店名: 酩町地址: 尖沙咀金馬倫道33號The Cameron1樓102號舖尖沙咀站B2出口,行4分鐘環境: 4.5/5價錢: 4/5味道: 4.5/5同朋友想食居酒屋,今次就去左係尖沙咀嘅酩酊,入面有一大排日式燈籠🏮好打卡able,今次仲有得坐bar枱,親自望住師傅燒比我哋食好正🤩燒鱈魚乾/雞泡魚乾❤️❤️❤️❤️❤️$48/$48呢2款都係居酒屋必食前菜,鱈魚乾夠香脆,點上沙律醬就更有層次;雞泡魚乾夠厚身,相對黎講比較有咬口,同樣香氣十足🤩炸海苔魷魚❤️❤️❤️❤️❤️$68魷魚🦑彈牙有咬口,外面嘅海苔傳來陣陣香氣,炸到熱辣辣又脆口,一流!蟹籽沙律/酩町玉子燒❤️❤️❤️❤️$62/$98沙律有滿滿嘅青瓜、蟹柳絲、蟹籽,加上沙律醬,配搭起上黎十分清新🥰;玉子燒口入嫩滑,充滿蛋香,加上明濃郁嘅太子醬,整體十分有驚喜😆雞腿肉/雞軟骨/手羽中/明太子手羽先❤️❤️❤️❤️❤️$46/$40/$45/$48雞腿肉滑嫩,入口有雞油香🤩;雞軟骨燒至表面金黃色,口感爽口😋;手羽中同明太子手羽先同樣出色,兩者雞肉同雞皮配搭起黎啱啱好,明太子額外增添左層次😝翠玉瓜/大啡菇❤️❤️❤️❤️$28/$28兩者都好多汁,夠哂juicy,帶有炭香味,好
店名: 酩町

雞腿肉/雞軟骨/手羽中/明太子手羽先❤️❤️❤️❤️❤️
$46/$40/$45/$48

翠玉瓜/大啡菇❤️❤️❤️❤️
$28/$28
兩者都好多汁,夠哂juicy,帶有炭香味,好有特色😚

活白鱔/燒越南海蝦❤️❤️❤️❤️❤️
$68/$88
白鱔皮香脆,魚肉夠滑,魚香味撲鼻;海蝦大大隻,夠哂新鮮彈牙🥳

豚肉萬能蔥卷/厚切牛舌芯❤️❤️❤️❤️❤️
$48/$62
蔥卷超好食,豚肉肥而不膩,葱香得黎夠多汁,兩者加起黎味道豐富🥰;牛舌芯厚切,有牛味,口感極佳😍

1K
2023-10-02 190 views
今晚同朋友去了間以居酒屋以木系風格為主嘅居酒屋,這裡主打碳燒串燒,有不同款串燒款式選擇,今晚就點了這些燒鱈魚乾,以碳燒過,入口非常香脆,加埋沙律醬,入口更惹味!燒墨魚,墨魚彈牙煙韌,入口鮮味濃郁,充滿炭香!加埋個海鮮醬味道更鮮香!月見免治雞肉棒,肥嘟嘟雞肉棒上帶點微甜的燒汁,燒到雞肉棒內雞軟骨脆脆,入口香軟得黎又帶脆卜卜口感,最後加上濃郁的生蛋黃做醬汁,讓雞肉串變得口感豐富而且多一層蛋香。日式炸雞,一口大小,以醬油、料理酒、蒜和薑調味和醃製,再以油炸方式去烹調。 師傅將雞件炸得外脆內軟,充滿肉汁和雞的鮮甜。手羽中,手羽燒至外皮金黃香脆,口感非常嫩滑、細膩。豚肉萬能蔥卷,豚肉脂肪比例剛好唔會話太肥膩配埋日本地道萬能蔥,入口清新香口,口感清脆爽口,相當特別!鮮榨菠蘿冰,以清新香濃嘅鮮菠蘿,加冰🧊同梳打水打成配搭清新,入口解膩!
今晚同朋友去了間以居酒屋以木系風格為主嘅居酒屋,
這裡主打碳燒串燒,有不同款串燒款式選擇,
今晚就點了這些
燒鱈魚乾,以碳燒過,入口非常香脆,加埋沙律醬,入口更惹味!

