2019-12-03 51 views
睇menu比龍蝦喇沙吸引左入去食😍😍好抵食只係$8x,我同朋友一人叫左一個龍蝦好大隻😋😋都多肉👍🏿👍🏿推介喇沙吾辣,食吾到辣既都食到🤣👍🏿👍🏿碗喇沙好大碗,搞到叫左個小食拼盤,食吾哂😢😢唯有打包返屋企食呢間既野飲好好飲😍極推介我試左杯富士山蘋果沙冰😍😍好香蘋果味,甜甜的,又清新開胃👍🏿👍🏿👍🏿個芒果糯米飯都幾好食😛甜甜的不過芒果有d酸😖😆😆
睇menu比龍蝦喇沙吸引左入去食😍😍
好抵食只係$8x,我同朋友一人叫左一個
龍蝦好大隻😋😋都多肉👍🏿👍🏿推介
喇沙吾辣,食吾到辣既都食到🤣👍🏿👍🏿
呢間既野飲好好飲😍極推介
我試左杯富士山蘋果沙冰😍😍
好香蘋果味,甜甜的,又清新
開胃👍🏿👍🏿👍🏿
個芒果糯米飯都幾好食😛甜甜的
不過芒果有d酸😖😆😆
2019-11-28
$300 (Dinner)
2019-11-30 47 views
好無奈,竟然可以食到生豬扒🤦🏽‍♂️ it’s fu_king raw!同侍應講,叫我等,等咩?唔知。問佢等咩,佢都係叫我等。最後等左十分鐘,都係無人理我。唯有埋單走人同收銀講,佢問番我有無同同事講,一句唔好意思都無,好野,咁優質嘅服務真係買少見少。

侍應講,叫我等,等咩?唔知。
問佢等咩,佢都係叫我等。

2019-11-17
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
2019-11-21 103 views
上次同朋友食過呢間泰式嘢覺得唔錯,今次再嚟食晚飯~馬來蜜汁炭燒厚切豬扒撈檬~豬扒好厚肉,而且每塊鋪滿蜜糖,厚實嘅肉質吸滿晒甜甜嘅蜜糖,非常juicy~最驚喜係外皮仍然保持香脆~撈檬汁可以自己調校份量,酸酸甜甜感覺格外開胃~牛骨湯河~牛肉份量豐盛,牛肉湯底味濃,配上滑溜溜嘅湯河層次非常豐富~最喜愛牛丸,肉汁多而且夠彈牙~落埋配料味道更加清香~軟殼蟹米紙卷~最喜愛嘅一味菜,煙韌既米紙包住羅伯斯蔬菜同埋鮮甜嘅芒果感覺好清新,配合啱啱炸起嘅軟殼蟹毫無違和感~軟殼蟹炸得十分香脆,好想食多幾隻🤭椰汁千層糕~千層糕夠煙韌,啱啱蒸完熱辣辣上碟椰香味十分重,咬落去則有清甜嘅感覺,甜到啱啱好不會過濃~蘋果茉莉綠茶~淡淡蘋果茉莉香,偏甜,但有少許茶味回甘~雪梨芝芝冰~冰糖雪梨比較甜,揀咗半糖仍然感覺偏甜,不過芝士奶蓋濃厚,飲落質地較滑~俾錢先發現原來小朋友有免費玩具送🤤
上次同朋友食過呢間泰式嘢覺得唔錯,今次再嚟食晚飯~

