2021-04-28 518 views
好多年前食UCC係有沙律吧,如今卻沒有了。呢間既青醬也很出色,相當唔錯,但蝦較細粒,菜有咬口、意粉可更硬、橄欖油好香。個pizza係薄底海鮮,如果鐘意厚底,記得留意啦!
2021-03-22 534 views
之前同朋友行完街,隻腳攰攰地時,正想食D甜品做下午茶🍽️見呢間餐廳唔需要等位好耐,就決定喺度休息一下我地分別叫左三個窩夫熱香餅Set,Set會附送一杯飲品🌟雜莓香蕉窩夫熱香餅($89)🍓🍌「窩夫熱香餅」其實係餐廳自創嘅食品可以俾客人一次過享受窩夫嘅香脆同熱香餅嘅鬆軟質感新鮮烘製嘅窩夫熱香餅,上菜時仲熱辣辣,好有蛋香酸甜嘅雜莓平衡左忌廉嘅甜膩而且香蕉份量多,食完已經唔太食得落晚餐😋🌟蘋果玉桂窩夫熱香餅($89)🍎甜甜嘅蘋果X香味四溢嘅玉桂,我相信冇咩人會討厭呢個傳統配搭😆再加上軟滑嘅忌廉同散發陣陣牛油味嘅窩夫熱香餅,真係令人無法抗拒可惜蘋果肉略嫌較少,未食到最尾已經冇曬☹️🌟合桃雲呢拿雪糕窩夫熱香餅配海鹽焦糖醬($93)🍨一直以嚟都覺得香濃嘅海鹽焦糖醬同雲呢拿雪糕係perfect match甜中帶鹹嘅味道可以為成個甜品帶來特別嘅風味,好易令人上癮再加上有脆口嘅合桃粒同鬆軟嘅窩夫熱香餅,可以同時享受三種口感😎我同朋友都不約而同地揀左signature嘅咖啡☕咖啡味道香醇,酸度適中食完甜品再飲啖咖啡,令成個口腔更清爽兩者嘅味道相輔相成👍🏻餐廳環境幾舒服,夠闊落不過以甜品嚟講,價錢就相對貴左少少

我地分別叫左三個窩夫熱香餅Set,Set會附送一杯飲品

🌟雜莓香蕉窩夫熱香餅($89)🍓🍌
「窩夫熱香餅」其實係餐廳自創嘅食品
可以俾客人一次過享受窩夫嘅香脆同熱香餅嘅鬆軟質感
新鮮烘製嘅窩夫熱香餅,上菜時仲熱辣辣,好有蛋香
酸甜嘅雜莓平衡左忌廉嘅甜膩
而且香蕉份量多,食完已經唔太食得落晚餐😋

雜莓香蕉窩夫熱香餅

🌟蘋果玉桂窩夫熱香餅($89)🍎
可惜蘋果肉略嫌較少,未食到最尾已經冇曬☹️
蘋果玉桂窩夫熱香餅

🌟合桃雲呢拿雪糕窩夫熱香餅配海鹽焦糖醬($93)🍨
甜中帶鹹嘅味道可以為成個甜品帶來特別嘅風味,好易令人上癮
合桃雲呢拿雪糕窩夫熱香餅配海鹽焦糖醬

我同朋友都不約而同地揀左signature嘅咖啡☕
咖啡味道香醇,酸度適中
食完甜品再飲啖咖啡,令成個口腔更清爽
兩者嘅味道相輔相成👍🏻

餐廳環境幾舒服,夠闊落
不過以甜品嚟講,價錢就相對貴左少少

雜莓香蕉窩夫熱香餅
日本咖啡店UCC另一個品牌...坐在Bar枱,望着咖啡師冲製虹吸式咖啡...賞心悅目,為這頓午餐加了分👏👏咖啡品牌越來越多,已經很久沒有飲UCC了,今日重遇它,一定要入去回味一番。香草鮮蝦意粉$97,午市加$40就有埋沙律同飲品。傳統式沙律🥗有生菜、粟米、水蜜桃、青瓜、蕃茄及薯蓉,無需要加入沙律醬或醋已經好好味,份量還很足夠。意粉微煙靭有咬口,配搭橄欖油及香草🌿清爽又健康,非常合我口味。四隻大蝦🦐算不上鮮味,但也可以接受。UCC招牌咖啡是用虹吸式萃取出來的,咖啡師全部經由日本UCC咖啡學院培訓,並取得畢業證書。製作虹吸式咖啡較蒸餾咖啡需要更多人手及時間,所以現時已經很少cafe做虹吸式咖啡,即使有,價錢亦貴至$70-$80。氣壓將咖啡粉的精華徹底抽取出來,咖啡味道很濃厚,入口回甘。
日本咖啡店UCC另一個品牌...
坐在Bar枱,望着咖啡師冲製虹吸式咖啡...
賞心悅目,為這頓午餐加了分👏👏