手羽中,手羽燒至外皮金黃香脆,口感非常嫩滑、細膩。
2023-10-01 18 views
今晚同朋友去尖沙咀晚飯, 見到呢間日式理料串燒, 木製裝飾優雅, 店裡面抽風設計幾好, 食完都唔會成身炭煙味. 除串燒外, 仲有其他刺身壽司炸物, 種類繁多.鮮榨西瓜汁天氣炎熱, 叫左杯鮮榨西瓜汁, 加冰製作, 好似變左沙冰咁, 西瓜入口清甜, 暑熱全消!蟹籽沙律再黎冷盤沙律, 青瓜爽脆, 配上蟹柳蟹籽, 開胃之選燒鱈魚乾係日式前菜既首選, 鬆脆可口, 鱈魚味濃, 配沙律醬, 食到停唔到口日式炸雞新鮮炸物, 熱辣辣, 裡面充滿肉汁, 雞肉嫩滑, 配埋特製沙律醬, 味道好夾燒越南海蝦海蝦新鮮即燒, 超級大隻, 蝦肉爽口彈牙, 配上少少海鹽, 令鮮味更突出炭燒墨魚炭燒味香濃, 肉質綿綿感覺, 絕不煙韌, 墨魚燒到鬚脆卜卜, 配酒一流雞頸將雞頸內骨去除, 只餘雞頸肉, 爽口有咬口, 濃雞味, 並是佐酒佳品!手羽中雞翼燒到啱啱好, 外皮超脆, 裡面仲保留肉汁, 雞肉嫩滑美味, 師傅功力十足!雞心, 雞軟骨, 雞腎外皮燒到脆卜卜, 雞心同雞腎內裡鮮嫩, 熟度剛好提燈其實係雞既輸卵管加未孵化成熟既雞蛋, 有咬口, 味道獨特, 配清酒十分夾!厚切一口煙腩肉餐廳獨家秘製煙腩肉, 肉質嫩, 帶少肥, 煙
鮮榨西瓜汁
蟹籽沙律
再黎冷盤沙律, 青瓜爽脆, 配上蟹柳蟹籽, 開胃之選
日式炸雞
雞頸
手羽中
雞心, 雞軟骨, 雞腎
外皮燒到脆卜卜, 雞心同雞腎內裡鮮嫩, 熟度剛好
提燈
厚切一口煙腩肉
餐廳獨家秘製煙腩肉, 肉質嫩, 帶少肥, 煙燻味濃, 帶微煙肉味, 相當於厚切既煙肉, 配上芥末醬, 同樣係配酒絕品!
月見免治雞肉棒
雞肉棒結實, 但仍保留肉質鮮味, 配上日本雞蛋, 橙黃色既蛋黃舖滿全件雞肉棒, 入口更嫩滑美味!
2023-09-19
2023-09-29 16 views
果日咁岩係尖沙咀搵緊野食,見到有間新開既日本餐廳食串燒,就上去試吓先。鹽燒雞皮 $38燒到卜卜脆,一咬落去啲雞油就爆出嚟,食串燒必點項目提橙 $68唔係咁多地方有得食嘅雞內臟,味道一流,絕對唔會為咗佢而返嚟再食手羽中 $45雞翼360度都煮熟,師傅燒雞翼嘅手勢一流,因為真係用炭燒,隻雞翼唔會燒過龍,,亦都唔會唔熟雞腎/雞心$42兩款串燒都燒到好香口,入面亦都唔會話煮到乾晒,仲有汁添雞軟骨 $40留意到呢度嘅雞軟骨唔係同出邊一樣,睇支竹簽就知道,終於可以食到一樣的雞軟骨雞尾 $43第一次食到雞尾,原來同雞皮差唔多,但係佢幾油係一咬就爆出嚟,超級香螢光魷魚沖漬 $68燒鱈魚乾 $48兩款送酒一流既前菜,鮮甜既魷魚同埋卜卜脆既鱈魚乾燒越南海蝦 $88用嘅係新鮮活蝦,蝦肉鮮甜彈牙,其中一隻仲要好多膏添炭燒墨魚 $88鮮甜美味,想食既朋友小心一咬爆汁呀炸雞皮餃子 $68外脆內軟,餃子入邊嘅料好夠味雞腿肉 $46啖啖肉唔使咬骨,肉控必點鹽燒油甘魚鮫 $98香脆可口,油份同骨膠原好高西瓜汁/菠蘿汁 $38現場鮮榨果汁,清甜可口又下火

