Restaurant: Medium Rare Steak (T Town South)
Terms & Details:
  • Cathay members can earn HKD 4 = 1 mile when dining at Cathay partner restaurants. Standard Chartered Cathay Mastercard® holders can earn an additional HKD 4 = 1 dining rewards when they pay with their card, for a total of HKD 4 = 2 miles.
2022-07-19 430 views
一個好食嘅牛肉飯,牛肉質素故知然重要!而且烹調出嚟嘅質素有幾熟都更加重要!醬汁都係一樣!呢間野都係奇奇怪怪!指示又唔太清楚,呢個已經係一個大忌!雖然乾淨!至於食物質素,係令到小編相當失望!首先牛肉已經overcook 令到牛肉相當韌!係有d難咬既情況出現左!同埋無咩牛肉味!而且個賣相都係欠佳,洋蔥切得太厚,同埋唔太新鮮!同埋醬汁都係比較少,令到成個飯又有啲乾!令到有好多失分位!服務方面又唔太好,環境普通,同埋過於開放!
2022-05-21
Type of Meal
Lunch
2022-06-28 1512 views
[鐵板燒靚牛🐂🥩岩盤牛扒]-朋友同我報料話天水圍開咗間鐵板燒牛扒😳叫我去試吓😤所以今日就同大家介紹🥳岩盤牛扒🥳-餐廳係T town😗頌富輕鐵站行過去好近😜有個牛頭形狀嘅燈泡門口🐮💡係門口已經聞到好香嘅燒肉味😝客人可以係自助點餐機或者counter落單食物方面佢有唔同嘅丼飯😜身為食肉獸嘅我梗係要食牛扒啦😝店員係我面前即場切大大塊牛扒🥰好新鮮💁🏻‍♀️以下係牛扒餐嘅嗌法Step1️⃣揀咗牛嘅部位先 (牛柳$0.57/g、牛板腱$0.67/g或者肉眼$0.71/g)仲可以升級premium :西冷、後腰三角肉、封門柳或者日本和牛😗價錢就會貴啲之後再揀埋份量 (200g/300g/400g)Step2️⃣任選一款配料:青蔥/生洋蔥🧅/蒜蓉🧄Step3️⃣ (可略過)[+$30轉套餐,以下任選三款]A. 白飯🍚B. 味噌湯/餐湯🥣C. 沙律🥗D. 溫泉蛋🥚E. 雪糕🍦F. 飲品🧃G. 波子汽水🥤 (+$10)H. 生啤🍻(+$20)I. 紅/白酒🍷(+$58)-😋牛扒套餐肉眼300g $228($0.71x300g=$213)(Asahi烏龍茶 +$15)鐵板好夠熱度🥩牛扒燒到滋滋聲😋上枱仲係medium r
[鐵板燒靚牛🐂🥩岩盤牛扒]

身為食肉獸嘅我梗係要食牛扒啦😝
店員係我面前即場切大大塊牛扒🥰好新鮮
💁🏻‍♀️以下係牛扒餐嘅嗌法
Step1️⃣
之後再揀埋份量 (200g/300g/400g)

Step2️⃣
任選一款配料:青蔥/生洋蔥🧅/蒜蓉🧄

Step3️⃣ (可略過)
[+$30轉套餐,以下任選三款]
A. 白飯🍚
B. 味噌湯/餐湯🥣
C. 沙律🥗
D. 溫泉蛋🥚
E. 雪糕🍦
F. 飲品🧃
G. 波子汽水🥤 (+$10)
H. 生啤🍻(+$20)
I. 紅/白酒🍷(+$58)

😋牛扒套餐肉眼300g $228
($0.71x300g=$213)
(Asahi烏龍茶 +$15)
鐵板好夠熱度🥩牛扒燒到滋滋聲😋

配料我揀咗蒜蓉🧄係生蒜嚟
堆到成座山仔咁⛰
啱晒重口味嘅朋友仔🥰
佢仲有即磨黑椒同埋粉紅岩鹽比大家調味🧂
同埋佢個醬汁好清新😍酸甜帶有點柚子香🥹加分!