馬來蜜汁炭燒厚切豬扒撈檬~
馬來蜜汁炭燒厚切豬扒撈檬

牛骨湯河~
牛骨湯河

軟殼蟹米紙卷~
軟殼蟹米紙卷

椰汁千層糕~
椰汁千層糕

蘋果茉莉綠茶~
淡淡蘋果茉莉香,偏甜,但有少許茶味回甘~
雪梨芝芝冰~
俾錢先發現原來小朋友有免費玩具送🤤
2019-11-19
$150 (Dinner)
馬來蜜汁炭燒厚切豬扒撈檬
牛骨湯河
軟殼蟹米紙卷
椰汁千層糕
2019-11-20 46 views
今日入左將軍澳食飯,朋友介紹左一間泰越餐廳,話說餐廳原來有好多分店,我今日黎到見到餐廳好多人啊。夜晚7:15到達餐廳,要等30分鐘先入到去坐。我入去見到好多人都叫喇沙,我就叫黎試下!我叫左一個龍蝦喇沙,好抵食!原隻龍蝦,好爽口好鮮甜,完全唔會將貨就價,大大隻好爽嫩無咩腥味,肉質好彈牙。湯底椰香味濃,又唔會太膩!麵質好爽口!我再加點一個甜品就飽哂啦!芒果糯米飯,每次去泰國餐廳都必叫架啦!熱辣辣糯米飯,鋪左椰汁和芒果,一口一件好過癮!
今次來到將軍澳中心找了一間餐廳吃泰國菜,誰不知一望看到餐牌,不只有泰國菜那麼簡單。原來還有馬拉菜,例如肉骨茶,海南雞等。餐牌上眾多的選擇,很多道菜都想吃,又有選擇困難症了,哈哈。這家店的碗是公雞碗,圖案特別,十分得意,很想問這種碗有沒有發售呢(原本想問但忘記問了)。我們叫了半隻無骨海南雞,份量可以,雞肉很嫩滑,點一點甜醬油再吃,更加好吃。吃海南雞怎麼可以不配雞油飯呢,油飯吃起來很香,會不停想吃下一口。按照餐牌的叫法,它叫作Mee....喇沙。簡單來說,它像一碗海鮮雜錦喇沙,十分推薦這個。湯底方面很有椰香味,微辣得來帶點甜,最後我連湯都喝掉。這個鐵板上的蠔仔蛋要小心熱,但要趁熱吃喔。這個是串燒分別有兩串牛,兩串雞,看起來像一個拼盤,可以一試,不錯的。最後用了一客甜品作結尾,都總算完美吧。這間餐廳的性價比很高,基本上要吃到飽也不用花很太,因為價錢相宜之外,份量也是不錯的。

這個鐵板上的蠔仔蛋要小心熱,但要趁熱吃喔。

2019-11-07
Type of Meal
Dinner
  • MEE...喇沙
2019-11-10 48 views
呢日同老婆去將軍澳呢間mee...lemongrass,先發覺呢間泰菜餐廳原來咁高質。 我地首先點左個mee...脆香雞翼配沙律。佢一碟有五件雞翼,件件都好香好酥脆,連埋沙律食感覺無咁油膩。跟住落黎係牛骨湯河。呢碗湯河好大份,而且個清湯熬得非常清香,唔似平時街邊味精個隻味。仲有好足料:蘿蔔啊牛丸啊牛肉啊腩筋啊樣樣都好出色,實屬高水準之作。呢度既海南雞飯都好好食。我地係一個餐咁叫,所以有湯有菜同埋油飯,份量好夠,碟菜仲好大碟添。 海南雞非常嫩滑有雞味, 個飯鹹度適中之餘亦有陣陣油香。而個湯有紅蘿蔔同蘿蔔,都幾清甜。飲品方面,呢杯杏仁黑糖珍奶,杏味香濃,而且珍珠都幾多,原來黑糖同杏仁都可以咁配搭。另外西柚芝芝冰相比之下就清新好多, 飲完無咁有罪疚感添。

好耐之前已經係銅鑼灣食過Mee, 但已經結咗業。今次同朋友行開將軍澳呢邊,聽朋友講將軍澳都有Mee,一於入去食,回味下店舖係商場1樓既盡頭,行到尾就見到,室內既環境非常光猛食既人都非常之多,Menu選擇亦非常多,另外仲有好多特色飲品。炭燒豬扒喇沙 $72呢個非常特別,裏面有粗麵同幼麵,配菜有豆卜同蛋仲有菜,喇沙湯底有小小辣,但味道非常好,另外豬扒非常入味,肉質鬆軟一啲都唔銀雞絲扎肉撈檬粉 $62份量非常多,因為我唔太鍾意食蘿蔔所以走咗蘿蔔,配菜有好多,花生,乾蒜片,雞肉,扎肉同菜,佢配咗醬料,食之前倒入個麵度撈勻口感一流Mee...小食拼盤 $158呢個小食拼盤包含咗蝦餅,雞肉串燒,雞翼同春卷,蝦餅非常之彈牙,另外雞肉串燒配搭佢比嘅沙嗲醬非常惹味雞翼外皮好脆。泰式蠔仔蛋 $88裏面嘅蠔非常之大隻,遺憾的是它的味道太淡,但係呢道菜配有一個辣醬,所以加埋一齊食都ok總結嚟講呢間餐廳嘅嘢食非常大份而且味道大致上都好好