鹽燒雞皮 $38
燒到卜卜脆,一咬落去啲雞油就爆出嚟,食串燒必點項目

提橙 $68

手羽中 $45

雞腎/雞心$42
兩款串燒都燒到好香口,入面亦都唔會話煮到乾晒,仲有汁添

雞軟骨 $40

雞尾 $43

螢光魷魚沖漬 $68
燒鱈魚乾 $48
兩款送酒一流既前菜,鮮甜既魷魚同埋卜卜脆既鱈魚乾

燒越南海蝦 $88
用嘅係新鮮活蝦,蝦肉鮮甜彈牙,其中一隻仲要好多膏添
炭燒墨魚 $88
鮮甜美味,想食既朋友小心一咬爆汁呀

炸雞皮餃子 $68
外脆內軟,餃子入邊嘅料好夠味

雞腿肉 $46
啖啖肉唔使咬骨,肉控必點

鹽燒油甘魚鮫 $98
香脆可口,油份同骨膠原好高

西瓜汁/菠蘿汁 $38
現場鮮榨果汁,清甜可口又下火
2023-09-28 5 views
朋友一早BOOK左呢間日式居酒屋, 佢話試過一次覺得好正, 就帶左我黎食😆餐廳其中一樣特色係佢既炭火燒烤, 仲有張長BAR枱可以望住師傅整, 真係一大享受😍除此以外仲可以叫到其他各式嘅日式料理,連刺身壽司都有👍🏻我哋就叫咗呢啲嘢食:首先叫咗啲小食:燒鱈魚乾,炸海苔魷魚,酩町玉子燒:佢個炸魷魚,真係好正,外皮夠薄炸得又脆,魷魚仲好爽口😍當然唔少得串燒啦:手羽先,雞腎,雞軟骨,黑豚五花肉,厚切牛舌芯,用炭火燒果然係唔同啲,師傅控制個火候恰到好處,雞翼五花肉牛舌都好JUICY☺️跟住就係燒海鮮:燒越南海蝦,炭燒墨魚,花魚一夜干, 佢個海蝦蝦肉超級爽脆彈牙,燒魚嘅魚肉真係十級嫩滑😋真係令我相當滿意嘅一餐❤️

除此以外仲可以叫到其他各式嘅日式料理,連刺身壽司都有👍🏻

我哋就叫咗呢啲嘢食:

真係令我相當滿意嘅一餐❤️
2023-09-20
2023-09-28 4 views
尖沙咀行完街搵好嘢食,呢間勁有日本風味嘅居酒屋🏮氣氛正食物高質,店內仲播緊嘅好潮嘅歌🤭我哋胃口大開,叫左好多好嘢食😋蟹籽沙律🥗清一清味蕾先,蟹籽真係好正,卜卜脆!燒鱈魚乾:好鍾意食,脆薄得黎魚味好濃郁😝酩町玉子燒:啖啖蛋肉,上面啲明太子醬又好味🤤燒越南海蝦:好大一隻,蝦肉好彈牙,好鮮美☺️炭燒墨魚🦑:原隻墨魚,墨汁仲係度,口感好豐富!炸海苔魷魚:呢個好香口惹味,大份又抵食😏花魚一夜千:魚肉好鮮嫩多汁,又滑喎!而家外皮香脆,好掂‼️串燒:牛舌,雞翼,雞軟骨,黑毛豬,雞腎,大啡茹,全部都好食,師傅燒得剛剛好,唔會過火,特別係牛舌,入面仲好粉嫩juicy😋黑毛豬又係,一咬啲油脂分泌出哂黎,好香口❤️

我哋胃口大開,叫左好多好嘢食😋

蟹籽沙律🥗清一清味蕾先,蟹籽真係好正,卜卜脆!

燒鱈魚乾:好鍾意食,脆薄得黎魚味好濃郁😝

酩町玉子燒:啖啖蛋肉,上面啲明太子醬又好味🤤

燒越南海蝦:好大一隻,蝦肉好彈牙,好鮮美☺️

炭燒墨魚🦑:原隻墨魚,墨汁仲係度,口感好豐富!

