2015-08-10 1702 views
荃灣一個半新不舊社區,舊貌之上加上新派餐廳不停進駐、不來兩、三個月又有新店開業不停轉吓轉的租戶,是食客之悲還是食客之喜? 真是為港人帶點兒無耐店子處於街角內,一間長長之舖面內、熟識的中文名字《古月》,唔怪得連餐牌面也相似九成九求證之下,原來是北角總店之分舖、真是幸會、幸會..沒有渡江過海程形下也嚐到古月,真有點驚起餐類注打星馬菜,午餐大致供應八至九款選擇、有飯、麵,種類不多但都算足夠太多偶然又會有過於選擇困難症狀出現大熱天時踢走熱湯來個乾脆來個午市唯一《撈麵》鴨乾撈麵$48.麵底侍應建議用上星馬白麵做其《撈麵》雖然算是撈麵但撈汁一點也不孤寒鬆一鬆,反兩反、麵條已給汁醬掛上,鴨乾絲烹煮得較乾帶點嚡,麵條方面份量充足而且入口帶點韌性、味道上加上小魚乾及花生雖則不俗,但鴨肉質感還雖鑽硏一吓才更為理想跟餐要上一杯拉茶咖啡,細細品嚐濃濃厚泡下拉茶味道順喉但不算過於滑,沒有出口說《少甜》,甜度反來得恰好茶香充夠,哪就不要太來的挑剔位整份餐以$48.結賬又飽肚又算有服務加小小笑容還想怎樣?唯一要提《隔垃圾筲箕》太近又太出座位旁,有外觀瞻更能倒食客胃口真係要多多改善哦但願這間分店也像北角區一樣前程錦繡

求證之下,原來是北角總店之分舖、真是幸會、幸會..
沒有渡江過海程形下也嚐到古月,真有點驚起
太多偶然又會有過於選擇困難症狀出現

鬆一鬆,反兩反、麵條已給汁醬掛上,鴨乾絲烹煮得較乾
但鴨肉質感還雖鑽硏一吓
才更為理想
跟餐要上一杯拉茶咖啡,細細品嚐濃濃厚泡下拉茶味道
順喉但不算過於滑,沒有出口說《少甜》,甜度反來得恰好
茶香充夠,哪就不要太來的挑剔位
整份餐以$48.結賬又飽肚又算有服務加小小笑容
還想怎樣?

真係要多多改善哦
但願這間分店也像北角區一樣前程錦繡。
2015-08-08
2015-07-31 1220 views
每日返工都會經過, 但都未有機會試到, 終於搵到個晚上可以一試。麵店標榜東南亞麵, 款式唔多, 只有餐牌上那幾款, 蝦、牛、咖哩、燒鴨, 可選配油麵、米粉、棵條...... 亦可以選兩種粉麵配搭。當晚試蝦麵同鴨麵, 蝦麵味道有D似車仔麵加辣魚蛋汁, 蝦有兩隻(全透明, 應該是來貨, 已經鹼水處理), 味道說不上特別, 索價78真的有點貴鴨麵是伴麵, 有花生同江魚仔, 麵汁較稀, 所難以沾上油麵, 或配以米粉可能會好D, 價值48, 尚可接受小食蝦春卷, 用越南粉皮包住炸, 但應該都係交來, 所以唔會食到蝦既質地, 配上用小杯盛載辣椒醋, 但杯口窄春卷粗, 想點都唔係易事, 賣35蚊, 有點.......桔仔梳打, 有一燈鹹柑桔仔、一片檸檬、一片青檸, 所以只有飲到梳打味, 賣35蚊, 就有點那個總結 : 裝修簡潔, 但食物說不上東南亞口味, 材料亦不見得正宗, 大部份食物都係來貨加工, 個人來講唔太欣賞, 或者下次試下飯類, 睇下會唔會有所改觀。唔想寫得太負面, 但係荃灣立足, 一定要有實力先可以生存, 否則好難捱下去, 當然我都樂見有不同食肆出現, 希望呢間鋪可以改進一下, 變成另一