Asahi烏龍茶
個烏龍茶☕️係用玻璃樽裝😆可以解膩😜食曬成塊牛都冇問題👍🏻

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘

📍 岩盤牛扒 ミディアムレア ステーキ
☑️天水圍:天水圍天華路33號T Town南翼地下SG14& SG15號舖
☑️大角咀:大角咀博文街11號富貴大廈西座地下17號舖
☑️大埔:大埔翠怡街3號翠怡花園C座地下18A舖
☑️新蒲崗:新蒲崗太子道東638號Mikiki LG樓9-10號舖
☑️將軍澳:將軍澳唐德街9號將軍澳中心1樓173號舖
☑️荃灣:荃灣西樓角路1-17號新領域廣場1樓102號舖
💸人均消費:$228

2022-06-28
$230 (Lunch)
2022-06-27 464 views
石燒牛扒專門店☺️已經興咗好幾年✨有熱石提供自己可以調校牛扒生熟度,自己都試過好幾間,啱晒低碳人士❤️❤️❤️今日呢間整體上都幾抵食亦唔錯。落單之後職員會即場切牛扒、加熱、上熱石。肉眼扒超大件,份量十足,完全唔似300g。餐廳主打三成熟,預先幫你煎到三成,放上鐵板上。有得食有得玩,比你自己慢慢喺鐵板上再煎熟🤭肉味好濃,可選蔥油或蒜或洋蔥配搭。揀咗洋蔥配搭,生洋蔥🧅配黑椒汁牛扒,味道夾。無咩肥肉好啱啲怕肥膩嘅朋友仔。另外加$30,可以係飯、味噌湯、雪糕、飲品、沙律等等入面選三樣☺️☺️

2022-06-21 306 views
✨ 岩盤牛扒 ✨ 去大西北搵朋友食飯吹水🤟🏽岩盤牛扒想試好耐,好多人講啲牛試過番吾到轉頭,試過又真係好正🥹環境闊落好舒服同岩晒食肉獸😏🦬🥩 肉眼 300g Set另加$30店員會先幫忙輕輕煎兩邊再由自己加熱肉眼肉汁鮮甜好軟,好 juicy肉眼配蒜蓉,蒜蓉成座山咁鋪係面香味十足另外配醬料都有驚喜,甜甜地幾開胃🥗 田園沙律 椰菜絲、車厘茄 配上芝麻醬沙律🍦 芒果雪糕雪糕好香滑,芒果味好濃值得一試岩盤牛扒 (天水圍)天水圍天華路33號T Town南翼地下SG14& SG15號舖
✨ 岩盤牛扒 ✨

🥩 肉眼 300g Set另加$30

店員會先幫忙輕輕煎兩邊再由自己加熱
肉眼肉汁鮮甜好軟,好 juicy
肉眼配蒜蓉,蒜蓉成座山咁鋪係面香味十足
另外配醬料都有驚喜,甜甜地幾開胃

🥗 田園沙律
椰菜絲、車厘茄 配上芝麻醬沙律

🍦 芒果雪糕

雪糕好香滑,芒果味好濃
值得一試

岩盤牛扒 (天水圍)
2022-06-19 269 views
天水位開咗一間食牛嘅舖頭,梗系要試下啦,認真真系可耐冇食牛啦,我揀咗肉眼~300g ,要個套餐,溫泉蛋同飯(套餐加三十蚊升级)由於系日式餐廳,所以環境好乾淨(゚O゚) 而且系主張顧客食完自己收拾餐盘,個人覺得呢个方式幾好落單都係要自己喺櫃檯度畀錢先 \(°o°)/下單後 店员會喺你面前切肉💕然后就會開始處理,我哋就系需要等嗌number去柜台拎 就可以\(◎o◎)/!肉眼真系勁大块又厚!上面有大量蒜蓉十分惹味,石板有够熱~燒到块肉眼👁有滋滋声~十分吸引值得一讚~肉眼肥瘦啱啱好⊙ω⊙提提住大家食嘅時候唔好挂住影相啊(`Δ´)!唔系就會改變全熟如果得闲嘅话可以去佢哋嘅玻璃柜度睇,佢哋放咗唔同款式嘅牛可以畀个客选择
天水位開咗一間食牛嘅舖頭,梗系要試下啦,