炸海苔魷魚:呢個好香口惹味,大份又抵食😏

花魚一夜千:魚肉好鮮嫩多汁,又滑喎!而家外皮香脆,好掂‼️

2023-09-20
  • 串燒
  • 一夜干
2023-09-28 5 views
酪町好日式木系裝修😊一進店店好有禮物安排我們坐低,仲好貼心安排放手袋👍🏻坐係吧枱好似去左日本居酒屋咁,飲住杯茶睇住廚師煮嘢食🤭款式都好多,有刺身有壽司有燒物同串燒😚芥末八爪魚🐙每次我都會叫,呢一間整得非常好食,唔會太攻鼻仲食到有Wasabi莖部🤪日式炸雞🐔好喜歡呢個炸雞,佢地既醬加左乳酪酸酸甜甜再加埋醋即刻升華晒味道好特別好吸引,醬汁調教得好好🤤睇得出用心做菜👍🏻花魚一夜干呢條花魚燒得好好味😋就咁加檸檬汁带起魚味道😌配蘿蔔蓉醬汁食又好唔同好惹味👍🏻魚肉仲好嫩滑😋雞泡魚乾呢樣菜色送酒一流,當然唔送酒就咁食都唔錯好香口👍🏻燒越南海蝦🦐嘩好大隻,鹽燒食都蝦既鮮味,啖啖蝦肉🤭豚肉韭菜卷呢款串燒好吸引一揭菜單見到就好想食,燒出嚟無令我失望,好香口惹味😋佢地既串燒又好多款,每款都整得唔錯👍🏻雞中翼雞腿肉雞腎翠玉瓜雞軟骨大啡菇多春魚鮮榨西瓜汁兩杯大西瓜汁🍉食完串燒大啖大啖飲落去非常解渴好味😋
坐係吧枱好似去左日本居酒屋咁,飲住杯茶睇住廚師煮嘢食🤭款式都好多,有刺身壽司有燒物同串燒😚

芥末八爪魚🐙

日式炸雞🐔

花魚一夜干

雞泡魚乾
呢樣菜色送酒一流,當然唔送酒就咁食都唔錯好香口👍🏻

燒越南海蝦🦐
嘩好大隻,鹽燒食都蝦既鮮味,啖啖蝦肉🤭

豚肉韭菜卷

佢地既串燒又好多款,每款都整得唔錯👍🏻
雞中翼
多春魚

鮮榨西瓜汁
兩杯大西瓜汁🍉食完串燒大啖大啖飲落去非常解渴好味😋

2023-09-25 4 views
今晚約左舊同事晚飯聚舊,舊同事係附近返工,就帶左我黎呢間係金馬倫道既日式串燒居酒屋,居酒屋裝修呈日系風格,有長長既吧檯位置,可以一邊望住師傅燒烤,一邊傾計食晚飯,而且餐廳樓底非常高,感覺非常寬敞。蟹子沙律每次到日式餐廳必點既沙律就係蟹子沙律,配料有青瓜、蟹柳同埋蟹籽,配埋日式沙律醬,感覺清新。燒鱈魚乾鱈魚乾燒到微焦,脆卜卜,非常惹味可口。日式炸雞烤雞雞肉嫩滑,外層粉漿唔會太厚,配上沙律醬汁,中和油膩感。燒越南海蝦海蝦非常大隻,肉質彈牙。炭燒墨魚墨魚口感滑嫩爽口,味道鮮甜,燒過既更香。手羽中手羽只有鹽來調味已經好夠味,外皮燒到焦香,味道咸咸地好惹味。厚切一口煙燻豬腩肉厚切既豬腩肉更具質感,食落外脆,肉質略為偏硬,帶有陣陣煙肉味,豬肉味濃。月見免治雞肉棒燒烤味濃,配埋月見汁就口感幼滑,而且帶出濃濃雞肉鮮味。榨西瓜汁清涼既夏日點一杯鮮榨西瓜汁真係非常解渴。
蟹子沙律