唔想寫得太負面, 但係荃灣立足, 一定要有實力先可以生存, 否則好難捱下去, 當然我都樂見有不同食肆出現, 希望呢間鋪可以改進一下, 變成另一間有荃灣出名潮拜食店。
2015-07-27
$90 (Dinner)
2015-07-19 1391 views
新嘅食店係荃灣開完一間又一間,簡直係飲食界嘅一級戰區之一。食厭左韓式,日式,台式野,貪新鮮嚟新開嘅Mee食下區内少有嘅星馬菜。中午嚟到,全場已經爆滿,店鋪細細間,用盡所有空間放置座位,少少迫,但可以接受。午時有Lunch set,包飲品一杯。揀左一個鹵麵同香矛椰汁脆皮雞椰漿飯。鹵麵選擇左粿條同板麵。有滲滲哩個兩溝選擇真係令人滿意,至啱一心想左試試右試試嘅顧客。粗身粿條較為軟,個人喜歡硬一點。板麵係幼身河粉,夠哂滑,不錯。食湯先係一向食麵嘅習慣,湯絕對可以決定一碗麵嘅生死。湯帶有甜甜嘅鹵水味,但一點都唔鹹唔油,味道恰到好處,令人驚喜,可以飲完一啖又一啖。配有鹵蛋,腩肉,鹵豆腐同鹵鴨掌。幸好腩肉不算太肥,肥肉瘦肉隔住一層層,肥肉有少少彈性,唔會咬落口一啖豬油膏咁,女生都可以接受。椰漿飯就唔係好食到椰漿味,口感有少少似較為軟身嘅糯米飯。脆皮雞炸得香脆而不油,味道確係有别於韓式台式炸雞。炸雞同香矛椰汁幾夾,清清地嘅椰汁同炸雞嘅配搭夠哂夏日。汁亦俾得夠,滿足到喜愛撈汁食飯嘅港人。雖然夏人炎炎,但個人認為熱飲先可以試出拉茶嘅真味。馬來拉茶就如今餐一樣無令人失望,首先會有一陣奶茶嘅感覺,之後味蕾開始
午時餐牌
鹵麵$48
香矛椰汁脆皮雞椰漿飯$58
椰漿飯就唔係好食到椰漿味,口感有少少似較為軟身嘅糯米飯。脆皮雞炸得香脆而不油,味道確係有别於韓式台式炸雞炸雞同香矛椰汁幾夾,清清地嘅椰汁同炸雞嘅配搭夠哂夏日。汁亦俾得夠,滿足到喜愛撈汁食飯嘅港人。
熱馬來拉茶
雖然夏人炎炎,但個人認為熱飲先可以試出拉茶嘅真味。馬來拉茶就如今餐一樣無令人失望,首先會有一陣奶茶嘅感覺,之後味蕾開始感受到一陣好清香嘅香草茶葉味,而且甜度調較得十分好,奶香茶香都飲到。

凍白咖啡
加$8轉嘅凍白咖啡就較為失色。一大杯有份量,但加得太多冰,沖淡左咖啡味,咖啡味亦中規中矩。Mee絕對會再嚟試下其他食物。麵食同熱飲都較為出色。始終係荃灣區内有質素嘅星馬菜都較少,相信小店Mee亦可以係戰埸站穩。
$60 (Lunch)
鹵麵$48
香矛椰汁脆皮雞椰漿飯$58
熱馬來拉茶
  • 鹵麵
  • 馬來拉茶
2015-07-18 1189 views
今次午餐點了牛面,內有美國肥牛,牛柏葉,蘿蔔,枝竹。店特色是湯面可同時選兩款面(即碗內可以有兩種面)。今次我選了粿條(河粉)和油面。個人認為兩種面都好吃,不過油面較襯個湯。湯底最令人有驚喜,很香甜,有股特別的香料味,有點似孜然粉味。總之是齒頰留香的那種。碗裏的小木勺也是特色之一。美中不足是特色飲品要加錢。我叫了杯不用加錢的檸檬菜蜜,較細杯。午餐有數款,大都是五十多元連飲品,只有蝦面78元,少貴,不過有興趣一試。

2015-07-18
$58 (Lunch)
牛麵
見有小店新開張, 一心去支持下! 點了海鮮蝦麵($78), 上檯當然先嚐一口湯, 試試龍定鳳。 極度失望, 湯底淡淡, 沒什麼蝦味, 作為一碗蝦麵完全不合格, 兩粒細蜆, 腐角, 兩粒魚旦都很普通, 兩隻蝦還可以, 油麵加米粉, 份量少, 吃不飽! 這個質素, 收$78 真係夠膽。 另加$15 要了杯三色奶茶, 椰糖+ 花奶, 沒茶香, 淡而無味。 再次失望!!對於這個$93 嘅lunch, 一個字❝伏❞!!! 在荃灣這個平民為主嘅市場, 希望佢可以有美好嘅將來。 做好食物質素吧!
見有小店新開張, 一心去支持下!