氣壓將咖啡粉的精華徹底抽取出來,咖啡味道很濃厚,入口回甘。
2021-01-15 649 views
📍𝕄𝕖𝕝𝕝𝕠𝕨 𝔹𝕣𝕠𝕨𝕟 ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖 𝕓𝕪 𝕌ℂℂ (沙田) 喺沙田新城市廣場行街行到攰攰地就去左呢到抖下☺️。餐廳既感覺好柔和好舒服,而且仲充斥住咖啡既香味☕️,好適合係到輕輕鬆鬆咁度過。𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:💛 Tea Set - 香蕉朱古力窩夫熱香餅 🍌🍫 𝐶ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒 𝑎𝑛𝑑 𝐵𝑎𝑛𝑎𝑛𝑎 𝑊𝑎𝑓𝑓𝑙𝑒 𝑃𝑎𝑛𝑐𝑎𝑘𝑒 ($80) 下午茶就緊係要試下佢地既招牌甜品 - 窩夫熱香餅!但係足足要等左20幾分鐘先有😢。一上到黎見到佢個賣相好似唔太靚有d失望,但係唔好睇佢樣樣衰衰咁呀,食落其實都唔太差!🥞窩夫熱香餅同我本身預期既有d唔同,唔夠空氣感同唔夠鬆軟,食落較為實身。不過無可否認既係個pancake真係好香,蛋香同牛油味好重,而且配上香蕉、朱古力同忌廉好夾。不過本身以為佢既朱古力係朱古力醬,點知係朱古力塊🍫,好似有d怪怪地。🤔💛 Iced Coffee ☕️呢度既咖啡亦都好出名,味道果然唔錯,味道好香濃!𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:📍沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓706號舖Shop 706, 1/F, New Town Plaza Phase 1, 18 Sha Tin Ce

𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:
💛 Iced Coffee ☕️
呢度既咖啡亦都好出名,味道果然唔錯,味道好香濃!

𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:
📍沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓706號舖
Shop 706, 1/F, New Town Plaza Phase 1, 18 Sha Tin Centre Street, Sha Tin
2021-01-11 465 views
窩夫熱香餅是這間食店的招牌甜品,試了香蕉朱古力及雜莓忌廉,熱香餅一到,未除口罩已聞到烤焗的香味,香餅表面脆底部軟,口感好特別。香蕉、雜莓和忌廉都好好味,提升了香餅的味道。兩個熱香餅都好食,個人較喜歡雜莓,酸味與熱香餅較配合,一口氣可以吃兩件😋等一個小時都值得。
香蕉朱古力窩夫熱香餅
雜莓忌廉窩夫熱香餅
2021-01-09
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
香蕉朱古力窩夫熱香餅
雜莓忌廉窩夫熱香餅
2020-11-24 674 views
疫情下員工衛生意識要加強今天下午午餐, 員工有量體溫才進入。疫情下我們自行火酒消毒, 用水抹洗碟, 叉,匙更才用,但員工用手接觸刀上半部功刀身(不是拿手柄部位)給客人, 感覺不太衛生。1)煙肉什菇肉醬意粉$90意粉軟硬適中, 不會太林,夠熱 味道ok。只是份量少了些, 男仔吃不夠飽。2)蘑菇雞肉麵包碗$105麵包碗芝士太少, 再多些芝士會更香。現感覺只有白汁蘑菇雞肉。麵包夠脆口, 配白汁吃好味道, 只是太少芝士。價格稍貴。
疫情下員工衛生意識要加強