燒鱈魚乾
鱈魚乾燒到微焦,脆卜卜,非常惹味可口。

日式炸雞
烤雞雞肉嫩滑,外層粉漿唔會太厚,配上沙律醬汁,中和油膩感。

燒越南海蝦
海蝦非常大隻,肉質彈牙。

炭燒墨魚
墨魚口感滑嫩爽口,味道鮮甜,燒過既更香。

厚切一口煙燻豬腩肉

月見免治雞肉棒
燒烤味濃,配埋月見汁就口感幼滑,而且帶出濃濃雞肉鮮味。

榨西瓜汁
清涼既夏日點一杯鮮榨西瓜汁真係非常解渴。
2023-09-25 2 views
放假出去約朋友食串燒居酒屋我哋book咗位佢哋竟然寫埋我哋個名真係好sweet店員都好友善燒鱈魚乾超鮮嫩,燒得剛剛好加上雞泡魚乾好吃到停不下來。炸海苔魷魚,外酥內嫩,加上海苔的香脆口感,真是讓人欲罷不能。蟹籽沙律蟹籽的豐富口感和新鮮沙拉蔬菜的搭配,超好吃!酪町玉子燒蛋超滑 上面係明太子醬想要嚼勁十足的話,就試試雞軟骨和手羽中,外酥內嫩,超好吃!最後還有兩個絕對不能錯過的菜餚!豚肉萬能蔥卷,把豬肉和蔥捲在一起,口感鮮嫩,味道超棒。還有厚切牛舌芯,牛舌肉厚切的部分烹調出來,咬上一口,那肉質鮮嫩多汁,真是美味極了!大啡菇都好有驚喜 咬落去超多汁

放假出去約朋友食串燒居酒屋
我哋book咗位
佢哋竟然寫埋我哋個名真係好sweet
店員都好友善

燒鱈魚乾超鮮嫩,燒得剛剛好
加上雞泡魚乾好吃到停不下來。

蟹籽沙律
蟹籽的豐富口感和新鮮沙拉蔬菜的搭配,超好吃!

蛋超滑 上面係明太子醬

想要嚼勁十足的話,就試試雞軟骨和手羽中,外酥內嫩,超好吃!

大啡菇都好有驚喜 咬落去超多汁

2023-09-24 2 views
今次小編同老婆嚟到呢一間位於尖沙咀嘅串燒居酒屋,小編order咗炭火燒馬友魚、明太子玉子燒、炭火燒魷魚仔、串燒大蝦、串燒牛脷、串燒雞皮、串燒雞頸肉、串燒雞翼、串燒免治雞肉棒,同埋雞皮餃子,小編同老婆一入到去呢間居酒屋店員會主動介紹,好清楚話俾我哋知邊啲係佢哋嘅招牌菜式,招呼相當好。呢一間居酒屋嘅串燒喺我order咗嘅菜式,入邊都相當好味,另外馬友魚同埋明太子玉子燒亦都相當值得推薦,同時小編仲encore咗串燒牛脷同埋雞皮餃子,呢兩款味道相當好,另外值得一提炭火燒馬友魚,亦都係呢一間居酒屋嘅招牌菜,同時味道亦都烹調得相當好,大家不妨一試。

2023-09-24 7 views
今晚同朋友特登揀左一間日式炭火串燒店,一入門口已經見到燈籠牆壁,超有日本特色,餐廳特地用左開放式廚房格局,係享受美食同時欣賞師傅手藝,店内的裝潢到服務,每一個細節都充滿住日本既精緻與講究。燒鱈魚乾咬落口脆卜卜,非常香口,做佐酒小食一流。炸海荅魷魚海苔既香氣與魷魚既鮮甜完美地融合在一起,外層的炸皮酥脆,魷魚肉質緊緻。酪町玉子燒蛋香濃郁,口感細膩,搭配上明太子醬,味道更加豐富。蟹籽沙律蟹籽既鹹香與青瓜絲既清脆口感相融,讓人食慾大開。炭燒墨魚墨魚口感緊實,外皮微焦,搭配炭燒香氣,非常美味。燒越南海蝦越南海蝦好大隻,燒烤令海蝦肉質會更加緊實,保持左鮮美滑爽既口感。活白鱔白鱔非常新鮮,肉質緊實,口感彈牙。豚肉萬能蔥卷配搭獨特,用豚肉同埋蔥製成既串燒,豚肉既鮮美與蔥既香味完美結合,味道絕佳。雞頸肉質比較緊實,咬落口好有彈性,有嚼勁。月見免治雞肉棒用雞肉製成的串燒,雞肉肉質細嫩,配埋生蛋黃醬一齊食另有一番風味。雞心師傅火候、時間與溫度都控制得好好,口感較脆。提燈係難得一見既部位,烹調方法十分考驗師傅既功架,入口似蛋黃。雞腎口感彈韌有嚼勁,細細咀嚼,滿滿的肉汁溢滿口腔。西瓜汁即叫即榨,口感清爽、甜潤,