店舖係商場1樓既盡頭,行到尾就見到,室內既環境非常光猛

雞翼外皮好脆。

泰式蠔仔蛋 $88

總結嚟講呢間餐廳嘅嘢食非常大份而且味道大致上都好好

2019-11-07
$220 (Dinner)
小米完成最後一科的考試,大家帶著發掘美食的初心~搵芒果糯米飯! 可是,將軍澳很難遇到<芒果糯米飯>! 幸好上次火鍋放題後,知道這家東南亞餐館提供<芒果糯米飯>,所以大家就在此晚餐了!就座後,著小米到洗手間清潔雙手。  地道串燒  二牛二雞   除了四串肉類,還有菠蘿,青瓜,蕃茄,麵包伴碟。   波士頓龍蝦Laksa   店門大大塊招牌,Laksa真係有波士頓! 波士頓龍蝦單買的零售價是數十個大洋。 餐牌內肉類Laksa卻是六七十個大洋。而對比店內客人正在享用的大大碗龍蝦Laksa,只是84蚊。 比起自行烹調更抵食,慳時間慳功夫。仲平過自己煮呀! 本著<不吃虧,算到盡>的心態,當然咪執輸,來一碗。 真身:直約30CM的大碗,一隻波士頓對半開,鉗子的硬殼已卜開。小米是首次遇到如此大碗的LAKSA呢!要直豎拇指!木匙羹附有沙嗲醬。米粉和油麵二溝,係摻摻。再搵湯底,有豆卜,豆芽。  把所有材料拌勻,Laksa湯底不算太辣,而且帶微微的甜味! 然後要處理主角:波士頓!  起出每邊的龍蝦肉,蝦肉彈牙,但跟辣中帶甜的Laksa一起品嚐會更美味。   帶甘味的灰綠色蝦膏,放在湯內撈勻,跟撈麵食一流!
可是,將軍澳很難遇到<芒果糯米飯>!
就座後,著小米到洗手間清潔雙手。
地道串燒  二牛二雞
除了四串肉類,還有菠蘿,青瓜,蕃茄,麵包伴碟。
波士頓龍蝦Laksa
店門大大塊招牌,Laksa真係有波士頓!
波士頓龍蝦單買的零售價是數十個大洋。
餐牌內肉類Laksa卻是六七十個大洋。
而對比店內客人正在享用的大大碗龍蝦Laksa,只是84蚊。
比起自行烹調更抵食,慳時間慳功夫。
仲平過自己煮呀!
本著<不吃虧,算到盡>的心態,當然咪執輸,來一碗。
真身:
直約30CM的大碗,一隻波士頓對半開,鉗子的硬殼已卜開。
小米是首次遇到如此大碗的LAKSA呢!
要直豎拇指!
木匙羹附有沙嗲醬。米粉和油麵二溝,係摻摻。
再搵湯底,有豆卜,豆芽。
把所有材料拌勻,Laksa湯底不算太辣,而且帶微微的甜味!
波士頓龍蝦Laksa
然後要處理主角:波士頓!
起出每邊的龍蝦肉,蝦肉彈牙,
但跟辣中帶甜的Laksa一起品嚐會更美味。
帶甘味的灰綠色蝦膏,放在湯內撈勻,跟撈麵食一流!
緬甸咖哩 配牛
砂煲內黃色的咖哩,除了小米喜愛的牛肉,還有我喜歡的軟綿綿薯仔。
初時感覺不辣味,但有特別的香味,似荳蔻又似薄荷。
多咬几口,就覺得少少甜。
慢慢地,那個辣才出來!
消滅了薯仔,就把串燒的菠蘿,青瓜,麵包放入去這鍋咖啡美食。
香芒椰汁糯米飯
泰國名物,放在拖鞋形的碟子上呈現。
四件壽司形狀的芒果糯米飯,鞋頭有芒果粒粒,還有椰漿。
黑糖鮮奶加珍珠
黑糖鮮奶加珍珠
最後來一杯黑糖珍奶,正!

