咁就可以隔一隔鐵板彈油🤪
天水圍站📍 岩盤牛扒 ミディアムレア ステーキ

牛冷牛扒套餐308g($255)
牛冷牛扒套餐

沙律係椰菜絲、蕃茄仔配胡磨醬,我先食牛再食沙律,冇咁膩。

牛冷牛扒套餐
2022-05-08 216 views
— 𝐵𝑒𝑒𝑟𝑃𝑖𝑔 𝑅𝑒𝑣𝑖𝑒𝑤 —【 新界大西北都有石板燒牛 】#beerpig天水圍 #beerpig日本菜新界大西北 — 天水圍終於都開番間石板燒牛喇🫢岩岩開張個陣都吸引左唔少人去試,今日輪到小編去喇✨大家有興趣就記得|𝐿𝑖𝑘𝑒•𝑆𝑎𝑣𝑒•𝑆ℎ𝑎𝑟𝑒|呢個𝑝𝑜𝑠𝑡喇💖—#🍻🍖 質素:🥩牛柳 300g|$171轉Set|+$30呢到有好多種類既牛比大家選擇,每款牛都可以揀200g / 300g / 400g,而小編揀左呢款石板燒牛柳 300g配蒜蓉牛柳非常厚身,肉質都算軟嫩😲而面頭既半生蒜蓉味道好強烈,配搭牛一齊食都幾唔錯👍🏻仲有啲黑椒醬汁冧面,咁就唔怕乾爭爭另外小編加左$30轉Set,加配味噌湯·溫泉蛋·飲品,如果大家想食飽啲都可以選擇配白飯架👍🏻—🍻 #岩盤牛扒ミディアムレアステーキ 🍖📍天水圍天華路33號T Town南翼地下SG14& SG15號舖—#BeerPig · #啤酒豬 · #酒肉朋友

#beerpig天水圍 #beerpig日本菜

#🍻🍖 質素:

🥩牛柳 300g|$171
轉Set|+$30

🍻 #岩盤牛扒ミディアムレアステーキ 🍖

#BeerPig · #啤酒豬 · #酒肉朋友
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2022-05-04 119 views
近排天水圍T Town都開咗幾多新餐廳,就同朋友去搵食😆行過聞到🈶️好香嘅牛扒香,我哋諗都唔使諗就行入去😎喺前枱嘅展示雪櫃睇到唔同部位嘅牛肉,師傅根據你要嘅份量即時cut出,佢哋都幾犀利,真係差唔多㗎喎👍🏼食肉獸嘅我哋就梗係order 300g啦😋我自己鍾意肉味比較香濃,所以就點咗肉眼扒🥩鐵板上自己控制生熟程度,加埋蒜蓉同枱上面嘅海鹽做少許調味,已經好惹味。食完牛扒之後食埋跟餐嘅沙律🥗解解膩,nice~佢啲肉質都唔錯,有機會下次可以試埋其他部位,尤其是比較少有嘅封門柳☺️

肉眼  300g

肉眼  300g
2022-05-04 191 views
濕地公園周邊搵野食🍴見到T Town都有唔少餐廳,連壽司郎都有,就去睇睇,不過最終我哋都係決食鐵板牛扒🥩呢間《岩盤牛扒》🈶️唔同牛嘅部位🉑️以選擇,牛柳、牛板腱、肉眼、西冷、後腰三角肉同封門柳。每cut由200g起,落單嘅時候師傅會即時切出我哋要嘅大約份量。諗住可以俾少少小朋友食,所以點左300g左右嘅牛柳🐮師傅切肉時見到牛肉嘅顏色都幾新鮮,肉質軟林多汁。加$30變做餐就多1罐飲品、溫泉蛋同麵豉湯🥣我另點左一個M size牛肉飯比小朋友,份量都OK,牛肉汁方面唔會好鹹👍🏼

牛肉飯M  size
牛肉飯M  size