燒鱈魚乾
咬落口脆卜卜,非常香口,做佐酒小食一流。

炸海荅魷魚

酪町玉子燒
蛋香濃郁,口感細膩,搭配上明太子醬,味道更加豐富。

蟹籽沙律
蟹籽既鹹香與青瓜絲既清脆口感相融,讓人食慾大開。

炭燒墨魚
墨魚口感緊實,外皮微焦,搭配炭燒香氣,非常美味。

燒越南海蝦、炸海苔魷魚

活白鱔
白鱔非常新鮮,肉質緊實,口感彈牙。

豚肉萬能蔥卷

雞頸
肉質比較緊實,咬落口好有彈性,有嚼勁。

雞心
師傅火候、時間與溫度都控制得好好,口感較脆。

提燈
係難得一見既部位,烹調方法十分考驗師傅既功架,入口似蛋黃。

雞腎
口感彈韌有嚼勁,細細咀嚼,滿滿的肉汁溢滿口腔。

西瓜汁
即叫即榨,口感清爽、甜潤,飲完十分清凉。
2023-09-13
$500 (Dinner)
燒越南海蝦、炸海苔魷魚
  • 燒越南海蝦
  • 炸海荅魷魚
收工約咗朋友仔去食真‧炭火串燒😍餐廳以日式和風簡約設計為主 所有串燒/燒物都係即叫即燒呢度既秘密武器係佢地既獨家炭火烤爐🔥坐係吧檯上可以欣賞師傅即場燒既功架彷如置身於日本一樣 地道風味極濃厚🤩➷🪐 蟹籽沙律蟹籽沙律雖則會較為普通啲 但佢所帶出黎既口感好豐富🫢除咗青瓜既個種爽脆之外 配合醬料可以平衡蟹籽既咸味👍🏼§🪐 厚切一口煙腩肉能夠保留豬腩肉既鮮嫩口感同埋豐富既脂肪香味😶‍🌫️唔會過份油膩 肥瘦都可以好均勻 每啖都好滋味😋§🪐 手羽中🪐 雞腿肉🪐 月見免治雞肉棒雞腿肉係雞隻身上最受歡迎既部位之一🫢因為佢肉質會較鮮嫩加上佢脂肪唔算太重 舊舊雞腿肉都係咁飽滿🤤月見免治雞肉棒更加不可缺少 燒後呈現金黃酥脆既外表😲內裡則是嫩滑既免治雞肉 加上蛋黃既濃香兩者可以話係相得益彰👍🏼§🪐 燒鱈魚乾鱈魚本身帶有少少魚腥味 經過燒烤調味處理後魚肉變得更加酥脆 口感更為香脆🐟喜歡的話加啲辣椒粉食都唔錯 送啤酒一流🍻§🪐 酩町玉子燒一層層堆砌而成既玉子燒 帶有少少甜味🤏🏼蛋香味都算突出 再配埋明太子醬 變得更惹味😋§🪐 鹽燒時令活魚 - 馬友透過鹽燒既方式 能夠保留馬友既鮮同埋原汁原味同時帶點微微既鹹香提升魚
收工約咗朋友仔去食真‧炭火串燒😍

🪐 炭燒墨魚
🪐 雞軟骨
🪐 粟米

§
🪐 和牛壽喜燒鍋 (二人前)

和牛壽喜燒鍋主要既特點係鮮嫩和牛肉片同豐富既湯底結合😍
味道更加豐富🤤湯底帶有濃郁既醬油味同微甜既風味
和牛肉片散發出濃郁既和牛香氣😶‍🌫️每一口都帶有濃郁既肉汁
壽喜燒鍋仲加入各種蔬菜、豆腐、菇類等食材
依啲食材都係能夠吸收晒湯底既精華😋