認真真系可耐冇食牛啦,

由於系日式餐廳,所以環境好乾淨(゚O゚)
而且系主張顧客食完自己收拾餐盘,個人覺得呢个方式幾好
落單都係要自己喺櫃檯度畀錢先 \(°o°)/

下單後 店员會喺你面前切肉💕然后就會開始處理,

肉眼真系勁大块又厚!
上面有大量蒜蓉十分惹味,
石板有够熱~燒到块肉眼👁有滋滋声~十分吸引

值得一讚~肉眼肥瘦啱啱好⊙ω⊙提提住大家食嘅時候
唔好挂住影相啊(`Δ´)!
唔系就會改變全熟

2022-06-18 222 views
今日食咗餐好特別嘅晚餐😊完全日本style, 好似返咗家鄉咁岩盤牛扒😋餐廳同我預期有少少分別首先要自己搵位之後先再出去排隊落order首選當然係叫皇牌岩盤牛扒有分200g 同300g,可能係我自己大食,我覺得男仔應該叫300g先夠飽除咗岩盤牛盤,當然仲可以揀丼飯今次都係叫咗牛,燒牛丼岩盤牛扒推薦加蒜蓉😋好惹味另外再加$30可以有多三款”小食”性價比咁高,當然要加啦我加咗白飯,溫泉蛋同沙律改自創一個好味食法-就係將隻溫泉蛋加入白飯攪勻嚟食,好味😋(另外,溫馨提示如果怕岩盤牛扒太生,記住提店員煮熟啲,否則佢原廠設定係偏生嘅)燒牛丼相對啲牛肉淋啲,但當然無牛扒咁重牛肉味啦整體嚟講,呢個價錢食到呢個咁高質素嘅牛扒,性價比好高👍🏾
今日食咗餐好特別嘅晚餐😊
完全日本style, 好似返咗家鄉咁

岩盤牛扒😋

餐廳同我預期有少少分別
首先要自己搵位
之後先再出去排隊落order

首選當然係叫皇牌岩盤牛扒
除咗岩盤牛盤,當然仲可以揀丼飯
今次都係叫咗牛,燒牛丼

岩盤牛扒推薦加蒜蓉😋好惹味

另外再加$30可以有多三款”小食”
性價比咁高,當然要加啦
我加咗白飯,溫泉蛋同沙律
改自創一個好味食法-就係將隻溫泉蛋加入白飯攪勻嚟食,好味😋
(另外,溫馨提示

燒牛丼相對啲牛肉淋啲,但當然無牛扒咁重牛肉味啦

整體嚟講,呢個價錢食到呢個咁高質素嘅牛扒,性價比好高👍🏾
2022-06-17
  • 肉眼
2022-06-13 260 views
一個人過生日,想吃好一點,看見這家岩盤牛扒就決定「豪」一次,吃個日式和牛肉眼作午餐。肉眼,餐廳包裝很好放雪櫃,我點餐的時候拿出來磅確認,我的肉眼240g,我選擇了蒜蓉口味並加配了湯、沙律及波子汽水。餐廳很乾淨,這兒主張顧客自己收拾餐盤,我覺得這個方式是不錯。在我的概念,岩盤 跟 石燒 應該是同一類?我預期餐點應該熱力十足,結果我的肉眼扒只是溫暖,因為熱力不足,所以扒上的油脂吃下去很油膩敗筆!(如果觀念錯了,希望有人糾正我)或許我不太適合吃這類型的餐點。

日式和牛肉眼
2022-06-13
$469 (Lunch)
2022-06-13 185 views
新開張,平時行過見幾多人食, 又聞到一陣陣牛扒香味, 想試尼間好耐, 尋日晚飯時間終於買咗外賣二人套餐, 落單時講明牛扒要七成熟。 …… 回家滿心歡喜砌開牛扒時才發現唔夠熟,尤其邊緣位置砌開裡面七城紅色(本人十分害怕食生嘢,怕會生寄生蟲),心情由滿心期待立刻跌至谷底,最後勉強食咗中間較熟嘅地方。…… 老實講,牛扒本身質素ok,但未有跟客人指示煎至七成熟,浪費咗塊扒,希望越大,失望越大。套餐內鰻嘅魚飯,個人覺得鰻魚多骨,飯不夠熱,質素一般,面豉湯偏鹹,沙律正常。…… 堂食可能好啲,起碼唔夠熟可以自己係鐵板上再煎煎,外賣真的唔建議。
2022-06-12
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Dinner
2022-06-11 170 views
餐廳主打即切即磅即燒的石板牛,從肉眼、西冷、牛柳、日本和牛、牛板腱以至稀有部位均有選擇,全部按重量標價。牛肉可自選熟度,味道可以選擇蔥油、洋蔥油或蒜油。加 $30更可升級為套餐,在白飯、溫泉蛋、味噌湯、沙律、飲品和雪糕中任選 3 款,更可升級波子汽水或酒精飲品!這次選擇了牛柳,是牛腰脊中的T骨切出來的肉,肉質最嫩滑和最瘦的部分,雖然油花較少,但是整隻牛裡最軟嫩的一部分,肉汁亦豐富,使它成為牛扒或韓燒的不二之選!除熱石燒之外,餐廳亦有供應數款丼飯。