今天下午午餐, 員工有量體溫才進入。

1)煙肉什菇肉醬意粉$90
意粉軟硬適中, 不會太林,夠熱
味道ok。
只是份量少了些, 男仔吃不夠飽。

2)蘑菇雞肉麵包碗$105
麵包碗芝士太少, 再多些芝士會更香。

現感覺只有白汁蘑菇雞肉。
麵包夠脆口, 配白汁吃好味道, 只是太少芝士。

價格稍貴。
2020-06-28 1688 views
今天結婚週年去吃午餐,老婆之前去過提議去,我未去過即管試試,等位半小時,無論味道,格局都不值百多元一個餐,食客都是茶餐廳級別,嘈滋巴閉,侍應亦不夠恩勤,浪得虛名,請都不會再去!
2020-05-26 1187 views
一個三文魚本菇烏冬,加一杯咖啡實在太少了分量。根本食唔飽。加上汁味欠奉,只是杰撻撻的汁,不太好味。三文魚粒太細粒太少,根本沒有味道,要103 元,貴,再加一杯UCC coffee . 貴貴貴。只好叫一個屬於下午茶餐的香草蜆菇意粉,香草味一般,蜆肉得幾粒,67 元😖😖😖
.🥞 𝒯𝑒𝓅𝓅𝒶𝓃 𝒪𝓇𝒾𝑔𝒾𝓃𝒶𝓁 𝐹𝓇𝑒𝓃𝒸𝒽 𝒯𝑜𝒶𝓈𝓉 HKD70⠀.⠀👽 大媽睇餐牌見到「鐵板」,就即刻點左呢個鐵板原味法式吐司 🍞 上菜後第一個反應就係覺得樣子怪怪的,有點擔心係咪膿左 😱⠀.⠀但原來大媽太膚淺啦,切落去食第一啖,非常好味!😋 個雪糕因為受熱溶溶地變成同塊吐司完美結合,吐司因為有鐵板承載,所以成個過程都保持到溫度,軟硬適中。😊.🥞 𝑀𝒾𝓍𝑒𝒹 𝐵𝑒𝓇𝓇𝒾𝑒𝓈 𝒲𝒶𝒻𝒻𝓁𝑒 𝒫𝒶𝓃𝒸𝒶𝓀𝑒 HKD78.⠀👽 通常呢個世界係「我很醜但我很溫柔」,但呢份雜莓窩夫熱香餅,係屬於「我很醜同埋我不好吃」系列 😫.大家睇大媽PO美食咁耐,都好少會點名寫佢難食(因為難食我會直接唔PO就算 🤷‍♀️)畢竟起香港租金咁貴,餐廳經營真係不容易,偶然失手大媽基本上唔會刻薄批評。.但呢間話曬係連鎖店,定價唔算平,真係好多人唔知情而中招,希望店家可以改良,真係唔好味得好緊要。☹️ 個cream好黏口好甜完全無空氣感,pancake本身好硬好似雪櫃未解凍即食嗰類煎出黎咁。大媽真係好失望呀。😢.⠀📍 沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓706號舖⠀☎️ +(852)3586-0264.꧁ꕥ𖠌ꕥ𖠌

𝒯𝑒𝓅𝓅𝒶𝓃 𝒪𝓇𝒾𝑔𝒾𝓃𝒶𝓁 𝐹𝓇𝑒𝓃𝒸𝒽 𝒯𝑜𝒶𝓈𝓉

𝑀𝒾𝓍𝑒𝒹 𝐵𝑒𝓇𝓇𝒾𝑒𝓈 𝒲𝒶𝒻𝒻𝓁𝑒 𝒫𝒶𝓃𝒸𝒶𝓀𝑒

📍 沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓706號舖⠀
☎️ +(852)3586-0264
꧁ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ꧂
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)
2020-03-24 930 views
2020年3月22日行完山就諗住去食個下午茶!雖然唔洗等位。但都幾多人。因為今日天氣好熱,同埋我行完山落黎。一坐低。佢比杯熱水我。真心失望左下🤦🏻‍♀️可能熱水先好掛。佢有tea set 叫。就叫左兩個tea set。兩杯UCC coffee 🤣🤣🤣佢杯咖啡真係唔差。但前提係要趁熱飲!可能因為係即叫即整。等左好耐先有。都幾好食既。但係要等咁耐有啲唔係咁滿意因為佢出到黎係暖。唔算特別熱咁。有少少失望話曬都等左佢咁耐。
2020年3月22日

行完山就諗住去食個下午茶!

雖然唔洗等位。但都幾多人。

因為今日天氣好熱,同埋我行完山落黎。
一坐低。佢比杯熱水我。
真心失望左下🤦🏻‍♀️
可能熱水先好掛。

佢杯咖啡真係唔差。但前提係要趁熱飲!