對於這個$93 嘅lunch, 一個字❝伏❞!!!
2015-06-28
$93 (Lunch)
  • 暫無推介
2015-07-12 1518 views
到荃灣介紹製造商給朋友認識,經過達兩小時的洽談,總算功成身退,是時候與太座吃午餐,街上氣溫達三十二度,胃口受影響,想吃碗麵。離遠看見 Mee,知道是南洋國家叫「麵」的意思,想起南洋的香料,胃口頓開,我們的腳步不期然走向這店。店子是長長的,裝飾簡約但設計獨特,我最喜歡牆上貼著幾卷不同顏色的線。行至身水身汗,先叫兩杯凍飲降溫,點了檳城桔仔冰和黑白椰。太座愛喝酸,杯中有鹹柑桔,青檸和檸檬,冰涼感覺使暑氣全消,最特別是這飲品有甜,酸和咸三種味,其複雜性令人開胃。我喜歡椰子的味道,黑白椰是來自馬六甲的黑椰糖漿加椰奶,超濃郁的椰香味,也很解渴。餐牌以粉麵為主,也有椰漿飯和小食,太座點了蝦麵,而我最愛吃牛,二話不說選了牛麵。這裡有六款粉麵可選,米粉,米線,生麵,粿條,油麵和板麵,人總是多心的,我又想吃板麵,又想吃粿條,可選「滲滲」,即是可選任何兩款粉麵,太座則選了油麵加米粉。蝦麵材料豐富,有兩隻大蝦,腐角,蜆,馬拉小白魚丸,還有些通菜。吃粉麵我注重湯底,好的湯底,麵才會好吃,看著漂浮在湯面紅色的蝦頭油,食慾大增,先呷口湯,味道很濃,很鮮,繼而試油麵加米粉,質素不錯,油麵有韌性,而米粉爽,兩種不同質感
特色飲品
蝦麵材料豐富,有兩隻大蝦,腐角,蜆,馬拉小白魚丸,還有些通菜。吃粉麵我注重湯底,好的湯底,麵才會好吃,看著漂浮在湯面紅色的蝦頭油,食慾大增,先呷口湯,味道很濃,很鮮,繼而試油麵加米粉,質素不錯,油麵有韌性,而米粉爽,兩種不同質感同時在口中同室操戈,過程是享受的,大蝦很爽,有彈性,腐角經油炸過,很好味,而魚丸是來自馬拉的,也見爽口彈牙。若是喜歡吃辣,不妨加入附上的一小匙參巴醬,辣中帶鹹鹹香香,也很醒胃。
蝦麵
牛麵的材料有美國肥牛,腐竹,蘿蔔和爽柏葉,同樣先喝口湯,有很濃的肉味,與及甘甜的荳蔻香料味,我選的是油麵和粿條,粿條是幼河粉,很爽滑,油麵是煙韌的,兩種不同質感也是很有趣,肥牛不韌,很肥美,輕炸過的腐竹質素奇高,好味到無朋友,爽柏葉也見驚喜,蘿蔔爽甜無渣,整體很滿意。
牛麵
看見鄰座吃炸雞,我們也想來一份,看餐牌原名是香酥脆皮雞,無骨雞塊以魚露醃製,上粉漿炸,外層入口酥脆鬆化,內裏雞肉嫩滑仍帶濕潤,嚐到魚露的鹹香,若點辣味的蛋黃醬,更添惹味,賣$32 一份,相當抵吃。
香酥脆皮雞
太座回想多年前我們到吉隆坡旅遊,每天都吃 roti 和 teh tarik 作早餐,回味無窮,所費無幾,何妨故夢重溫?Roti 是馬拉拍手餅,粉團在手中拍來拍去,拍至薄薄再重複多層疊好在熱板上烤熟,非常香脆,塗上咖央醬,甜香有緻,確是有水準,而teh tarik 其實是拉茶,紅茶加奶和肉桂經多次拉撞,變得香滑,最特色是用紙盒盛載,內藏杯子,冰凍可口。
roti
teh tarik
食物夠地道,會再來。

蝦麵
香酥脆皮雞
roti
特色飲品
2015-07-11 787 views
今日一大三小咁叫左一個蝦麵同咖哩麵再整多個娘惹飯。話說小朋友見到個飯已經"哇哇聲"搶住要。 我逐個逐個分,又分飯又分麵,我都未開始食。 我姨甥仔已經消滅左碟飯。 ps 我一啖都無食過。 咪有夾左一舊李生咖哩汁裡面既薯仔黎食。 再食埋舊又香又juicy 既炸雞。。。之後另一姨甥仔挑戰咖哩麵,佢一路食就一路飲水,"sisi…sur…sur…" 又怕辣又要食。 仲添左兩碗,第一碗已經頂唔順啲辣,所以叫左姐姐俾碗清湯佢沖淡啲辣。。。。 細佬仔都咁鍾意食就梗係有原因架喇。 個湯底係真材實料煲出黎,令我好掛住檳城既蝦麵呢。。。 依家唔使飛到咁遠都有得食 。。。係香港都食過好幾間蝦麵鋪頭。 不過好多間食店都會將貨就價。 而呢度唔會。 所有食材都好新鮮。 份量仲好大碗。 食唔晒呢。。。ps.佢果杯三色奶茶好鬼死香呢。 我叫左少少甜。 。。。 都keep到咁香。。。無得頂。 以後荃灣又多一個食堂。。快啲有外賣就好lu...
蝦麵。。滲滲
娘惹飯