仲未可以飛一轉日本既話
可以約埋三五知己黎食個串燒啤啤佢🍻放鬆一下😋

🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼8️⃣🌟
2023-09-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
今次去左位於尖沙咀既居酒屋,主打炭火燒鳥串燒,呢度設有吧枱位,可以欣賞倒師傅即場用真·炭火炮製串燒,但因為設有透明玻璃間隔, 所以又唔會有太勁燒烤味👍🏻呢間居酒屋最特別既係可以試雞既唔同部位而某d部位係好多串燒店/居酒屋都無得食架🫢師傅特別推介!佢叫做提燈($68),個名好得意,真係好似一盞燈咁😝提燈其實係雞既輸卵管同未成型的蛋黃用竹籤串成蛋黃一咬會流出蛋汁,好似食緊流心蛋咁,而輸卵管口感爽脆唔會太靭燒鱈魚乾 $48烤過之後勁脆卜卜, 點埋沙律醬食更惹味🤤最衰我同🐢🍯都唔飲酒,如果唔係要黎送酒一流🤭🥚酩町玉子燒 $98雞蛋細滑厚身,面頭淋左明太子沙律醬,聽聞呢個係必點😝🐙芥末八爪魚 $48🥗和風蒜子蕃茄沙律 $62 蕃茄🍅好juicy, 沙律菜🥬夠新鮮🐟鹽燒油甘魚鮫 $98用鹽燒至皮脆肉嫩,油脂豐富,魚質肥美甘香🐽豚肉萬能蔥卷 $48豚肉燒至微微焦香, 入面包住萬能蔥,食落去口感豐富活白鱔 $68外皮燒得香脆,新鮮無骨🐥手羽中 $45 外皮香脆,肉質嫩滑🐥雞頸 $46 平時唔會食既野😝但叫左就試下啦😂原來係啖啖肉架🐥雞腎$42🐥汁燒雞肝 $43 口感軟軟,肝香味濃郁🐥雞軟骨 $40 香

呢間居酒屋最特別既係可以試雞既唔同部位
而某d部位係好多串燒店/居酒屋都無得食架🫢
師傅特別推介!
佢叫做提燈($68),個名好得意,真係好似一盞燈咁😝
提燈其實係雞既輸卵管同未成型的蛋黃用竹籤串成