除熱石燒之外,餐廳亦有供應數款丼飯。

2022-06-10 153 views
想試依間石板牛扒好耐,見平日 tea time 少人d , 又得閒,終於黎左!依間鋪主打石板燒牛,有唔同部份同份量選擇,另外亦都有日式丼飯,都幾多選擇。我就揀左 300g 既肉眼食,配料有洋蔥,香蔥同蒜蓉揀,$30 蚊仲可以揀多三款菜品。揀完之後師傅會係你面前切埋肉,然後就會開始處理成 medium 熟,再嗌 number 去櫃檯拎,成個過程都好快手,唔會等好耐肉眼勁大塊勁厚肉!!上面仲有大量蒜蓉,超惹味,肉眼到既時候仲燒緊,石板好夠熱,滋滋聲,賣相極吸引!!同埋都真係要大讚肉眼一 d 都唔韌,肉質好軟腍,肥瘦度剛剛好,牛味好香,肉味超 juicy 好出色。除左肉之外仲有我好中意既粟米,醬料亦好有驚喜,甜甜地帶有柚子味,怕食肉太膩既話可以解下膩,配肉眼食簡直一流員工態度都好好,環境好闊落,好多梳化位,cp 值真心高下次必會回訪,推薦

310g  肉眼

員工態度都好好,環境好闊落,好多梳化位,cp 值真心高
下次必會回訪,推薦
310g  肉眼
2022-06-01 186 views
🌃 餐廳以 簡約日式設計, 以木質及草綠色為主調 , 讓人有一個relax既感覺 , 而店面門口非常吸睛, 圍繞牛頭形狀燈膽嘅門口,以自助形式售餐, 食完需要自己送餐盤去回收餐盤區。.👨‍👩‍👧‍👧以下為1人份量參考(💲人均$2xx) .🍲 肉眼牛扒套餐 328g💲 233👉 牛扒價錢按重量計算, 一般有200g起, 由最平84蚊 200g 嘅牛柳, 至最高質嘅日本和牛 340蚊200 g 都有得選擇, 而小編叫了 肉眼牛扒 套餐, 肉眼牛扒份量328 g。.👉 配搭牛扒嘅配料可以選擇 青蔥、 洋蔥、 同埋蒜蓉, 小編選擇了洋蔥。.👉 另外可以加30蚊升級套餐, 而小編選了 沙律、 飲品及 味噌湯。.👉 取餐嘅時候, 份量令小編有點驚訝, 肉眼牛扒size比手掌還要長, 鐵板咋咋聲, 未食已經聞到洋蔥味。 👉 肉眼牛扒比較肥美, 肉汁好juicy。.👉 田園沙律 配料有椰菜絲、車厘茄 配上芝麻醬沙律, 可以降低食肉嘅油膩感。.👉 最後配以味噌湯作結。.🕍 岩盤牛扒 ミディアムレア ステーキ (T Town)天水圍天華路33號T Town南翼地下SG14& SG15號舖.此價格只供參

👨‍👩‍👧‍👧以下為1人份量參考(💲人均$2xx)
🍲 肉眼牛扒套餐 328g
💲 233

👉 肉眼牛扒比較肥美, 肉汁好juicy。

👉 最後配以味噌湯作結。

🕍 岩盤牛扒 ミディアムレア ステーキ (T Town)
此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
2022-05-31 159 views
牛扒以簡單的燒就最能夠品嘗佢既油香&肉味😌今日去開天水圍,竟然見到間日式石燒牛扒店,就入咗去試下。佢既玻璃櫃放咗唔同款式既牛俾食客選擇,高級既日本和牛,美國既certified Angus Beef 等等,更有唔同部份,包括西冷,牛柳,肉眼,封門柳等等,鍾意邊舊,廚師就會即場切邊舊。我地揀咗 肉眼扒套餐,配青蔥,自選咗3款組合:沙律,汽水 & 溫泉蛋。加$20 仲可以轉做生啤,可惜太陽都未落山,都係唔好飲住😁嗰日唔太多人,櫃枱落單後,好快就有得食。岩石板非常熱,牛扒被燒到發出吱吱咋咋聲,上面的青蔥非常翠綠新鮮,聞住牛扒既油香加埋蔥香,未行到番埋位,已經流晒口水。切開中間 medium rare, 但記住要快d 食,唔好掛住影相,因為食得太慢,岩石板會將啱啱好既牛扒變成well done,咁就蹝晒呀!估唔到天水圍都有滿足既石燒牛扒食,仲有去咗轉日本食飯既感覺。
牛扒以簡單的燒就最能夠品嘗佢既油香&肉味😌
今日去開天水圍,竟然見到間日式石燒牛扒店,就入咗去試下。