可能因為係即叫即整。
等左好耐先有。
都幾好食既。
但係要等咁耐有啲唔係咁滿意

因為佢出到黎係暖。唔算特別熱咁。
有少少失望

話曬都等左佢咁耐。
2020-03-22
$90 (Tea)
2020-03-11 660 views
雖然疫情下都會避免出外用餐, 但係因為太多日都好無聊咁響屋企附近. 所以難得咁約朋友出沙田食個TEA.今次係第一次試UCC Coffee, 俾我覺得有特色既係呢份Side Dish, 味道唔錯次餘份量都唔細, 但我無影到個Manu.  我亦都會推薦俾朋友試試.而咖啡可能我都係點左普通既美式Coffee, 如果揀佢地既特色蒸餾咖啡應該會較好.Anyway, 服務都唔錯, 價格亦都算合理

Anyway, 服務都唔錯, 價格亦都算合理
Other Info. : 果張相 YOU ARE MY CUP OF TEA 唔錯....雖然間店主力sell咖啡
2020-02-26
$115 (Tea)
  • Side Dish
2020-02-22 531 views
鍾意飲手工咖啡嘅要來呢度試吓啦。咖啡師真係會係你面前煲嗰啲咖啡,坐吧枱嘅話係可以睇晒製作咖啡整個流程,都幾得意㗎。同其他咖啡店唔同,呢度係會蒸餾咖啡嘅。唔知係咪因為咁啲咖啡會冇咗苦澀嘅味,淡淡地咁。另外佢啲嘢食都唔錯嘅,午市套餐包沙律吧,,煮食同咖啡。呢個台我哋食咗海鮮蛋包飯,個蛋真係剪得好靚,賣相好吸引。海鮮都好足料,但係飯就份量唔係好多。沙律吧都有好多唔同選擇, 啲生生果都係算幾新鮮啊, 但係應該淨係可以去令一次,想食嘅嘢一次過拎晒。

白汁海鮮蛋包飯
沙律吧的沙律
蒸咖啡
2020-02-05
$180 (Lunch)
白汁海鮮蛋包飯
蒸咖啡
  • 招牌咖啡
2020-01-12 715 views
今日一早出去沙田還圖書之後又借回幾本回家,經過新城市就不如找間餐廳食埋晏先啦!直按搭電梯上7樓,因全層是美食區可以不用跑來跑去。見到餐廳放著沙律吧櫃很吸引,點了主菜就可以加沙律自己動手啦!火箭菜巴馬火腿薄餅新鮮火箭菜配巴馬火腿很夾,巴馬火腿油香濃連火箭菜一起吃不會太油膩,薄餅焗得夠鬆脆。香蒜海鮮意粉大蝦新鮮彈牙,魷魚鮮甜唔韌醬汁惹味而意大利粉軟硬適中有嚼勁。這裡的咖啡特別香濃幼滑,嘆完一杯即刻醒神。鮮橙汁好新鮮香甜,喝了頓時去了油膩感。

直按搭電梯上7樓,因全層是美食區可以不用跑來跑去。

火箭菜巴馬火腿薄餅

香蒜海鮮意粉

這裡的咖啡特別香濃幼滑,嘆完一杯即刻醒神。

鮮橙汁好新鮮香甜,喝了頓時去了油膩感。

Type of Meal
Lunch
2020-01-05 369 views
今晚見呢間餐廳唔洗排隊就入咗去試試,嗌咗茄汁鮮蝦帶子意粉、奄列飯同雜莓香蕉班戟熱香餅意粉味道酸酸地幾開胃,可惜份量比較少,而熱香餅需要等20分鐘先有得食,不過喺值得嘅,因為份量適中,奶油同雜莓汁嘅比例啱啱好,而且配埋藍莓香蕉一齊食,口感非常豐富本身見沙律吧好吸引,有好多唔同種類揀,但喺怕食唔哂無嗌到,唯有下次再試啦

2020-01-05
$150 (Dinner)
下午茶時間到la . 叫了一個番茄意粉+1個熱檸茶⋯⋯,意粉,雖然下午茶,但少到冇朋友。也要六十四元,未計加一😓😓意粉一般,沒有特別。香蕉窩夫朱古力,淡淡茂茂,但窩夫好鬆軟,幾好食。朱古力如果不是一塊塊,是朱古力汁,咁可能會更好食啲。
下午茶時間到la .