燒鱈魚乾 $48

🥚酩町玉子燒 $98
雞蛋細滑厚身,面頭淋左明太子沙律醬,聽聞呢個係必點😝

🐙芥末八爪魚 $48
🥗和風蒜子蕃茄沙律 $62
蕃茄🍅好juicy, 沙律菜🥬夠新鮮

🐟鹽燒油甘魚鮫 $98
用鹽燒至皮脆肉嫩,油脂豐富,魚質肥美甘香

🐽豚肉萬能蔥卷 $48
豚肉燒至微微焦香, 入面包住萬能蔥,食落去口感豐富

活白鱔 $68
外皮燒得香脆,新鮮無骨

🐥手羽中 $45
外皮香脆,肉質嫩滑
🐥雞頸 $46
平時唔會食既野😝但叫左就試下啦😂原來係啖啖肉架
🐥雞腎$42
🐥汁燒雞肝 $43
口感軟軟,肝香味濃郁
🐥雞軟骨 $40
香脆有咬口
🐥雞腿肉 $46
肉質嫩滑,肉汁豐富
🐽黑豚五花肉 $42
肥瘦均勻,肉味濃郁,充滿油脂香,肉質好滑唔油膩
翠肉瓜 $28 & 雞髀菇 $28 夠juicy 唔會燒到乾哂
2023-09-06
2023-09-21 194 views
親民即席炭火生燒居酒屋位於尖沙咀金馬倫道既酩町,居酒屋以串燒燒鳥為主,超過120款串燒款式,就連銷量最刁鑽的部位也能試到,喜歡日本串燒既朋友不用錯過喇居酒屋以淺木系風格為主,放滿清酒樽、紙扇、日式燈籠,滿滿和風氛圍,更設有獨立 VIP包廂房間,可容納10人,適合家庭或公司聚餐。燒鱈魚乾烤至非常香脆,配上沙律醬,更添惹味和風蕃茄沙律 清新之選,蕃茄去皮鮮甜多汁,沙律菜配上沙律醋,輕盈清爽酪町玉子燒推介,玉子燒層次分明,火喉剛好,滿滿蛋香,面層鋪上厚厚的明太子沙律醬,非常鮮味。雞腿肉外層雞皮燒至香脆,內裡肉質非常嫩滑,肉汁充分被鎖住,雞味濃郁豚肉萬能蔥卷 豚肉燒至微微焦香,萬能蔥香口清新,口感清脆爽口,相當特別手羽中火口到家,手羽燒至外皮金黃香脆,肉質鮮嫩多汁汁燒雞肝 惹味,雞肝口感帶軟,甘香鮮味雞軟骨 帶有嚼勁,香脆可口活白鱔外皮香脆,魚肉肥美鮮味,肉質厚實,魚油豐富,推介黑豚五花肉 油脂豐富,脂肪分佈平均,豬肉味香濃,不油不膩鹽燒油甘魚鮫 油甘魚鮫燒至香脆,魚脂豐富,肉質肥美嫩滑,甘香而不油膩💡壓軸的是提燈 💡 流心蛋黃配上爽脆母雞輸卵管,一試難忘,喜歡新奇既朋友,必定要試試酩町📍尖沙
親民即席炭火生燒居酒屋

燒鱈魚乾
烤至非常香脆,配上沙律醬,更添惹味

和風蕃茄沙律
清新之選,蕃茄去皮鮮甜多汁,沙律菜配上沙律醋,輕盈清爽

雞腿肉

豚肉萬能蔥卷
豚肉燒至微微焦香,萬能蔥香口清新,口感清脆爽口,相當特別
手羽中
火口到家,手羽燒至外皮金黃香脆,肉質鮮嫩多汁

汁燒雞肝
惹味,雞肝口感帶軟,甘香鮮味

雞軟骨
帶有嚼勁,香脆可口
活白鱔
外皮香脆,魚肉肥美鮮味,肉質厚實,魚油豐富,推介
黑豚五花肉
油脂豐富,脂肪分佈平均,豬肉味香濃,不油不膩

鹽燒油甘魚鮫
油甘魚鮫燒至香脆,魚脂豐富,肉質肥美嫩滑,甘香而不油膩

💡壓軸的是提燈 💡

酩町

📍尖沙咀金馬倫道 33號 The Cameron 1樓102號舖
$500 (Dinner)
2023-09-19 13 views
朋友提議食日本料理,搵左間食炭燒為主的日本餐廳,延住金馬輪道行好容易搵到。入到去,餐廳燈籠都幾靚,日式和風係。工作累了,點野食就交友人處理。首先,活白鱔是一道非常特別的菜餚。它的外表晶瑩剔透,口感鮮嫩彈牙,搭配上炭火的燒烤味道更加美味。接下來是翠玉瓜和雞髀菇大啡菇,都是炭燒的蔬菜。翠玉瓜的口感清脆爽口,炭火的燒烤讓它散發出淡的甜味,非常開胃。而雞髀菇大啡菇則帶有稍微的嚼勁。另外,燒鱈魚乾和厚切一口煙腩肉。燒鱈魚乾是一道頗具嚼勁的菜餚,魚肉經過炭火的烤燒,讓它的魚肉更加彈牙有嚼勁,非常適合下酒。而厚切一口煙腩肉則是一道濃郁的肉菜,炭火燒烤之後,肥肉的香氣十分濃郁,入口即化,回味無窮。蟹籽青瓜沙律到,蟹籽青瓜沙律是一道清爽的沙拉,蟹籽的鮮味讓這道沙拉更加豐富,非常適合夏天食用。最後,還有酩町玉子燒和月見免治雞肉棒等菜餚。酩町玉子燒是一道傳統的燒蛋料理,蛋液濃稠且入口滑嫩,炭火的烤燒增加了它的香氣。月見免治雞肉棒則由雞肉和蛋黃混合製成,烤熟後外酥內嫩,口感豐富。整體而言,滿足的炭燒菜餚美食夜。

整體而言,滿足的炭燒菜餚美食夜。