2022-05-31
  • 肉眼
2022-05-30 120 views
今日同媽媽黎天水圍黎頭探朋友順便同佢食個午餐無意間見到岩盤牛扒阿媽就話要入去食牛扒環境仲好日式添餐廳以自助形式經營食客可以到櫃台落單或者可以係自助點餐機落單櫃台前面放左幾款唔同部位既肉包括有肉眼 西冷 牛柳 牛板腱等店員會因應客人要既份量 即切我揀左肉眼部位 300克 5成熟加$30有沙律 溫泉蛋 烏龍茶用鐵板上牛扒 jar jar聲一路都好夠熱 連生洋蔥都煮熟左牛扒好大塊好厚身 入口肉質油花豐富味道甘香 口感軟腍唔韌 好濃牛肉味 點埋附加既醬汁更正而我媽媽揀左西冷部位 300克 7成熟加$30有沙律 白飯 味噌湯西冷同樣好大塊厚身 同樣好濃牛肉味油花不算多 但分佈平均 入口有彈性但唔會唔韌 媽媽都感到滿意
今日同媽媽黎天水圍黎頭探朋友

西冷同樣好大塊厚身 同樣好濃牛肉味
油花不算多 但分佈平均 入口有彈性
但唔會唔韌 媽媽都感到滿意

2022-05-26 145 views
星期日🤭放假日🤭今日就去左天水圍 𝚃 𝚃𝚘𝚠𝚗食岩盤牛扒❤️‍🔥🐮之前聽佢個名覺得幾特別💁🏻‍♀️同埋佢嘅外觀都幾吸引就去咗試吓♡´・ᴗ・`♡✨一入到去環境都好乾淨好企理✨而且佢嘅卡位都好闊落坐得夠晒舒服ఌ餐廳係自助模式🙂有幾款牛既不同部位選擇😙而且佢可以揀唔同嘅gram數😉店員係會即時拎出嚟切俾你🔪🥩想食幾多就切幾多今次我揀左300g既西冷牛扒套餐👈🏻配料方面就揀咗蒜蓉🧄👈🏻另外配左白飯🍚麵豉湯🍲同𝔸𝕤𝕒𝕙𝕚既樽裝烏龍茶♥️🌟個西冷牛扒都好𝑗𝑢𝑖𝑐𝑦加埋蒜蓉一齊嚟食都真係唔錯😋😋😋加點埋佢配比你個個汁無得輸🤓🤓🤓🤓而且塊牛扒都幾大塊。配埋個珍珠米嘅飯🫶🏻一啖牛肉一啖飯😌😌😌正正子🌟🔍岩盤牛扒 ミディアムレア ステーキ Info📍 天水圍天華路33號T Town南翼地下SG14& SG15號舖

今次我揀左300g既西冷牛扒套餐👈🏻
配料方面就揀咗蒜蓉🧄👈🏻
另外配左白飯🍚麵豉湯🍲同𝔸𝕤𝕒𝕙𝕚既樽裝烏龍茶♥️

🔍岩盤牛扒 ミディアムレア ステーキ

2022-05-22 223 views
今日心情好 就算一個人都可以食得豐富一直想試呢間好耐 所以最後決定鋸扒🤭呢間餐廳係自助落單取餐 食完要自動自覺將餐盤放入餐車 好有日本文化果種自助形式🇯🇵🇯🇵牛扒套餐🥩Step1 可以揀一個牛的部位 最後我揀咗300g西冷🤗🤗其實我成日唔太知幾重有幾多 最後發現原來呢個gram數有成隻手掌🖐️咁大😂😂Setp2 我揀咗蒜蓉 再加$30配左沙律🥗、可樂、雪糕🍦鋸扒就唔會dry啦😎😎簡直稱得上豐富至於沙律係高麗菜好爽脆唔會有苦味配埋芝麻醬真係好開胃😆而主角-西冷一出餐就聽到鐵板果種JarJar聲好吸引☺️切開熟度適中配埋佢提供嘅醬汁(本來以為係燒汁)入口有種柚子香味 好清新好Juice😋😋當然加埋大大pat嘅蒜蓉 將佢搽滿係牛扒度再食又有另一種感受😍惹味左又滋味🥰🥰食完扒就係甜品時間 拎住雪糕卡換番雪糕🍦係蜜瓜味🍈一啖啖嘅雪糕可以癖走左蒜蓉味不過成個餐對於下午茶太飽啦 下次都係約埋d朋友仔一齊去多次😂😂

牛扒套餐🥩

沙律