今晚每款食物都不錯,鄰枱的客人享用的海雞飯也很吸引呢!
不過為了波士頓龍蝦Laksa,我會再來!
Type of Meal
Dinner
2019-11-06 26 views
今日去左將軍澳行街,行到肚餓就想搵間餐廳食飯啦。將軍澳商場非常吸引,好好行啊。幾個商場連埋一齊,餐廳又多又吸引。今晚行左去將軍澳中心商場果邊搵下有咩餐廳想食,點知比我見到mee...lemongrass。我之前食過一次。食物質素中上而且價錢非常吸引啊。我叫左海南雞喇沙,海南雞肉嫩夠滑。雞肉無雪藏味,海南雞醬汁又夠惹味!海南雞水準都幾高啊。我叫左喇沙,湯底椰香味濃,夠滋味。我叫左鐵板牛柳粒,牛肉香嫩多肉汁啊!
2019-11-04 36 views
將中新開左,即刻搵個時間黎食! 平日晚飯時間好多人,要等一陣位。 呢個大龍蝦喇沙真係唔可以唔食, 咁大飯龍蝦,佔左成個大碗咁大, 上菜真係嘩一聲! 龍蝦啖啖肉,呢個價錢真係好抵食。 喇沙湯帶點點辣, 雖然唔係果重好重椰味的,但味道混合的挺好,係好味的,而且豆卜吸哂湯超正! 海南雞飯 - 先講飯,每粒飯都包滿油香, 好味。雞起左骨, 好滑👍🏻庶蝦 - 呢個上碟又嘩左聲, 成隻雞翼咁大隻! 蝦膠都好彈牙, 炸得好脆,岩岩炸完就上菜, 好熱呀! 旁邊有d 米粉,炸蒜, 第一次咁食都幾新奇。 本身米粉係無味的,擺上庶蝦上,令成件事無咁油膩! 讚👍🏻 馬拉盞炒芥蘭

馬拉盞炒芥蘭

2019-11-04 19 views
連鎖店形式嘅東南亞美食,最欣賞係連鎖店得來食物水準都可以保持到好有特色,冬陰公湯面好好味,海南雞飯就比較普通!最欣賞係有個嘢飲,個名好似叫做咩咩菠蘿冰,下次去可以試吓啦
2019-11-04 23 views
😋經過餐廳門口,見到有炒秋葵食,因為好少見炒秋葵,就專登入去試😋我仲叫左個牛河(牛丸、蘿蔔、牛腩、牛柏葉),個湯好有牛味,又唔會濃得濟,味道剛剛好,份量仲好大碗,食唔晒!秋葵好好味,炒得好入味,好香口,而且份量好多,又係食唔曬,多d人食會好d😂
😋

2019-11-04 26 views
知道lemongrass在將軍澳開了新分店,便約了最近搬到將軍澳的朋友試一試。分別叫了mee... 喇沙、mee... 小食拼盤、軟殼蟹撈檬粉和白桃烏龍茶。喇沙有很多材料:大蝦、蜆肉、蟹柳、魚蛋、豆卜、雞蛋、魷魚,喇沙味道剛剛好,不會搶了其餘餸菜的味道,也很合香港人的口味。小食拼盤份量非常慷慨,有:無骨鳳爪、春卷、蝦餅、雞翼、串燒,幾乎可以試到全部泰式小食,份量實在是非常大,就算當正餐吃也可以。軟殼蟹分量頗大,白桃烏龍茶也非常大杯。總括來說,性價比不錯,而且菜式種類也很多。

2019-11-03 34 views
巨大龍蝦麵。睇個樣已經滿足,而且材料一點也不馬夫,麵概份量唔少可以同朋友分享,又可以打卡。呢家做半價先平,外面食龍蝦都一家過一百蚊仲唔洗加一。呢家外賣飲品做買一送一,店員可以俾我地帶入店舖裹面飲添。朋友要左牛骨湯河,個湯又幾清牛骨湯味。材料又多有豐富,比想像中的味道好,裏面有牛丸,牛拍頁,牛肉,白蘿蔔等等。香脆蝦餅裏面又幾彈牙,點酸甜醬特別好食。香葉蝦仁米紙卷,入面有粉絲蝦仁而且包得好紮實,米卷亦都好新鮮。龍蝦喇沙上枱時大大碗,除咗龍蝦之外其他配料亦都好多。感覺幾抵食80幾蚊就可以食到龍蝦,而且份量大同朋友分享都得。

2019-11-02 61 views
之前路過見到有不少人排隊食午餐,所以昨天就去試試,可惜結果是失望而離。我是吃午餐,點了招牌海南雞飯,個套餐很有份量,有菜,小食,甜品,湯,油飯和海南雞。湯是很重味精了,其他都OK, 但主菜海南雞可能是因為用大雞來做,所以好多脂肪,我花了不小時間去皮和去脂肪,現在香港人都注重健康,沒有多少人去食雞皮和肥脂肪吧,所以我個人覺得這味招牌海南雞飯真的好差,完全沒有想到客人的要求,d脂肪多到無朋友...,當然愛吃肥的人一定喜歡
,當然愛吃肥的人一定喜歡
招牌海南雞飯
2019-11-01
$85 (Lunch)